JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI26 Mei 2023

APAKAH MAKSUD NARSISTIK?Kita selalu dengar seorang artis wanita yang kes tuntut cerainya sehingga kini tiada jalan penyelesaian selalu menyebut kata 'lelaki narsistik'. Apakah maknanya narsistik? 

Gangguan Personaliti Narsistik atau Narcissistic Personality Disorder (NPD) ialah sejenis gangguan mental yang dikategorikan khusus di bawah masalah gangguan personaliti. NPD selalu disalah anggap sebagai keyakinan diri yang tinggi dalam diri seseorang. Hakikatnya, NPD merupakan sikap tidak memperdulikan orang lain selain dirinya. Akan tetapi, tahap mementingkan diri sendiri pada individu yang NPD ini adalah ekstrem. Individu NPD ini bukan sahaja mementingkan diri sendiri malah sikapnya boleh mendatangkan kesan negatif kepada keadaan sekeliling termasuklah hubungannya dengan pasangan, keluarga, pekerjaan, dan masyarakat keseluruhannya. 

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kajian menunjukkan individu yang memiliki personaliti narsistik lebih berisiko untuk mendapat masalah anxiety, masalah mood dan salah guna dadah. Tingkah laku individu yang memiliki sikap narsistik juga menyebabkan mereka sering gagal dalam perhubungan intim, kekeluargaan dan profesion. Pakar psikologi juga mengatakan bahawa gangguan personaliti narsistik merupakan antara isu mental yang sangat susah dirawat kerana pesakit kebiasaanya menganggap personaliti mereka bukan suatu masalah kerana ia tidak memberi kesan buruk kepada mereka secara langsung. Mereka juga sukar menerima kenyataan kerana mereka menganggap gangguan itu merupakan personaliti mereka dan bukannya sesuatu yang perlu dirawat. Jadi, jika kita atau pasangan kita mempunyai tanda-tanda tersebut, sangat digalakkan untuk kita cari bantuan dan nasihat yang sesuai dari pakar terapi atau psikologi yang berkelulusan.

Ciri-ciri orang narsistikTujuh Tanda Gangguan Personaliti Nassistik


1. Dia sahaja yang paling hebat

Pesakit NPD mempunyai sikap mementingkan diri sendiri yang melampau. Mereka bukan sahaja berlagak dan mementingkan diri, malah mereka menganggap bahawa diri mereka ada satu keistimewaan untuk menandingi orang lain. Mereka tidak suka bergaul dengan orang kebanyakan dan menganggap mereka layak menerima layanan istimewa daripada semua orang. Setiap kali ada peluang, mereka akan bercerita tentang diri dan pencapaian mereka, bahkan pencapaian itu selalunya akan ditokok tambah dari perkara sebenar. Sikap suka menokok tambah juga menjadi kebiasaan buat mereka. Mereka juga percaya semua orang memerlukan mereka. Tanpa mereka, orang lain tidak akan mampu untuk berjaya.

2. Dia sering mendambakan pujian dan perhatian

Seseorang yang menghidapi penyakit ini selalunya akan membuat perkara-perkara yang akan menarik perhatian orang lain. Jika mereka tidak mendapat perhatian dan layanan yang diinginkan, mereka berkemampuan untuk membuat kecoh dengan mengada-ngadakan cerita yang bukan-bukan sehingga berjaya meyakinkan sesiapa sahaja. Golongan ini merupakan kaki drama, yakni merekalah drama king atau drama queen yang terhebat. Kita juga akan nampak pesakit-pesakit NPD ini selalu memuat naik gambar-gambar swafoto mereka ke dalam laman sosial dengan sangat kerap kerana mereka inginkan perhatian dan pujian dari kenalannya. Walau bagaimanapun, janganlah anggap semua orang yang suka memuat naik gambar swafoto di media sosial itu pesakit NPD

3. Dia suka menyusahkan orang lain

Penghidap penyakit NPD juga suka mengambil kesempatan ke atas orang lain seperti menyuruh orang lain membuat kerja mereka tanpa rasa bersalah. Mereka tidak mahu membantu apa lagi membuat kerja-kerja yang mereka anggap tidak setaraf dengan ‘kelayakan’ mereka. Jika melakukan kerja secara berkumpulan, orang yang mempunyai penyakit NPD ini merupakan orang yang “free rider” yang paling berjaya.

4. Dia suka memperkecil orang lain

Pesakit NPD ini mempunyai sifat sering memalukan dan merendah-rendahkan orang lain jika mereka tidak mendapat penghargaan seperti yang mereka inginkan. Mereka selalunya mampu untuk memalukan orang lain dalam keadaan terbuka. Dengan berbuat demikian, mereka boleh memperlihatkan kelebihan mereka kepada orang lain. Perlakuan seperti ini juga boleh mendatangkan masalah untuk mereka mendapatkan kawan kerana kebanyakan orang tidak akan selesa bergaul dengan mereka.

