JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI07 Mac 2012

ISU KESIHATAN : UBAT SAKIT JANTUNG


Sejenis ubat untuk merawat penyakit jantung, yang masih menunggu kelulusan pihak berkuasa untuk digunakan secara meluas, dijangka dapat membantu menyelamatkan beribu-ribu nyawa. Ubat dikenali sebagai ivabradine yang menurunkan kadar degupan jantung dan memperbaiki keupayaan organ itu mengepam darah, ketika kajian dijalankan didapati membantu mengurangkan kadar kematian sebanyak 39 peratus. Ahli kardiologi dan pakar sakit jantung di Hospital Royal Brompton, Profesor Martin Cowie (gambar) yang terlibat dalam penyelidikan ke atas ubat tersebut berkata, ivabradine dijangka dapat membantu menyelamatkan antara 5,000 dan 10,000 nyawa setahun. Ia juga dapat membantu mengurangkan satu pertiga kos Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) untuk pesakit jantung yang dirawat di hospital.

Ivabradine yang juga dikenali sebagai Procoralan menerima lesen di United Kingdom untuk rawatan angina dan digunakan di NHS sejak lima tahun lalu dengan rekod keselamatan yang baik. Ubat tersebut diberi lesen oleh pihak berkuasa keselamatan Eropah hari ini untuk merawat kegagalan fungsi jantung. Bagaimanapun, Badan pecatuan ubat-ubatan NHS, Institut Kecemerlangan Kesihatan dan Klinikal masih belum membuat keputusan sama ada kos ubat itu berada dalam kemampuan pihak terlibat untuk merawat penyakit jantung. Ketika ini, kira-kira 2,000 pesakit angina menggunakan ubat itu untuk merawat penyakit mereka. Cowie yang terlibat dalam penyelidikan yang melibatkan 6,500 pesakit itu menegaskan bahawa ubat itu boleh mengurangkan kos NHS dalam merawat penyakit berkenaan. – AGENSI

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
7 Mac 2012

ISU ALAM SEKITAR : DUNIA HILANG RM 1.15 TRILION


Nilai kerugian akibat bencana pada 2011 adalah yang tertinggi dalam sejarah, ditaksirkan mencapai sekurang-kurangnya AS$380 bilion (RM1.15 trilion), khususnya disebabkan gempa bumi di Jepun dan New Zealand, kata utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 6 Mac 2012. Wakil Khas Bagi Pengurangan Risiko Bencana PBB, Margareta Wahlstrom, berkata angka itu adalah dua pertiga lebih tinggi berbanding rekod sebelumnya pada 2005 apabila Taufan Katrina melanda wilayah selatan Amerika Syarikat. Selain kerugian disebabkan gempa bumi, Wahlstrom berkata banjir besar di Thailand dan negara lain memburukkan keadaan. Mesej utama ialah keadaan ini adalah satu trend yang semakin biasa dan menyebabkan kerugian ekonomi meningkat, kata Wahlstrom. Walaupun kerugian semakin besar, kadar kematian akibat bencana menurun kerana negara terbabit mempunyai sistem amaran awal dan mengambil langkah persediaan rapi, katanya. Permasalahan ekonomi menjadi satu ancaman besar terhadap sesetengah negara. Pada hari ini, 50 peratus penduduk dunia terdedah kepada risiko bencana kerana mereka tinggal di kawasan yang mudah terdedah,” kata Wahlstrom.  

Wahlstrom berkata, Jepun paling terdedah kepada masalah ekonomi dan kedua tertinggi bagi penduduk terhadap potensi bencana. Beliau memuji Jepun kerana usaha awal menghadapi kesan bencana namun turut berkata ada pengajaran perlu diambil selepas gempa bumi dengan kekuatan 9.0 skala Richter dan tsunami melanda, 11 Mac lalu. Ketika bangunan secara umumnya bertahan daripada gempa bumi besar itu, tsunami yang menyusul menyerang kawasan timur laut, meranapkan keseluruhan bandar dan menenggelamkan loji jana kuasa nuklear Fukushima, mencetuskan masalah nuklear terburuk sejak Chernobyl pada 1985. Wahlstrom berkata, risiko bencana meningkat secara global kerana perubahan cuaca, pengurangan sumber semula jadi, penggunaan tanah tidak teratur dan masalah alam sekitar semakin teruk. Sebagai contoh, katanya menjelang 2050, dunia akan memerlukan 50 peratus lebih banyak makanan, 45 peratus lebih banyak tenaga dan 30 peratus lebih banyak air untuk penduduk yang semakin meningkat sedangkan sumber itu sudah terancam dan menjadi pencetus bencana. – AP

