23 Ogos 2011

ISU PERPADUAN : ISU KAUM SERING JADI PENGHALANG PEMBENTUKAN MALAYSIA HARMONI

Oleh Imlan Adabi


Seorang doktor perubatan yang kembali bertugas di negara ini merungut; “Saya dikenali sebagai rakyat Malaysia ketika berada di luar negara. Saya bangga dengan sebutan itu kerana saya lahir dan dibesarkan di Malaysia. Hanya apabila tamat belajar di luar negara, saya berkhidmat di sana kerana Malaysia menghadapi masalah ekonomi ekoran spekulasi mata wang pada 1998.  “Jiwa saya tetap Malaysia di perantauan. Saya menyokong Datuk Lee Chong Wei dan Datuk Nicol David ketika mereka beraksi di kota penghijrahan. Saya tidak segan silu mengarak Jalur Gemilang kerana menyokong atlit sukan dari Malaysia. “Kini saya kembali ke Malaysia dan bertugas di sebuah klinik. Malangnya saya tetap dianggap sebagai orang luar. Inilah dilema saya. Dianggap sebagai rakyat Malaysia di luar negara, tetapi rasa diketepikan di tanah kelahiran sendiri.” Suara kesal doktor berusia 40 tahun itu bukan cerita lama. Ia berulang kali berlaku apabila membabitkan isu kaum dan semangat patriotik. Jurang kaum masih menebal dan kita tidak tahu siapakah yang sepatutnya meredakan keadaan selaras konsep 1Malaysia.  

Hari ini menjelang 54 tahun mencapai kemerdekaan, Malaysia masih lagi berada di ambang isu kaum yang saling berentetan. Kajian sebuah badan bukan kerajaan (NGO) mendapati jurang kaum semakin menebal selepas Pilihan Raya Umum 2008. Pelbagai isu dipolitikkan dan dikaitkan dengan sentimen perkauman walaupun pada asasnya kehidupan ini bukan semata-mata membabitkan isu ras, etnik, agama dan cara hidup. Orang politik sering membuat jenaka kononnya Malaysia sebuah negara bangsa. Mereka menyebut bangsa Malaysia. Kita hairan bagaimana bangsa Malaysia boleh disebut sedangkan dalam kalangan kita ada Melayu, India dan Cina serta pelbagai etnik lain lagi. Selama 54 tahun Malaysia berusaha membina persamaan dan persefahaman, tetapi amat mustahil untuk mewujudkan sebuah negara bangsa kerana kepelbagaian yang ada. Keadaan di Malaysia seperti juga di Amerika Syarikat, Kanada, Australia dan Singapura yang tidak mungkin melahirkan negara bangsa kerana keragaman kaum, agama dan cara hidup. Kita berbeza dengan Thailand, Indonesia, Vietnam, Laos dan Kemboja kerana kewujudan bangsa teras.

Negara itu hanya mengutamakan sebuah bahasa pengantar di sekolah dan perlembagaan negara serta tidak membiarkan kelainan etnik menimbulkan jurang kaum yang tinggi.  Berbeza dengan Malaysia yang bukan saja bahasa rasminya boleh dipertikai nilai ekonomi dan sosial, malah ada dalam kalangan Melayu sendiri yang merendahkan bahasa ibunda untuk subjek Sains dan Matematik di sekolah. Aneh sekali apabila sebuah negara yang 54 tahun merdeka tidak mahu mengiktiraf kepentingan lingua franca yang jutaan tahun diguna pakai di perairan Nusantara. Isu kaum dan agama sering merumitkan. Perasaan saling curiga hatta membabitkan hal remeh dipolitikkan. Sepanjang tempoh merdeka, kita saling bergeser isu agama walaupun ada pihak yang cuba mewaraskan keadaan. Kita bimbang isu Melayu di gereja dan penggunaan nama Allah oleh penganut Kristian bakal menjadi api yang merebak tanpa melihat kepada persekitaran sebenar.  Seperti telahan doktor yang berasakan dirinya ‘rakyat asing’ di negara sendiri, kita terlalu banyak berpolitik dan menjadikan isu kaum sebagai halangan untuk membentuk Malaysia yang harmoni.

