14 September 2011

JADIKAN MOTIVASI UNTUK BERJAYA : SABAH PERLUKAN LEBIH RAMAI CIKGU LIEW MON NA

Oleh Venna Rusli
Penulis ialah Ketua Biro
Berita Harian Sabah


Kisah guru Sekolah Kebangsaan (SK) Buayan di Penampang, Liew Mon Na, 35, membawa lima muridnya tinggal bersama beberapa minggu sebelum menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) kerana mahu melihat anak didik berjaya yang disiarkan Berita Harian baru-baru ini, harus membuka lembaran baru dalam kita menghayati erti pengorbanan. Anak Kampung Tulung itu terpaksa berjalan antara dua hingga enam jam setiap hari untuk ke bilik darjah tanpa mengira panas atau hujan dan kedudukan SK Buayan sebagai Sekolah Kurang Murid (SKM) sedikit pun tidak menjadi duri dalam daging buat mereka yang memandang tinggi penting-nya ilmu. Apa juga bentuk pendidikan diterima Mon Na dalam laluan menjadi guru, ia nyata berkesan membentuk keperibadian mulia kerana masalah yang terbentang di depan mata guru itu tidak dijadikan alasan untuk mengalah, sebaliknya pemangkin untuk dicari jalan penyelesaian. Benar seperti dikata, kadang-kadang kita perlu saling bertemu di pertengahan jalan untuk menikmati hasil memanfaatkan. Tidak perlu menuding jari, tidak perlu mencari kesalahan dan tidak perlu juga mengalihkan puncanya kepada takdir atau keadaan semata-mata.

Pada usia 12 tahun, anak itu mungkin kurang mengerti rencam liku perjalanan yang menanti dan sebagai insan lebih memahami, Mon Na melaksanakan apa yang diamanahkan terhadapnya selama ini – mendidik, membimbing dan memimpin.  Kita yakin ada lagi warga pendidik terutama di luar bandar dan pedalaman Sabah yang berdepan cabaran logistik, mengambil pendekatan sama seperti guru cekal itu, malah mungkin juga di kawasan terpencil negeri lain.  Mon Na membuktikan pengajaran dan pembelajaran tidak harus dibatasi kepada bilik darjah. Beliau bukan sekadar mengajar bagi memenuhi tuntutan calon UPSR tetapi mendidik anak muridnya melangkaui cengkaman kepayahan dengan meneroka setiap peluang terbuka.  Cabaran pendidik dan pendidikan di Sabah bukan sedikit. Ada kalanya, semangat guru tidak diimbangi kesungguhan murid dan dalam beberapa keadaan, dedikasi pengajar tidak menerima sokongan fizikal apabila kedaifan keperluan asas seakan dipandang sepi walaupun rintihan kerap kedengaran. Namun, agenda memperbaiki masa depan anak bangsa menerusi pendidikan tidak pernah terhenti walaupun ada lagi ibu bapa yang menyuruh anak meninggalkan bangku persekolahan jauh lebih awal bagi membantu mereka mencari rezeki di kebun, ladang atau laut.

Mereka yang memerhati ada kalanya mudah menjatuhkan ‘hukuman’ kononnya ibu bapa terbabit tidak menyedari kepentingan pendidikan pengubah masa depan, tetapi hakikatnya pengisian kelangsungan hidup menuntut pengorbanan berbeza.  Sabah memerlukan lebih ramai cikgu Mon Na dalam menjayakan agenda pendidikannya – cekal mencari jalan keluar menerusi jendela apabila mendapati semua pintu tertutup dan komited ‘membawa’ sekolah kepada muridnya apabila menyedari murid sukar ke sekolah.  Pendekatan pelbagai pihak seperti memberi tuisyen percuma, bantuan keperluan persekolahan, pembinaan asrama dan penyediaan kelas motivasi kepada golongan kurang bernasib baik membuktikan betapa dekatnya isu pendidikan di hati kita tanpa mengira latar belakang yang diwarnai perbezaan.  Usaha murni itu perlu diteruskan kerana anak berusia 12 tahun hari ini bakal menginjak angka meniti langkah sebelum mengambil alih urusan negara apabila tiba masanya dan pastinya kita tidak mahu mereka mewarisi masalah sama. Dengan musim peperiksaan menjelang hujung tahun seperti sekarang iaitu UPSR, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), tidak keterlaluan jika dikata debaran guru sama kencangnya dengan gentar calon melangkah masuk ke dewan. Atas segala usaha dan kesungguhannya, diharap lima permata yang dididik penuh kasih oleh Cikgu Mon Na bakal beroleh kejayaan cemerlang UPSR dan seterusnya menyambung legasi pendidik berwawasan tinggi itu.

TAHNIAH 
CIKGU MON NA 
KERANA MENJADI PENDIDIK 
YANG BERDEDIKASI

SUMBER
BERITA HARIAN
14 SEPTEMBER 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...