JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI10 Mei 2011

ISU SOSIAL : PELIHARA KEHARMONIAN AGAMA DEMI PERPADUAN RAKYAT


Masalah hubungan kaum di negara kita saling berkait rapat dengan isu-isu membabitkan agama. Kita tahu natijahnya jika perkara yang tidak disenangi pihak majoriti selalu dimain-mainkan oleh pihak minoriti sebagaimana yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Sekarang ada pula percubaan pihak-pihak tertentu yang mahu membangkitkan kemarahan golongan majoriti. Cadangan agama Kristian sebagai agama rasmi dan Perdana Menteri daripada golongan agama itu memang sukar untuk diterima. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta rakyat supaya bertenang. Gesaan ini diharap dapat membuka fikiran semua kaum untuk memikirkan apa yang terbaik untuk kesejahteraan negara ini. Peruntukan mengenai Islam sebagai agama rasmi di bawah Fasal (1) Perkara 3, Perlembagaan Persekutuan patut dikekalkan. Selama lebih 50 tahun negara kita merdeka, yang ada dalam fikiran kita ialah Islam agama rasmi Persekutuan Malaysia.

Tidak ada masalah timbul selama ini kecuali isu-isu antara kaum dan agama setempat yang akhirnya berjaya diselesaikan. Semua kaum sepakat menerima peruntukan dalam Perlembagaan itu yang bersifat sederhana, termasuk mengiktiraf hak kebebasan rakyat untuk menganut dan mengamalkan agama lain. Ingatlah, Perlembagaan Persekutuan mengenai status agama rasmi tidak akan dapat dipinda tanpa kelulusan Parlimen dan perkenan Majlis Raja-raja. Kita percaya perkara ini sukar untuk berlaku. Status Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia sudah baik dan tidak pernah pun penganut agama lain seperti Kristian, Buddha, Hindu, Sikh dan lain-lain disekat daripada mengamalkannya. Persatuan agama bukan Islam yang telah sedia ada di sekolah-sekolah pun tidak dilarang daripada menjalankan aktiviti dan kegiatan masing-masing. Malah sekarang kita dapat lihat beberapa buah kuil, tokong, gereja dan rumah ibadat yang baharu dibina di negara ini.

Apa yang diharapkan ialah semua pihak perlu menghormati kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara ini. Soal agama adalah amat sensitif apatah lagi kesempatan yang diambil daripada sikap tolak ansur dan kelonggaran di dalam Perlembagaan mengenai isu agama. Apakah saban tahun, Islam sebagai agama rasmi harus terus diperkotak-katik pihak-pihak tertentu? Oleh itu sesuatu perlu dilakukan oleh pemimpin Islam dan anggota Dewan Rakyat lain yang cintakan keharmonian kaum di negara ini. Banyak pertikaian dan perdebatan yang natijahnya hanya mengundang ketegangan hubungan antara agama yang boleh mengheret negara ini ke kancah kekacauan. Di samping itu, kita menggesa kerajaan supaya memantau laman blog dan laporan yang mengkritik dan menghina agama Islam. Kita bimbang tulisan-tulisan yang mempunyai motif tertentu secara halus mempengaruhi orang ramai supaya membenci dan menghina agama Islam. Sebab itu kita mesti meletakkan kepentingan keharmonian agama dalam kedudukan perpaduan kaum paling atas di negara ini. Soal agama dan kaum mesti dilayani secara hati-hati dengan mengambil kira sikap konservatif masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

UTUSAN MALAYSIA
09 MEI 2011

ISU SERANTAU : GAGASAN 1ASEAN ERATKAN SEMUA PENDUDUK ASIA TENGGARA


Kalau dilihat dari segi raut wajah orang Asia Tenggara tidak banyak bezanya. Orang Malaysia hampir serupa dengan orang Indonesia, Brunei, Filipina atau Thailand dan Kemboja. Yang membezakan rakyat Malaysia dengan negara anggota ASEAN yang lain ialah dari segi bahasa dan agama. Dari segi budaya, boleh dikatakan warga Asia Tenggara ini memiliki adat dan tata susila yang hampir sama sebagai orang Timur. Keunikan dan keistimewaan yang ada pada lebih 500 juta penduduk ASEAN ini memberi kekuatan jika semua negara berpegang pada semangat 1ASEAN. Penerimaan rakyat berbilang kaum di Malaysia kini mendorong Datuk Seri Najib Razak menyuntik idea tersebut untuk mewujudkan 1ASEAN sebagai gagasan bagi mengukuhkan jati diri penduduk rantau ini. Ketika berucap pada Forum Kepimpinan ASEAN Ke-8 di Jakarta, Perdana Menteri percaya jika inisiatif 1Malaysia untuk menyatukan rakyat di bawah satu gagasan mampu dilaksanakan, maka tiada sebab usaha yang sama tidak boleh dilaksanakan di peringkat ASEAN bagi menyatukan semangat negara-negara anggota.

1ASEAN boleh melahirkan semangat kesedaran yang lebih tinggi di kalangan penduduknya, dan mampu menyerlah di pentas antarabangsa. Sejak negara-negara Asia Tenggara merdeka selepas Perang Dunia Kedua (kecuali Thailand), rakyat masing-masing hanya memperkenalkan diri sebagai warga Malaysia, Indonesia atau Filipina misalnya apabila berada di Eropah atau benua lain. Sedangkan rakyat dari benua Eropah dengan bangga memperkenalkan diri mereka sebagai warga Kesatuan Eropah. Oleh itu, cukup cantik dan kena pada masanya penduduk Asia Tenggara berbangga sebagai rakyat ASEAN. Bagaimanapun seperti ditegaskan oleh Najib, pelaksanaan konsep 1ASEAN perlu digerakkan secara kolektif oleh negara-negara serantau. Anggota ASEAN mesti secara berterusan meningkatkan kemajuan sosial dengan memastikan rakyat masing-masing menerima perubahan dan dapat merasakan bahawa mereka adalah sebahagian daripada perubahan itu.

Dalam konteks 1ASEAN, semangat ini telah wujud dalam kalangan negara anggota. Misalnya kerjasama yang wujud dalam menangani cabaran seperti kesan krisis ekonomi global dan keganasan yang menjejaskan keamanan sejagat. Malah negara anggota saling bekerjasama bagi meningkatkan taraf hidup rakyat dan serta membantu apabila negara jiran menghadapi musibah bencana alam. Malaysia sendiri telah menunjukkan semangat 1ASEAN apabila Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) membantu membawa pulang 10 rakyat Singapura dari Libya yang sedang bergolak akibat tunjuk perasaan menentang Presiden Muammar Gaddafi pada Mac lalu. Usaha ini dilakukan atas sikap tanggungjawab dan tolong menolong sesama anggota ASEAN. Cetusan gagasan 1ASEAN ini baru diperdengarkan kepada seluruh penduduk Asia Tenggara. Ia mungkin akan mengambil masa untuk diterima oleh semua anggota ASEAN. Tetapi kita percaya, idea yang baik tidak semestinya dibiar berlalu begitu sahaja.

UTUSAN MALAYSIA
10 MEI 2011