JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI18 Oktober 2011

ISU PENDIDIKAN : PENDIDIKAN ADIL DAN SAKSAMA

Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my


PULAU-PULAU AEOLIAN 
DAN STROMBOLI DI ITALI

Apabila  kerajaan mengumumkan pelajar sekolah rendah dan menengah menikmati pendidikan percuma mulai sesi persekolahan tahun depan, sejarah pendidikan negara tercipta, sekali gus menjengah frasa baru. Pengumuman itu membuktikan keprihatinan kerajaan meringankan bebanan rakyat dan bagi jangka panjang melahirkan generasi berilmu serta berpengetahuan. Ia sekali gus memberi dimensi baru kepada sistem pendidikan negara yang pertama kali melaksanakan pendidikan percuma seperti dilaksanakan di negara maju. Justeru, apakah implikasi yang boleh dinikmati masyarakat rentetan pengenalan itu? Adakah pelaksanaannya tidak mengganggu gugat perjalanan sekolah secara total? Pro-Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tan Sri Dr Yahaya Ibrahim berkata, pengenalan itu akan menjadi perintis terhadap peningkatan taraf pendidikan dan sosial masyarakat menimba ilmu secara adil dan saksama. Beliau berkata, sistem itu melahirkan masyarakat berpendidikan tinggi terhadap pembudayaan ilmu. “Meskipun ada berpendapat pengenalan ini sebagai ‘alternatif’ kecil, sumbangannya besar jika ditafsirkan secara kolektif kerana membabitkan perjalanan institusi masyarakat dan pendidikan masa depan

“Kesannya bukan sekelip mata, namun implikasinya sangat besar dan bermanfaat. Masyarakat tidak lagi berdepan masalah keciciran atau diskriminasi dalam mendapat pendidikan. “Ia meningkatkan taraf hidup dan mewujudkan gaya berpengetahuan positif sebagai sumber penjanaan terpenting ekonomi dan sosial negara,” katanya. Bermula tahun depan, rakyat negara ini akan menikmati sesi persekolahan percuma apabila bayaran yuran RM24.50 bagi sekolah rendah dan RM33.50 bagi sekolah menengah dimansuhkan. Malaysia adalah negara tunggal di Asia Tenggara mencipta sejarah memperkenalkan sistem sekolah percuma yang mengikut langkah negara maju seperti Kanada dan Jepun . Penawaran itu membantu membangunkan sektor pendidikan negara dalam tempoh panjang dengan kaedah komprehensif dan kompetitif. Langkah itu juga, katanya, sebagai batu loncatan untuk menerapkan proses pembudayaan ilmu baru di kalangan masyarakat. Ia juga bukti negara mampu melonjakkan kecemerlangan dalam aspek penerapan ilmu pengetahuan tanpa sempadan dan kekangan bagi meningkatkan kualiti kehidupan masyarakat. “Pendidikan adalah ‘pemberian’ tanpa syarat kepada semua yang menjadi tonggak kesinambungan usaha negara dalam pembangunan masyarakat.

“Sistem ini ibarat isyarat kepada masyarakat supaya merebut peluang memperbaiki taraf hidup dan meninggikan penguasaan ilmu bagi memacu perkembangan ekonomi negara. “Justeru, implikasinya perlu dilihat dengan konteks lebih luas, bukan semata-mata gembira kerana kerajaan sudah memansuhkan pembayaran,” katanya. Beliau juga mengaitkannya sebagai satu aspirasi berani kerajaan yang prihatin terhadap perubahan dunia pendidikan global yang kini banyak menumpukan kepada pendidikan dan kehidupan seimbang. “Perubahan ini menjadi lonjakan paradigma baru bagi dunia pendidikan masa kini. Dibandingkan dulu, segalanya mengikut aturan tertentu yang tidak menjurus kepada kebajikan menyeluruh. “Pendekatan ini membuktikan kerajaan peka dan mempunyai aspirasi baru mencorakkan sistem pendidikan negara. Bukan mudah, namun masih sanggup melakukan,” katanya. Ditanya mengenai implikasi kepada sekolah sama ada boleh mengganggu perbelanjaan, beliau berkata, setiap sekolah disediakan peruntukan namun pada masa sama perlu aktif mencari sumber perbelanjaan lain. Menurutnya, dalam menjana keperluan institusi, kerajaan tidak boleh membantu sepenuhnya dan memerlukan sokongan pihak tertentu seperti ibu bapa.

