JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI26 Jun 2011

ISU ANTARABANGSA : PENGAJARAN BERGUNA DARI GREECE

Ku Seman Ku Hussain


Ketika Athens dipilih sebagai tuan rumah Sukan Olimpik 2004, Greece sebuah negara maju, mempunyai kedudukan ekonomi yang kukuh. Greece menjadi impian negara-negara lain khususnya dalam Kesatuan Eropah (EU) untuk berada pada kedudukan ekonomi setanding Greece. Malah negara ini menjadi lambang kekayaan dan kehidupan mewah apabila berada di tangga ke 31 kedudukan ekonomi tertinggi di dunia. Untuk Sukan Olimpik 2004 di Athens, Greece membelanjakan RM34 bilion termasuk RM3.6 bilion untuk keselamatan selepas fobia tragedi serangan pengganas di New York pada 11 September 2001. Malah Sukan Olimpik juga diasaskan di Athens yang kemudiannya acara sukan paling berpengaruh di dunia. Kegemilangan sejarah Olimpik dan kecemerlangan penganjuran Sukan Olimpik 2004 kini terpadam apabila empayar ekonomi Greece berkecai, meneruskan hidup dengan berhutang dan beban hutang terlalu tinggi seolah-olah tidak terbayar.

Sebagai negara yang dikagumi dalam EU, Greece memang dicemburui oleh rakan-rakan. Tetapi keadaan yang menjurus kepada kemusnahan sebuah negara yang bertamadun tinggi ini tentunya memberikan banyak iktibar. Selepas Amerika Syarikat (AS) dilanda kemelesetan ekonomi yang teruk pada 2008 era awal Presiden Barack Obama, iaitu yang kedua teruk selepas 1930-an, kini Greece menjadi tumpuan dunia kerana keruntuhan empayar ekonominya. Greece diambang muflis dan rakyat menyalahkan kerajaan membuat keputusan silap mendapatkan pinjaman Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) sebanyak RM478.7 bilion. Greece juga masih menanggung beban hutang lain yang tinggi iaitu RM1.48 trilion. Kegawatan ekonomi di peringkat yang paling bahaya membangkitkan kemarahan rakyat kepada kerajaan.

Berpuluh ribu penunjuk perasaan keluar ke jalan-jalan raya dalam keadaan negara yang terumbang ambing di ambang muflis. Rakyat percaya krisis ekonomi yang teruk itu bukan disebabkan oleh kegawatan ekonomi global walaupun sebuah lagi negara dalam EU, Sepanyol mendepani nasib yang sama. Rakyat yang pernah hidup mewah walaupun sebelum ini negara menanggung beban hutang yang tinggi tidak boleh menerima hakikat yang sebenarnya. Greece membuat kesilapan besar sebelum ini apabila memilih pendekatan popular untuk menyenangkan hati rakyat yang bermewah dengan hutang. Rakyat tidak diberi maklumat sebenar kedudukan ekonomi dan kemampuan kewangan kerajaan kerana menjadi percaturan politik.

LEBUR

Dari sebuah negara yang menduduki tangga ke 22 pembangunan manusia yang mempunyai kehidupan yang berkualiti di dunia, Greece kini menunggu masa untuk lebur dan ternyata IMF bukan menyelesaikan masalah yang dihadapi. Dalam kes Greece, satu lagi yang membuktikan sistem kewangan yang dilaksanakan oleh IMF lebih kepada menindas berbanding membantu meringankan beban. Greece terperangkap dengan IMF yang sebelum ini telah memudaratkan banyak negara di Asia yang mendapatkan pinjaman untuk keluar dari belenggu krisis ekonomi global pada 1997 lalu. Banyak negara terus menanggung beban hutang, pada masa yang sama tidak menyelesaikan masalah ekonomi yang dihadapi. Greece kini berada dalam keadaan yang sama, bayaran balik kepada IMF dan pendapatan yang kurang dari perbelanjaan negara terus menjerumuskan Greece dalam keadaan sangat genting.

