JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI21 Februari 2012

ISU SOSIAL : NILAI HIDUP KIAN MEROSOT


Ramai yang merasakan generasi muda hari ini, tanpa mengira bangsa dan kepercayaan agama, semakin tidak mempercayai nilai kehidupan ideal yang dijalani nenek moyang mereka. Apabila memikirkan mereka, perkara pertama yang terlintas ialah kemerosotan akhlak dan nilai keperibadian anak muda masa kini. Golongan muda hari ini ialah pemimpin masa depan dan di bahu mereka terletak tanggungjawab untuk mengekalkan serta memulihara legasi sosial dan budaya masyarakat. Bagaimanapun ramai merasakan bahawa jika pelbagai masalah sosial yang dihadapi golongan muda hari ini mahu dijadikan ukuran, maka mereka menuju jalan yang salah. Apa pun, adakah hanya mereka yang harus dipersalahkan terhadap masalah sosial yang dihadapi masyarakat sekarang? Sebelum menuding jari terhadap golongan muda ini, kita patut meneliti pelbagai aspek kehidupan yang ligat berputar dan persekitaran yang pesat membangun kini, kerana ada yang semakin menjadi tidak relevan, yang tidak lagi menjadi keutamaan, dan aspek kehidupan yang baru muncul yang tidak begitu dapat diterima kalangan generasi dewasa.

Kehidupan hari ini dipenuhi dengan banyak cubaan dan cabaran, maka pilihan yang tepat akan memastikan arah tujuan yang betul. Golongan muda, termasuk pelajar dan siswazah, dilihat sebagai golongan yang mudah dipengaruhi dalam membuat pilihan dan keputusan yang betul. Pilihan mereka dalam menjalani kehidupan berkait rapat dengan peraturan dan larangan yang perlu mereka patuhi pada setiap peringkat usia muda. Waktu "curfew" atau had waktu bebas sebelum berkurung di rumah adalah contoh terbaik. "Kebanyakan universiti awam mempunyai waktu kurungan bagi mereka yang menginap di asrama kampus. Pukul 11 atau 12 tengah malam merupakan waktu paling lewat untuk seseorang itu memasuki perkarangan universiti. Ini ditetapkan di UiTM dan UUM antaranya," jelas seorang gadis baru-baru ini. Besar pengaruhnya jika lokasi kolej atau institut pengajian tinggi seseorang pelajar itu terletak di bandar-bandar besar. "Ada kawan sekuliah saya yang tidak balik ke kolej sehingga pukul 6 pagi keesokannya. Entahlah dia ke mana dan buat apa, tapi dia kata dia bermalam di restoran makanan segera yang buka 24 jam," jelas seorang siswazah tahun satu di Selangor yang hanya ingin dikenali sebagai J. Liyana, 19.

Kelas bermula pukul 8 atau 9 pagi jadi pelajar-pelajar yang bermalam di luar kolej masih sempat menghadiri kuliah pada keesokan harinya, katanya. Tempat-tempat hiburan sebelum ini diarah mematuhi waktu operasi yang ketat; mereka perlu tutup pukul 1 pagi selewat-lewatnya. Bagaimanapun ada pusat hiburan yang kini dibuka hingga lewat 3 pagi, terutama yang beroperasi di kawasan tumpuan pelancong, menurut seorang petugas sebuah firma keselamatan di Selangor. Dan inilah yang membuatkan anak muda tempatan turut berada di luar kampus hingga lewat malam. Apakah tujuan anak-anak muda ini berbuat demikian? Adakah tindakan mereka bermalam di luar kolej semata-mata mahu belajar berkumpulan atau mahu berseronok di luar kerana menganggap diri mereka sudah cukup dewasa untuk bebas? Penulis pernah berdepan dengan situasi ibu bapa diajukan soalan tentang cara memastikan anak mereka yang semakin meningkat dewasa untuk mendengar kata. Seorang daripada mereka memberikan respons bahawa cara membesarkan anak-anak hari ini berbeza dengan dahulu, pendekatan yang perlu digunakan juga harus berlainan.

