JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI10 Ogos 2011

ISU EKONOMI : PEJAWAT AWAM PATUT BERHEMAH BELANJA BONUS ELAK LAMBUNG HARGA


Pengumuman pemberian bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500 kepada penjawat awam tentunya disambut dengan perasaan gembira oleh semua kakitangan kerajaan. Selain itu, kerajaan juga akan membuat Bayaran Khas Kewangan kepada semua pesara kerajaan. Bonus dan bayaran khas yang akan dikreditkan pertengahan bulan ini, tepat pada masanya bagi membantu 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan khususnya beragama Islam membuat persediaan menyambut Aidilfitri. Pemberian berkenaan, menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah bagi menghargai sumbangan dan dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara. Diharapkan semua penerima tidak lupa bersyukur di atas rezeki yang diterima dan dapat diterjemahkan dengan tekad untuk berkhidmat lebih gigih agar produktiviti jabatan masing-masing dapat dipertingkat. Peningkatan produktiviti ini seterusnya bermakna hasil kerajaan akan bertambah, dan peluang untuk mendapat bonus selanjutnya pada masa depan menjadi lebih cerah.

Di samping itu, penerimanya tidak harus membazir dengan berbelanja melebihi kemampuan masing-masing, lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang. Perbelanjaan tidak berhemah akan hanya membawa kepada kenaikan harga barangan berikutan peningkatan permintaan mendadak dan ini seterusnya akan bermakna wang bonus itu hanya dapat dimanfaatkan oleh golongan peniaga semata-mata. Kerajaan memperuntukkan RM2 bilion untuk melaksanakan pembayaran bonus dan bayaran khas itu. Walau apa sekali pun, pemberian bonus dan bayaran khas itu sekali lagi membuktikan kerajaan sentiasa peka terhadap nasib penjawat awam dan pesara kerajaan khususnya, serta rakyat secara amnya yang sudah tentu terpaksa menyediakan perbelanjaan tambahan menjelang Aidilfitri. Namun, kita berharap hasrat murni kerajaan untuk meringankan beban penjawat awam dan pesara ini tidak dinafikan oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab dengan mengambil kesempatan menaikkan harga barangan secara melampau.

Sikap tamak haloba segelintir peniaga ini banyak kelihatan pada Ramadan ini yang menyaksikan kenaikan harga juadah berbuka puasa seperti kuih muih yang kini dijual lebih mahal berbanding sebelumnya. Keadaan ini tidak akan berlaku jika pengguna lebih berhemah dan bijak dengan membeli barang yang perlu saja. Dalam pada kakitangan awam menikmati bonus hari raya, mereka yang bertugas dalam sektor swasta turut menaruh harapan untuk mendapat imbuhan sama. Perkara ini sebenarnya di luar pertimbangan kerajaan, sebaliknya terletak kepada keputusan majikan masing-masing. Namun, demi meringankan beban kewangan pekerja, kita berpendapat ada baiknya majikan sektor swasta memikirkan kaedah untuk membayar sebahagian bonus tahunan pekerjanya pada musim hari raya.

SUMBER
RUANGAN MINDA PENGARANG
BERITA HARIAN
10 OGOS 2011

ISU SOSIAL : AMBIL IKHTIBAR, KES GADIS TERLANJUR, BUANG BAYI

Bersama Amirullah Andi Nur
Pada 5 Ogos lalu, penduduk Melaka dikejutkan dengan laporan media membabitkan seorang wanita berusia 24 tahun melahirkan bayi lelaki pramatang tanpa kepala di sebuah pangsapuri di Jalan Tun Seri Lanang, Pengkalan Rama, Melaka Tengah.  Bayi malang berusia enam bulan dalam kandungan ibunya itu dilahirkan di bilik air tanpa sebarang bantuan. Difahamkan ketika kejadian, wanita terbabit bersendirian di rumah dan tidak menyangka sama sekali akan melahirkan zuriatnya itu. Sebelum kejadian, ikut laporan dia dikatakan tiba-tiba sakit perut lalu ke tandas. Namun, tanpa semena-mena dia melahirkan bayi pramatang itu dan nasibnya tidak baik sebab ia berada dalam keadaan songsang. Entah macam mana, apabila dilahirkan kepala pula hilang. Difahamkan oleh kerana panik melihat keadaan bayi itu, wanita berkenaan dilaporkan bertindak membuangnya terus ke dalam tong sampah. Khabarnya, kepala bayi tidak berdosa itu mungkin tidak akan ditemui lagi sebab terjatuh ke dalam mangkuk tandas pada hari itu. 


