JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI21 Mei 2012

ISU UMUM : BINA KEKAYAAN BARU MELALUI ANGKASA


Rencana ini ditulis oleh :
NAZRUL AZIM SHARUDDIN
nazrul.sharuddin@utusan.com.my


Malaysia mula mengorak langkah serius dalam arena aeroangkasa pada tahun 1997 menerusi pembentukan Pelan Induk Pembangunan Industri Angkasa Malaysia. Ketika itu, pelan yang diilhamkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad secara tidak rasminya menggariskan harapan sektor tersebut mampu memacu pertumbuhan bidang sosial dan ekonomi negara ke peringkat lebih baik. Rentetan inisiatif berkenaan, sebuah syarikat yang menjurus ke arah teras penyelidikan dan pembangunan (R&D) bidang sains angkasa, Astronautics Technology Sdn. Bhd. (ATSB) telah ditubuhkan. ATSB secara asasnya berperanan membawa Malaysia menyertai persaingan dalam industri teknologi angkasa global menerusi pelaksanaan aktiviti seperti mereka bentuk dan merangka sistem satelit berteknologi tinggi.

Kejayaan satu-satunya syarikat tempatan yang terlibat secara langsung dalam industri itu terbukti apabila satelit mikro pertama Malaysia, TiungSAT-1 dilancarkan pada tahun 2006. Tidak menunggu lama untuk terus mengatur langkah cemerlang memacu industri satelit dan angkasa negara secara lebih konsisten, ATSB pada tahun 2009 melancarkan pula satelit remote sensing dikenali RazakSAT. Selepas 15 tahun, ATSB hari ini perlu berbangga dengan pencapaian serta kepakaran yang dimiliki mereka sehingga mampu melaksanakan pembangunan bidang aeroangkasa secara bersepadu. Ketua Pegawai Eksekutif ATSB, Datuk Dr. Ahmad Sabirin Arshad berkata, teknologi satelit dan angkasa di Malaysia telah mencapai peringkat matang. ‘‘Tanpa disedari, kita sebenarnya telah menerima teknologi ini sebagai sebahagian daripada kehidupan kita. Ia termasuk aktiviti menonton siaran televisyen secara langsung, berkomunikasi menerusi telefon bimbit dan mengaplikasi peranti navigasi perjalanan, semuanya dibantu oleh teknologi satelit.

‘‘Bagaimanapun, daripada segi pendedahan dan penerimaan masyarakat terhadap teknologi itu masih berada di peringkat permulaaan,’’ katanya ketika di temui di pejabatnya di Shah Alam baru-baru ini. Ini kerana menurutnya, rakyat masih menganggap teknologi angkasa sebagai industri yang mahal tanpa melihat faedah yang ditawarkan kepada orang ramai. Faedah yang dimaksudkan adalah termasuk membantu operasi pemantauan remote sensing untuk jangkaan cuaca lebih tepat, kejadian hujan, kemarau dan banjir. Ini kerana, dengan adanya data-data yang dibekalkan oleh satelit, ia dapat membantu perjalanan aktiviti seperti pertanian sekali gus memberi manfaat kepada para petani. Bagi menyemarakkan aktiviti R&D pula, Ahmad Sabirin berkata, Malaysia belum meletakkan komitmen yang besar daripada segi dana untuk memperluas teknologi angkasa.

Tidak seperti negara-negara yang komited dengan pembangunan industri tersebut seperti Amerika Syarikat (AS), India, Korea Selatan, China dan Jepun yang sanggup melabur sekurang-kurangnya RM2 bilion setahun untuk tujuan R&D. ‘‘Kekangan dana bagi tujuan R&D seperti inilah yang menyebabkan ATSB sukar untuk memperluaskan aktiviti penyelidikan. Di samping itu, dalam usaha memastikan industri ini terus dijana secara proaktif, kita perlu meletakkan hala tuju yang jelas bermula sekarang demi memastikan Malaysia mempunyai produk teknologi angkasa yang unggul dalam masa 30 tahun akan datang,’’ katanya. Dalam perkembangan sama, ATSAB juga ada menjalankan kerjasama pintar dengan universiti-universiti tempatan dalam bentuk R&D dan keusahawan. Matlamatnya adalah untuk memupuk minat pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) sebagai usahawan teknologi bermula dari peringkat awal pengajian.

