JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI23 Februari 2017

CATATAN CIKGU ZUL : PAKAIAN ITU IDENTITI KAMI, TOLONG HORMATI!


Sewaktu menonton sebuah rancangan hiburan yang berkonsepkan lawak pada hujung minggu lalu, semangat untuk ketawa tiba-tiba hilang sebaik sahaja sebuah kumpulan lawak mempersembahkan suatu persembahan yang mengunakan pakaian tradisional salah satu suku kaum di Sarawak iaitu suku kaum Iban. Sebagai seorang warga yang berbangsa Iban, saya memang tahu ramai yang tersinggung menyaksikan persembahan tersebut kerana pemakaian pakaian tradisional itu adalah salah. Pada pandangan saya, walaupun konsep rancangan itu lebih kepada lawak, mereka harus peka dengan beberapa perkara yang berkaitan dengan sensitiviti sesuatu suku kaum. Hidup dalam masyarakat majmuk di Malaysia yang indah dan permai ini memerlukan kebijaksanaan kita menggunakan akal fikiran sebelum melakukan sesuatu terutama dalam beberapa perkara yang berkaitan dengan kebudayaan dan adat istiadat sesuatu suku kaum.

Jangkaan saya memang betul. Keesokkan harinya saya melihat ruangan Facebook penuh dengan komen peminat rancangan tersebut. Ramai yang melontarkan kekesalan tetapi ada pula yang menyanggah. Semuanya tampak gagah dengan pendirian masing-masing. Dalam dunia muka buku ini semua orang mampu berjuang dengan memberikan komen masing-masing terhadap sesuatu isu. Saya membaca pandangan pelbagai pihak. Yang berfikiran matang, komen yang dilontarkan pun tampak matang. Yang kebudak-budakkan, komen yang dilontarkan pun tampak kebudak-budakkan. Yang marah pula mengeluarkan komen yang memang boleh menusuk hingga ke ulu hati. Contohnya, mereka cuma meninggalkan kata “Sila meninggal”. Pada hari itu, lambakan post yang berkaitan dengan isu itu menyerang laman Facebook terutama dalam kalangan penduduk negeri Sarawak suku kaum Iban.

Inikan rancangan lawak

Mengapa mereka tersinggung? Bukankah itu hanya rancangan lawak? Dalam rancangan lawak orang boleh buat apa-apa sahaja. Hakikat ini tidak dapat kita nafikan. Akan tetapi, dalam suku kaum Iban di Sarawak, tradisi itu amat penting. Pakaian perempuan mesti dipakai oleh anak perempuan. Pakaian lelaki mesti dipakai oleh anak lelaki. Cara pemakaiannya mesti betul. Jika salah, si pemakai akan dimarah. Dalam pertandingan Kumang Gawai atau Keling Gawai yang diadakan setiap kali habis musim menuai, paras rupa tidak penting jika pemakaian si ratu jelas kurang atau pincang. Kemenangan akan memihak kepada mereka yang lengkap dan tepat pemakaiannya. Bagi masyarakat Iban, pakaian itu merupakan maruah dan identiti masyarakat mereka. Oleh itu, pakaian tersebut tidak boleh dipakai pada masa yang tidak sesuai apatah lagi jika cara pemakaiannya adalah salah. Mereka memang terasa hati. 


