JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI15 Februari 2011

ISU SOSIAL : SEMANGAT PERUBAHAN SEMPENA MAULIDUR RASUL


Sambutan Maulidur Rasul, memperingati hari kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w setiap 12 Rabiulawwal adalah peristiwa besar bukan sahaja untuk umat Islam tetapi dalam sejarah tamadun manusia. Ini jelas terkandung di dalam surah Al-Anbiya' ayat 107 yang bermaksud "Dan Kami tidak mengutus engkau (Muhammad) melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi seluruh alam." Justeru Maulidur Rasul seharusnya disambut dengan pengertian dan penghayatan yang lebih mendalam bukan setakat perarakan mahu pun perhimpunan yang dilihat lebih sebagai satu amalan tradisi atau kebiasaan. "Jangan juga kita hanya mendengar ceramah dan berselawat kepada Rasulullah pada hari itu sahaja. Sebaliknya kita perlu mendapat cetusan baru iaitu hendak mengkaji dan menghayati ajaran yang dibawa oleh Nabi," demikian menurut Datuk Nik Mustapha Nik Hassan, Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim).

PERINGATAN BERTERUSAN

Beliau memberitahu Bernama dalam wawancara sempena sambutan Maulidur Rasul 1432, bahawa memperingati kembali hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w biarlah menjadi peringatan yang berterusan dan bukannya setakat pada 12 Rabiul awwal sahaja. Peringatan kepada Rasulullah s.a.w itu, katanya bermaksud pengajaran yang dibawa oleh Nabi yang datangnya daripada Al Quran. "Nabi Muhammad s.a.w yang menghayati kehidupannya menurut semangat Al Quran, justeru itu kita perlu mengkaji Al Quran melalui hadis-hadis Nabi s.a.w. "Sebab itu apabila Aishah, isteri Rasululullah ketika ditanya apakah akhlak Nabi, Aisyah berkata Al Quran. Apa yang tercatit di dalam Al Quran itu adalah akhlak Nabi. "Maknanya Nabi menterjemah Al Quran dalam kehidupannya. Sebagai contoh, Nabi menghormati pandangan orang meskipun apabila kanak-kanak berbicara dengannya, Nabi akan memberi sepenuh perhatian. Nabi juga melayani isteri dan anak-anaknya dengan adil dan saksama. Ini antara yang perlu kita hayati dan warisi," jelasnya.

PENERAPAN NILAI

Sambutan Maulidur Rasul dalam konteks semasa di mana tamaddun manusia berada di ambang keruntuhan seharusnya juga mencetus keinsafan terutamanya dalam kalangan umat Islam. Menurut Nik Mustapha, umat Islam perlu melihat Islam itu sebagai satu agama yang serius, agama yang tinggi dan agama yang membina kemajuan manusia baik di peringkat individu mahu pun masyarakat. Jelasnya pembinaan diri di peringkat individu memerlukan seseorang itu mempunyai pandangan hidup yang sempurna antaranya mahu maju dan berjaya dalam pelbagai aspek termasuk ekonomi dan kekuatan kerohanian. "Kita mahu kemuliaan di dunia dan akhirat itu adalah natijah daripada kehidupan di sini. Seseorang individu itu juga perlu mempunyai akhlak yang mulia seperti jujur dan ikhlas serta kasih sayang bukan sahaja sesama umat Islam tetapi juga umat manusia yang lain di samping memiliki kemahiran serta kepakaran hidup. "Sebagai orang Islam, kita dianggap sebagai khalifah dan sepatutnya berperanan membimbing masyarakat atas dasar ajaran Nabi yang bersandarkan Al Quran," katanya. Di peringkat masyarakat, Nik Mustapha berkata Nabi Muhammad s.a.w menekankan tiga prinsip utama. "Tiga mesej penting yang dianjur oleh Nabi ialah kebenaran, keadilan dan kasih sayang. Itu mesej Al Quran yang Nabi bawa dan nilai-nilai itu yang perlu dipupuk. Persoalannya ada tak ketiga-tiga nilai ini diterapkan dalam kehidupan umat Islam? "Nilai-nilai ini bukan sesuatu yang lapuk tetapi yang berkekalan dan saya berharap peristiwa Maulud tahun ini biarlah membuka mata kita. Kita juga mesti merenung kepada apa yang berlaku dalam masyarakat Barat yang kini berada di ambang keruntuhan," tegasnya.