Mungkin disebabkan terlalu banyak dugaan daripada kemudahan yang tersedia di luar sana, yang mudah mempengaruhi golongan muda ini, untuk tidak menumpukan perhatian kepada pelajaran dan kerjaya mereka. Apa pula kata orang muda hari ini tentang istilah akhlak dan pentingnya agama di dalam kehidupan mereka? Adakah mereka merasakan nilai-nilai murni dan agama masih relevan dalam kehidupan seharian mereka? "Akhlak sangat relevan dan akan sentiasa relevan kepada saya, baik dari aspek persendirian mahupun di tempat kerja, lebih-lebih lagi pekerjaan saya sebagai seorang juruaudit di Lembah Klang ini. Saya dianggap sebagai contoh atau role model. "Saya perlu memastikan saya ada prinsip yang kukuh - berintegriti, jujur, berdisiplin, boleh dipercayai - dan saya tegas dan bertanggungjawab. Orang yang berakhlak baik boleh disamakan dengan permata berharga yang sukar ditemui," jelas juruaudit Zinnirah Abbas, 35, yang menetap di Bandar Utama. Gadis ini berkata agama bersama pendidikan dan latar belakang keluarga yang baik memainkan peranan besar dalam membentuk keperibadian akhlak dan etika profesional seseorang itu. Suhana Lina Sarkawi dari Sarawak percaya seorang insan yang mengamalkan nilai agama yang kuat akan mempertahankan akhlak diri yang mulia. "Agama ialah cara hidup. Akhlak itu mencerminkan sikap atau tingkah laku seseorang yang mempengaruhi tahap penyesuaian dirinya terhadap keadaan sekeliling. Asalkan ia seiringan dengan ajaran agama, pasti akhlak tidak mudah rosak," katanya.

Harta dan akhlak

Pemerhatian sesetengah pihak terhadap mereka yang tinggal di rumah mewah dan berharta, lebih mudah terdedah kepada pengaruh yang meruntuhkan akhlak, sebaliknya mereka yang tidak mempunyai kemewahan itu lebih kukuh memelihara akhlak dalam keadaan yang penuh dugaan ini. Kebenarannya tidaklah mutlak kerana persekitaran bukanlah semata-mata faktor yang mempengaruhi akhlak seseorang, kerana ia juga bergantung kepada pilihan individu. "Perkara yang bersangkutan dengan akhlak ini agak kompleks tetapi mereka yang sentiasa akur perintah agama, pasti terpelihara akhlaknya. Pendidikan dan cara seseorang itu dibesarkan turut memberikan impak. Sebagai manusia, kita harus membuat pilihan yang seimbang untuk terus hidup dengan aman dan bertatasusila tinggi. Sekali lagi ia satu persoalan pilihan," sambung Suhana, sambil berkata adalah penting bagi orang Islam mendalami kefahaman tentang agama. Akhlak yang baik dan budi pekerti yang tinggi pasti akan menjadikan seseorang itu contoh atau model terbaik untuk masyarakat. Berakhlak baik tidak bererti seseorang itu menolak pemodenan. Kesimpulannya, keperibadian akhlak membentuk golongan muda yang berjaya dalam menentukan masa depan mereka.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
17 FEBRUARI 2012

ISU KESIHATAN : DIET TANPA SENAM?

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN


Hati-hati dengan diet yang dilakukan kerana jika tidak berhati-hati, memang berat badan akan turun mendadak tetapi masalah lain pula mungkin timbul. Jangan tiru pelakon 'Ally Mc Beal', Callista Flockshart, yang melakukan diet melampau sehingga akhirnya menderita penyakit anoreksia. Bagaimanapun beberapa artis tempatan dilihat dapat mengurangkan berat badan dengan mengamalkan gaya hidup sihat sambil mengambil diet sihat selain melakukan aktiviti fizikal. Antaranya Bob AF, Aizat AF, Imran Ajmain dan penyanyi baru Syah. Tapi mungkinkah anda akan dapat mengurangkan berat badan dengan hanya mengurangkan pengambilan makanan, mengambil ubatan tertentu tanpa melakukan apa-apa aktiviti fizikal? Anda mungkin dapat mengurangkan berat badan dengan hanya 'berlapar' tetapi tidak mungkin mendapat bentuk badan yang diidamkan. Risikonya pula, berat badan anda akan naik mendadak apabila anda kembali makan seperti biasa.

Jangan terperanjat jika anda mengalami pelbagai masalah yang berkaitan dengan organ badan dalam tempoh masa beberapa tahun. Pakar Pemakanan Hospital Pantai Ampang, Norsyamimi Ahmad berkata, program mengurangkan berat badan tanpa senaman amat tidak logik. "Senaman amat perlu untuk mengeluarkan tenaga daripada makanan jika tidak, ia akan ditukar menjadi lemak," katanya semasa ditemui baru-baru ini. Bagaimanapun senaman perlu dilengkapi dengan penjagaan makanan bagi memberikan berat badan yang ideal. Sebenarnya bukan semua orang boleh melakukan senaman terutama bagi mereka yang dikategorikan sebagai morbit obes - jika bacaan Indeks Jisim Berat Badan (BMI) melebihi bacaan 40 (berbanding 19 hingga 25 yang biasa) serta mempunyai masalah kesihatan. "Kaki pesakit morbit obes tidak mampu menampung berat badan. Jadi mereka boleh memulakan dengan diet kalori sangat rendah iaitu hanya mengambil 800 kalori sehari," katanya.

