JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI11 Oktober 2011

ISU UMUM : SETIAP ORANG ADA KLON


Fenomena  pelanduk dua serupa atau individu memiliki wajah yang hampir sama sering menarik perhatian orang ramai. Dalam kebudayaan Barat, mereka yang mempunyai wajah hampir seiras atau disebut ‘klon’ selalunya dikaitkan dengan personaliti hiburan, ahli politik atau kerabat diraja. Bahkan ramai individu berwajah seiras dibayar untuk menjadi tetamu dalam majlis awam, menghadiri temu bual televisyen atau berlakon filem kerana wajah mereka seiras personaliti hiburan atau orang kenamaan. Wajah mereka yang hampir seiras dengan individu terkenal ini boleh dilihat dalam banyak laman Internet termasuk gambar yang disediakan agensi fotografi profesional. Mereka yang seiras wajah pelakon popular ini sering menjadi watak utama dalam filem-filem Barat sehingga kini. Bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein pula didakwa mengupah beberapa klonnya sebagai taktik politik semasa pemerintahannya. Menurut program televisyen CBS, 60 Minutes pada Januari 2008, Saddam Hussein menafikan kepada penyiasat tentera Amerika Syarikat (AS) yang dia mengupah kumpulan ‘klon’ tersebut. Semenjak tahun 2011, seorang lelaki mirip wajah jurulatih England, Sven Goran-Eriksson bernama Derek William telah diupah oleh pasukan bola sepak negara itu untuk menggantikan Eriksson dalam jemputan rasmi dan perlawanan persahabatan.

Seperti di Malaysia, sesetengah masyarakat Barat percaya terdapat tujuh individu berwajah serupa di dunia ini. Sebenarnya, kisah wajah klon ini turut melibatkan orang kenamaan di negara ini termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi serta penyanyi popular Mawi dan Datuk Siti Nurhaliza. Beberapa tahun lalu, seorang ahli perniagaan dari Pulau Pinang, Lee Peng Hock, 60, mencuri tumpuan kerana wajahnya mirip Abdullah. Menurut Peng Hock, beliau tiba-tiba menjadi popular sehinggakan ada saja orang memanggilnya Pak Lah ke mana saja beliau pergi. Pada Januari 2007, orang ramai digemparkan dengan kemunculan klon mirip juara Akademi Fantasia 3 (AF3), Mawi iaitu Saifulruddin Mohd. Idaham, 21, dari Cheras, Kuala Lumpur. Saifulruddin yang merupakan seorang tukang masak di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pernah diserbu orang ramai yang menyangka dia ialah penyanyi bergelar Raja SMS itu. Suatu ketika, Siti Nurhaliza juga tidak boleh lari daripada fenomena itu. Dia turut mempunyai kembar iaitu penyanyi seberang, Rossa dan pelakon Yuni Yunos. Baru-baru ini, wajah aktor yang terkenal dengan watak puntianak, Nicolas Cage didapati hampir sama dengan seorang individu berasal dari Bristol, Tennessee, AS, pada tahun 1870-an yang mirip beliau.

Wajah pelakon Paul Newman juga dikatakan mirip wajah seorang individu pada tahun 1860-an termasuk pelakon Matthew McConaughey. Realitinya, jika wajah anda mirip ikon popular mungkin anda boleh menumpang tuah populariti mereka. Namun, jika wajah anda mirip pengganas, penjenayah mahupun perogol bersiri, mungkin bala pula yang datang. Pengarah Institut Perubatan Molekul, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. A. Rahman A. Jamal memberitahu, tidak mustahil setiap individu di dunia ini mempunyai wajah yang hampir serupa. Katanya, walaupun kini bumi dihuni tujuh bilion manusia yang terdiri daripada pelbagai kaum, mereka berasal daripada Nabi Adam dan isterinya Hawa. “Sebenarnya, semua manusia berasal daripada Adam dan Hawa. Jika diteliti susur galur dan keturunan, wajah seiras sememangnya boleh berlaku. “Namun, kita sukar mengenal pasti keturunan terdahulu kerana proses kejadian manusia berlaku jutaan tahun lalu,” katanya kepada Jurnal. Ujarnya lagi, wajah klon kebanyakannya berlaku pada manusia yang mempunyai susur galur keturunan dan bangsa yang sama. Beliau memberikan contoh wajah Nicolas Cage yang sama seperti gambar foto seorang lelaki dari tahun 1860-an. “Mereka mungkin berasal daripada bangsa dan keturunan yang sama. Kebiasaannya wajah orang Inggeris hampir sama dengan individu berketurunan Inggeris juga. “Mustahil individu berbangsa Melayu wajahnya seperti orang Inggeris kecuali ada sejarah perkahwinan campur atau migrasi,” katanya. Ujarnya lagi, terdapat sifat dalam baka atau gen yang tidak diwarisi oleh anak seseorang tetapi mungkin akan diturunkan pada cucu-cicit kelak.

