JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI19 Februari 2012

ISU UMUM : KEBIMBANGAN LELAKI BUJANG INDONESIA

Dari Jakarta


Cinta bukan sesuatu yang mudah untuk dicari. Kasih dan sayang juga bukanlah sesuatu yang boleh dipaksa kerana ia hanya akan berakhir dengan kekecewaan seandainya diperlakukan sedemikian. Andai berhasrat untuk bernikah, lelaki juga harus mempersiapkan diri dengan wang yang banyak kerana untuk berkahwin hari ini kos semakin meningkat. Mengapa harus membebankan diri andai boleh tidur lena tanpa perlu memikirkan hal-hal berat itu. Demikian alasan yang diberikan oleh beberapa lelaki Indonesia yang ditemui ketika ditanya apakah alasan tidak berkahwin. Mereka ini bukan calang-calang lelaki. Berjawatan tinggi, memiliki kedudukan kewangan yang kukuh dan berwajah tampan. Biar sudah mendaki usia, namun masih belum memiliki pasangan mencetuskan banyak persoalan di kalangan masyarakat Indonesia. Tentu sekali isu ini bukan hanya terbatas dalam ruang lingkup rakyat Indonesia kerana sudah menjadi trend baru di kalangan negara-negara membangun, ramai yang memilih untuk berkahwin lewat. Sebetulnya bukan saja kaum lelaki yang memilih untuk tidak memiliki komitmen rumah tangga. Sebaliknya, kaum wanita juga mempunyai alasan yang serupa jika ditanya kenapa selesa hidup sendirian. Bagaimanapun, dari satu perspektif lain, bagi sebuah negara sebesar Indonesia yang dihuni oleh lebih 234 juta penduduk, apabila ramai rakyatnya memilih untuk tidak berkahwin, ia memberikan kesan yang cukup besar kepada negara itu.

Kebimbangan

Berdasarkan satu kajian yang dibuat pada 2010, hasilnya mencetuskan kebimbangan yang bukan kecil. Kebimbangan yang dimaksudkan ialah jumlah lelaki bujang di Indonesia semakin tinggi berbanding populasi kaum wanita. Data yang dikumpul oleh Agensi Statistik Pusat pada tahun 2010 menunjukkan populasi kaum lelaki Indonesia ialah seramai 119,507,580 berbanding jumlah kaum wanita seramai 118,048,783. Jumlah perbezaan penduduk lelaki dengan penduduk wanita ialah lebih 1.4 juta orang dan catatan ini memberikan indikator bahawa kaum lelaki sudah seharusnya lebih serius memikirkan masa untuk mencari calon isteri. Sekalipun, ada pandangan yang mendakwa jumlah ketidaksamaan ini tidak cukup signifikan untuk didebatkan, namun trend perbezaan jumlah populasi wanita dan lelaki di negara keempat di dunia yang memiliki jumlah penduduk ramai semakin meningkat setiap tahun.

Sedekad yang lalu, perbezaan penduduk dua jantina itu mencecah angka setengah juta dan ia meningkat tiga kali ganda dalam tempoh itu. Berteraskan trend yang berlaku hari ini, kegusaran di kalangan rakyat Indonesia ialah lelaki Indonesia berpotensi tidak kahwin sampai tua! Biarpun begitu, masih ada juga sebilangan kaum lelaki tempatan yang cukup risau bila mengetahui perbezaan populasi seperti yang dikeluarkan oleh Agensi Statistik Pusat itu. Kerisauan itu juga bakal tambah berganda kepada kaum lelaki Indonesia apabila sejak kebelakangan ini sudah ada budaya baru yang bercambah di negara ini. Trend ‘penghijrahan cinta’ oleh lelaki-lelaki kaya dari negara-negara asing datang ke Indonesia untuk melamar wanita-wanita tempatan bukan lagi perkara baru. Persaingan terbaru ini tentunya mencabar hak dan ego kaum lelaki Indonesia. Lalu, pilihan apa lagi yang ada pada lelaki-lelaki tempatan?