Mereka yang menjalankan diet berkenaan perlu mendapatkan pemantauan berterusan daripada doktor atau pakar pemakanan di wad. Cara mengurangkan berat badan paling baik adalah dengan menjaga makanan dan melakukan senaman. "Kita perlu seimbangkan makanan yang kita makan dengan senaman yang dilakukan bagi mendapatkan berat badan ideal," katanya. Nursyamimi berkata, senaman yang biasa dilakukan seperti berjoging, berjalan kaki semasa membeli-belah yang menyebabkan kadar degupan jantung tinggi selain pengeluaran peluh meningkat. Selain berjalan, berkebun selama setengah jam boleh membakar sebanyak 100 kalori. "Bagaimanapun semua aktiviti senaman dan makanan bergantung kepada usia dan berat badan seseorang," katanya. Apa yang perlu dilakukan adalah memastikan apa yang kita makan. Bagi diet yang betul, pesakit perlu makan ikut waktu, memilih makanan yang betul dan pastikan kalori yang perlu diambil setiap hari. Nursyamimi berkata, sarapan pagi tidak boleh ditinggalkan dan pesakit perlu mengambil lebih protein dan fiber seperti telur, ikan dan ayam.

Menu sarapan bagi wanita adalah sebiji telur separuh masak, dua keping roti berserat, buah-buahan, milo atau susu dengan oat. Manakala bagi lelaki pula adalah sebiji telur separuh masak, tiga hingga empat keping roti berserat, buah-buahan, milo atau susu dengan oat. Bagi makan tengahari pula, ambil 1/3 nasi, 1/3 ikan, ayam atau daging dan 1/3 sayur-sayuran serta sebiji atau sehiris buah-buahan. Sementara makan malam lebih kurang sama dengan makan tengahari. Bagaimanapun diet ini perlu diubah mengikut tahap kesihatan seseorang seperti diabetes, pesakit jantung dan penyakit kronik lain. "Perlu diingat, pastikan waktu makan setiap hari adalah lebih kurang sama. Bermula dengan sarapan pukul 7 hingga 9 pagi, makan tengahari pada pukul 12.30 hingga 2.30 petang dan makan malam seelok-eloknya empat jam sebelum tidur atau sebelum pukul 8 malam," katanya. Dr. Nursyamimi berkata, diet tanpa senaman atau dikatakan sebagai 'yo-yo diet' biasanya akan menyebabkan berat badan turun naik mendadak kerana kehilangan otot.

Diet ini menggunakan otot untuk ditukar kepada tenaga kerana otot dua kali lebih berat berbanding lemak. "Diet sebegini amat tidak digalakkan," katanya. Mereka yang mengamalkan diet berkenaan mempunyai risiko bertambah berat badan dua kali ganda, kerosakan buah pinggang, haid tidak teratur, mood tidak betul, tekanan darah tidak stabil dan paras gula dalam darah menurun sehingga kadang-kala boleh pengsan. Biasanya penurunan berat badan yang ideal adalah 10 peratus dalam tempoh enam bulan. Diet paling popular sekarang adalah pengambilan protein tinggi dan rendah karbohidrat tetapi diet ini tidak boleh diambil berterusan kerana akan memberikan kesan kepada buah pinggang. "Biasanya ia hanya dilakukan selama 60 hari dan diikuti dengan senaman seperti berenang, berbasikal atau joging mengikut kesesuaian," katanya. Dalam tujuh seminggu, pastikan lima hari dengan masakan bakar, kukus atau sup sementara hari lain dengan goreng atau bersantan. Mengenai pusat pelangsingan badan, pil penyerap dan membakar lemak serta teh herba, Nursyamimi berkata, ia hanya akan berkesan jika menjaga pemakanan selain senaman.

Sebenarnya apa yang berlaku hanyalah pembuangan air atau menyerap semua lemak yang ada dalam badan. "Kadang-kala kita rasa lapar tetapi sebenarnya kita hanya dahaga. Jadi pastikan sama ada kita benar-benar lapar dengan meminum air," katanya. Beliau menasihatkan mereka yang ingin mengawal berat badan agar menjalani pemeriksaan kesihatan sebelum bertemu dengan pakar pemakanan bagi mendapatkan diet yang betul. "Ini kerana diet berlainan bagi individu mengikut tahap kesihatan masing-masing," katanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 FEBRUARI 2012

