JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI21 Jun 2012

ISU SOSIAL : AWANG HITAM BERLAGAK, PELAJAR, PELANCONG ATAU PENGACAU?


Rencana ini ditulis oleh :
Fauziah Arof


Mereka dikatakan masuk dengan visa pelajar, tapi gaya tak macam pelajar universiti atau kolej pun. Tiada buku, fail atau beg yang digalas. Ke hulu ke hilir berpeleseran tidak kira siang atau malam. Jadi, masa bila pula mereka masuk kelas? Difahamkan ‘pelajar Awang Hitam’ ini juga mampu berbelanja mewah, boleh menyewa kenderaan yang beribu-ribu ringgit sebulan. Boleh selalu duduk melepak di pub-pub dan kelab-kelab setiap malam. Dan kalau bekerja, tak juga nampak seperti pekerja. Hari-hari mereka boleh dilihat ‘bersidai’ di tempat-tempat awam. Jadi apa mereka buat di sini? Kita tidak mempersoalkan sekiranya mereka memang belajar dan melancong di sini. Tetapi macam mana hendak pastikan mereka benar-benar pelajar, pekerja profesional atau pelancong.

Mungkinkah mereka masuk sebagai pelajar tetapi buat kerja lain? Ini yang pihak berkuasa kena selalu periksa dan pantau. Lambakan warga Afrika terutamanya di sekitar Lembah Klang dan bandar-bandar di negara ini sudah di tahap cukup merimaskan. Kalau mereka ini duduk diam tidak mengapa. Ini banyak masalah sosial yang ditimbulkan golongan ini termasuk kes jenayah. Bandar Sunway, Puchong, Cheras dan Klang adalah antara penempatan warga Afrika yang popular di Lembah Klang. Dan selalunya kalau mereka sudah bermastautin di sesuatu kawasan itu, agak malanglah penduduk tempatan yang tinggal di situ. Dan dikatakan, harga rumah di kawasan berkenaan akan jatuh nilainya kerana faktor kebanjiran warga asing. Sebabnya, kalau dah ramai, mereka ini sukar dikawal. Masalah utama adalah dari segi keselesaan dan keselamatan. Mereka ini gemar membuat bising, bergaduh sesama mereka, mabuk dan tak kurang juga mencari gaduh dengan penduduk tempatan sekiranya perangai mereka ditegur.

Tidak cukup dengan itu, Awang Hitam ini juga suka mengganggu wanita, tidak kira anak dara atau isteri orang. Kejadian pecah rumah di kawasan terbabit dan kenderaan yang dirosakkan juga sering berlaku. Kawan saya yang menetap di Pangsa Puri Mentari Court di Bandar Sunway memberitahu saya, dia terpaksa menyewakan rumahnya di situ dan berpindah ke tempat lain. Sebabnya, lambakan warga asing, terutamanya warga Afrika yang menjadikan kawasan penempatan di situ seperti mereka yang punya dan bersikap ibarat buta undang-undang. ‘‘Tidak sesuailah dengan kehidupan berkeluarga, bising sangat dan macam-macam aktiviti yang mereka buat. Rasa macam duduk di negara mereka pula," kata kawan saya itu.

Dan kita juga sudah biasa mendengar jerat pemuda warga Afrika yang memperdaya gadis tempatan untuk mengikis wang, menjadikan mangsa keldai dadah, penipuan menggunakan rangkaian Internet, Black Money dan lain-lain. Itu belum masuk lagi cerita kelompok Awang Hitam ini berniaga di kawasan-kawasan perumahan di ibu kota seperti di Desa Aman Puri Kepong yang dilaporkan oleh akhbar Kosmo! semalam yang mana pelanggan mereka ialah warga Afrika sendiri. Kita sudah ada beberapa kawasan yang telah lama dikuasai oleh warga asing Indonesia di negara ini dari segi penempatan dan kawasan perniagaan. Adakah kita juga akan membiarkan tempat-tempat tertentu dijadikan seperti kampung halaman warga asing dari Afrika, Bangladesh, Vietnam dan Nepal pula?

Memang Malaysia sebagai sebuah negara yang aman dan mempunyai ekonomi yang baik di rantau ini, maka ramai warga luar yang mahu menumpang tuah di negara ini dengan mencari rezeki dan mengumpul kekayaan apabila pulang ke negara masing-masing. Namun sekiranya kebanjiran mereka membuatkan penduduk tempatan menjadi resah, merasa tidak selamat dan tidak selesa berada di negara sendiri, sesuatu memang perlu dilakukan. Sudah tentu, kita tidak mahu kualiti hidup kita tergugat dek kerana mahu memberi ruang dan peluang kepada warga asing yang kemudiannya membalas dengan membuat pasal di negara ini.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Utusan Malaysia
21 Jun 2012

ISU UMUM : KERJASAMA STRATEGIK ANGKASA LEPAS


Rencana ini ditulis oleh:
Azmi Hassan
GeoStrategis Institut GeoSpatial dan
Sekolah Perdana UTM


Apa jua perkembangan terbaru yang berpunca dari China tidak kira sama ada bidang ekonomi, teknologi, ketenteraan, sosial malah sukan akan diperhatikan dengan teliti oleh masyarakat global kerana kesannya adalah begitu mendalam sekali. Kejayaan kapal angkasa Shenzhou-9 berlabuh di modul makmal angkasa Tiangong-1 beberapa hari lepas merupakan kejayaan besar China dalam sektor teknologi angkasa lepas yang pada ketika ini diungguli oleh Amerika Syarikat (AS) dan Rusia. Walaupun kehadiran angkasawan wanita Liu Yang sedikit sebanyak mencuri perhatian dunia, tetapi kejayaan berlabuh di makmal angkasa telah memberi petunjuk baru mengenai kesungguhan China menerokai bidang penuh mencabar ini.