Antara universiti terlibat adalah Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM). ‘‘Kita ada mengambil pelajar dan graduan daripada universiti-universiti ini untuk menjalankan R&D secara maya di mana pihak universiti akan menggaji mereka untuk melakukan penyelidikan manakala ATSB pula menjalankan urusan pengkomersialan. Menerusi cara itu, kedua-dua pihak akan dapat memperoleh keuntungan secara bersama,’’ katanya. Menurut Ahmad Sabirin lagi, modul pengajian universiti sekarang perlu diubah dengan menerapkan nilai serta atmosfera seperti dalam industri sebenar demi merealisasikan fokus pembangunan bidang tersebut.

Bagi tujuan sama juga, ATSB turut menyokong program yang dilaksanakan TalentCorp Malaysia untuk memanggil pakar-pakar tempatan dalam bidang teknologi yang berkhidmat di luar negara untuk kembali semula ke negara ini dengan syarat mereka perlu disediakan dengan program pembangunan yang jelas. Melihat ATSB untuk jangka masa 10 tahun akan datang, Ahmad Sabirin berkata, organisasi itu bukan bakal sahaja bersaing di peringkat Asia tetapi juga dunia melalui medium perkongsian pintar serta perniagaan strategik bersama rangkaian syarikat-syarikat global. ATSB turut akan memberi tumpuan terhadap pembangunan sub sistem dalam teknologi angkasa merangkumi sistem komunikasi, navigasi, perkakasan dan perisian berbanding pembinaan satelit yang memakan masa terlalu lama.

‘‘Jika kita ingin maju pada tahun 2020, kita perlu mengorak langkah menjana teknologi angkasa ini sebagai sumber kekayaan baru dengan memberi fokus terhadap transformasi perniagaan serta mengubah pemikiran tradisi kepada yang baru. Komitmen daripada pihak kerajaan daripada segi dana dan kesinambungan aktiviti R&D juga mampu menyediakan masa depan yang cerah untuk sektor ini sekali gus memberi pulangan ekonomi cukup lumayan kepada negara,’’ ujarnya. Dengan segala kesungguhan yang ditunjukkan, ATSB kini berada pada posisi paling hadapan dalam persaingan inovasi teknologi satelit dan angkasa diikuti rapat oleh syarikat-syarikat dari negara Thailand dan Vietnam.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Utusan Malaysia
21 Mei 2012

ISU SOSIAL : BELIA HARUS TEKANKAN KEJAYAAN DIRI DAN NEGARA


Rencana ini ditulis oleh :
EZARUDDIN ABD RAHMAN
Naib Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung.


Terpegun melihat banting-banting di merata tempat dan papan iklan besar terpampang Himpunan Jutaan Belia 2012 di Putrajaya. Belia Malaysia telah diiktiraf oleh pihak kerajaan dan ia satu sambutan terbesar di dunia untuk belia. Pelbagai syarikat swasta turut tampil bersama meraikan sambutan Hari Belia Negara pada tahun ini dan ia pasti sambutan yang paling meriah dan hebat. Sejarah membuktikan belia Malaysia mampu menjadi pendesak seperti menentang Malayan Union dan bersama dengan kerajaan untuk menuntut kemerdekaan. Di mana-mana sahaja di dunia golongan muda adalah kumpulan pendesak terhadap negara dan mampu bangkit untuk menuntut hak-hak mereka. Belia Malaysia telah banyak memberikan bakti mereka seperti dalam aktiviti pertubuhan belia, sukrelawan, inovasi, sukan sebagai bukti kemampuan mereka.

