JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI20 Mei 2012

ISU UMUM : TANDAS MODENPertubuhan Tandas Dunia (WTO) yang menggabungkan serta membincangkan masalah penggunaan tandas dan sistem pembuangan sisa pernah mengutarakan kebimbangan mengenai kekurangan asas keperluan sanitasi. Ia berikutan kajian yang menunjukkan 40 peratus penduduk di dunia kini kekurangan asas sanitasi serta keperluan untuk mencari penyelesaian yang berkekalan bagi isu membabitkan tandas moden. Seperti biasa, Jepun mempelopori teknologi yang digelar ‘tandas moden’ apabila menghasilkan teknologi yang memberi manfaat kepada manusia khususnya masyarakat negara ini bagi mengelakkan pembaziran serta menyalurkan najis kepada sistem lebih baik.

Konsep tandas moden yang direkacipta di Jepun hanya memerlukan pengguna duduk di atas tandas dan selepas selesai membuang air besar, mereka dikehendaki menekan butang dan air serta sabun akan terpancut dari depan dan belakang untuk membasuh bahagian yang kotor. Boleh dikatakan, penggunaan tandas moden sekarang diaplikasi meluas di Jepun, Eropah, Amerika Syarikat, Hong Kong dan Korea Selatan sesuai bagi mereka yang mementingkan aspek kebersihan tandas. Menariknya, tandas moden dikawal oleh sistem mikrokomputer bagi membolehkan ia berfungsi secara automatik. Di kanan tandas dipasang beberapa butang yang berfungsi mengawal kekuatan pancutan air, kawalan suhu air, sumber kuasa dan butang memanaskan tempat duduk tandas. Manakala di sebelah kiri tandas pula dilengkapi butang yang berfungsi menghentikan pancutan air, mengubahsuai arah dan jenis pancutan, mengawal pancutan air di bahagian depan dan belakang tandas serta satu tempat sabun.

Sememangnya, keperluan tandas moden juga mengelakkan kekotoran yang bersepah akibat pancuran air tidak stabil apabila kita memegang paip di tangan kanan. Sering sekali lantai tandas menjadi kotor dengan air seterusnya dipijak kasut yang dipakai sehingga boleh mengakibatkan tandas tersumbat dan mengganggu sistem sanitasi.  Teknologi Jepun memang mampu membantu apatah lagi mereka sudah memulakan langkah menerusi syarikat bernama Toto yang mempunyai inovasi berdasarkan konsep ‘washlet’. Tandas moden washlet, yang dapat membersih mangkuk tandas dan pengguna secara automatik dikhabarkan mampu menjimatkan sehingga 50 peratus penggunaan bagi kerja pembersihan serta menjadikan lantai bersih. Ia didatangkan dengan pancutan air suam atau sejuk bagi tujuan membersihkan diri, selain pelapik tandas yang boleh diselaraskan suhu mengikut keselesaan pengguna.

Lebih mengagumkan, kawalan suhu dan pancutan air itu mudah dikawal menerusi butang khas yang disediakan membolehkannya dianggap sebagai inovasi paling maju di dunia. Malah, ia pernah disenaraikan dalam Guinness Book of Records sebagai tandas paling canggih di dunia apabila diperkenalkan pada 1997 menerusi model Zoe. Sekali imbas washlet kelihatan seperti tandas biasa, tetapi jika dilihat teliti barulah kita menyedari ia bukan sekadar tandas biasa apabila butang digital ditempatkan sekurang-kurangnya di dua lokasi strategik mudah capai. Antara ciri tambahan yang disertakan pada mangkuk tandas ini termasuk alat pengering, pemanas tempat duduk, pilihan pancutan air dengan tiga fungsi berlainan untuk buang air besar atau kecil, serta basuh keseluruhan, pancutan air boleh selaras, arah air serta pelapik tandas dibuka secara automatik.

Tidak dilupakan, curahan air (flush) automatik selepas guna, panel kawalan tanpa wayar dan pendingin hawa dalam bilik tandas yang beroperasi secara automatik sebaik pintu dibuka berdasarkan tempoh penggunaan tandas. Baru-baru ini, Toto mencapai satu kegemilangan global dengan warisan washlet terbaru selepas berjaya menjual kira-kira 30 juta tandas moden terbabit sejak pelancarannya pada 1980. Bagi meraikan kejayaan itu, Toto memperkenalkan tiga model baru iaitu Washlet G500 bersepadu, Washlet S350e dan S300e yang dipertingkat­kan dengan E-Water baru yang inovatif serta berteknologi tinggi. Washlet model ini menggunakan air tulen dan bersih serta pelbagai inovasi teknologi untuk membuatkan pengguna merasai aspek kebersihan tambahan yang lebih baik de­ngan mencipta semula tempat duduk tandas sebagai sistem pembersihan peribadi. Apabila butang pembersihan diaktifkan, sistem akan membuka Wonderwave iaitu teknologi khas Toto yang menyediakan aliran air hangat untuk pembersihan lengkap mengikut bentuk badan manusia. 

