JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI02 Disember 2010

ISU BAHASA : DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA (DBP) PERLU BERI PELUANG MAHASISWA BEBAS BERSUARA

 
Universiti adalah menara ilmu yang menjadi medan perkembangan, penggunaan dan memartabatkan ilmu dalam semua aspek. Ilmu menjadi nadi dalam setiap urusan kita. Kerana itu, usaha dilakukan secara berterusan dalam proses meneroka ilmu dan mengembangkannya. Pada masa sama, universiti yang hidup subur dalam masyarakat berbudaya dan bertamadun, berusaha menyediakan mahasiswanya menjadi mereka yang bukan saja berilmu malah memainkan peranan melakukan perubahan dalam masyarakat serta secara ideal menjadi contoh diikuti ahli masyarakat lain. Ini bermakna universiti juga adalah medan terbaik mahasiswa berfikir dan bertindak sebagai orang berilmu. Inilah idealisme yang ada dalam sesebuah universiti. Idealisme yang memerlukan setiap warga berusaha keras mencapai dan melakukan usaha bersungguh-sungguh dalam memacu kecemerlangan bagi mentransformasikan pengajian tinggi demi kelestarian hari esok. 
 
Untuk berbuat demikian, kita perlu terlebih dulu mentransformasikan pemikiran bagi mengubah set minda yang ada dalam menghargai dan membudayakan ilmu. Oleh demikian, kejayaan menubuhkan Dewan Perundingan Pelajar (DPP) di Universiti Sains Malaysia (USM) misalnya berupaya menjadi sebahagian usaha dan mekanisme pendidikan untuk menghasilkan pemimpin masa depan yang sentiasa berfikiran luas, terbuka dan bersifat global tanpa melupakan di mana bumi dipijak serta mengabaikan nilai dan jati diri yang perlu dimiliki dan dipertahankan selain tidak melupakan trilogi budi yang menjadi teras kepada pembangunan masyarakat yang lestari dan berbudaya tinggi. Trilogi budi itu ialah budi bahasa, budi pekerti dan budi bicara. Semuanya perlu dilihat dan dihayati untuk pemimpin berdebat dengan penuh adab, mengkritik dengan penuh fakta serta memberi cadangan berdasarkan kemampuan dan keupayaan yang sesetengahnya boleh dilakukan dengan menggunakan kreativiti dan inovasi hebat dari minda orang muda.

DPP harus menjadi lambang kebebasan bersuara dan keupayaan mahasiswa mengupas hal yang mempunyai kepentingan bersama baik dalam kalangan orang muda mahu pun kepentingan manusia dan kemanusiaan seluruhnya. Dewan ini bakal menguji kematangan dan keupayaan mahasiswa dalam mengupas dan menganalisis sebagai persediaan berhadapan dengan masyarakat sebagai seorang pemimpin atau sekadar seorang yang dipimpin pada masa depan. DPP akan menjadi mercu tanda baru suara mahasiswa, anak-anak muda dan suara masa depan sebagai juru bicara rakyat yang telus dan penuh nilai perjuangan yang ikhlas untuk menjadikan masyarakat kita lebih hebat pemikirannya.  Oleh demikian, adalah wajar untuk ahli DPP malah mahasiswa seluruhnya membahaskan isu sejagat yang ada kepentingan manusia seluruhnya bukan hanya berfokus kepada isu kebajikan dalaman yang walaupun penting namun amat terhad ruang lingkupnya. Mahasiswa perlu berdebat mengenai bagaimana untuk menjadikan dunia ini lebih sejahtera untuk didiami semua. 
 
Mengenai isu kemanusiaan yang sering dipermainkan, isu kemiskinan yang terdapat di seluruh ceruk rantau dunia, isu keselamatan dan kesihatan yang mengancam hidup manusia, isu penindasan dan kekejaman yang masih menghantui ramai manusia apatah lagi isu pendidikan dan pengajian tinggi yang kian rencam sifatnya. Semua ini perlu benar-benar dihayati kerana ilmu yang dipelajari di dewan kuliah hanyalah setitis air di lautan. Sedangkan seluruh lautan itulah yang menyediakan lembah pengalaman yang perlu diterokai. Hutan belantaralah yang menyediakan tempat menguji kekuatan minda dan fizikal kita. Gunung-ganang menyediakan tempat untuk kita daki yang menguji kekuatan diri bagi melihat bumi yang terbentang luas di bawahnya dan langit biru bukanlah menjadi halangan untuk kita terbang meneroka setiap yang ada dalam ciptaan Tuhan, menerjah langit dan mencari setiap rahsia yang tersembunyi di seluruh dunia ini. Dewan Perundingan Pelajar yang baru bermula di kampus USM harus mengorak langkah untuk mahasiswa memberi makna kebebasan yang diberi dalam semangat itu yang diinginkan selama ini. 
 