Kekurangan

Untuk bersaing dengan tauke-tauke kaya dari negara Taiwan dan China yang berebut mahu mencari wanita di Indonesia tentunya tidak mampu sama sekali. Laporan akhbar The Jakarta Post baru-baru ini mendedahkan trend penghijrahan cinta itu dilihat berlaku di Singkawang, Kalimantan Barat. Singkawang kini menjadi pusat kepada lelaki-lelaki bujang dan kaya dari Taiwan dan China untuk mencari calon isteri. Alasan kenapa lelaki China datang mencari cinta sejauh itu ialah kerana jumlah wanita di negara berkenaan tidak mencukupi untuk diseimbangkan dengan populasi kaum lelaki. Percaya atau tidak, statistik di negara China mendapati kekurangan wanita dapat dilihat menerusi nisbah jantina iaitu 1.05 (105 lelaki untuk 100 wanita). Di negara China berdasarkan polisi satu keluarga satu anak itu memperlihatkan kecenderungan sebilangan besar pasangan yang memilih untuk memiliki anak lelaki berbanding anak perempuan.

Akibat ketidakseimbangan populasi itu juga menyebabkan ramai lelaki bujang di negara itu digalakkan berhijrah ke negara luar untuk mencari wanita untuk dijadikan isteri. Justeru, situasi itu dilihat berlaku di Singkawang yang mana rakyatnya kebanyakannya miskin. Kesannya, ramai wanita di wilayah berkenaan yang memilih berkahwin dengan lelaki kaya dari negara China. Bukan sahaja penghijrahan cinta dari China, sebaliknya, lelaki-lelaki bujang dari India juga dilaporkan mencari cinta dari wanita bujang Indonesia. Di negara sebesar India itu pun, jumlah wanita bujang masih belum cukup untuk menampung keperluan lelaki bujang. Semua ini memberikan tamparan yang hebat buat lelaki-lelaki bujang Indonesia. Apabila pintu sudah terbuka luas untuk orang asing menagih cinta wanita tempatan, maka semakin terpinggirlah lelaki-lelaki bujang Indonesia.

Oh ya, lelaki-lelaki bujang (atau yang sudah berkahwin) dari Malaysia juga tidak kurang hebatnya. Berdasarkan temu bual dan cerita daripada teman-teman rapat di sini, lelaki-lelaki Malaysia juga sangat berminat dengan wanita-wanita Indonesia. Lebih-lebih lagi wanita dari keturunan Sunda yang khabarnya memiliki kelebihan yang tiada tolak tandingnya dalam hal ehwal memberi kasih sayang kepada kaum lelaki. Mungkin lelaki-lelaki di Malaysia yang berpengalaman luas dalam perihal kisah cinta dengan wanita Sunda boleh berkongsi kisah berkenaan. Pada masa sama, golongan isteri yang membaca artikel ini juga tentunya akan lebih gelisah dan mula syak wasangka terhadap suami mereka bila membaca artikel ini. “Betulkah suami aku ke Indonesia untuk menghadiri mesyuarat atau bermain golf? Atau mungkinkah kerana...?” Tentunya tanda tanya itu kini bermain di fikiran para isteri. Kepada si suami, pandai-pandailah bagi jawapan ya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
19 FEBRUARI 2012

