JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI20 Julai 2013

ISU GURU : PERTUKARAN GURU PERLU MEKANISME KEMANUSIAAN TERBAIK


Oleh TARMIZI ABDUL RAHIM

Setiap tahun, Jun dan Disember adalah dua bulan keramat yang sentiasa ditunggu-tunggu kelibatnya oleh para guru yang terpaksa berjauhan daripada keluarga termasuk isteri, suami dan anak-anak. Ini kerana dalam kedua-dua bulan itu, penantian mereka akan terjawab sama ada permohonan pertukaran sekolah diterima atau sebaliknya. Bagi yang berjaya, maka bergembiralah tetapi yang gagal, seperti biasa akan mengulangi permohonan sama sehingga berjaya. Mungkin bagi guru yang bertugas di Semenanjung dan keluarganya juga berada di sana, tidak seberat beban, keluh-kesah dan kerinduan melampau terpaksa ditanggung oleh para guru yang bertugas di Borneo tetapi keluarganya pula berada jauh di 'seberang laut'. Dalam kes pertama, alternatif pengangkutan banyak terhidang iaitu selain daripada jalan udara, jalan darat juga pada bila-bila masa boleh digunakan. Tetapi berbeza dengan mereka yang berada di Borneo, tiada pilihan melainkan hanya melalui jalan udara.

Semua sedia maklum bahawa kos 'hangus' yang terpaksa ditanggung bukannya murah, hingga terkadang boleh melangkaui gaji bulanan para guru tersebut. Bagaimanapun, situasi ini sedikit menampakkan jalan penyelesaiannya apabila Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mary Yap Kain Ching dalam jawapannya di Dewan Rakyat baru-baru ini mengakui bahawa guru-guru yang hidup berjauhan dengan pasangan masing-masing, dari segi kemanusiaannya tidak elok dan kurang sesuai. Sehubungan itu, beliau berkata, pihak kementerian sedia mengkaji semula isu tersebut bagi membolehkan masalah berkenaan dapat diatasi. Perkara ini sebenarnya agak kritikal dan perlu ditangani sebaik mungkin kerana dikhuatiri falsafah pendidikan negara yang antara lain bertujuan melahirkan modal insan terbaik gagal tercapai. Secara semula jadi, mana-mana manusia waras yang ditimpa kerinduan melampau, emosi mereka yang tidak stabil akan terganggu sekali gus menyebabkannya gagal memberikan persembahan atau output terbaik.

Situasi ini bukan berlaku secara satu hala tetapi sebaliknya dua hala iaitu anak-anak, suami atau isteri yang ditinggalkan itu juga mengalami permasalahan sama. Sila betulkan sekiranya penulis tersilap. Malah sekiranya dibiarkan, kebarangkalian berlakunya perkara yang tidak diingini juga agak tinggi, sesuatu yang tidak perlu dihuraikan kerana majoriti daripada kita maklum mengenainya. Penulis ingin berkongsi sedikit masalah seorang rakan yang pada masa ini hampir putus asa setelah bertahun-tahun usahanya untuk berada lebih dekat dengan keluarganya sehingga kini masih lagi belum tertunai!. Guru wanita di sebuah sekolah rendah di Sarawak ini mempunyai tujuh cahaya mata dan terpisah jauh daripada suaminya di Kota Bharu, Kelantan sejak enam tahun lalu. Anak-anaknya berusia antara 15 dan empat tahun, lima daripadanya tinggal bersama suami di Kelantan, manakala dua lagi tinggal bersamanya di Sarawak.

Guru tersebut, seorang guru JQAF mula ditempatkan di sini sejak Julai 2008, manakala suaminya bekerja di Kelantan. Sehingga bulan ini, beliau telah memohon pertukaran sebanyak 6 kali iaitu setiap tahun dan malangnya kesemuanya ditolak. "Saya takut kerana berjauhan, hubungan saya, suami dan anak-anak menjadi renggang. Sebagai seorang ibu, saya cukup sedih bila tidak dapat mengasuh dan berkongsi masalah dengan anak-anak yang semakin meningkat remaja. Sebagai pendidik saya ingin mendidik anak bangsa dengan penuh semangat tetapi memandangkan masalah saya yang berlarutan, membuatkan saya sentiasa tertekan kerana terpaksa menguruskan dua anak seorang diri dan pada masa sama teringatkan nasib anak-anak lain yang berada jauh, tambahan lagi anak sulung akan menghadapi Penilaian Menengah Rendah tahun ini," katanya.

