JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI09 Februari 2016

NYAMUK AEDES MEMBIAK CEPAT SEMASA CUACA PANAS

Oleh: Mohd Zin Ali, 4 Februari 2016, Berita Harian Online


Cuaca panas, kering dan suhu tinggi akibat fenomena El Nino yang melanda negara sehingga Mac ini dikatakan menyumbang kepada peningkatan kes demam denggi sehingga sebanyak 50 peratus. Kitaran hidup nyamuk aedes daripada telur ke peringkat nyamuk dewasa menjadi semakin singkat, iaitu kurang daripada tujuh hari menyebabkan populasi nyamuk meningkat. Cuaca panas turut menjadikan nyamuk lebih aktif dan meningkatkan frekuensinya untuk menggigit mangsa selain penyebaran virus denggi menjadi lebih luas. Kemarau akibat El Nino pula memaksa masyarakat menakung air bagi menampung bekalan air harian, sekali gus meningkatkan tempat pembiakan nyamuk aedes.

Salah faham punca kes meningkat Berikutan peningkatan kes demam denggi akhir-akhir ini, kerajaan dan masyarakat saling menyalahkan antara satu sama lain sebagai punca kes demam denggi meningkat di negara ini. Masyarakat dikatakan gagal menjaga kebersihan, enggan bergotong-royong memusnahkan tempat pembiakan nyamuk dan gagal memberi kerjasama ketika aktiviti semburan kabus, manakala kerajaan didakwa gagal melakukan semburan lebih kerap untuk mengawal nyamuk aedes. Bagaimanapun, salah faham itu sebenarnya berpunca daripada kurangnya pengetahuan masyarakat mengenai cara menangani nyamuk aedes.

Pensyarah Entemologi Perubatan di Fakulti Sains Kesihatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Hidayatulfathi Othman, berkata pengetahuan mengenai nyamuk aedes adalah sangat penting untuk orang ramai mencegah demam denggi. Beliau yang mempunyai kepakaran dalam bidang nyamuk aedes dan mobilisasi masyarakat terhadap denggi berkata, kajian mendapati hanya 50 peratus masyarakat mengetahui mengenai nyamuk aedes berbanding 75 peratus masyarakat tahu mengenai demam denggi. "Kita sedar mencegah adalah lebih baik daripada berubat. Oleh itu, untuk mencegah demam denggi, kita sepatutnya mengenali dengan lebih baik nyamuk aedes ini," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Dr Hidayatulfathi berkata, nyamuk aedes terdiri daripada dua jenis, iaitu aedes aegypti dan aedes albopictus yang sama kuat membawa virus denggi dengan kedua-duanya menggigit pada siang hari. Aedes aegypti sangat domestik kerana tinggal dalam rumah bersama manusia, membiak di bawah bumbung, anjung atau tempat letak kereta serta hinggap di celah langsir dan gantungan baju, manakala aedes albopictus tinggal di luar rumah dengan membiak di lubang pokok atau bekas sampah yang tidak diurus baik. Nyamuk aedes perlu menghisap darah untuk mendapatkan protein dan zat besi bagi menghasilkan telur dengan seekor nyamuk aedes aegypti boleh bertelur antara 80 dan 200 biji, manakala aedes albopictus boleh bertelur antara 40 dan 80 biji.

Kitar hidup nyamuk aedes dalam air adalah antara tujuh hingga lapan hari, manakala jangka hayat nyamuk dewasa ialah antara tiga dan empat minggu dengan seekor nyamuk mampu bertelur sebanyak lima atau enam kali. Sebenarnya, sukar untuk mengelak daripada digigit nyamuk aedes kerana ia menggigit pada siang hari berbanding nyamuk lain yang aktif pada waktu malam dengan orang ramai boleh berlindung hanya menggunakan kelambu. Dr Hidayatulfathi berkata, waktu aktif nyamuk aedes ialah antara jam 6.30 pagi hingga 8.30 pagi serta antara jam 5.30 petang dan 8.30 malam, tetapi ia juga boleh aktif menggigit pada waktu lain sekiranya cuaca persekitaran menyamai waktu aktifnya iaitu suhu kurang daripada 28 darjah Celsius. Boleh bertelur dalam bekas sebesar syiling 20 sen Beliau berkata, nyamuk aedes boleh bertelur dalam bekas sebesar syiling 20 sen yang mengandungi air bersih dengan telur akan melekat pada dinding bekas di sekeliling gigi air.