Kejadian menyayat hati ini sebenarnya berlaku kira-kira jam 6 petang pada hari kedua umat Islam di negara ini berpuasa. Tak payahlah disebut keturunan wanita ini. Namun, polis hanya mendedahkan cerita berkenaan kepada media pada Khamis lalu sebelum disiarkan keesokannya.  Tembelang wanita yang belum berkahwin ini pecah selepas dia mendapat rawatan di Hospital Melaka tiga jam selepas bersalin. Polis mengesahkan kes ini disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dan menyebabkan kematian.  Kita harap kes ini tidak berulang lagi dan sekali gus dapat diselesaikan segera. Diharap juga pihak berkuasa dapat menghebahkannya bagi membolehkan orang ramai tahu kejadian sebenar. Saya sengaja bangkitkan kisah ini dalam bulan mulia ini kerana banyak pengajaran yang boleh diambil oleh masyarakat. Kita semua tahu kejadian atau gejala buang bayi, gadis bawah umur hamil tanpa berkahwin atau menyembunyikan kelahiran dan kematian anak tanpa nikah, bukan perkara baru.  Majoriti pun juga tahu penyakit sosial ini sudah lama berlaku dan ia juga tidak membabitkan satu atau dua suku kaum semata-mata. 


Banyak juga sudah usul, cadangan atau perancangan dilaksanakan kerajaan serta badan bukan kerajaan (NGO) dibuat bagi menangani gejala ini. Yang pasti, jika tiada kawalan dan tindakan susulan menanganinya, masalah ini akan terus menghantui masyarakat negara ini. Kita percaya sehingga kini masalah ini sudah ditangani sebaiknya pihak berkuasa terbabit.  Di Melaka, gejala seperti pembuangan bayi dan berzina sangat diberikan perhatian oleh pihak berkuasa. Pelbagai usaha diambil dan diperkenalkan kerajaan bagi menanganinya termasuk memperkenalkan insentif bagi menggalakkan perkahwinan.  Misalnya, bagi pasangan Islam berusia 18 tahun ke bawah yang hendak berkahwin, kerajaan negeri memberikan bantuan RM500. Selain itu, lelaki mengahwini janda atau ibu tunggal akan turut menerima bantuan sebanyak RM1,000 Bagaimanapun, bantuan yang disediakan oleh Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) ini hanya untuk penduduk kelahiran Melaka. Difahamkan inisiatif ini yang pertama di Malaysia dan diperkenalkan sejak beberapa tahun lalu, mendapat sambutan baik.  


Selain insentif itu, kerajaan negeri turut memperkenalkan pusat penjagaan untuk perempuan bawah umur atau masih bersekolah yang hamil akibat ketelanjuran dengan pasangan masing-masing. Pusat ini yang diwujudkan di daerah Jasin dikenali sebagai Rumah Harapan Sekolah Harapan.  Di pusat ini, penghuninya dijaga bak ‘menatang minyak yang penuh’ sehingga bersalin, selain diberikan pendidikan bagi memastikan mereka tidak ketinggalan dari segi pelajaran. Sesi kaunseling turut disediakan bagi mengurangkan tekanan selain persediaan berdepan ‘dunia baru’ untuk mereka. Soalnya, adakah kita sebagai rakyat Malaysia sedia mengambil iktibar kejadian di atas termasuk menyokong usaha dilakukan kerajaan Melaka itu, atau terus berpeluk tubuh dan sekadar melihat, mendengar dan membaca kisah tragis seperti itu terus berulang. Tepuk dada tanyalah selera.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian Melaka