Keluhnya lagi kepada penulis, beliau dan suami seboleh-bolehnya ingin berulang-alik antara Sarawak dan Kelantan sekerap mungkin tetapi masalah kewangan menjadi penghalang kerana kos pengangkutan yang terpaksa ditanggung terlalu tinggi. Penulis beranggapan, kes guru ini mungkin hanya sekadar kes terpencil bagi pegawai-pegawai bertanggungjawab, tetapi percayalah bagi beliau dan keluarganya, kes ini adalah yang paling besar, paling utama dan amat ditagih oleh anak-anaknya. Terpulanglah kepada mereka yang terbabit untuk melakukan sesuatu yang wajar atau sebaliknya, ini kerana guru ini akan tetap sekali lagi melakukan rutin sama, iaitu mengisi permohonan pertukaran yang hanya boleh dilakukan secara online sahaja itu. Sementara anak-anaknya pula dalam masa beberapa kali setahun semasa berjumpa dengan ibunya akan mengulangi soalan sama, "bila ibu nak balik".

SUMBER :
UTUSAN MALAYSIA

18 JULAI 2013

ISU SOSIAL : KEKANG TREND PEMBUNUH UPAHAN


Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my

Menyebut tentang pembunuh upahan, mungkin tidak ramai menyangka trend kerjaya lumayan itu sudah mula menapak di Malaysia yang selama ini aman damai berbanding jiran-jirannya. Mereka yang pernah menonton filem ikonik, Kill Bill tentang hidup seorang pembunuh upahan mungkin berasa kagum dengan 'prinsip dan maruah' yang diamalkan golongan pembunuh profesional di peringkat antarabangsa. Namun, pembunuh upahan di Malaysia dikhuatiri terdiri daripada golongan amatur tanpa prinsip dalam memilih 'tugasan' mahupun maruah dalam melaksanakan 'hukuman' mangsa mereka. Ini khususnya bagi golongan muda yang baharu berjinak dengan dunia jenayah dan hanya memikirkan upah, kecil atau besar, tanpa ambil peduli alasan seseorang mengupah mereka membunuh asalkan ada bayaran.

Tidak kurang juga penjenayah muda yang membunuh demi kuasa dalam sesebuah kumpulan mahupun untuk menaikkan nama dalam kalangan kumpulan gengster dan samseng yang berebut kawasan atau semata-mata atas faktor dendam. Lebih membimbangkan, sementara mendapat 'tugasan baharu' pembunuh upahan juga terlibat dalam jenayah seperti rompak, ragut, culik dan sebagainya, meningkatkan kebarangkalian mereka menggunakan senjata api ke atas mangsa dan orang awam. Orang ramai semakin bimbang apabila kejadian pembunuhan dengan senjata api semakin banyak berlaku tetapi tangkapan dan penyelesaian kes tidak begitu menonjol. Adakah faktor manusia yang 'hati kering' menjadi punca peningkatan trend pembunuh upahan ini ataupun masalah senjata api yang semakin mudah diperolehi di negara ini?

Bagi Penasihat Persatuan Pegawai-Pegawai Kanan Polis Bersara Malaysia (Respa), Datuk Mohd. Jamil Mohd. Hassan, kejadian pembunuhan bersenjata kini berlainan dengan zaman dahulu yang rata-ratanya dilakukan pengganas komunis. "Dahulu komunis pilih sasaran yang menghalang agenda dan rancangan mereka sahaja tetapi sekarang lain pula, golongan pembunuh ini semua datang daripada kumpulan-kumpulan muda. Mereka juga terdiri daripada banyak bangsa, mungkin Cina, India mahupun Melayu, sukar untuk tentukan bangsanya. Mungkin juga kerja warga asing khususnya dalam kes-kes berhampiran sempadan negara," katanya. Beliau melihat mangsa dalam beberapa kes di Pantai Timur melibatkan golongan peniaga yang mungkin terlibat dengan perniagaan mencurigakan, serta mereka yang terlibat dalam penguatkuasaan.

