JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI12 Julai 2011

ISU DUNIA : KRISIS KEMANUSIAAN TERBURUK DI DUNIA

Oleh AZNAN BAKAR


Bangkai binatang ternakan bergelimpangan, bekalan air semakin meruncing dan makanan semakin sukar didapati. Ini merupakan senario yang berlaku di wilayah timur Afrika menyebabkan jutaan penduduknya kini diancam kebuluran. Senario ini juga bakal mencetuskan malapetaka dan krisis kemanusiaan yang terburuk dunia. Setiap hari kira-kira 60 orang bayi mati akibat kelaparan dan kekurangan zat makanan. Dalam tempoh 24 jam lebih 3,000 orang yang keletihan dan kekurangan makanan tiba di kem-kem bantuan. Mereka ini semuanya merupakan mangsa musim kering dan panas berpanjangan di timur Afrika. Kehidupan kira-kira setengah juta kanak-kanak kini terancam. Keseluruhannya, tidak kurang daripada 12 juta penduduk wilayah itu kini diancam kebuluran. Saban hari kehidupan mereka semakin nazak. Ini dapat dilihat pada keadaan fizikal setiap kanak-kanak yang tiba di kem-kem pelarian. Semua mereka kurus kering dan lesu.

Ada yang berjalan selama 20 hari dalam keadaan cuaca panas mencecah 50 darjah celsius sebelum sampai ke kem-kem yang menyediakan makanan untuk mereka. Menurut Pengarah agensi bantuan perubatan British, Merlin di Kenya dan Somalia, Louise Paterson, situasi sekarang lebih teruk daripada apa yang berlaku di Ethiopia pada 1980-an. Negara yang teruk diancam kebuluran ketika ini ialah Sudan, Kenya, Ethiopia, Djibouti dan Somalia. Dalam usaha mencari makanan, beberapa keluarga sanggup jalan berkaki ayam berhari-hari merentasi padang pasir yang panas dan kering. Tidak semua daripada mereka yang berjaya. Ada antaranya terutama kanak-kanak mati ketika dalam usaha mencari makanan itu. Kemarau yang paling teruk dalam tempoh 60 tahun itu bukan sahaja memusnahkan tanaman, tetapi turut mengorbankan haiwan ternakan. Akibatnya harga makanan melambung tinggi dan di luar kemampuan penduduk.

Wajah kanak-kanak yang kurus kering kerana kekurangan zat makanan kini merupakan pemandangan biasa. Jurucakap Unicef, Marixie Mercado berkata, terdapat dua juta kanak-kanak di wilayah tersebut berhadapan dengan krisis kekurangan makanan. "Setengah juta daripada mereka kini dalam keadaan kritikal yang mengancam nyawa," katanya. Di kem Dadaab di timur Kenya yang kini merupakan kem pelarian terbesar dunia, kira-kira 382,000 orang berhimpit-himpit dalam kemudahan yang hanya sesuai untuk 90,000 orang. Sekitar 1,400 orang dalam keadaan terdesak dan kelaparan yang kebanyakannya kanak-kanak tiba di kem itu setiap hari. Di kem yang terdapat di Ethiopia pula, setiap hari terdapat 1,700 penghuni baru tiba. Suruhanjaya Bagi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) dan kerajaan Ethiopia telah menyediakan kem di Dolo Ado bagi memenuhi kebanjiran pelarian yang kebuluran.

Kem yang terdapat di beberapa bandar itu kini dipenuhi hampir 100,000 dan PBB mewujudkan beberapa lagi kem untuk keperluan 120,000 orang. Ketua UNHCR, Antonio Guterres berkata, ini merupakan malapetaka kemanusiaan yang paling teruk dihadapi dunia. Di Somalia sahaja satu perempat daripada 7.5 juta orang telah dipindahkan atau menjadi pelarian. Malah ketua kumpulan militan utama di negara itu turut meminta pertolongan daripada agensi-agensi bantuan yang selama ini di larang masuk ke kawasan mereka. Bagi penduduk yang kelaparan, mereka sanggup melakukan apa sahaja demi mendapatkan seteguk air dan sesuap makanan. Ada yang sanggup berjalan berhari-hari untuk ke kem-kem pelarian yang menyediakan makanan dan ubatan. Di Somalia, ramai penduduk luar bandar yang kelaparan dan kepenatan membanjiri ibu negara, Mogadishu dengan harapan ada pihak akan membantu mereka.

Tetapi ramai yang hampa dan ada pula yang meneruskan perjalanan ke Kenya. Di Sudan Selatan, negara yang baru mencapai kemerdekaan, turut dilanda krisis makanan. Satu daripada sembilan kanak-kanaknya mati sebelum berusia lima tahun. Krisis yang melanda wilayah timur Afrika itu bakal meragut jutaan nyawa jika bantuan dunia tidak disalurkan segera secara sistematik. Kerajaan British telah berjanji akan menyalurkan 38 juta pound kepada Program Makanan Dunia (WFP). Jumlah itu hanya cukup untuk memberi makan kepada 1.3 juta orang untuk tempoh tiga bulan. Suruhanjaya Eropah pula telah menghantar AS$8 juta sebagai bantuan kecemasan ke Dadaab. Pada Jumaat lalu, Jawatankuasa Kecemasan Bencana (DEC) iaitu organisasi yang menaungi 14 agensi bantuan British telah melancarkan rayuan bagi menangani situasi di timur Afrika itu. Ia termasuk rayuan di radio dan televisyen yang berjaya mendapat sumbangan 6 juta pound.