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Berita Harian
7 Mac 2012

ISU PENDIDIKAN : ANAK DIANIAYA BERTERUSAN

Susunan Ruhaiza Rusmin


Dua tahun lalu, Chris Bell, 13, dikenali sebagai pelajar ceria, mudah bergaul dan cemerlang dalam akademik, sekali gus membanggakan ibu bapanya. Malangnya, situasi itu kini bertukar 360 darjah apabila dia dikesan menghadapi kemurungan melampau akibat tekanan kerana terlalu mengharapkan kejayaan dalam akademik hingga dinafikan hak mengecapi zaman kanak-kanaknya. Tekanan demi tekanan terutama daripada ibu bapanya yang mahukan dia sentiasa cemerlang menyebabkan Chris tidak mampu bertahan dan masa depannya terumbang-ambing. Keengganan ibu bapa bertolak ansur dalam pencapaian akademik anak menimbulkan isu sensasi di kalangan pejuang hak kemanusiaan dan menyifatkannya seperti ‘membunuh’ anak sendiri. Biarpun mempunyai alasan kukuh, sikap ibu bapa yang memaksa anak mengikut setiap telunjuk serta perancangan sendiri sukar diterima kerana mereka juga berhak menikmati hidup sendiri dengan bebas.

Ini satu bentuk penganiayaan halus yang kini menjadi budaya baru ibu bapa moden, namun sukar diterima. Ibu bapa yang menggunakan kuasa veto untuk menentukan hala tuju masa depan anak seharusnya malu pada diri sendiri. Atas alasan apa pun, mereka tidak berhak menyekat anak menjadi diri sendiri. Anak adalah individu yang berhak menikmati hidup dan melakukan perkara lain. Mereka bukan robot yang boleh diprogramkan sesuka hati. Ini sangat keterlaluan, kata Presiden Institut Pendidikan Kemanusiaan British, Zoe Weil ketika mengulas kebimbangan banyak pihak mengenai sikap ibu bapa yang semakin kritikal menentukan masa depan anak. Beliau berkata, ibu bapa terlalu dihantui perasaan bimbang mengenai percaturan masa depan anak, justeru sanggup melakukan apa saja bagi memastikan keinginan mereka tercapai. Masalahnya, belum tentu apa dikehendaki ibu bapa itu sama seperti keinginan anak. Mereka melakukannya seolah-olah anak bersetuju sepenuhnya tanpa perbincangan.

Pendidikan dengan paksaan sukar berjaya, malah berpotensi menimbulkan risiko lain lebih berbahaya jika tidak ditangani segera,” katanya. Pelajar di negara Asia antara dikenal pasti menjadi mangsa ketaksuban ibu bapa terhadap keputusan berorientasikan akademik. Kajian di China yang dilakukan Pusat Kesihatan Antarabangsa dan Pembangunan British dengan kerjasama Zhejiang University mendapati kebanyakan pelajar sebenarnya menderita dalam diam kerana menjadi mangsa ‘penderaan’ emosi ibu bapa. Lebih malang, suara atau pendapat mereka sukar diterima dengan alasan mereka tidak dapat membuat keputusan tepat untuk diri sendiri. Antara faktor utama yang mendorong ibu bapa bertindak demikian kerana persaingan akademik yang dinilai melalui taraf pencapaian antara pelajar. Pelajar yang gagal menunjukkan prestasi cemerlang tiada masa depan, selain memalukan ibu bapa yang dianggap gagal mendidik anak. Weil berkata, hasil kajian itu ternyata sangat membimbangkan kerana ibu bapa tidak melihat aspek lain yang penting terhadap pembangunan emosi, minda dan fizikal anak. Mereka meletakkan pencapaian akademik sebagai satu-satunya aset untuk berjaya, seolah-olah tiada yang lain untuk membolehkan anak mereka menjadi manusia berguna.

Anggapan ini amat berbahaya serta kuno. Akibatnya, pelajar melihat dunia ini seperti alam maya dari perspektif orang dewasa, bukan kanak-kanak yang sedang membesar,” katanya yang memberi amaran, tekanan ibu bapa boleh menghakis kesihatan pelajar sedikit demi sedikit.Tekanan psikologi akan memuncakkan lagi masalah kesihatan mental pelajar.  Mereka bukan saja ‘didera’ di rumah, malah di sekolah. “Dapatkah anda bayangkan bagaimana terseksanya pelajar ini, di mana ruang untuk bernafas?” soalnya. Penganalisis pendidikan yang menjalankan kajian di China dan Barat, Yong Zhao berkata, sikap ibu bapa yang suka membandingkan anak dengan orang lain juga menjadi ‘pendorong’ mereka bertindak di luar batasan. Tradisi di negara Asia ialah persaingan dan perbandingan. Ibu bapa dan masyarakat mahu menunjukkan anak mereka paling hebat berbanding orang lain.

