JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI10 Ogos 2012

ISU GLOBAL : NASIB ROHINGYA UMPAMA ETINK BOSNIA


Rencana ini ditulis oleh :
NURUL ANUAR KARI


Penindasan yang dihadapi etnik Rohingya bukannya sesuatu yang baru dan telah diketahui dunia sejak sekian lama, termasuk di Malaysia yang telah menerima berpuluh ribu pelarian Myanmar sejak beberapa dekad lalu. Etnik Rohingya yang memohon suaka politik di Malaysia jauh lebih bernasib baik berbanding saudara mereka di Myanmar yang masih diserang dan dihalau dari tempat tinggal mereka tanpa sebarang pembelaan. Walaupun masyarakat Rohingya telah hidup sebagai pelarian selama beberapa generasi di negara ini dan beberapa negara anggota ASEAN lain, hak kerakyatan etnik minoriti itu masih disekat kerajaan Myanmar kerana dikatakan tidak termasuk dalam 130 etnik asal. Sekitar 750,000 warga Rohingya yang tinggal di kawasan barat negeri Rakhine diklasifikasikan kerajaan Myanmar sebagai masyarakat Islam Bengali yang masuk dari Bangladesh tetapi tiada negara sendiri.

Bangladesh pula dilaporkan menolak pelarian Rohingya yang ingin menyelamatkan diri daripada penindasan di Myanmar dan terbaru telah menghalang pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa menyampaikan bantuan kepada pelarian berkenaan. Kesal dengan sikap masyarakat antarabangsa menangani isu tersebut, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) akan meminta kebenaran kerajaan Myanmar bagi menghantar misi pencarian fakta ke negara itu untuk mencari penyelesaian terbaik. Dengan jumlah kematian yang semakin meningkat dan lebih 100,000 etnik Rohingya kehilangan tempat tinggal, masyarakat Islam seluruh dunia tertanya-tanya apakah agenda kerajaan Myanmar dan mengapa tragedi melibatkan masyarakat Islam sering dipandang enteng masyarakat antarabangsa.

Walaupun sistem pemerintahan di Myanmar kini dikatakan semakin baik tetapi mampukah perubahan ke arah demokrasi yang dilaung-laungkan itu menyelesaikan masalah penindasan etnik yang telah berpuluh tahun berlarutan? Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Azmi Hassan menjelaskan, masalah Rohingya telah lama berlarutan sejak zaman junta tentera sehingga di bawah kerajaan awam kini. "Apa pun, Myanmar tidak mahu dan tidak akan mengiktiraf etnik Rohingya, yang datang dari Bangladesh, sebagai rakyat mahupun pelarian. Ini berlaku sejak negara itu dikenali sebagai Burma dahulu lagi. "Kini di bawah kerajaan baru, etnik asal Myanmar mempunyai motivasi baru untuk menghapuskan etnik minoriti itu tanpa sekatan daripada pihak pemerintah," katanya.

Menurut beliau, Myanmar sememangnya dalam proses ke arah demokrasi tetapi dalam hal ini, pihak pemerintah dan pembangkang termasuk Aung San Suu Kyi sendiri sepakat untuk tidak mengiktiraf etnik Rohingya. Tambahnya, masalah tidak akan selesai selagi dibiar Myanmar menguruskan situasi itu sendirian sementara Amerika Syarikat (AS) dan Eropah pula melihat perkembangan tersebut sebagai sesuatu yang tidak penting. Oleh itu, beliau menganggap langkah OIC menghantar pasukan sendiri sebagai langkah terbaik untuk campur tangan bagi mengelakkan situasi semakin melarat. "OIC badan terbaik untuk campur tangan memandangkan ASEAN tidak boleh diharap kerana memegang pendirian tidak campur tangan politik dalaman anggotanya sementara Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pula dikawal AS dan Eropah. OIC dapat memberi pendedahan dan membuka mata dunia terhadap penindasan berterusan etnik Rohingya serta situasi mereka yang ditolak oleh Bangladesh dan negara ketiga," ujarnya.

Jelasnya, etnik Rohingya yang dilihat tiada kemahiran untuk menyumbang kepada ekonomi sesebuah negara menjadi punca mereka ditolak semua pihak termasuk negara asal dan kerajaan Myanmar sendiri. Tegasnya lagi, setelah berpuluh tahun ditindas, situasi mereka tidak diendahkan lagi dunia kerana ia tidak memberi keburukan kepada geopolitik antarabangsa. Menurut Azmi, berbeza dengan situasi rakyat Palestin yang memberi impak kepada dunia, apa yang berlaku kepada warga Rohingya kini tiada kesan besar kerana jumlah mereka kecil dan tiada negara sendiri. "Cara terbaik dalam jangka pendek adalah untuk memaksa Myanmar sekurang-kurangnya mengiktiraf etnik minoriti ini sebagai pelarian dan melalui konvensyen khas pelarian PBB, kerajaan negara itu perlu membantu warga Rohingya. Malaysia dan Thailand selaku penerima pelarian Rohingya terbanyak boleh menunjukkan contoh baik layanan adil kepada pelarian terbabit sebagai satu langkah simbolik dalam ASEAN," jelasnya.

