JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI30 Januari 2011

ISU SOSIAL : ORANG KITA HANYA BERDISIPLIN APABILA TERTEKAN


Disiplin  tanpa tekanan akan menjadikan seseorang itu berdisiplin walau di mana dia berada. Misalnya, seorang murid yang berdisiplin sentiasa mematuhi peraturan sekolah tanpa perlu pengawasan guru disiplin. Teringat pengalaman menjadi guru sementara di sebuah sekolah menengah di Merlimau, Melaka. Cikgu Kamal - bertubuh kecil, bercermin mata - setiap kali dia berjalan, kawasan persekitarannya akan senyap sunyi. Pelajar yang rancak bersembang atau seronok bergurau-senda, umpama mati akal apabila terlihat kelibat Cikgu Kamal. 

Kelas yang riuh-rendah kerana ketiadaan guru bertukar menjadi aman-damai apabila Cikgu Kamal melintas. Dia tidak perlu membawa rotan ke sana-sini. Aura dan namanya sudah cukup digeruni. Tutur katanya juga tidak lantang, cukup bersahaja tetapi menikam kalbu. Entah apa ilmu serta pengalaman yang dimiliki Cikgu Kamal, kehadirannya ternyata membantu mendisiplinkan para pelajar. Namun tanpa Cikgu Kamal, pelajar-pelajar mula buat hal dan tidak peduli tentang disiplin. Itulah yang dikatakan disiplin bersifat sementara disebabkan rasa takut dan gentar bukannya kerana disiplin sememangnya menjadi sebahagian daripada diri.

Dalam hal disiplin sementara, semestinya ia bukan sifat positif. Apabila berhadapan dengan seseorang yang digeruni atau di bawah tekanan, maka seseorang itu akan berdisiplin. Namun apabila terlepas daripada belenggu ketakutan dan tekanan, silap-silap hari bulan disiplin yang dipegang bertaburan menjadikan mereka lebih teruk lagi. Itulah yang terjadi kepada warga Singapura yang terkenal dengan sikap berdisiplin sehingga menjadikan bandar raya Singapura itu antara yang terbersih di rantau ini. Pemerintah republik itu sering dipuji kerana berjaya mendisiplinkan rakyatnya. Tetapi jika diamati, ada beza dari segi nilai disiplin antara warga Singapura dan warga Jepun. Warga Singapura hanya berdisiplin apabila berada di negara sendiri. Mereka tidak buang sampah merata-rata.

Mereka tidak memandu melebihi had laju. Nak meludah sembarangan pun mereka terpaksa fikir banyak kali. Malah untuk menambah cahaya mata pun mereka terikat kepada peraturan dan undang-undang. Tetapi keadaan sebaliknya berlaku sebaik mereka melepasi Tambak Johor. Menginjakkan kaki atau tayar kereta di bumi Malaysia adakalanya seolah-olah peluang keemasan untuk membalas dendam terhadap apa yang mereka tidak boleh lakukan di negara sendiri. Apatah lagi dengan kadar dolar Singapura yang sekali ganda berbanding ringgit, maka semestinya orang dari republik itu ada ‘angin’ tersendiri.

Pengalaman berebut tempat letak kereta di sebuah pusat beli-belah di Melaka bandar raya bersejarah pada satu hujung minggu cukup ‘membakar darah’ tentang sikap warga Singapura. Sememangnya Melaka menjadi destinasi wajib bagi orang Singapura apabila tiba hujung minggu atau musim cuti sekolah. Kereta dengan plat nombor Singapura memenuhi ruang yang ada. Di pusat beli-belah, tempat pelancongan, medan ikan bakar dan restoran-restoran menjadi tumpuan mereka. Begitu juga di lebuh raya. Deretan kereta dari negara itu di lorong paling kanan adalah pemandangan biasa. Apabila berada di lorong kanan, faham-faham sajalah berapa kelajuan kenderaan yang dipandu. Semestinya melebihi had laju. Maklumlah kenderaan mewah dan ada di antara model kereta yang dipandu tidak terdapat di negara ini, justeru kesempatan yang ada umpama memandu uji kenderaan yang baru dibeli. Lebih-lebih lagi peluang memandu pada kelajuan sedemikian tidak berani dicuba di jalan raya negara sendiri.

Alasan kebanyakan warga Singapura yang berdisiplin sementara ini - orang Malaysia tidak berdisiplin mengapa mereka mesti berdisiplin. Sedangkan seperti amalan warga Jepun, sikap berdisiplin yang menjadi amalan di negara mata hari terbit itu akan terpakai di benua mana juga mereka berada. Malah orang Jepun mampu menurunkan tradisi disiplin mereka itu kepada penduduk di negara yang mereka kunjungi. Ini kerana disiplin orang Jepun berbeza dengan orang Singapura. Mereka mengaitkan disiplin dengan maruah dan jati diri. Melonggokkan bahan buangan plastik pada hari pihak berkuasa tempatan mengutip bahan buangan kertas adalah kesilapan disiplin yang dianggap menjatuhkan maruah mereka. 