5. Dia hidup dalam fantasi

Orang yang mempunyai sifat NPD ini sering berhadapan dengan keadaan yang selalunya tidak seindah yang mereka inginkan. Oleh sebab itu, mereka berkemampuan untuk mencipta realiti mereka sendiri yang boleh jadi jauh berbeza dari realiti sebenar. Bukan itu saja, mereka bahkan boleh hidup dalam dunia mereka sendiri, yang kebiasaannya berpaksikan kuasa, kejayaan, kecantikan atau ketampanan mereka.

6. Dia pantang menerima kritikan

Jika kita tinggal bersama pesakit NPD, susah untuk kita tegur sikap buruk mereka kerana mereka tidak akan menerima apa-apa kritikan atau teguran daripada sesiapa sahaja. Mereka akan mengelak atau menyalahkan pihak lain jika suatu perkara buruk terjadi terhadap kerja yang mereka lakukan. Mereka juga tidak suka mendengar pendapat orang lain kerana mereka rasa mereka sahaja yang betul. Memang susah untuk bekerja dengan seseorang yang menghidapi NPD kerana mereka mempunyai tahap toleransi yang sangat sangat rendah.

7. Dia tiada rasa simpati dan empati

Mereka juga mempunyai masalah untuk memahami kesusahan orang lain. Mereka kekurangan sifat simpati dan empati terhadap orang sekeliling dan kebiasaaannya mereka lebih memilih untuk tidak mengambil peduli tentang keperluan orang lain. Jadi, ketika orang lain menghadapi kesusahan, jangan pelik jika mereka tidak tersentuh dan tidak ada rasa untuk membantu.

Cara untuk merawat orang narsistik

Sikap narsistik boleh wujud dalam diri individu disebabkan oleh rasa tidak selamat dan harga diri yang rendah. Oleh sebab itu, mereka suka membangga-banggakan diri untuk menutup kelemahan yang mereka miliki. Hidup mereka sangat bergantung pada pandangan dan pendapat orang lain terhadap mereka dengan melahirkan kekaguman dan persetujuan terhadap mereka secara berterusan. Jika kita berurusan dengan orang sebegini, kita hanya memberikan pujian jika dia melakukan sesuatu yang layak dipuji. Jangan memberikan pujian yang melampau-lampau sehingga dia berasa angkuh dan riak. Jika ini berlaku maka kita akan menjadi mangsanya suatu ketika nanti. Segala kritikan dan teguran hendaklah dilakukan dengan kelembutan dan keikhlasan kerana orang NPD ini memang tidak boleh menerima kritikan. Walau bagaimanapun, jika kita bijak mereka akan sentiasa bersedia mendengar dan mereka akan berubah dengan amat baik. Mereka akan menghormati dan memuliakan kita. 

Ketiga, jangan biarkan diri anda dimanipulasi oleh orang NPD. Orang NPD ini sentiasa mahu kita berfikir seperti dia dan memberitahu apa yang dia mahu dengar. Seorang narcissist berpendapat bahawa dia tidak melakukan apa-apa yang salah, yang bermaksud bahawa dia perlu menyalahkan seseorang untuk kegagalannya, dan orang itu barangkali ialah anda. Sekiranya anda berasa bersalah, cemas atau dimanipulasi dan jenis emosi ini tidak kerap di dalam anda, maka berhati-hatilah. Jika anda membiarkan diri anda dimanipulasi, anda akan menjadi mangsa orang NPD itu.

Orang NPD ini sering mempunyai keinginan untuk meremehkan perbuatan dan pencapaian orang lain agar berasa dirinya lebih unggul. Oleh sebab itu kita harus mengelakkan diri daripada melakukan sesuatu yang akhirnya menjadi senjata untuk dia menyerang kita. Jika kita mahu bahawa dia betul-betul memerlukan kita untuk mendampinginya, biarkan dia berusaha untuk mendekati kita tanpa menjadikan dirinya sebagai raja yang harus didewakan. Orang NPD ini sebenarnya mampu memahami emosi orang lain dan boleh menjalin hubungan yang penuh dengan kasih sayang. Namun begitu, mereka terlalu sukar berempati kerana mereka selalu melihat diri merekalah yang paling penting dan harus diutamakan. Mereka juga pandai menggoda, terutamanya jika mereka mahu mendapatkan sesuatu sebagai balasan. Walau bagaimanapun, mereka mampu melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan kita menderita dalam tempoh yang panjang kerana terlalu rumit untuk menjalin hubungan serius bahagia berpanjangan dengan golongan ini. Jika kita tahu lebih awal cuba elakkanlah daripada menjalin hubungan dengan orang NPD kerana ramai orang tidak kuat untuk berhadapan dan hidup bersama mereka. 