Untuk membersihkan bekas pembiakan nyamuk, kita tidak boleh hanya membuang airnya sahaja, tetapi perlu memberus dinding bekas untuk membuang telur atau menyiram dengan air panas yang suhunya lebih 80 darjah Celsius untuk membunuh telur. Tanpa memberus atau membunuhnya dengan air panas, telur yang kelihatan seperti bintik tahi lalat itu boleh hidup dalam keadaan kering selama enam hingga sembilan bulan dan boleh menetas menjadi jejentik hanya dalam masa setengah hingga satu jam apabila terkena air.


Selain itu, Dr Hidayatulfathi berkata, nyamuk aedes mempunyai kelebihan unik, iaitu boleh melakukan jangkitan secara transovarial selama lima keturunan. Ia adalah keadaan di mana nyamuk dewasa akan menyimpan virus denggi dalam ovari selepas menggigit pesakit denggi dengan setiap kali telur yang dihasilkan akan mempunyai virus di dalamnya. Apabila telur menetas, jejentik yang dihasilkan akan sedia ada dengan virus berkenaan dan apabila menjadi nyamuk dewasa, ia boleh menularkan virus kepada orang lain yang sihat tanpa perlu hisap darah orang berpenyakit dengan virus ini boleh bertahan sehingga lima keturunan.


PERGOLAKAN DI LUAR NEGARA BERI KESAN KEPADA MALAYSIA

Sumber : Berita Harian Online, 6 Februari 2016


Selepas insiden pengeboman di Istanbul, Jakarta dan Charsadda, Pakistan, beberapa minggu lalu, berlaku pula letupan bom di Kaherah serta di Mogadishu, Somalia. Semua kejadian ini tercetus dalam negara Islam. Sedarkah kita bahawa huru-hara sering terjadi di negara Islam apabila ada anasir yang melaga-laga dan menyemai sikap kebencian melampau dalam kalangan umat Islam di dalam negara itu sendiri? Apa yang kita bimbangkan bukan sahaja mereka yang tidak bersalah akan terbunuh, tetapi nyawa rakyat Malaysia akan terancam di negaraberisiko berlakunya peristiwa yang tidak diingini. Kita harus berterima kasih dan bersyukur kerana sehingga hari ini, pasukan keselamatan negara masih lagi mampu mengekalkan keamanan. Ramai warganegara Malaysia yang berada di seberang laut seperti pelajar, pelancong, pegawai kedutaan dan peniaga. Walaupun insiden yang disebutkan tadi berskala kecil, kebarangkalian berlakunya peperangan besar dalam sesebuah negara atau antara beberapa negara, adalah tidak mustahil seperti di Yaman.

Suhu politik yang semakin panas di rantau Arab meresahkan umat Islam memandangkan setiap tahun ramai jemaah Malaysia menunaikan ibadah umrah dan haji. Dijangkakan lebih banyak konflik akan berlaku pada tahun ini, manakala konflik sedia ada di beberapa negara tidak menampakkan tanda penyelesaian. Jika berlaku perkara tidak diingini di negara luar membabitkan warganegara Malaysia, kita yakin terhadap kemampuan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Majlis Keselamatan Negara (MKN), Wisma Putra dan lain-lain agensi kerajaan dalam membawa mereka pulang ke tanah air. Prestasi pasukan keselamatan Prestasi pasukan keselamatan negara sememangnya terbukti seperti Ops Piramid pada Februari 2011 yang berjaya membawa keluar pelajar Malaysia dari Mesir menggunakan pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Namun pesawat C-130 yang berenjin Propeller mempunyai kelemahan tertentu walaupun boleh mendarat di kawasan tidak berturap, mampu membawa muatan pelbagai bentuk selain penumpang dan boleh terbang dalam jarak yang jauh.