ISU UMUM : ANTARA CINTA DAN AIR MATA


Cinta sememangnya sangat sukar ditafsirkan. Ada ketikanya kerana cinta manusia buta hati dan mata menerima segalanya dengan rela dalam terpaksa. Ada masanya kerana cinta, manusia hilang pertimbangan berbunuhan sesama sendiri. Cinta juga membuatkan kita rindu pada si dia tatkala lama tidak ketemu tetapi ia juga mampu membuatkan pasangan bergaduh siang malam hanya kerana sifat cemburu akibat terlalu menyintai. Bersandarkan hikayat dan legenda, Tun Teja terpaksa melepaskan cintanya untuk berkahwin dengan Sultan Melaka, meninggalkan Hang Tuah yang sanggup berkorban segalanya demi Sultan. Begitu juga kerana cinta, Qais dianggap sebagai majnun (gila) oleh masyarakat keliling kerana kelakuan peliknya yang terlalu merindui kekasihnya Laila. Manakala Laila pula hidup tidak keruan, serba tidak kena merindui si majnunnya yang sering melagukan syair dan puisi cinta mereka. Kerana cinta juga ada yang bertindak di luar pertimbangan apabila sanggup membunuh diri hanya kerana kehilangan kekasih seperti mana Romeo dan Juliet.

Ketentuan

Namun yang pasti, cinta adalah anugerah Tuhan paling indah buat manusia.Sementelah manusia itu dijadikan berpasangan maka cinta sejati tidak mengenal usia, pangkat dan harta dan kerana cinta juga nikmat hidup lebih dirasai. Mingguan Malaysia ingin mengajak pembaca berkongsi kisah cinta yang sering diperkatakan sebagai antara cinta agung. Kisah cinta mereka mampu membuatkan kita terharu dan kagum atau mungkin jua insaf dengan kebesaran-Nya. Cinta sememangnya satu hakikat bagi manusia. Hidup pastinya tidak akan sempurna tanpa cinta. Namun yang pasti, cinta abadi adalah cinta terhadap pencipta-Nya dan itulah ketentuan bagi setiap manusia.

SHAH JAHAN DAN MUMTAZ MAHAL

PADA 1612, pemerintah kerajaan Moghul, Shah Jahan telah dikahwinkan dengan seorang gadis jelita bernama Arjumand Banu. Gadis ini kemudian diberi nama Mumtaz Mahal dan melahirkan 14 orang anak untuk Shah Jahan. Walaupun memiliki beberapa orang isteri namun Mumtaz ialah isteri kesayangan beliau. Setelah kematian Mumtaz pada 1629, hidup Shah Jahan menjadi tidak keruan. Beliau membuat keputusan membina sebuah monumen sebagai lambang cinta kepada isterinya itu yang kini dikenali sebagai Taj Mahal. Bangunan ini mengambil masa 20 tahun untuk disiapkan dengan 20,000 orang dan 1,000 gajah bekerja tanpa henti. Malangnya, Shah Jahan digulingkan oleh anaknya sendiri lalu dipenjarakan di Kubu Merah Agra. Beliau menghabiskan sisa-sisa hidup merenung Taj Mahal yang terletak di seberang sungai dan akhirnya dikebumikan bersebelahan kubur isterinya di Taj Mahal.

POCAHONTAS DAN JOHN SMITH

KISAH cinta unik antara dua pihak yang bermusuhan yang akhirnya tidak kesampaian. Pocahontas ialah anak kepada ketua kaum Indian dari suku Algongquian di Virginia, Amerika Syarikat. Pocahontas pertama kali bertemu dengan lelaki Inggeris, John Smith pada Mei 1607 setelah lelaki tersebut ditangkap dan dijadikan tahanan kaumnya. Pocahontas yang menjadi penyelamat Smith daripada diseksa lebih teruk kemudiannya jatuh hati kepadanya. Pocahontas membantu memulihkan kecederaan Smith yang menjadi anak angkat bapanya. Smith kemudiannya kembali ke pekan Jamestown namun mereka masih kerap berjumpa. Namun dalam satu peperangan, Smith cedera parah dan dihantar pulang ke England. Pocahontas yang menerima perkhabaran bahawa Smith terbunuh, telah pergi ke bandar Jamestown namun ditawan oleh Jeneral Sir Samuel Argall. Dia dijadikan tebusan untuk mendapatkan semula tentera Inggeris yang ditawan puak Indian. Pocahontas akhirnya berkahwin dengan seorang lelaki Inggeris, John Rolfe. Setelah mendapat tahu Smith masih hidup, dia pergi ke England menjejakinya namun pertemuan tersebut dikatakan yang terakhir buat mereka.

