JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI20 Februari 2011

ISU LUAR NEGARA : IKHTIBAR KEBANGKITAN RAKYAT MESIR


Selepas  berakhirnya kepemimpinan 30 tahun Presiden Hosni Mubarak, masa depan Mesir sebenarnya masih kabur dan keadaan belum reda sepenuhnya. Boleh dikatakan setiap hari demonstrasi kecil-kecilan diadakan di seluruh Mesir meskipun tentera sebelum mengambil alih pentadbiran buat sementara waktu sehingga pilihan raya September depan.  Apa pun, sebelum ini tumbangnya Presiden Tunisia, Zine al-Abidine Ben Ali ibarat sepotong api dicampakkan ke dalam sekam gandum bernama Mesir yang menyimpan api dalam diam. Kekecewaan dan kemarahan rakyat Mesir boleh dianalogikan sebagai ‘api dalam sekam’ yang menjalar di kalangan masyarakat bawahan dan generasi muda serta tidak dapat dihidu oleh kerajaan pimpinan Mubarak. Ia timbul kesan daripada kemiskinan dan kenaikan harga barang yang memburukkan lagi jurang perbezaan antara kelas, rasuah dan kekayaan peribadi yang berlegar di kalangan golongan atasan dan pengangguran di kalangan generasi muda.

Dalam senarai Indeks Persepsi Rasuah, Transparency International 2010, Mesir berada pada tangga ke-98, manakala kadar celik huruf pula rendah, iaitu 66 peratus menjadikannya sebagai negara terendah di Asia Barat selepas Yaman. Umur purata rakyat Mesir ialah 25 tahun tetapi pengangguran adalah masalah utama belia kerana kira-kira 43 peratus daripada mereka tidak mempunyai pekerjaan. Kemelut politik, sosial dan ekonomi inilah kemudian meletuskan kemarahan rakyat Mesir sehingga mereka tidak lagi dapat membendungnya daripada melimpah ke Dataran Tahrir, Kaherah pada 25 Januari lalu. Puluhan ribu rakyat Mesir yang rata-ratanya generasi muda, menunjuk perasaan bermatlamat bagi mendesak Mubarak meletak jawatan yang membawa kepada Yaumul Ghadhab atau Hari Kemarahan pada Jumaat, iaitu 28 Januari.  Penunjuk perasaan bukan saja terpaksa berdepan dengan tindakan polis untuk menyuraikan mereka dengan peluru getah dan pancutan air, bahkan menghadapi kelompok pro-Mubarak sehingga tercetusnya pertempuran.

Pada 4 Februari pula, penunjuk perasaan mengadakan Yaum ar-Rahil atau Hari Pengunduran selepas mereka membina khemah dan mewujudkan sekatan di Dataran Tahrir tetapi Mubarak tetap berdegil dan enggan melepaskan jawatan. Tunjuk perasaan bukan hanya terhad di sekitar Dataran Tahrir, bahkan merebak di bandar lain seperti Iskandariah, Mansurah dan Suez. Kerajaan Mesir pada awalnya menganggap kebangkitan rakyat dapat dipadamkan dengan menggunakan instrumen dan modus operandi sedia ada termasuk menyekat capaian internet dengan harapan memutuskan hubungan penunjuk perasaan dengan masyarakat dan dunia luar. Hal ini diakui pengeksport papyrus yang beribu pejabat di Tahrir, Omar Hashim, yang berkata kerajaan memandang rendah keupayaan gerakan pemuda apabila menganggap ia mudah dipatahkan. “Bagaimanapun, penunjuk perasaan membuktikan iltizam mereka untuk tidak berganjak dari Dataran Tahrir sehingga tuntutan mereka ditunaikan.

Rakyat sendiri dapat saksikan Mubarak yang memberikan kenyataan pada malam sebelum Yaum ar-Rahil kedua apabila beliau tidak banyak memandang kamera, sekali gus menunjukkan tanda kekalahan,” katanya. Namun, peletakan jawatan Mubarak tidak berlaku sehinggalah jutaan rakyat Mesir turun ke Dataran Tahrir dan Istana Presiden di Kaherah, selain bandar utama di seluruh Mesir termasuk Iskandariah, Mansurah, Suez, Damanhur dan Ismailiyah. Pengumuman peletakan jawatan Mubarak itu dibuat oleh Timbalan Presiden, Omar Suleiman, mengelakkan keadaan tunjuk perasaan menjadi lebih buruk apabila rakyat Mesir seolah-olah mengambil sikap membujur lalu, melintang patah.  Peletakan jawatan Mubarak bererti kuasa diserahkan sepenuhnya kepada Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata di bawah kepemimpinan Muhammad Hussein Tantawi. Sepanjang tunjuk perasaan, tentera mengawal keadaan tanpa mengambil tindakan yang terlalu memperlihatkan mereka berada di pihak mana.