JADIKAN MOTIVASI DIRI : SAYA TIDAK PERNAH SUNYI


PROFESOR Diraja Ungku Abdul Aziz UNGKU ABDUL HAMID merupakan tokoh ulung yang telah begitu banyak menyumbang bakti kepada negara. Berdasarkan idea-idea bernasnya ketika lebih 20 tahun menjadi Naib Canselor, Universiti Malaya menjadi antara universiti terunggul di rantau ini sehingga sekarang. Beliau juga bertanggungjawab menubuhkan Tabung Haji dan ANGKASA. Namun kini namanya semakin terpinggir mungkin kerana usianya agak lanjut tetapi tiada sesiapapun boleh menafikan sumbangan dan jasanya pada negara. Walaupun mungkin agak terlewat, beliau sebenarnya baru sahaja menginjak ke usia 90 tahun pada 28 Januari lepas. Namun pada usia sedemikian, beliau yang lebih selesa dipanggil Pak Ungku masih tetap cergas, sihat dan lebih mengagumkan memorinya masih tetap kukuh dalam ingatan. Dalam wawancara bersama wartawan Mingguan Malaysia, Hafizahril Hamid dan Khairunnisa Sulaiman, Pak Ungku begitu ceria berkongsi pengalaman hidup dan rahsia beliau panjang umur. Namun bagi beliau tidak ada perkara yang beliau sesalkan dalam hidup kerana bagi Pak Ungku, beliau puas dan bersyukur dengan apa yang telah dilalui dalam hidup. Dan seperti biasa apabila diajukan soalan mengenai nasib orang Melayu, semangatnya begitu membara mempertahan dan menjelaskan, apa sebenarnya yang orang Melayu perlu lakukan.

MINGGUAN: Apa rahsia yang diamalkan Pak Ungku walaupun sudah berusia 90 tahun namun masih tetap sihat dan cergas?

UNGKU AZIZ: Bagi saya nombor satu kita kena jaga pemakanan. Perkara kedua adalah mesti mendapatkan rehat yang cukup serta selalu bersenam untuk kesihatan diri. Ia perlu dilakukan secara berdisiplin tidak bolehlah hari ini kita ingat nak ponteng, minggu depan baru nak buat balik. Kita mesti tetapkan waktu dalam jadual harian. Berapa jam kita nak bersenam dan berapa lama kita perlu tidur pada waktu malam. Aktiviti seharian saya bermula pada awal pagi, pukul enam sudah bangun dan saya akan pastikan tidur paling lewat sebelum pukul 12 malam. Ada ketika saya tidur lewat sedikit kerana menonton filem. Tapi kebiasaannya petang saya akan tidur sekejap untuk berehat. Pada umur saya, tidur selama enam jam dan adakalanya dibahagi dua iaitu pada malam dan petang, itu sudah mencukupi. Kemudian saya juga tetapkan waktu, bila nak buat kerja berfikir dan bila pula untuk menulis dan membaca. Kita juga perlu jaga kesihatan minda. Minda kita mesti ada masa untuk digunakan sebagai latihan untuk pemikiran dan ingatan. Setiap manusia perlu menggunakan kemahiran berfikir mereka kerana itulah anugerah Tuhan paling bermakna.

Bagaimana dengan pemakanan Pak Ungku?

UNGKU AZIZ: Bagi saya paling penting ialah menjaga zat makanan. Kalau nak cerita semua sekali akan mengambil waktu yang panjang tetapi rahsia saya yang sebenar adalah makan bawang besar secara mentah-mentah. Tukang masak saya akan pastikan benda ini setiap hari. Selain itu saya juga menggemari sayur ulam seperti ulam raja, salad dan juga petai. Masalah yang saya lihat sekarang kebanyakan orang tidak boleh mengurus waktu mereka, bila masa makan, tidur, rehat dan sebagainya. Hanya kerana sibuk dengan kerja waktu makan jadi tidak tentu hala. Saya sangat bertuah kerana ketika menjadi Naib Canselor dan pensyarah di Universiti Malaya, petang-petang saya berjoging di kawasan tasik. Semasa saya muda-muda dahulu saya banyak menyertai kejohanan marathon, kalau setakat 10 kilometer saya tidak ada masalah. Namun sekarang tidak boleh lagi. Doktor tak bagi kerana ia boleh mengakibatkan lutut saya lemah. Kalau setakat berjalan laju tidak ada masalah tapi bukan berjoging. Oleh itu saya kini hanya bersenam di gim dengan dibantu oleh pembantu di pusat gim. Satu masalah yang dihadapi bila kita tua ialah ketika kita jalan ke belakang baru dua tiga langkah sudah hilang keseimbangan.

