JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI14 Oktober 2011

ISU EKONOMI : KEGIATAN KOPERASI MENYERLAH


PARLIMEN BUDAPEST DI HUNGARY

Budaya keusahawanan menerusi gerakan koperasi di negara ini walaupun masih perlahan, semakin mendapat sambutan masyarakat termasuk di kalangan Bumiputera. Ini dibuktikan menerusi koperasi berdaftar direkodkan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) mencecah hampir 8,800 sehingga Oktober tahun ini dengan hampir lapan juta ahli. Sehingga bulan ini saja, lebih 1,000 koperasi baru ditubuhkan. Ia menunjukkan tahap kepercayaan masyarakat terhadap peranan koperasi sebagai entiti menjana pendapatan melalui perniagaan semakin meningkat. Daripada jumlah itu pula, kira-kira 80 peratus koperasi berupaya mencatat keuntungan tahunan kurangnya lebih RM200,000 menerusi perniagaan yang diceburi. Pencapaian itu dianggap membanggakan SKM selaku badan bertanggungjawab memantau, menyelia dan mengurus perkara berkaitan gerakan koperasi negara. Sasaran SKM dalam Dasar Koperasi Negara (DKN) untuk mewujudkan 10,000 koperasi menjelang 2015. Ia berbeza dalam tempoh tiga tahun lalu apabila SKM mendapati kira-kira 80 peratus koperasi di seluruh negara tidak aktif. Ketika itu, kebanyakan koperasi dilaporkan mencatat urus niaga kurang daripada RM200,000 setahun dan sekitar 700 daripada lebih 5,000 koperasi yang benar-benar aktif dan membawa keuntungan dalam operasi perniagaan.  Perkara itu diakui Pengerusi Portfolio Koperasi Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Seri Mustapa Kamal Maulut.

Beliau berkata, DPMM mendapati sebahagian besar koperasi yang ditubuhkan ketika itu sekadar mempunyai nama tetapi tiada aktiviti perniagaan. Apa yang menyedihkan DPMM, katanya, kira-kira 95 peratus koperasi berkenaan adalah milik Bumiputera. “Ini petunjuk ekonomi Bumiputera masih lemah,” kata beliau. Namun, senario itu kini berubah kata Pengerusi SKM, Datuk Md Yusof Samsudin. Beliau menganggap dakwaan kononnya ketika ini kira-kira 80 peratus koperasi tidak aktif dalam perniagaan adalah tidak benar sama sekali. Katanya, lebih 80 peratus koperasi yang wujud ketika ini mencatat keuntungan dalam perniagaan. Mengikut rekod SKM, sejak tiga tahun kebelakangan ini kadar pulangan yang dicatatkan koperasi pada 2010 secara keseluruhannya mencecah RM9.5 bilion. Sehubungan itu katanya, SKM mahu memastikan koperasi negara mampu memperoleh kadar pulangan sehingga RM10 bilion setahun dicapai menjelang 2013. “Berdasarkan perkembangan semasa dan komitmen berterusan SKM, kita percaya berupaya mencapainya sebelum 2013. Ia menandakan kejayaan SKM untuk menyedarkan masyarakat supaya meningkatkan budaya koperasi bagi mencapai sasaran DKN,” katanya. Sejak SKM diwujudkan pada 1 Januari 2008, peranannya melakukan transformasi koperasi menjadi entiti kompetitif dalam pelbagai sektor ekonomi dan melahirkan modal insan berbudaya keusahawanan semakin terserlah.

Ia juga petunjuk kejayaan SKM yang baru tiga tahun ditubuhkan bagi memartabat dan meningkatkan gerakan koperasi negara.  Md Yusof mengakui, daripada lebih 8,000 koperasi ketika ini, enam peratus atau hampir 400 koperasi saja yang dianggap tidak aktif.  Berdasarkan statistik SKM hanya 48 koperasi dibatalkan sehingga 31 Disember 2010 tetapi 8,146 koperasi baru didaftarkan sepanjang tahun lalu. Mengulas kewujudan koperasi tidak aktif atau tidur, Md Yusof berkata, SKM mempunyai kaedah memulihkan semula koperasi terbabit. Namun, bukan semua koperasi yang tidak aktif itu tidak mempunyai aktiviti perniagaan. Sebaliknya, koperasi terbabit berkemungkinan hanya tidak aktif dari segi pengurusan dan audit kewangan.  “Ada koperasi yang perniagaan mereka masih berjalan dan mencatat keuntungan tetapi hanya tidak mempunyai urus tadbir yang baik,” katanya.  SKM tidak mudah membatalkan pendaftaran sesuatu koperasi yang dikatakan tidak aktif, sebaliknya beberapa langkah diambil untuk memastikannya terus hidup termasuk memulihkannya. Katanya, SKM akan berusaha untuk memastikan setiap koperasi mempunyai program urus tadbir berkesan seperti mengadakan mesyuarat tahunan selain melakukan audit akaun setiap tahun.  Mengikut maklumat diperoleh SKM, ada koperasi yang aktif dalam perniagaan mengalami konflik dalaman menyebabkan urus tadbir kucar kacir sehingga akaun kewangan tidak terurus.