Oleh Tan Sri Razali Ismail
Pro Canselor USM 
Bekas diplomat.

ISU BAHASA : BAHASA, BUDAYA MELAYU PERLU DIJADIKAN TONGGAK PEMBENTUKAN MALAYSIA

 
Bahasa dan budaya Melayu perlu dijadikan tonggak utama dalam cara hidup rakyat berbilang kaum di negara ini. Ia bagi memastikan gagasan 1Malaysia dilaksanakan dalam konteks warisan budaya, namun dalam masa sama tidak mengetepikan kebudayaan bangsa lain. Jika penerimaan dilakukan secara terbuka, mungkin tidak wujud lagi warga negara yang bertutur pelat dalam Bahasa Melayu. Juga, tidak berlaku perbuatan mengetepikan bahasa kebangsaan dalam urusan rasmi. Sebaliknya, memahami sejarah dapat membantu rakyat faham kenapa Perlembagaan itu dibentuk seperti apa yang termaktub dan dikuatkuasakan sekarang.

Nilai penerimaan dan menghormati Perlembagaan perlu wujud dikalangan masyarakat pelbagai kaum di negara ini. Golongan muda adalah antara yang tersasar jauh dan tidak memahaminya. Ini kerana wujudnya usaha mengelirukan pemikiran mereka hingga lahir tindakan dan tuntutan yang bercanggah dengan apa yang dipersetujui pemimpin terdahulu. Sama rata antara kaum adalah sesuatu yang mustahil dapat dipraktikkan di negara ini. Ini semua berpunca kerana wujudnya kelompok politik yang terlalu taksub untuk berkuasa dan konon mahu mentadbir negara. Akhirnya mereka sanggup mencabar kedaulatan undang-undang yang dipersetujui ketika cadangan untuk menerima ‘orang luar’ menjadi sebahagian daripada warga negara ini. Di pentas Forum Jati Diri Siri Ke-4, di Dewan Bestari, Jabatan Penerangan di ibu negara, tokoh budaya, Datuk Aziz Deraman, menegaskan tidak mungkin wujud sama rata dikalangan masyarakat di negara ini kerana secara nyata wujud perbezaan seperti kepelbagaian kaum, penduduk di bandar dan luar bandar selain bahasa, budaya malah kepercayaan.


“Sama rata kalau kita menubuhkan negara baru seperti Amerika. Kita masuk beramai-ramai dan menubuhkan satu negara baru. Malaysia bukan negara baru (kerana) 2,000 tahun sudah tertulis (sejarah) sebelum itu. Akar itu sudah ada,” katanya ketika mengupas tajuk Warisan Budaya Dalam Konteks 1Malaysia bersama seorang lagi ahli panel iaitu Pensyarah Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, Prof Madya Dr Lim Swee Tin. Ia dipengerusikan oleh Ketua II GAPENA, Prof Datuk Dr Abdul Latiff Abu Bakar. Forum anjuran bersama Berita Harian Sdn Bhd (BHSB) dengan kerjasama GAPENA, Persatuan Sarjana Komunikasi dan Media Malaysia (PERSKOM) serta Jabatan Penerangan. Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Penerangan, Datuk Abdullah Morad; Pengarang Kumpulan Berita Harian, Datuk Mior Kamarul Shahid, serta Pengarang Eksekutif (Rencana), Zainor Said.  
 