Adakah mereka ini terlalu sensitif? Sebenarnya, masyarakat Iban bukanlah masyarakat yang terlalu sensitif dan tidak berfikiran terbuka. Saya sendiri misalnya tidak pernah terasa hati atau melenting tidak tentu pasal jika dikritik atau diberikan penilaian yang negatif terhadap kualiti kerja yang saya buat. Namun begitu, bagi hal-hal yang bersangkutan dengan budaya turun-temurun, saya memang marah jika dibuat seperti barang mainan. Hal ini dikatakan demikian kerana dalam kalangan masyarakat Iban yang masih tebal dengan tradisi perkara tersebut boleh mendatangkan bala atau malapetaka. Orang yang mempersendakan budayanya sendiri merupakan orang yang berdosa. Apatah lagi jika orang yang melakukannya merupakan kaum lain yang tidak pernah mengkaji dan mendampingi masyarakat kami. Pakaian tradisional suku kaum Iban memang dijaga dan dipelihara dengan amat baik. Jangan terkejut kalau harganya mencecah ribuan ringgit, akan tetapi mereka tetap akan membeli juga kerana bukan sebarangan orang boleh memiliki kemahiran menghasilkan pakaian tradisional suku kaum Iban. Walaupun saya sudah menganut agama Islam, saya tetap berusaha menyimpan sepasang pakaian lelaki dan sepasang pakaian perempuan kerana bagi saya itulah identiti yang mesti dijaga dan dipelihara. Saya tidak boleh melupakan identiti sebenar diri saya. Oleh sebab itu, apabila mata kita melihat, walaupun kita rasa pelik dan tidak berkenan, berfikiran positiflah kerana itu identiti sesuatu suku kaum. Perkara sebegini tidak boleh dijadikan bahan lawak!

Orang sensitif susah hendak maju?

Kenyataan ini merupakan tuduhan yang tidak digandingkan dengan akal yang waras. Sensitif terhadap budaya kaum sendiri tidak berkaitan langsung dengan kemunduran atau kemiskinan sesuatu kaum. Masyarakat Jepun yang jauh maju meninggalkan kita di hadapan pun masih tebal dengan tradisi mereka. Tradisi mereka sentiasa dijaga dengan penuh rasa patriotisme sehingga dikagumi oleh seluruh masyarakat dunia. Masyarakat Korea juga begitu. Apakah orang yang mempersendakan budaya kaum lain itu orang yang maju? Kita semua masih berada di level yang sama. Oleh itu, sebelum kita menggunakan apa-apa alatan atau pakaian tradisi sesuatu kaum, kita mesti bertanya kepada orang yang benar-benar arif tentang suku kaum itu. Kadang-kadang apabila kita bertanya kepada masyarakat Iban yang tinggal di bandar, mereka pun tidak mengenali cara pemakaian yang betul bagi pakaian tersebut kerana mereka sudah lama tidak tinggal di rumah panjang. Walau bagaimanapun, saya berani mengatakan orang Iban kini berada di segenap empat penjuru Malaysia bumi bertuah ini. Mereka berada di Central Market, Pasar Chow Kit, Pavilion, KLCC, KLIA, Langkawi, dan semua tempat di Malaysia. Tidak sudah mencari mereka untuk bertanya. Tidak salah mengkaji dan bertanya untuk mengelakkan diri daripada tersesat jalan. Insyallah, mereka akan memberitahu yang betul kepada kita. 


Kenapa perlu berlawak dengan cara merupakan diri sebagai seorang perempuan wahal kita lelaki yang sempurna? Mengapa perlu berlawak dengan mengutuk rakan seperjuangan terutama yang berbadan besar? Mengapa perlu berlawak dengan membodohkan diri kita sendiri. Mr. Bean menakluki dunia dengan lawaknya tanpa perlu berbuat begitu. Dia hanya menggunakan blazer yang sama warna dari awal hingga ke tamat cerita. Orang yang menonton ceritanya tidak henti-henti ketawa. Harith Iskandar dinobatkan sebagai Orang Yang Paling Lawak di dunia tidak perlu membonekakan dirinya. Undiannya tinggi sehingga menjadi juara. Mengapakah kita tidak boleh berlawak seperti mereka? Mengapakah kita tidak berusaha untuk menjadi seperti mereka.

