JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI29 Februari 2012

ISU ICT : USM BERJAYA BUAT PENYELIDIKAN TENTANG SISTEM PEMBUKTIAN KES SIBER


Penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) berjaya membangunkan satu sistem pembuktian jenayah siber dan pengawasan rangkaian lebih efektif serta menjimatkan yang diberi nama, Sistem Analisis dan pencarian Forensik (FADS).  Sistem menggunakan geran penyelidikan universiti sebanyak RM231,000, dihasilkan oleh Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Sains Komputer USM, Dr Aman Jantan, selepas melakukan penyelidikan sejak tiga tahun lalu. Aman berkata, sistem itu yang dibangunkan sepenuhnya Oktober tahun lalu, menggabungkan fungsi pengawasan rangkaian, sistem penganalisis bukti digital dan pemuliharaan bukti digital yang berlainan dengan sistem pengawasan rangkaian sedia ada di dunia. Melalui sistem itu, ia dapat mengenal pasti serangan siber yang berlaku dalam sesebuah rangkaian, menyimpan bukti digital berkaitan serangan terbabit dan menyediakan laporan lengkap untuk mempermudahkan pihak berkuasa melakukan siasatan dan pendakwaan, katanya. Sistem itu apabila dipasang di rangkaian tertentu, ia akan diawasi secara aktif oleh Server FADS dan hasilnya akan disimpan dalam pangkalan data FADS sebelum dianalisis oleh FADS Client dengan mengenal pasti jenis serangan serta puncanya.  

Ia juga mampu melindungi rangkaian daripada diceroboh oleh sebarang kegiatan. Sistem itu hanya akan merekod dan menapis aktiviti mencurigakan tanpa perlu menyimpan kesemua aktiviti aktif, yang boleh menyebabkan kesesakan pangkalan.  Aman berkata, FADS mampu mengumpulkan data dengan tepat dan disimpan lama kerana sebelum ini, apabila sesuatu serangan berlaku, ia tidak disedari dan apabila dikesan, buktinya sudah hilang ataupun tidak kukuh.  Sistem itu mampu memantapkan semua sektor termasuk pertahanan, perbankan dan teknologi maklumat hingga memastikan rangkaian dilindungi, manakala jenayah siber dapat dikurangkan kira-kira 90 peratus.  Saya yang melakukan kajian dengan pelbagai agensi di negara ini, merekodkan sebanyak 30,000 serangan sehari tetapi hanya 1,000 yang berjaya, katanya.  Permohonan paten sistem terbabit sudah dikemukakan kepada Pejabat Inovasi USM dan dijangka dipasarkan akhir tahun ini.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Berita Harian
29 Februari 2012

ISU SOSIAL : ISYTIHAR HARTA KEPADA SPRM BUKTI KERAJAAN SERIUS PERANGI RASUAH


Kerajaan akhirnya bersetuju supaya semua menteri Kabinet, timbalan menteri termasuk anggota keluarga terdekat mengisytiharkan harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Kalau selama ini hanya mereka diwajibkan mengisytihar harta kepada Perdana Menteri, tetapi kini mereka wajib mengisytihar harta ahli keluarga terdekat dan menyerahkan salinan pengisytiharan itu kepada pejabat SPRM. Keputusan terbaru kerajaan yang diumumkan Perdana Menteri kelmarin, bukan saja memberi peluang kepada menteri Kabinet membersihkan nama diri sendiri, keluarga dan kerajaan secara keseluruhannya, malah mampu mewujudkan ketelusan serta integriti dalam pentadbiran negara. Langkah itu membuktikan kerajaan benar-benar serius mewujudkan jentera kerajaan yang bersih daripada perbuatan salah guna kuasa untuk kepentingan diri dan keluarga mereka. Kita yakin banyak pihak mengalu-alukan keputusan kerajaan untuk memberi kebenaran kepada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengakses dokumen pengisytiharan harta semua anggota pentadbiran kerajaan itu. Ia selaras dengan saranan Lembaga Penasihat SPRM supaya dokumen harta berkenaan diserahkan kepada suruhanjaya itu bagi meningkatkan ketelusan dan integriti kepada rakyat. Proses itu mewajibkan setiap tambahan dan pelupusan harta diisytiharkan dan dibuat secara berkanun.

Seperti yang dinyatakan Perdana Menteri, sebenarnya Barisan Nasional (BN) sudah lama mengamalkan proses itu, malahan jauh lebih awal berbanding pihak lain. Ketika meneliti dokumen berkenaan, apa yang ingin dilihat oleh SPRM ialah pertambahan harta individu atau keluarga yang berlaku secara mendadak ketika seseorang masih memegang jawatan berpengaruh atau mempunyai kuasa tertentu sehingga boleh menimbulkan syak atau keraguan. Namun harta sedia ada atau yang diperoleh sebelum seseorang memegang jawatan tidak diambil kira dalam semakan itu. Serentak dengan pengisytiharan harta itu, Perdana Menteri juga bersetuju dengan pandangan lembaga penasihat berkenaan agar suruhanjaya khas diwujudkan bagi proses pengambilan kakitangan SPRM. Tujuannya supaya wujud kebebasan dalam pelantikan pegawai dan kakitangan SPRM berbanding sekarang yang mana proses pelantikan dan pemecatan dilakukan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) seperti kakitangan awam lain. Suruhanjaya perkhidmatan khas ini membolehkan SPRM menapis, memilih, menemuduga, melantik dan memecat anggotanya sendiri. Kita yakin langkah penambahbaikan itu dapat meningkatkan mutu perkhidmatan dan keberkesanan suruhanjaya terbabit dalam usaha membanteras rasuah dalam pentadbiran kerajaan. Langkah itu juga dapat menangkis tuduhan liar terhadap barisan menteri Kabinet dan timbalan menteri daripada pelbagai salah guna kuasa dan rasuah oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Ruangan Minda Pengarang
Berita Harian
29 Februari 2012