Tindakan drastik kerajaan memotong gaji di sektor awam dan bayaran pencen serta menaikkan kadar cukai mencetuskan kemarahan rakyat. Kempen berjimat cermat yang dianjurkan oleh kerajaan mendapat tentangan hebat. Tetapi untuk masa terdekat, ini saja tindakan segera yang boleh dibuat, sekurang-kurang untuk mendapatkan sedikit “nafas”. Bagaimanapun rakyat sedikit pun tidak mahu berganjak, mereka mahu hidup mewah seperti sebelum 2009. Greece menjadi sebuah negara malang apabila rakyat tidak sanggup berkorban sedikit pun selepas sekian lama hidup mewah. Selepas 2009, Greece menjadi negara kedua paling rendah dalam Indeks Kebebasan Ekonomi selepas Poland dan menduduki tangga ke 81 di dunia. Semua ini adalah kesan daripada penyelewengan politik dan ekonomi yang tidak ditangani dengan betul oleh kerajaan. Sebelum ini kerajaan mengambil pendekatan untuk kekal berkuasa dengan melimpahkan kemewahan kepada rakyat.

Hakikatnya kedudukan ekonomi tidak mengizinkan dan kerajaan gagal mengatasi peningkatan kadar pengangguran yang menyumbang kepada krisis ekonomi. Rakyat mesti menerima hakikat kedudukan Greece pada masa ini. Tanggungjawab kerajaan pula mesti menjelaskan tentang hakikat sebenar. Tetapi keadaan ini tidak berlaku ketika krisis ekonomi mula terasa pada 2009, malah rakyat digula-gulakan dengan kemewahan, hakikat itu semuanya dari hutang. Greece memilih gaya hidup “biar papa asal bergaya”. Tinjauan yang dibuat oleh The Groningen Growth and Development Centre yang dikeluarkan pada Mei lalu menunjukkan 62 peratus responden mempersoalkan kewajaran Greece membuat pinjaman IMF. Mereka menganggap itu tindakan salah dan menghancurkan negara, sementara 80 peratus pula hilang kepercayaan terhadap Menteri Kewangan Giorgos Papakonsstantinou menangani krisis ini, 97 peratus pula melahirkan kebimbangan peningkatan serius kadar pengangguran.

KETIDAKSTABILAN

Kadar inflasi yang tinggi iaitu 4.5 peratus berbanding 1.2 peratus pada 2009 dan kadar pengangguran meningkat menjadi 16.2 peratus juga menyumbang kepada ketidakstabilan ekonomi. Keluaran Dalam Negara Kasar mencatatkan RM943.4 bilion tetapi defisit belanjanya mencatatkan RM73.2 bilion. Pergolakan politik telah memburukkan lagi keadaan ketika kerajaan sedang bertungkus lumus menyelamatkan keadaan yang sangat genting ketika ini. Oportunis politik kalangan pembangkang menyemarakkan kemarahan rakyat dan mendesak Perdana Menteri George Papandreou meletakkan jawatan. Papandreou sebelum ini mengambil pendekatan popular dengan melimpahkan kemewahan kepada rakyat. Ternyata ini bukanlah tindakan bijak, apa lagi mendapatkan pinjaman dari IMF untuk meneruskan “kegemilangan” palsu sebuah negara yang dulunya gemilang.

Oleh sebab  itu apabila ada kerajaan yang awal-awal lagi mengaku kedudukan kewangan yang tidak kukuh, rakyat harus menerima hakikat ini. Apabila kerajaan mengurangkan subsidi misalnya, rakyat juga perlu sedar bahawa ada ketikanya mereka perlu berkorban sedikit untuk menikmati kesenangan yang berpanjangan. Bagi oportunis politik, keadaan tidak stabil terutama ekonomi adalah ruang untuk menawan hati rakyat. Mereka menyalakan kemarahan dan tunjuk perasaan di jalan-jalan raya. Di Greece, banyak yang terperangkap dalam permainan politik seperti ini, padahal tindakan mereka sedikit pun tidak menyumbang menyelesaikan keadaan genting yang hampir memufliskan negara. Banyak yang boleh diambil iktibar daripada tamadun Greece yang kini sudah berada di penghujungnya.