Mereka meletakkan garis sempadan serta kriteria untuk dipatuhi dan anak tidak boleh gagal. Yang dilakukan bukan untuk anak tapi kepuasan ibu bapa,” katanya. Tekanan itu juga, akuinya, akan menjadikan pelajar pasif dan mengalihkan perhatian kepada teknologi seperti permainan video untuk melepaskan tekanan, malah hingga tahap membunuh diri. Pendidikan masa kini bukan lagi mengenai pembangunan holistik tapi peperiksaan, keputusan, mendominasi kelas selain persaingan kurang sihat antara pelajar. Ibu bapa pula mahukan semuanya serba sempurna hingga terlupa pelajar juga manusia biasa yang boleh gagal atau melakukan kesalahan.Jelas difahami bahawa ibu bapa rela ‘kehilangan’ anak daripada dimalukan dengan kegagalan akademik,” katanya.

Kaunselor di Ohio State University , Molly Clark berkata, ibu bapa perlu mempunyai sikap percaya kepada kemampuan anak dan membiarkan mereka meneroka persekitaran dengan cara masing-masing. Menurutnya, setiap pelajar mempunyai daya kreativiti, minat serta kecenderungan sendiri yang tidak boleh dimanipulasi atau ditentukan orang lain. “Kekangan, tekanan dan larangan keterlaluan tidak akan membantu mereka belajar, berkembang serta meneroka persekitaran sedangkan aspek itu penting dalam pembangunan diri individu.  Sikap terlalu melindungi anak juga akan memberi kesan buruk jangka panjang dan lebih menyebabkan mereka bermasalah. Kejayaan seseorang bukan sekadar dinilai melalui pencapaian akademik kerana lebih penting apabila pelajar gembira dengan apa dilakukan. Akademik bukan syarat utama untuk cemerlang dan berjaya dalam hidup,” katanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Harian Metro
5 Mac 2012


ISU BAHASA : PABM BUKAN SEKADAR CARI JUARA

Oleh NAZMIL NASIRUDDIN dan HASHNAN ABDULLAH


Banyak usaha dilakukan untuk memartabatkan bahasa Melayu baik di peringkat dalam negeri mahu pun di pentas antarabangsa. Tentunya usaha itu sesuai dengan kepentingan bahasa Melayu itu sendiri yang pernah melalui zaman kegemilangannya. Imbauan saudagar-saudagar fasih berbahasa Melayu lantaran kerap berurusniaga dengan pusat perdagangan seperti Melaka, Riau, Damak, Pattani waima pesisir pantai yang menghubungkan China, Parsi dan Asia Tenggara menggambarkan kehebatan bahasa Melayu. Segala-galanya diriwayatkan di dalam kitab-kitab Melayu. Bukan sahaja Melayu terkenal dengan kehebatan dunia komersialnya malah bahasa Melayu turut dipertuturkan secara meluas sehingga menjadi lingua franca di rantau ini. Tentunya dalam kepesatan dunia sains dan teknologi termasuk kegilaan manusia terhadap teknologi maklumat menimbulkan kebimbangan akan susutnya nilai bahasa Melayu terutama di mata dunia. Apatah lagi dalam keadaan generasi muda yang lebih mudah hanyut dalam bahasa ciptaan mereka sendiri sehingga timbul persoalan di mana hala tuju bahasa Melayu di kalangan orang muda.

Penganjuran Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri sejak 2007 antara jawapan kepada usaha untuk memartabatkan bahasa Melayu baik di peringkat nusantara mahupun antarabangsa. Tentunya menarik perhatian apabila melihat wajah-wajah bukan Melayu fasih berbahasa Melayu walaupun ada lenggok Indonesia. Selepas lima kali diadakan, PABM edisi keenam kini sedang rancak menjalani proses saringan dengan jumlah penyertaan meningkat setiap tahun. Seramai 72 peserta dari 67 negara berentap mempamerkan bakat berpidato masing-masing dalam bahasa Melayu untuk 2012. Namun timbul persoalan sejauh mana kesan PABM terhadap kedudukan bahasa Melayu itu sendiri, atau PABM sekadar mencari juara tanpa ada usaha selanjutnya untuk menjadikan bahasa Melayu dihormati. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika ditemui Utusan Malaysia menarik perhatian tentang matlamat sebenar PABM anjuran kementeriannya selain melibatkan beberapa kementerian lain.

