JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI10 November 2011

ISU UMUM : RAKYAT MALAYSIA HARUS BERASA MALU, KATA TUN DR MAHATHIR


Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata rakyat Malaysia harus meniru sifat malu orang Jepun yang berjaya memartabatkan bangsa itu sebagai antara tamadun yang paling berjaya dalam dunia moden. Katanya, adanya sifat itu telah membentuk orang Jepun mengadaptasi budaya kerja yang tinggi di mana kegagalan langsung tidak boleh diterima hingga membuatkan mereka berasa malu.  Perasaan malu ini cukup kuat sehinggakan dia sanggup bunuh diri selepas kalah perang di mana ratusan ribu tenteranya bunuh diri kerana gagal mempertahankan empayar mereka (semasa perang dunia kedua), katanya ketika menjawab soalan editor Bernama, Mahrus Ibrahim yang bertanya tentang tamadun dunia moden yang berjaya semasa sesi soal jawab selepas menyampaikan Syarahan Perdana Budaya. Orang Jepun apabila diberi tugas akan cuba buat sebaik mungkin kerana kalau buruk, mereka akan berasa malu. Perasaan malu perlu ada dalam masyarakat kita juga, kalau kita tidak capai kejayaan 100 peratus, kita sepatutnya berasa malu. Beliau berkata, pada hari ini pertembungan tamadun antara Barat dan Timur sedang berlaku dan Malaysia sedang membentuk tamadunnya sendiri tetapi dengan tidak meninggalkan nilai-nilai mulia dalam diri seseorang individu serta masyarakat. 


Dr Mahathir berkata masyarakat Barat mungkin melihat masyarakat Timur sebagai kurang bertamadun seperti di Malaysia contohnya masih mengenakan hukuman gantung sampai mati ke atas pembunuh dan pengedar dadah. Sebaliknya, kata beliau, bangsa yang menganggap diri mereka bertamadun juga melakukan pembunuhan beramai-ramai iaitu dengan melancarkan perang. Walaupun tamadun mereka tinggi tetapi mereka tidak segan-segan melancarkan peperangan, bagi mereka dalam peperangan kita boleh bunuh kerana ia tidak menjadi jenayah. Bagi kita pula, membunuh seorang pembunuh adalah satu cara untuk mencegah supaya pembunuhan tidak meluas dalam masyarakat kita. Dr Mahathir juga berkata, Malaysia mempunyai potensi yang besar untuk maju kerana keunikan budayanya.

Katanya bangsa bertamadun ialah bangsa yang mampu mengawal diri daripada nafsu untuk melakukan sesuatu yang salah seperti menolak rasuah. Jika masyarakat mula menganggap rasuah sebagai perkara biasa, percayalah kita (Malaysia) tidak akan maju. Dr Mahathir berkata rasuah besar padahnya hingga menyebabkan kos meningkat dan boleh membawa bencana misalnya bangunan yang dibina boleh runtuh kerana menggunakan bahan mutu rendah kerana perbuatan rasuah. Jika amalan rasuah menjadi budaya di kalangan kakitangan kerajaan dan kemudian menular di kalangan orang politik, negara ini akan musnah jika pemimpin dipilih melalui amalan rasuah. Kerajaan yang mengamalkan rasuah tidak mungkin dapat memajukan negara ini," katanya. Beliau juga memberitahu, asas kepada demokrasi ialah memberi peluang kepada rakyat untuk memilih kerajaan tetapi barat telah menokok tambah perkara ini dengan mewujudkan kebebasan bersuara. Malaysia tidak mampu mengikut acuan kebebasan bersuara ala Barat kerana wujudnya kepelbagaian kaum di negara ini dan tidak mustahil kebebasan bersuara ini akan disalah guna sehingga menimbulkan kekacauan. 