Tidak hairanlah apabila berita peletakan jawatan itu disiarkan di televisyen, ada di kalangan tentera yang turut menyambutnya. Malah, tentera juga lebih mesra pasca kejatuhan Mubarak apabila orang ramai mengunjungi Dataran Tahrir untuk meraikan ‘Mesir Baru’, sekali gus mengambil peluang untuk bergambar dengan tentera termasuk berlatarbelakangkan kereta kebal dan kereta perisai. Tentera sebenarnya mempunyai kedudukan istimewa di sisi rakyat Mesir khususnya kejayaan mereka merampas kembali Semenanjung Sinai daripada Israel dalam Perang Oktober pada 1973. Bagaimanapun, kedudukan istimewa tentera dalam sejarah dan sosio-politik tempatan itu tidak bermakna orang ramai khususnya mereka yang terbabit dalam tunjuk perasaan, mudah menerima situasi tentera yang berkuasa penuh. Justeru, tidak hairanlah pemimpin muda di kalangan penunjuk perasaan membuat pertemuan dengan kepemimpinan tentera untuk menentukan sebahagian tuntutan berkaitan dengan revolusi.

Rakyat masih kabur dengan masa depan Mesir walaupun mereka mengharapkan keadaan lebih baik, maju dan pengagihan kekayaan yang seimbang. Pada masa sama, kejayaan ‘revolusi rakyat’ itu turut membuka pintu baru kepada masyarakat Mesir untuk mengadakan demonstrasi kecil-kecilan bagi mendesak kerajaan atau syarikat mendengar suara mereka serta memenuhi tuntutan yang dikeluarkan. Boleh dikatakan setiap hari demonstrasi kecil-kecilan itu diadakan di seluruh Mesir yang sebenarnya menambahkan kekaburan terhadap masa depan Mesir. Kini, rakyat Mesir kembali kepada kehidupan normal mereka tetapi berbekalkan semangat baru selepas menjatuhkan pemimpin yang memerintah tiga dekad dan semangat itu bergantung kepada komitmen dan istiqamah mereka untuk melakukan perubahan.

SUMBER : BERITA MINGGU, 20 FEBRUARI 2011

ISU SOSIAL : RUMAH DAN KELAS MENENGAH


Di negara maju atau membangun, golongan kelas menengah menjadi penentu kepada kemakmuran dan kemajuan sesebuah negara. Biasanya, mereka adalah golongan majoriti. Sama ada mewakili apa kaum sekali pun, mereka adalah penentu kepada keputusan pilihan raya.  Selain kumpulan ini mempunyai pendirian dan pendapat politik dan sebahagiannya menjadi pemimpin pendapat, mereka juga boleh mempengaruhi pemikiran orang ramai. Boleh dikatakan sebahagian profesyen dalam sektor swasta dan kerajaan diwakili golongan ini yang kebanyakannya menetap di bandar utama. Mereka ada golongan yang cepat bertindak dalam setiap perkembangan politik atau ekonomi.Antara mereka adalah doktor, peguam, pensyarah dan guru. Sebahagian mereka juga adalah suami isteri. Mereka adalah golongan yang sensitif dengan suasana sekeliling. Di kebanyakan negara di dunia, golongan kaya hanya mewakili peratusan kecil bilangan penduduk.

Kekayaan mereka mungkin warisan keturunan, golongan bangsawan atau usahawan, selain golongan teknokrat. Golongan ini biasanya akan menyokong apa juga sistem yang boleh menjamin kesejahteraan hidup mereka dan keluarga, apatah lagi keselamatan harta dan kekayaan mereka. Golongan miskin pula kian lama kian berkurangan berikutan pembelaan dan pembangunan yang dibawa untuk mereka. Pengecualian mungkin di negara yang keadaan semula jadinya tidak subur atau sering ditimpa bencana. Bertambah maju sesebuah negara berikutan kemajuan sistem pendidikan, makin ramai rakyat keluar daripada kepompong kemiskinan dan memasuki kumpulan pertengahan.  Kemiskinan kehidupan ayah dan ibu dibela oleh anak yang berjaya memasuki universiti dan kemudian mengubah corak pemikiran dan kehidupan keluarga. Di Malaysia, kerajaan mempunyai program berterusan untuk mengeluarkan mereka daripada paras kemiskinan.