Sebab itu orang Jepun selalunya akan mematuhi peraturan dan undang-undang di mana saja lantaran pematuhan yang menjadi darah daging mereka selama ini bukan disebabkan tekanan atau rasa takut. Dan apabila bebas atau daripada tekanan dan rasa takut mereka kekal begitu. Bukannya seperti warga Singapura yang selamba memotong kenderaan penulis dan masuk ke tempat letak kereta tanpa ada rasa mahu memohon maaf atau sekurang-kurangnya mengangkat tangan.

Oleh Noraini Abdul Razak

MINGGUAN MALAYSIA
30 JANUARI 2011

ISU SOSIAL : NILAI SEBUAH TELEVISYEN


Bagaimana rasanya kehidupan jika tiada televisyen di rumah? Jika soalan ini ditanya pada 10 tahun lepas mungkin jawapannya berbeza. Tapi jika kita tanya pada orang muda sekarang, televisyen bukan lagi satu keperluan dalam kita memproses maklumat ataupun mencari hiburan. Sejak televisyen menjadi fenomena apabila ia dipasarkan secara besar-besaran pada hujung tahun 1920-an, peranannya memang tidak boleh dipertikaikan. Ia bukan sekadar informatif tetapi juga dalam banyak hal memainkan peranan membentuk pemikiran dan menyebarkan luaskan budaya baru. Malah adakalanya ia menimbulkan ketagihan yang agak melampau atau pun mungkin ramai juga yang pernah menangis ketika berada di hadapan televisyen.

Ada yang bersifat sentimental memandangkan ramai juga yang terpengaruh dengan rancangan-rancangan yang disiarkan yang mana ia turut membentuk sebahagian dari identiti diri. Dengan televisyen pemikiran orang muda di AS misalnya mula cenderung kepada penyebaran budaya-budaya yang sebelum ini dianggap tabu oleh masyarakatnya. Begitu juga dengan masyarakat di negara ini. Kebanyakan generasi yang ada sekarang boleh kita sifatkan sebagai “dibesarkan” dalam hidangan rancangan televisyen yang pelbagai sifat dan genrenya. Soal kualiti itu satu perkara lain, yang menjadi asasnya sejak televisyen wujud di negara ini, ia telah banyak berperanan dalam membantu, membentuk, mendidik mahupun merosakkan pemikiran rakyat dan masyarakat.

Selain itu juga, televisyen juga sudah melalui satu ledakan revolusi yang sarat sama ada dari segi rupa bentuk, saiz, kualiti serta warna. Dari hitam putih kepada bentuk digital, dari saiz yang berat kepada bentuk skrin besar berinci-inci tetapi ringan, semua ini merupakan antara perkara yang berubah mengikut peredaran zaman. Namun hakikatnya industri ini telah memberi keuntungan lumayan sejak berdekad lamanya. Ini kerana masyarakat sudah dibentuk bahawa televisyen adalah satu keperluan di rumah. Tanpanya seolah-olah mungkin boleh menimbulkan ketidakselesaan atau kemurungan. Tapi pada masa yang sama kita juga tidak boleh menidakkan jasa dan sumbangan televisyen dalam menjadikan siapa kita hari ini. Bukan semua yang disiarkan tidak elok. Ia terpulang kepada manusia itu sendiri untuk membuat penilaian apa yang boleh dan tidak ditonton.

Bagaimanapun akibat nafsu manusia yang senantiasa tidak pernah puas, televisyen juga dilihat semakin menghampiri “waktu puncaknya”. Akibat ledakan teknologi maklumat yang dilihat lebih bebas, terbuka dan tanpa sempadan, semua peranan yang sebelum ini banyak dimainkan oleh televisyen sudah semakin bertukar arah. Dengan kepesatan industri teknologi maklumat, semua peranan televisyen sudah beralih tangan, malah ia juga dilihat dimainkan lebih baik kerana sifatnya yang pelbagai pilihan, tanpa kawalan dan interaktif. Melihatkan keadaan semasa penjualan televisyen di peringkat global juga semakin meniti kejatuhan. Berdasarkan realiti, zaman emas yang pernah dilalui oleh syarikat-syarikat pengeluar televisyen sudah semakin ke penghujung.

Ia disandarkan kepada dua faktor utama iaitu persaingan sengit teknologi ICT dan juga ketandusan idea dalam teknologi terkini pembikinan televisyen. Malah bagi kebanyakan penduduk di Barat dan AS dan mungkin juga di negara ini, memiliki televisyen skrin rata adalah satu cerita lama. Walhal ia adalah antara teknologi terkini yang masih terdapat di pasaran. Oleh itu adalah bukan satu keperluan bagi pengguna untuk menukar kepada televisyen yang dilengkapi teknologi yang lebih baru. Melihat kepada penjualan televisyen di AS, sekitar tahun 2007 hingga 2009 penjualan televisyen skrin rata mencatat peningkatan rekod sehingga 20 peratus. Bagaimanapun ia merudum kepada hanya 2.9 peratus tahun lepas. Begitu juga penjualan televisyen di negara-negara Eropah yang merosot 8.6 peratus dengan penjualan sebanyak 16.4 juta sahaja. Penjualan televisyen di Eropah meningkat mendadak pada suku pertama dan kedua tahun lepas berikutan kejohanan Piala Dunia, namun ia merudum teruk kemudiannya.

