JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI28 Februari 2012

ISU IPT : JANGAN SALAHKAN UNIVERSITI

Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my


Sukar menafikan, namun hakikatnya ramai mahasiswa terpaksa menjadi penganggur terhormat sebaik menamatkan pengajian. Walaupun ada yang bertuah memperoleh pekerjaan, ramai terpaksa berpuas hati dengan jawatan ‘biasa’ biarpun mempunyai segulung ijazah. Malah, institusi pengajian tinggi sudah sehabis daya membantu dengan memperkenalkan pelbagai program serta kemahiran untuk meningkatkan lagi jenama graduan di persada kerjaya, namun masih ada lagi kepincangannya. Persoalannya, mengapa ini berlaku? Salah graduan atau salah institusi? Dan, benarkah tanggapan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) menjadi penyumbang terbesar terhadap isu itu? Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr Abdullah Mohamad Said, berkata meletakkan kesalahan atas bahu institusi atas alasan gagal membantu graduan adalah prejudis. Beliau berkata, jika ada pihak menganggap isu pengangguran sebagai mekanisme untuk menghentam kredibiliti institusi terutama IPTA, mereka seharusnya berfikir lebih matang dan memperbetulkan tanggapan itu.

Cubaan pihak tertentu meletak kesalahan itu di bahu institusi tidak adil kerana pengangguran bersifat global. Ia tidak akan habis dan sentiasa membelenggu institusi di seluruh dunia. Institusi selalunya menjadi mangsa apabila gagal mencapai standard diberikan pihak tertentu sedangkan dalam konteks ini, mereka perlu akur bukan semua graduan akan menjadi pilihan majikan. Meletak kesalahan pada institusi semata-mata adalah silap dan tidak adil. Institusi tidak pernah mengambil sikap sambil lewa malah berusaha keras memastikan mereka diterima industri. Tapi mengapa masih dipersalahkan?” katanya. Dikategori sebagai isu yang tidak pernah selesai dipertikaikan, pengangguran dijadikan alasan paling mudah dan sinonim untuk menyalahkan institusi hingga menimbulkan reaksi berbeza. Bukan saja mencalarkan kredibiliti serta nama baik malah dengan mudah dihukum masyarakat dengan tanggapan institusi lepas tangan dan membiarkan graduan terkapai - kapai mencari pekerjaan. Mengulasnya, beliau berkata jika tanggapan itu dilemparkan tiga dekad lalu, masih boleh diterima namun keadaan kini jauh berubah dengan institusi juga sama mengembleng usaha membantu graduan. Sudah banyak usaha dilakukan institusi untuk memastikan graduan dilengkapi kriteria diperlukan industri. Usaha itu bukan saja merangkumi keperluan akademik yang baik malah latihan, kemahiran, pendedahan kerjaya dan sebagainya.

Justeru, apabila masih ada pihak berterusan menyalahkan institusi, tindakan itu sangat tidak munasabah. Bukanlah bermakna institusi sempurna, namun melihat apa dilakukan, rasanya tidak adil meletakkan kesalahan pada satu pihak saja,” katanya yang juga menolak tegas graduan IPTA paling banyak menganggur. Itu persepsi salah kerana IPTA bukan penyebab peningkatan pengangguran malah kami antara penyumbang terbesar pasaran sumber manusia. Malah, ramai mendominasi pelbagai sektor profesional mahu korporat. Saya tegaskan, taraf institusi tidak memainkan peranan kejayaan graduan sebaliknya diri sendiri,” katanya. Antara faktor dikenal pasti menjadikan graduan ‘tidak laku’ di pasaran ialah kurang kemahiran diri, komunikasi, pengalaman, keputusan akademik serta program pengkhususan terhad. Faktor berkenaan, akuinya, banyak menyumbang kepada kegagalan graduan memasarkan diri kerana industri tidak mempunyai keyakinan teguh terhadap kemampuan mereka. Ini masalah paling utama kerana industri kurang yakin terhadap kemampuan orang baru yang tiada pengalaman. Mereka takut mengambil risiko. Bagi graduan pula, jika gagal menunjukkan kebolehan melebihi orang lain, peluang memperoleh pekerjaan juga sukar kerana majikan memerlukan calon yang tidak setara dengan orang lain.

