Rencana ini ditulis oleh :
ROHAMI SHAFIE
Pensyarah Kanan Perakaunan dan
Kewangan,
Pusat Pengajian Perakaunan (SOA) dan,
Felo Penyelidik Institut Penyelidikan
Pengurusan dan Perniagaan (IMBRe),
Kolej Perniagaan, Universiti Utara
Malaysia
Ketika negara-negara Afrika dilanda
kemarau dan tanaman tidak menjadi seperti jagung, kita bertuah kerana mendiami
muka bumi yang mana tumbuh-tumbuhan tumbuh dengan begitu baik. Inginkan
sayur-sayuran yang segar, pergilah ke Cameron Highland, Pahang dan Kundasang,
Sabah. Inginkan suasana kehijauan dengan sawah padi terbentang luas, lawatilah
Kedah, negeri Jelapang Padi. Inginkan musim buah-buahan seperti durian, manggis
dan rambutan, melanconglah ke Perak dan Pahang. Bagi peminat buah nangka pula,
Negeri Sembilan tempatnya. Mahu menikmati kelazatan buah mempelam terbaik di
Malaysia, jom pergi ke Perlis. Di situ, terdapat sejenis buah mempelam yang
dinamakan Harumanis. Musimnya bermula April hingga awal Jun. Sebagai penggemar
buah-buahan tempatan, penulis tidak pernah melepaskan peluang menikmati
buah-buahan seperti durian, manggis, rambutan dan sudah tentu tidak terkecuali
buah mempelam Harumanis.
Ketika ini, mudah untuk membeli buah
durian dan manggis di Kedah. Tetapi buah-buahan ini bukannya buah-buahan
tempatan. Buah durian dan manggis diimport dari Thailand. Cukup banyak.
Buah-buahnya pula cukup elok. Harga di Thailand juga amat murah. Ambil contoh
buah durian jenis Telur Buaya, harganya serendah RM2 sekilogram di Thailand,
tetapi apabila dibawa masuk ke Kedah seperti Changlun dan Jitra, harganya boleh
mencecah RM10 sekilogram. Begitu juga buah manggis, harganya cukup murah di
Thailand dan apabila dibawa masuk ke Malaysia harganya berlipat kali ganda.
Walaupun mahal, buah-buahan ini tetap terjual dan laris di Malaysia. Betapa
lakunya buah-buahan yang diimport dari Thailand. Faktor utamanya tidak lain
tidak bukan kerana kualiti buah-buahan tersebut terutamanya dari segi
kelazatan. Di Thailand juga, pelbagai jenis mempelam dieksport ke Malaysia.
Antaranya buah mempelam yang terkenal iaitu jenis Tong Dam. Ada yang
menggelarnya sebagai "adik" Harumanis, namun sememangnya mempelam
Tong Dam tidak mampu menandingi mempelam Harumanis.
Mempelam Harumanis berada dalam
kelasnya yang tersendiri. Maka, tidak menghairankan ia ditempah oleh pelbagai
pihak terutamanya golongan atasan. Saban tahun, permintaan ke atas buah
mempelam Harumanis semakin meningkat. Sebelum ia popular di seluruh negara,
harganya sekadar RM5 sekilogram enam tahun lalu, namun harganya telah berlipat
kali ganda melebih RM10 sejak dua tahun yang lalu. Buah mempelam Harumanis
sedap dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan pulut. Buah mempelam Harumanis
juga dieksport ke luar negara. Musim ini, seperti biasa, penulis cuba
mendapatkan buah mempelam Harumanis. Namun, amat mengejutkan harganya mencecah
sehingga RM18 sekilogram kalau dibeli di luar daripada Jabatan Pertanian. Meskipun
harganya ditetapkan pada paras lebih rendah tetapi dek kerana permintaaan yang
tinggi, harganya dijual begitu mahal. Bayangkan berbanding harga enam tahun
lepas, kini harganya meningkat lebih tiga kali ganda.
Tahun ini juga, buah Harumanis tidak
begitu menjadi, dikatakan hanya separuh berbanding tahun lepas. Tambahan pula
ia telah ditempah dari awal lagi oleh pembeli-pembeli luar utara terutamanya
dari Kuala Lumpur. Untuk mendapatkan harga semurah RM13 sekilogram, ia perlu
ditempah awal. Itu pun tidak boleh membeli dengan jumlah yang banyak. Penulis
teringat kata-kata peniaga buah mempelam Harumanis, beliau dengan berseloroh
mengatakan sebelum ini, kita pernah mendengar catuan air, tetapi kali ini,
Harumanis juga dicatu. Inilah penangannya apabila permintaan terlalu tinggi. Adakah
pada tahun hadapan, harganya mencecah melebih RM20? Jika tidak kena gayanya,
tidak mustahil ia boleh berlaku. Akhirnya buah ini akan digelar sebagai buah
mempelam untuk orang kaya sahaja. Bagi yang kurang mampu, mereka akan berfikir
panjang untuk membelinya.
Bagi penulis, faktor utama perlu
ditangani ialah risiko buah ini tidak menjadi. Jika tahun depan, buah mempelam
Harumanis masih tidak menjadi dan semakin berkurangan, ditambah lagi dieksport
ke luar negara, harganya akan meningkat lagi. Pihak berkaitan perlu memikirkan
bagaimana untuk meningkatkan jumlah pengeluarannya agar rakyat tempatan dapat
menikmatinya. Kita perlu banyak belajar teknik-teknik pertanian yang
digunapakai oleh petani Thailand. Teknologi terkini jangan dikesampingkan.
Thailand mampu mengeluarkan pelbagai jenis buah-buahan secara komersial
sehingga dieksport ke Malaysia. Kualitinya pula tidak sama sekali dikompromi. Mereka
menanam secara komersial. Bukan setakat buah-buahan, ambil contoh juga
bagaimana pihak Thailand mampu mengeluarkan padi secara besar-besaran
sehinggakan kita menjadi salah satu negara pengimport terbesar beras Thailand.
Tetapi akhirnya, apabila banjir
melanda Thailand tahun lalu, kita pula terpaksa mencari negara lain untuk
mengimport beras bagi menampung keperluan rakyat Malaysia. Bukankah negara kita
masih mempunyai tanah yang luas yang mana jika diusahakan secara komersial
untuk pertanian, serba sedikit boleh mengurangkan kebergantungan ke atas
negara-negara lain? Dalam kita mengejar pembangunan, jangan dilupakan industri
pertanian. Melalui ini sahajalah, harga makanan dapat dikawal dengan baik
kerana tidak tertakluk pada harga pasaran dunia dan seterusnya menjadi menampan
utama sebarang krisis makanan dunia.
Sila berikan komen anda. Terima kasih.
Sumber :
Utusan Malaysia
23 Mei 2012