Biasanya golongan miskin tahu membalas budi. Mereka akan menyokong kerajaan yang membantu mereka. Bagaimanapun, golongan ini terdedah kepada eksploitasi politik khasnya daripada kumpulan antikerajaan. Mereka bertindak kononnya memperjuangkan nasib orang miskin dan mendedahkan isu kemiskinan untuk mendapatkan sokongan golongan ini. Mereka juga memperalatkan golongan ini untuk meraih simpati pelajar dan masyarakat serta golongan pertengahan supaya menolak kerajaan yang kononnya tidak peka terhadap isu kemiskinan. Di Malaysia, kemiskinan tidak boleh lagi dijadikan isu politik kerana selain bilangannya kian mengecil, kerajaan mempunyai pelbagai program menyediakan kemudahan infrastruktur hinggalah kepada skim perumahan khas untuk mereka.  Kerajaan hari ini menghadapi tuntutan golongan sederhana atau golongan kelas menengah pula.

Sekiranya kerajaan Barisan Nasional (BN) dapat menggembirakan golongan ini, parti pembangkang boleh melupakan apa saja niat mereka untuk mengurus negara ini. Hari ini pembangkang cuba mendekati golongan ini dengan membawa isu kenaikan harga barang kerana menyedari mereka adalah pengguna terbesar yang menerima kesan daripadanya kerana secara demografinya mereka adalah penduduk bandar dan makan gaji.  Mereka yang berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan berasa kehidupan mereka terhimpit. Kesempatan ini digunakan untuk menghasut pemikiran mereka supaya menentang kerajaan. Perumahan akan menjadi isu utama kumpulan sederhana ini jika semakin ramai daripada mereka tidak memiliki rumah akibat harga yang kian meningkat.  Di Kuala Lumpur, untuk mencari rumah dalam lingkungan harga RM200,000 hampir sudah tiada. Oleh itu, cadangan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan kepada kerajaan negeri supaya menyediakan kuota rumah berharga RM200,000 seunit, adalah berita baik bagi golongan ini.

Cadangan yang mirip konsep program perumahan rakyat (PPR) yang dikhususkan untuk keluarga berpendapatan kurang RM2,500 sebulan itu dijangka dapat memenuhi keperluan keluarga berpendapatan sederhana di antara RM5,000 hingga RM6,000 sebulan. Di Amerika Syarikat, contohnya, tuntutan golongan kelas menengah ini adalah lebih besar. Bagi mereka untuk menjadi warta kelas menengah, mesti kuat bekerja untuk menampung keluarga dan mesti mempunyai kerja yang terjamin selain mampu memiliki rumah, menghantar anak ke sekolah kelas dunia serta memastikan mereka mendapat jaminan kesihatan bermutu dan memperoleh jaminan pencen.Golongan ini amat kritikal terhadap setiap peraturan yang dikenakan ke atas mereka, malah mereka mengambil tahu soal pasaran. Mereka memberi perhatian mengenai udara dan air bersih, keadilan di tempat kerja, produk yang selamat dan dilindungi keselamatan sosial dan memastikan mendapat rawatan kesihatan yang sempurna.

Pentadbiran Amerika Syarikat menambah dua lagi perlindungan – melindungi pesakit daripada amalan buruk syarikat insurans dan melindungi pengguna daripada produk kewangan berisiko.  Di Malaysia, rakyat tidak mengambil berat soal begini, malah mereka sering terjebak dengan amalan yang buruk. Kerajaan baru-baru ini melancarkan Dasar Perumahan Negara disempurnakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Matlamatnya adalah baik, iaitu untuk memastikan setiap keluarga memiliki rumah sendiri menjelang 2020. Jika keluarga berpendapatan pertengahan menikmati mutu hidup lebih baik, kerajaan BN tiada masalah untuk memenangi pilihan raya akan datang. Berdasarkan statistik Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA), permintaan semasa untuk rumah baru ialah antara 150,000 hingga 200,000 unit setahun. Jika sebahagian besarnya dapat menampung kumpulan berpendapatan sederhana, BN pasti sekali lagi mendapat mandat daripada rakyat.