SUMBER
BERITA HARIAN
10 OGOS 2011

ISU UMUM : DEMI KELANGSUNGAN PENGANGKUTAN UDARAKerjasama antara Malaysian Airline System Bhd. (MAS) dan AirAsia Bhd. (AirAsia) mungkin sesuatu yang agak di luar jangkaan masyarakat umum negara ini. MAS dan AirAsia yang dilihat sebagai pesaing sebelum ini difikirkan akan mengambil alih antara satu sama lain, bergantung kepada siapa yang lebih kuat dan kukuh. Sebaliknya, melalui satu cadangan kerjasama, Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) selaku pemegang saham utama MAS menyerahkan 20.5 peratus sahamnya kepada pengasas AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes dan Datuk Kamarudin Meranun. Khazanah akan mengekalkan pegangan kira-kira 49 peratus saham MAS di samping menguasai jumlah saham sekitar 20 peratus dalam AirAsia (AirAsia Berhad dan AirAsia X Sdn. Bhd.). Jika perkongsian itu berjaya, lawan akan menjadi kawan dan kedua-dua syarikat kelak dapat menumpukan perhatian kepada pembangunan dan memajukan industri penerbangan negara. Laluan dan penumpang yang menjadi rebutan selama ini kini boleh dikongsi bersama dalam menyediakan perkhidmatan dan harga terbaik kepada rakyat di samping memastikan syarikat mencatat keuntungan memuaskan.

Isu hak dan pembahagian laluan juga diharap dapat diselesaikan dengan baik dengan memberi fokus perkongsian pintar dari sudut pengalaman dan kepakaran teknikal yang dimiliki MAS serta perancangan dan kecekapan operasi AirAsia. Dengan itu, rekod kewangan MAS dapat dipulihkan secepat mungkin sementara aduan penumpang tentang masalah teknikal AirAsia dapat diatasi dengan kepakaran dan peralatan terbaik negara. Namun, sasaran akhir kedua-dua syarikat itu tidak boleh lagi bertumpu kepada keuntungan semata-mata sebaliknya kepada keselesaan dan keperluan penumpang. Ini bagi mengelakkan masalah di kedua-dua syarikat itu diwarisi dan ditanggung penumpang sehinggakan usaha kerjasama itu dipandang serong. Syarikat penerbangan yang bergabung juga dapat mengurangkan kos, berkongsi sumber, membuat penambahbaikan dan paling penting sekali dapat menjamin kelangsungan khidmat pengangkutan udara kepada penumpang terutamanya yang mahu ke negara lain atau tempat yang jauh dalam masa yang singkat. Tanpa perkhidmatan pengangkutan udara, dunia serba moden kini mungkin terhenti dan kembali menggunakan pengangkutan konvensional yang mengambil masa panjang, sama ada melalui darat atau laut.

Bagaimanapun, krisis ekonomi dan kewangan global serta peningkatan harga minyak berterusan hampir membenam industri penerbangan global beberapa kali sepanjang abad ke-20 sehinggakan sekitar separuh daripada syarikat-syarikat pengangkutan udara dunia gulung tikar. Serangan 11 September 2001 ke atas menara berkembar Pusat Dagangan Dunia, New York, Amerika Syarikat (AS) memburukkan lagi keadaan industri yang hampir lumpuh itu ditambah pula ancaman penyakit berjangkit seperti SARS, H1N1 dan H5N1 (selesema burung). Demi kelangsungan khidmat pengangkutan udara, sebahagian syarikat yang masih mampu beroperasi memilih untuk bekerjasama, bergabung atau diambil alih syarikat lebih besar. Antara jenama yang memilih jalan itu adalah United Airlines yang pernah muflis sebelum bergabung melalui pertukaran saham bernilai S$3 bilion (RM9.08 bilion) dengan Continental Airlines pada 2010 bagi membentuk syarikat pengangkutan udara terbesar dunia. Walaupun mengekalkan nama United, syarikat penerbangan itu mengekalkan logo Continental di bawah United Continental Holdings Inc. yang turut memiliki syarikat penerbangan Texas International, Frontier, People Express dan New York Air.

Dengan 48,000 kakitangan, 359 pesawat dan 292 pesawat sewaan kontrak serantau, United kini memegang takhta syarikat penerbangan denganperolehan paling tinggi di dunia. United juga mempunyai habnya sendiri di Lapangan Terbang Antarabangsa O'Hare, Chicago; Lapangan Terbang Antarabangsa Washington Dulles; Lapangan Terbang Antarabangsa Denver, San Francisco, Los Angeles dan Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo. Sejak penggabungan itu, United turut membuat beberapa perkongsian pintar dengan syarikat penerbangan lain, syarikat pelancongan, perhotelan di samping menambah destinasi dan laluan untuk pesawatnya. Langkah sama turut melahirkan syarikat penerbangan kedua terbesar dunia, Delta Air Lines Inc. hasil pengambilalihan beberapa syarikat kecil dan penggabungan dengan dua syarikat penerbangan utama AS. Delta memulakan operasi di bawah nama Huff Daland Dusters pada 1924 untuk menyembur racun serangga tanaman sebelum dibeli seorang usahawan dan dinamakan sempena Delta Mississippi pada 1928.