Aziz berkata, wujudnya masalah bahasa kerana orang ramai keliru untuk membezakan antara hak negara dengan hak kaum masing-masing. Bahasa sukuan, dialek baik dalam bahasa Cina mahupun India adalah milik peribadi tetapi perlu mengutamakan Bahasa Melayu kerana ia adalah bahasa yang termaktub sebagai bahasa pengantar semua bentuk komunikasi rasmi negara. Prinsip penerimaan dan penghayatan adalah penting untuk masyarakat memahami kedudukan budaya Melayu sebagai teras budaya nasional. Katanya, budaya sekurang-kurangnya mempunyai empat teras. Pertama, falsafah dan pemikiran seperti ilmu pengetahuan, bahasa, mitos dan cerita lisan. Kedua, warisan kebendaan termasuk bangunan seperti Istana Iskandariah dan Bangunan Sultan Abdul Samad selain alat pertanian, kapal, makanan, perabot dan sebagainya. Ketiga kesenian, yang terdiri daripada lakonan, nyanyian, lukisan, tenunan dan anyaman. Keempat adalah nilai dan norma termasuk lapan nilai yang diterapkan dalam gagasan 1Malaysia.


“Banyak nilai yang tercerna dalam nilai budi. Kita punyai ribuan pantun menjelaskan mengenai budi,” katanya sambil menegaskan pendidikan sastera perlu diterapkan seawal mungkin dalam pendidikan. Aziz berkata, Kementerian Pelajaran wajar melihat lebih mendalam kepentingan memperkenalkan subjek Kesusasteraan Melayu pada peringkat sekolah rendah. Katanya, langkah itu bukan sekadar untuk memenuhi keperluan akademik semata-mata, malah lebih kepada diskusi mengenai maksud tersirat dalam peradaban budaya Melayu secara keseluruhannya. “Sebenarnya orang Melayu begitu kaya dengan peribahasa dan pelbagai lagi aspek budaya lain. Sebagai contoh, pantun kita cukup dikagumi masyarakat luar, tetapi kita sendiri mengabaikannya.

“Kekeliruan yang timbul mengenai pemahaman konsep 1Malaysia menjadi isu yang harus ditangani segera dengan cara berhemah dan menggunakan apa saja pendekatan termasuk memperkasakan bahasa serta budaya Melayu supaya dapat diserap masuk secara menyeluruh kepada masyarakat,” katanya.

Pandangan itu diluahkan Swee Tin yang berpendapat, isu mengenai 1Malaysia tidak boleh terus dibicarakan secara tersirat tetapi perlu diluahkan dengan jujur supaya tidak terus menerus timbul keraguan mengenai pemahaman konsepnya. “Ramai beranggapan 1Malaysia ialah menyamatarakan semua bangsa. Ia amat berbahaya sekiranya kita membiarkan anggapan ini berterusan. Dalam konteks hak sebagai rakyat Malaysia, kita perlu rujuk Perlembagaan yang menyebut bahawa semua rakyat mempunyai hak yang sama. “Namun, dalam hal tertentu, semua bersetuju dan menerima bahawa orang Melayu mempunyai hak khusus dan tertentu. Ia mengkehendaki semua rakyat perlu menerima bahawa orang Melayu ada hak istimewa tertentu seperti termaktub dalam Perlembagaan,” katanya.
 
Berita Harian
1 Disember 2010

ISU BAHASA : NEGARA PERLU IKTIRAF PEMIMPIN YANG GIAT PERJUANGKAN BAHASA KEBANGSAAN

Kepemimpinan  melalui teladan perlu diamalkan setiap pemimpin bermula dari peringkat atas hingga ke bawah. Perkara ini perlu dimulakan bagi memastikan apa juga pelaksanaan untuk membentuk jati diri rakyat Malaysia mampu dilakukan. Pemimpin perlu mempamerkan contoh yang baik terutama dalam penggunaan Bahasa Melayu. Menyedari pentingnya perkara ini, kakitangan Bahagian Media dan Komunikasi Korporat Jabatan Penerangan, Abdul Razak Ismail, mencadangkan supaya diwujudkan anugerah untuk ikon atau tokoh 1Malaysia pada peringkat kebangsaan dan negeri. Syarat utama pencalonan, individu itu mesti hebat berbahasa Melayu, kata beliau yang menghadiri Forum Jati Diri Ke-4 bersama kira-kira 100 kakitangan lain Jabatan Penerangan baru-baru ini.

Kata Razak, beliau melahirkan idea itu selepas menyedari pentingnya jati diri. Ahli panelnya, tokoh budaya yang juga bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka, Datuk Aziz Deraman dan Prof Madya Dr Lim Swee Tin, menyokong penuh cadangan itu. Menurut mereka, garis panduan perlu bagi memastikan tokoh yang sesuai dan cadangan ini perlu diuar-uarkan supaya mendapat perhatian pihak berkenaan. Seorang lagi peserta, Ahmad Badaruddin Abdul Haq, berpendapat penyelarasan bahasa Melayu perlu dilakukan terutama tulisan di papan tanda, iklan, bangunan dan nama tempat.  Katanya, semua papan tanda perlu mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Ini membabitkan saiz tulisan, ketepatan ejaan, warna, jenis tulisan dan sebagainya bagi mengawal penyalahgunaan bahasa.

