JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI18 Februari 2012

ISU UMUM : SIKAP PENENTU KESERONOKAN BEKERJA ?

PENULIS ialah Pegawai Penyelidik Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).


Benarkah kunci kecemerlangan dalam organisasi itu adalah keseronokan bekerja? Ini mungkin ada kebenarannya apabila gambaran keseronokan bekerja terhasil daripada sikap yang ditunjukkan oleh para pekerjanya dalam bentuk keceriaan, ketenangan, kegembiraan dan keselesaan apabila melaksanakan tugas seharian sehingga memberi kesan kepada kerja yang berkualiti, peningkatan produktiviti dan mutu perkhidmatan yang memuaskan. Sudah tentu keseronokan bekerja yang dicapai inilah akan menjadi nadi serta tonggak kepada kecemerlangan organisasi. Slogan 'pekerja gembira adalah pekerja yang produktif' seringkali dikaitkan dengan situasi di mana pekerja yang menyukai atau berasa seronok dalam kerjayanya. Suasana kerja yang didukung oleh sikap dan nilai keseronokan bekerja mampu mewujudkan amalan positif yang menjadikan kerja yang dibuat itu sebagai ibadat, komitmen yang tinggi di kalangan pekerja, dapat menyuntik semangat seharian bekerja serta sedia bekerjasama antara majikan dan pekerja.

Hubungan baik ini juga mampu menyelesaikan kerja secara bermuafakat dan bekerjasama. Pepatah Melayu menyebut, 'Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat'. Pun begitu, dalam keseronokan bekerja jangan kita lupa nasihat-menasihati rakan sejawat dan budaya tegur-menegur (budaya menyeru ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran) lakukannya secara berhikmah supaya rakan sejawatan dapat menerima teguran dengan baik. Apabila para pekerja berjaya mewujudkan suasana yang seimbang, dalam kehidupan di tempat kerja secara tidak langsung ia akan memberi kesan baik juga kepada kesihatan mental dan fizikal, pekerja tidak akan berasa tertekan apatah lagi dalam memenuhi tuntutan hidup yang semakin mencabar. Walau bagaimanapun, di sebalik keseronokan bekerja ini ada pekerja yang tidak selama-lamanya berada dalam keadaan seronok dalam pekerjaan. Ini kerana sudah menjadi satu trend perilaku manusia tidak lekang mengalami pelbagai perasaan seperti malas, jemu, segan, bosan dan sebagainya terhadap kerja mereka.

Jika ditanya berkaitan dengan diri pekerja terhadap kerja yang dilakukan, tentu sekali ada yang menyatakan bahawa mereka sangat meminati kerja yang dilakukan. Tidak kurang juga ada yang menganggap kerja itu satu bebanan dan membosankan. Malah ada berfikir untuk mendapat pekerjaan yang baharu. Kesemua perkara ini adalah berkaitan dengan sikap terhadap kerja. Barangkali perasaan ini dialami ekoran sikap terhadap pelbagai faktor dalaman dan luaran atau persekitaran organisasi. Bagi sesetengah pekerja yang telah menghabiskan setengah usianya dalam organisasi sering dapat kita lihat tiga situasi yang berbeza. Yang pertama, apabila pekerja itu dapat menunjukkan prestasi yang tinggi dan nilai komitmen yang cemerlang dalam organisasi manakala kategori pekerja yang berikutnya ialah pekerja yang semakin menurun prestasi serta nilai komitmennya, manakala satu lagi kategori, pekerja yang masih berada pada tahap sama sejak awal penglibatan sebagai pekerja.

Persoalannya mengapa keadaan ini berlaku? Barangkali sikap negatif terhadap kerja ini berpunca dari sikap pekerja itu sendiri terhadap majikan atau sikap pekerja sesama rakan sejawatan atau pendirian mereka terhadap gaji dan imbuhan yang diberi tidak setimpal dengan kerja yang diusahakan, kebajikan terabai, penghargaan yang tidak diiktiraf atau kemungkinan skim persaraan yang tidak menarik dan macam-macam lagi. Lazimnya, sikap itu berkaitan dengan komponen penilaian yang boleh menggambarkan sejauh mana perasaan pekerja terhadap kerjayanya. Hasil sikap negatif ini maka akan lahirlah pekerja yang bersikap menentang dan mula berasa tidak lagi seronok untuk bertugas. Dan di sinilah menunjukkan perkaitan yang jelas tentang sikap dan perilaku. Apabila ini berlaku maka kita akan dapat melihat kesan kepada penghasilan kerja yang kadang-kalanya sekadar melepaskan batuk di tangga.