Disebabkan air diambil terus dari bekalan air mentah rumah, Washlet mengalirkan air suam yang sentiasa bersih dan tulen.  Sebaik pembersihan selesai, pengguna mula menerima aplikasi pengeringan di sekitar ruang yang menggunakan udara panas untuk mengering­kan kawasan terbabit secara perlahan sekali gus melindungi alam sekitar dengan mengurangkan keperluan tisu tandas.

Teknologi eWater+

Berdasarkan idea ‘Inovasi Pertama Masyarakat’, Toto memenuhi keperluan dunia sebenar berasaskan teknologi apabila memperkenalkan penggunaan air yang elektrolit direka untuk membuatkan mangkuk tandas lebih mudah untuk kerja pembersihan.  Udara secara elektrolit akan membasmi kuman lama yang melekat walaupun ia tidak kelihatan pada mata kasar. Ia biasanya digunakan dalam pembersihan penyediaan makanan. Manakala bagi mewujudkan eWater+, jurutera Toto hanya menggunakan bekalan air masuk ke rumah dan memprosesnya berasaskan teknologi yang dipatenkan syarikat.

eWater+ digunakan dalam mangkuk selepas butang pancuran air ditekan dan diaktifkan setiap lapan jam sekali semasa tidak digunakan.  Ia akan kembali kepada keadaan asal dalam tempoh dua jam selepas diaktifkan yang mana wap air kosong disalurkan meningkatkan kebersihan mangkuk dengan memeteraikan permukaan menerusi bakteria positif. Sistem terbabit 80 peratus lebih baik daripada sistem ‘porselin’ kering sedia ada. Malah, eWater+ baik untuk bumi apabila ia mengurang­kan keperluan untuk bahan kimia toksik yang digunakan untuk membersihkan tandas seterusnya membantu untuk melindungi alam sekitar serta menjimatkan wang ringgit pengguna.

Washlet G500

G500 menggabungkan sistem pembersihan jenis washlet peribadi yang mempunyai reka bentuk moden serta padat dengan pengesan automatik yang dikendalikan. Toto memperkenalkan sistem flush Dual Max Cyclone baru membolehkan pengguna untuk memilih isipadu air yang diperlukan untuk mengosongkan mangkuk tandas berdasarkan kapasiti 1.28gpf untuk sisa pepejal atau 0.9gpf untuk cecair yang menjimatkan penggunaan wang dan air.  Sistem flush Dual Max Cyclon menggabungkan pembersihan siklon pada mangkuk dengan tindakan nanoteknologi SanaGloss yang direka sendiri Toto untuk meningkatkan kebersihan mangkuk dan mengurangkan keperluan untuk membersihkan.

Washlet S300e dan S350e

Boleh dipasang pada hampir mana-mana tandas yang sedia ada, kombinasi duo yang dinamik menawarkan reka bentuk yang kompak kerana mereka boleh melaraskan mangkuk tandas lebih rendah menghampiri unit pembersihan. Sememangnya dalam kehidupan moden, manusia mementingkan kebersihan khususnya tandas apatah lagi ia sangat dituntut agama.  Cuma, kita perlu berusaha mendidik masyarakat untuk menggunakan tandas moden berkenaan bagi memastikan mereka benar-benar yakin serta mampu memelihara kebersihan yang bermula di tandas.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Metro Ahad
20 Mei 2012


ISU ANTARABANGSA : POL POT - MENGUKUR DARJAH KEZALIMAN


Coretan Marhaen


Bagi sesiapa yang pernah ke Phnom Penh dan berpeluang mengunjungi dua pasar tersebut, satu lama, panas dan berdebu manakala satu lagi moden dan teratur - pasti bertemu lelaki-lelaki Kemboja agak berumur yang kudung sebelah kaki atau kedua-dua belah kaki. Dengan baju lusuh, bertongkat atau bertopang, mereka pantas mendekati pelancong atau sesiapa sahaja yang kelihatan seperti warga asing. Namun mereka bukan pengemis. Mereka ialah mangsa jerangkap samar semasa rejim Pol Pot. Rata-ratanya akan membawa kotak kayu seumpama bekas mamak menjual kacang putih sekitar tahun 70-an di Malaysia, yang didalamnya tersusun buku-buku - semuanya tentang kisah penderitaan rakyat Kemboja di bawah pemerintahan zalim rejim Pol Pot.