KERUNTUHAN PERADABAN

Nik Mustapha mengaitkan keruntuhan peradaban dengan kepincangan institusi keluarga. Di Barat, katanya perkahwinan semakin tidak dianggap penting kerana sebahagian besar menganggap ia sebagai satu kontrak sosial yang dibebani tanggungjawab. Ketua Pengarah Ikim itu juga bercakap mengenai gejala perkahwinan sesama jantina yang semakin menular dan menjadi ikutan di samping mendapat pengiktirafan undang-undang di sesetengah negara. "Bukankah ini satu perkara yang berbahaya yang akan menjuruskan kita kepada keruntuhan. Ia hanya menunggu masa sahaja. Ini tidak bermakna berlaku tahun depan, mungkin dalam jarak masa yang terdekat sekiranya keadaan sekarang berterusan," kata Nik Mustapha dengan nada penuh kebimbangan. Beliau juga berkongsi pandangan yang dilontarkan Joseph E. Stiglitz, ahli ekonomi Amerika yang terkemuka yang antara lain berkata bahawa "krisis ekonomi mendedahkan kemuflisan moral orang kita" dan "kita telah mewujudkan sebuah masyarakat di mana aspek kebendaan mengatasi komitmen moral."

AWASI PUNCA

Nik Mustapha berkata keruntuhan peradaban perlu dilihat daripada sudut punca keruntuhan dan bukan kepada gejala atau petanda keruntuhan. Dengan menjadikan kes pembuangan bayi yang banyak berlaku di negara ini sebagai contoh, beliau kurang bersetuju dengan pandangan setengah pihak yang menuding jari kepada ketiadaan pelaksanaan undang-undang Islam sebagai penyebab. "Yang perlu kita soal apa punca pembuangan bayi ini berlaku? Bagi saya mungkin keutuhan rumah tangga. Ibu bapa terpaksa bekerja kerana kos sara hidup yang tinggi sehingga kurang masa dengan anak-anak juga dengan saudara-mara yang lain. "Kemudian timbul pula pornografi dengan kemudahan Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT). Anak-anak disogokkan dengan benda macam ini dan bebas pula pergaulannya sebab pengawasan ibu bapa tidak ada, kasih sayang tidak ada. "Inilah antara punca yang perlu kita lihat, jangan kita tengok kepada tanda atau gejala dan pantas mahu menjatuhkan hukuman. "Kalau pun anak-anak tinggal di asrama, ibu bapa perlu melawat anak mereka. Betul ada cukup makan dan guru tetapi perkembangan psikologi antara anak dan ibu bapa juga penting dan perlu ada," jelas Nik Mustapha.

AKHLAK YANG BAIK

Beliau turut mengingatkan ibu bapa supaya menunjukkan contoh akhlak yang baik kerana anak-anak sentiasa memerhatikan kelakuan dan gelagat ibu bapa dan banyak mempengaruhi pembentukan sikap mereka. Menurut beliau ada sesetengah ibu bapa yang lebih mampu memberi wang atau kad kredit kepada anak-anak mereka daripada perhatian atau kasih sayang. "Ini yang menimbulkan huru-hara. Kasih sayang sebenarnya tidak boleh ditukar dengan wang ringgit. "Kasih sayang ini tanda kita bersama dengan anak-anak, ada komunikasi dengan mereka dan berkawan dengan mereka. Bila bekerja kita buat kerja yang terbaik dan selepas itu kita balik dan meluangkan masa berkualiti bersama keluarga termasuk aktiviti riadah bersama anak-anak. "Institusi keluarga amat penting seperti mana Nabi menguruskan keluarganya, turut beriadah menunggang kuda dan lain-lain di samping sama-sama membantu melakukan kerja rumah. Inilah yang perlu kita imbau akhlak dan cara hidup Rasulullah dalam kita memperingati hari kelahirannya," tambah beliau.