CLEOPATRA DAN MARC ANTHONY

KISAH cinta pemimpin dua negara ini menjadi ikon kisah percintaan klasik di seluruh dunia. Mungkin pelbagai telahan dibuat memandangkan kedua-dua mereka berjawatan tinggi maka ada yang melihat hubungan mereka sekadar untuk mengukuh kuasa. Apatah lagi Cleopatra sendiri sebelum itu pernah mempunyai hubungan dengan pemimpin Rom, Julius Caeser. Namun hubungan antara Cleopatra dan Marc Anthony dilihat sebagai cinta sejati kerana kedua mereka akhirnya sanggup mati kerana cinta. Kedua mereka jatuh cinta pandang pertama ketika bertemu di Alexandria dan kedua mereka dikatakan berkahwin tidak lama kemudian. Namun kerana tugas Anthony terpaksa pulang ke Rom. Bagaimanapun akibat terpedaya dengan berita palsu yang mengatakan Cleopatra terbunuh, Anthony kemudiannya bertindak membunuh diri kerana tidak boleh menerima kenyataan. Cleopatra yang mendengar berita ini turut bersedih yang amat sangat dan mengambil tindakan membunuh diri dengan membiarkan seekor ular berbisa menggigitnya. Sasterawan terkenal William Shakespeare turut menulis skrip dan mengarah drama dengan tajuk sama kerana kagum dengan kisah percintaan mereka. Sehingga kini drama mengenai kisah percintaan mereka masih dimainkan dan tetap mendapat sambutan hangat.

MARIE DAN PIERRE CURIE

MEREKA bukan sahaja dipertemukan melalui ikatan perkahwinan tetapi turut sama mencipta nama dalam bidang sains. Pada 1881, Maria Sklodowska Curie yang berasal dari Poland berpindah ke Paris untuk melanjutkan pelajaran. Di Universiti Sorbonne, beliau dikenali sebagai ulat buku dan sering menghabiskan masa di perpustakaan. Kerajinannya menarik perhatian pengarah makmal di situ, Pierre Curie. Marie yang pada mulanya hanya minat belajar menolak untuk berkahwin dengan Curie beberapa kali namun akhirnya akur dengan jodoh mereka lalu disatukan pada 1895. Pada 1898, pasangan ini berjaya menemui polonium dan radium. Kejayaan menemui radioaktif itu telah membolehkan mereka bersama Henri Becquerel dianugerahkan Hadiah Nobel dalam bidang fizik pada 1903. Kegembiraan mereka tidak lama apabila Pierre meninggal dunia pada 1904. Dalam kesedihan, Marie terus berazam melanjutkan kajian mereka berdua dan hasilnya beliau sekali lagi dianugerahkan Hadiah Nobel pada 1911, kali ini dalam bidang kimia.

LIU GUOJIANG DAN XU CHAOQIN

KISAH cinta dari China ini cukup mengharukan. Hebatnya cinta mereka apabila si suami sanggup memahat 6,000 anak tangga dengan tangannya sebagai lambang cinta kepada isterinya. Ia berlaku 56 tahun lalu, apabila Liu Guojiang, pemuda berusia 19 tahun, jatuh cinta dengan seorang janda yang 10 tahun lebih tua daripadanya bernama Xu Chaoqin. Umpama kisah Romeo dan Juliet, teman-teman dan saudara mencela hubungan mereka kerana perbezaan usia. Demi cinta, kedua-duanya memutuskan untuk melarikan diri dan tinggal di sebuah gua di Desa Jiangjin, selatan Chong Qing. Pada mulanya kehidupan mereka sangat menyedihkan kerana hidup serba kekurangan. Setelah dua tahun tinggal di situ, Liu mulai memahat anak-anak tangga agar isterinya dapat turun dan naik ke gunung dengan mudah. Pasangan ini hidup bahagia selama lebih 50 tahun. Suatu hari Liu yang sudah berusia 72 tahun pengsan ketika pulang dari ladangnya. Xu duduk dan berdoa di samping suaminya sehinggalah Liu menghembuskan nafas terakhir dalam dakapannya. Terharu dengan kisah cinta mereka, pemerintah memutuskan untuk melestarikan "anak tangga cinta" itu dan gua yang menjadi kediaman pasangan ini sebagai muzium agar cinta agung mereka terus hidup.

RAJA EDWARD DAN WALLIS SIMPSON

MONARKI Britain sememangnya sentiasa hangat dengan pelbagai skandal cinta terlarang. Sebelum skandal yang menyelubungi Puteri Diana dan Putera Charles terhebah, pakciknya Raja Edward terlebih dahulu mencipta sejarah mengenai kisah cintanya. Lebih menarik lagi, beliau sanggup turun takhta sebagai Raja England pada 1936 hanya kerana mahu mengahwini seorang wanita dari Amerika Syarikat, Wallis Simpson. Beliau terpaksa meletak jawatan kerana berdasarkan sistem beraja England, wanita yang bakal menjadi permaisuri tidak boleh seorang janda. Simpson pernah berkahwin sebanyak dua kali dan ketika jatuh cinta kepada Edward, dia masih lagi isteri orang. Edward hanya memerintah selama 11 bulan dan akhirnya berkahwin pada 3 Jun 1937. Mereka berdua menghabiskan hayat menetap di Perancis. Edward meninggal dunia pada Mei 1972, menyebabkan Wallis hidup menyendiri sebelum akhirnya meninggal dunia pada April 1986.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 FEBRUARI 2012

