JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI07 Disember 2010

ISU SOSIAL : DADAH DAN RASUAH MENGANCAM KESELAMATAN NEGARA


Kedaulatan dan kuasa di sesebuah negara bukan terletak kepada kepala negara tetapi di tangan rakyat jelata. Dalam sebuah negara demokratik seperti Malaysia, perkara ini menjadi bertambah jelas. Sebab itulah, sebarang ancaman yang dapat memporak-perandakan rakyat jelata, boleh dilihat sebagai ancaman kepada kedaulatan negara. Satu ketika dahulu, kita menjadi risau melihat bagaimana anak-anak muda yang terjebak dalam gejala dadah hilang arah tuju dan ramai juga di antara mereka yang terlibat dengan jenayah disebabkan ketagihan dadah. Masyarakat diseru untuk membenci segala aspek yang terlibat dengan dadah, termasuklah penagih dan pengedarnya. Seperti komunis pada masa itu, dadah turut menjadi musuh negara yang perlu diperangi oleh semua pihak.

Dadah pada hari ini pun masih lagi menjadi musuh negara dan perlu terus diperangi. Mereka yang didapati bersalah memiliki dadah melebihi kuantiti tertentu boleh dikenakan hukuman mandatori mati di tali gantung. Begitu serius sekali kita dalam menangani masalah ini sehinggakan kita sanggup dikutuk oleh beberapa buah negara yang menganggap undang-undang itu terlalu draconian kerana ada rakyat mereka yang didapati bersalah memiliki najis dadah telah dijatuhkan hukuman mati mandatori oleh mahkamah di Malaysia. Namun semua ini tidak mengurangkan ketagih mahupun menakutkan para pengedar dan penggunanya. Golongan penagih ini tidak pula merasa jijik dengan najis yang menjadi kawan baik mereka. 

Kerajaan terpaksa mewujudkan pusat-pusat pemulihan untuk mereka yang menagih dadah bagi membantu mereka tidak mengulangi tabiat buruk berkawan dengan najis dadah itu. Bagaimanapun, laporan dari Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) menunjukkan jumlah kes berulang iaitu mereka yang kembali menjadi penagih selepas keluar dari pusat serenti sudah hampir sama banyak dengan jumlah penagih baru. Ada antara mereka yang kembali ke 'universiti serenti' untuk ijazah kedua dan ramai juga yang menyambung ke peringkat ijazah kedoktoran tetapi bukan doktor falsafah, sebaliknya fasal dadah!

Sama bahayanya dengan dadah adalah rasuah. Rasuah juga adalah musuh negara kerana ia dapat merosakkan harapan dan inspirasi negara seperti yang terkandung dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. Malah, penyakit rasuah ini jika tidak dibendung akan menghancurkan negara. Mana mungkin negara menjadi maju kalau pemimpinnya sanggup dijual beli. Bagaimana untuk menjadi negara berpendapatan tinggi kalau kaki tangan perkhidmatan awam dan swastanya saling bertukar-tukar paket angpau, ganjaran wang diberikan kepada favour yang dilakukan tanpa merit sebenar untuk mendapat projek tertentu.

Apa akan berlaku kepada negara ini kalau semuanya boleh dibeli dan semua orang ada harganya masing-masing? Seperti penagih dadah yang sanggup mencuri dan membunuh ahli keluarga demi melepaskan gian mereka, negara yang dibelenggu rasuah pasti akan digadai oleh puak-puak yang ketagihkan rasuah. Perlukah kerajaan mewujudkan pusat pemulihan untuk mereka yang ketagih rasuah ini? Atau mungkinkah undang-undang mandatori seperti dadah untuk perasuah (penerima dan pemberi)? Mungkinkah itu penyelesaian yang dapat menghentikan kehinaan sikap tidak amanah yang semakin berleluasa ini?

Setiap hari kita dapat melihat pelbagai usaha pencegahan dilakukan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), namun mereka terus menjadi bahan kritikan masyarakat. Pelbagai kempen mereka lakukan melalui media cetak dan media elektronik dan kita hanya dapat berdoa agar usaha-usaha ini akan memberi impak kepada masyarakat secara jangka panjang. Seperti agensi-agensi penguat kuasa lain, SPRM juga berhadapan dengan pelbagai tohmahan dan kritikan. Adakalanya tohmahan yang dibuat langsung tidak berasas. Kefahaman masyarakat tentang peranan SPRM juga agak terbatas. Ini selalu dapat kita lihat apabila kes-kes berprofil tinggi yang menghasilkan keputusan tidak berpihak kepada kerajaan, maka masyarakat dengan cepat membuat andaian dan selalunya memandang serong kepada SPRM. 