Antara kelemahan pesawat ini ialah kelajuannya rendah berbanding pesawat berenjin jet. Malaysia khususnya TUDM perlu mempunyai pesawat strategik berenjin jet supaya boleh diatur gerakan dengan pantas ke mana-mana lokasi merentas benua untuk menyelamatkan warganegara Malaysia. Kedudukan geografi Malaysia yang dipisahkan oleh Laut China Selatan juga adalah faktor utama mengapa pesawat strategik berenjin jet diperlukan apatah lagi keadaan keselamatan tidak menentu di perairan Timur Sabah yang bersempadan dengan Selatan Filipina. Negara jiran Malaysia seperti Indonesia mengoperasikan pesawat pengangkut terpakai berenjin jet, Boeing 737-500 yang dibeli dari syarikat penerbangan Garuda, manakala Tentera Udara Republik Singapura bakal menggunakan enam pesawat Airbus 330 MRTT (Multi-Role Transport Tanker). Kedua-dua jenis pesawat ini asalnya adalah kapal terbang penumpang awam. Pesawat ini juga boleh diubah untuk kegunaan lain seperti rondaan maritim, pengisian minyak di udara, hospital bergerak, perisikan, pusat pemerintahan dan kawalan serta lain-lain fungsi pertahanan.

Tragedi hitam MH17 menjadikan keperluan pesawat strategik sangat perlu kerana nyawa rakyat Malaysia hilang beribu kilometer jauhnya dan kita tidak mampu untuk melakukan sesuatu dengan cepat. Begitu juga dengan kehilangan MH370. Operasi mencari dan menyelamat di laut luas seperti Lautan Hindi memerlukan pesawat berkemampuan lasak untuk terbang dalam jangka waktu yang lama. Kapal terbang aset penting Kapal terbang untuk tujuan pertahanan adalah aset penting bagi sesebuah negara. Selain memantau ancaman musuh di luar sempadan, pesawat udara strategik menjadi 'jambatan' utama ketika berlakunya bencana alam yang tidak diduga.

Gempa bumi, banjir besar, tsunami dan tanah runtuh boleh berlaku dalam sekelip mata serta memerlukan kecekapan pengurusan logistik yang disokong oleh kepantasan pengangkutan udara. Pada 6 Januari 2016 yang lalu, negara China menggunakan pesawat penumpang awam, China Southern Airlines (berenjin jet) untuk mendarat di atas pulau buatan manusia di Fiery Cross Reef yang turut dituntut oleh Filipina. Lihatlah bagaimana pesawat seperti itu digunakan untuk tujuan strategik dan pertahanan walaupun mendapat tentangan pelbagai pihak termasuk dari Amerika Syarikat (AS). Kepulauan Spratly diketahui dunia sebagai salah satu titik panas yang boleh menimbulkan konflik besar kerana tuntutan bertindih yang belum dapat diselesaikan sehingga hari ini. Rakyat Malaysia yang kerap ke luar negara untuk tujuan perniagaan, urusan peribadi dan sebagainya dinasihatkan agar sentiasa berhati-hati serta tahu bagaimana hendak berhubung dengan Kedutaan/Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di seberang laut.

Ini memudahkan urusan komunikasi jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini. Bagi warganegara Malaysia yang tidak ke luar negara, sama-samalah kita menjaga keselamatan tanah air ini dengan tidak mudah melatah apabila cepat berkongsi maklumat tidak sahih di dalam media sosial. Keprihatinan Kerajaan Persekutuan mengenai ancaman keselamatan mutakhir ini diterjemahkan dalam Rang Undang-Undang Majlis Keselamatan Negara 2015. Antara fungsi utama majlis ini ialah untuk merumuskan dasar dan langkah strategik mengenai keselamatan negara, termasuk kedaulatan, integriti wilayah, pertahanan, kestabilan sosiopolitik, kestabilan ekonomi, sumber strategik, perpaduan negara dan kepentingan lain yang berhubung dengan keselamatan negara. Selain itu, majlis ini juga akan memantau pelaksanaan dasar dan langkah strategik mengenai keselamatan negara.