Industri tidak gusar kerana pilihannya ramai, justeru graduan bukan saja perlu mempunyai kelayakan tapi mesti ada nilai tambah,” katanya. Beliau turut tegas menepis dakwaan kononnya IPTA tidak peka terhadap kehendak semasa selain sibuk mengejar taraf kedudukan. Dakwaan itu tidak benar kerana IPTA sentiasa komited dan bersedia mengikut serta melaksanakan pelbagai perubahan bagi menyaingi tuntutan dunia pendidikan global. Apabila tuntutan mengkehendaki kami melaksanakan pembaharuan, itu yang akan dilakukan,” katanya yang kurang bersetuju apabila segelintir pihak suka membandingkan kemampuan graduan IPTA dengan pengajian tinggi swasta. Setiap institusi ada fungsi dan kelebihannya. Jangan buat perbandingan semata-mata mahu memuaskan hati pihak lain. Fokus utama harus diselesaikan ialah bagaimana membantu graduan ini memperoleh pekerjaan,” katanya. Beliau turut menekankan mesej bahawa graduan perlu bersedia berubah dan jangan sesekali melepaskan peluang diberikan institusi. Peluang yang terbentang di kampus perlu direbut dan digunakan sewajarnya demi meningkatkan lagi potensi diri. Percayalah, apa yang dikatakan tidak penting atau remeh itulah yang akan menjadi penyelamat graduan sebaik saja tamat pengajian,” katanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN METRO
20 FEBRUARI 2012

ISU IPT : IPT MAMPU MEMPERKASA SUKAN NEGARA


Langkah proaktif Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memperuntukkan RM43 juta membiayai program pembangunan dan pembudayaan sukan di institusi pengajian tinggi (IPT) termasuk penawaran biasiswa dan dana penyelidikan sukan dilihat satu usaha memartabatkan bidang sukan secara profesional di negara ini. Menurut Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, sejak inisiatif dana penyelidikan diperkenalkan pada 2007, KPT menyalurkan peruntukan RM1.4 juta untuk merancakkan aktiviti penyelidikan dan pembangunan sukan  di universiti tempatan. Justeru, langkah terbaru ini pasti akan membantu merancak dan memperkasakan lagi mutu sukan negara ini di persada antarabangsa. Dalam merealisasikan hasrat ini dua elemen penting perlu diberi perhatian iaitu penawaran biasiswa dan dana untuk penyelidikan sukan.  Penawaran biasiswa kepada atlet IPT melalui peruntukan sebegini adalah satu bentuk galakan dan sokongan kepada mereka yang berprestasi cemerlang dan berpotensi besar dalam bidang sukan.  Sepanjang tahun lalu, seramai 178 atlet ditawarkan menerima biasiswa KPT dengan peruntukan RM10 juta, sementara tahun ini KPT merancang menawarkan pemberian biasiswa kepada 200 atlet IPT baru yang cemerlang dengan anggaran peruntukan juga RM10 juta.