Alasan kebebasan bersuara, satu hari kalau tidak dibendung, kita akan hidup dalam negara yang tegang suasana politiknya, kata Dr Mahathir.  Umpamanya demonstrasi, ini kononnya adalah hak kebebasan bersuara, memang ada hak untuk demonstrasi tetapi kalau sudah dibuat besar-besaran, ini akan mengganggu pihak lain umpamanya peniaga.  Katanya, adakah kerajaan akan menjadi lebih adil apabila memberi kebebasan kepada orang yang mahu membangkitkan kebencian atau pun kebebasan kepada peniaga yang mahu mencari makan.

SUMBER
BERITA HARIAN
10 NOVEMBER 2011


ISU EKONOMI : MKM PENERAJU TRANSFORMASI MODAL INSAN KOPERASI


GUNUNG BRINCHANG, 
CAMERON HIGHLANDS

Gerakan koperasi telah bermula sejak sebelum merdeka. Sesuai dengan kepentingannya, ia kini diiktiraf sebagai antara penyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Sebab itu kerajaan menyasarkan koperasi dapat menyumbang lima peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2013 dan 10 peratus pada 2020. Tetapi untuk mencapai hasrat itu gerakan koperasi memerlukan modal insan yang berkualiti supaya urus tadbirnya berjalan lancar dan mengikut lunas-lunas yang telah ditetapkan. Tentunya ramai yang tidak sedar bahawa peranan untuk memastikan koperasi di tadbir oleh insan-insan yang berkualiti dan berpengetahuan terletak pada bahu Maktab Koperasi Malaysia (MKM). Kewujudan MKM juga bukan baru. Pada mulanya ia dikenali sebagai Maktab Kerjasama Malaysia yang dirasmikan oleh Penasihat Hal Ehwal Koperasi kepada Setiausaha Tanah Jajahan, B.J. Surridge pada 13 November 1956. Ketika itu ia terletak di tapak seluas kira-kira 2.5 hektar di Seksyen 7, Jalan Templer, Petaling Jaya.

Ia ditadbir oleh Lembaga Jemaah Penasihat yang dilantik oleh gerakan koperasi di Persekutuan Tanah Melayu dan Singapura. Mereka dipertanggungjawabkan merangka dan menggubal perlembagaan dengan Datuk Abdul Majid Mohamed dilantik sebagai Pengetua Maktab yang pertama. Pada tahun pertama beroperasi, hanya tiga kursus diadakan iaitu Kursus Pegawai Koperasi, Kursus Penyelia Koperasi dan Kursus Pemimpin Koperasi Luar Bandar. Peserta kursus tersebut yang aktif dilantik oleh Jabatan Pembangunan Koperasi (JPK) sebagai Pegawai Koperasi Kehormat untuk membantu Pegawai Koperasi mengendalikan koperasi di luar bandar. Bermula tahun 1958, beberapa kursus baru ditambah seperti kursus untuk pemimpin Melayu, kursus untuk pekerja koperasi pengguna dan kursus untuk koperasi Cina. Kursus khas untuk wanita juga diadakan kerana mereka adalah tonggak ekonomi rumah tangga. Selain itu, turut diperkenalkan kursus untuk jawatankuasa koperasi dalam bandar, koperasi nelayan, koperasi kredit, koperasi pengguna dan kursus khas untuk koperasi kaum ibu serta kursus khas untuk kumpulan pertama 18 orang guru bagi membantu penubuhan koperasi di sekolah-sekolah.

Pada tahun 1968 Rang Undang-Undang Maktab Kerjasama (Perbadanan) 1968 digubal dan diluluskan oleh Parlimen pada 11 September tahun yang sama bertujuan membangun dan menggalakkan latihan dan pendidikan koperasi. Dalam membantu Kerajaan menjayakan matlamat Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussain, pada tahun 1970 MKM telah melaksanakan pembaharuan dengan memperketat syarat kemasukan peserta. Antaranya permohonan perlu dibuat sendiri oleh koperasi, peserta disyaratkan boleh membaca dan menulis selain diwajibkan menduduki peperiksaan di penghujung kursus. MKM juga melebarkan sayapnya ke Sabah dan Sarawak dengan pembukaan cawangan di Kota Kinabalu pada tahun 1997 dan diikuti dengan Cawangan Sarawak di bandar Kuching pada tahun 1998. Cawangan MKM turut dibuka di Bera dan di Johor Bahru pada tahun 2009 serta Alor Setar pada 2010. Selain itu maktab turut mengorak langkah menerbitkan majalah berkala seperti Dimensi KOOP dan Info MKM.

