JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI22 September 2017

CATATAN CIKGU ZUL : PERGINYA BIDADARI SURIHATI CIKGU SITI AISYAH BINTI MAULUD, BEKAS JURULATIH UTAMA BAHASA MELAYU STPM NEGERI SEMBILAN. AL-FATIHAH


Tanggal 22 September 2017, Jumaat, bersempena Awal Muharam tanpa diduga air mata saya gugur lagi setelah membaca khabar yang dikirimkan di saluran Telegram Guru Bahasa Melayu Tingkatan Enam 1Malaysia yang menyampaikan berita yang tidak diduga. Mesej yang ditulis oleh seorang guru dari Negeri Sembilan itu berbunyi, “Dimaklumkan Puan Siti Aisyah Maulud, Guru Bahasa Melayu Tingkatan Enam TMS, telah kembali ke rahmatullah jam 1.10 pagi di Hospital KPJ. Jenazah akan dibawa ke Kg. Batu, Rembau. Akan dikebumikan selepas solat Jumaat hari ini’. Sebaik sahaja membaca berita itu hati saya sungguh sayu dan pilu sambil mengucapkan “Innalillahiwainnailaihirajion, Semoga roh allahyarhamah dirahmati Allah, diampuni dosanya dan diterima segala  amalnya”. Kehilangan arwah amat meninggalkan kesan di hati. Apabila saya mengingatkan yang arwah selalu meminta supaya saya mendoakan kesihatannya dalam setiap doa sepanjang beliau terlantar sakit lebih kurang 2 tahun yang lalu. Ya Allah, sesungguhnya Engkau lebih menyayangi dan mengasihinya.

Arwah suka bergurau dan mengusik saya.
Kini, semuanya akan tinggal kenangan.
Pemergian arwah amat meninggalkan kesan
dalam hati kami, rakan-rakan seperjuangan
beliau yang selalu mendoakan dan 
mengharapkan arwah pulih seperti sedia kala
daripada kesakitan yang dideritainya.

Semasa hayatnya, beliau selalu menghubungi saya untuk meminta pelbagai bahan untuk mengajar Bahasa Melayu walaupun beliau tidak pergi ke sekolah tetapi bahan-bahan itu diberikan kepada guru-guru di sekolah beliau untuk digunakan. Apabila saya bertanya tentang kesihatan beliau, arwah akan mengalihkan cerita kepada gurau senda sambil meminta, “Zul, doakan akak, insyallah berkat doa Zul, akak akan sembuh”. Walaupun jauh, terasa diri ini amat dekat dengan arwah kerana setiap kali mesyuarat di peringkat kebangsaan arwah sentiasa ceria dan tutur katanya yang mengundan lawak jenaka sentiasa mencuit hati kami. Arwah mengundur diri daripada khidmat sebagai Jurulatih Utama Bahasa Melayu secara tiba-tiba pada tahun 2013, dan saya hanya mengetahui beliau mengidap sakit barah pada tahun 2014. Arwah amat berahsia tentang penyakit yang dihidapinya. Keceriaan dan kata-kata lucu yang selalu diucapkan dari bibir arwah menjadikan kami amat selesa apabila arwah bersama dan rasa kehilangan apabila arwah tiada.

Saya memang berhajat dan berhasrat untuk melawat arwah tetapi disebabkan oleh jarak dan keterbatasan waktu, niat itu selalu terbatal. Hanya doa-doa sahaja yang mampu saya hadiahkan dalam sujud untuk arwah yang berada di kejauhan. Saya selalu mengirimkan mesej dan kata-kata semangat kepada arwah tanpa jemu. Walaupun sejak akhir-akhir ini amat susah untuk menghubungi arwah kerana akaun Facebooknya sudah ditutup, tetapi saya sentiasa mengharapkan arwah sihat dan sembuh serta bersama kami lagi menyumbang khidmat dan bakti sebagai Jurulatih Utama Bahasa Melayu STPM. Akan tetapi, pagi ini, khabar hiba tentang pemergian arwah amat meruntun hati. Saya teringat akan kata-kata seorang ustaz, “Barang siapa jenazahnya meninggal dan dikebumikan daripada  mahgrib Khamis hingga mahgrib Jumaat, terlepaslah dia daripada azab kubur”. Ya, alhamdulillah semoga allahyarhammah mendapat rahmat dan kemuliaan itu. Amin.

Allahyarhammah Puan Siti Aisyah Binti Maulud, bukanlah primadona yang menjadi pujaan jutaan manusia. Beliau hanyalah seorang guru yang sentiasa menakluki hati insan-insan yang mengenalinya dengan keramahan, kemesraan, dan telatahnya yang sentiasa tersenyum. Allahyarhammah akan terus bersemadi di tugu ingatan kami kawan-kawan seperjuangan beliau. Saya agak terkilan sebab tidak dapat menunaikan pelawaan beliau untuk datang memberi ceramah Bahasa Melayu STPM di sekolah tempat beliau menabur bakti iaitu Sekolah Menengah Tuanku Muhammad Kuala Pilah. Arwah selalu meminta, “Zul, bantulah pelajar-pelajar akak. Bantulah guru-guru sekolah akak. Pelajar-pelajar akak baik-baik”. Insyallah, jika dipanjangkan umur saya akan tunaikan hasrat arwah. Insyallah.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosanya, kasihanilah ia, lindungilah ia dan maafkanlah ia, muliakanlah tempat kembalinya, lapangkan kuburnya, bersihkanlah ia dengan air, salju dan air yang sejuk. Bersihkanlah ia dari segala kesalahan, sebagaimana Engkau telah membersihkan pakaian putih dari kotoran, dan gantilah rumahnya -di dunia- dengan rumah yang lebih baik -di akhirat- serta gantilah keluarganya -di dunia- dengan keluarga yang lebih baik, dan pasangan di dunia dengan yang lebih baik. Masukkanlah ia ke dalam surga-Mu dan lindungilah ia dari siksa kubur atau siksa api neraka).”
Amin

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ، وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ،
وَوَسِّعْ مَدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبَ الأَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ، وَأدْخِلْهُ الْجَنَّةَ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابَ الْقَبْرِ وَفِتْنَتِهِ وَمِنْ عَذَابِ النَّارِ

Ya Allah, ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia,  ampunilah kesalahannya, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburannya, cucilah kesalahannya dengan air dan embun  sebagaimana mencuci pakaian putih dari kotoran, gantilah rumahnya dengan rumah yang lebih baik,hindarkanlah dari fitnah kubur dan siksa neraka.


Arwah bertudung merah

Semoga roh Allahyarhammah Puan Siti Aisyah Maulud akan dicucuri rahmat daripada Yang Maha Esa. Semoga permata hatinya, suaminya, ibunya, dan seluruh ahli keluarga arwah bersabar dengan ujian Allah ini. Ya Allah, kau ampunilah dia. Kau letakkan rohnya dalam kalangan hamba-Mu yang beriman. Kau muliakanlah dia sahabat kami Puan Siti Aisyah Binti Maulud, Ya Allah. Sesungguhnya kaulah Yang Maha Pengampun dan Yang Maha Mengasihani. Amin Ya Robbillalamin.