SUMBER :
MINGGUAN MALAYSIA
26 JUN 2011

ISU UMUM : MATI TINGGALKAN NAMA DAN HARTA

Oleh Hafizahril Hamid


Kematian adalah sesuatu yang pasti. Walau sehebat dan sekaya mana seseorang itu apabila ajal menjemput tiba tidak ada apa yang boleh dilakukan, hanya pasrah terhadap ketentuan yang maha Esa. Namun yang pasti, sepanjang hidup di muka bumi ini setiap insan akan cuba menjadi atau melakukan yang terbaik dalam setiap perkara yang diceburi. Bagaimanapun bukan semua bertuah untuk berjaya dan menjadi kaya raya. Tetapi terdapat segelintir mereka ini yang sangat bertuah menjadi kaya dan ternama ketika masih hidup. Namun ada juga yang hanya mencipta nama selepas kematiannya walaupun terpaksa hidup menderita malah tidak diiktiraf jasa dan sumbangannya ketika masih hidup.

LEGENDA

Kenapa perkara ini berlaku sedangkan sepatutnya hasil karya dan ciptaan mereka ini mendapat pengiktirafan sewajarnya ketika hidup. Ada yang berpandangan sesuatu karya itu akan meningkat nilainya setelah penciptanya mati berdasarkan itu adalah karya-karyanya yang terakhir. Oleh itu nilainya akan meningkat berkali ganda seperti mana yang berlaku kepada artis-artis yang lagu-lagunya begitu dicari setelah ketiadaannya. Ada juga yang melihat bahawa kebanyakan pengkarya ini begitu mendambakan ketelitian dan kesempurnaan dan mereka berpandangan karya mereka tidak layak diiktiraf kerana masih belum sempurna. Namun hakikatnya tiada karya yang boleh dinilai sebagai begitu sempurna kerana tiada istilah kesempurnaan dalam berkarya atas alasan terlalu subjektif untuk dinilai. Selain itu kebanyakan mereka ini dilihat begitu takutkan kritikan dan sanggup menyimpan karya mereka daripada dikritik. Bagi mereka adalah lebih baik karya itu disimpan dari mendapat malu di kemudian hari.

PENGIKTIRAFAN

Berikut dinyatakan beberapa tokoh yang telah berjaya menghasilkan karya dan ciptaan ketika hidupnya tetapi telah dikesampingkan dan tidak mendapat pengiktirafan sewajarnya. Namun akhirnya mereka menjadi ternama dan menerima habuan yang bukan sedikit nilainya tetapi malangnya ia berlaku setelah tiada di muka bumi ini.

1. Galileo Galilei

Tokoh yang dilahirkan pada 1564 ini sangat dikenali sebagai seorang saintis, ahli astronomi dan pakar matematik. Jasa beliau yang paling diingati adalah mencipta teleskop untuk meninjau planet sekaligus membuktikan bahawa bulan mengelilingi bumi dan bukan sebaliknya. Malangnya penemuan berharga beliau tidak diterima malah dianggap sesat oleh gereja Katholik yang sangat berpengaruh ketika itu. Akibatnya beliau dipenjara sebelum menjalani tahanan rumah sepanjang hidupnya. Meninggal dunia pada usia 77 tahun Galileo digelar sebagai Bapa Sains Moden oleh Albert Einstein yang mana beliau bertanggungjawab melakukan revolusi saintifik dan mengubah pandangan dunia terhadap sains.

2. Edgar Allan Poe

Dikenali sebagai penulis pertama menulis kisah mengenai penyiasatan detektif fiksyen selain kisah-kisah misteri yang hanya mendapat sambutan hangat selepas kematiannya. Lahir pada 1809 di Massachusetts dalam dunia kemiskinan dan pernah berharap untuk menjadi penulis berjaya dan hidup senang lenang, malangnya ia tidak berlaku ketika hayatnya. Karya terbaiknya The Raven hanya dibayar AS$9 (RM27) malah kebanyakan karyanya yang lain langsung tidak dibayar. Kehidupannya semakin terhimpit selepas kematian isterinya dan mula terlibat dalam ketagihan alkohol. Meninggal dunia ketika hanya berusia 40 tahun tetapi beliau dianggap bapa kepada penulisan moden dan misteri tapi malangnya mati dalam keadaan yang sangat daif.