Tidakkah Pak Ungku rasa agak terbeban dengan semua perkara ini kerana bagi kebanyakan orang apabila sudah berusia mereka lebih banyak berehat?

UNGKU AZIZ: Bila orang tengok saya mereka akan kata Pak Ungku ni macam robot. Bagi saya adalah okey untuk mereka kata saya sebagai robot tapi bagi saya, paling penting adalah cara hidup kerana ia benar-benar memberi kepuasan. Kita tidak akan tahu tentang takdir, bila kita akan mati. Esok pagi atau malam ini, saya boleh putus nyawa. Bagi saya jika sudah sampai masanya saya terima dan saya tidak akan rasa banyak lagi benda yang belum dibuat atau ada beberapa buku yang belum dibaca atau banyak perkara yang saya belum tulis lagi. Saya tidak akan minta untuk dipanjangkan nyawa untuk satu, dua hari atau bulan untuk menyiapkan apa yang belum siap. Kalau sudah tiba masanya saya akan terima dengan tenang hati, Alhamdulillah, Tuhan sudah beri saya peluang selama ini dan saya tidak akan minta hendak hidup lama lagi hanya kerana mahu lakukan itu dan ini. Tetapi kalau Tuhan beri saya nyawa panjang lagi satu tahun atau 10 tahun, saya terima dan bersyukur.

Apa perkembangan terbaru Pak Ungku?

UNGKU AZIZ: Saya kini sedang menumpukan usaha untuk menulis tentang satu isu besar, kenapa orang Melayu sering berasa tidak peduli. Saya sedang sibuk tentang beberapa perkara dan ia terpaksa ditangguhkan dahulu, namun semua nota yang berkaitan sudah ada dan bila ada kelapangan saya akan mulakan. Namun suka saya nyatakan di sini bahawa satu amalan yang kita harus lakukan adalah menggunakan sepenuhnya keupayaan minda. Bagi saya minda saya selalu berfungsi hampir sepenuh masa. Perkara ini akan menggalakkan saya untuk berfikir dan juga mencari ketenteraman.

Bagaimana dengan sisi hidup Pak Ungku yang lain?

UNGKU AZIZ: Saya adalah seorang yang gemar membaca. Saya baca lima akhbar sehari. Saya juga gemar menonton filem di rumah. Kebanyakan filem-filem yang saya tonton adalah filem Inggeris dan Perancis. Saya boleh faham bahasa Perancis dan saya juga boleh bercakap dalam bahasa Jepun. Saya juga boleh faham bahasa Arab dan bukan saya nak puji diri sendiri tetapi saya membaca dan mengkaji enam terjemahan al-Quran. Ini termasuklah terjemahan dari bahasa Melayu ke Arab ataupun bahasa Inggeris ke Arab. Selain itu saya juga gemarkan muzik-muzik tertentu antaranya saya meminati kumpulan Scorpion tetapi bunyi muziknya terpaksalah dikurangkan kerana telinga saya memakai alat bantuan mendengar. Saya juga menggemari muzik-muzik tradisional seperti ghazal, angklung, keroncong dan saya mempunyai lebih 200 cakera padat pelbagai genre lagu.

Buku yang paling saya minati dan saya sangat-sangat menggalakkan masyarakat terutama orang Melayu membacanya adalah buku tulisan Pendeta Zaaba, Perangai Bergantung Pada Diri Sendiri. Buku ini adalah paling penting dalam hidup Zaaba. Malah buku ini hanya diterbitkan setelah beliau meninggal dunia. Saya mempunyai lebih 4,000 koleksi buku setakat ini dan saya mempunyai sebuah rumah di Morib yang kini menjadi tempat simpanan khusus buku-buku saya. Itulah gaya hidup saya yang sebenar dan saya tidak suka bergantung pada orang lain. Orang bertanya pada saya apakah saya pernah berasa kesunyian. Secara jujur saya beritahu saya tidak pernah merasa sunyi. Terus-terang saya katakan hidup saya sentiasa penuh aktiviti terutama dengan buku-buku dan kemudian menulis. Saya sentiasa akan menulis nota kerana jika tidak akan ada saja halangan, ini kerana minda kita selalu melayang ke mana-mana.