Ketika kaum Melayu berasakan sudah terlalu banyak memberi kepada pihak lain, kaum Cina dan India pula masih menuduh kerajaan berat sebelah dan menyisih mereka dalam pelbagai sektor pembangunan dan prasarana ekonomi. Selagi perasaan ini muncul, isu kaum seperti yang dikaji selidik Merdeka Centre tidak akan mudah berakhir. Apa saja cetusan bakal memberi riak yang berbeza. Lebih parah apabila setiap isu yang timbul, diledakkan pula oleh orang politik yang akhirnya menambahkan lagi jurang perbezaan dalam kalangan kita.

SUMBER
BERITA HARIAN
22 OGOS 2011

ISU SOSIAL : KESELAMATAN NEGARA TARUHAN UTAMA

Oleh Manja Ismail


Seperti dijangka, tempoh pendaftaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) yang sepatutnya berakhir semalam dilanjutkan seminggu lagi sehingga 31 Ogos ini.  Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam ketika mengumumkannya berkata, langkah itu dibuat ekoran sambutan berterusan daripada majikan dan pendatang tanpa izin (PATI) di semua kaunter pendaftaran Program 6P sejak dibuka 1 Ogos lalu. Lanjutan itu juga dibuat selepas mengambil kira inisiatif beberapa syarikat pengurus yang turun ke ladang-ladang di kawasan pedalaman untuk memujuk pendatang tanpa izin supaya berdaftar. Memang tempoh dua minggu ditetapkan sebelum ini tidak mencukupi jika jumlah pendatang haram yang ada di negara ini sekarang mahu didaftarkan. Malah kita tidak terkejut jika ia dilanjutkan lagi selepas 31 Ogos jika pihak berkuasa benar-benar mahu menyelesaikan masalah kebanjiran rakyat asing yang semakin membimbangkan rakyat tempatan.  Walaupun mereka dijanjikan pengampunan jika datang mendaftar, hakikatnya bukan saja ramai pendatang haram enggan berbuat demikian, malah ada majikan lebih suka mengaji pekerja tanpa permit kerana ia lebih menguntungkan.

Setakat Jumaat lalu, 2,088,358 pekerja asing berdaftar melalui Program 6P dan lebih daripada separuh, iaitu 1,135,499 orang ialah pendatang haram. Walaupun perkara ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan, ia menimbulkan kebimbangan kerana pelbagai gejala buruk yang ditimbulkan oleh pendatang asing semakin menjadi-jadi sekarang.  Jika dulu pendatang atau pekerja asing di negara ini hanya dari Indonesia dan Bangladesh, kini boleh dikatakan hampir semua rakyat dunia ketiga datang untuk tinggal di Malaysia, manakala sebahagian besarnya datang dengan niat mencari rezeki halal, tidak kurang juga datang untuk menipu, merompak, mengedar dadah dan melacurkan diri.  Saban hari kita membaca berita mengenai jenayah yang dilakukan pendatang asing ini. Malah beberapa kawasan apartmen tertentu di sekitar Lembah Klang sekarang dikuasai oleh pendatang asing, terutama dari Afrika dan Asia Barat, yang kononnya datang untuk belajar di negara ini, tetapi ramai yang bekerja. Contoh paling jelas ialah apabila kita mengunjungi restoran atau pusat beli-belah yang mana pelayan atau jurujual tidak lagi dari Indonesia India, Bangladesh atau Filipina saja.

Apabila ditanya, jawapannya bekerja sambilan. Setahu kita di kebanyakan negara tidak membenarkan pemegang visa pelajar bekerja, walaupun sambilan dan mereka cukup tegas dalam perkara ini. Kita tidak tahu sama ada Malaysia mempunyai pengecualian dalam hal ini. Yang jelas, berbanding negara lain dasar kita terhadap pendatang asing agak lembut.  Dalam usaha menarik pelancong atau pelajar asing memenuhi universiti swasta tempatan, pintu masuk ke negara ini dibuka kepada semua tanpa usul periksa. Bagi membantu industri perladangan dan perkilangan pula, tidak cukup rakyat Indonesia, Bangladesh dan Thailand, warga China, Vietnam, Nepal dan Afrika dibawa masuk. Proses membawa masuk pekerja asing ini sendiri sudah menjadi satu industri lumayan dan menjadi rebutan. Dalam hal ini pun, walaupun permit diberi kepada syarikat tempatan, sebahagian pekerja ialah rakyat asing. Alasan majikan yang memerlukan pekerja asing ialah rakyat tempatan enggan bekerja di ladang, kilang atau restoran. Benarkah anggapan itu atau majikan mahukan jalan mudah dengan membayar upah rendah tanpa perlu menjaga aspek lain yang mesti dilakukan jika mengambil rakyat tempatan?