Jika 10 tahun lalu, penulis tak ambil pot mengenai lelaki-lelaki ini, maklumlah apa yang ada dalam kepala ketika itu hanya lah delima merah dan nilam biru - dua batu berharga yang cukup popular di negara itu untuk dibawa pulang. Entah kenapa, mungkin faktor usia membuatkan penulis cepat simpati melihat kelibat mereka. Dalam keadaan bertopang, berpeluh-peluh dalam cuaca panas , mereka bersusah payah menjual buku. Tiada tajuk lain. Semuanya eksklusif tentang penderitaan di bawah rejim Pol Pot. Siapa Pol Pot? Bagi yang tak tahu, Pol Pot atau nama sebenarnya Saloth Sar ialah ahli revolusi, pengikut pemimpin komunis China, Mao Tse Tung (Maoist), bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Kemboja yang memimpin rejim Khmer Rouge dari 1963 hingga 1998.

Walaupun hanya menjadi Perdana Menteri selama tiga tahun, dasar pemerintahan kuku besinya menyebabkan kematian 800,000 hingga tiga juta rakyat negara itu iaitu lebih 20 peratus populasi penduduk Kemboja, sama ada ketika menjadi buruh paksa di ladang-ladang yang dibukanya, akibat kebuluran atau dihukum mati. Selepas membelek beberapa tajuk, buku First They Killed My Father tulisan seorang wanita Kemboja 'menangkap' mata penulis untuk membelinya. Ternyata berbaloi, buku yang hanya berharga lima dolar Amerika itu sarat dengan kisah benar penulisnya Loung Ung, kanak-kanak yang hanya berusia lima tahun (pada 1975) ketika tentera Khmer Rouge pimpinan Pol Pot 'menceroboh' bandar Phnom Penh termasuk rumahnya yang didiami bersama 13 ahli keluarga.

Pada usia sekecil itu, anak keenam daripada tujuh beradik ini terpaksa menempuh trauma maha dahsyat apabila terpaksa berpisah dengan bapa dan dua abangnya yang 'diculik' tentera Khmer Rouge di depan mata. Ibu dan adik beradiknya yang lain dihantar ke kem buruh paksa dengan abangnya yang baru berusia 10 tahun terpaksa memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Loung sendiri dilatih menjadi tentera kanak-kanak di kem anak yatim. Menyelak beberapa helai pertama buku itu membuatkan penulis teruja untuk mengunjungi Killing Fields - tapak pembunuhan ribuan rakyat Kemboja yang menjadi sasaran rejim termasuk sami Buddha, orang Islam/Melayu Champa, golongan intelek, orang kurang upaya dan etnik Cina, Laos dan Vietnam.

Dikatakan di situ, mangsa diarah menggali kubur mereka sendiri sebelum dipukul hingga mati atau ditanam hidup-hidup. Hasrat ke Killing Fields hampir-hampir terbantut gara-gara rakan serombongan enggan ke sana - antaranya takut. Mujurlah ada yang sanggup menemani ke sana. Perjalanan ke situ mengambil masa 45 minit dari pusat bandar Phnom Penh. Kami melalui jalan yang sesak dipenuhi motosikal dan motor teksi atau tuktuk. Lori-lori terlebih muatan dengan beberapa lelaki bertenggek selamba di atasnya - turut menambah kesibukan jalan yang padat dan berselirat. Selepas hampir kebas terhentak-hentak melalui jalan berbatu kerikil dan berlubang, kami sampai ke destinasi. Kawasan berpagar dan pondok tiket menyambut ketibaan kami. Selepas membayar dua dolar Amerika seorang (terima kasih Zainab Yatim) kami melangkah masuk ke kawasan Killing Fields. Masing-masing ternganga. Inikah dia? Hanya ada satu binaan seumpama menara dengan enam anak tangga di dalam kawasan itu.

Sekitarnya sunyi-sepi, malah para pelancong yang ramai juga senyap tak berbunyi. Mendekati binaan menara tunggal itu, kami tersenyum melihat hamparan Welcome dengan tiga pasu bunga yang tersusun di hadapan pintu kaca. Sesudah membuka kasut - syarat memasuki binaan tersebut dan menolak pintu kaca, kami tergamam melihat apa yang ada di depan mata. Almari kaca bertingkat-tingkat dipenuhi tengkorak manusia yang tersusun rapi dalam rak mengikut usia. Dalam hati berkata - patutlah semua senyap! Tanpa dipaksa-paksa, perasaan sebak menyebu. Kami melangkah keluar dari situ dalam senyap. Berjalan di sekeliling Killing Fields dan melalui pokok besar, lembah dan busut tempat seksaan - terbayang penyeksaan mangsa. Jika tiada ukuran kezaliman, inilah dianya! Tanpa dipaksa-paksa juga penulis terus teringatkan tanah air dan rasa cukup bertuah, lalu cepat-cepat bersyukur!

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
20 Mei 2012