Boleh Pak Ungku kongsi antara pengalaman pahit, manis sepanjang kehidupan?

UNGKU AZIZ: Bagi saya sepanjang hidup, saya tidak mahu atau mengelak sama sekali untuk menjadi angkuh. Bagi saya itu adalah satu perkara yang memalukan dan sangat berdosa. Namun saya tidaklah sampai mahu menghambakan diri pada orang lain serta tidak sekali-kali mahu memuji diri atau menunjuk-nunjuk. Saya tidak mahu diberi sebarang gelaran, yang saya terima hanya Profesor Diraja tetapi tidak ada gelaran Datuk atau Tan Sri dan sebagainya. Pada saya itu tidak penting dan paling penting saya puas menjalani hidup berdasarkan apa yang saya mahu dan dalam cara saya tersendiri. Kita banyak mendengar atau terbaca tentang apa yang dimaksudkan dengan kebahagiaan atau kegembiraan. Saya rasakan selama ini saya gembira dengan apa yang telah saya lakukan. Tidak terlintas di pemikiran, saya perlukan beberapa tahun lagi untuk menghabiskan itu dan ini. Saya telah mengembara hampir ke seluruh dunia dan berkhidmat dengan pelbagai pihak sama ada kerajaan ataupun di peringkat antarabangsa. Namun bagi saya walau ke mana saya pernah merantau tapi Malaysia adalah tempat tumpah darah saya, tidak ada negara yang boleh menggantikannya.

Mungkin Pak Ungku pernah ditawarkan untuk menyertai politik?

UNGKU AZIZ: Selepas kita mencapai kemerdekaan, bekas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman pernah menyatakan negara memerlukan orang seperti saya. Tapi saya kata, Tunku tidak perlu orang seperti saya kerana falsafah beliau dan saya jauh berbeza. Jadi saya beritahu tidak perlulah kerana nanti ia akan hanya menyakitkan hati. Kemudian Tun Abdul Razak juga pernah menawarkan perkara sama meminta saya masuk politik, boleh naik pangkat, jadi menteri dan sebagainya. Namun saya beritahu beliau, saya sangat berpuas hati dengan apa yang saya ada sekarang yang mana saya boleh berfikir dan menulis. Saya bersyukur dengan apa yang saya miliki dan lalui kerana saya sudah membaca pelbagai jenis buku dari Sigmund Freud hinggalah Ernest Hemingway dan sebagainya. Saya juga berpuas hati dengan ilmu ekonomi yang saya pelajari kerana melaluinya saya mampu memberi pandangan yang luas.

Bagaimana Pak Ungku menilai kepuasan dalam hidup?

UNGKU AZIZ: Kepuasan bagi saya sangat mudah kerana saya puas membaca, menulis dan berfikir. Saya suka perkara yang intelektual tapi tidak sepatutnya begitu serius. Kalau saya jumpa permainan sudoku saya boleh bermain dengannya. Saya juga sangat bahagia dengan keluarga saya. Kini isteri saya sakit dan terpaksa dimasukkan ke hospital. Saya akan meluangkan masa setiap hari untuk menjaganya. Begitu juga dengan anak saya Zeti (Tan Sri Dr. Zeti Akhtar, Gabenor Bank Negara Malaysia) yang akan menghubungi saya setiap hari. Saya sering berjumpa dengan cucu saya Alif dan Aziz serta menantu saya Datuk Aiman. Keluarga saya sangat rapat di antara satu sama lain dan itu juga membuatkan saya berasa puas dalam hidup.

Sekarang Pak Ungku tahu adalah zaman sains dan teknologi, bagaimana pula pengetahuan Pak Ungku dalam bidang ini?