PENUNJUK NUBUWWAH

Nik Mustapha turut memberitahu bahawa sama ada suka atau tidak, semua masyarakat dunia termasuk masyarakat Islam dipengaruhi sistem yang dianjur oleh Barat iaitu sistem kapitalis. "Sistem yang bersandarkan kepada kekayaan ekonomi tetapi sistem ini juga menimbulkan kemusnahan ekonomi walhal itulah matlamatnya. "Pada 2008, 40 peratus daripada 6.7 bilion penduduk dunia berada di bawah garis kemiskinan. Macam mana ini boleh terjadi? Pada 2008 juga sekitar 1.2 bilion rakyat di dunia memperoleh pendapatan kurang daripada USD2 sehari. Macam mana nak hidup? "Di Malaysia juga ada jurang antara yang kaya dan miskin. Golongan kaya dengan kemewahan yang kadang kala melampau dengan pembaziran. Mereka perlu ada lebih rasa tanggung jawab kepada masyarakat. Lihatlah kehidupan Rasulullah yang penuh kesederhanaan," tambahnya. Beliau turut mempersoal sistem sekular, sistem yang menggunakan akal manusia yang menolak Ilahi, wahyu dan kenabian.

Maka manusia menggunakan akal, rasional, logik tanpa dipandu oleh ajaran Ilahi, sedangkan kemampuan akal itu terhad. Pandangan hidup manusia, jelasnya dan cara manusia berfikir tidak sesempurna pemikiran yang datang daripada Ilahi. "Itu sebabnya Allah mengutuskan Nabi untuk menyampaikan ajaranNya dan tanggungjawab Nabi ketika itu adalah untuk merubah sistem kehidupan di Mekah yang dibelenggu sistem jahiliyyah yang menindas rakyat jelata," tambah beliau. Dalam konteks semasa, keruntuhan peradaban yang bersandarkan kepada ideologi sekular, Nik Mustapa berkata perlu dibina peradaban yang berpaksikan nilai-nilai luhur seperti kebenaran, keadilan dan kasih sayang. "Justeru masyarakat memerlukan kepada penunjuk nubuwwah atau kenabian. Bila kata nubuwwah, kata kenabian, kita merujuk kepada prinsip-prinsip yang dibawa oleh Nabi. Dalam setiap tindak-tanduk Nabi itu banyak yang boleh kita pelajari. Ini yang perlu ditekankan apabila kita menyambut Maulidur Rasul. Perkara inilah yang mesti menjadi panduan kita sepanjang hayat," katanya.

SEMANGAT TRANSFORMASI

Perayaan Maulud juga akan menjadi lebih bererti sekiranya umat Islam membuat perubahan dan rombakan di dalam kehidupan mereka dan menjadikan Nabi Muhammad s.a.w sebagai contoh ikutan sepanjang hayat. Di samping itu, pentingnya juga untuk umat Islam membaca sirah atau sejarah Rasulullah untuk lebih mendekati dan mengenali Nabi Allah yang terakhir ini. "Sirah adalah tulisan yang lebih berbentuk analisis. Sebagai contoh Perjanjian Hudaibiyah. Kita bukan setakat tahu tarikh perjanjian ini ditandatangani iaitu pada bulan Zulkaedah tahun keenam hijrah (Mac 628 M) antara pihak Musyrikin Mekah dengan Rasulullah. "Walaupun tidak dapat masuk ke kota Mekah pada tahun perjanjian itu ditandatangani tetapi Nabi dan rombongannya berjaya masuk ke Mekah pada tahun berikutnya tanpa setitis darah pun yang tumpah. Ini kerana pihak Musyrikin sudah berasa gerun melihat Nabi datang dengan rombongan yang besar sebelum itu. "Inilah strategi hebat politik Nabi yang turut menunjukkan sifat sabar Nabi.

Banyak lagi tindak-tanduk Nabi yang boleh dijadikan pengajaran dan panduan termasuk khutbah widak (terakhir) Rasulullah yang memberi peringatan kepada sifat-sifat keangkuhan dan juga peringatan untuk menjaga kebajikan kaum wanita," kata Nik Mustapha. Ketua Pengarah Ikim itu juga berharap sambutan Maulud kali ini bukanlah sekadar menganjurkan amalan-amalan yang sering dibuat tetapi lebih menekankan kepada kecintaan dan keyakinan kepada ajaran Nabi dan menjadikannya sesuatu yang sebati dalam kehidupan. "Hendaknya Maulidur Rasul menjadi pencetus kepada penghayatan nilai-nilai yang luhur yang dianjurkan Al Quran dan pendekatan kita ke arah penyusunan masyarakat. "Dengan ini barulah saya rasa perayaan Maulud itu memberi erti yang sangat bermakna dan inilah yang menjaminkan kepada kebahagian, kesejahteraan dan kejayaan dalam hidup kita. "Jangan Maulidur Rasul tinggal hanya sebagai satu acara agama. Tahun depan buat lagi sedangkan impaknya tidak seperti yang diharapkan," tegas Nik Mustapha.