WFP turut menganggarkan 3.5 juta di Kenya, 3.2 juta di Ethiopia, 2.5 juta di Somalia, lebih setengah juta di Uganda dan lebih 100,000 di Dijbouti kini terdesak memerlukan bantuan makanan. Walaupun penduduk di wilayah tersebut sebenar biasa dengan kemarau yang panjang, tetapi situasi kali ini agak berbeza daripada biasa. Kajian perubahan iklim tahun ini mendapati keadaan kering di Timur Afrika dijangka berterusan. "Suhu global dijangka terus meningkat dan kami menjangka purata hujan di Kenya dan Ethiopia akan terus menurun atau kekal di bawah paras terendah dalam sejarah. "Malah langsung tiada hujan pada Mac hingga Jun yang sepatutnya merupakan musim hujan," kata saintis Chris Funk.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 JULAI 2011

ISU PENDIDIKAN : SAINS SOSIAL UNTUK PEMBANGUNAN NEGARA

Oleh MOHAMAD MD. YUSOFF

PROF. MADYA MOHAMAD MD. YUSOFF ialah Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang


Penubuhan satu universiti penyelidikan sains sosial seperti yang diumumkan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika berucap pada majlis penutupan Kongres Profesor Negara di Kuala Lumpur baru-baru ini sememang merupakan satu langkah wajar dan amat dialu-alukan. Sama ada ia mungkin satu universiti baru atau sebuah universiti penyelidikan sedia ada yang dinaik taraf, langkah ini adalah satu pengiktirafan betapa ilmu sains sosial perlu dimanfaatkan semaksimum mungkin dalam proses dan agenda pembinaan negara. Jika ilmu sains dan teknologi menunjangi agenda pembinaan negara ke arah Wawasan 2020, maka ilmu sains sosial seperti komunikasi, sains sosial, kemanusiaan, pengurusan, pendidikan, ekonomi, dan kesenian wajar diperkasakan sebagai pengisian jati diri bangsa. Bahkan, sejarah negara bangsa banyak memanfaatkan ilmu sains sosial sebagai pemangkin dan sekali gus penggenap sesuatu bangsa sambil ia memperkasakan ketamadunan bangsa dan mempertingkatkan kecemerlangan citra negara.

Negara jiran Indonesia banyak mencemerlangkan ketamadunan bangsa mereka menerusi kegiatan kesenian, inovasi kebudayaan kreatif dan pemupukan budaya yang segar lagi kontemporari sesuai dengan tuntutan masa. Sifat dan corak kesenian dan kebudayaan yang segar lagi kontemporari memungkinkan ketamadunan bangsa menjadi relevan dan diminati ramai. Aspek penyemaian tradisi dan nilai kebudayaan dan kesusasteraan serta kesenian penting dalam konteks arus globalisasi yang mengganas. Usaha membumikan teori sosial sedang rancak di laksanakan. Yang penting, sains sosial mengasah dan mengasuh para mahasiswa pengertian dan perihal falsafah, pemikiran, nilai, pandangan hidup, jati diri, dan asas ketamadunan negara bangsa seiring dengan aspek sosial, politik dan ekonomi sesebuah tamadun dan negara bangsa. Bahkan perihal ilmu komunikasi dan kebudayaan perhubungan kaum, etnik, mahupun perpaduan, integrasi kaum, dan proses sosialisasi politik dan pemerintahan dalam konteks dunia kontemporari perlu dikaji dan didokumentasi dalam proses pembinaaan negara bangsa.

Universiti ini mesti dan harus melebarkan korpus keilmuan sains sosial ke persada dunia dengan penyelidikan dan penerbitan bahan sumber yang terunggul. Ia mesti menjadi hab dan rujukan para sarjana antarabangsa bidang kepakaran kita seperti ketamadunan Melayu dan Islam dalam konteks nusantara bukan sebaliknya. Bidang ilmu baru seperti sains pemerintahan, sosiologi dan antropologi Melayu/Islam dan aspek pengurusan dan perekonomian Islam dan Komunikasi Melayu - Islam dan Malaysia perlu diterokai. Tidak mungkinkah nanti satu rangka teori tulen dalam semua bidang sains sosial dapat diwujudkan sesuai dengan arus perdana merakyatkan dan melenyapkan ilmu sains sosial jauh daripada pendekatan, paradigma dan penjajahan Barat? Kita mesti melestarikan nilai kebudayaan bangsa sambil merekayasakan falsafah dan aspek teori asli bukan sekadar adaptasi. Kita mesti merekayasakan dan mencipta teori dan paradigma baru demi melenyapkan keilmuan sosial yang berpijak di bumi nyata.

Bahkan sehingga kini, kita masih tidak ada model dan teori ciptaan kita? Contohnya, teori komunikasi yang diajar masih berpaksikan falsafah dan pendekatan Barat? Bagaimana pula asas perihal pengurusan dan perekonomian Islam, sains pemerintahan dan politik Islam-Melayu dan teori sosial Islam ala Malaysia mahupun Nusantara. Pendeknya, universiti sains sosial nanti perlu menekankan perihal penyelidikan baru sains sosial bukan sekadar merekayasa pendekatan Barat yang kini sudah dikritik sebagai asas sekali gus punca perbalahan ilmu atas nama 'free inquiry" dan bahan penyelidikan yang tidak membawa perpaduan atau penyelesaian bahkan mencetuskan konflik dan krisis demi krisis. Ini sekali gus, ia melestarikan proses kolonialisasi serta penjajahan minda ala baru. Sambil melengahkan pengisian dan penerimaan gagasan Wawasan 2020. Justeru, saya amat menyokong gagasan Universiti Sains Sosial agar proses dekolonilsasi pendekatan Barat dalam ilmu sains sosial dan inovasi ilmu sains sosial ala acuan Melayu-Islam dan Malaysia dapat direalisasikan segera sesuai dengan hasrat mencemerlangkan ketamadunan negara bangsa.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 JULAI 2011