Walau bagaimanapun, ini tidaklah bermaksud bahawa sikap terhadap kerja adalah merupakan satu-satunya punca yang menentukan nilai keseronokan bekerja. Barangkali ada yang tidak seronok bekerja antara lain kerana faktor kesesakan; perjalanan yang terlalu panjang untuk sampai ke tempat kerja, arahan kerja tidak jelas dan di luar kemampuan, masalah kesihatan, masalah dengan rakan sejawat dan majikan, tiada jaminan kerja, dan sebagainya. Begitu juga, kesan persekitaran kerja turut mengundang persepsi terhadap keseronokan di tempat kerja. Apabila persekitaran di tempat kerja tidak kondusif, sesak, gelap, dan kualiti peredaran udara tidak baik ia menjejaskan prestasi dan produktiviti pekerja. Malah menurut satu kajian, terdapat perkaitan antara keseronokan dan kepuasan terhadap persekitaran mampu mempengaruhi perilaku pekerja dalam organisasi dalam mewujudkan kesan terhadap hubungan sosial dan kerjasama. Justeru, bagi mewujudkan keseronokan bekerja kita sebagai pekerja Muslim cubalah mulakan dengan memupuk nilai dan sikap keseronokan bekerja dalam diri kita terlebih dahulu.

Kesimpulannya, memang benar sikap, tindakan dan amalan kita menjadi penentu kepada keseronokan bekerja di samping beberapa faktor persekitaran lain yang turut menyumbang kepada kecemerlangan organisasi serta mampu meletakkan pekerja maju dalam pelbagai bidang diceburinya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
18 Februari 2012

ISU UMUM : REMAJA CEDERAKAN MUKA RAKAN

Oleh AMIRUDDIN HARUN


Tidak dapat digambarkan apa yang bermain pada fikiran seorang remaja semasa mencederakan muka seorang remaja yang dua tahun lebih tua daripadanya. Luka berukuran kira-kira 20 sentimeter itu bermula dari atas dahi melalui tepi mata dan hidung sehingga ke dagu. Malangnya luka yang dialami oleh Jack Berry dari Plymouth, United Kingdom itu bukannya perbuatan penjenayah yang tidak dikenali, sebaliknya dilakukan oleh rakan karibnya sendiri, Daniel Reader, 18, yang turut dianggap sebagai adiknya. Perbuatan Reader itu menyebabkan seorang hakim yang berpengalaman selama 41 tahun dalam bidang guaman menggambarkan bahawa kecederaan muka Berry itu adalah yang paling dahsyat pernah dilihatnya. Dalam kejadian pada hari 'April Fool' tahun lalu, Reader telah menyerbu lalu menyerang Berry yang terlebih dahulu dikepung di rumahnya berhubung pertelingkahan mengenai wang yang didakwa dicuri oleh mangsa.

Sewaktu perbicaraan kes tersebut pada awal tahun ini, Berry menyatakan, dia masih tidak tahu mengapa dia diperlakukan sedemikian rupa dengan sebilah pisau. ''Dia seperti adik saya. Pada masa itu, saya tidak akan memanggilnya selain daripada sebagai adik saya. Saya berhasrat untuk menemuinya dan bertanya mengapa dia melakukannya,'' kata Berry. Meskipun melakukan perbuatan yang tidak masuk akal itu, Berry memberitahu, Reader masih gagal melihat apa yang dilakukannya itu salah. ''Saya masih fikir bahawa dia mahu berjumpa ibu dan bapa saya. Dia menghantar kad Krismas kepada kami sekeluarga dan dalam kad sambutan ulang tahun kelahiran ibu saya, dia menulis 'with love' (dengan kasih sayang),'' katanya. Hakim Francis Glibert yang mendengar kes itu memberitahu pihak juri bahawa beliau memahami perasaan ngeri mereka apabila melihat gambar yang memaparkan kecederaan sepanjang lebih 20 sentimeter itu.