Keluaran pertama Malaysian Journal of Co-operative Management diterbitkan pada tahun 2005 manakala buku Gerakan Koperasi di Malaysia pula pada tahun 2008. Dari segi perjawatan, bermula pada tahun 2009, MKM mempunyai 204 orang tenaga kerja iaitu 170 orang di Semenanjung, 17 orang di Sabah dan 17 orang di Sarawak. Penambahan kakitangan dari semasa ke semasa dapat meningkatkan kualiti kerja dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada para koperator dan peserta-peserta kursus di MKM. Pada tahun 2010, MKM telah melaksanakan 463 kursus membabitkan 22,242 peserta. Bermula pada April 2009, MKM diletakkan di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang telah menyasarkan gerakan koperasi dapat menyumbang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Bagi membolehkan MKM memainkan peranan yang lebih dinamik, Parlimen telah meluluskan Akta Perbadanan Maktab Kerjasama Malaysia (Pindaan) 2011 dan diwartakan perlaksanaannya mulai 1 September 2011. Akta ini merupakan proses transformasi dan penjenamaan semula Maktab Kerjasama Malaysia kepada Maktab Koperasi Malaysia selain untuk memperkasa dan memperluaskan peranan MKM kepada gerakan koperasi.

Pindaan Akta ini juga mengubah gelaran nama jawatan Pengarah MKM kepada Ketua Pengarah MKM dengan Idris Ismail sebagai Ketua Pengarah pertama bertanggungjawab mentransformasikan MKM sebagai pusat latihan koperasi bertaraf dunia. Sepanjang 55 tahun penubuhannya, MKM komited membangunkan modal insan gerakan koperasi. Ribuan telah dilatih bagi membangun dan memacu koperasi dalam menyumbang peningkatan ekonomi. Matlamatnya supaya koperasi dapat membantu rakyat ke arah berpendapatan tinggi melalui peningkatan aktiviti perniagaan koperasi serta menjadikan sektor koperasi sebagai salah satu penjana ekonomi negara. Ia selari dengan pertambahan jumlah koperasi di negara ini yang hanya beberapa buah sahaja di awal negara mencapai kemerdekaan kepada lebih 8,000 ketika ini. Dalam menjangkau usia setengah abad, MKM berbangga dengan graduan kelahirannya terus mendapat tempat di semua sektor pekerjaan khususnya di bidang koperasi dan peserta kursus jangka pendek yang telah dilatih oleh MKM terus memberi sumbangan positif kepada gerakan koperasi di negara ini.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
10 NOVEMBER 2011


ISU SOSIAL : INTEGRITI DAN GENERASI MUDA

PROFESOR MADYA DR. SIVAMURUGAN PANDIAN
Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan
Universiti Sains Malaysia


PANTAI CHERATING, PAHANG

Sambutan Hari Integriti Nasional 2011 yang diamanahkan kepada Institut Integriti Malaysia (IIM) adalah bertemakan Agenda Integriti Nasional: Peranan Generasi Muda. Dalam persekitaran politik, ekonomi dan sosial tanah air kini; isu integriti merupakan antara elemen utama yang sering menjadi tumpuan oleh kesemua lapisan anggota masyarakat termasuk kepimpinan kerajaan, Datuk Seri Najib Tun Razak. Beliau pernah menyatakan bahawa untuk memulihkan keyakinan ke atas kerajaan; sikap telus, bercakap benar dan keterbukaan menjadi agenda beliau. Ini kerana banyak kepimpinan mahupun empayar besar dunia dirobek oleh isu integriti yang tidak kukuh bukan sahaja antara penggubal, pelaksana dan kumpulan sasar sesuatu dasar tetapi lebih daripada itu, ia ketara dalam kalangan pemimpin dan rakyat terutamanya generasi muda yang seolah-olah mewujudkan satu lompong besar atau jurang komunikasi sesama mereka mengenai peri pentingnya isu ini. Tanpa ada integriti, tidak akan berlaku sebarang transformasi nasional termasuk ke atas Pelan Transformasi Kerajaan (PTK), Pelan Transformasi Ekonomi (PTE), Model Ekonomi Baru (MEB), Rancangan Malaysia Ke-10 (RM Ke-10) dan Bajet 2012 yang turut mempengaruhi kependudukan dan hubungan antara etnik di negara ini.