Antara faktor rusuhan di London dan beberapa kota di England baru-baru ini ialah kemarahan rakyat negara itu yang terpendam sekian lama terhadap dasar imigrasi British yang agak terbuka kepada pendatang. Memang sebahagian besar pekerjaan serta perniagaan kecil dan sederhana di negara itu kini dikuasai oleh rakyat British keturunan Asia Selatan atau Afrika, yang menjadi generasi kedua pendatang ke negara itu. Belia Inggeris sendiri kecuali yang berkelulusan, tidak bekerja dan hanya mengharapkan bantuan kerajaan. Justeru, rusuhan belia berkulit putih di London dikatakan reaksi spontan kesan perasaan terpendam mereka terhadap kaum pendatang di negara itu. Keadaan yang sama tidak mustahil berlaku di Malaysia jika masalah kebanjiran rakyat asing ini tidak ditangani secara menyeluruh. Program 6P yang membabitkan pendaftaran, pemutihan, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran memang mahu menangani masalah ini dan kerana itu, ia perlu diberikan waktu secukupnya dan tidak harus dipolitikkan.

SUMBER
BERITA HARIAN
22 OGOS 2011

ISU BENCANA ALAM : SEBANYAK 2000 BUAH RUMAH DI MALAYSIA BERHADAPAN DENGAN RISIKO TANAH RUNTUH


Kira-kira 2,000 buah rumah di negara ini didapati berisiko terdedah kepada ancaman tanah runtuh kerana dibina berhampiran kawasan cerun dan tanah tinggi. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Wira Chor Chee Heung berkata, dalam kategori itu Selangor menduduki senarai teratas diikuti Sabah dan Pulau Pinang. Menurut beliau, tempat-tempat tersebut berada dalam kategori bahaya terutama jika hujan lebat untuk satu tempoh yang panjang. Sehubungan itu, beliau telah mengeluarkan arahan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk melakukan kajian dan penganalisisan setiap tiga bulan sekali terutamanya ketika musim hujan bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Tahap berisiko itu diperolehi hasil laporan kajian oleh 111 PBT di seluruh negara. Bagaimanapun kajian itu mendapati kawasan-kawasan itu masih selamat diduduki ketika ini. Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan tahap keseriusan lokasi-lokasi terbabit tetapi memberitahu bahawa pembangunan di kawasan berbukit yang mematuhi garis panduan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa mempunyai kebarangkalian yang lebih rendah untuk berdepan dengan ancaman tanah runtuh. 


Sehubungan itu kata beliau, kementeriannya sedang mengkaji cadangan untuk mewajibkan pemaju perumahan di kawasan berhampiran cerun tinggi untuk melantik pemeriksa bebas daripada Lembaga Jurutera Malaysia bagi memastikan kawasan tersebut benar-benar selamat diduduki. Ini bermakna, selain jurutera dari Jabatan Kerja Raya (JKR), pemaju perlu mengemukakan satu lagi laporan kejuruteraan daripada pemeriksa bebas bagi mengesahkan kawasan tersebut benar-benar selamat.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
23 OGOS 2011

ISU EKONOMI : BERSEDIA HADAPI KRISIS EKONOMI DUNIA


Pada 18 Ogos 2011, sekali lagi bursa saham dunia runtuh lagi dengan Dow Jones jatuh sehingga 500 mata selepas satu jam dibuka dagangan. Sektor teknologi lemah dan tuntutan pekerjaan lebih tinggi. Bon perbendaharaan 10 tahun Amerika Syarikat jatuh ke paras bawah 2 peratus (%). Sesuatu yang tidak pernah berlaku. Di Eropah, FTSE jatuh sebanyak 4.36%, di Perancis CAC jatuh sehingga 6%, bursa Jerman DAX jatuh 5.42%. Emas telah meningkat ke paras AS$1,823.65 seauns. Sementara itu, minyak di pasaran New York jatuh ke paras AS$83 setong dengan jangkaan permintaan akan menurun. Memanglah ada dalam kalangan pemimpin kita yang mengatakan kita terlindung daripada krisis ekonomi semasa kerana kita banyak berdagang dengan negara-negara ASEAN dan Asia seperti China dan India dan bukan negara-negara Eropah. China sendiri sedang bergelut untuk membendung inflasi dan India berdepan dengan defisit. Kebimbangan tentang ekonomi dunia menuju ke arah kemelesetan dimanifestasikan oleh keruntuhan bursa-bursa saham dunia sebanyak dua kali dalam bulan ini saja.