Pandangan itu mendapat reaksi Swee Tin. Katanya, mengapa PBT tidak mengambil langkah proaktif kerana dulu semua papan tanda dalam Bahasa Melayu tetapi kini bercampur aduk dengan pelbagai bahasa. “Menghairankan kenapa perkara ini boleh berlaku. Sedangkan pemimpin teratas hingga ke bawah semuanya Melayu. Lebih menyedihkan kini, semakin rancak surat bukan dalam bahasa Melayu diterima. “Saya sampai sekarang masih memulangkan surat-surat yang dihantar bukan dalam bahasa Melayu. Saya buka elok-elok, saya tengok bahasa Inggeris, saya lipat balik surat masukkan ke dalam sampul. Saya tulis di atas sampul - ‘tiada di alamat ini’. Saya pulangkan kepada asalnya,” katanya ketika mengulas cadangan itu. Oleh demikian, bagi memastikan penggunaan bahasa Melayu secara menyeluruh ia memerlukan penjanaan dan kerjasama daripada semua pihak.

Seorang lagi peserta, Asiah Omar, berkata adakah perlu wujud satu bulan untuk memartabatkan Bahasa Melayu seperti sekarang kerana bukankah ia seharusnya menjadi kempen sepanjang tahun. Swee Tin dalam ulasannya, bersetuju dengan adanya bulan bahasa itu. “Langkah kerajaan menganjurkan Bulan Bahasa itu kena dan tepat. Bulan Bahasa yang diadakan setiap Oktober lebih berbentuk penjelasan dan pemantapan. Jika tidak ada bulan seperti itu kita tidak mempunyai ruang untuk menggembar-gemburkan sebenarnya. Di samping itu kempen lain yang sejajar dengannya harus diadakan. Umpamanya, Kempen Senyum yang diamalkan di Singapura. Kempen Salam 1Malaysia, kempen berterima kasih dalam bahasa Melayu, kempen pepatah dan membaca,” katanya.

Sementara itu, seorang peserta, Hartini Hashim, membangkitkan mengenai pembentukan jati diri seharusnya bermula daripada peringkat kanak-kanak. Hairul Anuar Simon, pula menekankan isu kebanyakan orang Melayu yang gagal menjadi contoh kepada kaum lain dalam penggunaan Bahasa Melayu hinggakan wujud orang Melayu bercakap pelat. Forum kali ini membabitkan kakitangan Jabatan Penerangan dan mereka menyambut baik kerana memberi banyak input baru mengenai jati diri dan gagasan 1Malaysia. Omi Habibah Shariff, berkata forum itu banyak memberi maklumat kepada beliau. “Walaupun suami saya orang Kelantan, saya tidak pernah terdedah dengan budaya Cina Peranakan Kelantan yang pandai berbahasa Melayu dan menghormati orang tempatan. Oleh itu bagi memastikan anak dididik dengan baik, perkara asas perlu diterapkan kerana semua nilai murni terkandung dalam 1Malaysia.

Demi melahirkan warga yang sayangkan negara. Ramai remaja kita yang berpendidikan tinggi tetapi tidak bertanggung jawab kepada ibu bapa apatah lagi negara. Nilai sayangkan negara tidak ada menyebabkan mereka mudah mengutuk kepemimpinan dan negara. Ibu bapa hendaklah memulakannya dari rumah,” katanya. Sementara itu, selaku moderator, Ketua II GAPENA, Prof Datuk Dr Abdul Latiff Bakar, mencadangkan kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Induk Kabinet untuk Bahasa Kebangsaan memandangkan Dewan Bahasa dan Pustaka tidak mempunyai bidang kuasa untuk melaksanakan penguatkuasaan terhadap salah laku penggunaan bahasa Melayu.