Di samping itu, belia diibaratkan hujung tombak bangsa Malaysia yang akan menjadi barisan hadapan dalam menangkis segala tohmahan dan krtikan terhadap negara kita. Pada masa yang sama belia Malaysia tidak harus terlena dalam buaian yang menidurkan mereka dengan permainan pihak-pihak luar. Baru-baru ini kita sangat sedih apabila melihat anak-anak muda diheret ke jalan raya semasa perhimpunan Bersih 3.0 dengan mempamerkan budaya samseng yang tentunya bercanggah dengan budaya timur kita. Mereka telah dicandu dengan provokasi oleh pihak-pihak tertentu agar mereka boleh bertindak ganas sehingga sanggup melakukan keganasan. Kita ingin melahirkan mentaliti kelas pertama kepada belia Malaysia. Mereka harus mengembangkan personaliti tinggi, karisma, daya saing serta kemahiran diri agar kita mampu membina kemampuan hebat anak muda Malaysia. Kita tidak harus memandang penglibatan anak muda dalam menyertai demonstrasi dianggap kebangkitan anak muda, sebaliknya kita harus memandang kebangkitan belia apabila anak muda berjaya menguasai pelbagai bidang termasuk menjadi pemimpin di usia yang muda.

Membina negara ini bukannya mudah apabila menyaksikan negara kita pernah dijajah oleh negara asing hingga kita terpaksa merempat dan hidup dalam ketakutan. Percayalah bahawa untuk membina kembali sebuah negara yang musnah bukannya boleh dilakukan dalam masa setahun malah ia bertahun-tahun. Belia mempunyai kekuatan mereka tersendiri. Dalam usia muda David Cameron menjadi Perdana Menteri (Britain) pada usia 45 tahun, Barack Obama menjadi Presiden Amerika Syarikat pada usia 47 tahun dan bekas Presiden Rusia, Dmitry Medvedev jadi presiden pada usia 45 tahun. Parlimen Belia yang bakal dilaksanakan sepenuhnya di Malaysia akan dapat membenihkan ciri-ciri pemimpin muda yang hebat dan matang. Mengambil kata-kata Perdana Menteri: "Kita Mahu Hari Esok Lebih Baik Dari Hari Ini" sempena tema sambutan Hari Belia tahun 2012 dan kita harus menyahut seruan ini untuk bersama-sama dengan pihak kerajaan melonjakkan prestasi belia yang berprestasi tinggi dan hebat.

Belia boleh memimpin dalam organisasi tanpa timbul prasangka di atas kemampuan mereka kerana mereka mempunyai stamina serta idea-idea yang baru yang boleh dikembangkan. Belia jangan menjadi tawanan kepada politik murahan sebaliknya harus menjadi pengerak transformasi politik baru dengan menawarkan khidmat untuk memimpin parti politik agar mereka boleh membentuk kepimpinan hebat. Pada minggu ini dijangka jutaan belia akan berkumpul di Putrajaya dalam meraikan hari mereka. Ini bukannya sebuah pesta belia sebaliknya ia adalah perhimpunan anak-anak muda yang ingin membuktikan kepada dunia bahawa belia Malaysia hebat dan mempunyai kepelbagaian kemahiran dan kemampuan. Sertailah aktiviti sempena hari belia dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Malaysia dan bersama Majlis Belia Malaysia dan Malaysian Indian Youth Council akan menganjurkan Konvensyen Belia Negara 1Malaysia pada 24 Mei 2012 dan diharapkan anak-anak muda dapat menyertainya. Ia sebuah forum santai untuk mendengar padangan suara anak muda Malaysia.

Biarlah kita bangun pada hari ini untuk kita berazam menjadi rakyat yang menabur bakti bukannya memikirkan bagaimana kita ingin merosakkan negara ini. Selamat Hari Belia 2012!

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Utusan Malaysia
21 Mei 2012