Terbaru kebimbangan bank pusat di Amerika tentang unit-unit bank Amerika di Eropah yang mungkin berdepan dengan kekurangan dana. Pertumbuhan negara Jerman yang lebih rendah untuk penggal kedua dan perbincangan antara Perancis dan Jerman yang tidak mencapai sesuatu kata sepakat dalam menyelesaikan masalah krisis hutang Euro, meningkatkan lagi kebimbangan pelabur. Bank Negara Malaysia pada Rabu lepas menyatakan pertumbuhan 4% untuk penggal kedua tahun ini. Penggal pertama kita telah mencatat pertumbuhan sebanyak $4.3%. Walaupun mengakui keadaan ekonomi global yang semakin lemah, Bank Negara masih yakin kita boleh mencapai pertumbuhan 5-6%. Mengapakah kita tidak mahu mengakui yang keadaan ekonomi dunia yang lemah ini akan memberi kesan kurang baik kepada ekonomi kita yang bergantung kepada eksport dan keadaan defisit fiskal kita yang tinggi? Para penganalisis antarabangsa mengakui kesan yang bakal kita hadapi ini. Kita seolah-olah ingin memberi gambaran yang tidak ada apa-apa yang akan mengganggu-gugat ekonomi kita.

Sekiranya harga minyak menurun, ini akan memberi kesan kepada pendapatan negara yang 40% datangnya daripada pendapatan minyak. Kita juga berdepan dengan harga barang-barang yang meningkat yang seterusnya meningkatkan kos sara hidup. Kerajaan tidak mampu lagi untuk menambah subsidi untuk membendung kenaikan harga barang-barang tanpa meningkatkan lagi defisit yang sudah tinggi. Dengan mata wang ringgit semakin kukuh berbanding dolar Amerika (disebabkan ekonomi Amerika yang lemah) dan permintaan dunia yang dijangka kurang, pengeksport kita mungkin mencatat angka-angka perolehan yang lebih rendah. Kebanyakan pendapatan bank datangnya daripada pinjaman isi rumah yang kini mencapai 75% daripada keseluruhan pinjaman. Rasanya masa sudah sampai bagi kerajaan “mengetatkan pinggang” mengurangkan pembaziran perbelanjaan. Kalau dapat dikurangkan 5% sekalipun, kita sudah dapat mengurangkan lebih kurang RM10 bilion daripada perbelanjaan. Perbelanjaan seperti perasmian itu dan ini patut dikurangkan, latihan yang menggunakan hotel-hotel dan resort-resort pun patut beralih kepada dewan-dewan kerajaan yang tidak kurang kemudahan mereka.

Untuk belanjawan tahun hadapan permintaan jabatan-jabatan dan kementerian sepatutnya zero-based berdasarkan keperluan dan bukan secara incremental. Perbelanjaan atas barang-barang dengan harga yang bukan-bukan seperti yang lazim dilaporkan oleh Ketua Audit Negara perlu dielakkan. Ada pendapat yang mengatakan kita perlu melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) untuk meningkatkan pendapatan negara tetapi tiada siapa yang tahu bila masa yang sesuai untuk dilaksanakan. Rasanya kalau diamalkan perbelanjaan yang berhemah apa yang boleh diperolehi adalah lebih tinggi daripada yang bakal diperolehi dengan pelaksanaan GST. Sikap “ini duit kerajaan bukan duit aku” perlu dikikis oleh penjawat awam dan orang ramai. Inilah satu-satunya kempen yang perlu dilakukan secara besar-besaran di seluruh negara dan melalui secara bentuk media. Dengan keadaan ekonomi dunia yang lemah dan kos sara hidup yang meningkat, apakah sesuai diadakan pilihan raya dalam jangka masa terdekat ini?