3. Vincent van Gogh

Namanya tidak perlu lagi diperkenalkan lagi sebagai antara pelukis prolifik pernah wujud di sebalik semua masalah berkaitan emosi dirinya. Berasal dari Belanda serta dilahirkan pada 1853, beliau membesar dengan perasaan malu serta rendah diri yang keterlaluan. Pernah bercita-cita menjadi paderi namun menemui minat sejati terhadap lukisan pada awal usia 20-an. Memulakan karier seni dengan bermain warna-warna suram sebelum berhijrah ke Paris dan bergaul dengan karya-karya berasaskan impresionisme dan neo-impresionisme dimana warna-warnanya lebih cerah dan gaya lukisannya dikembang menjadi unik dan mudah dikenali. Menghasilkan lebih 2,000 karya dan kebanyakannya hanya ditemui selepas kematiannya. Saat akhir hidupnya penuh kekeliruan akibat epilepsi dan kemurungan sebelum membunuh diri ketika menjalani rawatan di Hospital Sakit Jiwa Paul-de-Mausole, Perancis.

4. Alfred Wegener

Dikenali sebagai ilmuwan alam sekitar dan pakar geologi dan meteorologi, dilahirkan pada 1880 di Jerman. Beliau memperkenalkan teori pengapungan benua satu pandangan bahawa permukaan bumi ini bergerak secara perlahan tanpa disedari. Wegener berpandangan satu ketika dahulu hanya terdapat satu benua sahaja sebelum ia terbahagi kepada beberapa benua pada 200 juta tahun lalu. Beliau telah mengajukan persoalan ini pada tahun 1915 akan tetapi dia tidak dapat menjelaskan mengenai mekanisme pergerakan akibat kekurangan bukti. Hanya selepas 20 tahun kematiannya ketika menyertai satu ekspedisi ke Greenland, bukti-bukti kukuh ditemui sekaligus mendiamkan mereka yang pernah ketawa dengan teori gilanya itu.

5. Emily Dickinson

Beliau akan dikenang sepanjang hayat atas karya-karya puisinya yang begitu menyentuh perasaan apatah lagi ketika itu peranan wanita tidak diiktiraf dalam masyarakat. Namun beliau dianggap sebagai penulis puisi yang pra-modenis dan inovatif. Bagaimanapun beliau sememangnya dikenali sebagai seorang yang gemar mengasingkan diri dan dikatakan pernah mengalami kekecewaan dalam percintaan. Dilahirkan pada 1830 di Massachussetts, beliau telah mengarang lebih 1,800 puisi berkisar mengenai kehidupan, kematian dan alam sekitar berdasarkan pengalaman hidupnya. Pernah mengarahkan semua puisinya dibakar selepas kematiannya namun kakaknya Lavinia tetap menyimpan karya tersebut sebelum diterbitkan pada 1890.

6. James Dean

Pelakon yang dilihat sangat berpotensi untuk pergi lebih jauh namun malangnya terbunuh dalam satu kemalangan jalan raya pada 1955 ketika berusia 24 tahun. Karisma serta ketampanan wajahnya yang dilabel sebagai lelaki ‘cool’ telah memberi peluang kepada pihak pengiklan untuk terus menggunakan wajahnya atas tujuan komersial. Walaupun telah lebih 50 tahun meninggal dunia, majalah Forbes menganggarkan beliau secara konsisten mengutip AS$2 juta (RM5.9 juta) setiap tahun atas tujuan iklan.


7. Marilyn Monroe

Dilahirkan pada 1926 dengan nama Norma Jeane Mortenson telah diangkat sebagai antara bintang paling menyinar pada zamannya. Membesar sebagai remaja bermasalah, beliau mula mencipta nama di Hollywood sebagai penyanyi, pelakon dan model paling hangat di pasaran pada 1946. Di sebalik pelbagai anugerah dan kejayaan, beliau dikatakan berhadapan masalah peribadi yang teruk antaranya hiper seksualiti, gangguan tidur, penyalahgunaan dadah dan masalah dalam hubungan cinta menjadi antara punca kematiannya pada 1962. Setelah kematiannya, beliau menerima lebih AS$2 juta (RM5.9 juta) setahun melalui pelbagai tujuan iklan, lebih lumayan ketika beliau masih hidup.

8. Kurt Cobain

Legenda muzik ketika zamannya tetapi membunuh diri akibat penyalahgunaan dadah pada 1994 ketika berusia 27 tahun, semasa namanya mula di puncak bersama kumpulan Nirvana. Beliau dikatakan memperoleh AS$25 juta (RM75 juta) setahun melalui pelbagai iklan dan royalti muzik dan yang paling beruntung adalah isterinya, Courtney Love.


SUMBER :
MINGGUAN MALAYSIA
26 JUN 2011