SUMBER : BERITA MINGGU, 20 FEBRUARI 2011

ISU PENDIDIKAN : CABARAN BARU KEPIMPINAN SEKOLAH MELALUI KONSEP BAI'AH


Kualiti pengetua dan guru besar adalah penentu kepada program Tawaran Baru atau Bai'ah yang diumumkan Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yasin ketika berucap pada Majlis Perutusan Khas 2011 di Putrajaya baru-baru ini. Dalam ucapan itu, beliau telah memberikan cabaran baru kepada pengetua dan guru besar untuk meningkatkan prestasi sekolah ke tahap yang cemerlang. Konsep Bai'ah ini amat mudah. Sekiranya prestasi sekolah melepasi tahap kecemerlangan yang ditetapkan, mereka akan diberikan ganjaran dalam bentuk kewangan. Jumlahnya amat menarik iaitu mereka layak menerima RM7,500 seorang. Sementara itu, lima peratus guru paling cemerlang akan menerima RM1,800 seorang dan guru lain diberikan RM900 seorang. Nama pengetua dan guru besar yang layak akan diumumkan pada pertengahan tahun ini. Inisiatif ini ada kaitan dengan Program Transformasi Kerajaan di bawah Bidang Utama Keberhasilan Negara (NKRA).

Apa yang jelas, tawaran ini akan membuka satu lembaran baru kepada tanggungjawab pemimpin dalam pengurusan dan pentadbiran sekolah. Pengetua dan guru besar bukan setakat menduduki kerusi teratas dalam hierarki organisasi sekolah, tetapi kualiti mereka akan menentukan sama ada sekolah yang mereka terajui berada di tahap cemerlang. Mereka tidak lagi dianggap sebagai pentadbir sekolah semata-mata tetapi juga sebagai pemimpin yang mampu membangunkan sumber manusia. Guru dan pelajar menjadi aset utama yang perlu dibangunkan keupayaan dan kebolehan mereka ke tahap maksimum supaya dapat berkongsi membangunkan sekolah ke arah kecemerlangan. Pengetua dan guru besar yang berkesan akan menjadikan diri mereka sebagai pemimpin instruksional dan pemimpin komuniti yang cekap. Faktor kejayaan sekolah bukan sahaja diukur melalui pencapaian akademik dan kokurikulum tetapi dinilai dari segi kejayaan sekolah membentuk pelajar yang holistik, serba boleh dan memiliki sahsiah terpuji.

Keupayaan mereka untuk mempengaruhi ibu bapa supaya turut terlibat dalam aktiviti sekolah merupakan satu bonus dan kualiti pemimpin yang diperlukan. Bai'ah ini mula diumumkan oleh Menteri Pelajaran semasa sambutan Hari Guru pada 16 Mei tahun lalu di Kuantan, Pahang. Selepas itu, ia menjadi topik utama perbincangan para pengetua dan guru besar dan ramai daripada mereka telah mengambil langkah awal bagi menyahut cabaran tersebut. Ini terbukti apabila penilaian dilakukan, didapati sebanyak 12.1 peratus sekolah berjaya melepasi sasaran prestasi yang telah ditetapkan walaupun sasaran awalnya hanya dua peratus. Pencapaian yang membanggakan itu menunjukkan bahawa tiada sempadan atau halangan untuk meraih kejayaan. Sesiapa sahaja boleh menjadikan sekolah mereka cemerlang sekiranya ada kemahuan dan diusahakan bersungguh-sungguh. Atau dengan kata lain, jika ada kemahuan di situ ada kejayaan.

Apa yang penting ialah pendekatan dan strategi dirancang dengan teliti dan dapatkan sokongan daripada semua warga sekolah untuk berkongsi matlamat yang telah ditetapkan. Apakah bentuk pengukuran untuk mendapatkan ganjaran tersebut? Setiap sekolah di seluruh negara akan dinilai melalui skor komposit iaitu 70 peratus melalui keputusan peperiksaan awam. Sementara 30 peratus lagi dinilai terhadap pengurusan dan pentadbiran sekolah, termasuk mengendali urusan kewangan. Selain itu, pencapaian pelajar turut dinilai melalui anugerah akademik dan pencapaian dalam kokurikulum. Ini termasuk 'outcome' yang mengambil kira dari segi kejayaan bekas pelajar sekolah dalam kedua-dua bidang tersebut. Penilaian ini dibuat secara terperinci melalui kaedah Standard Kualiti Pendidikan yang dikendalikan oleh Jemaah Nazir Sekolah. Apa yang menariknya, Bai'ah ini memberi peluang kepada semua jenis dan lokasi sekolah untuk menyertainya.