SUMBER : BERNAMA, 15 FEBRUARI 2011.

ISU PENYAKIT BERJANGKIT : SEBANYAK 2688 KES DENGGI DILAPORKAN SETAKAT 10 FEBRUARI 2011


Sebanyak 2,688 kes denggi dilaporkan di seluruh negara dengan enam kematian setakat 10 Februari 2011, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin. Beliau berkata jumlah itu jauh berkurangan berbanding 5,848 kes dengan 20 kematian yang dilaporkan dalam tempoh yang sama tahun 2010. Sejumlah 46,171 kes denggi dilaporkan dengan 134 kematian sepanjang tahun 2010. Walaupun terdapat penurunan dari segi jumlah kes dan angka kematian ini tidak bermakna kita boleh merasa selesa. Dalam perkembangan lain, aktiviti gotong royong perlu dipergiatkan untuk memerangi nyamuk aedes. Program gotong royong ini mempunyai dua objektif yang cukup murni iaitu mengeratkan tali silatulrahim di antara semua yang terlibat dan menjadi pencetus kepada usaha membudayakan aktiviti gotong royong dan pengenalan pembersihan sebagai amalan kehidupan masyarakat kita. Rosnah berkata kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk menghapuskan nyamuk aedes dan mengurangkan insiden jangkitan demam denggi dengan meningkatkan pengetahuan serta menterjemahkan kesedaran tentang bahaya demam denggi kepada aktiviti pencegahan secara berterusan.

ISU ICT : KUASA INTERNET LEBIH HEBAT DARIPADA SENJATA


Seluruh dunia mengikuti perkembangan tunjuk perasaan di Mesir dan kagum melihat keberanian rakyat negara itu bangkit menentang Presiden Hosni Mubarak sehingga berjaya menumbangkan pemimpin itu, yang telah memerintah Mesir selama lebih tiga dekad. Namun, ramai yang tidak tahu di belakang kejayaan revolusi rakyat itu ada 'kuasa luar' memainkan peranan penting membakar semangat penduduk Mesir untuk bangkit memberontak menentang sebuah kerajaan autokartik yang telah mencengkam penduduk Mesir selama tiga dekad. Itulah kuasa Internet, yang tiada siapa menduga, teknologi yang diperkenalkan sekitar suku ketiga abad lalu itu kini dilihat mampu menjadi kuasa yang lebih hebat daripada kuasa tentera dan kelengkapan senjata. Teknologi maklumat dengan gabungan kemudahan Internet yang merupakan gedung ilmu pengetahuan terbesar di dunia pada masa ini telah bertukar menjadi medium berkesan bukan sahaja untuk menyebarkan maklumat tetapi juga medium perhubungan yang mampu menjadi senjata bagi menumbangkan kerajaan.

Dan itulah yang berlaku di Mesir apabila golongan aktivis muda di Mesir menggunakan rangkaian sembang sosial facebook yang menggunakan kemudahan perantaraan Internet bagi membakar semangat rakyat Mesir untuk bangkit memberontak menentang kerajaan. Golongan muda ini telah memulakan kempen ini sejak setahun yang lalu membakar semangat rakyat Mesir dan menunggu masa untuk bangkit secara bersama dan tersusun untuk melancarkan 'revolusi' menentang kerajaan. Masa yang ditunggu-tunggu itu akhirnya tiba, apabila mereka mendapat inspirasi daripada revolusi rakyat di Tunisia, dan Revolusi Jasmine itu memberi mereka kekuatan dan keberanian untuk bangkit menggerakkan tunjuk perasaan yang kemudian merebak menjadi pemberontakan menumbangkan kerajaan Mubarak. Internet telah membuktikan bahawa ia merupakan satu teknologi yang sangat berguna dan pada masa yang sama dilihat sangat berbahaya kerana ia boleh digunakan sebagai senjata untuk tujuan-tujuan tertentu.