Perkara 149 di dalam Perlembagaan Persekutuan juga dengan jelas menyatakan mengenai perundangan menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam dan sebagainya. Berita mengenai 46 rakyat Malaysia termasuk wanita dan kanak-kanak yang menyertai kumpulan militan Negara Islam (IS) di Syria sangat membimbangkan kita. Berwaspadalah ketika melayari dan membaca maklumat di dalam media sosial. Periksa dan teliti terjemahan al-Quran serta hadis Rasulullah SAW dengan pihak yang berwajib agar kita tidak mudah terpesong dengan bahan tidak tulen yang mengelirukan. Peliharalah kesejahteraan serta keamanan negara seperti termaktub pada Perkara 1, Perlembagaan Persekutuan. Setiap minda warganegara Malaysia adalah barisan hadapan kepada pertahanan negara kerana maklumat yang dibaca di media sosial adalah 'lautan' yang sarat dengan pelbagai unsur termasuk sampah dan racun yang boleh menghancurkan kedaulatan tanah air seperti yang berlaku di Syria serta Iraq.KES BUNUH DIRI DI MALAYSIA, LELAKI LEBIH BANYAK DARIPADA WANITA

Sumber : Sinar Harian, 22 Disember 2015


Seramai 65 peratus daripada jumlah kes kejadian bunuh diri atau cubaan bunuh diri di kalangan penduduk tempatan atau warganegara asing di negara ini melibatkan golongan lelaki.   Timbalan Menteri Dalam Negeri, Masir Anak Kujat berkata sehingga Oktober 2015, sebanyak 130 kes direkodkan di mana 84 kes membabitkan lelaki dan 46 adalah wanita. Jumlah ini merangkumi 34 orang dari bangsa Melayu, 42 kaum India, 47 dari kaum Cina dan selebihnya (tujuh) terdiri daripada pelbagai kaum dan etnik. Beliau menjawab soalan Senator S. Bagiam Ayem Perumal yang ingin tahu sama ada kementerian mempunyai pangkalan data cubaan bunuh diri mengikut kaum, jantina dan umur serta apakah tindakan susulan dalam membantu mereka ini agar tidak mengulangi perbuatan cuba bunuh diri seterusnya kembali ke jalan yang benar.   

Menurut beliau lagi, sebanyak 178 kes kejadian bunuh diri atau cubaan untuk membunuh diri dicatatkan pada 2013 manakala 191 kes pada 2014.   Jelasnya, kejadian bunuh diri yang berlaku di negara ini disebabkan oleh pelbagai faktor seperti masalah kewangan, tekanan jiwa, kecewa dalam percintaan dan masalah keluarga. Bagi mengatasi kes bunuh diri, Masir berkata pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam sesi perjumpaan, ceramah dan dialog telah memberikan langkah-langkah kesedaran seperti bimbingan kaunseling dan perkhidmatan psikoterapi bagi individu yang memerlukannya. PDRM juga telah meminta ahli keluarga yang rapat untuk sentiasa memperhatikan tingkah laku ahli keluarga mereka bagi mengelakkan daripada sebarang perkara yang tidak diingini.   


Pihak keluarga dinasihatkan jika terdapat perubahan atas tingkah laku seperti diam diri dan gelisah untuk segera mendapatkan khidmat kaunseling dan psikoterapi yang bertauliah di hospital ataupun di sekolah.  Jelasnya, dalam sesi perjumpaan sedemikian, pihak kaunselor akan memberikan nasihat bagi membantu individu tersebut dalam menyelesaikan masalah dan memberikan ruang untuk meluahkankan isi hati mereka. Dalam pada itu, beliau menekankan ibu bapa memberi pendidikan agama dan moral kepada anak-anak mereka sejak kecil lagi kerana pengajaran agama dipandang sebagai usul penting bagi menanam ciri-ciri kemanusiaan yang mulia. Pendidikan agama dan moral yang diterap oleh ibu bapa akan menjadi benteng utama menghalang seseorang dalam mengambil tindakan yang boleh memudaratkan diri sendiri dan mampu mengawal hawa nafsu mereka di samping dapat mengatasi masalah jiwa yang kosong.

Bunuh diri bukan jalan terbaik 
untuk lari dari masalah. 

