JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI23 Mei 2012

ISU PENDIDIKAN : PELAJAR GAGAL KE IPTA MAMPU CEMERLANG JIKA DIBERI PELUANG


Rencana ini diambil dari :
Ruangan Minda Pengarang


Setiap tahun ratusan ribu lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memohon melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Namun, disebabkan tempat yang terhad, tidak semua pelajar ini terpilih untuk mengikuti program asasi dan diploma sebagai persediaan ke peringkat ijazah sarjana muda, walaupun mereka memenuhi kelayakan diperlukan. Tahun ini, hanya 46,698 daripada 218,931 lepasan SPM dan setaraf dengannya ditawarkan tempat program asasi dan diploma di 17 IPTA dan tiga Politeknik Premier. Dengan bilangan tempat yang terhad, ditambah pula persaingan sengit, sudah pasti ramai lepasan SPM yang tidak mendapat tawaran. Ini menyebabkan sebahagian daripada mereka terpaksa beralih kepada institusi pengajian tinggi swasta (IPTS). Bagi yang kurang mampu, mengikuti pengajian Tingkatan Enam adalah satu-satunya peluang bagi mereka menyambung pelajaran. Menyedari kekangan itu, perlu ada pihak yang tampil membantu golongan ini, terutama di kalangan pelajar Melayu agar potensi yang ada tidak dipersiakan.

Kita patut memuji langkah Universiti Teknologi MARA (UiTM), yang menyediakan 10,000 tempat untuk program khasnya bagi pelajar terbabit. Di bawah program itu, pelajar mengikuti pengajian peringkat pradiploma, praperdagangan dan prasains selama 16 minggu di kampus cawangannya di seluruh negara. Mereka kemudian meneruskan pengajian di UiTM dan memilih bidang pengajian bersesuaian pada peringkat diploma dan ijazah selepas menamatkan program khas berkenaan.  Langkah UiTM ini selaras dengan hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mahu memperluaskan peluang pendidikan kepada semua pelajar berkelayakan dan berpotensi untuk berjaya agar mereka tidak ketinggalan. Seperti ditegaskan Naib Canselor UiTM, Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, kelmarin, kerajaan sedar persaingan sengit untuk memasuki IPTA.

Sebenarnya pelajar luar bandar yang tercicir adalah disebabkan kekurangan kemudahan, di samping faktor lain, termasuk masalah keluarga. Usaha ini adalah sebahagian daripada program khas Gerakan Destini Anak Bangsa (GDAB) dengan kerjasama UiTM yang mana pelajar gagal ke IPTA dikenal pasti dengan tujuan membantu mereka melanjutkan pengajian. Usaha GDAB dan UiTM ini wajar dicontohi kerana masih ramai pelajar Melayu yang belum mendapat tempat di IPTA. Jika UiTM tidak mengambil inisiatif ini, pelajar Melayu terutama dari luar bandar tentunya tidak mampu membiayai pengajian di IPTS kerana kos pengajiannya yang terlalu tinggi. Tidak mustahil pelajar yang diberikan peluang menerusi program ini akan mencapai kejayaan cemerlang setanding pelajar lain, jika belajar bersungguh-sungguh. Apa yang penting mereka mesti diberi peluang dan pada masa sama, pelajar berkenaan harus membuktikan peluang itu tidak dipersiakan demi masa depan mereka dan keluarga.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Harian
23 Mei 2012

ISU KESIHATAN : PEMBEDAHAN JANTUNG TERBUKA DI TWITTER CIPTA SEJARAH, PERTAMA DI DUNIA

Rencana ini ditulis oleh:
Liow Tiong Lai
Menteri Kesihatan Malaysia.

Ikuti beliau melalui blog
atau twitter (@liowtionglai)


Pakar bedah Hospital Memorial Hermann Northwest, AS, berkongsi pembedahan jantung terbuka di twitter buat kali pertama di dunia. Orang ramai patut manfaatkan ilmu kesihatan di laman sesawang bantu cara hidup sihat. Kebanyakan daripada kita berhubung dengan dunia luar menerusi media sosial. Saya mengikuti perkembangan kawan dan keluarga melalui facebook serta membaca twitter untuk mengetahui isu berkaitan rakyat Malaysia dan mengikuti perkembangan berita daripada blog seluruh dunia. Semua platform ini adalah bentuk media secara bersosial yang sebenar. Dengan kewujudannya, saya dapat berhubung dengan lebih ramai orang berbanding dulu.