Pencapaian yang disasarkan bukan khusus untuk sekolah yang sedia terkenal tetapi boleh disertai sekolah luar bandar dan pedalaman. Bagi sekolah-sekolah ini, penilaian akan mengambil kira tahap lonjakan peningkatan pencapaian dan kejayaan pelajar dalam bidang akademik dan kokurikulum. Disarankan bagi menjayakan program ini, pengetua dan guru besar mestilah berfikiran positif. Anggaplah Bai'ah ini sebagai usaha pihak kementerian untuk mengangkat kualiti dan kecemerlangan sekolah. Sesungguhnya, semua sekolah di negara ini telah disediakan dengan keperluan asas yang mencukupi seperti kemudahan infrastruktur, bilangan guru terlatih, staf sokongan, keperluan kewangan dan peralatan sekolah untuk kegunaan pengajaran. Oleh itu, menjadi tanggungjawab pemimpin sekolah supaya apa yang telah disediakan itu digembleng secara berkesan hingga ke tahap maksimum.

Sekolah adalah sama seperti organisasi lain yang perlu diurus dengan baik dan teratur. Dengan itu, pengetua dan guru besar hendaklah melengkapkan diri mereka dari aspek strategi pengurusan dan pentadbiran terkini. Ini boleh dilakukan dengan menghadiri kursus, latihan, lawatan sambil belajar, membanyakkan pembacaan dan perbincangan dengan mereka yang berpengalaman. Membangunkan sumber manusia merupakan satu lagi cabaran kepada pihak pengurusan sekolah. Sebenarnya, guru-guru yang terlatih dan berpengalaman merupakan aset penting yang perlu digembleng sepenuhnya. Mereka boleh memberi sokongan kuat kepada visi dan misi sekolah sekiranya diberi peluang dan tenaga mereka diurus dengan baik. Pada masa ini, pendekatan pengurusan yang terlalu keras dan rigid sudah tidak sesuai lagi. Oleh itu, pendekatan yang mesra, terbuka, telus dan saling hormat menghormati di antara ketua dan pengikut perlu diamalkan dalam urusan seharian.

Satu lagi faktor penting untuk mencapai kejayaan ialah usaha meningkatkan kualiti guru. Peningkatan kualiti ini boleh dilaksanakan dengan menjadikan budaya pemantauan dan pencerapan guru di dalam bilik darjah sebagai amalan harian. Dengan ini memudahkan bimbingan dan tunjuk ajar diberikan terutama kepada guru-guru baru. Bagi memantapkan kualiti guru, program berbentuk kursus dan latihan dalaman hendaklah sentiasa dianjurkan terutama untuk memperkenalkan kaedah pengajaran baru hasil ledakan maklumat dan kecanggihan ICT. Matlamat untuk mewujudkan sekolah cemerlang tidak akan tercapai jika tidak mendapat kerjasama pelajar. Justeru, visi dan misi sekolah perlu dikongsi bersama supaya semua pelajar dapat memahami dan mengamalkannya. Mereka hendaklah diberitahu bahawa usaha untuk menjadikan sekolah mereka cemerlang sebenarnya adalah untuk kepentingan mereka juga.

Peranan ibu bapa juga tidak kurang pentingnya. Kemahiran dan latar belakang yang ada pada mereka boleh digunakan bagi membantu pihak sekolah melaksanakan pelbagai aktiviti. Sumbangan kewangan daripada ibu bapa merupakan sesuatu yang signifikan dan bermakna kepada sekolah. Sebenarnya, banyak aktiviti boleh dilaksanakan jika sekolah mempunyai sumber kewangan yang besar. Semua ini dapat dilaksanakan sekiranya pengetua dan guru besar mempunyai kemahiran untuk mempengaruhi ibu bapa. Kesimpulannya, ganjaran dalam bentuk kewangan kepada pemimpin sekolah dan guru-guru melalui Bai'ah menunjukkan kesungguhan Kementerian Pelajaran melihat ada persaingan dalam kalangan pengetua dan guru besar untuk memajukan sekolah masing-masing.