Kami bantu mempromosikan

Pakaian tradisional kaum Iban hanya untuk kaum Iban. Pakaian tradisional ini hanya dipasarkan untuk kaum tersebut sahaja. Niat untuk mempromosikan itu tidak kena caranya. Biarlah mereka sendiri mempromosikannya kerana mereka lebih tahu cara penggunaan dan pemakaiannya. Banyak lagi perkara-perkara lain yang boleh dijadikan modal untuk membuat lawak. Kadang-kadang apabila kita melihat pengemis berjalan dengan pakaiannya yang koyak, badan berbau, tidak pernah mandi, dan kelihatan begitu hina pada pandangan mata, kita tidak boleh beranggapan mereka tidak kenal asal usul mereka. Mereka masih kenal identiti dan tradisi mereka. Mereka masih mampu bertutur dalam bahasa mereka. Mereka masih bernafas dengan menghirup udara sama seperti kita. Pepatah Melayu mengatakan, ‘tak kenal maka tak cinta’, kita harus mengenali secara mendalam sesuatu perkara sebelum kita menjadikannya sebagai tajuk projek, tugasan mahupun bahan lawak kita! Jika tidak kita akan mengundang kontroversi dan rasa tidak puas hati. Polemik ini akan terus berpanjangan jika tidak dipadamkan dengan ungkapan maaf yang penuh ikhlas. Ingatlah, kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. Sesungguhnya, semua orang tidak pernah terlepas daripada melakukan kesilapan tetapi kesilapan itu akan mematangkan kita untuk terus mara ke hadapan.

Walau bagaimanapun, isu ini bukanlah isu besar untuk dibawa sehingga ke muka pengadilan. Banyak lagi isu masyarakat Iban yang perlu diperjuangkan terutama isu yang berkaitan dengan kesedaran tentang pentingnya pendidikan. Pendidikan harus dijadikan agenda utama untuk membangunkan kaum Iban agar standing dengan kaum-kaum lain di Malaysia. Insyallah. Moga-moga perkara sebegini tidak akan berulang lagi pada masa-masa mendatang seiring dengan kemajuan negara kita yang kian menghampiri ambang 2020.

TAHUN 2021 - KONTROVERSI TERCETUS LAGI OLEH INFLUENCER 'DURIANKIMCHI'

Tatkala negara masih bertarung dengan Covid-19, golongan yang menjadikan media sosial sebagai salah satu cara untuk meraih populariti dan menjana pendapatan ghairah menghasilkan video untuk meraih "LIKE", "KOMEN" dan "SUBSCRIBE" sehingga tidak dapat memikirkan baik dan buruk perkara yang mereka ketengahkan. Susulan itu, muncullah gurauan suami isteri sehingga menyamakan pakaian trasisi Iban dengan alas meja dan sebagainya. Hati siapakah yang tidak terluka? Saya beli almari berharga RM2000.00 hanya untuk menyimpan pakaian tradisional Iban yang saya beli dengan harga melebihi RM10,000 jika dikira satu persatu. Dia pula dengan nada bergurau menyamakan pakaian yang dipakaikan kepada isterinya itu dengan alas meja! Sepatutnya, sebagai manusia berpendidikan dia gunakan kesempatan itu untuk menarik perhatian suku kaum Iban supaya lebih ramai tertarik dengan DurianKimchi dan menjadi pengikut dia. Kenapakah dia tidak memuji isterinya cantik, anggun dan kelihatan lain selepas memakai pakaian itu? Jawapannya, orang macam dia bukan seorang tetapi ramai lagi. Golongan ini memang suka membenci dan mencaci suku kaum Iban sebab mentaliti sebegitu sudah tersemai sejak kecil. Itu bukan gurauan kerana dia tahu itu adalah salah selepas kali pertama mengujarkan, dia minta maaf tetapi selepas berlarutan beberapa jam baru memohon maaf maka kita faham itulah tujuan sebenar golongan sebegini yang sebenarnya ingin menagih perhatian.