UNGKU AZIZ: Dalam komputer saya yang mana saya menggunakan perisian Window7 dan saya mempunyai 16,000 koleksi pantun Melayu yang saya masukkan sendiri. Saya masih belajar malah orang yang membantu dalam perisian untuk koleksi pantun saya juga membantu mengajar saya selama setahun. Dan kini melalui pengajaran yang saya dapati, saya sudah boleh bagi ceramah atau membuat kertas kerja mengenai pantun yang saya kumpulkan.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
19 FEBRUARI 2012

ISU BAHASA : BAHASA MELAYU DIKEMBANGKAN HINGGA BERJAYA

Oleh Mazlan Nordin


Adakala keraguan mengenai bahasa Melayu yang diungkit oleh segelintir memadai dijawab seperti berlaku di masa lampau. Umpamanya, kenyataan seorang pemimpin parti oposisi baru-baru ini. Kerana apa yang dipersoalkan telah pun dijawab dengan jelas oleh Profesor Ismail Hussein yang begitu lama menjadi pemimpin Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA).

Sedutan:

“Apabila saya di Universiti Malaya pada tahun 1956, iaitu setahun sebelum merdeka, mahasiswa Melayu hanya sekitar 7 peratus daripada semua”.

Kota-kota pada ketika itu semuanya menjadi kota imigran dan masyarakat bukan Melayu bukan saja memboloti penghidupan perniagaan, tetapi juga penghidupan profesional dan intelektual. Kisah Malaysia yang paling menarik ialah bagaimana bangsa Melayu di sana dapat keluar daripada kegelapan itu, dapat mempertahan dan melanjutkan keperibadiannya. Dan timbul semula sebagai satu bangsa yang cukup bermaruah. Dan ini tentulah satu kisah sosiologi dan politik yang rumit lagi panjang dan ini di luar daripada kemampuan saya untuk membicarakannya. Bagaimanapun kita di sini lebih berminat kepada masalah-masalah kebudayaan. Sekitar dua tahun dahulu dalam sebuah pidato di Universiti Indonesia saya katakan yang dua unsur yang mempertahankan keperibadian bangsa Melayu daripada kemusnahan dalam zaman kegelapannya, ialah bahasa Melayu dan agama Islam.

Dan memanglah bahasa, kebudayaan dan agama menjadi topik-topik yang amat penting dalam pergolakan politik Malaysia sepanjang 29 tahun yang lalu”. Profesor Ismail Hussain menyatakan ini dalam ceramah khas Seminar Bahasa, Sastera dan Budaya Malaysia - Indonesia dalam rangka memperingati 20 tahun Nasionalisasi Hubungan Malaysia Indonesia di Universiti Gadjah Mada Yogyakarta, pada 18 November 1986. Tegasnya Malaysia dan Indonesia mewarisi satu sejarah dan satu kebudayaan yang sama untuk ribuan tahun pada zaman lampau, nasib kedua-dua wilayah itu, terkandung dan terjalin erat dalam satu acuan yang tak mungkin dipisah-pisahkan. Semenanjung Tanah Melayu merupakan tanah induk bagi Malaysia baru dan sejarah Semenanjung itu terikat erat dengan Selat Melaka.

Apa yang dikatakan Melayu di Tanah Melayu itu sebahagiannya terdiri daripada orang-orang dari pelbagai suku bangsa dari nusantara, selain daripada Melayu tulinnya - mereka terdiri terutamanya dari suku-suku Aceh, Batak, Minangkabau, Jawa, Bugis dan Orang Asli. Dan selain daripada mereka ini ada pula daripada pelbagai bangsa dari luar Nusantara terutama Tamil, Arab, Cina dan Thai. Menurut beliau lagi walaupun bahasa Melayu dirakamkan sebagai bahasa kebangsaan di dalam Perlembagaan Malaysia dalam tahun 1957, tetapi pelaksanaannya yang tegas tidak pernah dilakukan sehingga 13 tahun kemudian, iaitu dalam tahun 1970. Tetapi dekad 70-an itu juga rupa-rupanya pengakhiran dalam melahirkan satu kelas menengah Melayu yang baru dan yang yakin akibat dasar ekonomi yang dimulakan oleh Tun Abdul Razak.