Usaha ini membakar semangat dan menyuntik motivasi atlet kerana bantuan kerajaan itu untuk menyediakan masa depan lebih baik kepada mereka terutamanya selepas bersara dari bidang sukan kelak. Ini kerana kita perlu akur seseorang atlet itu tidak akan bergelar ahli sukan selama-lamanya. Maka, persoalan utama ialah apa hala tuju dan masa depan golongan ini yang hanya bergantung harap kepada dunia sukan semata-mata sebagai punca pendapatan dan tempat bergantung sekian lama?  Lebih malang lagi jika cedera serius memaksa mereka untuk bersara lebih awal walaupun dari segi usia, mereka masih muda dan boleh beraksi dengan baik. Dalam hal ini kita juga perlu menerima hakikat bahawa tidak semua atlet berpeluang menjadi jurulatih untuk menampung kehidupan selepas bersara kelak.  Maka, di sinilah usaha murni KPT ini akan memainkan peranan kerana atlet diberi peluang kedua melanjutkan pengajian sebagai bekalan di masa depan.  Pemberian biasiswa membolehkan mereka menumpukan perhatian dalam bidang sukan dan menjadi atlet sepenuh masa malah masa depan lebih baik dan terjamin. Dengan segulung ijazah di tangan, mereka kelak bebas mencari peluang pekerjaan sesuai tanpa terlalu bergantung kepada Majlis Sukan Negara (MSN). Dalam pada itu peruntukan dana biasiswa ini juga pastinya akan membuka mata ibu bapa untuk lebih menggalakkan anak-anak menceburi dan meneruskan minat dalam bidang sukan yang diceburi.

Hal ini penting kerana masyarakat kita masih dibelenggu budaya lama iaitu bidang sukan semata-mata tidak menjanjikan masa depan cerah. Tambahan pula atlet kita belum lagi mencapai tahap dan taraf sehebat atlet antarabangsa yang menjadikan sukan sebagai profesion utama yang memberi pendapatan lumayan. Malah persekitaran sukan tanah air juga belum mampu menjurus ke arah era profesional seperti negara luar itu. Akibatnya majoriti atlet masih bergantung harap kepada elaun dan gaji yang masih rendah.  Dalam pada itu peruntukan sejumlah besar dana untuk tujuan penyelidikan sukan juga bakal terus memartabatkan mutu sukan negara dalam erti kata lebih profesional. Bagi tahun ini KPT menyerahkan dana penyelidikan berjumlah RM475,000 kepada tiga penyelidik iaitu Prof Madya Wan Aasim Wan Adnan dari Univeristi Sains Malaysia; Dr Mohamed Najib Salleh (Universiti Utara Malaysia) dan Prof Dr Zahari Taha (Universiti Malaysia Pahang).  Saya percaya ia adalah satu bentuk pelaburan jangka panjang untuk masa depan dunia sukan negara kita agar lebih mantap dan efektif secara kajian saintifik.

Hal ini penting kerana sukan pada hari ini bukan lagi seperti pada era 60-an ataupun 70-an yang sangat tradisional dan agak mundur dari segala aspek baik dari segi kaedah latihan mahupun kemudahan dan infrastruktur.  Pada masa sekarang kajian demi kajian dilakukan oleh pakar dan penyelidik  di seluruh dunia untuk terus membangunkan standard sukan yang lebih canggih, moden dan profesional dalam pelbagai aspek sukan sebagai memenuhi tuntutan semasa. Akibatnya atlet antarabangsa mampu menyerlah dan berjaya dalam sukan diceburi dengan cemerlang.  Dalam hal ini kita perlu akui negara masih agak ketinggalan dan belum mampu melahirkan atlet yang hebat, cemerlang dan konsisten di peringkat antarabangsa.  Justeru sudah tiba masanya untuk kita mengkaji dan mempelajari langkah-langkah yang dilaksanakan negara luar hingga atlet mereka berjaya di peringkat antarabangsa. Kajian haruslah lebih menjurus kepada aspek latihan dan tahap kemampuan fizikal atlet a di samping memberi fokus kepada kemudahan dan infrastruktur. Ini penting kerana selama ini dunia luar memang memuji dan memperakui mutu dan kualiti kemudahan dan infrastruktur sukan yang ada di negara kita hingga sering kali terpilih sebagai penganjur mahupun tuan rumah sukan berprestij dan bertaraf antarabangsa. Namun malangnya kita hanya mampu gah sebagai penganjur yang hebat tetapi gagal menampilkan atlet hebat dan berjaya.