“Apabila sistem ini diperkenalkan, bukan bermakna sekolah menanggung bebanan akibat kekangan kewangan keseluruhan kerana kerajaan sudah menyediakan peruntukan asas setiap tahun. “Sekolah boleh mengadakan aktiviti atau program tertentu asalkan tidak membebankan. Saya percaya ibu bapa tiada masalah asalkan untuk kebaikan. “Jangan jadikan sistem ini sebagai isu atau konflik yang boleh menggoyahkan institusi sekolah tapi lihat kepada keperluannya mewujudkan masyarakat berpengetahuan dinamik,” katanya. Katanya, sistem pengenalan ini wadah baru kerajaan membudayakan proses intelektual ilmu di kalangan masyarakat dan pengharapan terhadap kejayaannya sudah pasti tinggi. “Sebelum ini banyak pengenalan baru dilaksanakan, namun implementasi kurang sempurna menjadikan perjalanannya agak kucar-kacir. “Justeru, pihak bertanggungjawab perlu memastikan apa dicanangkan itu mampu direalisasikan dengan baik bagi mengelak konflik atau salah faham,” katanya. Masyarakat pula perlu melihat pengenalan sistem ini langkah optimis melonjakkan pencapaian negara memartabatkan sektor pendidikan. “Pendidikan adalah asas kelangsungan hidup sepanjang hayat dan pembaharuan diperkenalkan usaha jitu bagi melahirkan masyarakat dinamik yang mampu meneroka lebih jauh pada masa depan. “Sistem ini anjakan paradigma alaf baru bagi melonjakkan lagi integriti sektor pendidikan negara ke peringkat global,” katanya.

INFO PENTING UNTUK ANDA

Sistem persekolahan percuma sudah lama diperkenalkan di negara maju iaitu pada zaman Renaissance di Amerika Syarikat.

Pada akhir kurun ke-19, menjadi satu tanggungjawab kepada kerajaan menyediakan sistem persekolahan percuma di Amerika Syarikat dan kemudian diperluaskan ke seluruh dunia mulai 1920-an.

Antara negara lain di dunia yang turut mewujudkan sistem persekolahan percuma termasuk Finland, Jerman, Norway, Greece, Argentina dan Sri Lanka.

SUMBER
HARIAN METRO
17 OKTOBER 2011


ISU SERANTAU : CAMAR BULAN, MEREKA MENCAPLOK DIRI SENDIRI

Nurani


ISTANA NEUSCHWANSTEIN DI PERANCIS

"HAMKA lahir di sini tapi Malaysia yang punya," kata-kata daripada Hanif Rasyid, penjaga Muzium Kelahiran Hamka yang juga rumah ulama dan penulis agung di danau Maninjau, Bukti Tinggi, Sumatera itu mempunyai banyak maksud tersirat. Kalimat penutup yang meluncur laju daripada mulut Hanif semasa taklimat kepada rombongan Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia-Indonesia (Iswami) ke tanah orang Minang ini bulan lalu seperti menggambarkan kekecewaan Hanif. Daripada nada suara Hanif memang tergambar beliau kecewa dengan layanan pemerintah Indonesia terhadap Hamka semasa itu. Hanif yang mempunyai pertalian darah dengan Hamka merujuk bahawa ilmu, pemikiran dan karya-karya Hamka lebih diterima di Malaysia. Selain diagungkan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), karya-karya intelek Hamka juga diterbitkan di Malaysia antaranya, Di bawah Lindungan Kaabah dan Tenggelamnya Kapal Van der Wijck. Dalam konteks sekarang, mungkin begitulah kekecewaan yang dirasai oleh penduduk Indonesia yang tinggal di sempadan khususnya di perbatasan Sarawak-Kalimantan. Sukar disangkal, mereka berasa lebih dekat dengan Malaysia. Apakan tidak, sumber kehidupan mereka banyak bergantung dari sempadan sebelah sini.

Mereka juga menikmati subsidi daripada bekalan makanan, minyak dan gas yang diseludup. Malah jika ditanya penduduk Indonesia di perbatasan ini, mereka berbangga dengan apa yang ada di balik sempadan. Ramai yang merantau - secara sah atau haram - untuk mencari rezeki di sebelah sini. Begitulah kehidupan mereka yang hidup aman damai sejak turun temurun. Dan semasa hiruk-pikuk isu batas sempadan di Jakarta, penduduk di kampung yang dikaitkan dengan isu tersebut tidak tahu menahu pun. Ketika kumpulan penunjuk perasaan menggegar pagar Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, penduduk di Desa Temajuk tenang-tenang sahaja. Ramai yang hairan dan terpinga-pinga dengan amarah kumpulan Forum Betawi Rempug (FBR) dan Laskar Merah Putih (LMP). Ada apa dengan mereka? Bahasa yang digunakan begitu mengusik perasaan - Malaysia mencaplok tanah Indonesia. Kita tidak biasa menggunakan perkataan caplok walaupun mengikut Kamus Dewan ia bermaksud mengambil hak orang (harta, negeri), merampas atau merebut. Media termasuk arus perdana mereka pun mempromosikan provokasi ini di luar batas keperluan. Daripada laporan-laporan berita dan analisis mereka, tercium niat dan sentimen untuk memburuk-burukkan Malaysia.