Seluruh sejarahnya memperlihatkan yang bahasa Melayu dan agama Islam adalah ala penuh keperibadiannya yang terpenting dan jikalau hilang salah satu itu, maka lenyaplah kewujudannya. Bahasa itu satu keyakinan dan kemungkinan bagi ratusan ribu anak-anak tani untuk meluncurkan diri ke dunia moden. Demikianlah segala tanda-tanda menunjukkan yang bahasa Melayu di Malaysia itu terpaksa diperkembangkan sehingga ke matlamat akhirnya dan dilema-dilema sekarang adalah sementara sahaja sifatnya. Demikian antara lain pesanan Profesor Ismail Hussain. Terbaca oleh tukang catat baru-baru ini ialah sebuah makalah dalam majalah Beijing Review oleh seorang warga Singapura, bernama Lim Chiow Ang, yang menjadi expatriat di negara China dan melancarkan perniagaan.

Antara lain beliau menulis: “Bertahun-tahun tinggal di negeri China tidak menjadikan diri saya non-Singaporean”. Beliau mempertahan dan memberi penjelasan mengenai dasar Singapura “jangan meludah, jangan buang sampah sarap, jangan merokok dan banyak lagi hal manakala berlaku perbicaraan tentang Singapura dengan warga China tempatan. Demikian satu gambaran daripada aspek diaspora Asia.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
MINGGUAN MALAYSIA
19 FEBRUARI 2012

ISU UMUM : KAJI SEMULA DASAR TERLALU TERBUKA DALAM PEMBERIAN VISA DAN PAS LAWATAN PELAJAR

Oleh Anwar Patho Rohman
wananwar@bharian.com.my


Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), November lalu, mendedahkan kumpulan mafia dadah antarabangsa dari Afrika dan Iran semakin aktif dalam pengedaran methamphetamine di Asia Tenggara hingga ke Asia Timur. Pil rangsangan (ATS) termasuk amphetamine dan methamphetamine atau syabu menjadi dadah pilihan di kebanyakan bahagian di Asia Tenggara dan Asia Timur, khasnya sejak 1990-an, menggantikan dadah berasaskan tumbuhan seperti heroin, candu dan ganja. Ia mudah dihasilkan di mana saja dan memberi keuntungan lumayan menerusi pelaburan kecil. Peningkatan penggunaan dadah itu dilaporkan oleh kebanyakan negara di rantau ini terutama pada 2010 dan tahun lalu. Penjenayah Afrika yang terbabit dalam jual beli kokain dan heroin beralih kepada penyeludupan ATS, manakala kumpulan Iran dikenal pasti sebagai ancaman besar penyeludupan dadah di rantau ini.  Tidak hairanlah Malaysia berjaya menahan seramai 228 penyeludup dadah dari Iran pada 2009 hingga 2010 kerana menyeludup methamphetamine.

Sepanjang tahun lalu saja, Kastam Diraja Malaysia (KDRM) merampas pelbagai jenis dadah seberat 187.45 kilogram (kg) bernilai lebih RM34 juta selepas mematahkan 39 cubaan menyeludup masuk bahan terlarang itu ke Malaysia melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Sepang. Rampasan paling banyak membabitkan dadah jenis methaphetamine atau syabu iaitu 125.2kg (RM31.78 juta), diikuti ketamin 47.55kg (RM666,585); eramin sebanyak 9.5kg (RM958,000); heroin 3.21 kg (RM640,000) dan ganja 1.8 kg (RM4,320). Sepanjang tahun lalu, KDRM KLIA menahan 30 suspek, sembilan warga Nigeria, enam rakyat Malaysia, lima India, tiga Iran, dua Cyprus dan masing-masing seorang warga Vietnam, Sweden, Pakistan, Sierra Leone serta Azerbaijan kerana disyaki menjadi keldai dadah sindiket penyeludupan dadah antarabangsa.

Dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini saja, ada tiga kes warga asing khasnya dari Iran ditahan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) dan KDRM kerana kesalahan menyeludup dadah di KLIA atau memproses dadah di banglo mewah di ibu negara.  Ada beberapa faktor yang mendorong kepada perkara ini berlaku antaranya, tahap keselamatan di pintu masuk negara yang lemah di samping sikap ‘tidak apa’ di kalangan pegawai yang menjaga keselamatan pintu masuk negara. Mungkin tidak adil menuduh pegawai jabatan kerajaan bersikap sambil lewa, tetapi penyeludupan dadah boleh dihalang jika semua pihak mempunyai inisiatif untuk mengetatkan pemeriksaan dan pemantauan di setiap pintu masuk negara ini.  Justeru, cadangan KDRM sebelum ini yang mahu menempatkan mesin pengimbas canggih dan berteknologi tinggi amat dialu-alukan bagi mengatasi jenayah penyeludupan dadah berleluasa di lapangan terbang atau pelabuhan di negara ini.

Pada masa sama, pakar kriminologi, Datuk Akhbar Satar, berkata agensi penguatkuasaan mempunyai pelbagai alternatif untuk mengekang jenayah ini seperti menambah pegawai risikan yang cekap dan berpengalaman serta berintegriti tinggi. Katanya, pegawai risikan ini perlu bertanggungjawab, tidak mudah digoda dengan rasuah sehingga bersikap ‘tutup mata’ dengan tidak memeriksa barang atau bagasi suspek yang disyaki penyeludup dadah. “Agensi keselamatan perlu memiliki alat pengesan atau pengimbas dadah untuk mengawal kemasukan dadah atau barang larangan lain. Walaupun begitu, kita tahu penjenayah juga bijak. Mereka akan mencari jalan untuk mengatasi masalah ini. Kita hanya perlu memiliki alat lebih canggih,” katanya. Beliau mengambil contoh, pihak keselamatan lapangan terbang di luar negara seperti di Melbourne, menempatkan pegawai berserta seekor anjing pengesan untuk menghidu dan memeriksa bagasi yang disyaki mengandungi bahan larangan seperti dadah. Satu lagi kelemahan yang perlu diambil perhatian sistem saringan dan keselamatan kemasukan warga asing ke Malaysia, kata Akhbar, ialah dasar terlalu terbuka dalam pemberian visa atau pas lawatan pelajar kepada warga asing khasnya dari Iran dan Afrika.

“Ada yang menyalahgunakan pas pelajar untuk menjalankan kegiatan pengedaran dadah. Kementerian Pengajian Tinggi juga perlu membantu pihak penguatkuasa bagi mengatasi masalah ini," katanya. Beliau juga tidak menolak kebanjiran warga asing ke negara ini seperti Iran di Nilai 3, Negeri Sembilan, mendorong warga negara itu menyeludup dadah ke negara ini bagi memenuhi keperluan rakyat negara itu yang diketahui bebas mengambil dadah di tempat mereka. Mengulas mengenai kecenderungan warga asing ini menjadikan banglo mewah atau kondominium untuk dijadikan makmal memproses dadah, Akhbar berkata, ia menunjukkan penjenayah asing sudah mengkaji kelemahan sistem keselamatan negara ini. Justeru, beliau mencadangkan supaya pihak berkuasa di pintu masuk negara supaya membuat laporan profil terhadap warga asing yang disyaki menjadi kumpulan pengedaran dadah ke negara atau rantau ini. Beliau berpendapat, permintaan dadah methamphetamine yang tinggi di Malaysia dan rantau ini mendorong mafia dadah berlumba-lumba menyeludup dadah menerusi negara ini, yang akhirnya mencemar dan memburukkan nama negara.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
BERITA MINGGU
19 FEBRUARI 2012