Bagi saya, orang berpendidikan ini tahu baik buruk perkara yang diperkatakan dalam masa beberapa saat selepas mengujarkan kata-kata itu. Jika dia tidak sedar atau sedar selepas kemarahan meledak maknanya itulah sesuatu yang sengaja dilakukan. Saya mohon, berhentilah daripada mempersenda, mentertawa dan mempermainkan bangsa kami. Kami sangat menghormati bangsa-bangsa lain di Malaysia. Berkawanlah dengan kami maka awak akan tahu mulianya hati dan murninya jiwa kami. Jangan menanamkan kebencian dalam generasi anda terus menerus kerana itu hanya akan membawa banyak kesan negatif. Soal perkauman bukan mainan. Jika mahu bermain, pilihlah permainan yang betul untuk dimainkan. 


Catatan Seorang Pendidik Bangsa
Cikgu Zulkarnain Farihin
SMK Sibu Jaya
Sibu Sarawak


CATATAN CIKGU ZUL : KEHEBATAN GURU DISIPLIN DI SMK SIBU JAYATanggal 3 Mei 2016, satu episod baharu bermula dalam kehidupan saya sebagai seorang guru. Selepas menghabiskan masa selama 19 tahun di SMK Sacred Heart, tempat saya membesar sehingga menjadi dewasa, saya dipindahkan ke SMK Sibu Jaya. Saya tidak pernah termimpi untuk merelakan perpindahan ini. Impian saya hanya mahu berkerja dan bersara di SMK Sacred Heart. Perpindahan saya memang mengejutkan. Kawan-kawan yang mengenali saya semua melontarkan pertanyaan yang hanya mampu saya jawab dengan sebuah senyuman. Mereka terkejut dengan jawatan yang bakal saya kemudikan di SMK Sibu Jaya. Selama 19 tahun menceburi bidang perguruan saya lebih dikenali sebagai guru bersifat akademik. Saya merupakan Guru Cemerlang Bahasa Melayu. Apabila dilantik menjadi Penolong Kanan Kokurikulum, ramai yang hairan! Akan tetapi, hati saya tetap percaya bahawa semua ini takdir. Lantas, dengan rasa percaya itu saya melaporkan diri ke stesen baharu.

Saya betul-betul bermula dengan “Kosong” umpama tajuk lagu Najwa Latif yang selalu mengalun di ruang udara kereta kesayangan saya. Saya dilontarkan dengan pelbagai pertanyaan dan “ancaman” yang biarlah menjadi rahsia untuk diri saya. Kenapa awak pindah? Semuanya tidak pernah saya jawab. Hanya hati sahaja yang mampu berkata, saya mampu melakukannya. Saya akan belajar dan belajar tanpa jemu. Semua orang bermula daripada ketiadaan sebelum beranjak ke gelanggang keberadaan. Perkara pertama yang membuat mulut saya terlopong ialah jumlah pelajar di SMK Sibu Jaya. Jumlahnya lebih kurang 2200 orang. Hari pertama saya amat indah apabila menyaksikan pelajar yang ramai itu makan di Dataran Bestari semasa waktu rehat. Mereka makan sambil berbual-bual dalam satu kumpulan dalam satu bulatan. Semua orang membuka bekal masing-masing dalam suasana yang amat indah dan damai. Terdetik di hati saya, alangkah baiknya kalau saya dapat makan bersama-sama mereka dalam keadaan itu.

GURU DISIPLIN

Pada minggu pertama saya banyak memerhatikan pengurusan disiplin pelajar yang dikendalikan oleh pihak sekolah. Pada setiap pagi, saya menyaksikan pergerakan para guru yang bertugas amat teratur. Bermula dari pintu pagar sekolah, guru disiplin dan para pengawas sekolah menyambut mesra kedatangan pelajar dalam keadaan yang amat mesra dan ceria. Tuan Pengetua, Penolong Kanan HEM, Kaunselor Sekolah dan guru-guru yang bertugas berdiri di tepi pintu pagar masuk mengalu-alukan kenderaan yang masuk ke kawasan sekolah mahupun yang hanya berhenti di luar pintu pagar sekolah untuk menurunkan anak kesayangan mereka. Saya tidak nampak sebarang masalah yang boleh mengeruhkan suasana pagi yang ceria. Pada pukul 6.40 pagi semua pelajar dan guru berdiri tegak menyanyikan lagu Negaraku dan lagu sekolah SMK Sibu Jaya. Selepas itu, semua guru dan pelajar bergerak ke kelas untuk memulakan sesi persekolahan.