ANCAMAN VIRUS ZIKA - MOHON BERJAGA-JAGA


Virus Zika yang disebabkan oleh nyamuk Aedes merebak di sebahagian Amerika Latin dan Caribbean telah menimbulkan kebimbangan malah ia dikatakan penyebab bayi yang dilahirkan berkepala kecil di Brazil dan berkemungkinan turut menyebabkan beberapa isu kesihatan yang lain. Memetik laporan AP, virus Zika (ZEE-ka) ditemui kali pertama pada monyet di Uganda pada tahun 1947. Namanya diambil dari sebuah hutan Zika iaitu lokasi virus itu ditemui. Ia berasal terutamanya dari tropika Afrika dengan wabak di Asia Tenggara dan Kepulauan Pasifik dan muncul di Brazil tahun lalu dan sejak itu telah dilihat di banyak negara-negara Amerika Latin dan kepulauan Caribbean.

Virus Zika disebarkan melalui gigitan dari nyamuk dari jenis yang sama yang menyebarkan penyakit tropika yang lain seperti demam denggi, chikungunya dan demam kuning. Ia bagaimanapun masih tidak diketahui sama ada ia merebak dari individu ke individu yang lain. Pengkaji sedang mengkaji kemungkinan virus tersebut boleh dijangkiti melalui seks. Ia ditemui di dalam air mani seorang lelaki di Tahiti dan terdapat satu lagi laporan mengenai kemungkinan penyebaran virus melalui hubungan seks. Pertubuhan Kesihatan Dunia berkata, virus Zika cepat merebak di Amerika kerana ia adalah sesuatu yang baru di rantau itu. Orang ramai masih tidak kebal (imun) kepada virus itu dan nyamuk Aedes aegypti (Aedes) ada dimana sahaja termasuklah sepanjang selatan Amerika Syarikat. Hanya Kanada dan Chile yang tidak mempunyai nyamuk jenis ini.

SIMPTOM

Pakar berpendapat, orang yang dijangkiti virus Zika ini tidak jatuh sakit. Biasanya mereka hanya mengalami gejala ringgan seperti deman, ruam, sakit sendi dan mata merah yang hanya untuk tidak kurang dari seminggu. Tiada ubat yang khusus dan tiada vaksin yang dibangunkan untuk itu yang berlaku untuk beberapa penyakit tropika lain yang menyebabkan wabak berkala.

APA YANG MENJADI KEBIMBANGAN SEKARANG

Di Brazil, ada bukti yang mengaitkan virus Zika yang menjangkiti wanita hamil akan menyebabkan kecacatan kelahiran yang dipanggil microcephaly di mana kepala bayi yang baru lahir adalah lebih kecil daripada biasa dan otak bayi mungkin tidak berkembang dengan baik. Pegawai kesihatan Brazil Oktober lalu menyedari peningkatan yang mendadak dalam kes-kes microcephaly seiring dengan wabak Zika itu. Bagaimanapun kaitan virus Zika masih dalam siasatan dan pegawai maklum bahawa banyak sebab keadaan tu. Hampir 4,000 kes yang berkemungkinan mempunyai kaitan. Sementara itu, doktor juga mengambil perhatian kepada peningkatan laporan terhadap penyakit keadaan saraf yang dipanggil Guillain-Barre (gee-YAHN'-bah-RAY) yang boleh menyebabkan lumpuh. Namun  kaitan penyakit itu kepada virus Zika masih tidak jelas.

ADAKAH JANGKITAN DAPAT DIHENTIKAN

Individu boleh melindungi diri mereka daripada gigitan nyamuk dengan menggunakan penghalau serangga dan memakai baju serta seluar lengan panjang terutama pada waktu siang, apabila nyamuk cenderung untuk menjadi yang paling aktif. Pegawai kesihatan berkata, menghapuskan tempat pembiakan dan mengawal populasi nyamuk boleh membantu mencegah penyebaran virus.

NASIHAT PERJALANAN

Pegawai kesihatan AS mengesyorkan bahawa wanita hamil perlu mengambil kira untuk menangguhkan perjalanan ke 22 destinasi di Amerika Latin iaitu Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname dan Venezuela. Di Caribbean: Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, St. Martin dan Puerto Rico, Cape Verde, di luar pantai barat Afrika dan Samoa di Pasifik Selatan. Di Brazil, kebanyakan ibu yang mempunyai bayi microcephaly telah dijangkiti semasa trimester yang pertama tetapi terdapat beberapa bukti kecacatan kelahiran boleh berlaku di peringkat akhir kehamilan. Amaran perjalanan dikeluarkan kepada wanita di semua peringkat kehamilan.