JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI12 Jun 2012

ISU UMUM : ANTARA EURO 2012 DAN RATU CANTIK


Rencana ini ditulis oleh :
Johardy Ibrahim


Apa beza kejohanan bola sepak negara-negara Eropah atau Euro 2012, berbanding pertandingan Ratu Cantik? Tidak banyak. Mungkin daripada segi tempoh lama, kejohanan bolasepak Euro mengambil masa tiga minggu berbanding Ratu Cantik yang hanya seminggu. Tetapi tidak selama permainan kriket. Persoalan di atas saya kemukakan kerana kebanyakan kaki bola sudah pun membuat ulang kaji mengenai pasukan dan pemain yang bertanding dalam Euro 2012, bermula Jumaat lalu. Kaki bola yang dimaksudkan itu merangkumi kedua-dua jantina, meskipun kadar kaum adam jauh lebih tinggi berbanding hawa. Ekoran itu, kaum hawa sering diejek dalam ayat begini: ''Tatkala lelaki menonton permainan, wanita menonton pemain''. Maka berlakulah perdebatan setiap kali musim bolasepak sama ada Euro atau Piala Dunia atau Piala ASEAN. Namun, bagi anda yang sering ke stadium sama ada menyokong pasukan dalam Liga Perdana Malaysia atau menyorak skuad Malaysia, kehadiran penyokong wanita adalah ketara ramai.

Jika dulu lazimnya wanita datang bersama pasangan atau ahli keluarga tetapi kini, mereka datang sendiri dalam gerombolan kawan yang besar. Daripada segi sukan, pertambahan bilangan penyokong wanita adalah bagus, merangkumi aspek komersial iaitu pembelian jersi replika pasukan yang duitnya boleh dipusingkan semula ke dalam kelab. Fakta bilangan wanita yang ramai meminati bolasepak, masih dipandang enteng oleh lelaki terutama yang tebal sifat chauvinis. Maka berulang kembali ejekan : ''wanita menonton pemain''. Wanita dituduh tidak mengerti pun bagaimana sesuatu format permainan, apa dimaksudkan set-pieces, formasi diamond atau counter-attacking. Tuduhan lebih berat ialah wanita tidak tahu pun senarai pemain negara, kecuali hero-hero peribadi mereka yang bermain dalam kelab di Liga Perdana Inggeris atau Sepanyol. Betapa kekeliruan begitu kronik apabila seorang gadis yang ditemubual dalam radio mengenai Euro 2012 menjawab 'dia menyokong Argentina kerana Lionel Messi bermain untuk Barcelona'.

Bila wanita suka bolasepak kerana pemain, butir-butir perbualan mereka akan berkisar kepada ketampanan dan badan tegap Cristiano Ronaldo (Portugal), Robin van Persie (Belanda) dan Steven Gerrard (England). Ramai lagi sebenarnya. Ini sekadar contoh. Persepsi ini juga tidak dibantu oleh stesen televisyen sukan yang mengenengahkan pengacara wanita dengan pakaian seksi dan tumpuan perbualan lebih kepada personaliti tampan. Namun kebelakangan ini, terdapat perubahan yang positif. Pengacara wanita tidak ditampilkan sebagai tarikan seks semata-mata dalam program bual bicara bolasepak. Secara umumnya tuduhan itu semua akan setuju tetapi jangan pandang rendah. Ini kerana makin ramai wanita yang belajar mengenai teknik dan format bolasepak. Mempelajari format bolasepak bukan bermakna hendak melatih isteri menjadi pengurus pasukan suatu hari nanti. Malah, anda patut mendengar pernyataan marah orang rumah saya terhadap pengadil Hong Kong bagi perlawanan Malaysia dan Singapura, Jumaat lepas.

Siap dengan perincian dari mula gerakan sehingga bagaimana Khairul Fahmi hilang fokus dan gol penyamaan di minit terakhir perlawanan tetapi jika diulangi pernyataan marahnya di sini, mungkin akan menyebabkan saya digantung oleh FIFA. Seorang teman memberitahu, dia tidak lokek berkongsi pengetahuan dengan isterinya semasa menonton bola di televisyen. ''Dengan ilmu, isteri saya tidak akan cepat jemu dan boleh menemani saya sehingga tamat perlawanan," itu rasionalnya. Kalau sorak sama tidak mengapa. Kalau suami sokong Liverpool, isteri sokong Manchester United keadaan akan jadi agak sensitif. Menurut satu kaji selidik firma Repucom terbaru, wanita di Jerman dan Itali kini mewakili hampir 50 peratus daripada keseluruhan penyokong negara tersebut Malah ia jauh lebih tinggi berbanding England, yang mana Liga Perdananya adalah paling popular di dunia tetapi hanya menerima sekitar 33 peratus sokongan wanita.