Perkara yang amat mengagumkan saya ialah peranan Ketua Guru Disiplin dan guru-guru disiplin. Saya menceritakan hal ini bukanlah disebabkan saya merupakan Penolong Kanan Kokurikulum tetapi saya merasakan mereka wajar diberikan pengiktirafan sewajarnya. Mereka amat bertanggungjawab. Mereka sanggup mengabaikan sarapan pagi semata-mata untuk memastikan segalanya lancar dan berkesan. Kes-kes disiplin pelajar semuanya diselesaikan tanpa merujuk kepada Pengetua dan Penolong Kanan melainkan kes-kes disiplin yang serius (tiada berlaku di sekolah ini). Ketua Guru Disiplin memang memainkan peranan yang amat proaktif. Beliau akan terus bertindak apabila menerima laporan pelajar ponteng dan sebagainya. Satu lagi perkara yang menarik perhatian saya ialah mereka bergerak dalam satu kumpulan. Oleh itu, pelajar-pelajar nakal yang selalu menimbulkan masalah seperti bising, malas, dan suka datang lewat amat takut terhadap guru-guru ini. Bukannya mudah menjaga pelajar yang berjumlah 1000 orang pada satu sesi. Pergerakan pelajar macam semut kerana satu kelas bilangan pelajar lebih kurang 35 hingga 40 orang. Akan tetapi, mereka mampu menguruskan disiplin sekolah kami. Tahniah dan syabas diucapkan! Terima kasih Allah kerana menghantar saya ke sini.


Penolong Kanan Hal Ehwal Murid yang bersebelahan bilik dengan saya menyebabkan saya selalu teringatkan arwah ayah yang telah lama pergi. Cara dia berkomunikasi dengan pelajar nampak bersahaja tetapi amat berkesan. Nadanya amat lembut tetapi tegas. Cara dia melayan ibu bapa yang dipanggil ke sekolah amat mengagumkan diri saya. Sebagai orang baharu yang dinaikkan pangkat menjadi pentadbir saya tahu ada ketikanya saya harus berhadapan dengan situasi sebegitu apabila mereka pergi berkursus dan sebagainya. Oleh itu, saya belajar setiap hari. Saya catat dalam buku catatan tentang apa-apa sahaja yang saya lihat dan dengar. Pada minggu pertama sahaja buku catatan saya yang setebal 200 muka surat sudah habis separuh. Hubungan beliau dengan guru-guru disiplin dan Ketua Guru Disiplin amat baik sehingga cara mereka memanggil saksama sendiri ibarat ayah dengan anak atau ibarat kawan dengan kawan. Mereka tidak pernah berkrisis.

MEREKA TIDAK MENGELUH

Sepanjang masa bersama mereka saya tidak pernah mendengar mereka mengeluh tentang beban tugas yang dipikul. Mereka datang ke sekolah seawall pukul 6.15 pagi. Pihak pentadbir langsung tidak pernah menyentuh tentang prestasi guru-guru disiplin sekolah ini semasa taklimat kerana kualiti kerja yang mereka pamerkan amat mengagumkan. Jika duduk di kantin sekolah mereka akan berkongsi tentang perangai pelajar yang bermasalah. Mereka maklumkan kepada semua pihak supaya sama-sama mengawal pelajar tersebut. Mereka tidak pernah mengatakan tidak. Mereka tidak pernah menolak arahan. Mereka tidak pernah menyanggah saranan pihak pentadbir. Mereka sentiasa berpadu dan bersatu dalam satu pasukan yang saya umpamakan “TEAM GERAK KHAS” yang menjadikan suasana di sekolah amat kondusif dan selamat kepada semua warga. Mereka tidak perlu diarahkan untuk bertugas. Mereka tidak perlu dimarah pada setiap hari. Mereka melakukannya tanpa rasa jemu kerana mereka tahu makna sebuah tanggungjawab.