KESIMPULAN

Penyakit NPD ini sukar dirawat. Rawatan terbaik adalah daripada diri orang itu sendiri. Kita harus ingat tiada seorang pun manusia yang sempurna di dunia ini. Semua orang akan melakukan kesilapan dan menghadapi kejatuhan atau kegagalan dalam perjuangan. Jika kita anggap kitalah yang terbaik, itu adalah salah. Minda kita harus sihat selalu untuk bersikap terbuka terhadap kritikan dan pandangan daripada orang lain kerana daripada itulah kita akan membaiki diri supaya menjadi lebih baik kepada orang yang memerlukan kita. Kita harus turunkan rasa ego yang keterlaluan untuk bergerak ke hadapan dengan lebih aman, sejahtera, dan bahagia. Memang amat sukar untuk orang NPD berubah tetapi percayalah jika kita hidup dengan kepercayaan kepada Tuhan yang mendalam kita akan kenal diri kita dan cuba untuk berubah menjadi lebih baik dari sehari ke sehari. Perubahan itu akan menjadikan kita orang yang berpersonaliti unggul dan dihormati. 
PENEMU CIKGU ZUL : 7 PENEMU ARI AKU DIKENA NYAMBUT GAWAI DAYAK


Sari tok kena 26 ari bulan lima 2023. Enti kelia, maya tok meh kitai Iban enggau bansa Dayak ka bukai udah berancau puang aba rumah panjai. Aku agi ingat, ati cukup pengaga maya deka nyambut ari gawai. Sekayu-kayu rumah panjai kiruh nyedia ka diri begiga ka lauk, meresi ruang bilik, begaga ka kuih enggau mayuh macam pengawa. Maya nyak suba orang ka bejalai begiga ka duit aba menua jauh semua pulai, cukup gaga meda sida berangkut ka utai dibeli. Diato gawai nyau lain, sida ka biak nebah lagu datai ka nyau tuli pending ninga, bejoget ari siang datai ka malam, ngirup ai bisa. Nadai agi pengawa ngabas ai baka suba. Jauh amat berubah. Taja pia, ngambi ka kitai meruan likun nyambut gawai, aku deka meri 7 jako lalau ngagai bala ka selalu macha penemu aku.

Jako Lalau Lumur 1

Bejimat Aba Jalai Alun

Nyawa kitai mensia semina siti aja. Ari nyak jaga meh enggau manah-manah. Maya deriba kereta anang kelalu laju enggai ka bebadi aba jalai alun, kelebih agi enti orang ka enggau kitai nepan kereta bala anak enggau bini serta apai indai kitai empu. Bejimat meh deriba. Anang kelalu ka berumban datai ka rumah panjai tauka endur ka dituju. Jako ajar sida ka tuai, "jamah lubah amat meh datai". Enti pala bisi sebening ketegal ka ngirup ai tuak segelas dua, tau anang deriba, enggai ka ngenatai ka penusah ngagai diri empu. Anang kelalu nitih ka pengingin ati. Sayau ka diri empu serta sayau ka orang ka nganti penatai kitai di rumah. Awak ka sida nyambut penatai kitai enggau pengaga ukai nyambut penatai kitai enggau sabak serta air mata.

Jako Lalau Lumur 2

Anang Kelalu Rua Bebeli Ka Utai

Pengudah COVID-19, dunya nyau majak berubah, ekonomi nyau majak enda manah. Rega barang nyau majak niki. Pagila lusa kitai enda nemu rega utai dipakai. Diato rega telo aja udah manggai aba RM18.00 sepapan. Ari nyak, ubah cara kitai bebeli ka utai. Ati tik ka meli enda alah tunda tang kitai mesti bejaga-jaga serta selalu meda pemisi diri empu. Kitai enda ulih agi kelalu mayuh bebeli ka ai bisa taja pan kitai bisi duit tauka kerja ka menyana. Pia mega enggau utai dempa, baka begaga tauka bebeli ka kuih. Aku tok bejako enda ngasuh kita semua sumit tang sebedau bebeli ka barang di kena begawai, tilik enggau badas-badas pemisi diri empu. Kitai enda tau nunda tauka bepakit enggau orang bebeli ka barang. Penemu ka enda manah baka nyak tau ngenatai ka penusah ngagai kitai empu dudi ari ila.

