JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI28 Mei 2010

ISU YANG AGAK MENARIK UNTUK DIBACA DAN DIFIKIRKAN OLEH SEMUA RAKYAT MALAYSIA


KEKALKAN ATAU KURANGKAN SUBSIDI

KUALA LUMPUR 27 Mei – Keputusan sama ada mengekal atau mengurangkan subsidi akan ditentukan selepas kerajaan mendapat maklum balas daripada rakyat dan pelbagai pihak, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. Perdana Menteri menegaskan, kerajaan amat konsisten untuk bersifat telus dan sentiasa mahu berkongsi dengan rakyat kerana pada akhirnya, segala keputusan akan ditanggung oleh rakyat dan kerajaan sendiri. “Terserahlah kepada rakyat untuk memikirkan tentang perkara ini. Apakah kita hendak kebaikan pada jangka panjang atau pun kita nak pertahankan status quo yang ada hari ini tetapi mendedahkan negara kepada risiko-risiko tertentu. “Kerajaan akan membuat ketetapan selepas itu. Kita mahu rakyat tahu segala implikasinya, kalau kita tidak buat ini (kurangkan subsidi) dan buat ini (kekalkan subsidi) apa implikasinya.

“Kita amat telus dalam setiap apa yang ingin dilakukan sebab ini isu besar. Jadi kita hendak kongsi perkara ini bersama-sama dengan rakyat supaya mereka faham bahawa keputusan ini kita kena buat bersama-sama,” katanya. Perdana Menteri berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di ibu pejabat parti itu di sini hari ini. Najib mengulas pengumuman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala bahawa Malaysia mungkin menjadi sebuah negara bankrap dalam tempoh sembilan tahun lagi jika dasar pemberian subsidi kini tidak dimansuhkan. Menurut Idris, hutang negara dijangka meningkat 100 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2019, jika pemberian subsidi diteruskan.

Sehubungan itu, kata Idris, Makmal Rasionalisasi Subsidi mencadangkan supaya kerajaan memansuhkan pemberian subsidi bagi mengukuhkan kedudukan ekonomi negara agar lebih berdaya saing. Jelas Najib, kenyataan Idris itu merupakan satu unjuran daripada kajian makmal tersebut tetapi ia tidak semestinya akan dilaksanakan melainkan setelah terlebih dahulu mendapat maklum balas rakyat. “Proses ini kita sedang buat, iaitu dapatkan maklumat dan pandangan daripada orang ramai. “Maklumat timbal balas daripada rakyat dan juga pendapat umum daripada golongan yang mewakili pihak tertentu. “Penjelasan diberikan akan membolehkan kerajaan membuat rumusan terbaik yang boleh menentukan kesejahteraan rakyat dan masa hadapan negara kita,” katanya.


Mansuh subsidi barang kawalan perlu dimansuh
Oleh MOHD. SAIFUL MOHD. SAHAK
saiful.sahak@utusan.com.my


KUALA LUMPUR 27 Mei - Makmal Rasionalisasi Subsidi mencadangkan supaya subsidi terhadap barang kawalan seperti gula, tepung dan minyak masak dimansuhkan tetapi perlu dilaksanakan secara berperingkat. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala (gambar) berkata, selaras dengan trend masa kini, subsidi seperti itu sememangnya perlu dimansuhkan bagi memastikan ekonomi negara terus berkembang dengan efisien. "Bagaimanapun, makmal itu mencadangkan pemansuhan subsidi ke atas barang kawalan itu perlu dilaksanakan secara berperingkat supaya tidak membebankan rakyat. "Cadangan mengenai pemansuhan itu akan dikemukakan kepada kabinet tidak lama lagi sebelum sebarang keputusan muktamad," katanya ketika berucap pada Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi di sini hari ini.