Mujur Malaysia tidak ikut melatah. Mujur pak menteri dan pasukan tentera mereka segera membuat penegasan berulang kali bahawa isu pencaplokan tidak wujud. Mujur penghinaan tidak dibalas dengan penghinaan. Inilah mungkin hikmah yang boleh dipelajari bahawa negara demokrasi dan media bebas bukan jaminan kebenaran boleh ditegakkan. Memang aneh, mereka yang membuat dakwaan tetapi menteri mereka sendiri yang bersungguh-sungguh menafikan berita itu, malah sampai ke peringkat membela pula. Tenyata dakwaan Malaysia merampas tanah Indonesia yang digemakan oleh Timbalan Ketua Suruhanjaya 1, Dewan Perwakilan Rakyat, Tb Hasanuddin itu tidak benar. Tiada tanda batas yang dialih seperti didakwa oleh Ahli Parlimen daripada parti pembangkang Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDIP) itu. Lawatan Ahli-Ahli Parlimen ke kawasan itu pada Sabtu dan Ahad lalu juga tidak menemukan kejanggalan terhadap batas wilayah Indonesia-Malaysia. Apa yang berlaku sebenarnya ialah batas sempadan itu telah dipersetujui melalui perundingan oleh kedua-dua buah negara di Semarang pada 1978. Tentu sekali perjanjian yang ditandatangani itu mempunyai asasnya sendiri. Kalau tidak, mana mungkin dipersetujui oleh pemerintah Indonesia.

Kesepakatan itulah yang dibangkitkan oleh parti pembangkang Indonesia. Kata mereka, batas sempadan berbeza dengan peta zaman penjajahan Belanda keluaran 1891 dan Traktat London pada 1824. Mereka mendakwa terdapat selisih 1,499 hektar tanah di Camar Batu. Jadi, isunya bukan Malaysia mencaplok tanah Indonesia tetapi batas sempadan itu dipersetujui secara rundingan antara kedua-dua buah negara. Apakah susahnya jika mereka mahu perjanjian itu dibincangkan semula? Mintalah pihak pemerintah Indonesia untuk mengkaji semula sempadan itu, bukan menggegar rumah Malaysia. Bukan dengan cara menghina dan menyakiti hati rakyat Malaysia. Setelah banyak pihak membuat tinjauan perbatasan yang dipertikaikan, semuanya telah jelas tiada caplok mencaplok. Cuma mungkin ada pihak yang berkhayal ingin mencaplok bangsa dan negaranya sendiri. Seperti juga perasaan yang dialami oleh Hanif yang kecewa kerana pemerintah meminggirkan Hamka, begitu jualah perasaan penduduk di Camar Batu mahupun di sempadan lainnya. Mereka sangat mengharapkan pemerintah untuk lebih prihatin terhadap keperluan penduduk. Alangkah baiknya jika Ahli-Ahli Parlimen itu lebih mengutamakan kesejahteraan penduduk di wilayah sempadan tersebut. Sepatutnya usaha ditumpukan untuk membangunkan kawasan sempadan. Contoh mudah mewujudkan homestay di sebelah Malaysia serta Indonesia. Buatlah promosi bersama bukan menyemai perasaan benci membenci.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
18 OKTOBER 2011