Oleh kerana itu China cukup takut dengan Internet dan menggunakan apa sahaja untuk mengawal penggunaan teknologi itu kerana Beijing sedar isu kepelbagaian etnik di negara itu boleh dimanipuslasi melalui Internet oleh pihak tertentu untuk mempengaruhi rakyatnya bangkit memberontak. Kekuatan dan pengaruh Internet telah terbukti boleh memberi ancaman sebelum ini lagi, apabila pendedahan WikiLeaks telah menggemparkan dunia dan mencalarkan imej Amerika Syarikat (AS) apabila beratus-ratus ribu dokumen dan maklumat diplomatik AS didedahkan oleh WikiLeaks melalui Internet. Ketika Internet dilihat begitu penting sebagai gedung ilmu, pada masa yang sama Internet juga boleh digunakan sebagai senjata berbahaya oleh pihak-pihak tertentu untuk menjayakan sesuatu matlamat dan mencapai kepentingan tertentu atau boleh digunakan untuk menabur fitnah bagi demi menjayakan sesuatu agenda sama ada untuk menyerang individu, atau malahan sebuah kerajaan. Namun, sebagai medium penyebaran maklumat dan perhubungan, Internet seharusnya dimanfaat untuk kepentingan masyarakat, ummah dan sejagat.

SUMBER : UTUSAN MALAYSIA, 15 FEBRUARI 2011

ISU BAHASA : MEDIA BERPERANAN PENTING ANGKAT MARTABAT BAHASA MELAYU


Media elektronik dan cetak berperanan penting dalam mengangkat martabat bahasa Melayu serta pematuhan kepada dasar penggunaannya sebagai bahasa kebangsaan seperti termaktub dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Penyandang Pertama Kursi Pengajian Melayu Kerajaan Malaysia di Universiti Beijing, China, Prof. Dr. Awang Sariyan berkata, media merupakan tunjang utama dalam pelaksanaan dasar bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan di negara ini. Menurutnya, peranan itu boleh dilakukan dengan memastikan bahasa yang digunakan dalam penerbitan dan penyiaran berita adalah tepat dan sempurna serta mengambil kira kesantunan. Usaha peneguhan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan adalah tanggungjawab semua pihak termasuk pengamal media kerana secara amnya golongan ini menggunakannya secara meluas sebagai alat berkomunikasi dengan masyarakat. Komitmen ini perlu ketika penggunaan bahasa rojak atau bahasa pasar semakin berleluasa di kalangan masyarakat Malaysia sehingga menyebabkan bahasa kebangsaan itu terus dipinggirkan.

Beliau berucap pada Wacana Ilmu: Santun Berbahasa di Dewan Cendekiawan, Institut Penyiaran dan Penerangan Tun Abdul Razak (IPPTAR) pada 14 Februari 2011.  Majlis itu bertemakan 'Isu-isu keterampilan bahasa dalam komunikasi rasmi' dengan memberi pendedahan kepada pengamal media mengenai perkembangan bahasa terutama yang melibatkan aspek hukum, nahu dan tata bahasa dalam situasi rasmi serta tidak rasmi. Awang berkata, peranan tersebut seharusnya dipikul oleh semua pihak, termasuk media kerajaan dan swasta kerana ia menjadi tanggungjawab bersama dalam usaha memperkasakan bahasa kebangsaan. Pihak media tidak harus menjadikan cabaran-cabaran di peringkat global dan komersial sebagai alasan untuk menggunakan bahasa Melayu secara betul. Ini kerana, bahasa lain termasuk bahasa Inggeris digunakan dengan betul sama ada dalam berita mahupun tajuk, jadi pematuhan kepada hukum bahasa Melayu itu sepatutnya diamalkan. Jelasnya, penggunaan aspek kesantunan dalam bahasa kebangsaan harus dijadikan budaya bagi masyarakat di Malaysia.

SUMBER : BERITA HARIAN, 15 FEBRUARI 2011

ISU SOSIAL : EKSTREMISME BOLEH BAWA PADAH


Malaysia berjaya membuktikan kepada dunia bahawa punca ketegangan kaum di sesebuah negara bukan disebabkan oleh perbezaan agama sebaliknya fahaman dan pemikiran yang berbentuk ekstrem. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak  jika ada fahaman ekstrem dan bersikap keterlaluan tanpa mengira seseorang itu beragama Islam, Kristian, Buddha atau lain-lain agama, ia akan membawa padah buruk kepada negara dan manusia sejagat. Oleh itu, beliau berharap agar satu Pergerakan Kesederhanaan Dunia dibentuk kerana inilah krisis yang merupakan jalan ke hadapan yang boleh menyelamatkan dunia. Bukan sahaja negara kita tetapi ketegangan di banyak tempat bukan kerana perbezaan agama, sebab Malaysia telah menunjukkan perbezaan agama tidak semestinya membawa kepada permasalahan besar dalam sesebuah negara. 