Titik keseimbangan 'masa depan bersama' bergantung kepada kekuatan setiap individu termasuk 'generasi muda'. Sudah pasti, generasi muda dalam konteks hari ini menjadi 'ejen transformasi' yang akan memain peranan serta mempunyai fungsi tertentu dalam memberi maksud dan makna kepada integriti. Ia adalah tanggungjawab bersama. Generasi muda mahu difahami dan sudah pasti yang mudah memahami mereka adalah pemimpin muda sendiri. Generasi muda menjadi benteng kekuatan negara dan harus terus diiktiraf, dihormati dan diberikan penghargaan sewajarnya atas kedudukan tersebut kerana tanpa sumbangan mereka, negara ini tidak akan kemana-mana. Integriti generasi muda perlu diperhebatkan secara pembudayaan berterusan. Integriti berpaksikan kepada nilai murni seperti jujur, benar, amanah, adil, kebertanggungjawaban, telus, cekap dan bijaksana. Ia bermula dalam diri setiap individu yang subur dalam hati, minda dan emosi yang memberi roh dan jasadnya kepada karakter.

Melihat kepada kepentingan integriti, Pelan Integriti Nasional (PIN) dilaksana pada tahun 2004 dan pendefinisian integriti individu dirujuk kepada - 'keselarasan antara apa yang dikata dan dikota, antara tindakan dengan prinsip moral, etika dan undang-undang, kepentingan diri dan umum'. Isunya adalah sikap dan mindset generasi muda; sejauh manakah mereka merungkai, meneliti dan menggarap nilai integriti sebagai sebahagian amalan kehidupan? Adakah proses modenisasi, industrilisasi dan pertumbuhan dan pembangunan negara seiring dengan nilai integriti generasi hari ini? Sebagai ejen transformasi yang menyumbang kepada perkembangan negara bangsa, adakah generasi hari ini proaktif sebagai penyuntik, penjana ataupun pemangkin kepada pembudayaan integriti? Isunya juga tertumpu kepada faktor dalaman dan luaran; bagaimanakah nilai kendiri dipertingkatkan dalam mencari keselarasan dengan faktor luaran yang semakin mendesak terutama keinginan bersifat materialistik dan dunia individualistik?

Bagaimana pula peluang yang diberikan kepada generasi ini; adakah memadai untuk mereka memperlihatkan elemen kreatif, inovatif dan melahirkan nilai kualiti yang tinggi untuk menyalurkan maklumat integriti kepada umum dengan pendekatan sendiri? Sejauh manakah generasi muda dibenar untuk terbabit dalam 'pengisian' ke atas isu integriti walhal sering dipertanggungjawabkan dengan kepincangan struktur sosial termasuk isu mat rempit, bohsia, hamil luar nikah, seks bebas, keruntuhan akhlak, penagihan dadah, jenayah remaja, pembunuhan, kecurian, gangsterisme. Cabaran besar hari ini adalah untuk meningkatkan kesedaran, kefahaman dan penghayatan integriti dalam diri generasi muda ini melalui aktiviti, program serta diri masing-masing. Pembudayaan integriti memerlukan komitmen dan tanggungjawab besar dari segala lapisan masyarakat. Begitu juga untuk menangani persepsi ke atas generasi muda yang dilabel sebagai bersikap kompetitif dalam era individualistik dan materialistik. Hari ini stereotaip 5C sudah berubah menjadi 5B dalam kalangan generasi muda.