Menurut kaji selidik itu, perbezaan angka sokongan itu ada kaitan dengan prestasi lemah England di peringkat antarabangsa tetapi impak ke atas jenama yang dijana oleh England begitu ketara pada jualan baju replika. Dalam konteks ini, England jauh ke depan. Jadi apa bezanya menonton bolasepak dan pertandingan ratu cantik? Daripada segi penonton, secara kumulatif hampir 5 bilion dijangka menonton Euro sejak Jumaat lepas hingga 1 Julai ini. Setiap perlawanan dianggarkan menarik kira-kira 150 juta penonton di seluruh dunia. Bagi pertandingan ratu cantik pula, ia telah menarik lebih 1 bilion penonton di 190 negara menyaksikan Ratu Angola, Leila Lopes dimahkotakan sebagai Ratu Universe pada tahun lalu. Sekiranya, lelaki cauvinis berterusan menempelak wanita sebagai 'menonton pemain, bukan permainan bolasepak', apa bezanya lelaki menonton pertandingan ratu cantik? Apakah kerana kaum lelaki menyokong program kebajikan yang diusahakan oleh seseorang peserta ratu cantik atau teruja dengan ayat 'demi keamanan dunia' semata-mata? Tiada beza, kan?

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Utusan Malaysia
12 Jun 2012


ISU UMUM : BERTINDAK DEMI MASA ANDA DAN NEGARA


Rencana ini ditulis oleh :
AZNUR 'ALYAA SOFIA AZIZ
Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media
UiTM Shah Alam


Bayangkan keadaan di mana negara mengalami inflasi, pengangguran meningkat seterusnya berlakunya kenaikan harga barangan keperluan yang tidak dapat dikawal sehinggakan golongan ibu bapa terpaksa melakukan dua pekerjaan untuk menyara keluarga. Hal ini boleh menyebabkan institusi kekeluargaan lama-kelamaan boleh runtuh kerana ibu bapa tidak mempunyai masa untuk diluangkan bersama anak-anak kerana kesibukan bekerja. Dalam pada itu pula, pendidikan dijadikan perniagaan untuk mengaut keuntungan. Ekoran itu, yang miskin keciciran untuk melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi. Ini semua boleh berlaku disebabkan perubahan kuasa memerintah negara yang diambil alih oleh pihak lain

Apakah ini bakal berlaku? Mungkin juga, kerana ramai lagi dalam kalangan kita yang masih tidak mendaftar dan tidak ambil kisah untuk mengundi setiap kali pilihan raya umum diadakan. Mereka ini sama ada tidak sedar atau tidak tahu akan kepentingan mengundi. Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), seramai 4.3 juta rakyat di negara ini yang berusia 21 tahun dan ke atas masih belum mendaftar. Kajian menunjukkan sikap rakyat yang tidak mengutamakan untuk mengundi adalah faktor utama mereka tidak mendaftar. Memang diakui kebanyakan rakyat di negara ini terutamanya golongan muda gagal untuk memahami politik tanah air atau tidak ambil peduli mengenainya. Ini memberikan impak yang sangat kuat selepas pilihan raya. Golongan ini bagaikan tidak berbangga menjadi rakyat Malaysia. Ini mungkin kerana mereka tidak pernah berdepan dengan penjajahan dan mengalami sendiri keperitan akibat dijajah.

Berikutan disebabkan pemahaman mengenai politik yang kurang, mereka tidak terdedah dengan semangat dan perkara-perkara yang memberi manfaat kepada bangsa dan negara. Dalam pada itu, mereka sering didedahkan dengan berita atau maklumat-maklumat yang kurang tepat mengenai kerajaan yang menyebabkan mereka mengalami kecelaruan maklumat sekali gus membenci kerajaan. Mereka juga mungkin kurang peka negara ini yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan. Berdasarkan sistem beraja sebelum penjajahan British, raja mempunyai kuasa yang mutlak dalam setiap pemerintahan dan pentadbiran negeri. Raja dibantu oleh pembesar-pembesar yang dilantik. Setelah Tanah Melayu dijajah, kuasa raja mula terbatas iaitu raja harus menerima nasihat Residen British dalam semua perkara kecuali adat istiadat Melayu.