Sebelum doktor itu mula twit di dewan pembedahan, mereka sudah melakukannya melalui persidangan perubatan, berkongsi perkembangan terkini dan hasil kaji selidik yang menarik sambil mereka mendengar penerangan lintas langsung daripada penceramah. Kaedah ini adalah satu revolusi kerana ia membuka akses maklumat supaya ilmu dapat dikongsi bersama semua orang dan tidak terbatas kepada golongan elit belaka. Walaupun saya menemui rakyat apabila melawat bahagian saya termasuk pada peringkat akar umbi, saya jarang berpeluang untuk bertukar perbualan kecuali bercakap sepatah dua kata dengan mereka. Bagaimanapun, melalui facebook dan twitter, saya mendapat maklum balas serta berinteraksi dengan lebih bermakna bersama rakyat.

Media sosial bukan lagi alat peribadi untuk mencari kawan lama dan memaparkan foto keluarga. Ia menjadi forum awam untuk pengiklanan, berjual beli, menyebarkan idea dan mendidik rakyat. Berkomunikasi dalam media sosial sangat berbeza berbanding media tradisional kerana anda boleh mendekati pelbagai audiens, berhubung secara interaktif dan lebih bersifat peribadi, serta menggalakkan mereka berkongsi pengetahuan dengan jaringan kenalan. Dalam menggunakan media sosial untuk khidmat dan pendidikan kesihatan, banyak perkara menarik berlaku di luar sana.  Baru-baru ini, saya membaca melalui Masabale (satu laman web untuk media sosial dan berita teknologi) mengenai pembedahan jantung terbuka yang ditwit buat kali pertama di dunia, dijalankan pakar bedah Hospital Memorial Hermann Northwest di Houston, Texas, Amerika Syarikat.

Dr Michael Macris menjalankan pembedahan berganda pemintasan arteri koronari terhadap pesakit berusia 57 tahun, manakala rakan sejawatannya, Dr Paresh Patel memberi perkembangan prosedur itu melalui twitter dan menjawab soalan ke akaun twitter hospital berkenaan. Mereka berkongsi foto dan rakaman video yang diambil ketika pembedahan. Amalan ini memberikan pendidikan kepada orang ramai mengenai prosedur pembedahan jantung biasa. Dengan pendedahan itu, doktor berharap orang ramai memahami perlunya mereka mempelajari cara mencegah penyakit kardiovaskular yang memerlukan pembedahan sedemikian.

Malah, sebelum doktor itu mula twit di dewan pembedahan, mereka sudah melakukannya melalui persidangan perubatan, berkongsi perkembangan terkini dan hasil kaji selidik yang menarik sambil mereka mendengar penerangan lintas langsung daripada penceramah. Kaedah ini adalah satu revolusi kerana ia membuka akses maklumat supaya ilmu dapat dikongsi bersama semua orang dan tidak terbatas kepada golongan elit belaka. Satu lagi cara terbaik bagi doktor dan golongan profesional berhubung dengan orang awam ialah menganjurkan perbualan twitter untuk menjawab soalan pengguna twitter lain atau mengadakan perbincangan terbuka mengenai topik perubatan yang tertentu.

Facebook adalah cara terbaik untuk mengumpulkan kumpulan besar bagi mencapai satu-satu matlamat. Contohnya, saya pernah melihat kempen kesihatan di facebook, untuk mendapatkan kawan menyertai aktiviti kempen seperti perlumbaan maraton, forum atau acara mengumpul tabung amal. YouTube dan video lain atas talian adalah cara berkesan menarik perhatian orang ramai serta membolehkan perkongsian maklumat yang relevan. Video Persatuan Jantung Amerika (http://www.youtube.com/user/americarnheart assoc) sangat berkesan kerana ia memaparkan seorang aktres popular dan menghantar mesej peribadi secara langsung mengenai cara untuk mengenal pasti serangan jantung, dan pada waktu yang sama rakaman itu menghiburkan.

Pada peringkat tempatan, ada usaha Persatuan Nutrisi Malaysia (NSM) dan portal Try Masak (http://www.trymasak.my.sihat/) yang menyediakan resipi sihat NSM didemonstrasikan pakar diet serta seorang chef melalui rakaman video pendek. Masyarakat semakin beralih kepada media sosial, bukan setakat mendapatkan perisian, malah menguruskan rawatan penjagaan kesihatan mereka. Antara idea yang saya dapati sangat menarik ialah bagi pakar rawatan penjagaan kesihatan menggunakan aplikasi telefon mudah alih bagi menguruskan rawatan untuk pesakit. Perkara seperti janji temu perubatan, peringatan supaya mematuhi rawatan dan preskripsi maklumat keselamatan boleh disimpan dalam sesuatu aplikasi (App) itu. Memandangkan telefon pintar semakin murah, lebih ramai mendapat akses Apps bila-bila masa mereka memerlukan maklumat dan tidak perlu lagi menunggu untuk giliran di hospital atau klinik.