Berita Harian
1 Disember 2010

ISU SOSIAL : 20 JUTA KENDERAAN BERDAFTAR DI MALAYSIA PADA TAHUN 2010


Malaysia akan mempunyai lebih daripada 20 juta kenderaan berdaftar di jalan raya menjelang akhir tahun 2010. Ketika mendedahkan perkara ini, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, jumlah terkumpul kenderaan berdaftar mencapai lebih 19 juta pada 2009. Malaysia boleh dianggap sebagai salah sebuah negara bermotor yang tinggi di mana lebih daripada sejuta (1,017,361) unit kenderaan baru didaftarkan pada 2009 sahaja. Ini bermakna bahawa setiap 30 rakyat Malaysia, tua dan muda, memperoleh kenderaan bermotor baru setiap tahun. 

ISU UMUM : KAYA HANYA MELALUI UCAPAN SAHAJA

Seperti seorang penyanyi, pemidato tidak kira ahli politik atau ahli perniagaan, apa yang meluncur dari mulut mereka mampu mendatangkan duit. Berapa banyak mereka dibayar sekadar untuk berucap kadang-kala ia menjangkau daripada yang kita sendiri jangkakan. Orang ramai sanggup mengeluarkan wang hanya sekadar untuk mendengar individu-individu hebat ini berucap. Melihat kepada jumlah pendapatan yang diperoleh mungkin selepas ini ada yang ingin beralih arah ke bidang ucapan umum. Berikut 10 individu yang menerima bayaran tertinggi untuk berucap

Donald Trump - RM3 juta- RM4.6 juta. 

Pada 2006 hingga dan 2007, Learning Annex membayar taikun hartanah terkenal ini sebanyak RM3.5 juta bagi setiap satu ucapan di 17 seminar sempena expo hartanah anjuran syarikat tersebut. Trump hanya perlu berucap selama sejam tetapi penonton berkata wang yang dikeluarkan berbaloi kerana dia menjawab setiap soalan penonton.

Ronald Reagan - RM3.1 juta. 

Pada 1989, Fujisankei Communications Group di Jepun membayar bekas Presiden Amerika Syarikat itu sebanyak RM2.5 juta bagi satu ucapan. Jumlah tersebut dianggap tidak keterlaluan kerana Reagan telah berkongsi rahsia dan pengalamannya dalam perniagaan dan ketika menjadi presiden dengan syarikat tersebut yang ketika itu terdesak mendapatkan bantuan perhubungan awam. Kehadiran Reagan telah membantu menaikkan semula reputasi syarikat tersebut dan negara Jepun umumnya.

Tony Blair - RM1.9 juta 

Dengan bayaran sebegitu untuk sebuah ceramah Blair dianggap sebagai antara penceramah yang dibayar paling tinggi di dunia. Pada 2009 beliau memperoleh hampir RM 2 juta bagi satu ucapan selama dua setengah jam yang disampaikan di Filipina - bermakna lebih RM31,000 untuk seminit.

Bill Clinton - RM465,000 - RM1.39 juta. 

Bukan sesuatu yang luar biasa bagi bekas Presiden AS ini untuk meraih lebih setengah juta ringgit untuk satu ucapan. Clinton telah dipanggil sebagai penceramah dalam pelbagai acara di seluruh dunia daripada isu alam sekitar, perniagaan hingga kepada kempen kesedaran HIV/AIDS dan pembangunan kepimpinan. Karisma dan kelebihan yang sama itulah yang membantunya dipilih sebagai presiden selama dua penggal.

Rudy Guiliani - RM837,000

Dulu berjuta-juta penduduk New York dapat mendengar ucapan Guiliani secara percuma ketika beliau menjadi datuk bandar kota raya itu. Kini setelah bersara, ucapannya sudah tidak semurah itu, malah sejak memegang jawatan lagi pendapatan beliau hampir RM31 juta hasil daripada bayaran untuk berucap. Bayaran paling tinggi mencecah RM672,000 ketika berucap di Sage Capital, sebuah firma ekuiti.

Alan Greenspan - RM775,000 

Bekas Pengerusi Badan Simpanan Persekutuan AS ini meraih pendapatan lumayan dengan berucap selepas beliau bersara. Hanya seminggu selepas bersara, Greenspan berucap di majlis makan malam konglomerat terkenal AS, Lehman Brothers dengan meraih RM775,000.

