03 Oktober 2010

BAHASA MELAYU BAHASA KEBANGSAAN

TUJUAN

Tujuan Bahasa Melayu dipilih menjadi bahasa kebangsan adalah untuk mewujudkan identiti dan integrasi nasional melalui Bahasa Melayu.

SEBAB

Bahasa Melayu dipilih sebagai bahasa kebangsaan kerana :

1. Bahasa kaum majoriti
2. Bahasa kaum pribumi yang meluas penggunaannya
3. Bahasa yang menjadi alat komunikasi antara kaum

NASIHAT CIKGU ZUL

Bahagian ini merupakan salah satu skop popular yang selalu ditanya dalam STPM. Pelajar harus ingat akan sebab Bahasa Melayu dipilih sebagai Bahasa Kebangsaan. Kebiasaannya pilihan jawapan hampir sama dan jawapan yang tepat adalah 3 sebab yang dinyatakan di atas.


ALIH BENTUK TEKS JENIS DRAMA

PETIKAN ASAL

Yam  : Apa yang kau menungkan malam-malam ini Idah? Angan-angan nak balik beraya di kampung tahun ini?

Idah  : Entahlah, Yam. Malam-malam lepas berbuka puasa begini, aku terbayang muka adikku di kampung.

Yam  : Habis tu, kau nak balik kampunglah raya ni. Kau tak jadi merambu dengan aku?

JAWAPAN YANG DICADANGKAN

Yam ingin tahu perkara yang menyebabkan rakannya, Idah termenung pada malam-malam begitu. Dia mengatakan bahawa tekaannya ialah ada kemungkinan rakannya itu berangan-angan hendak balik untuk menyambut hari raya di kampung pada tahun ini.

Idah sendiri tidak pasti sebab dia berkeadaan begitu. Dia memberitahu Yam bahawa pada malam-malam begitu, iaitu selepas berbuka puasa, dia terbayang muka adiknya di kampung.

Yam terkejut. Yam ingin tahu sama ada Idah balik beraya ke kampungnya atau tidak. Yam meluahkan rasa kecewanya kerana rakannya itu tidak jadi berjalan-jalan dengannya.

ISU SOSIAL : KETIADAAN AYAH DI RUMAH MENYUMBANG KEPADA PENINGKATAN KADAR JENAYAH


Ketiadaan bapa di rumah kerana sibuk dengan tuntutan kerja dan hal lain menjadi antara faktor utama peningkatan kadar jenayah melibatkan kanak-kanak sejak kebelakangan ini. Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, keadaan itu menyebabkan generasi muda merasakan diri mereka tidak mendapat perhatian daripada bapa masing-masing. Menurutnya, keadaan ini berbeza dengan zaman dahulu apabila ibu, bapa, datuk, nenek dan sanak saudara sentiasa berada di sekeliling untuk mengawasi pergerakan mereka. Jaringan keselamatan pada masa dahulu sangat mantap kerana setiap ahli keluarga akan mendidik dan mengawasi kanak-kanak pada setiap masa kerana kebanyakan ibu menjadi suri rumah dan bapa pula akan balik dari kerja sebelum pukul 5 petang. Situasi sekarang adalah sebaliknya kerana setiap ibu bapa termasuk datuk dan nenek sangat sibuk mencari sumber pendapatan.  Oleh itu, jaringan keselamatan terhadap kanak-kanak makin terhakis dari hari ke hari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...