JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI29 Januari 2012

ISU ANTARABANGSA : DUNIA KECOH KERANA SOPA DAN PIPA

Oleh Azhar Abu Samah
azharaz@bharian.com.my


Kecoh satu dunia apabila beratus-ratus laman web, termasuk Wikipedia dan enjin carian popular, Google melancarkan bantahan bermula jam 12 tengah malam, Rabu lalu (18 Januari) dengan ‘menggelapkan’ laman sesawang (web) masing-masing selama 24 jam kerana membantah perundangan dicadangkan Kongres Amerika Syarikat (AS) untuk menghapuskan cetak rompak di internet. Pengguna internet yang melayari laman sesawang yang mengambil bahagian dalam tempoh itu tidak dapat membaca kandungan dalam laman berkenaan, sebaliknya mereka hanya dapat melihat mesej bermatlamat memberi kesedaran mengenai Akta Menghentikan Cetak Rompak Internet (SOPA) yang diperkenalkan anggota Dewan Perwakilan dan Akta Perlindungan Harta Intelektual (PIPA) di Dewan Senat Amerika Syarikat. Kongres AS ketika ini menimbang untuk meluluskan rang undang-undang yang boleh merosakkan khidmat internet percuma dan terbuka. Jika diluluskan nanti, rang undang-undang itu akan memberi kuasa untuk menguatkuasakan hak cipta yang akan mengehadkan inovasi dan mengancam kewujudan laman sesawang dengan menetapkan kandungannya mestilah daripada pemiliknya.

Malah, SOPA akan menyekat sebarang laman sesawang yang dianggapnya sebagai melanggar hak cipta atau mencetak rompak tanpa mengendahkan peruntukan ‘kegunaan wajar’ yang pernah digariskan oleh Akta Hak Cipta Alaf Digital (DMCA). Anggota Senat AS dijadualkan mengundi mengenai PIPA pada Selasa depan. Bagaimanapun, Speaker Dewan Republikan, John Boehner, kelmarin menegaskan belum ada kata sepakat buat masa ini mengenai SOPA dan memerlukan lebih banyak kerjasama di kalangan anggota jawatankuasa sebelum mencapai sebarang keputusan. Kepada pelayar internet, terutama Wikipedia yang berpangkalan di AS, jangan menyangka undang-undang ini untuk mereka di AS saja. Apa saja yang dimuat naik ke dalam alam siber dari seluruh pelosok dunia dianggap melanggar hak cipta kerajaan dan korporat AS akan disekat. Betapa susahnya nanti apabila banyak maklumat dan gambar mustahak disekat atau ditarik keluar daripada Wikipedia jika ia ditakrifkan pihak berkuasa AS sebagai melanggar peraturan hak cipta yang bakal diluluskan nanti. Bukan itu saja, enjin pencarian utama juga akan menyekat mana-mana laman sesawang asing (bukan dari AS) yang disyaki melakukan pelanggaran hak cipta.

Dilaporkan, Wikipedia sudah menyatakan bantahannya, termasuk meminta mereka yang melayari laman sesawangnya di AS supaya menyatakan rasa tidak senang hati dengan cadangan penguatkuasaan SOPA dan PIPA sama ada berurusan terus dengan ahli perwakilan mereka atau menggunakan media sosial. Apakah itu SOPA dan PIPA? SOPA dan PIPA adalah dua undang-undang, masing-masing akan dikemukakan di Dewan Perwakilan dan Dewan Senat AS. SOPA bermaksud Stop Online Piracy Act atau Akta Menghentikan Cetak Rompak Internet, manakala PIPA ialah akronim untuk Protect IP Act atau Akta Perlindungan Harta Intelektual. Ringkasnya, kedua-dua akta ini bertujuan menghentikan pelanggaran hak cipta dilakukan laman sesawang asing. Bagaimanapun, Wikipedia melihat usaha pentadbiran AS ini sebagai tindakan menyekat kebebasan bersuara dan menggugat internet, sekali gus tidak dapat diterima dalam dunia yang mengamalkan keterbukaan, selamat dan kebebasan berinternet. Persoalan utama yang merisaukan kebanyakan pemilik laman sesawang besar ialah definisi kesalahan melanggar hak cipta, terutama membabitkan tindakan memuat-naik sesuatu ‘bahan’ oleh pelayar yang seboleh-bolehnya mahu dipastikan pemilik laman sesawang ia tidak melanggar hak cipta.