Lance Armstrong - RM310,000 ke atas

Jaguh lumba basikal ini muncul sebagai pemidato utama selepas beliau menjadi inspirasi kepada ramai orang atas kejayaannya melawan penyakit barah yang dihidapi dan kemunculan semula dalam sukan tersebut seterusnya menjuarai kejohanan berprestij, Tour de France. Beliau dibayar lebih RM300,000 untuk muncul dalam sesuatu majlis, malah terdapat khabar angin bayarannya mencecah RM2.3 juta untuk siri ucapan di beberapa negara pada tahun lepas.

Al Gore - RM310,000 - RM465,000

Meraih populariti ketika menjadi Naib Presiden AS dan bertanding untuk jawatan Presiden. Beliau kini terkenal sebagai aktivis yang menentang pemanasan global dan aktivis alam sekitar.

Richard Branson - RM310,000 ke atas 

Taikun perniagaan ini terkenal di seluruh dunia melalui syarikat rakaman dan penerbangannya serta idea pelan perniagaan yang luar biasa. Jika anda ingin menjemputnya untuk berucap di majlis anda, bersedialah dengan bayaran sekurang-kurangnya RM310,000 walaupun khabar angin menyatakan bayaran untuknya lebih tinggi daripada jumlah itu.

Sarah Palin, RM310,000 ke atas. 

Beberapa tahun lalu tidak ramai orang di luar Alaska (tempat asal Palin) mengenali wanita ini. Tetapi selepas dia bertanding kerusi Naib Presiden Amerika Syarikat beberapa tahun lalu telah menaikkan nama dan nilai ucapannya. Sejak melepaskan jawatan sebagai gabenor, Palin telah meraih pendapatan hampir RM37 juta melalui royalti buku, bayaran ceramah dan realiti TV.

ISU ALAM SEKITAR : DENDA KESALAHAN HUTAN RM1 JUTA


Kadar denda dan hukuman bagi kesalahan hutan terutama pembalakan haram akan ditingkatkan kepada RM1 juta dan penjara antara lima dan 20 tahun apabila Akta Perhutanan Negara 1984 (Akta 313) dipinda kelak. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sebelum ini pesalah kesalahan hutan didenda tidak melebihi RM500,000 dan penjara antara setahun dan 20 tahun. Mesyuarat Majlis Tanah Negara (MTN) hari ini bersetuju meminda Akta Perhutanan Negara 1984 (Akta 313) bagi memantapkan penguatkuasaan undang-undang berkaitan perhutanan dalam membanteras pembalakan haram dan kesalahan hutan.

Jabatan Peguam Negara akan mengkaji jumlah denda minimum sebelum Rang Undang-Undang Perhutanan Negara (Pindaan) 2010 dibentangkan di Parlimen. Diharap pindaan itu dapat memastikan sektor perhutanan bergerak seiring dengan cabaran dan isu semasa yang mencakupi aspek-aspek pencegahan pembalakan haram, pelaksanaan aktiviti pemeliharaan dan pemuliharaan hutan yang lebih berkesan. Majlis Tanah Negara menggabungkan Majlis Perhutanan Negara dan Majlis Mineral Negara bertujuan membincangkan dasar dan perundangan untuk memajukan dan mengawal penggunaan tanah bagi perlombongan, pertanian serta perhutanan dalam usaha meningkatkan kecekapan pentadbiran tanah negara.

Muhyiddin berkata, Rang Undang-Undang Perhutanan Negara (Pindaan) 2010 memberi penekanan kepada aspek memindahkan prinsip beban bukti semasa perbicaraan di mahkamah bagi kes-kes kesalahan hutan daripada pihak pendakwaan kepada pihak yang didapati memiliki hasil balak. Sementara itu katanya, mesyuarat turut bersetuju dengan Catuan Tebangan Tahunan (CTT) dalam Hutan Simpanan Kekal (HSK) bagi tempoh Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) iaitu dari 2011 hingga 2015. Amalan CTT bagi penghasilan HSK di bawah rancangan Malaysia merupakan usaha kerajaan untuk mencapai matlamat pengurusan hutan secara lestari. Beliau berkata, Majlis Perhutanan Negara bersetuju bahawa CTT dalam HSK di bawah RMK-10 ditetapkan seluas 199,165 hektar atau 39,833 hektar setahun bagi Semenanjung Malaysia. CTT bagi Sabah ditetapkan seluas 300,000 hektar atau 60,000 hektar setahun dan CTT bagi Sarawak ditetapkan seluas 775,000 hektar atau 155,000 hektar setahun.