Secara jelas beliau menegaskan betapa PABM bukan sekadar mencari juara berpidato dalam bahasa Melayu. Justeru jika ada mana-mana pihak bertanggapan bahawa penganjuran PABM berkisar kepada soal mencari juara, maka sisihkah persepsi tersebut. PABM, kata beliau, adalah untuk mempopularkan dan mengantarabangsakan bahasa Melayu di mata dunia, oleh itu tidak timbul soal siapa juara. Langkah itu menurut Mohamed Khaled terbukti apabila pihak penganjur memudahkan format pertandingan supaya peserta melihat PABM sebagai satu peluang untuk mereka (khususnya peserta antarabangsa) menonjolkan kemahiran berpidato dalam bahasa Melayu. "Secara tidak langsung, langkah itu akan menarik lebih ramai pelajar di negara luar untuk menggemari dan memilih subjek Bahasa Melayu yang ditawarkan di institusi pengajian tinggi (IPT) masing-masing disebabkan adanya pertandingan seperti ini." katanya. Umpama serampang dua mata, penganjuran PABM dilihat oleh Mohamed Khaled secara tidak langsung dapat mempromosikan bahasa Melayu apabila para peserta pulang ke negara asal dan menyebarluaskan keindahan bahasa Melayu kepada rakan-rakan terdekat.

Malah, katanya, apabila orang bukan Melayu mampu menguasai bahasa Melayu dengan baik tentunya dapat merangsang keinginan mereka untuk belajar bahasa Melayu lantaran ia tidak sukar seperti yang disangka. Perkembangan terbaru menunjukkan kesan meluas PABM apabila lima negara baru iaitu, Arab Saudi, Greece, Mongolia, Montenegro dan Republik Madagascar turut menghantar wakil. ''Penyertaan negara-negara itu menunjukkan betapa luasnya pengajaran subjek Bahasa Melayu di universiti di seluruh dunia. Ini membuktikan kejayaan kita dalam mengangkat martabat bahasa Melayu khususnya melalui acara tahunan PABM itu mencapai sasaran dan objektifnya," katanya. Sehingga kini terdapat lebih 140 buah IPT yang menawarkan pengajian Bahasa Melayu di lebih 50 negara seluruh dunia antaranya Amerika Syarikat (AS), Jepun, China, Rusia, India, United Kingdom (UK), Belanda, Jerman, Mesir, Iran dan Pakistan. Mengupas perkembangan PABM terutamanya untuk lima edisi sebelum ini, beliau mendapati keupayaan para peserta bagi kategori antarabangsa dalam menguasai Bahasa Melayu cukup hebat. ''Dalam hanya dua ke tiga tahun sahaja mereka telah fasih berbahasa Melayu. Apa yang paling penting mereka bukan sahaja bercakap dalam bahasa Melayu tetapi juga berfikir dalam bahasa Melayu," ujarnya.

Mohamed Khaled memberitahu, penilaian yang dilakukan mendapati pola pemilihan pengajian Bahasa Melayu terarah kepada negara-negara yang sedang membangun dan sedang meningkat maju khususnya di negara-negara Balkan, Eropah Timur dan bekas jajahan Soviet Union. Bukan itu sahaja, pihak kementerian turut menerima permintaan untuk mempelajari bahasa Melayu yang amat membanggakan daripada pelajar-pelajar China. "Saban tahun penyertaan meningkat dan kebolehan mereka juga bukan calang-calang. Mereka cukup bersedia dengan tajuk yang dipilih," katanya. Begitu juga dengan konsep juri PABM yang dilihat mendorong minat untuk mengetengahkan bahasa Melayu ke peringkat yang lebih tinggi. Katanya, juri dipilih oleh Majlis Debat Universiti-universiti Malaysia (Madum) di mana jawatankuasa bersetuju menetapkan setiap sesi pertandingan, tiga daripada tujuh juri mestilah warga asing. Mereka terdiri daripada profesor, pensyarah dan pakar bahasa Melayu di IPT di luar negara.

Juri dalam negara pula terdiri daripada profesor, pakar-pakar bahasa, personaliti dan bekas pemidato ternama dalam negara yang menjadi ahli Madum. Tentunya penganjuran PABM bukan sekadar mengasah kemahiran berpidato dan meningkatkan penguasaan bahasa Melayu. Mohamed Khaled menyifatkan penganjuran PABM itu secara tidak langsung dapat memperkenalkan Malaysia sebagai sebuah destinasi pelancongan dan juga hab pengajian tinggi di mata dunia. "Negara kita bukan sahaja akan dikenali sebagai sebuah destinasi pelancongan tetapi juga destinasi pendidikan atau pengajian tinggi yang disegani," katanya. Perkembangan itu dapat dilihat apabila sebahagian peserta memohon melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana dan doktor falsafah (PhD) di negara ini. "Bukan sahaja dalam pengajian bahasa Melayu tetapi juga dalam pelbagai bidang dan lapangan lain," katanya. Selain itu, katanya, sebahagian daripada mereka juga akan kembali ke negara ini untuk melancong bersama keluarga dan rakan-rakan disebabkan kagum dengan panorama dan juga kemesraan rakyat Malaysia berdasarkan pengalaman yang dilalui bersama keluarga angkat di sini.