OLEH : TAN SRI ALIMUDDIN MOHD. DOM, Bekas Ketua Pengarah Pelajaran
SUMBER : BERITA HARIAN, 18 FEBRUARI 2011

ISU LUAR NEGARA : TEORI DOMINO MELANDA NEGARA ARAB


Setelah tumbangnya bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak pada 11 Februari lepas persoalan timbul adakah teori domino yang diuar-uarkan sebelum ini akan berlaku? Sememangnya setelah pengunduran bekas Presiden Tunisia Zine El-Abidin, Hosni menjadi mangsa terbaru kesan kemarahan rakyat. Walaupun perasaan tidak puas hati ini telah bersarang sejak sekian lama namun akhirnya dengan bantuan teknologi maklumat yang menzahirkan penggunaan laman sosial seperti blog, facebook dan twitter. Dianggarkan purata kadar pengangguran di rantau Arab adalah 12 peratus antara 2005-2008 yang kebanyakannya melibatkan golongan belia yang mencecah 30 peratus. Kesan domino dikatakan mula merebak menyaksikan Mesir menjadi mangsa. Malah keadaan kini semakin tidak terkawal dan merebak ke beberapa negara di rantau tersebut. Antara negara yang mula terkesan termasuklah Algeria, Iran, Sudan, Bahrain, Libya dan Yemen.

Di Yemen, beribu-ribu penunjuk perasaan yang mendesak kerajaan pimpinan Presiden, Ali Abdallah Saleh dibubarkan bertempur dengan penyokong kerajaan di Sanaa yang menyertai tunjuk perasaan sempena "Hari Kemarahan" anjuran pembangkang bagi menuntut perubahan. Pertempuran dilaporkan berlaku selepas sejumlah lelaki bersenjatakan pisau dan kayu memaksa kira-kira 300 penunjuk perasaan menghentikan demonstrasi menuntut pembubaran kerajaan. Empat cedera termasuk seorang wanita, apabila penunjuk perasaan bertindak balas membaling batu ke arah polis, manakala 10 penunjuk perasaan ditahan, kata saksi. Gerakan ini dilakukan oleh seorang aktivis Yemen Tawakul Karman yang berikrar akan menggerakkan satu revolusi yang diketuai oleh golongan muda. Beliau merupakan pengerusi Wartawan Wanita Tanpa Rantai, menyifatkan janji Ali Abdullah Saleh untuk melaksanakan pembaharuan sebagai menyapu 'abu di mata'.

Hasilnya kira-kira 2,000 penunjuk perasaan sebahagian besarnya mahasiswa berarak menuju Dataran Universiti Al-Sabiine terletak berhampiran Istana Presiden, melaungkan slogan-slogan mendesak Ali Abdullah Saleh meletakkan jawatan. Beliau yang telah berkuasa lebih tiga dekad dan bimbang dengan pergolakan di beberapa negara Arab, telah mengumumkan bahawa beliau akan meletakkan jawatan pada 2013 dan menyatakan bahawa anak lelakinya tidak akan mengambil alih kerajaan. Beliau juga mempelawa pembangkang untuk berunding. Pembangkang Yemen mahu jaminan daripada kerajaan untuk melaksanakan perubahan dan menuntut supaya taraf hidup 40 peratus rakyat Yemen yang tinggal dalam kemiskinan dengan pendapatan kurang AS$2 (RM6.40) sehari ditingkatkan, dengan satu pertiga daripada mereka hidup melarat. Suasana serupa juga melanda Iran apabila beribu-ribu aktivis pembangkang berhimpun bagi menyokong pemberontakan yang dilancarkan oleh penduduk di Mesir dan Tunisia.

Sebuah laman web pembangkang memberitahu, berpuluh-puluh penunjuk perasaan telah ditahan kerana menyertai protes haram yang bertujuan menguji kekuatan kumpulan reformis di republik Islam itu. Laman web tersebut, Kaleme melaporkan, pasukan keselamatan terpaksa melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan beribu-ribu penyokong pembangkang yang berarak menuju ke sebuah dataran di sini. Sehingga kini lapan orang dilaporkan maut dalam tunjuk perasaan jalanan besar-besaran yang berlarutan selama beberapa minggu. Beberapa siri pertempuran antara polis dan penunjuk perasaan turut berlaku dan berpuluh-puluh lagi ditahan di bandar Isfahan. Laungan ‘Allahu Akbar’ kedengaran dari atas bumbung beberapa bangunan di Teheran dan dianggap mengenang kembali kejadian protes yang dilancarkan ke atas Presiden Mahmoud Ahmadinejad pada 2009.