Untuk itu diharapkan dana penyelidikan ini akan digunakan sepenuhnya untuk membantu memperoleh hasil kajian yang bakal membantu meningkatkan prestasi dan mutu sukan atlet kita agar dapat bersaing dan berjaya di persada antarabangsa.  Kita tidak mahu lagi gelaran jaguh kampung terus menghantui atlet tempatan.  Semoga usaha murni KPT dengan kerjasama semua IPT, penyelidik, Majlis Sukan negara juga ibu bapa bukan saja mampu melahirkan atlet berilmu dan berdikari  tapi juga cemerlang di peringkat antarabangsa demi memartabatkan mutu sukan negara.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN METRO
27 FEBRUARI 2012

ISU PENDIDIKAN : KENAPA PELAJAR SAINS SANGGUP TUKAR ALIRAN?

Oleh Ruhaiza Rusmin


Kemerosotan jumlah pelajar aliran sains yang semakin kritikal mencetuskan satu polemik baru dunia pendidikan negara yang selama ini mensasarkan hala tuju sebuah negara maju. Penurunan itu mencetuskan kebimbangan di kalangan pelbagai pihak selain persoalan mengapa aliran dianggap berprestij itu semakin kurang mendapat perhatian?  Biarpun tidak bersikap lepas tangan dan pelbagai usaha giat dilaksanakan bagi melonjakkan kembali peningkatan kepada 60 peratus pelajar aliran sains, keadaannya masih samar. Justeru, timbul persoalan, adakah subjek yang dulunya menjadi simbol status pelajar sudah semakin tidak gah? Mengapakah pelajar drastik menukar ‘corak’ pemilihan pengajian? Timbalan Dekan Akademik Fakulti Sains Universiti Teknologi Malaysia, Profesor Dr Husin Wagiran, berkata rasa ingin bebas daripada belenggu aliran sains yang sukar serta menganggap aliran sastera mempunyai lebih peluang dalam kejayaan akademik menjadi faktor kemerosotan aliran berkenaan. Beliau berkata, biarpun sains dikategorikan aliran berprestij, ‘pulangannya’ yang tidak konsisten menyebabkan pelajar lebih rela bertukar aliran.

Dalam dunia persaingan hari ini, nilai prestij aliran tidak memainkan peranan penting sebaliknya jaminan yang mampu diberikan menjadi faktor tarikan utama. Sebagai golongan yang berada dalam situasi itu, tentu mereka membuat pemilihan aliran yang mampu memberikan pulangan selepas belajar. Pada pendapat mereka, apalah ada pada sains kalau kerjayanya terbatas. Masyarakat mungkin melihatnya dari perspektif berbeza, pelajar juga begitu. Rasionalnya, mereka memilih bidang diingini biarpun pemilihan itu akan menyebabkan sasaran ditetapkan tidak tercapai,” katanya. Sejak 2007, kemerosotan pelajar aliran sains ketara, sekali gus memperlahankan sasaran Pelan Hala Tuju Modal Insan Sains dan Teknologi 2020 yang memerlukan 60 peratus pelajar aliran sains dan selebihnya sastera. Senario itu berterusan ke tahap universiti apabila pelajar yang memasuki institusi pengajian tinggi melihat pembelajaran dalam bidang sains tidak berbaloi selain sukar dan membosankan. Beliau mengakui sains memang subjek sukar dan membosankan selain menjadi milik pelajar pandai, namun jika golongan itu turut tidak meminatinya, pasti ada sebabnya. Mengapa tidak mahu meneruskan pengajian dalam aliran itu sebaliknya memilih sastera? Adakah aliran ini tidak menjanjikan masa depan biarpun diiktiraf kerana statusnya? Banyak sebab perlu dikaji bagi menyelesaikan isu sedia ada. Sudah tentu kita tidak mahu mengorbankan masa depan mereka hanya kerana dibelenggu dengan masalah yang boleh diselesaikan.