Contohnya, kata beliau, seorang anak mungkin mempunyai lesung pipit tetapi bapa, nenek serta moyangnya tidak memiliki ciri fizikal sedemikian. Namun, ciri tersebut dimiliki sama ada daripada keluarga pihak suami mahupun isteri yang mempunyai ciri berkenaan. “Terdapat juga orang Melayu yang bermata biru sedangkan semua ahli keluarganya tiada. Mungkin dahulu keluarganya mempunyai mata berwarna biru. Tetapi ia jarang berlaku,” katanya. Rahman turut menjelaskan, faktor perpisahan keluarga juga boleh menjelaskan isu ini seperti pasangan kembar seiras dipisahkan tetapi setelah berpuluh tahun, mereka berjumpa kembali. Beliau turut memberikan pandangan mengenai pendapat yang mengatakan terdapat tujuh individu berwajah serupa di dunia. “Pendapat ini mungkin benar kerana manusia berasal daripada Adam dan Hawa selain daripada susur galur keturunan. “Tetapi setakat ini tiada kajian spesifik yang dilakukan oleh saintis berhubung perkara ini kerana tiada keperluan setakat ini,” katanya yang juga merupakan pengkaji di Institut Genom Malaysia (IGM). Jelasnya, faktor kemajuan dalam sains dan teknologi turut dapat memberi kesimpulan pada perkara ini yang mana individu yang mempunyai wajah hampir sama boleh melakukan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) selain ukuran saiz mata, telinga, hidung dan mulut. Ujarnya, setiap pemeriksaan tersebut dapat membuktikan perbezaan ukuran wajah. “Teknologi kini juga boleh melakukan perkara itu seperti pertindihan imej wajah seseorang membuatkan ia hampir serupa. “Selain rekaan imej, solekan dan dunia fotografi terbukti boleh merealisasi perkara itu namun saya berpendapat walaupun kembar seiras sendiri terdapat perbezaannya,” katanya.

SUMBER
HARIAN KOSMO
10 OKTOBER 2011SIAPAKAH KLON ANDA?
DIMANAKAH DIA?
ADAKAH DIA SEPERTI ANDA?
ADAKAH ANDA SEPERTI DIA?
CARILAH DIA ...

ISU ANTARABANGSA : NEGARA TAIWAN MERAIKAN ANGKA 10 OKTOBER, TANDA 100 TAHUN MERDEKA

Oleh Fauziah Arof


SUASANA PASAR MALAM 
DI TAIWAN

Tanggal 10 haribulan 10 (Oktober) atau disebut ‘Double Ten Day’ oleh rakyat Taiwan adalah hari yang amat bermakna dan bersejarah bagi negara berkenaan. Semalam lebih 23 juta rakyat negara yang juga disebut sebagai Republic of China (ROC) itu merayakan hari kebangsaan mereka. Setiap tahun, pemerintah Taiwan mengadakan sambutan hari kemerdekaan mereka secara besar-besaran. Dan tahun ini sambutannya adalah yang terbesar kerana negara itu kini sudah menginjak ke usia 100 tahun merdeka. Dua hari sebelum hari kemerdekaan, beberapa pembesar dari negara luar yang mempunyai hubungan diplomatik dengan negara itu tiba di bandar raya Taipei untuk menghadiri sambutan hari berkenaan. Terdapat 23 buah negara, kebanyakannya negara membangun di Afrika dan Amerika Selatan mempunyai hubungan diplomatik dengan Taiwan. Justeru, antara yang terawal tiba ialah Presiden Burkina Faso, Blaise Compaore, Presiden Guatemala, Alvaro Colom Caballeros, Presiden Nauru, Marcus Stephen dan Presiden Republik Palau, Marcus Stephen. Televisyen tempatan Taiwan turut memainkan pelbagai rancangan mengenai kemerdekaan negara itu, siang malam sebagai menyemarakkan lagi sambutan 10 haribulan berkembar itu.