Di Bahrain pula beribu-ribu penunjuk perasaan dari golongan Syiah berkumpul di ibu negara Bahrain untuk meratapi kematian kedua rakan mereka dalam pertempuran bermula minggu ini. Beratus-ratus orang berkumpul di perarakan pengebumian Ali Abdulhadi Mushaima yang ditembak mati apabila polis dan penunjuk perasaan bertempur. Mushaima terbunuh selepas ditembak semasa pertempuran dengan pasukan keselamatan yang cuba menyekat protes ‘Hari Kemarahan’ bagi menuntut kebebasan dan hak politik lebih luas daripada kerabat diraja yang memerintah Bahrain. Sekurang-kurangnya 25 orang cedera dalam pertempuran itu, dua daripada mereka dilaporkan dalam keadaan kritikal selepas terkena tembakan. Penunjuk perasaan mendakwa pemerintah dari golongan Sunah yang memerintah negara tersebut telah meminggirkan mereka daripada mendapat kemudahan perumahan, penjagaan kesihatan dan pekerjaan dalam sektor awam.

Bahrain yang majoriti rakyatnya bermazhab Syiah diperintah oleh kerabat diraja Sunah pimpinan Raja Hamad Al-Khalifa yang menyandang jawatan Perdana Menteri dan kementerian-kementerian penting. Ketika ini, penunjuk perasaan mahu Perdana Menteri, Sheikh Khalifa Salam al-Khalifa berundur. Sheikh Khalifa, ayah saudara kepada Raja Hamad Isa al Khalifa telah mentadbir negara Teluk itu sejak ia mencapai kemerdekaan pada 1971 dan dilihat lebih memberi perhatian untuk memastikan keluarga diraja terus berkuasa dalam menentukan ekonomi dan politik negara ini. Di Libya pula dilaporkan lebih 30 orang cedera dalam pertempuran antara polis dengan penunjuk perasaan antirejim di bandar raya Benghazi selama beberapa hari. Insiden itu mendorong penyokong pemimpin veteran, Muammar Gaddafi melancarkan demonstrasi prokerajaan di beberapa bandar di negara ini. Protes itu dilancarkan oleh keluarga kepada 14 orang yang terbunuh dalam satu perhimpunan anjuran golongan berhaluan Islam di Benghazi pada 2006.

Mereka berkumpul di luar balai polis untuk menuntut pembebasan peguam mereka, Fethi Tarbel, lapor portal berita dalam talian, Al-Manara. Tarbel yang ditangkap atas sebab yang belum diketahui dibebaskan akibat tekanan daripada keluarga terbabit. Namun penunjuk perasaan bertambah ramai dan mereka mula melaungkan slogan antirejim seperti 'rakyat akan membanteras rasuah' dan 'darah mereka yang mati syahid tidak akan disia-siakan' sebelum polis bertindak menyuraikan mereka. Rejim Gaddafi yang memerintah Libya sejak empat dekad lalu berhadapan dengan seruan sekumpulan aktivis di Facebook supaya protes dilancarkan esok, selepas mereka mendapat semangat daripada penyingkiran pemimpin autoritarian di dua negara berjiran, Mesir dan Tunisia. Di bawah sepanduk 'Intifada 17 Februari: Hari Mogok di Libya', sekumpulan aktivis Facebook yang menggesa rakyat melancarkan pemberontakan mendapat lebih 5,000 pengikut menjelang semalam, manakala satu lagi kumpulan terdiri daripada hampir 8,000 anggota mempelawa rakyat Libya membanjiri jalan esok 'pada hari kemarahan terhadap rasuah dan nepotisme'.

Perkara sama juga berlaku di Algeria apabila kira-kira 2,000 rakyatnya berarak di Algiers bagi mendesak kerajaan Algeria digulingkan. Penunjuk perasaan turut bertindak ganas dengan merempuh sekatan polis hingga mengakibatkan berlakunya pergelutan. Mereka mahukan rejim Presiden Abdelaziz Bouteflika meletak jawatan dengan segera ekoran meningkatnya kadar pengangguran dan peningkatan kos hidup. Melihat kepada apa yang berlaku sememangnya rakyat di sana terlalu dahagakan perubahan dan pembaharuan.