"Lebih-lebih lagi dengan penglibatan pihak Tourism Malaysia yang menjalin perkongsian pintar dengan pihak kementerian sejak PABM diperkenalkan dengan menyediakan program pelancongan yang berstruktur sepanjang peserta berada di negara ini. Para peserta secara tidak langsung akan menjadi duta kecil negara kita apabila mereka kembali ke negara masing-masing untuk mempromosi keindahan Malaysia di samping keharmonian masyarakatnya yang berbilang kaum, latar belakang dan agama," ujarnya. Jika peserta Turki, Halil Ibrahim dinobatkan johan bagi Kategori Antarabangsa dan Kategori Nusantara pula diungguli peserta negara, Amiruddin Abd. Rahman, peserta mana pula yang berjaya mencuri tumpuan juri bagi dinobatkan sebagai juara pada edisi kali ini? Sama-sama kita saksikan kemuncak PABM malam ini.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
7 Mac 2012


ISU KESIHATAN : GUNA MINDA KAWAL SELERA MAKAN

Oleh Liow Tiong Lai
bhnews@bharian.com.my
Datuk Seri Liow Tiong Lai ialah Menteri Kesihatan Malaysia. Ikuti beliau melalui blog (www.liowtionglai.com/blog) atau Twitter (@liowtionglai)


Baru-baru ini saya menghadiri majlis sosial yang mana hidangan bufet pelbagai jenis juadah disediakan untuk tetamu. Saya gembira melihat makanan yang dihidangkan seperti sayur-sayuran kukus, ikan bakar dan buah-buahan segar, nampak berkhasiat. Bagaimanapun, saya agak kecewa melihat sebilangan tetamu melonggokkan makanan yang bertimbun dalam pinggan mereka dan berulang-alik untuk menambah buat kali kedua dan ketiga! Oleh kerana majlis itu berlangsung pada waktu malam, terlintas dalam fikiran saya bahawa kebanyakan hadirin mungkin akan pulang terus ke rumah selepas itu dan terus masuk tidur, justeru, membiarkan semua kalori yang diambil bertukar menjadi lemak.  Saya teringat pada kempen Pemakanan Sihat 88888 yang saya lancarkan ketika perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini yang membawa mesej mengenai lima peraturan untuk gaya hidup sihat.  Pada musim perayaan ada kecenderungan untuk makan berlebihan, terutama juadah istimewa yang tidak ada pada hari-hari biasa. Walaupun kita mungkin nampak ‘sejahtera’, malangnya bukan dengan cara yang betul kerana badan kita semakin ‘melebar.’  

Berdasarkan pemerhatian saya pada majlis itu, nampaknya peraturan kempen itu tidak meninggalkan kesan dalam minda tetamu. Mungkin sebilangan daripada kita sudah lupa memandangkan perayaan Tahun Baru Cina sudah berlalu lebih sebulan. Oleh itu, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan kembali mengenai kempen itu.  Peraturan pertama kempen itu yang terlintas dalam fikiran saya apabila memerhatikan tetamu pada majlis itu ialah, ‘Berhenti makan bila terasa kira-kira 80 peratus kenyang’, seperti pepatah Melayu, ‘Makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang.’  Pada kebiasaannya, kita akan makan sehingga kenyang. Mengapakah kita ‘mendera’ diri sendiri? Jika kita mengambil makanan dengan jumlah yang cukup untuk memenuhi keperluan nutrien harian, kita akan dapat mengawal pengambilan kalori.  Saya sedar perkara ini bukan mudah dilakukan memandangkan pelbagai jenis makanan ada di mana-mana. Tetapi kita boleh mengubah cara pemikiran dan menerima hakikat bahawa kita tidak perlu makan semua yang tersaji di hadapan kita. Kita harus menggunakan minda, bukan mengikut nafsu perut untuk mengawal selera makan.  

PERATURAN PERTAMA

Bersenam atau beriadah ialah satu perkara yang memerlukan kesungguhan dan disiplin yang kuat. Saya telah mendidik diri sendiri supaya melakukannya sejak beberapa tahun lamanya dan sekarang sudah menjadi tabiat saya untuk bermain badminton setiap pagi selama 30 hingga 45 minit bersama anak lelaki atau jiran saya. Bagaimanapun jika idea untuk bersenam atau beriadah selama 30 minit setiap hari rasanya tidak dapat dilakukan, mungkin ia dapat membantu jika dilakukan sesuatu yang lebih mudah diterima minda.

PERATURAN KEDUA

Sebab itulah saya cadangkan peraturan kedua iaitu berjalan sekurang-kurangnya 8,000 langkah sehari (sungguhpun 10,000 langkah lebih baik). Berjalan adalah amalan harian yang dilakukan sama ada di rumah, tempat kerja atau pada waktu lapang.  Jika boleh, pilih untuk berjalan kaki bukan memandu. Pergi berjalan di sekeliling pejabat atau kawasan, bukan berehat untuk menghisap rokok. Jika anda mahu berbincang dengan rakan atau ketua pejabat, berjalan ke mejanya, jangan telefon atau menghantar e-mel. Di bangunan kementerian Kesihatan, ada satu papan tanda di lif yang mengingatkan kakitangan supaya menggunakan tangga. Perkara kecil seperti ini akan mendatangkan manfaat.  

