JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI07 Jun 2011

ISU PENDIDIKAN : BIASISWA JPA, KENAKAN SYARAT TAMBAHAN


Kerajaan diminta mengenakan syarat tambahan kepada pelajar yang menerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi memastikan golongan itu kembali berkhidmat di negara ini selepas menamatkan pengajian di luar negara. Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Selangor, Mohd. Faizal Mohd. Salleh berkata, syarat tambahan itu perlu sebagai syarat kelayakan kepada pelajar berkenaan bagi memastikan negara tidak kekurangan tenaga kerja profesional pada masa depan. Melalui pengenalan syarat itu kata beliau, pelajar yang melanjutkan pelajaran di luar negara secara automatik diwajibkan pulang dan berkhidmat di negara ini selepas menamatkan pengajian mereka sama ada secara terus atau mengikut tempoh tertentu yang ditetapkan. GPMS Selangor menyambut baik langkah kerajaan untuk mengenakan tindakan termasuk menetapkan supaya pelajar tajaan JPA yang enggan pulang ke tanah air membayar balik biasiswa.

Keengganan pelajar ini sebenarnya merugikan negara daripada banyak sudut. Negara bukan sahaja rugi tenaga kerja profesional tetapi juga dari segi peruntukan kewangan besar yang diberikan kepada mereka. Justeru, dicadangkan agar kerajaan tetapkan syarat tertentu kepada pelajar yang menerima biasiswa JPA ini seperti mewajibkan mereka kembali berkhidmat di negara ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengatakan bahawa JPA akan mengambil tindakan undang-undang termasuk bayaran balik biasiswa oleh para pelajar tajaannya yang enggan berkhidmat di negara ini selepas menamatkan pengajian di luar negara. Menurut Mohamed Nazri, kebanyakan pelajar yang enggan pulang merupakan penuntut universiti di Eropah dan Amerika Syarikat dengan menerima biasiswa JPA berjumlah antara RM400,000 hingga RM1.2 juta setiap seorang.

Dalam pada itu, kita tidak menolak kemungkinan keengganan pelajar yang menerima tajaan JPA itu untuk pulang mungkin kerana mahu berkhidmat di luar negara kerana gaji yang tinggi atau mahu mencari pengalaman bekerja. Namun, pelajar terbabit harus faham bahawa tanggungjawab kepada negara juga tidak boleh diabaikan begitu sahaja kerana kejayaan mereka adalah hasil pembiayaan yang diperolehi dengan titik peluh rakyat negara ini. Kerajaan telah banyak melabur kepada pelajar ini bagi melahirkan tenaga profesional untuk manfaat negara dan sewajarnya mereka berterima kasih dengan kembali untuk memajukan negara. Jika mereka enggan, wajarlah mereka bayar balik biasiswa tersebut agar boleh disalurkan semula kepada pelajar-pelajar lain yang sanggup berkhidmat di negara ini.

UTUSAN MALAYSIA, 7 JUN 2011

ISU PENDIDIKAN : TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB PELAJAR TAJAAN


Bayar balik biasiswa atau kembali bekerja di tanah air. Itu dua pilihan untuk penerima-penerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang dibiayai pengajiannya di luar negara dengan menggunakan wang kerajaan itu. Dalam tempoh 10 tahun lalu, JPA mengesan seramai 500 pelajar tajaannya yang tidak pulang ke negara untuk berkhidmat selepas berjaya menamatkan pengajian. Direkodkan antara tahun 2000 hingga 31 Mei tahun ini, seramai 145 penerima biasiswa tersebut gagal kembali berkhidmat di tanah air manakala 195 kes telah diambil tindakan. Sementara itu, 160 kes pula telah selesai iaitu penerima kembali berkhidmat di negara ini selepas notis dikeluarkan ataupun sudah mulai membuat bayaran ansuran atau selesai membayar biasiswa tersebut. Maka apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz semalam menyatakan bahawa JPA akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pelajar yang enggan pulang selepas menamatkan pengajian di sana, tindakan tersebut sebenarnya amat wajar dilakukan. Kita tolak ke tepi dulu, soal memiliki semangat patriotik atau tidak, soal memperoleh pendapatan lebih lumayan di luar negara atau faktor-faktor tarikan lain.

Yang perlu ditekankan ialah pemegang biasiswa ini seharusnya sedar bahawa mereka tidak boleh lari daripada menunaikan tanggungjawab sebagai pelajar tajaan dengan sewenang-wenangnya. Sebelum memohon biasiswa, pemohon sudah dimaklumkan dengan syarat-syarat tertentu dan sekiranya ingkar terhadap perjanjian yang ditandatangani, tuntutan gantirugi akan dikenakan. Tuntutan gantirugi ini bukanlah sesuatu tindakan yang tidak adil terhadap mereka. Kerajaan sudah membiayai mereka, dan sudah sewajarnya itu pembiayaan itu dilangsaikan semula. Amat merugikan kerajaan yang sudah menghabiskan berjuta-juta ringgit yang pastinya turut melibatkan wang rakyat dalam membiayai pelajar-pelajar ini, tetapi akhirnya mereka memilih untuk berkhidmat di luar negara. Dengan mengambil kira bidang-bidang tertentu yang amat diperlukan oleh negara ketika ini, mereka seharusnya kembali ke tanah air untuk menyumbang khidmat bakti kepada masyarakat dan negara. Langkah ini bagi memastikan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada rakyat tidak terjejas dan rakyat turut mendapat manfaat daripadanya.

UTUSAN MALAYSIA, 7 JUN 2011