Bagi mereka tidak wajar laman sesawang disekat atau ditutup SOPA dan PIPA hanya kerana ada bahan pelanggaran hak cipta dalam kuantiti yang terlalu kecil dimuat-naik oleh pengguna laman terbabit. Malah, ada yang melihat penguatkuasaan SOPA dan PIPA menandakan bermulanya masalah lebih besar bagi pengguna internet di seluruh dunia. Tidak dinafikan sudah ada negara mahu mengekang kebebasan berinternet dengan memperkenalkan beberapa bentuk perundangan dan akta bagi menjaga kepentingan dan hak asasi individu. Pengenalannya hanya untuk membendung penyebaran fitnah oleh pengguna internet. Dari spektrum yang lebih meluas, penguatkuasaan SOPA dan PIPA memperlihatkan sikap sebenar AS yang mahu mengawal kebebasan internet dengan menjadikan kedua-dua akta itu sebagai alat memenuhi kehendak kebebasan mengikut takrifan mereka. Yang pastinya, akta ini memberikan kuasa yang besar kepada Kerajaan Amerika untuk mengawal kandungan dan maklumat dalam laman sesawang bebas.  Pemilik laman sesawang percaya pendekatan ‘menghentikan pelanggaran hak cipta’ melalui SOPA dan PIPA tidak akan berkesan, sebaliknya ia akan menjejas dan menyekat pengguna internet untuk mendapatkan lebih maklumat.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
29 Januari 2011

ISU SOSIAL : WARGA PERNAH MUDAH VS WARGA EMAS


Di Malaysia, orang yang sudah meningkat umur atau lanjut usia dipanggil warga emas, gelaran paling hormat untuk orang tua. Kategori golongan warga emas adalah mereka yang sudah berpencen wajib. Sesiapa saja mencapai usia 55 tahun sebelum ini secara automatik mendapat gelaran percuma warga emas untuk melayakkan mereka mendapat beberapa kemudahan termasuk rawatan perubatan di hospital, tambang murah kenderaan awam dan sebagainya. Sekarang, umur berpencen dinaikkan kepada 60 tahun. Kalau begitu, sesiapa yang melepasi usia 60 tahun termasuk dalam golongan warga emas. Hari ini, kita sering membaca berita baik atau buruk mengenai berita dan cerita warga emas. Ada berita warga emas ditangkap kerana melakukan kesalahan, warga emas yang menderita dan memerlukan bantuan, kisah warga emas di Rumah Orang Tua, warga emas ditangkap berkhalwat atau berkahwin dengan wanita muda dan sebagainya. Jika warga emas ini melakukan sesuatu yang tidak baik, ia menjadi berita sensasi hanya disebabkan faktor usia mereka.

Sebenarnya, bagi yang berusia 55 atau awal 60-an, mereka tidak gemar dengan gelaran ini, walaupun bunyinya sedap didengar. Bagi mereka walaupun gelaran penghormatan, ia terlalu awal diberikan kepada mereka. Mereka masih berjiwa muda. Pada mesyuarat sidang pengarang Berita Harian/Berita Minggu, kami sering juga berbincang mengenai terminologi warga emas ini, khasnya mengenai kesesuaian penggunaannya dalam berita. Dalam konteks perhubungan dan panggilan seharian, gelaran pak cik, mak cik, datuk, nenek dan sebagainya sudah cukup menggambarkan ciri-ciri dan hierarki seseorang walaupun ia tidak semestinya menggambarkan usia sebenar. Dalam konteks jangka hayat penduduk Malaysia, usia 60-an, tidak boleh dianggap tua. Mereka masih aktif dan produktif dan mampu menjalankan kerja.

Hari ini ramai mereka yang berusia 70-an, malah 80-an, masih menerajui pelbagai syarikat besar sama ada syarikat milik persendirian atau menjadi pengerusi syarikat kerana nama dan pengalaman mereka. Ramai juga aktif dalam persatuan dan badan bukan kerajaan (NGO). Secara bergurau, ada cadangan daripada anggota sidang pengarang supaya gelaran baru bagi warga emas ditukar kepada panggilan yang lebih boleh diterima – warga pernah muda. Isnin lalu, Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM), Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA) dan Berita Harian mengumumkan Sayembara Penulisan Novel. Cerpen dan puisi untuk penulis muda warga Malaysia. Maka terdengarlah suara, bagaimana dengan penulis warga emas. Serentak itu kedengaran suara menyatakan bukan warga emas, tapi warga pernah muda.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
29 Januari 2011

ISU UMUM : ANTARA DOKTOR DAN TUKANG PAIP?

Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@bharian.com.my


Apa bezanya antara seorang tukang paip dan doktor? itu adalah pertanyaan daripada seorang tokoh korporat yang bergiat dalam industri perhotelan. Katanya, kedua-dua profesion itu memeriksa pesakit. Bagi doktor, pesakitnya adalah manusia manakala bagi tukang paip adalah paip yang rosak atau tersumbat. Cara mengenal pasti penyakit bagi setiap pesakit juga adalah sama.  Doktor mempunyai alat untuk memeriksa pesakit, manakala tukang paip juga mempunyai alatnya tersendiri untuk memeriksa paip yang ‘sakit’. Sebut saja apa yang dialami pesakit, seseorang doktor sudah boleh meramalkan jenis penyakit yang dihadapinya berpandukan kepada tanda-tanda yang ada pada pesakit. Bagaimanapun, seseorang doktor mungkin memerlukan ujian yang lebih teliti terhadap kesihatan seseorang pesakit kerana ia membabitkan manusia yang bernyawa. Selepas mengetahui penyakit pesakit, doktor memberi ubat yang sesuatu atau rawatan yang diperlukan. Jika penyakit yang dialami pesakit itu kecil saja, penyakit hanya diberi rawatan biasa. Tetapi, jika memerlukan rawatan yang rapi, pesakit terpaksa melakukan pemeriksaan yang rapi.

Keadaan hampir sama juga berlaku ke atas seseorang tukang paip. Jika dipanggil untuk memeriksa masalah paip di sesebuah premis, seorang tukang paip sudah boleh menjangkakan apa yang sebenarnya berlaku daripada penjelasan yang diberikan.  Malah, mereka sudah tahu cara mengatasinya dan alat yang akan digunakan. Jika kerosakan biasa, ia hanya memerlukan rawatan yang kecil, sebaliknya rawatan yang besar akan dilakukan jika ia memerlukan pengubahsuaian tertentu.  Bagi doktor dan tukang paip, kedua-dua mereka menerima upah. Doktor menerima bayaran daripada pesakit atau keluarga mereka manakala tukang paip daripada pemilik premis.  Bagi demam biasa, seseorang doktor swasta, mengenakan bayaran antara RM30-RM50 untuk perundingan, rawatan dan ubat bagi seseorang pesakit. Bagi seseorang tukang paip pula, mereka mungkin mengenakan bayaran antara RM100-RM200 atau lebih untuk memperbaiki paip yang bocor atau rosak, bergantung kepada tahap kerosakan paip yang dialami.

Perkara yang sedikit berbeza, mungkin pelanggan kepada doktor lebih ramai berasaskan bilangan penduduk dan tahap kemudahan kesihatan di sesebuah negara. Namun, walaupun tukang paip mendapat tiga atau empat pelanggan sehari, dia mungkin boleh menyamai pendapatan seorang doktor. Tugas tukang paip, mekanik motor, tukang elektrik, mekanik memperbaiki pendingin hawa dan sebagainya adalah hampir sama dengan doktor, malah tidak mustahil boleh dikatakan lumayan. Di Malaysia, bilangan rumah, kenderaan, hotel, pejabat, sekolah, universiti, hospital dan sebagainya bertambah setiap masa. Setiap bangunan pasti memerlukan rawatan. Rawatan yang besar memerlukan kos yang besar, sama juga dengan kos bagi melakukan pembedahan terhadap seseorang pesakit. Dalam konteks pembangunan negara hari ini, Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang sangat luas. Tidak semua orang boleh menjadi doktor atau jawatan lain yang menjadi rebutan seperti jurutera, akauntan, peguam, pensyarah dan sebagainya.

Hakikatnya, banyak profesion lain yang boleh diceburi dengan pendapatan yang lumayan. Langkah kerajaan mewujudkan banyak sekolah dan kolej vokasional adalah perancangan yang tepat dengan mengambil kira kemajuan pesat negara yang memerlukan tenaga bidang kerja penyeliaan. Jika rakyat tidak disediakan dengan latihan vokasional, tugas ini pasti akan diambil alih oleh pendatang asing yang kian ramai. Hari ini pun, pendatang asing sudah menguasai beberapa jenis kerja yang tidak diminati rakyat tempatan. Dalam bidang pembinaan dan perladangan, umpamanya, tugas berkenaan sudah mula dikuasai oleh pendatang asing. Di sekitar Chow Kit, Kuala Lumpur, contohnya, sudah ramai pendatang asing menguasai perniagaan dari pasar runcit ke kedai runcit. Malah, perniagaan di kawasan itu juga sudah bertukar. Restoran yang menjual bakso lebih dilihat ramai pelanggan daripada restoran roti canai. Pekerja pendatang asing juga menguasai tugas di pusat beli-belah sama ada menjadi jurujual, pelayan di hotel atau mekanik di kedai menjual alat elektrik dan komputer. Di pasar basah, pembeli rakyat negara ini menawar harga ikan dan sayur daripada penjual pendatang asing. Begitulah keadaannya jika penduduk tempatan tidak mengambil kesempatan, tempat mereka akan diambil alih oleh pendatang asing.


Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
29 Januari 2011