DATO’ SALLEH MAJID
ialah bekas Presiden Bursa Saham
Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
22 OGOS 2011

MANUSIAWI INSANI MISTERI : REZEKI FID DI LORONG GELAPDengan penuh pesona, Firdaus Bakri meminta izin untuk ke bilik air. Katanya, dia mahu menyegarkan diri terlebih dulu sebelum wajahnya dirakam oleh lensa kamera penulis. Sementelah menunggunya, penulis dibenarkan untuk berada di bilik yang disewanya iaitu di sebuah rumah kedai di Lorong Haji Taib, Chow Kit, Kuala Lumpur. Bilik yang disewa Firdaus bersama seorang rakannya tidaklah besar. Bahkan, bukan sebarangan orang yang dapat menembusi kawasan itu sesuka hati. Sukarnya cahaya melintasi menyebabkan suasana kamar lelaki yang berusia sekitar 20-an itu agak suram. Jadi, bertepatanlah dengan kadar sewanya iaitu RM25 sehari. Pada awal perkenalan, Firdaus seolah-olah tidak membenarkan penulis menyapanya dengan nama Firdaus. Cukuplah katanya, memanggilnya dengan nama Fid. Dalam kalangan penghuni Lorong Haji Taib atau kalangan pelanggannya pula, Fid dikenali sebagai Firsya. Atmosfera kewanitaan terserlah di kamar Fid. Barangkali menggemari warna hijau, dia memilih langsir dan tikar berwarna warna lembut itu.

Tiada katil dan lenanya hanya bersandarkan sebuah tilam tebal tanpa cadar. Untuk menghiasi dinding berwarna putih di bilik itu, Fid mereka hiasan berupa langsir comel dan di atasnya diletakkan kad dan gambar anak patung beruang. Televisyen dipasang semasa kunjungan penulis ke biliknya pada malam itu. Daripada wayar TV yang panjang dibiarkan togel, beberapa reben merah diikat pada wayar tersebut. Fid sebenarnya tidak menyangka dia akan menjalani kehidupannya di Lorong Haji Taib. Sememangnya dekorasi di bilik itu amat ringkas. Tiada almari mekap mahupun dapur atau peti sejuk. Namun, getus hati penulis, bukan Fid tidak mampu tetapi ruang yang terhad menyebabkan hanya sebuah meja tulis dapat dimuatkan. Semua set alat mekap diletakkan bertebaran di atas tilam sahaja. Mudah untuk disimpulkan, konsep kediaman Fid umpama sebuah asrama. Untuk mandi atau membasuh, bilik airnya dikongsi bersama penghuni-penghuni lain yang berada pada satu aras. Kelekaan penulis menghayati segenap skop bilik Fid yang berhati wanita itu tersentak seketika.

Fid kembali semula dan terus melabuhkan punggung di atas tilam. Sudah menghampiri pukul 12 malam, Fid berkata, dia harus menyiapkan dirinya untuk pergi bekerja. Lantas dia mengeluarkan cermin mekap. Dengan lemah gemalai, dia mengenakan bedak asas pada wajahnya. Solekannya nampak tertumpu di bahagian mata. Fid memilih untuk memakai warna terang dan kemudian dia menyolek matanya dengan warna gelap. Dicapainya celak untuk melukis pembayang mata. Untuk memastikan bebola matanya lebih terserlah, berus lembut dipilih dan diolesnya secara berhati-hati. Sambil tangan kiri memegang cermin, Fid melentikkan bulu matanya dan menyempurnakan dengan maskara. Akhir sekali, bibirnya yang mungil disapukan dengan pengilat bibir. Tidak tahu jenama apakah yang digunakan olehnya, namun yang pasti Fid mengalami transisi yang sangat menakjubkan. Gaya Fid menyerikan wajahnya juga ibarat jurumekap profesional. Fid menggambarkan bahawa dia memiliki kepakaran mendandan wajah seperti seorang jurumekap bertauliah.

Rambutnya yang paras pinggang disisir rapi dan dilepaskan begitu sahaja telah menyerlahkan lagi kejelitaannya. “Abang, saya nak tukar baju,” kata Fid selepas mengambil masa-masa kira-kira 15 minit untuk menyolek wajahnya. Mendengar kata-katanya, penulis menawarkan diri untuk keluar dari biliknya. Namun seorang kawan Fid menegah dan berkata: “Buat apa awak keluar, dia kan lelaki.” Ya, memang benar katanya. Namun, pada ketika itu, penulis masih memvisualkan dan menganggap Fid adalah seorang wanita. Fid dengan selamba membuka baju-T yang dipakainya dan terus memakai coli berwarna merah. Tindakannya membuatkan penulis terkesima. Dalam, sepantas kilat penulis membidik kamera. “Abang, ambillah gambar saya dengan latar belakang langsir, ini sudut paling terbaik,” saran Fid yang memiliki bentuk badan tidak ubah seperti seorang wanita. Sebenarnya, Fid yang berasal dari Cheras, Kuala Lumpur membenarkan setiap inci pergerakannya dirakam oleh penulis.