Sebaliknya, yang menjadi kekangan dan tambatan kepada punca ketegangan ialah fahaman yang ekstrem. Sehubungan itu, tegas Perdana Menteri, jika setiap etnik di negara ini dicampurkan secara kolektif, semua pihak akan bertindak secara kolektif di bawah satu payung. Maka satu persefahaman dan pemikiran dicapai bahawa kita rakyat Malaysia yang cinta kepada negara dan kita akan menjadi lebih kuat lagi berbanding jika bertindak dalam satu kelompok. Kalau hendak berjaya kita mestilah berfikir sedemikian. Justeru, ujar beliau, keindahan Islam dalam konteks kesederhanaan ialah Allah SWT menyuruh umatnya berlaku adil bukan sahaja kepada Islam tetapi kepada semua pihak. Katanya, walaupun berbeza akidah tetapi yang penting ialah ada nilai-nilai persamaan yang boleh membawa kepada kehidupan dan sebuah negara bangsa yang aman dan harmoni.

Kita masih boleh menjalankan program bersama yang tidak berkiblat kepada agama semata-mata seperti menangani isu dadah, mengurangkan masalah sosial seperti jenayah atau pun alam sekitar yang boleh dilaksanakan secara bertindak bersama-sama. Najib turut mengalu-alukan penubuhan Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Penganut Agama untuk menyatukan pemimpin-pemimpin agama di bawah satu payung bagi berbincang dan mengupas permasalahan berbangkit secara rasional dan tenang. Isu agama amat sensitif, segala-galanya boleh tersebar dalam sekelip mata dan hangat macam api dalam sekam. Jadi beliau harap ia dibincangkan secara tertutup sebab kalau terbuka, orang ramai akan tumpang dalam isu ini dan lahirlah pemikiran masing-masing. Kita amat memahami setiap sensitiviti antara kaum di negara ini, sebab itulah kita mahu mencari titik persamaan agar semuanya dapat hidup dalam aman dan sejahtera.

SUMBER : BERITA HARIAN, 15 FEBRUARI 2011

ISU PENDIDIKAN : DASAR PENDIDIKAN NEGARA UNTUK SEMUA KAUM


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, dasar pendidikan yang diamalkan di negara ini sejak negara merdeka, sentiasa mengutamakan kepentingan dan keperluan semua kaum. Menurutnya, setiap rakyat negara ini, selagi memegang kerakyatan Malaysia dan taat setia kepada negara berhak menikmati pelbagai kemudahan pendidikan yang disediakan oleh kerajaan. Kerana kita sedar, kalau kita mahu mencapai kemajuan besar dalam negara kita dan mahu menjadi negara maju menjelang 2020 nanti, perkara penting yang harus kita beri tumpuan adalah soal pelajaran. Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran berkata, dasar kerajaan tidak membezakan soal pelajaran dalam menyediakan kemudahan pendidikan kepada rakyat pelbagai kaum dan keturunan. Dasar kerajaan tidak membezakan soal pelajaran, sesiapa sahaja yang ada anak berhak pergi ke sekolah, tidak kira anak ini datang dari kaum India, Melayu, Cina, Iban atau Orang Asli. Katanya, kerajaan juga tidak ada halangan menyediakan kemudahan pendidikan sempurna kepada mana-mana kaum yang mementingkan penguasaan ilmu bahasa ibunda masing-masing kerana apa yang penting bagi kerajaan ialah menyalurkan pengetahuan sewajarnya untuk semua kaum. Di negara ini, kaum minoriti atau sebaliknya, selagi dia rakyat Malaysia, dia taat setia kepada negara ini maka dia berhak mendapat sokongan dan bantuan kerajaan. Ini kerana, kita mahu melihat negara ini dalam tempoh 10 tahun akan datang menjadi negara maju yang mempunyai rakyat berpengetahuan dan kelayakan kemahiran yang cemerlang.

SUMBER : BERITA HARIAN ONLINE, 15 FEBRUARI 2011