ISU PENDIDIKAN : MENARIK MINAT PELAJAR KE ALIRAN SAINS

Oleh Tan Sri Alimuddin Mohd Dom
PENULIS ialah Pengerusi Yayasan Guru Malaysia Berhad


Akibat merosotnya bilangan pelajar aliran sains Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan penubuhan jawatankuasa khas bagi mengkaji punca serta penyelesaian kepada isu tersebut. Kementerian Pelajaran dilaporkan memandang serius isu kemerosotan minat pelajar dalam bidang sains dan matematik iaitu hanya 37 peratus dan 29 peratus sahaja bagi sains tulen. Jumlah ini tidak mencapai sasaran yang sepatutnya iaitu 60 peratus dalam bidang sains dan 40 peratus aliran sastera atau kemanusiaan. Kewujudan aliran sains bermula apabila pelajar memasuki Tingkatan Empat di sekolah menengah. Mereka boleh memilih salah satu aliran yang ditawarkan iaitu aliran sains, kemanusiaan atau vokasional. Bagi pelajar aliran sains tulen mereka dikehendaki mengambil mata pelajaran Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi di samping mata pelajaran teras iaitu Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sejarah dan Pendidikan Agama Islam atau Pendidikan Moral. Kebiasaannya pelajar yang mengikuti aliran sains ini adalah terdiri daripada mereka yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Kemerosotan bilangan pelajar sekolah menengah yang mengikuti aliran sains ini boleh menjejaskan usaha untuk meramaikan siswa mengikuti subjek kritikal di peringkat universiti. Para siswa perlu mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau Matrikulasi untuk membolehkan mereka mengikuti bidang perubatan, farmasi, kejuruteraan, akauntansi dan lain-lain. Sebagai sebuah negara sedang memasuki fasa negara maju bilangan tenaga kerja yang ramai berkelulusan dalam bidang tersebut sangat diperlukan. Mereka akan berperanan menjadi penyelidik, saintis, teknologis, jurutera, perekacipta dan tenaga pengajar di universiti. Itulah sebabnya Kementerian Pelajaran memperkenalkan dasar 60 : 40. Dasar ini mempunyai kaitan rapat dengan usaha menjadikan Malaysia sebagai negara maju melalui slogan Wawasan 2020 yang diperkenalkan lewat 980an.

Tidak dapat dinafikan bukanlah mudah untuk pelajar mendapat kelulusan cemerlang dalam bidang sains kerana ia dikatakan lebih sukar jika dibandingkan dengan mata pelajaran sastera atau kemanusiaan. Ada pelajar yang ingin mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM atau STPM akan memilih bidang kemanusiaan atau vokasional walaupun mereka layak mengikuti bidang sains. Dengan keputusan cemerlang dalam peperiksaan itu membolehkan mereka diterima dengan mudah ke institusi pengajian tinggi dan memilih subjek yang mereka minati. Kemerosotan bilangan pelajar aliran sains ini perlu dilihat secara holistik. Ini bermakna untuk mengatasi isu tersebut perlu dilihat dari semua aspek dan melibatkan semua pihak. Dengan ini tidaklah dibebankan kepada sekolah atau guru semata-mata. Isu kekurangan pelajar mengikut aliran sains khususnya di kalangan pelajar bumiputera disedari sejak negara belum mencapai kemerdekaan lagi. Bagi mengatasinya dalam Laporan Razak 1956 mencadangkan penubuhan sekolah berasrama penuh bagi memberi kemudahan kepada pelajar khususnya daripada luar bandar untuk mendapat pendidikan yang terbaik.

Justeru wujud, Sekolah Tunku Abdul Rahman, Ipoh; Sekolah Dato Abdul Razak, Tanjung Malim (sekolah asal); Sekolah Sultan Abdul Hamid, Jitra; Sekolah Seri Puteri, Kuala Lumpur dan Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru. Cadangan yang sama dinyatakan dalam Laporan Rahman Talib 1961 berikutannya wujud Sekolah-Sekolah Sains di seluruh negara dan bilangannya kini mencecah hampir 60 buah. Namun demikian sekolah berasrama penuh sahaja tidak dapat menampung keperluan yang ramai bilangan pelajar aliran sains tanpa mendapat sokongan daripada sekolah menengah harian dan sekolah swasta. Dari segi kerjaya nampaknya bidang profesional seperti doktor, jurutera, ahli farmasi atau akauntan kurang menarik minat sebahagian pelajar kerana dalam masa yang sama terdapat ratusan jenis pekerjaan lain yang boleh dipilih oleh mereka. Melalui kajian-kajian didapati ramai pelajar yang lebih berminat menjadi ahli perniagaan, usahawan, petani, kontraktor, bidang perkhidmatan, bidang hospitaliti seperti masakan, perhotelan, pengendalian restoran dan lain-lain. Bidang kerjaya ini bukan sahaja memberi cabaran baru menarik tetapi turut menjanjikan pendapatan lumayan yang boleh mengatasi pendapatan mereka di bidang profesional itu.