Setiap malam lelaki berwajah wanita ini akan menunggu pelanggan di kaki lima-kaki lima rumah kedai di Lorong Haji Taib dan kawasan berhampiran dengannya. Fid sudah lengkap berpakaian. Dia mengenakan kasut tumit tinggi berwarna hitam dan menuruni anak tangga dengan sopan dan lenggoknya yang tersendiri. Katanya, inilah masanya dia mula bekerja demi sesuap nasi. Di manakah lokasi tempatnya bekerja dan apakah pekerjaan? Jawapannya, hanya di Lorong Haji Taib dan dia tidak berjawatan tinggi. Jika nasibnya baik, dalam semalam, dia memperoleh kira-kira RM150 hasil daripada kerjanya itu. Walau pada bulan Ramadan, pekerjaan itu harus diteruskan. Bagaimanakah dia berpuasa dan menyambut Aidilfitri? Perkara itu tidak penulis gali sepenuhnya demi menjaga perasaan Fid. Lelaki berwajah wanita itu tidak banyak cakap. Dengan beg Louis Vuittonnya, dia berdiri di satu sudut. Kehadirannya di situ bagai dinanti-nantikan lantaran tidak sampai tiga minit, dia didatangi sebuah kereta.

Dengan gaya menggoda dan mula bermain dengan rambutnya, Fid dilihat berkata-kata sesuatu dengan pelanggan yang berpotensi untuknya pada malam itu. Bagi seorang jurufoto, itu adalah momen yang dinanti-nanti dalam menceritakan perjalanan seorang transeksual yang seringkali dipandang sinis masyarakat. Di sebalik keghairahan itu, tiba-tiba terpacul satu suara garau yang entah datang dari mana berteriak: “Oi, kau ambil gambar buat apa?.” Disebabkan rasa gementar dengan ancaman sedemikian rupa, penulis meninggalkan lokasi itu dengan pelbagai tanda tanya yang masih tidak terungkai. Entah apa yang terjadi dengan nasib Fid sekarang, penulis tidak tahu. Sebagai seorang jurufoto yang ingin menyampaikan mesej kepada masyarakat, penulis sedaya upaya cuba menyelongkar intipati kehidupan seorang transeksual atau mak nyah untuk difahami orang ramai. Namun kerja itu tidak semudah seperti yang disangka. Firdaus Bakri yang membahasakan dirinya Fid tergolong dalam komuniti itu tidak banyak membutirkan kata-kata.

Sememangnya benar kata orang, golongan seperti itu suka memencilkan diri dan lebih senang hidup dalam dunianya sendiri. Tiga jam bersamanya, lelaki dengan aura penuh kewanitaan itu memberitahu, dia mula menjadi perempuan sejak berumur 12 tahun. “Bapa saya buat jahat, itu sebab saya jadi macam ni,” imbas Fid dengan nada suara kemarahan. Sejak tragedi itu, dia menjadi penghuni Lorong Haji Taib dan tidak mempunyai pelajaran. Bulan lalu, dia pernah bekerja di sebuah restoran makanan segera tetapi tidak kekal. Melihat wajah dan iris matanya, penulis merasakan ada kelowongan di jiwanya yang sulit untuk ditebak. Penulis sangat berharap pertemuan yang berlangsung pada Ramadan yang ke-13 itu, membolehkan penulis menyelami isi hatinya. Malangnya, misi selama tiga jam itu gagal. Sampai bilakah Fid akan terus terjerumus ke lembah itu? Penulis tidak dapat mengagak. Namun, jauh di sudut lelaki berwajah wanita itu, dia mahu kembali ke jalan yang diredai Allah. Seperti yang lain, Fid mahu menjadi seperti manusia biasa yang punya anak dan keluarga. Fid meletakkan sepenuh harapan agar masyarakat tidak memandang hina orang sepertinya. Apakah yang akan terjadi pada Fid selepas ini dan bagaimanakh dia mencorak masa depan seterusnya? Hanya Allah yang menentukan.

SEMOGA ALLAH 
MEMBERIKAN HIDAYAH 
AGAR DIA BISA BERUBAH

SUMBER
HARIAN KOSMO
23 OGOS 2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...