Makmal Rasionalisasi Subsidi itu diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bagi mendapat cadangan dan maklum balas daripada orang ramai mengenai langkah kerajaan untuk memansuhkan pemberian subsidi kepada rakyat di negara ini. Idris yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) Jabatan Perdana Menteri berkata, subsidi kerajaan tidak mampu untuk mengekalkan harga barang kawalan sentiasa rendah dalam jangka masa panjang. ''Mengikut cadangan makmal itu, subsidi tepung perlu dimansuhkan dan harganya akan meningkat kepada 20 sen satu kilogram menjelang hujung tahun ini, dan 25 sen pada tahun depan. ''Manakala harga gula pula akan meningkat 20 sen sekilogram setiap enam bulan sehingga 2012, dan harga minyak masak pula meningkat 15 peratus sekilogram menjelang hujung tahun ini, dan 15 peratus lagi tahun depan. Dalam pada itu, Idris berkata, makmal itu menjangka harga petrol akan meningkat 10 hingga 15 sen seliter pertengahan tahun ini, dan akan meningkat 10 sen setiap enam bulan sehingga 2012.

Negara boleh bankrap jika teruskan subsidi - Idris Jala
KUALA LUMPUR 27 Mei - Malaysia mungkin menjadi sebuah negara bankrap dalam tempoh sembilan tahun lagi jika dasar pemberian subsidi masa kini tidak dimansuhkan. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, ini kerana hutang negara dijangka meningkat 100 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang tahun 2019, jika pemberian subsidi diteruskan. Sehubungan itu, Makmal Rasionalisasi Subsidi mencadangkan supaya kerajaan Malaysia memansuhkan pemberian subsidi bagi mengukuhkan kedudukan ekonominya agar lebih berdaya saing. "Kemajuan negara bergantung pada keupayaan mewujudkan inovasi dan pelaburan yang telus tanpa pemberian subsidi kepada rakyatnya. "Mengikut cadangan makmal itu, pemberian subsidi adalah antara salah satu aktiviti perdagangan yang tidak menguntungkan. Ia menimbulkan kesan ke atas ekonomi Malaysia yang sedang membangun," katanya ketika berucap pada Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi di sini hari ini.

Makmal Rasionalisasi Subsidi itu diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bagi mendapat cadangan dan maklum balas daripada orang ramai mengenai langkah kerajaan untuk memansuhkan pemberian subsidi kepada rakyat di negara ini. Malaysia merupakan antara negara yang memberi subsidi tertinggi kepada rakyatnya iaitu berjumlah RM74 bilion pada 2009. Ia melibatkan perbelanjaan subsidi untuk sosial (RM42.8 bilion), bahan api (RM23.5 bilion), infrastruktur (RM4.6 bilion) dan makanan (RM3.1 bilion). Idris yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) Jabatan Perdana Menteri berkata, mengikut perangkaan daripada Pertubuhan Bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD), perbelanjaan subsidi Malaysia berdasarkan peratusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) nominal antara 2006 dan berakhir 2009 melibatkan peningkatan 11 peratus. "Ia hampir tiga kali ganda berbanding negara bukan OECD Filipina dan 55 kali lebih tinggi berbanding negara OECD Switzerland.

''Pemberian subsidi kerajaan bermakna ia melibatkan defisit bajet dan peningkatan hutang kerajaan yang semakin meningkat," katanya. Dalam perkembangan berkaitan, Idris berkata, pemberian subsidi juga mempunyai kesan negatif kerana ia turut dinikmati golongan berpendapatan tinggi walaupun sasarannya untuk membantu orang miskin. ''Kira-kira 97 peratus daripada subsidi Malaysia telah diagihkan kepada setiap rakyat di negara ini meliputi soal pendidikan rendah, menengah dan tinggi, perubatan, petrol, gula dan minyak masak serta elaun kebajikan," katanya. Menurut Idris, kerajaan dalam cadangan pelaksanaan pemansuhan subsidi itu, antara lain akan memberi tumpuan terhadap barangan utama bagi mencapai penjimatan yang lebih besar seperti bahan api, gas dan tol.