PERATURAN KETIGA

Peraturan ketiga ialah minum air sebanyak lapan gelas setiap hari, kerana air amat penting untuk mengnyahkan toksin dalam badan, membekalkan nutrien pada sel-sel dan menjamin fungsi badan yang sihat. Kebanyakan daripada kita gagal mengamalkan peraturan minum lapan gelas air (atau lebih kurang dua liter) ini. Saya dapati minum air segelas dua sebaik saja bangun daripada tidur sangat membantu. Untuk sepanjang hari, cuba amalkan minum air biasa dan bukan minuman manis seperti teh atau kopi.

PERATURAN KEEMPAT

Peraturan keempat ialah makan malam sebelum jam 8 malam. Ini mungkin sukar dilakukan kerana jadual kerja kita yang sentiasa sibuk, tetapi anda akan dapati bahawa amalan ini membantu penghadaman makanan dengan lebih sempurna sebelum tidur.  Ada seseorang memberitahu saya bahawa jika dia makan sebelum jam 8 malam, dia akan berasa lapar menjelang tengah malam, sebelum dia masuk tidur! Jawapan saya ialah dia harus tidur lebih awal – dia bukan saja dapat mengelakkan berasa lapar, malah akan dapat tidur sekurang-kurangnya lapan jam untuk menyegarkan kembali minda dan tubuhnya.

PERATURAN KELIMA

Peraturan terakhir ialah sesuatu yang saya sendiri dapati sukar dipatuhi. Ini kerana tugas dan tanggungjawab saya sebagai Menteri Kesihatan, Timbalan Presiden MCA dan wakil rakyat Bentong membuatkan saya sentiasa sibuk sehingga larut malam dan saya tidak cukup rehat seperti yang diperlukan.

Saya beritahu diri sendiri bahawa mematuhi empat daripada lima peraturan itu lebih baik daripada tidak langsung, tetapi saya berharap pembaca dapat melakukan yang lebih baik daripada saya untuk patuh kepada semua lima peraturan ini!  Ingat, kita semua hendaklah mengamalkan gaya hidup sihat, sepanjang tahun.

Selamat sejahtera dan hidup sihat semua!

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Berita Harian
7 Mac 2012

ISU ICT : APABILA LEBIH RAMAI YANG MERAPU ...

Oleh Fauziah Arof


Benarkah, lagi kita ada banyak laman web sosial seperti Twitter dan Facebook, lagi parah ‘penyakit’ kita dapat? Buka sahaja rangkaian web sosial ini, berapa sangat maklumat yang benar-benar berbentuk ilmiah, maklumat mengenai bidang-bidang tertentu atau pengetahuan am yang kita peroleh? Itu pun kalau niat kita memang mencari maklumat sebegitu. Lain-lain lebih kepada hal-hal bercakap mengenai diri sendiri dan ada yang gemar melawak merapu untuk sekadar memberi hiburan ringan, ini perkara biasa. Tiada apa masalahnya. Yang ingin saya sentuh di sini adalah perihal yang sengaja memalukan diri sendiri serta hilangnya pertimbangan, kawalan diri dan budi bahasa dalam menggunakan kemudahan ini. Sedar atau tidak, Twitter dan Facebook (FB) kini adalah saluran paling popular untuk melancarkan ‘perang’ terhadap pihak tertentu secara terang-terangan. Tidak kira ahli politik, kawan, bekas kawan, kekasih, suami atau isteri.

Tanpa rasa segan silu atau berselindung semuanya diungkit di alam maya, semua orang dapat membacanya secara langsung. Dan apabila si pelakunya ialah seorang yang dikenali ramai, artis atau pemimpin masyarakat contohnya, ia akan mengundang perhatian berjuta-juta orang yang menggunakan laman tersebut. Yang hairannya, bila pihak wartawan menanyakan dan menulis mengenainya, tahu pula pihak terbabit memberi komen tidak mahu memanjangkannya, walhal semuanya sudah panjang lebar dihamburkan di laman web sosial berkenaan. Kita tolak tepi mengenai hak untuk berbuat demikian. Setiap orang yang membuka laman tersebut berhak untuk menyatakan rasa, pendirian atau pendapat. Kemudahan ini pun diwujudkan untuk berkomunikasi di alam maya dengan rakan-rakan setempat atau yang berada di seluruh dunia. Memanglah, masing-masing punya Twitter atau FB, masing-masing punya hak menulis apa-apa, tetapi sedarkah kita bukan berseorangan di alam maya sana. Ramai yang jadi tukang baca dan melihatnya. Ada yang pada awalnya tak ada niat atau tak berminat membacanya tetapi apabila terpandang akhirnya terdorong untuk membacanya juga.