ISU ANTARABANGSA : DEMONSTRASI JALANAN ALA OCCUPY WALL STREET GUGAT NEGARA BARAT

Pentas Dunia


TASIK BAIKAL, RUSSIA

Demonstrasi  jalanan ala Occupy Wall Street yang asalnya bermula di Sepanyol dan dikenali sebagai Indignants kini merebak bukan sahaja di Eropah tetapi juga ke Amerika Syarikat (AS) dan beberapa negara maju lain termasuk ke Australia, Hong Kong dan Jepun. Sejak ia bermula di Sepanyol pada 15 Mei lalu di Puerta del Sol, Madrid ia terus merebak ke negara-negara maju yang lain. Sekali gus fenomena itu menggambarkan kepincangan ekonomi, sosial, pentadbiran dan ketidakadilan di negara-negara maju. Jika Asia Barat dan dunia Arab dilanda protes, rusuhan dan pemberontakan sejak ia bermula di Tunisia pada 17 Disember lalu, kini negara-negara maju turut dilanda kemelut serupa, rusuhan ala Indignants dan Occupy Wall Street. Paling menarik ia kini turut merebak di negara paling maju di dunia dan negara yang mendakwa 'raja segala-segalanya' - Amerika Syarikat. Mungkin ramai yang tidak mengetahui 'demonstrasi ekonomi' yang sedang melanda negara-negara maju dan AS sekarang, kerana cara media Barat melaporkannya secara amat sederhana, bersahaja dan tanpa mensensasikannya sehingga ramai yang tidak menyedari betapa seriusnya situasi demonstrasi itu.  Di AS sendiri, demonstrasi anti- Wall Street yang dirancang diadakan secara aman bertukar menjadi ganas dan lebih 700 orang telah ditahan, begitu juga di Itali kelmarin apabila demonstrasi bertukar menjadi ganas dan rusuhan.


Jika di dunia Arab dan rantau Asia Barat, protes, rusuhan dan pemberontakan yang berlaku bertujuan untuk membawa pembaharuan, kerana kebanyakan rakyat di negara-negara terbabit dahagakan pembaharuan dalam politik dan demokrasi, selain kesempitan hidup, ekoran kadar pengangguran yang tinggi dan kos kehidupan yang tinggi. Kini negara maju pula dilanda demonstrasi rakyatnya yang ingin meluahkan perasaan tidak puas hati terhadap kerajaan, keadaan ekonomi yang teruk termasuk di AS, pengangguran yang tinggi dan ketidakadilan sosial. Apa yang menarik AS dan Barat sering mengkritik tindakan kekerasan oleh pihak berkuasa di negara-negara Arab bagi mengekang pemberontakan, tetapi AS dan Barat juga tidak ada bezanya, turut menggunakan pendekatan serupa bagi menangani demonstrasi di negara mereka. Kini AS dan negara-negara maju terpaksa melalui pengalaman yang sama seperti yang sedang dilalui oleh beberapa negara Arab akibat demonstrasi, protes dan rusuhan di negara mereka dan cara mereka menanganinya juga tidak ada bezanya, cuma bezanya mungkin cara mereka melaporkan insiden itu sahaja yang agak berlainan.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
18 OKTOBER 2011


ISU WANITA : USAHAWAN WANITA KE PERINGKAT GLOBAL

Oleh NURUL ANUAR KARI


PUNCAK BERBATU WULINGYUAN, CHINA

Wanita memang sudah lama dikenali sebagai tulang belakang gerakan keusahawanan di negara ini, sejak sebelum negara mencapai kemerdekaan lagi. Namun, usahawan wanita dilihat masih sukar mencapai tahap perkembangan yang diharapkan kerana belum melangkah melangkaui perniagaan kecil dan sederhana. Demi membawa usahawan wanita ke tahap lebih tinggi, Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera (Usahanita) akan mengorak langkah besar menonjolkan kemampuan wanita tempatan ke peringkat global. Usahanita dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa, Himpunan Pengusaha Pribumi Indonesia (HIPPI) akan menganjurkan Konvensyen Antarabangsa Wanita Dalam Perniagaan Pertama (1WBC) bermula 25 hingga 27 Oktober ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Melaka. Dengan tema 'Transformasi Perniagaan Wanita melalui Inovasi', isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor akan menyampaikan ucaptama dan merasmikan program tersebut yang akan menyediakan sebuah platform dan peluang untuk semua usahawan wanita seluruh dunia bertemu. 


Program ini merupakan susulan daripada Memoradum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani di Bandung pada 28 Januari lalu antara Usahanita dan HIPPI dan dapat dilaksanakan dengan kerjasama HIPPI, Kerajaan Negeri Melaka dan juga Pusat Kecemerlangan untuk Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana (CESMED). Di samping memperakui peranan usahawan wanita yang telah banyak menyumbang kepada ekonomi negara dan juga kemakmuran keluarga, 1WBC akan membolehkan mereka berkongsi dan seterusnya menjalinkan kerjasama perniagaan dan jaringan perniagaan global. Kira-kira 25,000 ahli Usahanita dan lebih 50,000 usahawan wanita seluruh dunia dijangka akan menerima manfaat secara langsung atau tidak langsung daripada aktiviti di pameran dagangan 1WBC, di samping berkongsi pengalaman, ilmu dan idea daripada ucapan panel persidangan dari seluruh dunia. Antara negara yang akan turut serta memberi ucapan sepanjang konvensyen 1WBC termasuk dari Amerika Syarikat, Jerman, Hong Kong, Australia, Nepal, Indonesia, Brunei, Singapura, Afrika Selatan dan Filipina. Para peserta 1WBC juga bertuah kerana berpeluang menghadiri sesi syarahan makan tengah hari bersama bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pada hari kedua persidangan. 