Perkara ini berulang semasa Malayan Union diperkenalkan seterusnya British bertindak untuk menghapuskan kuasa raja-raja Melayu. Perkara ini ditentang hebat oleh orang Melayu dan kuasa raja-raja dikembalikan semula semasa Persekutuan Tanah Melayu diperkenalkan. Institusi beraja telah dikekalkan selaras dengan sistem demokrasi yang diamalkan Malaysia hingga ke hari ini. Raja berperlembagaan bertindak mengikut perlembagaan yang ditetapkan. Kita sebagai rakyat boleh mengekalkan sistem beraja ini dengan cara mengundi. Dengan cara ini juga kita boleh mempertahankan kepentingan bangsa Melayu. Jika tampuk pemerintahan kita bertukar tangan, berkemungkinan besar kuasa raja dikurangkan atau terhapus sama sekali.

Generasi muda ialah orang yang tepat dan bertanggungjawab untuk menentukan nasib bangsa pada masa depan. Justeru mereka harus tahu akan kepentingan mengundi. Daripada menyalahkan pemimpin yang mentadbir negara kononnya tidak betul, seharusnya kita sama-sama membantu kerajaan membangunkan negara, bukan memusnahkannya dengan mengikut telunjuk mana-mana pihak yang ingin menjatuhkan negara ini. Sebagai rakyat, kita mestilah membantu kerajaan untuk mengekalkan keharmonian negara. Sesungguhnya urusan politik negara, bukan hanya terletak dalam kalangan pemimpin negara sahaja. Politik ada kaitannya dengan masa depan rakyat Malaysia termasuk golongan muda di negara ini.

Sebagai rakyat Malaysia, kita sepatutnya mempertahankan hak keistimewaan yang disediakan. Setiap rakyat Malaysia berhak menentukan masa depan masing-masing dengan mengundi pemimpin atau parti politik yang mampu menjaga kepentingan bangsa dan negara. Bukan hanya untukmelindungi kepentingan individu atau parti. Setiap rakyat pasti mahukan yang terbaik untuk masa depan mereka. Sebagai pewaris bangsa, golongan muda haruslah sedar akan tanggungjawab dan melakukan sesuatu untuk membuktikan bahawa kita juga berperanan besar dalam menentukan masa depan bangsa dan negara. Perjuangkan hak anda selagi mampu. Walaupun Malaysia adalah negara yang aman dan rakyat berada dalam keadaan yang selesa tetapi keadaan ini tidak akan berterusan jika kerajaan tidak mendapat sokongan rakyat.

Di samping itu, kita ditugaskan untuk mempertahankan kemerdekaan yang dicapai hasil keberanian dan keperitan pejuang-pejuang kemerdekaan. Ramai yang terkorban dalam mencapai kemerdekaan itu. Maka, janganlah kita mempersia-siakan pergorbanan mereka. Justeru golongan muda berhak mengundi pemimpin yang dirasakan mampu mempertahankan bangsa dan negara. Cuba fikir sejenak, pihak mana yang banyak membantu rakyat selama ini manakala pihak mana pula hanya mencetuskan kekacauan.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Utusan Malaysia
12 Jun 2012

ISU UMUM : 2012 - 2016 TEMPOH TRANSFORMASI CYBERJAYA


Rencana ini ditulis oleh
THOMAS CHONG


Masih segar dalam ingatan Pengerusi Setia Haruman Sdn. Bhd. (SHSB), Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar bagaimana syarikatnya terpaksa menawarkan kadar sewa subsidi bagi menarik lebih banyak pelabur ke Cyberjaya. Saban malam, beliau gagal memejamkan mata kerana memerah otak memikirkan masa depan Cyberjaya. Namun masa-masa sukar yang meninggalkan kenangan pahit tersebut sudah jauh berlalu, Mustapha Kamal yang meneraju SHSB sebagai pemaju utama Cyberjaya kini boleh tersenyum bangga dengan usaha yang telah beliau taburkan. Daripada sebuah ladang kelapa sawit, Cyberjaya kini menempatkan empat institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) selain syarikat dan organisasi antarabangsa terkenal seperti Shell, Dell, HP, HSBC, IBM, BMW, Ericsson, Huawei dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Walaupun begitu, suasana sunyi yang membosankan akan mula dirasai sebaik sahaja memasuki waktu senja apabila pekerja-pekerja syarikat antarabangsa dan penuntut IPTS di Cyberjaya mula 'mengosongkan' bandar ini. Kenyataan ini memang ada benarnya kerana berdasarkan statistik terkini, populasi Cyberjaya pada waktu siang sekitar 54,000 orang tetapi angka tersebut mengucup mendadak menjelangnya waktu malam. Adalah sukar untuk melihat Cyberjaya sebagai bandar yang bertenaga pada waktu malam kerana sebaik-baik matahari membenam, pejabatnya akan kosong dan jalan-jalan pula menjadi lengang. Cuma di satu dua kawasan sahaja kelihatan kelibat para penuntut berborak-borak di kedai-kedai mamak atau restoran. Ada juga yang mendakwa situasi ini disebabkan oleh ketiadaan pusat-pusat hiburan di Cyberjaya.