Itu belum masuk lagi bab-bab remaja atau budak-budak sekolah yang turut mempunyai Twitter dan FB yang terbaca maki hamun sebegitu. Tentunya ia memberi contoh yang tidak baik kepada mereka. Lebih-lebih lagi yang memaki hamun itu ialah artis pujaan atau idola mereka. Jika budak-budak sekolah bergaduh sesama kawan-kawan mereka di laman sosial begitu, kita boleh faham, mereka itu belum matang dalam berfikir dan ayat-ayat yang digunakan kadang-kala pun kita boleh tertawa sendiri, memang nampak ‘comel’. Tetapi kalau orang tua yang bergaduh, dengan menggunakan perkataan kesat, menunjukkan rasa tidak puas hati dengan emosi yang melampau, anda sendiri tahulah macam mana kelihatannya. Menggunakan laman web sosial sebagai saluran melepaskan geram, mendedahkan hal-hal peribadi dan melancarkan peperangan dengan pasangan dan kawan-kawan dengan penggunaan bahasa lucah, kesat dan kasar, adakah itu tindakan orang yang cerdik? Tidakkah mereka sedar bahawa melalui tindakan yang emosional sebegitu, akan membuatkan orang ramai dengan mudah dapat menilai tahap IQ mereka?

Kita pun hairan dengan sikap segelintir kita, yang merasa diri cukup hebat bila dapat memaki-hamun individu tertentu. Mereka merasakan sungguh ‘cool’ dan satu kepuasan apabila berbuat demikian, walhal ia hanya menunjukkan siapa dirinya yang sebenar. Ini juga satu ‘penyakit’ dalam masyarakat, apabila cuba mengangkat amalan memaki hamun dan memfitnah itu satu budaya. Dan boleh jadi tunggang-langganglah dunia, sekiranya orang yang mengeluarkan kata-kata kesat itu diangkat sebagai ‘hero’ atau hanya mungkin dia sendiri menganggap dirinya hero. Berbalik kepada laman web sosial, mengapa ingin menjadikan diri mangsa kepada teknologi komunikasi ini? Sedangkan perkara-perkara peribadi seperti ini boleh dibincang dan diselesaikan dengan individu terbabit secara bersemuka, atau kalau lebih serius membawanya ke mahkamah. Umpama segelintir rakyat negara ini yang hilang pertimbangan dengan mengetepikan kesopanan dan budi bahasa apabila memandu kenderaan, tetapi apabila di luar kenderaan dia okey, begitulah sikap sesetengah daripada kita apabila berhadapan dengan komputer masing-masing.

Kita ada kemudahan berkomunikasi yang canggih-canggih, di kebanyakan tempat kita sudah boleh mengakses kemudahan ini. Tetapi yang menyalahgunakan kemudahan tersebut segelintir kita juga. Menggunakan ia untuk tempat melepas geram. Bayangkan, kalau kita ada banyak lagi rangkaian laman web sosial seperti ini. Dan laman seperti ini akan terus wujud dan diberi penambahbaikan setiap masa. Sampai bilakah kita akan terus membaca perkara-perkara yang ‘merapu dan meraban’ seperti ini?    

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
7 Mac 2012

ISU EKONOMI : TAHAP PENGETAHUAN PERBANKAN ISLAM PERLU DITINGKATKAN

OLEH
DR. AMIR SHAHARUDDIN
Timbalan Dekan, Fakulti Ekonomi dan Muamalat, USIM
Ahli Jawatankuasa Syariah, RHB Islamik