Seperti mana permodenan angkatan tentera China mempunyai seribu makna dan tujuan tersirat, begitu juga kesanggupan China berbelanja besar dalam penerokaan angkasa lepas sedangkan AS dan Eropah mengekang perbelanjaan masing-masing sudah pasti niat sebenar Beijing menjadi tanda tanya. Bermula dengan angkasawan pertama Yang Liwei berjaya mencapai orbit pada 2003 dan disusuli dengan misi kapal angkasa manusia pertama melalui Shenzhou-5 pada 2005, kejayaan terbaru ini adalah manifestasi kesungguhan China dalam bidang angkasa. Makmal Tiangong-1 merupakan asas cita-cita China membangunkan makmal yang lebih besar dan kekal menjelang tahun 2020. Berbeza dengan nasib Makmal Angkasa Antarabangsa (ISS) yang dibangunkan oleh AS, Eropah, Rusia, Kanada dan Jepun yang besar kemungkinan ditamatkan hayatnya pada 2028, Tiangong-1 dijangka akan menjadi lebih besar. Peringkat awal ketika China mula membuat persiapan menghantar angkasawan pertama ke angkasa satu dekad lepas, ramai yang memperlekehkan cita-cita itu kerana menuduh Beijing hanya berminat untuk simbolik sahaja, iaitu mengejar prestij.

Tetapi hari ini kejayaan China telah melampaui keperluan hanya untuk bermegah kerana kehebatan teknologi angkasa mereka telah melimpah memberi manfaat kepada bidang lain seperti ketenteraan, ekonomi, saintifik dan geopolitik. Kekuatan China dalam kesemua bidang ini seiring dengan Beijing yang dianggap sebagai kuasa besar dunia. Beberapa negara Eropah melalui Agensi Angkasa Eropah (ESA) menaruh minat menjalin kerjasama dengan China kerana banyak manfaat yang boleh diraih oleh kedua-dua pihak. Manakala Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) AS pula enggan bekerjasama gara-gara bimbang China akan mendapat keuntungan yang lebih kerana teknologi angkasa AS adalah lebih jauh ke hadapan. Memandangkan hubungan diplomatik di antara Kuala Lumpur dan Beijing adalah begitu akrab sekali, Malaysia melalui Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) sepatutnya mengambil peluang dengan menjalin kerjasama yang lebih erat dengan China dalam bidang penuh mencabar ini.

Seperti mana China, Malaysia juga telah melampaui keperluan asal ketika menghantar angkasawan pertama negara Dr. Sheikh Muszaphar Shukor ke ISS pada 2007. Kejayaan tersebut digunakan sebagai pemangkin untuk membangunkan kepakaran teknologi angkasa lepas negara dan sehingga kini dua satelit telah dilancarkan iaitu TiungSat dan RazakSat. Mungkin ramai cuba menafikan kepentingan teknologi angkasa lepas memandangkan Malaysia hanya sebuah negara kecil dan tidak mampu memperuntukkan perbelanjaan besar dalam bidang ini. Tetapi perlu ditekankan teknologi angkasa lepas, terutama sekali berkaitan satelit komunikasi mempunyai kepentingan strategik kerana keperluannya merangkumi bukan sahaja sektor ekonomi malah pertahanan.

Sebagai contohnya ramai yang mengambil mudah mengenai peranan disandang oleh beberapa siri satelit komunikasi yang dinamakan Measat milik syarikat Malaysia kerana rangkuman satelit ini adalah begitu luas sekali. Kehadiran satelit Measat tidak menjadi isu pada ketika ini kerana pemilikannya adalah masih dikawal oleh syarikat Malaysia. Tetapi apa yang pasti adalah kepentingan satelit akan menyerlah apabila pemilikan satelit Measat bertukar terutama sekali oleh negara asing. Jika Malaysia mampu menghantar Dr. Sheikh Muszaphar ke angkasa tanpa melibatkan kos tambahan melalui program ofset pembelian jet pejuang Sukhoi dengan Rusia, bukan sesuatu yang mustahil Malaysia menjalin kerjasama yang lebih erat dengan China dalam bidang ini. Sebagaimana China dikatakan begitu agresif melibatkan diri dalam pembangunan fizikal sesebuah negara termasuk Malaysia dengan menyediakan pinjaman mudah, strategi sama digunakan Beijing untuk menjalin kerjasama dalam bidang angkasa lepas.

Umpamanya China Great Wall Industry Corporation (CGWIC) yang ditubuhkan 1980 bukan sahaja memberi pinjaman mudah untuk pembangunan teknologi angkasa lepas tetapi menyediakan kemudahan pemindahan teknologi dan kepakaran teknikal tanpa banyak soal. Pakistan, Venezuela, Nigeria dan Indonesia mengambil peluang yang disediakan oleh CGWIC untuk membangun dan melancarkan satelit masing-masing. Memang benar Malaysia perlu berhati-hati dalam melaksanakan program angkasa lepas negara dan ini termasuklah program membangunkan satelit. Tetapi satu perkara perlu difahami dan tidak dapat dielakkan adalah peruntukan besar adalah diperlukan jika Malaysia serius menceburi bidang itu dan disinilah kerjasama strategik dengan China memainkan peranan yang penting untuk menjayakan misi tersebut. Teknologi angkasa lepas merupakan manifestasi sebenar kekuatan Malaysia supaya negara tidak ketinggalan jauh dalam bidang ini. Ini adalah kerana teknologi ini bukan hanya merangkumi ruang lingkup angkasa lepas tetapi yang lebih penting ia memberi kesan terhadap kepentingan geostrategik negara.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Utusan Malaysia
21 Jun 2012