Satu aspek penting menggunakan media sosial untuk mempromosikan kesihatan ialah menggunakan mekanisme maklum balas. Sebagaimana yang disebutkan awal tadi, media sosial membolehkan saya mendengar apa yang diperkatakan di luar mengenai isu yang relevan untuk saya. Media sosial juga platform untuk memuatkan perisian, oleh itu, ia bukan semata-mata perisian daripada saya. Saya lebih banyak mempelajari perkara baru daripada perisian yang dimuatkan oleh orang lain – saya belajar mengenai apa yang penting bagi mereka dan mengapa mereka melakukan sesuatu perkara. Kita berada pada zaman yang sangat menarik, banyak maklumat pada hujung jari untuk membantu membuat keputusan lebih baik bagi kesihatan. Media sosial bukan saja satu bentuk komunikasi yang penting dan berkesan, ia sangat menyeronokkan dan mewarnai hidup kita. Dalam hubungan ini, penyebaran virus sangat sesuai untuk kesihatan.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Harian
23 Mei 2011

ISU BAHASA : SIKAP TAK KISAH KIKIS IDENTITI BANGSA


Rencana ini ditulis oleh :
Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my
         

Biarpun dianggap bahasa picisan namun dominasi bahasa rojak dalam kehidupan masyarakat moden masa kini cukup ketara. Penggunaan yang semakin meluas terutama di kalangan generasi muda juga dikhuatiri bakal mengikis nilai identiti bangsa tanpa disedari. Berilah pelbagai alasan, isu bahasa rojak seharusnya ditangani segera bagi mengelakkannya terus melarat apatah lagi sikap masyarakat yang lebih mementingkan konsep mudah dan praktikal boleh mengancam kewibawaan bahasa standard. Persoalannya, mengapa bahasa rojak sangat digemari? Apakah kelebihannya?

Ketua Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia, Profesor Madya Dr Adi Yasran Abdul Aziz, berkata, penggunaan bahasa rojak yang ‘sempoi’, ‘santai’ namun bergaya adalah faktor ia menjadi pilihan. Menurutnya, konsep kehidupan masyarakat terutama generasi muda hari ini yang ‘malas’ untuk berfikir juga menjaga standard menjadikan mereka lebih selesa dengan penggunaan bahasa itu. “Masyarakat hari ini lebih mementingkan penampilan, bukan saja gaya tapi bahasa juga perlu sofistikated dan mengikut perkembangan semasa. Bahasa rojak tidak memerlukan unsur peraturan, justeru mudah diterima ramai menjadikan masyarakat sangat selesa menggunakannya,” katanya.

Bagaimanapun beliau berkata, biarpun mudah namun masih tetap mencemarkan identiti bahasa dan budaya sekali gus menghakis jati diri bangsa. Menurutnya, setiap bangsa di dunia dihakimi melalui peradaban bahasa dan sosial, justeru penggunaan bahasa rojak yang berleluasa dikhuatiri boleh menjejaskan usaha memartabatkan keunikan identiti sesuatu bangsa. “Bahasa adalah imej yang melambangkan keperibadian dan ketinggian budaya bangsa, justeru biarlah bahasa digunakan bersesuaian.  Ramai menganggap isu ini picisan namun kesedaran untuk menggunakan bahasa standard perlu ada. Jika tidak ia akan mengikis penggunaan bahasa sedia secara perlahan-lahan. Sekali gus membunuh nilai identiti bangsa hingga mencacatkan perjalanan bahasa untuk generasi akan datang pula,” katanya.

Pusat Rujukan Bahasa Melayu Dewan Bahasa Pustaka mentakrifkan bahasa rojak sebagai bahasa yang bercampur aduk kata-kata yang digunakan penuturnya. Dengan kata lain, percampuran penggunaan bahasa Melayu yang diselangselikan dengan bahasa asing seperti bahasa Inggeris sekali gus boleh menjadikan struktur ayat tunggang-langgang. Penggunaan bahasa berkenaan juga lebih sinonim kepada generasi muda yang dikaitkan dengan sikap ‘tidak kisah’ dengan apa yang melanda institusi bahasa negara. Mengulas mengapa bahasa rojak pantas berkembang dan menjadi pilihan, beliau berkata penggunaan yang ringkas, mudah serta senang difahami menjadikan ia dekat dengan pelbagai lapisan masyarakat.