Kerjasama yang terjalin kukuh antara pihak pentadbir dengan guru-guru disiplin ini amat besar maknanya. Nilai hormat-menghormati sentiasa menjadi amalan dalam menjalinkan silaturrahim. Saya tahu mereka pun mungkin bertanya, kenapa saya hadir ke sekolah mereka? Saya juga tahu mereka mungkin berfikiran seperti orang-orang diluar yang mengenali saya bahawa saya tidak sesuai menjawat jawatan saya. Akan tetapi, mereka tidak pernah mengungkapkan di depan saya. Yang saya nampak nilai hormat-menghormati memang dipraktikkan oleh semua warga sekolah ini. Kerjasama yang jitu dan padu menjadikan segala yang dirancang dapat dilaksanakan dengan jayanya. Banyak juga acara-acara besar yang dilakukan setelah saya tiba di SMK Sibu Jaya. Antaranya, Anugerah Sekolah Cemerlang Kokurikulum Kategori Luar Bandar Sekolah Menengah Peringkat Negeri Sarawak, Hari Terbuka SMK Sibu Jaya, Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang, dan Hari Sukan Sekolah. Alhamdulillah, semuanya lancar kerana peranan para guru dan guru-guru disiplin yang berkomitmen tinggi.


Mereka banyak memberikan pandangan, nasihat, dan dorongan secara tidak langsung kepada diri saya. Tanpa mereka siapalah saya? Dalam mana-mana acara, Ketua Guru Disiplin dan guru-guru disiplin sentiasa melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka dengan cemerlang. Masalah memang wujud dalam kalangan pelajar tetapi apa-apa pun yang berlaku mereka dapat membantu pihak sekolah menyelesaikannya dengan penuh bijaksana. Nasihat dan pandangan mereka dalam semua perkara berkaitan dengan disiplin amat diperlukan oleh orang baharu seperti saya.

JANGAN PANDANG SEBELAH MATA

Manusia lebih mudah percaya kepada khabar angin yang bertiup lembut menusuki gegendang telinga. Kita mudah menghukum tanpa melihat dan merasai sendiri realiti yang berpijak di bumi nyata. Bumi tempat saya berpijak ini amat indah. Keindahannya sukar digambarkan. Bumi tempat saya berpijak ini amat subur. Subur dengan pamah yang menguntungkan. Saya tidak perlu memerah keringat sehingga tinggal rangka untuk mengusahakan tanah ini kerana tanah yang subur ini mampu mengeluarkan hasil yang banyak walaupun saya hanya bekerja separuh hari. Saya tidak perlu berjaga sehingga ke dini hari untuk menghalau beburung yang mahu memakan padi yang saya tanam di tanah ini kerana sebelum saya tiba burung-burung itu sudah pergi tanpa meninggalkan jejak di tanah ini. Ya Allah bertuahnya saya ditempatkan di tanah ini. Buat taulan sekalian alam, datanglah ke tanah ini. Marilah sama-sama membanting tulang tanpa perlu terluka terkena pisau yang tajam kerana di tanah ini kami bekerja dalam penuh keriangan dan keceriaan. Kami berusaha untuk menjadi yang terbaik. Walaupun payah untuk menjangkau awan tetapi kami percaya tujuh lapisan langit mampu kami gapai suatu masa nanti.


Catatan Seorang Pendidik Bangsa
Cikgu Zulkarnain Farihin
SMK Sibu Jaya

Sibu Sarawak