JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI16 Januari 2011

TITISAN TINTA DARI SEORANG PENDIDIK

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua terutamanya pembaca setia blog Cikgu Zul ini,


Sejak bulan November 2010 hingga kini, Cikgu Zul hanya memenuhi intpati blog ini dengan rencana-rencana yang dipetik dari akhbar-akhbar tempatan sahaja. Hal ini demikian kerana Cikgu Zul sibuk dengan pelbagai urusan kerja yang perlu diselesaikan di samping urusan sendiri yang tidak pernah ada titik noktahnya. Insyallah, mulai esok, pengisian intipati blog ini akan kembali seperti biasa. 

Adik-adik pelajar yang bakal menduduki STPM 2011 pasti sedang memasang angan untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam STPM yang bakal diduduki pada bulan November nanti. Cikgu Zul berharap adik-adik sekalian, mulakan usaha dari sekarang kerana semakin awal anda memasang strategi makin kukuh keyakinan anda untuk merangkul jaya. Jika hendak mendapat keputusan 4 atau mencatat sejarah sebagai pelajar paling cemerlang dalam STPM 2011 di Malaysia, adik-adik sekalian kenalah berusaha. Semua ini bukan mustahil untuk dicapai andai ada usaha yang berterusan.

Sebagai pembangkit semangat dan menyemarakkan keinsafan dihati dan dijiwa, hayatilah bait-bait lagi berjudul "Awan Nano" nyanyian Hafiz AF7 ini. 


Sekian.
Cikgu Zulkarnain Farihin
SMK Sacred Heart
Sibu, Sarawak

ISU BAHASA : KEJAYAAN MELALUI PERPADUAN BAHASA


Perbezaan antara Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia adalah antara lainnya kecenderungan penggunaan perkataan yang asal-usulnya berbeza. Bahasa Indonesia cenderung menggunakan perkataan yang asalnya daripada bahasa Sanskrit. Sementara Bahasa Malaysia dari bahasa Arab. Umpamanya, ideologi negara Indonesia dinamakan Pancasila, perkataan asal daripada bahasa Sanskrit. Di Malaysia dinamakan Rukun Negara. Rukun asalnya daripada perkataan bahasa Arab. Kedua-dua Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia adalah bahasa Melayu. Cumanya bahasa Melayu di Indonesia dipengaruhi kuat oleh bahasa Sanskrit kerana kedudukan tamadun Jawa yang dipengaruhi Hindu-Buddha berasaskan bahasa Sanskrit amat kuat. Sementara bahasa Melayu di Malaysia berpaksikan Kesultanan Melayu di Melaka telah dipengaruhi dengan Islam hingga bahasa Arab menggantikan bahasa Sanskrit sebagai bahasa ilmu.

Itu asasnya. Apabila penjajah Inggeris dan Belanda membahagikan wilayah Melayu menjadi dua iaitu Indonesia dan Malaysia, maka bahasa di kedua-dua negara juga berkembang secara berpisah. Maka banyaklah perkataan Inggeris masuk ke dalam Bahasa Malaysia, dan istilah Belanda masuk ke Bahasa Indonesia. Maka istilah kantor, kamar dan koran yang asalnya Belanda menjadi perkataan dalam Bahasa Indonesia. Sedangkan di Malaysia, ia menggunakan istilah pejabat, bilik dan akhbar. Katakanlah dulu proses Islamisasi tidak berlaku di Indonesia, maka bahasa Melayu antara kedua-dua negara akan menjauh. Bahasa Indonesia akan penuh dengan perkataan Sanskrit dan Bahasa Malaysia penuh dengan bahasa Arab. Maka Bahasa Indonesia dan Bahasa Malaysia jadi seperti Hindi dan Urdu. Ia asalnya merupakan satu bahasa. Jadi apabila kerajaan Moghul memerintah India, maka banyaklah istilah Parsi yang masuk ke bahasa itu. Muncullah bahasa Urdu.