Definisi sains sebagai ilmu mengenai alam semula jadi juga boleh berperanan membina pengukuhan minat terhadap sains kerana masyarakat sering mengaitkannya dengan subjek sukar seperti matematik, biologi, kimia dan fizik. Benar, subjek berkenaan terutama Matematik sukar namun tidak bermakna pelajar tidak boleh menguasainya. Rasa tidak minat boleh didorong dengan penjelasan terperinci. Ada pelajar meminati subjek Sains tapi tidak Matematik, justeru ia boleh mengganggu proses pemilihan aliran, katanya. Menurutnya, sains memang rumit berbanding sastera yang lebih menekankan konsep pemahaman. Budaya pelajar juga lebih suka menghafal daripada melakukan analisis. Ini menyebabkan minat terhadap aliran itu tidak berkembang kerana sesiapa pun mahu memilih aliran mudah yang boleh menjamin mereka lulus cemerlang, katanya. Ditanya adakah senario ini boleh menggugat usaha serta perancangan ditetapkan, katanya ia masih boleh diperbaiki meskipun sukar mencapai sasaran 60 peratus ditetapkan. Selama ini, kita disogokkan bahawa sains susah, tidak menarik, boleh mengakibatkan keputusan merudum dan sebagainya. Ini menyebabkan pelajar takut. Apa salahnya, tanggapan itu ditukar kepada perspektif berbeza seperti sains membantu melonjakkan imej seseorang, menyeronokkan atau boleh menjawab pelbagai persoalan. Saya percaya, jika ditekankan dengan konsep pemikiran ini, minat terhadap sains dapat berkembang, katanya.

Beliau berharap sekolah dapat mewujudkan kembali Minggu Sains dan Matematik sebagai peringkat asas menerapkan minat terhadap aliran itu. “Program ini satu berkesan mencambah minat pelajar kerana sudah didedahkan dengan ‘kecantikan’ sains pada peringkat rendah,” katanya. Sementara itu, pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, Perak, Shamim Salimon, berkata minatnya terhadap aliran sains dipupuk menerusi pembacaan serta kejayaan individu terutama saintis antarabangsa. Dia dulunya kurang meminati sains, tetapi pendekatan menarik diguna pakai guru menjadikan ia terus bercambah hingga mengambil keputusan melanjutkan pengajian dalam aliran itu. “Sains memerlukan pelajar gigih mengulang kaji kerana semua aspek saling berkaitan. Cara guru mendidik juga penting. “Alasan enggan kerana takut keputusan tidak cemerlang, sangat goyah kerana aliran sastera juga susah dan memerlukan usaha untuk berjaya.  “Pendapat saya, individu sendiri yang perlu mencabar diri dan menetapkan matlamat sama ada untuk berjaya atau tidak,” katanya.

INFO:

Pelan Hala Tuju Modal Insan Sains dan Teknologi 2020 mensasarkan 60 peratus pelajar aliran sains malangnya ia merosot dengan bidang sains dan matematik hanya 37 peratus dan 29 peratus bagi sains tulen.

Melalui kajian didapati ramai pelajar lebih berminat menjadi ahli perniagaan, usahawan, petani, kontraktor, bidang perkhidmatan dan bidang hospitaliti yang bukan saja memberi cabaran baru menarik tapi turut menjanjikan pendapatan lumayan yang boleh mengatasi pendapatan bidang profesional.

Jumlah pelajar aliran sains di institusi pengajian tinggi tempatan kini hanya sekitar 35,000 orang setahun berbanding sasaran 100,000 pelajar setahun.

Malaysia memerlukan sekurang - kurangnya 500,000 tenaga kerja dalam aliran sains dan teknologi menjelang 2020 untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN METRO
27 FEBRUARI 2012

ISU ANTARABANGSA : KRISIS SYRIA : DIMANAKAH SUARA NEGARA-NEGARA ISLAM?

NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my


Pergolakan berterusan di negara-negara Arab nampaknya tidak akan berhenti dalam tempoh terdekat dan mungkin mencapai kemuncaknya dengan kejatuhan Syria dan Iran yang paling lantang menentang semua agenda Barat. Sebenarnya penduduk Tanah Arab dan seluruh dunia bukannya begitu bodoh untuk tidak nampak ada 'tangan asing' yang mencetus dan memarakkan pergolakan di negara-negara terbabit termasuk saranan resolusi sekatan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Seperti mana yang dilihat melalui penjajahan Iraq dan Afghanistan, semuanya tentu ada kaitan dengan simpanan minyak yang mahu dikawal pihak tertentu. Sama ada sebagai faktor utama atau pendorong, minyak tetap menjadi antara agenda utama pihak asing menghasut rakyat negara Arab bangkit menentang pemerintah mereka melalui kekerasan dan aktiviti subversif, seterusnya semua itu dihalalkan Barat sebagai perjuangan menentang kerajaan diktator. Libya yang dahulunya dipimpin Muammar Gaddafi merupakan contoh terbaik kejayaan tangan asing menjatuhkan pemerintah menggunakan rakyatnya sendiri, seterusnya menawarkan perkhidmatan 'menguruskan' sumber minyak negara tersebut. Iran pula merupakan sasaran puncak bagi membolehkan Barat mengawal bekalan minyak rantau itu tetapi keberanian keturunan Parsi masih digeruni mereka.

Namun, sebelum tiba masa untuk Iran, tangan asing ini dilihat cuba menjatuhkan sekutu kuatnya, Syria terlebih dahulu yang tidak 'sekuat 'segarang' jirannya itu. Persoalannya kini, di manakah negara-negara Islam lain di seluruh dunia ketika satu persatu negara Arab tumbang kepada anasir jahat asing dalam agenda kolonisasi global bentuk baru? Di mana Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Liga Arab dan ahli-ahlinya? Kebanyakan negara Islam kini dilihat sekadar mengangguk dengan media Barat dalam mengutuk pertumpahan darah yang berlaku tetapi tidak berani menegur campur tangan pihak luar dalam pentadbiran negara Arab. Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Azmi Hassan berpendapat masalah utama dalam menyelesaikan konflik di Syria kini adalah sokongan ekstrem kepada dua pihak bertelagah dan tiada negara yang mahu mengambil jalan tengah. "Jika dilihat draf resolusi Barat di PBB, ia amat berat sebelah dengan hanya memberi kata dua kepada Presiden Bashar al-Assad agar menghentikan kekerasan tetapi tidak pula ke atas pemberontak. "Amerika Syarikat dan Eropah lebih ekstrem ke arah menyokong pemberontak, sementara China dan Rusia pula ekstrem kepada Bashar. Jika ekstrem kepada sebelah pihak sahaja, konflik ini tidak akan selesai," tegasnya.

Menurut beliau, tiada pihak yang mahu menekan kedua belah pihak yang bertelagah termasuklah anggota OIC, Liga Arab mahupun PBB kerana setiap negara anggota mempunyai kepentingan masing-masing yang perlu dilindungi. Katanya, semua pihak sepatutnya lebih mengutamakan kesejahteraan rakyat Syria, bukannya seperti negara Arab tertentu yang terikut-ikut dengan resolusi Barat yang berat sebelah. Jelasnya, pengikut Bashar sebenarnya lebih ramai di Syria tetapi cuba digambarkan pihak tertentu jumlahnya kecil dengan majoriti rakyat menentang kepimpinannya. "Malaysia juga dalam dilema dalam menyelesaikan konflik ini tetapi kita selaku peneraju gerakan kesederhanaan boleh mengambil jalan tengah untuk menyelesaikan perbalahan di Syria. Kita boleh mengambil pendekatan sederhana dengan memberi penekanan agar kedua belah pihak dipaksa menghentikan kekerasan," ujarnya. Bagi pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia , Mohamad Faisol Keling, keretakan dalaman negara-negara Islam itu sendiri yang membuka ruang untuk kuasa asing campur tangan.