Penduduk Cyberjaya pada masa ini hanya sekitar 13,000 orang berbanding populasi di bandar bersebelahan iaitu Putrajaya yang melebihi 85,000 orang. Namun perlu diingatkan bahawa pembangunan dan perkembangan Putrajaya boleh dikatakan dipacu oleh sektor awam di mana pembinaan kuarters dan pejabat kerajaan membawa kepada pertambahan penduduk secara mendadak. Berlainan dengan Putrajaya, Cyberjaya mempunyai cabaran yang tersendiri kerana ia tidak dirancang sebagai sebuah bandar 'penjawat awam' sebaliknya pembangunannya perlu dipacu sektor swasta. Sebagai sebuah bandar baru, Cyberjaya memiliki pelbagai kelebihan yang tidak dimiliki oleh bandar-bandar lain kerana pembangunannya dijalankan secara terancang mengikut perkembangan teknologi binaan dan perancangan bandar yang baik.

Cabaran utama Cyberjaya bagaimanapun terletak pada kemampuannya untuk menjadi sebuah bandar bertenaga seperti Kuala Lumpur, Puchong atau Subang Jaya. Atas kesedaran ini, SHSB sebagai pemaju utama telah mewujudkan pelan gelombang baru Cyberjaya di mana syarikat itu bersama 16 pemaju lain dijangka melabur RM20 bilion mulai tahun ini hingga 2016. Dalam tempoh tersebut, SHSB sendiri dijangka melabur RM2.5 bilion dalam empat projek iaitu masing-masing dua projek komersial dan perumahan. Projek komersial SHSB melibatkan pembinaan pusat beli-belah, kedai, pejabat, kemudahan santai dan hiburan serta unit pejabat rumah (SOHO). Trend pelaburan dalam perumahan komersial sepanjang 2012 hingga 2016 menampakkan usaha untuk meningkatkan populasi Cyberjaya serta menjadikannya sebagai sebuah bandar yang bertenaga tidak kira siang atau malam.

Mustapha Kamal melihat tempoh 2012 hingga 2016 sebagai fasa pembangunan yang penting buat Cyberjaya kerana ia bakal menentukan kejayaan bandar itu sebagai Lembah Silikon Malaysia. Sememangnya SHSB mempunyai cita-cita yang besar untuk menjadikan Cyberjaya setaraf seperti Bangalore yang merupakan Lembah Silikon India. ''Kita menyasarkan supaya selepas fasa pembangunan 2012 hingga 2016, kita akan bersedia untuk membawa masuk syarikat-syarikat berimpak tinggi yang boleh memberi kesan penting kepada ekonomi negara. ''Kita mahu membawa syarikat bermutu yang mampu menyediakan peluang pekerjaan profesional kepada rakyat Malaysia," katanya dalam taklimat media baru-baru ini. Cita-cita untuk menjadikan Cyberjaya setaraf Bangalore malahan Santa Clara Valley iaitu Lembah Silikon India dan Amerika Syarikat sememangnya mencabar, tetapi ia bukanlah sesuatu yang mustahil.

Ia berasaskan kepada hakikat bahawa Cyberjaya telah menunjukkan pembangunan mantap sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan banyak pelabur baru mengintai potensi tempat ini yang terletak di sebelah Putrajaya dan tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Putrajaya, Cyberjaya dan KLIA, ketiga-tiga tempat ini asalnya hanya ladang kelapa sawit tetapi kini masing-masing menjadi pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan, pusat pelaburan berimpak tinggi dan pintu masuk utama ke Malaysia. ''Dengan aktiviti pembangunan yang begitu pesat di Cyberjaya, kita menjangkakan Cyberjaya akan memasuki gelombang baru lima tahun akan datang. Ia akan menjadi sebuah bandar yang bertenaga dan selesa diduduki," kata Mustapha Kamal.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Utusan Malaysia
12 Jun 2012