Dari segi perjawatan pula terutama untuk menjadi ketua atau pegawai kanan dalam sesebuah jabatan atau organisasi sama ada di sektor awam atau swasta termasuk bidang korporat dan badan politik sebahagian besarnya dimonopoli oleh mereka yang berkelulusan sains sosial atau kemanusiaan. Ini disebabkan mereka mempunyai kelebihan kerana telah mendapat pendedahan awal bidang pengurusan, pentadbiran dan kewangan semasa belajar di universiti. Berbeza dengan mereka yang mengikuti bidang kritikal atau sains tulen di mana lebih fokus dengan kandungan subjek pengajian mereka sahaja. Oleh itu ada pelajar memikirkan lebih baik memilih bidang yang mempunyai masa depan lebih baik dalam kerjaya nanti. Walau bagaimanapun untuk memenuhi dasar 60 : 40 yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran maka kerjasama dan sokongan dari ibu bapa, pengetua dan guru-guru sangat diperlukan supaya lebih ramai pelajar berminat untuk memilih aliran sains. Ibu bapa perlu merangsang dan menggalakkan anak meminati mata pelajaran matematik dan sains sejak di sekolah rendah.

Sementara itu pengetua sekolah seharusnya memperbanyakkan aktiviti pendedahan yang boleh menarik minat pelajar dan memberi keyakinan bahawa mata pelajaran aliran sains adalah mudah dipelajari serta mempunyai masa depan yang cerah. Peranan guru tidak kurang pentingnya di mana kaedah pengajaran yang menarik minat pelajar hendaklah sentiasa digunakan dan menjadikan subjek itu tidak membebankan. Untuk menarik minat pelajar mengikuti aliran sains mereka seharusnya diberi beberapa keistimewaan di antaranya adalah mendapat bantuan kewangan dan laluan mudah untuk melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi. Selain kerajaan maka badan-badan korporat boleh memainkan peranan dan turut membantu bagi merealisasikan hasrat tersebut. Dengan dorongan ini diharapkan lebih ramai pelajar akan berusaha keras untuk membolehkan mereka ditempatkan dalam aliran sains. Semoga jawatankuasa khas yang ditubuhkan kelak dapat menyiapkan laporan khusus untuk mengatasi masalah itu.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
21 FEBRUARI 2012

ISU KESIHATAN : SENAMAN SATU JAM SEHARI TINGKAT DAYA INGATAN SESEORANG


Melakukan senaman satu jam sehari mampu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran di kalangan bukan saja kanak-kanak tetapi juga orang dewasa, kata sekumpulan saintis.  Penyelidik berkenaan mendapati bahawa berjalan atau berbasikal setiap hari selama enam bulan hingga setahun boleh membantu meningkatkan ingatan dan kemahiran penyelesaian masalah di kalangan orang dewasa sebanyak 15 hingga 20 peratus. Mereka menunjukkan bahawa senaman seperti itu juga boleh meningkatkan saiz bahagian penting dalam otak. Saintis terbabit juga mendapati kanak-kanak sihat cenderung menjadi lebih baik melakukan pelbagai aktiviti dan tugasan mental sukar berbanding rakan mereka yang kurang sihat, lapor The Telegraph.  Pengarah Beckman Institute for Advanced Science and Technology di Univesiti Illinois Professor Art Kramer, ketua penyelidikan itu berkata penemuan mereka memberi kesan besar dalam meningkatkan prestasi kanak-kanak di sekolah. Katanya ia boleh digunakan untuk membantu orang dewasa berhadapan dengan masalah hilang ingatan pada usia tua.  

Amat menyedihkan faktor usia mengurangkan fungsi otak apabila kian berusia. Malah semakin ramai mengamalkan gaya hidup tidak sihat.  Senaman boleh memberi kesan positif terhadap penyakit kardiovaskular dan diabetes, kita mendapati ia boleh meningkatkan kognitif, fungsi otak dan struktur otak.  Kita mampu untuk melakukan banyak kerja neuroimaging bersama kajian terhadap orang dewasa dan menunjukkan bahawa rangkaian dan struktur otak juga berubah dengan senaman.  Kanak-kanak yang melakukan senaman aerobik mempamerkan kawalan kognitif yang lebih baik berbanding kanak-kanak kurang bersenam, kata Kramer. Kajian disiarkan awal tahun ini oleh pasukan berkenaan menunjukkan hippocampus, bahagian otak terbabit dalam memori orang dewasa yang sering melakukan senaman lebih enam bulan meningkat sebanyak dua peratus, berkesan untuk mengurangkan penuaan otak selama satu hingga dua tahun.  Dalam kajian terbaru, beliau juga mendapati kanak-kanak cerdas lebih baik ketika melintas jalan apabila mereka diganggu muzik atau berbual di telefon bimbit berbanding mereka yang kurang bersenam.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA HARIAN
21 FEBRUARI 2012