Semasa perbicaraan, Berry juga menyatakan bahawa keluarganya mengalami kesengsaraan ekoran ugutan bom petrol yang dilemparkan di rumah mereka. Di penghujung perbicaraan selama enam hari, panel juri di Mahkamah Plymouth Crown sebulat suara memutuskan bahawa Reader bersama seorang rakannya, Paul Courtney, 39, bersubahat atas tuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap mangsa. Reader juga disabitkan atas tuduhan dengan niat menyebabkan cedera parah ke atas Berry dan memiliki pisau. Seorang lagi rakan sejenayah mereka, Mark Masher dari Liverpool yang turut dituduh bersubahat melakukan kesalahan itu, berjaya melarikan diri selepas dibebaskan dengan ikat jamin. Jatuh hukum terhadap kedua-dua lelaki itu ditangguhkan sehingga 23 Mac depan sementara menunggu laporan psikiatri terhadap Reader. Kedua-duanya kini diletakkan dalam tahanan.

Namun Hakim Gilbert telah mengingatkan Reader bahawa dia bakal menjalani hukuman penjara dalam tempoh yang panjang. Semasa keputusan tersebut dibacakan, Courtney yang merupakan seorang penagih dadah dilihat terketar-ketar dan mukanya pucat. Mereka meninggalkan kandang tertuduh dengan linangan air mata. Pada tarikh yang sama, hukuman turut dijatuhkan ke atas Kurtis Kirk, 23, dan teman wanita Reader, Astra Widdicombe, 22, setelah kedua-duanya mengaku bersalah atas pertuduhan yang berkaitan kes tersebut. Widdicombe terlibat sama selepas Reader yang ketika itu dalam tahanan telah meminta gadis itu melupuskan pisau tersebut. Widdicombe kemudian menemui Berry untuk menyerahkan pisau itu tanpa menyedari Berry merupakan mangsa dalam kes berkenaan setelah Berry berjaya mereka cerita sebagai helah berhubung kecederaan mukanya itu.


Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
18 Februari 2012

ISU UMUM : BACA MAKLUMAT SEBELUM SETUJU TRANSAKSI


Sebelum menekan butang setuju dalam sesebuah laman maya ketika menjalankan transaksi pembelian dalam talian (online), sebagai pengguna kita seharusnya membaca sepenuhnya maklumat berkenaan urusan jual beli tersebut. Jika menekan butang setuju tanpa membaca syarat-syarat pembelian terlebih dahulu, kita akan menerima pesanan yang salah dan akhirnya akan merugikan diri kita sendiri. Kisah ini berlaku kepada pemuda, Jacky Cheong Shian Bon, 30, yang menyewa sebuah pangsapuri di ibu negara untuk tempoh 15 hari yang berjumlah RM1,520 termasuk deposit RM500. Ketika Jacky datang untuk menginap di pangsapuri tersebut, pemuda itu terkejut apabila mendapati ada penghuni yang menyewa di sebuah bilik di unit pangsapuri itu, padahal dia mendakwa menyewa keseluruhan kediaman berkenaan.

Bagaimanapun, Jacky tetap menginap di dalam sebuah bilik lain di pangsapuri tersebut dalam tempoh tujuh hari, selain menggunakan kemudahan yang terdapat di situ. Tidak lama kemudian, dia meminta ejen yang menguruskan penyewaan pangsapuri itu untuk memulangkan wang tunai RM1,520 kepadanya semula tetapi ejen terbabit enggan berbuat demikian. Tanpa berlengah lagi, Jacky kemudian mengemukakan aduan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di Kuala Lumpur baru-baru ini. Ketika kes itu didengar di hadapan Presiden Maznah Haron, ejen yang menguruskan urusan penyewaan pangsapuri itu tampil mengemukakan pembelaan.

Ejen terbabit memberitahu tribunal tersebut, Jacky tidak membaca sepenuhnya entri maklumat yang dipaparkan pada laman maya tersebut yang menyatakan urusan berkenaan melibatkan sebuah bilik dalam pangsapuri terbabit, bukannya keseluruhan kediaman. Dia selepas itu mengemukakan salinan transaksi urusan yang telah dilakukan Jacky kepada Maznah. Selepas mengambil kira aduan Jacky dan pembelaan yang dikemukakan, Maznah memutuskan agar syarikat yang menguruskan penyewaan itu memulangkan wang sebanyak RM1,204 kepada pemuda tersebut. Jumlah terbabit adalah baki lapan hari yang tidak didiami oleh Jacky termasuk wang deposit bernilai RM500.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
18 Februari 2012