Selepas hampir 30 tahun beroperasi membawa penumpang, Delta membeli beberapa syarikat penerbangan kecil lain seperti Chicago and Southern Air Lines (1953) dan Northeast Airlines (1972). Pada 1987, Delta bergabung dengan syarikat besar Western Airlines yang ditubuhkan pada 1925 sebelum membeli laluan Eropah dan pesawat syarikat Pan Am pada 1991. Tarikh 28 Oktober 2008, Delta sekali lagi bergabung dengan sebuah syarikat penerbangan utama, Northwest Airlines tetapi mengekalkan nama jenama Delta. Gabungan akhir itu menjadikan Delta syarikat penerbangan kedua terbesar dunia dari sudut perolehan tetapi nombor satu dari sudut bilangan penerbangan dan bilangan penumpang. Syarikat itu kini menguruskan lebih 4,000 penerbangan setiap hari sementara habnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield-Jackson, Atlanta merupakan lapangan terbang paling sibuk dunia dengan 88 juta penumpang setiap tahun. Gabungan di bawah nama Delta juga merupakan antara gabungan syarikat penerbangan terbanyak di dunia memandangkan Western Airlines dan Northwest Airlines masing-masing sebelum itu telah bergabung atau membeli beberapa syarikat penerbangan lain.

Syarikat itu kini menggaji 80,000 orang pekerja dengan 12,400 orang juruterbang di Atlanta, Minneapolis, Detroit, Seattle, Memphis, Cincinnati, Los Angeles, Bandar New York dan Bandar Salt Lake. Antara syarikat ternama lain yang meneruskan operasi melalui penggabungan termasuk US Airways; American Airlines dan syarikat Southwest Airlines yang menggabungkan syarikat ATA, AirTrain, Muse dan Morris Air. Di luar AS, beberapa syarikat penerbangan antarabangsa juga memilih langkah sama termasuk Berlin Air (Jerman); Air Canada (Kanada); Air Jamaica (Caribbean) dan syarikat Air France KLM yang menggabungkan Air France dan KLM Royal Dutch Airlines pada 2004. Mengambil sudut positif penggabungan dua atau lebih syarikat penerbangan, langkah itu bukan sahaja dapat menjamin kelangsungan operasi dan perkhidmatan malahan dapat membuka ruang untuk penambahbaikan yang boleh disalur kembali kepada para penumpang. Kemampuan syarikat mengimbangi pengurusan kos operasi dan menarik pelanggan adalah langkah utama dalam memastikan khidmat pengangkutan udara dapat dinikmati sehingga generasi berikutnya.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
10 OGOS 2011

ISU ANTARABANGSA : KEBIMBANGAN RUSUHAN MEMBAKAR EROPAH

Susunan NURUL ANUAR KARI


Gelombang keganasan dan kecurian di ibu kota London dilaporkan telah merebak ke tiga bandar utama lain di United Kingdom (UK). Walaupun pihak berkuasa terus berusaha mengawalnya, rusuhan kali ini dianggap paling buruk sejak rusuhan 1980-an yang membakar hangus sebahagian besar London. Keganasan bermula lewat hari Sabtu lalu di daerah Tottenham yang rata-rata berpendapatan rendah dan didiami pelbagai bangsa apabila orang ramai merusuh akibat marah dengan tindakan polis menembak mati seorang pemuda. Mark Duggan, 29, bapa kepada empat orang anak ditembak mati dalam keadaan mencurigakan pada Khamis lepas sementara perbicaraan penuh mengenai pembunuhannya itu mungkin mengambil masa beberapa bulan lagi. Kematian mangsa menimbulkan kembali permusuhan lama dan ketegangan antara kaum seperti yang berlaku sekitar 1980-an dahulu walaupun selepas pelbagai usaha kerajaan merapatkan hubungan komuniti berikutan beberapa kes perkauman berprofil tinggi. Pasangan Duggan, Semone Wilson menegaskan tunangnya tidak terlibat dengan kumpulan jenayah seperti yang dicadangkan pihak polis tetapi menolak kaitan rusuhan tersebut dengan kematian bapa kepada anak-anaknya itu.