Kini bahasa rasmi Pakistan ialah Urdu, yang penuh dengan istilah Parsi. Sementara Hindi menjadi bahasa rasmi India, penuh dengan perkataan Sanskrit. Selama ini penutur Urdu dan Hindi boleh memahami satu sama lain tetapi akhirnya akan berpisah jauh dan satu hari mungkin tidak akan lagi memahami di antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi tulisan kedua-duanya berbeza. Urdu menggunakan tulisan jawi Parsi sementara Hindi menggunakan tulisan Devanagari. Begitu juga dengan Bahasa Indonesia dan Bahasa Malaysia akan berpisah jauh kerana perbezaan istilah yang akhirnya membuat penuturnya tidak memahami di antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi jika bahasa Belanda mempengaruhi kuat ke atas Bahasa Indonesia dan bahasa Inggeris ke atas Bahasa Malaysia. Tambahan pula dengan perbezaan tulisan. Ketika Indonesia mencapai kemerdekaan pada tahun 1945, tulisan Bahasa Indonesia adalah rumi sedangkan bahasa Melayu di Malaya menggunakan tulisan Jawi. Hanya setelah negara ini mencapai kemerdekaan barulah usaha dibuat supaya bahasa Melayu menggunakan tulisan rumi. Tetapi ejaan rumi Melayu di Malaya berbeza dengan Bahasa Indonesia. Secara rasminya bahasa Melayu di Hindi Belanda menjadi Bahasa Indonesia ialah pada tahun 28 Oktober 1928 melalui Sumpah Pemuda.

Berpisah

Sementara bahasa Melayu di Malaya menjadi Bahasa Malaysia pada 16 September 1963. Dengan ejaan berbeza, ia semakin berpisah jauh. Maka apa yang disebut sebagai bahasa Melayu adalah bahasa Melayu di Thailand dan Brunei yang menggunakan tulisan jawi. Oleh kerana Singapura pada mulanya negeri dalam Malaysia, maka ia juga menggunakan Bahasa Malaysia. Hanya apabila ia berpisah daripada Malaysia pada tahun 1965, bahasa sana dikenali semula sebagai bahasa Melayu. Tetapi tulisannya menggunakan kaedah rumi Bahasa Malaysia. Selepas Konfrontasi dan semasa pemerintahan Presiden Suharto dan Perdana Menteri Tun Razak, terdapat perasaan jelas bahawa kedua-dua bahasa, Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia tidak wajar dibiarkan hanyut semakin berpisah jauh. Maka pada 16 Ogos 1972, ejaan kedua bahasa diseragamkan. Komitmen penyeragaman ejaan ini menunjukkan bahawa kedua bahasa mahu disatukan. Maka ejaan rumi diseragamkan ini turut diikut serta oleh bahasa Melayu di Thailand, Singapura dan Brunei yang melihat Kuala Lumpur sebagai paksi bahasanya.

Kepentingan bahasa Belanda yang semakin berkurangan di Indonesia dan digantikan dengan bahasa Inggeris menyebabkan Bahasa Indonesia mengikut jejak Bahasa Malaysia dalam mengambil istilah-istilah yang asalnya dari bahasa Inggeris. Dominasi Amerika Syarikat ke atas Indonesia dan kemunculan teknologi maklumat akhirnya akan merapatkan lagi bahasa Malaysia dan Indonesia. Bahasa Malaysia juga banyak mengambil istilah Bahasa Indonesia yang asal-usulnya dari Sanskrit seperti wisma, siswa dan pustaka. Nama tempat di Malaysia juga ada yang asalnya Sanskrit seperti Titiwangsa, Mahameru, Suria dan Damansara. Istilah Sanskrit dan Arab amat dekat dengan lidah bahasa Melayu. Bahasa Malaysia juga tidak keberatan mengambil perkataan Indonesia yang asalnya dari Belanda seperti organisasi dan prestasi. Masa depan cerah bagi Bahasa Malaysia terletak pada penyatuan semua bahasa Melayu. Baik dengan Bahasa Indonesia mahupun dengan bahasa Melayu di Thailand, Singapura dan Brunei.