Malah, akuinya, bahasa ini tidak mengenal usia, latar belakang serta status penutur menyebabkan masyarakat mudah menerimanya. “Lazimnya, masyarakat memang mudah tertarik dengan sesuatu yang mudah kerana hari ini semuanya perlu serba pantas tidak terkecuali bahasa. Penggunaannya tidak salah dan isu bahasa rojak pun bukanlah isu yang perlu diperbesarkan. Cuma penggunaan tidak terkawal terutama di kalangan pelajar sekolah boleh memberi impak negatif dalam peperiksaan. Bayangkan jika mereka menulis karangan menggunakan bahasa rojak. Bukan guru saja pening malah memberi kesan terhadap pemberian markah sedangkan bahasa Melayu adalah subjek wajib lulus,” katanya.

Beliau tidak menyekat jika bahasa rojak digunakan dalam pertuturan seharian biarpun boleh memberi kesan jangka panjang. “Ia mungkin menyakitkan telinga segelintir orang namun kesannya tidaklah mendalam berbanding penggunaannya dalam penulisan peperiksaan. Fokus utama ialah golongan pelajar.  Ini yang perlu diteliti dan diambil tindakan kerana saling berkait rapat dengan kepentingan sistem pemarkahan peperiksaan. Bahasa rojak tidak diterima. Ini satu kerugian sedangkan mereka boleh memperoleh markah yang baik dengan penggunaan bahasa teratur. Inilah bahayanya bahasa rojak jika tindakan proaktif tidak diambil,” katanya.

Akuinya, bahasa rojak juga sudah dinilai standard sebagai bahasa Melayu campur sedangkan kerana bahasa lain tidak menghadapi masalah serupa. Menurutnya, bahasa Melayu senang dimanipulasi berbanding bahasa lain kerana penggunaan bahasa itu dipenuhi pelbagai perkataan dan kota kata indah serta puitis. “Biarpun bahasa Inggeris bahasa antarabangsa, ia jarang dimanipulasi kerana struktur ayatnya kukuh. Umumnya, bahasa Inggeris juga ringkas dan terus pada maksud. Berbanding bahasa Melayu, walaupun mempunyai struktur kukuh namun penggunaan perkataannya sangat luas, panjang, indah, berbunga dan melankolik.  Menyebabkan mereka yang kurang sabar bertindak mencari perkataan paling mudah untuk mengungkapkannya seperti ‘sayangkan u’ berbanding ‘sayangkan awak’,” katanya.

Perkembangan pantas teknologi juga pada masa sama memberi kesan terhadap penggunaan bahasa rojak. “Penggunaan bahasa rojak dulu hanya terbatas melalui pertuturan namun kini sudah biasa digunakan dalam komunikasi maya menyebabkan ia semakin merebak tanpa kekangan. Pada masa sama, mereka yang mempertahankan penggunaan bahasa juga mungkin sudah ‘penat’ dan gagal bersaing dengan tempias teknologi menyebabkan bahasa rojak semakin mendominasi. Sekali gus mencacatkan usaha dilakukan bagi memartabatkan penggunaan bahasa Melayu standard yang menjadi kebanggaan generasi dulu,” katanya.

Tidak menolak juga kemungkinan bahasa rojak adalah pengaruh rakan, beliau berkata, perlu disuntik kesedaran untuk mendaulat dan menggunakan bahasa yang betul. “Sekurang-kurangnya, ia boleh membantu memperoleh markah yang baik dalam peperiksaan. Ini bukan soal tidak ada gaya atau sebagainya, sebaliknya kualiti dan standard yang sudah ditetapkan. Justeru, perlu wujudkan satu kesedaran di kalangan generasi muda supaya tidak terlalu mengagungkan bahasa rojak yang bercampur baur antara bahasa Melayu dan bahasa Inggeris,” katanya.

Antara mekanisme boleh dilakukan ialah dengan mengadakan bengkel deklamasi sajak, penulisan pantun, karangan, cerita pendek dan sebagainya bermula di peringkat sekolah rendah. “Walaupun usaha ini terpaksa bersaing dengan teknologi, sekurang-kurangnya kepekaan asas terhadap penggunaan bahasa yang betul sudah ada dan boleh diasah serta dipraktikkan. Langkah awal perlu disusun supaya mereka tahu menyusun rentak penggunaan antara bahasa rojak dan keperluan bahasa standard. Sekali gus menyedarkan masyarakat betapa pentingnya mempertahankan penggunaan bahasa yang betul sekali gus tidak teraba-raba mencari nilai identiti diri dan bangsa,” katanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Harian Metro
21 Mei 2012