Jika dahulu mereka dikaitkan dengan generasi Cash, Car, Credit Card, Condominium dan ahli Country Club; hari ini ia berubah kepada Billions, Bunglow, Benz, Brain dan Body. Saya khuatir cabaran akan datang akan berpusat kepada pertembungan isu kelas; kemelut inter-etnik yang cuba ditangani kerajaan akan menjadi pertembungan inter dan intra kelas yang akhirnya membawa kepada gejala sosial kerana sukar berhadapan dengan persaingan mempertingkatkan gaya dan kualiti kehidupan semasa. Pengumuman Laporan Audit Negara baru-baru ini menunjukkan bagaimana usaha berterusan merendahkan nilai integriti, misalnya nilai teropong Bushnell Binocular yang harga asal adalah RM2,827 boleh berubah kepada 56,350; peningkatan 1,893%. Generasi muda memerhati tingkah laku seperti ini dan jika golongan lain tidak mengamalkan integriti sebenar, wajarkah generasi ini dikatakan memiliki motivasi rendah ke atas integriti, termasuk integriti politik dalam kalangan pembesar politik negara?

Sebagai ejen transformasi negara, maka penguasaan dan pemahaman ke atas isu integriti sangat penting. Perlu ada kesedaran dan kefahaman yang tinggi dalam kalangan generasi muda. Dalam mahu keperluan dan kemahuan dipenuhi, mereka juga perlu mengubah mindset atau pemikiran agar seiring dengan norma pembangunan pendidikan negara. Cabaran ke atas persaingan kelas perlu diteliti secara menyeluruh terutama jurang antara etnik; jurang dalam etnik; jurang bandar dan luar bandar yang turut menyumbang kepada darjah dalam dan luaran integriti seseorang. Di peringkat sistem penyampaian dan tadbir-urus, perlu ada rombakan cara kerja. Kod etika dan amalan baik perlu diusahakan secara terancang; diperkuatkan dengan latihan dan didikan berterusan yang boleh diterjemah dalam bentuk praktis dan amalan. Pemantauan berterusan akan membolehkan jati diri diawasi dan sentiasa diperiksa diri sendiri agar tidak bertindak di luar kawalan. Yang penting, generasi muda harus disediakan saluran untuk dilibat sama dalam proses penjanaan nilai integriti, barangkali ada elemen konsultansi yang boleh diperkasa agar ia dimanfaat untuk meneruskan benteng kesinambungan kepimpinan kepada golongan yang berwibawa dan mampu melahirkan legitimasi politik.

Transformasi integriti dalam kalangan generasi muda akan berlaku dengan lebih besar jika ada mindset positif dan perkongsian ilmu mengenainya dengan pelbagai kumpulan dan ejen sosialisasi lain seperti keluarga, media, guru, rakan sebaya, pemimpin dan diri sendiri mengambil iktibar untuk mengetahuinya. Sumbangan dalam menyulam kegemilangan ketamadunan negara bangsa dari generasi muda tidak boleh dinafikan. Mereka sebenarnya boleh menentukan jatuh bangun sesebuah negara bangsa. Segala inisiatif dan intensif kerajaan hanya akan berjaya sepenuhnya dengan kehadiran golongan muda untuk turut memikul beban tersebut untuk memastikan output dan outcome yang positif dalam komitmen bersifat resiprokal kerana kerajaan tidak boleh keseorangan untuk merealisasikan kesemua gagasan besar di bawah kepimpinan hari ini untuk kepentingan generasi muda sebenarnya. Golongan muda adalah tulang belakang negara ini yang harus diiktiraf, diberikan penghormatan dan penghargaan sewajarnya agar dapat memobilisasi rasa tanggungjawab holistik untuk memperkasakan agenda integriti demi mempertahankan kehidupan berukun dan kesejahteraan yang perlu diwarisi dari generasi ke generasi.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
10 NOVEMBER 2011