Namun, beliau secara peribadi merasakan campur tangan OIC itu tidak akan membawa penyelesaian mahupun kesan kesan positif dalam jangka pendek. "ASEAN sendiri perlu campur tangan tetapi masalahnya mereka tidak mahu merencatkan proses demokrasi di Myanmar. Persoalannya kini, yang mana lebih penting - Rohingya atau demokrasi," soal beliau. Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Proffesor Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak juga bersetuju ASEAN sendiri yang sepatutnya menyelesaikan masalah di depan 'halaman' mereka itu. "Ini bukannya campur tangan politik dalaman, ini tragedi kemanusiaan yang menjejaskan imej ASEAN sendiri kerana selama ini mereka paling banyak membela Myanmar daripada campur tangan Barat. ASEAN tidak boleh cuci tangan dan membiarkan OIC membuat kerja mereka. Jika terus berdiam diri, tiada bezanya ASEAN dan Kesatuan Eropah (EU) yang membiarkan Serbia menyembelih etnik Bosnia dahulu," tegasnya. Beliau juga tidak bersetuju dengan tindakan ASEAN terlalu 'menghormati' Myanmar dan mengekalkan dasar tidak campur tangan sedangkan pelanggaran hak asasi manusia dan mungkin juga pembersihan etnik sedang berlaku di depan halaman mereka sendiri.

Tambahnya, pemerintah Myanmar juga memang dikenali berkeras dalam mengawal tindak-tanduk etnik asal negara itu, inikan pula terhadap etnik-etnik minoriti lain yang ingin disingkirkan seperti masyarakat Rohingya. Beliau turut mempersoalkan motif penindasan etnik minoriti itu memandangkan masyarakat Rohingya tidak menuntut wilayah sendiri mahupun memberontak tetapi hanya mahukan perlindungan dan keadilan. "Motif keganasan terbaru ini kurang jelas tetapi mungkin kerana mereka takut dengan sokongan etnik minoriti akan cenderung kepada penentang kerajaan serta pejuang demokrasi. Sudahlah hidup serba kekurangan dalam kedaifan dan kini penindasan sistematik oleh kerajaan yang mahu singkirkan mereka. Apabila Bangladesh dan negara ketiga juga menolak mereka, Rohingya mungkin berhadapan dengan pembersihan etnik pula," katanya. Beliau berharap ASEAN segera mencari jalan untuk membantu atau kredibiliti mereka akan terjejas kerana membiarkan etnik Rohingya seperti mana EU mengabaikan etnik Bosnia. "Persoalannya kini, adakah ASEAN akan terus berdiam diri dan melihat pembersihan etnik seperti mana EU lakukan dalam perang Bosnia dahulu," ujarnya.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Jumaat, 10 Ogos 2012

ISU SOSIAL : KEMBALIKAN KASIH SAYANG KELUARGA


Rencana ini ditulis oleh :
MOHAMAD ABDULLAH
PENULIS ialah Timbalan Pendaftar
Pejabat Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia.


Laporan akhbar baru-baru ini tentang beberapa berita yang mengaitkan kejadian jenayah yang melibatkan keluarga terdekat agak mengganggu fikiran kita. Dalam satu kejadian di Kuching, Sarawak seorang anak dilaporkan memukul ayahnya yang berusia 77 tahun hingga mati. Pada halaman yang sama, di Johor Bahru, Johor seorang anak dikatakan menyamar sebagai ah long untuk mengugut bapanya sebanyak RM3,000. Ini hanyalah sebahagian besar daripada kejadian yang berlaku kebelakangan ini yang tidak harus dipandang kecil. Sedikit masa lalu kita pernah dikejutkan dengan berita ibu bapa yang menyaman anak yang mengabaikan mereka setelah diagihkan harta dan mereka menang kes mahkamah tersebut. Anaknya seorang pensyarah dilaporkan dijatuhi hukuman kerana kesalahan tersebut.

Menjelang Aidilfitri nanti akan banyaklah lagi laporan kesedihan ibu bapa yang menanti kepulangan anaknya atau mereka mereka yang disisihkan lalu hidup dalam kesunyian dan kesepian sama ada di rumah orang tua-tua atau pun bersendirian di rumah usang bertemankan air mata dan kenangan melihat kepulangan anak cucu jiran tetangga dengan linangan air mata yang barangkali amat payah difahami oleh sesetengah anak-anak muda yang dibesarkan melalui generasi high technology dan makin kurang high touch-nya, menggunakan istilah penulis Megatrends, John Naisbitt. Kes-kes jenayah yang berlaku begitu menakutkan, apatah melibatkan warga emas dan sanak saudara yang amat rapat di luar jangkauan pemikiran. Ke manakah hilangnya belaian kasih sayang yang ada sehingga kita gagal merasai perasaan mereka sebagai saudara, suami isteri apatah lagi ibu bapa yang melahir dan membesarkan kita.