Jelas Mohd. Jamil, mangsa terdiri pelbagai peringkat daripada golongan kaya kepada pemandu lori yang mungkin dibunuh warga asing upahan atas faktor dendam ataupun persaingan perniagaan seperti judi dan pelacuran. "Pembunuh mungkin tidak fikirkan keuntungan dalam menerima tugasan membunuh ini. Mungkin melibatkan satu geng yang bermaharajalela ataupun lebih daripada satu geng tetapi rasanya kematian dalam kes rompakan bersenjata tidak melibatkan pembunuh upahan. "Saya tiada maklumat terkini tetapi polis mungkin tidak mahu dedahkan lagi maklumat atau bukti terhad tentang pembunuhan yang dilakukan kerana siasatan masih berterusan," ujarnya. Dalam soal penyeludupan senjata api, beliau berpendapat pihak yang mahu membawa masuk senjata mampu melakukannya dengan mudah walaupun telah banyak langkah pencegahan diambil pihak berkuasa di sempadan negara.

Tegas Mohd. Jamil, pergolakan dan penggunaan senjata api yang berleluasa tanpa kawalan di negara jiran memudahkan penyeludup mencuba pelbagai cara membawa masuk senjata ke Malaysia. "Kita lebih tegas dalam pemilikan senjata api di negara ini berbanding negara jiran. Mereka yang ditangkap membawa senjata api tanpa lesen (tetapi tidak digunakan) boleh didakwa, membawa kepada denda atau penjara. Mereka yang menggunakan senjata api tanpa lesen itu pula, khususnya dalam kegiatan jenayah seperti rompak dan ragut, boleh dikenakan hukuman penjara seumur hidup," jelasnya. Mohd. Jamil bagaimanapun melihat masalah pembunuh upahan banyak bergantung kepada faktor manusia kerana bukan mudah untuk seseorang membunuh manusia lain. "Untuk jadi pembunuh kena berani dan hati kena keras, bukan main tembak sahaja. Tidak semestinya ada senjata sudah boleh bunuh orang jika tiada kekuatan. Jika ada ketakutan dalam diri, tembak pun mungkin tidak kena. Itulah yang terjadi dalam kes tembak berkali-kali tetapi tidak kena pun pada sasaran," dakwanya.

Bekas Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral (B) Datuk Seri Zaini Mohd. Said pula menyifatkan trend baharu menjadikan rakyat Malaysia sasaran pembunuh upahan adalah sesuatu yang amat menakutkan. "Ini perlu dijadikan keutamaan pihak berkuasa untuk halangnya daripada berleluasa jika mahu sebuah masyarakat yang aman dan selamat. Jika peras ugut, curi, rampas, orang tidak begitu gerun berbanding ketakutan mangsa pembunuh upahan. Walaupun ada kes-kes melibatkan pembunuh individu, saya fikir punca utama adalah sindiket atau gengster tertentu yang meningkatkan kaedah mereka menakutkan sasaran dengan mengupah pembunuh upahan," ujarnya. Tambahnya, dahulu ramai yang berpendapat pembunuh upahan datang dari negara-negara jiran tetapi bagi beliau, kini pembunuh upahan ada dalam kalangan orang kita sendiri, lebih-lebih lagi senjata api begitu mudah diperolehi melalui sempadan negara jiran yang tidak stabil.

Menurut Zaini lagi, rakyat kita perlu ada kesedaran untuk tidak terlibat dengan aktiviti jenayah termasuk meminjam daripada pihak tidak berlesen. "Peminjam haram semakin cenderung gunakan kekerasan jika hutang tidak dibayar," katanya. Beliau turut mengesyaki terdapat kumpulan tertentu yang menyumbang kepada trend tersebut dengan menyediakan perkhidmatan menyewa senjata api untuk tempoh singkat. Zaini berharap pihak polis dapat menambah pasukan risikan untuk mencari orang yang terlibat dan menghalang mereka sementara pasukan-pasukan tindakan pula menangkap pembunuh upahan terbabit dengan segera. "Saya percaya polis kita mampu menangkap mereka jika cukup sumber risikan, tambahan pula penjenayah itu juga manusia biasa yang pasti akan tersilap langkah. Tingkatkan juga pengawasan keselamatan awam dan nasihati golongan berisiko tinggi menjadi mangsa. Saya sendiri bimbang dengan trend ini apatah lagi ia turut menjejaskan imej negara kita di mata dunia," tegas Zaini.