Jako Lalau Lumur 3

Anang Ngerua Utai Dempa (Pemakai)

Aku arap nadai agi orang nyau betuku tauka betampik pangan diri enggau asi pulut, kasam, tauka jukut. Arapka nadai agi orang ngasuh orang bukai majak pemajak makai datai ka nyau mutah ketegal kelalu kenyang. Pia mega nadai agi orang bepantil ngirup sampai ai tuak nyau abis naya. Begagai enda salah tang anang sekali-kali ngayah ka utai dempa. Taja kitai bisi duit meli utai dempa ka mayuh, anang sekali-kali utai nyak nyau dikena betuku tauka nyau basi enda alah empa, ngujung ka dibuai pia aja. Sayau utai dempa digaga baka nyak. Enti dibeli, diempa abis enggau manah nadai hal. Anang diayah tauka dibuai.

Jako Lalau Lumur 4

Berami Badas Maya Gawai

Ari gawai meh ari enggau kitai betemu serta begulai enggau apai indai, bala menyadi, bala kaban, bala kitai serumah serta bala ka sama nyambut hari gawai. Maya tok meh kitai minta ampun ngagai orang enti bisi salah runding tauka salah penemu enggau pangan diri. Titih ka jako ajar Tuai Rumah. Maya ka mabuk terus tinduk, anang kucah-kucah nyebut utai enda menuku datai ka nyau ngasuh ati orang enda nyamai. Anang sekali-kali kitai belaya maya gawai laban hal ka baka tok ukai tuju kitai nyambut hari gawai. Enti nyema bisi salah runding tauka salah penemu, atur enggau manah. Penemu tik saru ulih diputar enggau runding tik badas.

Jako Lalau Lumur 5

Jimat-Jimat Maya Mansut Ka Penemu

Kitai ka datai ari menua jauh, ka bisi kerja menyana, serta bisi pemandai selalu dibasa bala ka diau mendam ba rumah panjai. Tang  kitai mesti nemu mai diri, anang kelalu balat mansut ka penemu tang ngemaruh ka sida laban sida andal amai ka kitai tau ulih ngiring sida enggau penemu ka badas. Anang meh sombong enggau bala ka begulai enggau kitai maya mit suba, taja pengidup jauh berubah, kitai mesti ingat belama asal penatai kitai. Maya mit suba sama-sama main rumah aba karangan, nyemerai berebut ka buah ensurai, ngeransar aba tanah lucak, mandi telanjai enggau mayuh agi ulah anakbiak rumah panjai. Enti kita meda utai enda manah tauka enda betul, padah enggau jako ka alus ngambi sida ulih ngubah diri empu.

Jako Lalau Lumur 6

Ngirup Ai Bisa Enggau Ai Tuak Enda Sama

Ai bisa tauka arak enda tau diirup kelalu mayuh laban tau ngacau pengerai kitai. Kitai tau ngirup tang anang kelalu balat, enggai ka mai penusah. Penyakit enda datai maya kitai ngirup, penyakit ketegai ngirup tok datai maya umur kitai nyau udah tuai. Enti ai tuak, angka manah laban digaga kitai empu serta beresi. Tang aba runding aku, tagang meh nyawa diri. Anang nyau melampin aja bersari-sari datai ka bala apai indai enggau bala menyadi ka gauk ka kitai pan enda ulih. Pengawa ka ngirup tok endang sigi ari cara kitai begawai tang kitai tau ngubah ari segi atur ngirup ngambi ka lebih manah agi ka pengerai enggau penyamai diri empu.

Jako Lalau Lumur 7

Pulai Ka Baru Pengawa Lama

Aba penemu aku, kitai mesti nyambut gawai enggau chara asal kitai Iban begawai. Pengawa nebah merecun pukul 12 malam ukai cara kitai nanda ka gawai udah datai. Pengawa ka masang lagu dangdut serta berjoget, tau tang anang nyau nyak aja digaga kitai ngerami gawai. Uji baum manah, nama utai digaga aba siti-siti rumah panjai dikena ngerami gawai ngambi ka bisi dikenang. Tesau semua enggau begawai sama ngambi ka ulih ngerapat ka kaul enggau pangan diri.

Aku ukai ngemandai ka diri tang semina ngemansut ka penemu. Enti bisi salah aku minta ampun, enti bisi penemu ka manah tau diambi ngambi ka Gawai Taun 2023 tok mai reti ka besai ngagai kitai semua. Selamat Hari Gawai ari aku. Aku ngajih ka semua kitai  gayu guru gerai nyamai, lantang senang nguan menua. Ohh haaaa!