Antara negara yang paling teruk merosot penjualannya adalah Sepanyol, Perancis, United Kingdom dan. Penjualan televisyen di Sepanyol saja merosot sehingga 40 peratus. Untuk meningkat penjualan, syarikat pengeluar telah menawarkan set televisyen yang lebih canggih dengan dilengkapi teknologi 3D dan penyambungan Internet. Namun ia gagal menarik minat berikutan harganya yang mahal. Hakikatnya, pengeluaran televisyen skrin rata merupakan antara kejayaan paling besar dalam teknologi televisyen tetapi akibatnya orang ramai masih belum dalam “mood” kepada yang lebih baru. Satu lagi masalah yang timbul adalah kerana penurunan harga yang terlalu mendadak. Jika tiga tahun lepas televisyen sebegini dijual pada harga yang mahal dan dilihat sebagai “eksklusif” namun ia semakin murah dari tahun ke tahun.

Keadaan yang sama juga berlaku di AS bilamana harga televisyen menurun agak mendadak sehingga 36.3 peratus dalam tempoh 2007 hingga 2010 bagi televisyen skrin rata dan 51.6 peratus bagi televisyen Plasma. Oleh itu melihatkan senario ini keadaan dilihat akan berubah. Penjualan televisyen dalam tempoh mendatang dilihat tidak lagi sama seperti sebelum ini, namun ada yang masih mengharap peranan televisyen masih lagi signifikan. Berdasarkan usia yang semakin menuju ke satu abad, adalah dilihat pasaran untuk jualan televisyen sudah sampai ke tahap matang dan stabil. Orang ramai juga tidak lagi seghairah dulu untuk memiliki set televisyen baru kerana persaingan sengit gajet-gajet terkini seperti iPad, iPhone dan sebagainya yang kelihatannya lebih menarik dan terkini. Belum lagi persaingan akibat dari kewujudan pelbagai laman web sosial yang lebih “menyelerakan” dan membenarkan perhubungan merentasi sempadan.

Mungkin dalam tempoh terdekat perkara ini belum begitu dirasai, namun apakah peranan televisyen ini masih lagi releven dalam tempoh 30 hingga 50 tahun akan datang. Apatah lagi dengan generasi yang membesar dengan televisyen juga sudah semakin mahir dalam Facebook dan twitter, maka jelaslah apabila sampai masanya kita tidak mampu menolak perubahan. Memandangkan semua peranan televisyen ini sudah diambil alih oleh gajet-gajet yang terkini, adalah tidak mustahil masa depannya akan menjadi seperti mesin taip yang kita lihat sekarang. Walaupun satu ketika ia dilihat sebagai satu fenomena namun dengan hadirnya teknologi yang lebih canggih, kini ia seolah-olah tiada lagi nilai dan harga, yang tinggal hanya memori yang semakin luput ingatannya.

Oleh HAFIZAHRIL HAMID

MINGGUAN MALAYSIA
30 JANUARI 2011

ISU FILEM : INDUSTRI FILEM TEMPATAN MENGUTIP KEUNTUNGAN SEBANYAK RM76 JUTA PADA TAHUN 2010Industri perfileman tempatan mencatatkan perkembangan sihat apabila mengutip sebanyak RM76 juta hasil jualan tiket 29 filem cereka tempatan yang ditayangkan di seluruh negara tahun lalu. Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan), Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Mohamed Mohd. Daud berkata, ia hasil galakan serta pelbagai aktiviti anjuran kementerian tersebut. Tayangan 29 filem itu ditonton seramai sembilan juta penonton. Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) yang terletak di bawah kementerian juga misalnya telah menganjurkan Program Merakyatkan Filem (PMF).

Dengan menayangkan 45 filem secara percuma di pawagam Coliseum sejak 2006, ia telah ditonton lebih 10,000 penonton. Program yang diadakan setiap Sabtu minggu keempat setiap bulan itu salah satu galakan untuk menonton filem. Aktiviti seperti itu sedikit sebanyak membantu mempertingkatkan jumlah penonton filem Melayu. Menurut Mohamed, ekoran sambutan PMF yang memberangsangkan itu, Finas katanya, akan memperluaskan program tersebut ke seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Untuk negeri-negeri yang tiada pawagam kita akan tayangkan filem dalam dewan ataupun dirikan sahaja wayang pacak di kawasan-kawasan luar bandar supaya filem kita dapat ditonton di seluruh negara.