Dengan semangat patriotik yang kuat, dianggarkan 20,000 ekspatriat Taiwan yang berada di luar negara turut pulang yang mana kepulangan mereka dan kedatangan ramai pelancong asing untuk menyaksikan sambutan berkenaan secara tidak langsung dijangka memberi suntikan kira-kira NT$900 juta (AS29 juta) kepada ekonomi negara itu. Cuaca agak baik semalam dengan suhu sekitar 24 hingga 27 darjah celsius melancarkan lagi sambutan perarakan hari kebangsaan itu. Taipei sejak kebelakangan ini sentiasa mendung dan mengalami hujan terutamanya pada awal pagi dan petang, sehingga pihak pemerintah bercadang membatalkan acara perarakan tersebut, sekiranya hujan lebat. Walaupun beberapa jalan utama terpaksa ditutup untuk perarakan itu, dan kawalan pihak berkuasa yang ketat, rakyat Taiwan tetap berpusu-pusu ingin meraikan ulangtahun kemerdekaan negara itu untuk menyaksikan perarakan. Sebelum itu, Presiden Taiwan, Ma Ying-jeou, isteri dan Timbalan Presidennya bersalaman dengan setiap 500 jemputan khas dan media asing di pejabatnya yang dijemput mewakili beberapa negara di seluruh dunia. Ying-jeou dalam ucapan di hadapan kira-kira 80,000 rakyat yang menyaksikan perarakan yang penuh warna-warni itu di tengah-tengah bandar raya Taipei berkata, walaupun negara itu kecil dan mempunyai sumber semula jadi yang terhad, Taiwan telah menunjukkan keupayaannya apabila menerajui beberapa bidang terutamanya dalam produk-produk berteknologi tinggi seperti komputer dan telefon pintar.

Bagaimanapun, tegas beliau, tekanan daripada persaingan global pada dekad akan datang merupakan tempoh yang kritikal bagi negara itu dan menyarankan rakyatnya agar terus mengekalkan kecemerlangan dan pada masa sama membangunkan pelbagai inovasi. Presiden itu turut menyentuh mengenai usaha-usaha meningkatkan lagi kekuatan sistem pertahanan negara tersebut. Katanya, dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini, Taiwan telah melangkah ke hadapan dengan peningkatan skil ketenteraan dan juga mengeluarkan senjata sendiri. ‘‘Kita juga telah membuat beberapa siri pembelian senjata pertahanan yang lebih canggih. Pada masa depan Taiwan akan meneruskan usaha untuk meningkatkan kemampuan kita dalam memenuhi keperluan pertahanan negara,” katanya. Acara sambutan kemerdekaan ini diadakan di tiga kawasan iaitu di Taipei, di Taichung di Wilayah Taiwan Tengah dan Kaohsiung di bahagian Selatan Taiwan. Hari kemerdekaan Taiwan yang disambut setiap 10 Oktober adalah untuk memperingati kebangkitan Wuchang yang diketuai pengikut-pengikut Dr. Sun Yat-sen untuk menggulingkan Dinasti Ching yang korup dan boros pada Oktober 1911. Kebangkitan ini adalah permulaan kepada revolusi 1911 yang membawa kepada kewujudan ROC pada 1 Januari 1912. Pada 1895, Taiwan, termasuk Pulau Penghu, menjadi tanah jajahan Jepun iaitu sebuah konsesi Empayar Qing selepas kekalahan dalam Perang Sino-Jepun Pertama (First Sino-Japanese War). Berikutan kekalahan Jepun dalam Perang Dunia II pada 1945, Tentera Bersekutu memerintah tentera Jepun menyerahkan Taiwan kepada ROC dan ROC menjadi pemerintah mutlak Taiwan sejak itu.

Pada 1949, sewaktu dikalahkan oleh Parti Komunis China dalam Perang Saudara China, pemerintah Kuomintang (KMT) di Republik China berundur dari tanah besar China dan memindahkan kerajaannya ke Taipei iaitu bandar raya Taiwan yang terbesar. Walaupun demikian, ia masih menuntut kedaulatan seluruhi China dan Mongolia. Di tanah besar, pihak Komunis mengasaskan Republik Rakyat China (People‘s Republic of China) (PRC) dan mengganggapkan diri sebagai wakil tunggal bagi China, termasuk Taiwan, serta mewajahkan kerajaan ROC di Taiwan sebagai sebuah entiti yang tidak sah. Dalam pada itu Taiwan telah pun berubah menjadi sebuah ekonomi perindustrian utama yang telah diisytiharkan sebagai salah satu daripada Harimau-harimau Asia Timur. Sementara itu, reformasi politik yang bermula pada akhir 1970-an dan menerusi sehingga awal 1990-an melonggarkan politik ROC daripada sebuah negeri satu parti yang autoritarian kepada sebuah demokrasi pelbagai parti. Pada tahun 2000, kuasa monopoli KMT terputus apabila Parti Demokratik Progresif (DPP) memenangi jawatan Presiden ROC. Kebanyakan penduduk Taiwan yang dilahirkan selepas akhir 1950-an boleh bertutur dalam bahasa Mandarin yang menjadi bahasa perantaraan di sekolah selama lebih daripada empat dekad. Sebahagian besar daripada penduduknya juga boleh bertutur dalam bahasa Taiwan, sejenis kelainan Min-nan. Orang Hakka mempunyai loghat yang berbeza. Antara tahun 1900 dan 1945, bahasa Jepun adalah bahasa perantaraan di sekolah, dan ramai orang Taiwan yang dididik pada masa itu boleh bertutur dengan fasih dalam bahasa Jepun.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
11 OKTOBER 2011