SUMBER
BERITA HARIAN
14 OKTOBER 2011


ISU ANTARABANGSA : ISU HAK ASASI HELAH ZIONIS CATUR DUNIA

Oleh Imlan Adabi
imlanadabi@bharian.com.my


HOTEL COKLAT, 
BOURNEMOUTH, ENGLAND

Banyak yang menimbulkan isu Yahudi tanpa memahami keadaan sebenar. Lebih malang, apabila dipolitikkan kononnya sesuatu pihak dianggap ‘sahabat’ Yahudi dan pihak lain pula pejuang Islam.  Ada pihak yang kononnya menentang kezaliman Yahudi, tetapi mempunyai kenalan akrab sebagai penasihat ekonomi dan siasah mereka. Mereka menggunakan wang daripada sumber misteri untuk kegiatan hak asasi. Sama ada ahli politik, persatuan sosial, mahupun pemimpin pelajar, isu Yahudi pernah menghangatkan suasana. Gerakan pelajar pada 1974 dikaitkan perjuangan menentang kapitalis pro-Yahudi yang didakwa melemahkan pemikiran generasi muda. Keadaan memuncak apabila Ayatollah Khomeini berjaya menjatuhkan Shah Iran pada 1979. Ada di kalangan kita yang mendewakan rejim Syiah pejuang sejati kerana menghalang kebangkitan kuasa tunggal Amerika Syarikat pasca Perang Dingin.  Ketika itu ada ahli politik sanggup menuduh pihak lain sebagai ejen ‘asing’ tanpa membezakan makna sebenar Yahudi dan Zionis. Isu kafir mengkafir dan ‘amanat’ seorang ulama yang menuduh pihak lain tidak Islamik kedengaran.  Yahudi berasal perkataan ‘ibri’, ‘abra’, ‘ibrani’ yang bermaksud potong jalan/berpindah. 


Mereka keturunan Sam (Semitik) bin Nuh. Bermula dengan Nabi Ibrahim yang dianggap bapa kepada nabi lain termasuk Nabi Ismail, Nabi Ishak, Nabi Isa dan Nabi Yaakub. Bukan semua Bani Israel berfahaman Yahudi kerana ada yang beragama Islam dan Kristian. Munculnya warga Hungary berbangsa Yahudi, Theoder Herzl’s menimbulkan kemelut sehingga kini. Dia menyarankan bangsa Israel berkumpul dan membentuk Israel raya. Dari sini lahirnya gerakan Zionis yang dipelopori Moses Hess untuk mengukuhkan negara Israel di Asia Barat. Hari ini polemik Yahudi dan helah mereka mencatur dunia sudah begitu banyak diperkatakan. Di sebalik sikap jelek yang merobekkan sejarah bangsa Arab dan Islam, Yahudi mempunyai kualiti sebagai kaum yang tekun, pintar dan kreatif. Kerajinan dan kepintaran mereka perlu dikaji, sementara kejahatan dan kerakusan dihindari. Tiga saintis Zionis baru diumumkan menerima Hadiah Nobel Perubatan 2011 iaitu Bruce Beutler, Jules Hoffmann dan Ralph Steinman kerana kepakaran bidang saraf dan organ. Kehadiran mereka tentu melengkap senarai Yahudi yang menjadi pencetus dunia baru. Majalah Time menyenaraikan Albert Einstein sebagai saintis Manusia Abad Ini. 


Sigmund Freud yang memperkenalkan teori id, ego dan super-ego juga Yahudi. Begitu juga Karl Marx, Paul Samuelson dan Milton Friedman. Sejarah perubatan membariskan jasa mereka. Benjamin Rubin memperkenalkan jarum suntikan pelalian, Johas Salk (vaksin polio), Gertrude Elion (ubat leukemia) dan Baruch Blumberg (vaksin Hepatitis B) Dalam tempoh 106 tahun, hampir 200 Yahudi menang Hadiah Nobel berbanding tiga dimenangi umat Islam. Bangsa Yahudi berjumlah 14 juta, sedangkan umat Islam 1.4 bilion. Bayangkan jurang pemikiran mereka dengan kita!  Amerika Syarikat sebagai kuasa utama dunia kerap dinaungi ahli siasah Yahudi. Henry Kissinger, Harold Brown, Robert Rubin, Madeleine Albright dan penasihat Bekas Naib Presiden Al Gore (1993-2001), Michael Chertoff juga Yahudi. Bekas Presiden George W Bush juga dikaitkan keturunan Yahudi. Tidak hairanlah dia melancarkan kempen memerangi keganasan di Iraq dan Afghanistan semata-mata untuk menjaga kepentingan Zionis di seluruh dunia. Ketika kita bercakap isu hak asasi dan makna kebebasan, jangan terperangkap helah untuk menghalalkan cara!

