JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI16 April 2023

Pelajar Aktif Sukan dan Kokurikulum hingga Pelajaran Terabai, Adakah masa depan untuk mereka?

 


Saya telah lama memerhatikan perkara ini. Bagi pelajar yang cemerlang dalam Kurikulum, kokurikulum dan Sukan, masa hadapan mereka sememangnya cerah asalkan mereka tidak terpengaruh dengan perkara-perkara yang boleh merosakkan diri di kolej atau universiti. Oleh itu, saya masih ingat apabila melatih pelajar dalam Pertandingan Pidato Piala Diraja saya selalu nasihatkan pelajar yang saya latih itu supaya tidak mengabaikan akademik. Alhamdulillah, pelajar saya kebanyakannya berjaya. Salah seorang pelajar yang saya ingat bernama Chia Wei Lung yang beberapa kali memenangi Pertandingan Pidato Piala Diraja, keputusan SPM dia cemerlang dan melanjutkan pelajaran ke Institut Perguruan, kini menjadi seorang pendidik. 

Yang saya selalu berasa kasihan ialah pelajar yang mewakili sekolah dalam sukan sehingga ke peringkat kebangsaan tetapi akademik mereka ini teruk. Apabila gagal dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mereka pun menerima nasib yang sama dengan pelajar yang tidak aktif. Kita seolah-olah tidak menyediakan saluran khas untuk golongan ini. Sekolah pula seolah-olah tidak menghargai jasa dan pengorbanan mereka. Saya tahu dan faham, kelemahan dalam bidang akademik merupakan kekangan utama untuk membantu mereka tetapi mereka telah menghabiskan banyak masa untuk mengikuti latihan sehingga masa untuk membetulkan kelemahan itu tertutup. 

Bilangan pelajar yang cemerlang dalam kokurikulum dan sukan tetapi lemah dalam akademik ini tidaklah ramai. Walau bagaimanapun, saya yakin kumpulan ini ada di semua sekolah di Malaysia. Oleh itu, suatu alternatif wajar difikirkan bagi membantu golongan ini. Hakikatnya, kecemerlangan dalam sukan dan kokurikulum memang membantu seseorang untuk cemerlang dalam akdemik tetapi bagi pelajar yang memang sukar menerima pelajaran, mereka mungkin perlukan masa yang lebih untuk belajar. Barangkali mereka boleh diminta belajar setahun lagi di Tingkatan 5 bagi membolehkan mereka belajar semula dan menduduki peperiksaan SPM semula. Cara ini mungkin boleh membantu sekurang-kurangnya 40 hingga 60% dalam kalangan mereka yang terlibat. Nasihat saya kepada pelajar yang aktif dalam sukan, permainan, dan aktiviti kokurikulum yang lain di sekolah, jangan abaikan akademik. Anda sebenarnya pelajar yang bertuah kerana Allah kurniakan bakat yang tiada pada pelajar-pelajar yang lain. Pepatah Melayu menyatakan, belakang parang kalau diasah nescaya akan tajam, selemah-lemahnya anda dalam pelajaran jika anda rajin saya yakin kejayaan pasti digenggaman. 


Jamah Lubah Amat Meh Datai, Pemujur Kitai Mensia Sigi Enda Sebaka, Asal Anang Putus Pengarap Ka Diri Empu Ketegal Alah Laban Penguji


 

Aku endang ari kelia sigi enda kala makit diri enggau sapa-sapa laban sigi nemu diri empu enda ulih bejalai kelalu jampat lalu belanda kelalu laju baka orang bukai. Pemujur orang aku ambi nyadi ka perangsang. Aku sigi nitih enggau gaya serta chara aku empu. Laban aku nemu nadai sapa-sapa orang ulih nyukung tauka nulung kitai mansang ka pengidup diri kelimpah ari kitai empu. Tang kitai mesti bisi juluk ati deka dijapai. Enti kitai nadai juluk ati, pemendar kitai gawa tauka kerja enda dipeda asil laban kitai nadai utai deka digagai. Taja mayuh orang madah orang tik mujur ia nyak sida ka pintar dalam perajar sekula. Nyak endang amat. Tang enti nuan enda mujur dalam perajar sekula ukai retinya nuan alu nadai peluang ngemansang ka diri. 

Semua orang sigi bisi peluang nyepi pengidup tik senang tauka menyana, asal kitai enda lembau berfikir baka ni deka ngemutar ka penguji tik nuntung diri empu. Kitai mesti cukup pengarap ka diri empu. Kebuah pia, orang ka nadai pengarap ka diri empu sigi tusah deka mujur laban pengeran ati ia enda tetap, sari tok baka tok, pagila tau nyadi lain laban runding ia selalu malik ngagai penanggur. Ari nyak semua kerja ia enda nyadi lalu ngujung ka nadai asil tauka penguntung. Siti agi penemu aku enti kitai deka mujur dalam pengidup ia nyak anang guai manjung sebedau datai ba pala wong. Diato mensia kelalu gagit berkongsi cerita pemujur diri empu aba media sosial, tauka ngelangkung diri enggau macam-macam leka jako. Ambil ka banding, baru aja dikangau ka orang temuduga, udah bisi jako gerah enda menuku dikungsi ka aba media sosial ngambi orang mayuh nemu. Pengawa ka baka tok tau lubah digaga, nurun aja dulu. Udah mujur bulih baru tau dikunsi enggau bala mayuh. Pia mega kitai ka baru muka kedai tau ka pengawa bukai. 

Tok semina penemu aku aja. Penemu tok nadai sangkut enggau sapa-sapa kelebih agi sida ka ngelala tauka damping pengidup enggau aku. Runding ka nulis penemu ka baka tok ngambi ka kitai sama-sama berunding ngemetul ka diri empu awak ka nyadi lebih manah agi ari ka udah. Pengidup kitai bepanggai aba atur kitai empu, baka ni kitai mai diri, baka ni kitai nyingkang ka kaki, baka ni kitai netapka juluk ati, sigi nentu ka pengidup kitai dudi ari. Jalai ditujah sigi enda sebaka, nalan digagai sigi enda sama. Kitai mesti selalu sedia enggau penguji ka datai laban sigi enda mudah nyadi orang ka mujur, penguji sigi mayuh, enti enda tan ati, kitai tau salah runding lalu nyurut ka diri.