Kumpulan-kumpulan anak muda dilihat berterusan mengganas dengan membakar sampah, kereta dan bangunan; merompak kedai-kedai dan membaling botol serta mercun kepada anggota polis. Situasi itu juga memberi gambaran buruk untuk nama London selaku tuan rumah Sukan Olimpik 2012 sehinggakan kereta perisai yang amat jarang digunakan telah dipanggil ke kawasan-kawasan paling teruk terjejas. Polis yang tidak cukup kakitangan dalam mengawal huru-hara di London kini terpaksa berdepan dengan rusuhan yang mula merebak ke Birmingham, Bristol di sebelah barat dan Liverpool di barat laut UK. Hakikatnya, tiada kaitan nyata yang menjadi punca rusuhan di empat bandar itu dengan sebilangan kecil perusuh mendakwa menentang langkah berjimat kerajaan termasuk membuang pekerja dan potongan faedah kebajikan. Perusuh lain pula lebih tertarik dengan keganasan yang berlaku dan ingin turut serta memandangkan generasi muda London jarang atau tidak pernah melihat rusuhan dan keganasan.

Perdana Menteri, David Cameron terpaksa membatalkan percutian keluarganya di Itali lebih awal bagi mengetuai mesyuarat krisis yang bakal mencabar kerajaan campurannya itu. Cameron menuntut tindak balas lebih tegas daripada pihak berkuasa terutamanya polis tetapi penduduk London sendiri merasakan bilangan anggota beruniform tidak mencukupi dalam mengawal rusuhan yang merebak dengan amat pantas. Di sesetengah kawasan, perusuh bergerak bebas untuk merompak dan mencuri dari kedai atau kediaman penduduk kerana tiada langsung pihak berkuasa yang menghalang mereka. Semua kedai dan restoran juga menutup operasi lebih awal kerana khuatir rusuhan akan merebak ke kawasan mereka. Di daerah Croydon, London, seorang lelaki dilaporkan cedera parah akibat ditembak sementara sebuah kedai perabot berusia lebih 100 tahun hangus dibakar perusuh. Perusuh yang licik mencuri topeng muka dari kedai kostum bagi menyorokkan identiti mereka daripada pihak berkuasa. Ada di antara mereka menggunakan teknologi canggih telefon pintar dan Twitter untuk mengkoordinasi pergerakan rusuhan dan mengelakkan tindakan polis.

Terkini, pasukan bola sepak West Ham terpaksa membatalkan perlawanannya pada malam hari Selasa sebagai langkah berjaga-jaga. Bagaimanapun, Persatuan Bola Sepak (FA) menegaskan perlawanan persahabatan antara England dan Belanda tetap akan diteruskan pada hari Rabu di Stadium Wembley. Orang ramai yang ketakutan kini memanggil polis untuk menggunakan pancutan air untuk menyuraikan perusuh dan juga bantuan daripada pasukan tentera jika perlu di kawasan kejiranan mereka. Kredibiliti kepimpinan tertinggi polis yang tercalar akibat skandal pencerobohan telefon sebelum ini semakin merudum di kalangan penduduk London sementara golongan muda dikatakan amat membenci pasukan keselamatan. Beberapa rusuhan kecil dilaporkan pernah berlaku sebelum ini pada bulan Mac, Disember dan November lalu di kalangan belia yang marah dengan peningkatan yuran pendidikan dan potongan pencen. 


Namun, rata-rata penduduk UK percaya rusuhan terbaru itu digunakan sebagai alasan untuk sebilangan golongan muda merompak dan mencuri di kedai dan pusat membeli belah. Melihatkan rusuhan yang semakin merebak, bukan sahaja kemampuan pihak polis mula dipersoal malahan kesediaan London menganjurkan Sukan Olimpik 2012 juga mula diragui sesetengah pihak. Lebih membimbangkan lagi jika rusuhan mula merebak ke bandar-bandar seluruh Eropah yang kini rata-rata rakyat dan golongan mudanya menghadapi tekanan kewangan. Seperti mana beberapa kerajaan di Timur Tengah ditumbangkan kejadian kecil melibatkan seorang rakyat biasa, mungkinkah tiba masa sebuah kerajaan Eropah tumbang disebabkan kematian seorang bapa kepada empat anak kecil?

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
10 OGOS 2011