OLEH : Hafizahril Hamid
SUMBER : MINGGUAN MALAYSIA, 20 FEBRUARI 2011

ISU LUAR NEGARA : KAPAL SELAM DADAH DI COLOMBIA


Jika selama ini rakyat Colombia menyangka mereka telah didedahkan segalanya tentang kegiatan dadah yang sememangnya sesuatu yang sinonim di negara itu, dikejutkan dengan teknik terbaru pengedarannya iaitu melalui kapal selam yang lebih besar. Setelah pihak berkuasa meningkatkan langkah penguatkuasaan terhadap kapal terbang dan bot laju bagi menghentikan aktiviti pengeksportan dari negara pengeluar dadah terbesar dunia itu, penyeludup semakin bertindak berani dengan menggunakan pengangkutan bawah air bagi meneruskan aktiviti mereka. Tentera Colombia buat kali pertama merampas sebuah kapal selam penyeludup dadah berhawa dingin yang mampu menyelam sedalam tiga meter dan melakukan perjalanan jauh sehingga ke perairan Mexico. Sebelum ini, kapal selam penyeludupan dadah yang ditemui di Colombia tidak boleh melakukan selaman ke dalam laut.

Seorang pegawai tentera Colombia, Kolonel Manuel Hurtado berkata, kapal selam itu sepanjang 30 meter dan diperbuat daripada gentian kaca serta boleh membawa enam krew. Menurutnya, ia yang ditemui di Sungai Timgiqui, sekitar 440 kilometer ke barat daya Bogota, pada Ahad lepas boleh membawa sehingga lapan tan dadah. Kapal selam ini yang dilengkapi enjin diesel dikatakan mengambil masa di antara enam hingga lapan bulan untuk dibina dengan melibatkan kos sebanyak AS$2 juta (RM6.10 juta). Ia ditemui berdasarkan maklumat risikan namun ia didapati kosong semasa ditemui. Dari pangkalan mereka di bandar pelabuhan Buenaventura berhampiran Lautan Pasifik, pihak berkuasa Colombia mengetuai usaha menumpaskan aktiviti terbaru penyeludupan dadah menggunakan teknik ini. Namun pengedar dadah ini hanya boleh dikesan oleh petugas pengawal pantai dan kapal selam tentera yang berupaya mengesan bunyi melalui kemudahan sonar.

Pihak tentera laut menganggarkan tempoh perjalanan mengambil masa selama dua minggu sebelum sampai ke destinasi dan setiap perjalanan mampu membawa 10 tan kokain. Perjalanan seumpama ini sememangnya lebih mudah bagi penyeludup bagi mengelakkan penyiasatan dan pertanyaan dari pihak berkuasa. Kos setiap perjalanan dianggarkan menelan belanja sebanyak AS$600,000 (RM1.92 juta), dan dilengkapi satu atau dua kipas yang mampu menggerakkan kapal selam tersebut pada kelajuan 10 hingga 12 batu nautika sejam. Kebanyakan kapal selam ini dipercayai dibina oleh kumpulan penyeludup dengan bantuan Angkatan Bersenjata Revolusi Columbia (FARC) yang mengumpul dana perjuangan mereka selama empat dekad melalui perdagangan dadah. Colombia telah mengeksport sejumlah 600 tan kokain setahun berdasarkan kajian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan satu per tiga darinya adalah melalui perairan Pasifik.

Kapal berkenaan dibina di atas darat dipercayai di kawasan hutan bakau di perairan Pasifik. Hutan tebal membantu menyembunyikan kawasan pembuatan kapal selam berkenaan dari pihak berkuasa ketika mereka melakukan rondaan dan tinjauan dari udara. Adalah sukar untuk membina dan menyembunyikan kapal selam ini di kawasan perairan Caribbean yang kini semakin menjadi tumpuan ramai dan lebih selamat hasil dari kegiatan pelancongan yang semakin meriah dengan dibantu kawalan keselamatan tentera AS. Dalam pada itu, pihak berkuasa memberitahu pihak mereka sedang meningkatkan kawalan di sepanjang perairan bagi mencari kapal selam langkah menyekat usaha pengedaran najis dadah. Mereka kini semakin maju dalam hal berkaitan teknologi dan malah makin berkembang maju dan pantas serta turut dilengkapi peralatan canggih seperti sistem kemudi GPS dan telefon satelit.

OLEH : HAFIZAHRIL HAMID
SUMBER : MINGGUAN MALAYSIA, 20 FEBRUARI 2011