Ini belum lagi melihat kepada nasib orang tua uzur yang kerap diabaikan oleh anak-anak semata-mata kerana jurang pemisah yang besar untuk memahaminya. Seorang tua, bukan sekadar memerlukan wang ringgit tetapi jauh dari itu adalah kasih sayang dan perhatian. Seorang anak muda pernah bercerita kepada penulis bagaimana datuknya yang tua dan dianggap menyusahkan keluarga dengan sikap cerewet dan memberontak tiba-tiba tersenyum apabila dia memandi, membedak dan menyisir rambutnya. Selepas beberapa hari, datuknya menghembuskan nafas terakhir sebagai kesudahan dari episod bebanan anak-anak yang tidak pernah cuba memahami perasaan kesunyian yang dilalui oleh bapa mereka.

Seorang ibu atau bapa sering melihat anak-anak dalam bayangan masa lalunya, mengharapkan anak itu tidak pernah besar dan dapat dimanjakan seperti mana usia kecil dan remajanya kerana apabila dewasa dan berkeluarga sendiri, ibu bapa akan mula terasing dan kesunyian, walau pun dia terpaksa menerima hakikat itulah fitrah kehidupan yang harus ditempuhi. Sudah sampai masanya kita lebih prihatin terhadap hal ini. Jangan hanya mengharapkan kerajaan dan pihak berkuasa yang menyelesaikannya. Sebaliknya berusahalah untuk lebih mendekati dan meningkatkan kasih sayang dalam keluarga. Anggota keluarga juga perlu lebih prihatin terhadap nasib dan keadaan mental dan fizikal mereka yang ada di sekeliling. Jika terdapat petanda-petanda adanya kemungkinan seperti ini berlaku, berusahalah mencegahnya dari awal.

Dalam menghadapi tekanan kerjaya, masalah ekonomi dan apa jua yang terjadi, fikirlah dengan tenang dan lakukan muhasabah dengan ikhlas untuk menyelesaikan masalah yang timbul. Kekerasan dan jenayah bukan cara yang terbaik apatah lagi melibatkan orang kita sayang. Setiap masalah tentu ada penyelesaiannya jika kita jujur dan benar-benar ingin menyelesaikannya. Jika perlu mereka yang berhadapan dengan tekanan dan masalah peribadi boleh merujuk dirujuk kepada kaunselor yang bertauliah, mereka yang lebih disegani atau pihak-pihak yang boleh membantu. Perasaan malu dan bimbang dicemuh harus diatasi demi menyelamatkan nyawa dan berlakunya keadaan yang tidak seharusnya. Satu sistem sokongan yang kuat dalam masyarakat perlu diwujudkan. Masyarakat dan jiran tetangga perlu memainkan peranan dalam menangani isu ini dan meningkatkan sikap siap siaga terhadap insiden tidak diingini ini. Tidak ada salahnya mempunyai sedikit perasaan curiga apabila berlaku hal-hal atau tingkahlaku yang di luar kebiasaan dengan membuat laporan kepada pihak berkuasa.

Menjaga tepi kain orang barangkali tidak wajar, namun dalam situasi tertentu yang bukan umpat keji, ia perlu diamalkan demi membantu dari mengelakkan tragedi buruk berlaku. Namun begitu, pada akhirnya, kasih sayang sejati yang ditanam dalam kalangan kaum keluarga dan tentunya pegangan agama, akan menjadi benteng yang sangat berguna untuk mengatasinya. Agama menyediakan garis panduan yang jelas dan sangat menekankan kepada sikap berkasih sayang. Tatkala umat Islam mengerjakan ibadah untuk mendekatkan diri dengan Allah SWT sepanjang Ramadan dan syawal yang akan datang, adalah wajar kita kembali kepada nilai-nilai kasih sayang ini, membuat muhasabah dan melakukan penambahbaikan dengan mengukuhkan persaudaraan dalam keluarga. Sebesar mana pun masalah yang ada dan sehebat mana pun perselisihan yang terjadi, kita perlu kembali kepada agama dan saling memaafkan tanpa perlu terus menuding jari. Air dicincang tidak akan putus. Hancur hati ibu bapa yang diabaikan apatah lagi melihat berlakunya perselisihan sesama keluarga yang bakal meruntuhkan satu institusi utama dalam agama.

Kenanglah masa kecil dalam dakapan dan pelukan ibu dan ayah. Ingati kembali detik-detik manis dibelai dan dihantar belajar di sekolah malah ke kolej dan universiti. Bayangkan detik-detik manis suami isteri, derai tawa satu keluarga dan jernihnya air mata ibu dan ayah yang menanti kepulangan kita, yang menunggu dakapan putera-puterinya yang barangkali itulah terakhir kalinya. Kejayaan hidup, kesibukan kerjaya dan berhadapan dengan masalah tidak harus menjadikan kita cuai dan lalai terhadap tanggungjawab kepada keluarga apatah lagi ibu bapa kita. Merekalah syurga kita. Mereka mungkin tidak sehebat anak-anaknya, nilainya mungkin agak berbeza, pemikirannya juga tidak sama, namun hakikatnya merekalah permulaan kita dan keluargalah segalanya.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Jumaat, 10 Ogos 2012