SUMBER :
UTUSAN MALAYSIA
17 JULAI 2013

SETITIS TINTA DARI EMPUNYA BLOG


Bismillahir Rahmannir Rahim
Alhamdullilahi Rabbil ‘Aalamien, Wassalaatu Wassalaamu ‘Ala Asyarafil Anbiaie Walmursaleen Sayyidina Muhammaddin, WaĆ”la Alihiee Wasahbihee Ajma’een. 

Sidang pembaca sekalian,

Lama rasanya saya membiarkan blog ini bersendirian tanpa perhatian, belaian, dan kasih sayang lantaran tidak mempunyai ruang waktu yang mencukupi untuk menghidangkan pelbagai maklumat untuk santapan minda kalian, dan diri saya sendiri. Sesungguhnya, pada masa ini, masa bagi diri saya amat berharga. Setiap detik yang datang begitu cepat berlalu pergi sehingga saya tidak tahu yang mana garis pemulaan dan garis pengakhiran kerja-kerja yang saya lakukan. Pada masa yang sama, saya kena peka dengan setiap tanggungjawab dan amanah yang terpikul di bahu, agar setiap kepercayaan, harapan, dan impian yang tersandar di bahu tidak tercicir dalam perjalanan untuk menyempurnakan semua itu ke tangga jaya. Alhamdulillah, setakat ini, saya rasa tiada yang kecewa mahupun berduka. Syukurlah ke hadrat ilahi kerana masih memberikan saya kesihatan untuk melalui liku-liku hidup yang kian mendesak ini.

Sidang pembaca yang dimuliakan,

Pujangga Seneca pernah mengungkapkan tidak ada hal yang paling menyibukkan orang sibuk selain kehidupan, tidak ada yang sulit dipelajari. Kata-kata ini banyak memberi makna dalam kehidupan diri saya. Seorang pendidik seperti saya selalu tidak mempunyai ruang waktu untuk diri sendiri kerana perlu terkejar ke sana dan ke mari untuk memenuhi pelbagai aspirasi pihak atasan yang tidak terungkap dek mulut dan terhitung dek tangan. Dalam keghairahan negara memacu roket pembangunan untuk menjadi sebuah negara maju, bidang pendidikan merupakan indikator terpenting untuk dipacu ke persada jaya kerana melaluinya akan lahir anak-anak merdeka yang mampu menyimbang khidmat dan bakti merentasi benua. Lantaran itu, bidang pendidikan sentiasa mengalami anjakan paradigma dengan pelbagai perubahan yang kadang-kala mampu menyesakkan nafas para guru seperti saya. Persepsi masyarakat yang suka dikikis yang mengatakan bahawa tugas guru amat mudah adalah salah. Tugas mendidik dan memperbetul manusia merupakan tugas yang paling besar maknanya. Jika silap didik dan andai silap memperbetul, yang bakal lahir bukannya cendikiawan tetapi manusia yang ibarat melukut di tepian gantang!

Sidang pembaca yang saya sanjungi,

Baru-baru ini, Keputusan STPM Penggal 2 telah diumumkan. Saya ucapkan syabas kepada anak-anak kita yang berjaya. Saya juga ucapkan syabas kepada mereka yang gagal kerana telah mencuba sedaya upaya tetapi apakan daya nasib masih belum menyebelahi. Saya amat terharu dengan pelajar-pelajar yang mendapat semua Gred F untuk semua subjek bagi Penggal 1 dan Penggal 2 tetapi masih bersemangat untuk meneruskan pengajian di Penggal 3. Pinta saya, berusahalah selagi terdaya untuk memperoleh yang terbaik untuk masa hadapan. Para pelajar harus maklum, apabila anda mengambil keputusan untuk memasuki Tingkatan Enam, bermakna anda memilih untuk melanjutkan pelajaran di IPTA di negara kita. Jadi, anda harus berazam dan berusaha. Sesungguhnya, tiada waktu untuk berbulan madu sebaik sahaja STPM baharu diperkenalkan. Masa amat singkat untuk kita membimbing dan mendidik anda kerana setiap lima bulan anda akan diuji. Komitmen yang tinggi amat diperlukan untuk maju ke hadapan.

PBS sana PBS sini
Tak habis-habis pening kepala
STPM baharu menguji kami
Bijak berusaha untuk berjaya

"SELAMAT BERPUASA"

Sekian, terima kasih.

Daripada :
Cikgu Zulkarnain Farihin
SMK Sacred Heart, Sibu

20 Julai 2013