Institusi perbankan Islam di negara kita sekali lagi menerima kritikan. Kali ini berpunca daripada seorang pelanggan sebuah institusi perbankan Islam cawangan Kuching, Sarawak yang gagal menjelaskan pembiayaan perumahan. Setelah hampir tiga tahun pelanggan tersebut lewat membayar ansuran, maka pihak bank mengambil tindakan undang-undang. Mahkamah memutuskan supaya pelanggan terbabit perlu membayar balik 'hutang' beliau kepada bank sekiranya tidak mahu diisytihar bankrap. Rumah yang dibeli terpaksa dilelong. Disebabkan harga lelongan rumah (RM172,000) tersebut lebih murah dari harga beli (RM260,000), maka wang diperolehi tidak dapat menampung jumlah 'hutang' yang tertunggak. Tambahan pula, tuntutan yang dilakukan oleh bank adalah berdasarkan harga jual rumah iaitu RM633,000 dengan mengambil kira keuntungan dan kos pembiayaan dalam tempoh 30 tahun. Tidak puas hati dengan keputusan mahkamah, pelanggan tersebut mengadu dengan salah seorang Ahli Parlimen DAP. Selepas itu, kes ini diketengahkan dan mula mendapat perhatian lebih luas daripada pihak media.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) campur tangan dengan mendakwa institusi-institusi perbankan Islam mempergunakan perkataan 'Islam' untuk menindas para pelanggan. PPIM turut mendakwa mereka sedang mengurus beribu-ribu kes yang serupa. Penasihat-penasihat Syariah juga dituduh tidak bebas dalam memberi pandangan kerana elaun mereka dibayar oleh pihak bank. Sejak itu, isu ini bertukar menjadi isu industri perbankan Islam di Malaysia. Ia bukan lagi isu yang perlu ditangani oleh institusi perbankan Islam berkenaan secara sendirian. Maka, Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM) tampil memberikan penjelasan. AIBIM menafikan dakwaan kononnya mereka mempergunakan perkataan 'Islam' untuk mengaut keuntungan. Tegas AIBIM, semua produk perbankan Islam adalah menepati garis panduan yang ditetapkan oleh syarak. Pada hemat saya, isu sebegini menunjukkan bahawa tahap pengetahuan masyarakat tentang konsep dan produk perbankan Islam masih rendah. Dalam kes ini, pembiayaan perumahan dibuat dengan melaksanakan kontrak jual beli.

Pihak bank Islam menyediakan kemudahan pembiayaan perumahan dengan membeli rumah dengan harga RM260,000 secara tunai dan menjualkan semula rumah tersebut kepada pelanggan dengan harga RM633,000 secara ansuran selama 30 tahun. Apabila pelanggan gagal menjelaskan ansuran maka pihak bank berhak membawa kes ini ke mahkamah. Semasa perbicaraan, bank juga pada dasarnya berhak membuat tuntutan ke atas harga jual rumah. Ini kerana pelanggan bersetuju membeli rumah tersebut dengan harga RM633,000 yang akan dilangsaikan dalam tempoh 30 tahun. Namun begitu, apabila berlaku kegagalan pembayaran ansuran, bank-bank Islam akan memberi ibra' (rebate) seperti mana diwajibkan oleh Bank Negara Malaysia. Kerugian pelanggan RHB Islamik di Sarawak ini agak besar kerana nilai hartanah yang dibeli telah merosot. Hasil jualan rumah tidak dapat menampung tunggakan ansuran sekalipun setelah pihak bank memberi ibra'.

Keadaan mungkin berbeza sekiranya hartanah yang dibeli melonjak nilai. Sekiranya pelanggan berjaya memperolehi keuntungan tinggi daripada hasil jualan rumah, kemungkinan besar isu ini tidak akan timbul. Apabila pelanggan tidak rugi apa-apa (walaupun tidak membayar tunggakan ansuran), soal penyelewengan perkataan 'Islam' oleh institusi perbankan Islam tidak akan dibangkitkan. Jadi, wajarkah institusi perbankan Islam dipersalahkan oleh pelanggan hanya apabila mereka mengalami kerugian? Tahap pengetahuan tentang perbankan Islam yang amat rendah di kalangan masyarakat berpunca daripada beberapa faktor. Punca utamanya adalah kakitangan bank-bank Islam sendiri masih kabur dengan produk-produk perbankan Islam yang mereka tawarkan. Apabila ditanya tentang perbezaaan produk perbankan Islam dan konvensional, seringkali jawapan yang diberikan ialah perbezaaan hanya pada warna borang! Justeru, dalam usaha kita meningkatkan pengetahuan masyarakat tentang hal ini, perhatian perlu diberikan oleh institusi-institusi perbankan Islam untuk memastikan semua staf mereka dapat memahami dan menguasai ciri-ciri produk perbankan yang ditawarkan.

Para pelanggan mahukan penjelasan yang jelas tentang kelebihan produk perbankan Islam berbanding dengan produk perbankan konvensional. Selain itu, isu ini juga menggambarkan bahawa penetapan kadar keuntungan yang dilakukan oleh institusi-institusi perbankan Islam sering menjadi persoalan di kalangan para pelanggannya. Bagaimanakah institusi-institusi perbankan Islam menetapkan kadar keuntungan dari pembiayaan perumahan, kereta dan pembiayaan peribadi? Dalam kes ini misalnya, apakah asas timbangan bagi sebuah institusi perbankan Islam yang meletakkan harga jual RM633,000 bagi rumah yang kosnya ialah RM260,000? Saya berpandangan harga yang tinggi ini berpunca kerana institusi-institusi perbankan Islam masih lagi menyandarkan kadar keuntungan mereka kepada interest rate yang diamalkan oleh institusi perbankan konvensional. Oleh itu, setelah lebih 25 tahun beroperasi, sudah sampai masanya institusi-institusi perbankan Islam membangunkan penanda aras harga (pricing benchmark) mereka sendiri.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
7 MAC 2012