SUMBER
BERITA HARIAN
14 OKTOBER 2011


ISU BAHASA : WAJIB GUNA BAHASA MELAYU


BAALBEK DI LEBANON

Mulai tahun 2012, tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana agensi kerajaan, perbankan dan syarikat yang enggan menggunakan bahasa Melayu (BM) dalam semua urusan berkaitan, tertakluk di bawah tetapan Jawatankuasa Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan (JPBK). Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Termuzi Abdul Aziz, berkata langkah itu diambil bagi memastikan semua pihak bersatu dan bekerjasama dalam usaha memartabatkan bahasa Melayu yang juga bahasa rasmi, sekali gus penggunaannya meluas di seluruh negara. JPBK atau jawatankuasa induk ini dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mempunyai enam jawatankuasa kecil di bawahnya bertujuan melaksana, memantau dan memastikan bahasa Melayu digunakan sewajarnya. Sebagai contoh, Jawatankuasa Penggunaan Bahasa Kebangsaan di Sektor Kewangan (JPBK-SK) akan memastikan bank di negara ini menggunakan BM dalam semua aktivitinya termasuk dalam borang perjanjian selain bahasa Inggeris. 

Mereka boleh buat dwibahasa, yang penting BM ada. Kalau mereka tidak mahu mematuhi arahan ini yang juga arahan Bank Negara (selaku badan yang mengawal), ia akan di bawa ke jawatankuasa induk untuk perbincangan selanjutnya, sebelum tindakan wajar diambil, katanya yang ditemui selepas Majlis Penghargaan Bulan Bahasa Kebangsaan 2010 pada 13 Oktober 2011. Ditanya bentuk tindakan dikenakan, Termuzi berkata, ketika ini belum ada peruntukan dalam JPBK bagi membolehkan institusi perbankan didenda jika enggan patuh arahan berkenaan, justeru pihaknya memikirkan tindakan lain yang lebih wajar untuk menggantikannya sekali gus bertindak sebagai peringatan. Bagaimanapun, di pihak berkuasa tempatan (PBT) kita mempunyai peruntukan tertentu untuk mendenda jika gagal meletakkan nama jalan, perumahan dan iklan dalam bahasa Melayu, malah, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah melaksanakan ini sejak awal tahun dengan pengiklan wajib mendapat kelulusan DBP untuk iklan yang memaparkan 2/3 keterangan dalam BM. Sekiranya tidak, lesen iklan takkan diberi.

SUMBER
BERITA HARIAN
13 OKTOBER 2011


PANDANGAN CIKGU ZUL

Saya mendoakan semoga semua yang diperkatakan ini akan menjadi kenyataan. Jangan hanya pandai bersilat di media, nampak gah apabila mengeluarkan kenyataan tetapi apabila tiba di peringkat pelaksanaan, realiti tidak seindah yang diungkapkan di hadapan wartawan. Bahasa Melayu masih juga layu walaupun bilangan penuturnya semakin bertambah. Golongan cendikiawan pula lebih ghairah bercakap "sekerat belut, sekerat ular" tanpa rasa bersalah. Pelbagai pihak tampil ke hadapan, menyuarakan bermacam-macam pendapat untuk memartabatkan dan mendaulatkan bahasa Melayu ke tahap yang paling tinggi, tetapi semua impian tersebut terkulai layu menyembah bumi. Nasib Bahasa Melayu bagaikan “Pi Mai Pi Mai Tang Tu” jugalah. Setelah 54 tahun merdeka, kita masih juga gagal meletakkan martabat Bahasa Melayu di singahsana kedaulatan yang dikagumi, dihormati, dan disegani oleh masyarakat seantero dunia. 

ISU EKONOMI : MANIFESTASI FALSAFAH BAJET, MENGIMARAH RAKYAT DAN NEGARA

Oleh NADZIR AWANG AHMAD
Pensyarah Kanan Fakulti Perakaunan,
Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis


KEINDAHAN DASAR LAUT DI 
PULAU BIDONG, TERENGGANU

Pembentangan Bajet 2012 yang telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Menteri Kewangan pada 7 Oktober lepas merupakan bajet yang praktikal, realistik dan mampu dilaksanakan oleh kerajaan. Ini adalah usaha berterusan Kerajaan Pusat bagi memastikan dasar fiskal negara beransur-ansur kukuh dan pada masa yang sama memastikan momentum pertumbuhan domestik berkembang kukuh. Bajet 2012 yang bertemakan "Dasar Transformasi Nasional: Bajet Bela Rakyat, Mensejahtera Negara" memberi penekanan kepada lima fokus utama iaitu meligat pelaburan, mengungguli modal insan, mencerna kreativiti dan mencetus inovasi, program transformasi luar bandar, memperkejap perkhidmatan awam dan meredakan inflasi dan mengimarah kehidupan rakyat. Kelima-lima fokus itu merupakan manifestasi kepada falsafah pentadbiran negara pada hari ini yang berlandaskan prinsip Gagasan 1 Malaysia; Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan kerana keseluruhan intipati bajet menjurus kepada kesejahteraan rakyat di samping memacu momentum ekonomi negara. Bajet 2012 merupakan Rolling Plan Kedua (RP-Kedua) di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) untuk memacu negara menjadi sebuah negara maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. 


Pelaksanaan pelaksanaan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dengan tujuh Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), Program Transformasi Ekonomi (ETP) dengan 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), Model Baru Ekonomi dengan lapan SRI dan terkini, Program Transformasi Politik bakal merubah negara ini ke arah sebuah negara yang moden, progresif dengan sistem demokrasi yang berfungsi sepenuhnya. Bajet kali ini bolehlah disifatkan sebagai bajet rakyat atau mesra rakyat kerana banyak insentif telah diberikan oleh kerajaan kepada rakyat. Antaranya, pemansuhan bayaran RM24.50 bagi sekolah rendah dan RM33.50 bagi sekolah menengah untuk bayaran kokurikulum, kertas ujian dalaman, Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia dan Insurans Takaful yang melibatkan peruntukan sebanyak RM150 juta. Pemansuhan bayaran itu merupakan usaha murni kerajaan untuk memastikan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan dinikmati oleh semua rakyat di negara ini. 


Keprihatinan kerajaan untuk meringankan kos golongan berpendapatan sederhana terbukti dengan mencadangkan pemberian tunai secara one-off dengan memberi bantuan sebanyak RM500 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, bantuan persekolahan RM100 diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima di seluruh negara, pemberian baucar buku bernilai RM200 kepada semua pelajar warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara. Prinsip "Rakyat didahulukan " kerajaan terserlah dalam bajet kali ini dengan pemberian berterusan subsidi bahan makanan asas seperti beras, gula, minyak masak dan tepung gandum yang menelan belanja RM3.2 bilion serta subsidi produk petroleum sebanyak RM17 bilion serta subsidi bil elektrik berjumlah RM20 sebulan dan ke bawah dengan peruntukan sebanyak RM150 juta. RM1.2 bilion pula untuk program Kebajikan Rakyat 1Malaysia atau KAR1SMA dengan memberi bantuan kepada warga emas miskin sebanyak RM300 sebulan; bantuan kanak-kanak miskin RM100 sebulan, dengan had maksimum RM450 sebulan serta bantuan dan elaun kepada Orang Kurang Upaya (OKU) antara RM150 hingga RM300 sebulan. 


Tidak ketinggalan, golongan pekerja sektor awam turut mendapat perhatian dan faedah daripada bajet kali ini dengan menikmati kenaikan gaji tahunan bagi tempoh yang lama melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji dengan pengenalan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam atau SBPA yang akan menggantikan Sistem Saraan Malaysia atau SSM. Malah kenaikan Gaji Tahunan ditingkatkan antara RM80 hingga RM320 mengikut gred mulai tahun 2012 serta kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus bagi yang memilih opsyen SBPA. Golongan pesara juga turut mendapat limpahan keperihatinan kerajaan dengan pelaksanaan SBPA dengan menerima kenaikan tahunan pencen pesara sebanyak dua peratus setahun mulai tahun 2013 tanpa perlu menunggu sebarang semakan sistem saraan atau pelarasan gaji. Tidak ketinggalan, golongan pekerja swasta dan mereka yang bekerja sendiri mempunyai simpanan mencukupi semasa bersara akan menikmati pelepasan cukai baru sehingga RM3,000 ke atas caruman dalam Skim Persaraan Swasta dan anuiti insurans selama 10 tahun, potongan cukai ke atas caruman majikan bagi pekerja dalam Skim Persaraan Swasta; dan pengecualian cukai ke atas pendapatan dana Skim Persaraan Swasta. 


Secara umumnya, Bajet 2012 ini merupakan landasan ke arah negara maju berpendapatan tinggi tanpa mengabaikan kebajikan semua golongan rakyat. Tidak dapat dinafikan Bajet 2012 ini merupakan bajet rakyat dan pada masa yang sama mendokong aspirasi kerajaan di dalam transformasi ekonomi negara. Semua pihak harus bersama-sama mendokong dan menjayakan hasrat murni kerajaan ini.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
14 OKTOBER 2011