Persidangan ini bukan sahaja akan mengambil kira usahawan tempatan dan antarabangsa malahan koperasi, akademia, pelajar institusi pengajian tinggi (IPT), belia dan usahawan muda. Selain majlis menandatangai MoU antara pihak-pihak yang akan bekerjasama, peserta juga berpeluang menyertai klinik perniagaan bersama agensi-agensi kerajaan berkaitan. Pameran dagangan pula akan membolehkan para usahawan bukan sekadar mendengar, tetapi juga berinteraksi dengan pengusaha global dalam mencari bahan mentah atau yang sudah siap diproses, seterusnya diinovasikan dari secara pembungkusan dan pemasaran. Presiden Usahanita Malaysia, Faridah A. Jabbar memaklumkan, sasaran penyertaan 1WBC semakin hampir dicapai dengan sekitar 500 peserta persidangan dan 200 pameran dagangan semakin dipenuhi usahawan wanita tempatan. "Antara sasaran 1WBC adalah menyediakan landasan untuk peniaga dan usahawan bertemu dan berinteraksi, menjalin jaringan strategik di peringkat tempatan dan global serta mempelajari amalan terbaik dari satu sama lain. "Mereka juga boleh mempamerkan barangan dan perkhidmatan berkenaan wanita di bawah satu bumbung bagi tujuan promosi serta mendorong kepada transaksi dengan usahawan atau pembeli dalam dan luar negara," jelasnya. 


Beliau menegaskan, antara saaran paling penting yang mahu dicapai melalui 1WBC adalah untuk memperkasakan usahawan wanita supaya berpandangan jauh dan mempunyai cita-cita untuk meneroka dan menemui pasaran baru di peringkat global. Tambahnya, inisiatif mengadakan konvensyen itu juga pasti dapat membantu merealisasikan hasrat Bajet 2012 yang ketara banyak akan membantu usahawan dan peningkatan kapasiti keusahawan terutamanya di kalangan wanita, usahawan mikro serta industri kecil dan sederhana (IKS). "Tema untuk 1WBC diharap dapat melahirkan usahawan yang dapat menambah nilai dengan menceburkan diri atau memperkembangkan perniagaan mereka berlandaskan inovasi. "Hasrat kerajaan untuk memperkasakan wanita melalui aktiviti keusahawanan juga sudah tentu dapat dicapai hasil 'limpahan' penganjuran program sebegini," ujarnya. Menurutnya lagi, melalui tabung Amanah Ikhtiar Malaysia dan Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (TEKUN), sudah tentu dapat mengurangkan beban akses kepada dana yang menjadi halangan tradisi bagi usahawan wanita memajukan perniagaan mereka. 


"Bagaimanapun, kita berharap lebih banyak syarikat milik kerajaan (GLC) dan agensi berkaitan turut serta dan menaja program ini. Mungkin ada antara mereka yang belum nampak keistimewaan konvensyen 1WBC ini," katanya. Penasihat 1WBC yang juga Setiausaha Majlis Perundingan Melayu (MPM), Dr. Hasan Mad pula berpendapat pihak penganjur persidangan tersebut telah mencapai kejayaan awal apabila dapat menarik penyertaan beberapa tokoh ternama termasuk bekas Tun Dr. Mahathir dan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam. "Idea persidangan sebegini bukan berakhir di sini dan akan menjadi agenda dwitahunan negara-negara anggota dengan penganjuran berikutan pada 2013 akan berlangsung di Indonesia. "Sebelum ini, program seperti 1WBC dianjurkan agensi-agensi kerajaan tetapi kali ini dianjurkan sendiri NGO yang mewakili usahawan wanita. "Usahawan wanita perlu berbangga dengan kemampuan mereka dalam menjayakan 1WBC kerana ia merupakan satu tapak besar ke arah membawa mereka ke peringkat global. Oleh itu, beliau berharap warga korporat dan agensi kerajaan berkaitan dapat memberi sokongan penuh terhadap menjayakan dan mencapai sasaran 1WBC agar menjadi platform terbaik untuk membentuk jaringan kerjasama usahawan wanita seluruh dunia. Maklumat lanjut 1WBC boleh diperolehi dengan menghubungi sekretariat penganjur di talian 03-89416442, melalui e-mel 1wbc2011@gmail.com atau dengan melayari laman web www.usahanita.org.my.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
18 OKTOBER 2011