ISU PENDIDIKAN : DUA ORANG PEMBULI DIHUKUM PENJARA


Dua pelajar sekolah menengah Korea Selatan dikenakan hukuman penjara kerana membuli rakan sekelas mereka yang kemudian membunuh diri. Mahkamah di bandar Daegu, tenggara negara itu menjatuhkan hukuman penjara tiga setengah tahun dan tiga tahun ke atas kedua-dua pelajar berusia 15 tahun itu. Mereka didapati bersalah memukul dan mencerca rakan sekelas mereka itu selama beberapa bulan. Mangsa mati selepas terjun dari sebuah apartmen Disember lalu, sekali gus mencetuskan kebimbangan mengenai perbuatan membuli di sekolah. Hukuman penjara tidak boleh dielakkan kerana mahkamah tidak boleh memandang ringan dalam menangani kes mereka berikutan keganasan di sekolah semakin berleluasa, kata Hakim Yang Ji-Jeong dalam satu kenyataan yang dipetik oleh agensi berita Yonhap. Kedua-dua defendan bergilir-gilir memukul mangsa, mengganggu pelajarannya dan memaksa dia membenamkan muka ke dalam air dalam sinki atau memakan biskut yang dicampakkan ke tanah.

Sumber
Harian Metro
21 Februari 2012

KOMEN CIKGU ZUL

Cikgu Zul bersetuju dengan tindakan mengenakan hukuman penjara kepada pembuli yang kadang-kadang tindakan mereka amat keterlaluan ke atas pelajar-pelajar yang dibuli. Jika perkara ini terbongkar dan sekiranya kesalahan mereka didapati mendatangkan mudarat ke atas fizikal dan mental mangsa buli, mereka mesti dikenakan hukuman yang setimpal dengan perbuatan yang mereka lakukan. Rasionalnya, pelajar-pelajar harus sedar bahawa mereka semua mempunyai ibu bapa yang mengharapkan mereka menjadi manusia yang berguna kepada diri, bangsa dan negara. Itulah sebabnya mereka dihantar ke sekolah untuk memperoleh didikan dan ilmu daripada guru. Malangnya, apabila tiba di sekolah, mereka terdedah kepada bermacam-macam pengaruh yang kurang sihat terutamanya budaya samseng. Segala yang dibaca, dilihat, dan ditonton di media telah diimplemantasikan di sekolah sehingga mencetuskan pelbagai masalah disiplin termasuklah kes buli ini.

Mangsa buli tidak harus berdiam dan memendam kes buli ini. Jika anda dibuli, cubalah memberitahu guru dan rakan dengan menggunakan apa-apa sahaja cara agar anda tidak terus dibebani masalah buli yang menakutkan ini. Jangan tunduk dan takut kepada pembuli. Sekali anda tunduk dan mengalah, maka kesannya akan membarah di segenap ruang kehidupan anda kelak. Anda akan menjadi insan yang pemurung, sentiasa bersedih, selalu bermasalah jika terus membiarkan diri dibuli. Dalam kebanyakan kes pula, ada yang berakhir dengan kematian kerana tidak tahan dibuli. Oleh itu, pencegahan kes buli di peringkat awal amatlah perlu. Laporkan segera kepada pengawas atau guru jika ada sesiapa yang berani membuli anda. Jangan biarkan diri terpenjara dengan perangai pembuli yang tidak berperikemanusiaan.

Sebenarnya, pembuli ini hanya berani membuli jika ada kawan-kawan disisi untuk memberikan sokongan dan dorongan. Oleh itu, peranan pihak sekolah dan ibu bapa amatlah penting. Kesedaran harus disemai di jiwa pelajar-pelajar dari seawal usia lagi. Jangan dibiarkan mereka hidup dalam keadaan yang mengancam dan tertekan. Berikan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya. Remaja yang berubah menjadi pembuli disebabkan pelbagai punca yang memang telah dikenal pasti. Oleh itu, gunakan kebijaksanaan untuk mengatasi dan membasmi kes buli di sekolah. Kita tidak dapat mengenal pasti siapa pembuli dan siapa pula yang kena buli, melainkan yang kena buli bertindak dengan berani melaporkan kes buli. Jika tidak, kita anggap keadaan sentiasa selamat untuk pelajar-pelajar kita.

AYUH, KATAKAN TIDAK KEPADA BULI!