Seperti kata cogan jata kedua negara: Bersekutu Bertambah Mutu dan Bhineka Tunggal Ika, dalam bahasa Sanskrit bermaksud Perpaduan dalam Kepelbagaian. Sememangnya terdapat banyak perbezaan di antara kedua bahasa. Tetapi dengan sentiasa mencari jalan supaya kedua bahasa semakin mendekat, maka itulah masa depan bahasa kita.

Oleh
Zin Mahmud

Mingguan Malaysia
16 Januari 2010

ISU ALAM SEKITAR : BAHANA CUACA DI AUSTRALIA


Tiada kata dapat diluahkan dengan kecelakaan yang melanda Australia akibat banjir antara paling buruk pernah melanda negara itu. Malang yang melanda Australia ini seolah-olah sudah sinonim dengan kejadian buruk yang berlaku pada setiap hujung tahun. Pada hujung tahun 2009 sehinggalah pertengahan Januari 2010, Australia dilanda bencana ribut debu merah yang dianggap paling buruk dalam sejarah negara itu sejak tahun 1940-an. Kehadiran ribut yang tidak diundang itu telah menyebabkan bandar-bandar berkenaan menjadi kelam kabut. Kehidupan penduduk tergugat dan perkhidmatan awam terjejas. Ternyata bulan Disember sehingga Januari seolah-olah menjadi 'bulan bencana' kepada Australia kerana selepas ribut debu merah yang melanda tahun lepas, kini negara itu diancam banjir teruk dan salji yang melanda secara mengejut. Perubahan cuaca mendadak akibat cuaca yang tidak menentu telah memberi kesan yang ketara pada kehidupan masyarakatnya yang sehingga kini masih terkial-kial dengan kemelut ini.

Lebih menarik lagi di beberapa bahagian Australia seperti New South Wales dan Victoria pula keadaan bersalji berlaku secara mengejut yang mana pada kebiasaannya bulan Disember adalah musim panas. Dengan keadaan begini telah membolehkan penduduk menikmati perayaan Krismas dalam keadaan salji sebenar. Sehingga kini banjir terburuk yang melanda timur laut Australia telah meragut lebih 20 nyawa, sementara 80 lagi dilaporkan hilang ketika situasi di Brisbane semakin buruk dengan lebih 7,000 hartanah terancam. Setakat ini banjir terburuk telah menjejaskan 200,000 penduduk di bahagian timur laut negara ini. Perdana Menteri Julia Gillard yang turut cemas dengan kejadian ini memberi amaran angka kematian mungkin meningkat selepas banjir kilat melanda bandar Toowoomba menyebabkan banyak kenderaan dan kediaman dihanyutkan air. Gillard turut mengeluarkan amaran terhadap kemungkinan banjir lebih buruk akan berlaku selepas seluruh bandar di timur laut negara ini terputus hubungan akibat ditenggelami air dan pihak tentera telah memindahkan beratus penduduk menggunakan helikopter.

Berpuluh-puluh ribu penduduk terpaksa meninggalkan rumah mereka selepas banjir menenggelamkan kawasan lebih luas dari Jerman dan Perancis selain perkhidmatan kapal terbang serta perkhidmatan kereta api terpaksa ditutup. Ketua Menteri Queensland, Anna Bligh pula berkata, angka korban mungkin meningkat secara mendadak ekoran usaha menyelamatkan mereka yang hilang terhalang ekoran hujan lebat dan jalan raya yang ditenggelami air. Empat helikopter tentera dihantar untuk menyertai usaha menyelamat, tetapi operasi itu tergendala akibat hujan lebat di wilayah Lembah Lockyer itu. Beribu-ribu orang dilaporkan bergegas meninggalkan tengah bandar Brisbane menggunakan bas, kereta api dan kenderaan ekoran pengumuman amaran banjir di berpuluh-puluh daerah selepas tebing sungai Brisbane pecah. Hampir beratus-ratus orang pula dipindahkan menggunakan pengangkutan udara ekoran banjir yang telah pun menyebabkan kerugian berbilion dolar terus merebak. Hujan lebat akibat hujan tropika menyebabkan banyak kawasan di Queensland ditenggelami air dengan 1,000 penduduk setakat ini telah dipindahkan dan 38 daerah diisytihar sebagai kawasan bencana alam.

