JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI01 Disember 2010

APABILA ORANG KATA "GURU SELALU JADI KERANI" SEHINGGA TIADA MASA UNTUK MENGAJAR.


Setelah sekian lama menceburi bidang perguruan ini, Cikgu Zul dah tidak ingat berapa kalikah persoalan "Guru Jadi Kerani" menusuki gegendang telinga ini. Cikgu Zul juga lupa, berapa orang gurukah yang telah mengucapkan ungkapan keramat itu? Semua golongan guru baik Pengetua Cemerlang, Guru Cemerlang, Guru Akademik, dan entah apa-apa lagi pangkat guru termasuk juga guru biasa yang tidak memiliki apa-apa pangkat dan keistimewaan seperti Cikgu Zul juga tidak terlepas daripada mempertikaikan perkara itu. 

Bagi Cikgu Zul, apa salahnya jika guru menjadi kerani? Seorang guru bukan sahaja berperanan sebagai kerani tetapi gurulah peguam, doktor, arketik, jururawat, akauntan, dan pelbagai lagi jawatan yang ada di dunia ini. Guru sebagai insan mulia yang menjadi pendidik, pengasuh, dan pengajar kepada anak-anak bangsa, seharusnya tahu dan berkebolehan dalam pelbagai perkara. Alangkah malangnya, jika ada guru yang beranggapan tugas seorang guru hanya mendidik dan mengajar. Bagaimanakah sekiranya pelajar yang diajar pengsan di dalam kelas? Bukankah guru perlu menjadi doktor untuk merawatnya? Bagaimanakah sekiranya berlaku kes kecurian barang dalam kalangan pelajar? Bukankah guru perlu menjadi polis, dan peguam untuk menyelesaikan masalah tersebut? 

Jika benar guru melakukan tugas-tugas kerani sewajarnya para guru tersebut berasa bangga kerana dapat menimba pengalaman sebelum hayat perkhidmatannya bernoktah. Cikgu Zul sendiripun pernah menyapu kelas, memadam papan hitam, menyusun meja, memasang langsir di dalam kelas sambil disaksikan oleh pelajar-pelajar yang berdiri sambil berpeluk tubuh. Adakah itu maknanya guru boleh dianggap sebagai orang gaji? Maknanya, sekiranya tugas guru disamakan dengan tugas orang lain di dunia ini, mungkin tidak dapat dikira jumlah jawatan yang boleh disamakan dengan jawatan guru.

Secara rasionalnya, sekiranya kita bersikap positif dengan setiap perkara yang kita lakukan, kita pasti akan tenang dan tabah dalam melakukan sesuatu sehingga akhirnya kita akan menemui jalan untuk menuju ke arah kejayaan. Jika kita sentiasa mengeluh dan ghairah membuat perbandingan yang bukan-bukan serta meracau tidak tentu hala, kita pasti akan lebih menderita walaupun masa kita bekerja hanya 6 jam sahaja sehari. Kita seolah-olah terkejar-kejar ke sana kemari disebabkan asyik mengungkit dan membangkit perkara-perkara yang sememangnya tidak membahagiakan kita.

Cetusan ini merupakan pandangan peribadi Cikgu Zul sendiri dan tidak bermaksud untuk menyinggung perasaan sesiapa.

KITA TAK BOLEH LARI

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kita sebagai manusia yang hidup dikelilingi manusia memang tidak boleh lari dari beberapa perkara yang boleh menyebabkan hati kita berbunga atau berderai bak kaca terhempas ke batu. Pertama, kita tidak boleh lari dari manusia yang sentiasa cemburu dan iri hati dengan diri kita. Golongan ini sukar dikesan kerana mereka sentiasa bertindak di belakang dengan serangan-serangan yang maha hebat dan dahsyat. Selagi kita belum jatuh dan rebah hingga tersungkut atau terlantar parah, dia tidak akan berhenti daripada perbuatan dan tindakannya. Jika kita lemah maka kita akan kalah, namun jika kita kuat menghadapi ancaman dan serangannya tidak mustahil pula dia yang akan menyerah dan melutut menagih perhatian dan keprihatinan daripada kita. Inilah manusia.

Kedua, kita tidak boleh lari daripada insan yang sentiasa menagih pertolongan dan akhirnya menyerang kita dari belakang. Insan-insan seperti ini bertaburan di sekitar kita. Apabila dia susah dia akan datang meminta bantuan, menagih dorongan, namun setelah segala deritanya berakhir dia akan pergi tanpa pedulikan kita lagi. Segala pengorbanan kita yang diberikan kepadanya bukan sahaja tidak dihargai, malah dijadikan alasan untuk bermusuhan dengan kita pula. Di saat dia susah kitalah tempat dia meluah segala masalah. Di saat dia senang mulalah dia menjaja segala aib dan buruk kita kepada orang lain.

Ketiga, kita tidak boleh lari daripada manusia yang sentiasa memuji dan mengagumi kita. Dia sentiasa taksub dan memuja kita seolah-olah kita adalah Tuhan bagi dirinya. Segala yang kita lakukan semuanya serba sempurna baginya. Segala yang kita buat akan menjadi teladan kepadanya. Insan-insan sebegini boleh melemaskan dan merimaskan kerana kefanatikannya terhadap kita boleh menjadikan kita sesak nafas untuk melayan kerenah dan perlakuannya. Namun begitu, kita janganlah jadi khayal dan berlagak dengan pujian yang diberikan kerana dalam sekelip mata semua itu boleh bertukar menjadi kebencian yang berbara dan berapi. 

Konklusinya, hidup sebagai manusia yang dikelilingi oleh bermacam-macam manusia memerlukan kita berhati-hati dengan segala tindakan dan perlakuan kita. Yang indah tidak akan kekal indah. Yang gembira bukan selamanya gembira. Yang bahagia tidak semestinya bahagia selama-lamanya. Yang sedih tidak mungkin tiada pengakhirannya. Pandai-pandailah mengatur langkah dalam meniti jambatan emas laluan hidup diri sendiri.

Sekian, wasalam.

CERITA BAHASA MELAYU KERTAS 2 SPM YANG DIDAKWA BOCOR


Kementerian Pelajaran meminta semua pelajar yang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ketika ini supaya tidak melayan khabar angin di Internet bahawa mereka mungkin perlu menduduki semula subjek Bahasa Melayu Kertas 2 atas dakwaan ia bocor. Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, dakwaan bahawa kebocoran soalan bagi subjek tersebut berlaku di sebuah sekolah menengah di Kedah pada 23 November lalu adalah tidak benar sama sekali. Beliau berkata, berita tersebut sengaja disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab tanpa motif yang jelas. Tidak timbul langsung persoalan bagi kita untuk mengadakan semula peperiksaan kertas tersebut sebagaimana tersebar di Internet ketika ini.