Dalam konteks Syria, beliau berpendapat pertembungan antara fahaman Syiah dan Sunnah menjadi punca dalaman negara itu menjadi lemah, seterusnya membolehkan 'tangan asing' mengambil kesempatan. "Syria sememangnya turut menghadapi gelombang kejatuhan pemerintah negara Arab seperti Mesir, Libya dan lain-lain. Namun, konflik dalaman akibat perbezaan ideologi, agama dan bermacam lagi yang melemahkan sesebuah negara sehingga berlaku pergolakan besar," katanya. Beliau mengangkat Malaysia sebagai negara contoh di mana perpaduan dalaman dan kestabilan politik menjadi pelindung utama kepada keutuhan negara dan mengelak campur tangan anasir luar. Menurutnya lagi, Syria juga menjadi contoh jelas campur tangan Barat apabila wujudnya lopong dalam kestabilan politik dalaman, melalui pertembungan Syiah yang disokong Iran dan Sunnah yang disokong negara Arab lain. "Perbalahan antara dua fahaman ini menyebabkan tiada kesepakatan dalam jihad Islam dan hubungan antara rakyat serta antara negara-negara Islam lemah. Dalam konteks agama, tiada titik pertemuan antara fahaman Syiah dan Sunnah juga dieksploitasi Barat untuk terus 'menjajah' negara Islam seperti mana yang berlaku dalam perang Iran dan Iraq sebelum ini," ujarnya.

Jelasnya, ketika perang 1980 hingga 1988 antara dua jiran itu, Iran ditewaskan Barat dengan menggunakan Iraq dan beberapa tahun kemudian Iraq turut dijajah. Dari sudut politik, Mohamad Faisol berkata, Syria perlu 'ditewaskan' bagi mengecilkan jaringan kuasa Iran di Asia Barat, terutamanya dalam membina pangkalan tentera Barat sebelum menyerang Iran. "Barat akan cuba mengepung Iran dengan menawan Syria dan mungkin Lubnan selepas Afghanistan, Iraq, Kuwait, Pakistan, Oman dan Turkmenistan sudah dikuasai mereka. Negara rantau itu yang mengikut telunjuk mereka pula tidak akan diganggu asalkan tidak menggugat keselamatan Israel dan akhirnya membolehkan Barat mengawal bekalan minyak di Asia Barat," jelasnya. Untuk menghalang penjajahan bentuk baru ini, beliau berharap konflik dalaman negara-negara Islam dapat diselesaikan terlebih dahulu agar setiap negara Islam kukuh dan kuat seperti yang diamalkan di Malaysia sejak sekian lama. Tegasnya, dunia Islam mempunyai kekuatan dan kemampuan secukupnya termasuk sumber kewangan, sumber asli dan kemajuan teknologi tetapi tidak digunakan sewajarnya. "Ambil contoh Iran yang bertahan sejak 1979 di bawah pelbagai tekanan, sekatan dan peperangan tetapi masih mampu berdiri teguh sehingga kini dengan tahap kemajuan melangkaui negara lain di rantau tersebut. "Jika masalah dalaman dapat diselesaikan dan sumber dunia Islam digunakan sewajarnya untuk kemakmuran bersama, mungkin kita dapat kembalikan pemerintahan khalifah di bawah payung kredibiliti sebuah negara Islam yang kuat," katanya. Walaupun semua itu mungkin masih jauh, beliau menegaskan, ia tidak mustahil dan Malaysia atau Turki menjadi calon terbaik untuk mengepalai sistem khalifah untuk menyatukan dunia Islam.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
28 FEBRUARI 2012