Bantuan

Selain itu sebagai langkah tambahan, Gillard turut melancarkan tabung bantuan dan menjanjikan bantuan kerajaan berjumlah AS$1 juta (RM3.09 juta) bagi membantu mangsa banjir dahsyat itu. "Sebilangan masyarakat menyaksikan banjir kali ini lebih besar daripada banjir yang pernah berlaku beberapa dekad sebelum ini, manakala sebilangan lagi tidak pernah mengalami situasi seperti ini," kata Gillard kepada wartawan. Kawasan ini dilihat seperti laut luas di pedalaman dengan tanaman dan kawasan ladang bernilai berbilion dolar ditenggelami banjir, kata seorang ahli Parlimen tempatan, Vaughan Johnson. "Saya meninjau dari kawasan Alpha ke Barcaldine dengan menaiki helikopter semalam, dan saya tidak pernah melihat situasi sebegini teruk sebelum ini," kata Johnson kepada radio ABC Kini penduduk di Queensland dilanda satu lagi ancaman baru iaitu ular dan buaya yang berkeliaran.

Penduduk mendakwa melihat buaya berkeliaran dan berita mula tersebar di sekitar pusat penternakan lembu di Brisbane yang dihuni 75,000 penduduk selain ular sepanjang dua meter juga dilihat berkeliaran di pusat bandar. Penduduk berkata, mereka ternampak ular berbisa seperti spesies taipan, ular perut merah dan ular coklat melingkari pokok-pokok dan bersembunyi di rumah penduduk bagi mencari tempat kering. Pegawai kecemasan memberi amaran, ular-ular spesies itu boleh bertindak agresif, sementara buaya yang dilihat di sungai-sungai mungkin sebenarnya sampah atau serpihan yang dihanyutkan banjir. "Tempoh ini adalah musim mengawan bagi ular dan ia 'dihalau' keluar daripada habitatnya disebabkan banjir. Jadi ia mungkin bersikap agresif. "Sampah atau serpihan yang banyak di sungai mungkin disalah anggap sebagai buaya," kata Pengarah Operasi Perkhidmatan Kecemasan Negeri, Scott Mahaffey. Beribu-ribu katak tebu berbisa turut dilihat di sekitar Rockhampton dan pihak berkuasa berkata, bandar itu juga mungkin diancam agas dan nyamuk pembawa penyakit.

Berlainan pula keadaan di negeri-negeri pantai Timur apabila salji turun sejak 20 Disember lepas. Selalunya keadaan cuaca yang biasanya panas pada bulan Disember tiba-tiba digantikan dengan angin dingin yang bertiup dari Lautan Selatan di beberapa bahagian, sekaligus memberikan negara ini merasai nikmat menyambut Krismas dalam keadaan bersalji. Salji turun di beberapa bahagian di negeri-negeri New South Wales dan Victoria, menyebabkan pusat peranginan meluncur ski yang ada di antara kawasan itu biasanya tidak bersalji pada masa ini saban tahun, diliputi dengan salji sehingga 10 sentimeter tebal. Jumlah salji seperti itu adalah perkara yang luar biasa pada awal Disember yang kebiasaannya menjadi kemuncak kepada musim bunga liar di kawasan pergunungan New South Wales. Terletak jauh di selatan negeri Victoria, Gunung Hotham diliputi salji setebal 10 sentimeter dan Gunung Buller pula diliputi salji sehingga lima sentimeter tebal, kata jurucakap Laporan Salji Victoria, Maureen Gearon.

Oleh Hafizahril Hamid

Mingguan Malaysia
16 Januari 2010