Mungkin juga perlu bagi pihak SPRM mendampingi masyarakat sambil mendidik kepentingan untuk rakyat agar terus memerangi rasuah. Masyarakat juga perlu diberitahu peranan dan ruang lingkup kuasa SPRM. Sekiranya tidak dimaklumkan, mungkin semakin ramai yang akan menuduh SPRM sebagai toothless tiger. Bertaring ataupun tidak, ia sepatutnya diadili oleh rakyat terbanyak hanya apabila mereka faham ruang lingkup sebenar kuasa yang ada pada SPRM. Sekiranya rakyat tidak faham, mereka tidak boleh disalahkan. Rakyat melalui kuasa yang ada pada mereka juga boleh membantu dalam memberi mandat yang lebih besar kepada SPRM. Syaratnya mereka perlu didekati dan diberi maklumat yang tepat. 

Pada waktu ini, rata-rata rakyat tidak dapat melihat magnitud impak rasuah kepada negara. Kos melepas yang sepatutnya menjadi hasil pendapatan kepada negara jika tidak kerana rasuah tidak siapa yang tahu. Mungkin elok untuk satu kajian dibuat agar rakyat dapat diberitahu mengenai jumlah kerugian negara yang disebabkan oleh perbuatan para perasuah ini. Kos melepas inilah antara sumber pendapatan negara untuk membina sekolah, hospital, jalan raya dan semua infrastruktur yang memberi manfaat kepada rakyat jelata. Suka atau tidak, realitinya, rasuah adalah satu ancaman kepada keselamatan dan pembangunan negara.

Seperti dadah dan komunis, rasuah harus diperangi oleh semua lapisan rakyat dalam negara kita. Sokongan rakyat kepada usaha SPRM sangat penting untuk menjayakan hasrat murni kita ini. Janganlah hanya kerana satu dua insiden yang belum pun kita tahu duduk sebenar perkara, kita terus menghukum organisasi seperti SPRM. Lihatlah isu yang lebih besar dan kesannya kepada negara daripada diungkit perkara mengenai kepentingan peribadi pihak-pihak tertentu sahaja.

Felo Penyelidik Utama di Institut Kajian Etnik (KITA), 
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). 
Ahli Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM.

Utusan Malaysia
7 Disember 2010

ISU PERINDUSTRIAN : INDUSTRI AEROANGKASA NEGARA


Kerajaan menyasarkan perolehan industri aeroangkasa negara akan menyumbang RM50 bilion kepada ekonomi negara dalam tempoh dua tahun lagi. Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, industri itu yang ketika ini digunakan oleh sektor pertahanan, penguatkuasaan dan keselamatan serta komersial telah menjana pendapatan RM25.7 bilion kepada ekonomi negara. Menurut beliau, sasaran itu berdasarkan kepada jangkaan ekonomi negara ASEAN akan pulih sepenuhnya dan merealisasikan negara sebagai hab bagi aset berkenaan di rantau ini dengan mendapat kerjasama syarikat prinsipal dalam industri itu. Ketika ini industri pertahanan, penguatkuasaan dan keselamatan negara banyak menggunakan aset yang dipasang dalam negara tetapi masih terdapat juga yang diperoleh daripada luar negara.

Kerajaan amat menekankan program pemindahan teknologi (offset) dengan beberapa komponen yang dikeluarkan di sini dapat dijadikan nilai tambah kepada aset import itu.
"Contohnya Keupayaan Littoral Cobatant Ship (LCS), simulator bagi helikopter utiliti EC725 yang akan digunakan oleh negara ASEAN. Ia sebahagian offset yang dipersetujui oleh EADS, (kumpulan aeroangkasa dan pertahanan utama Eropah) yang dilaksanakan oleh beberapa syarikat tempatan. Negara juga menyasarkan tahun 2015 bagi Malaysia untuk menjadi hab kepada industri pertahanan di rantau Asia Tenggara. Pada masa ini, industri pertahanan bagi pasaran tempatan telah mencapai perolehan hampir RM5 bilion setiap tahun manakala bagi pasaran luar negara hanya sekadar 50 peratus daripada perolehan itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhasrat mahu industri ini berkembang pesat iaitu bukan hanya sekadar pengguna sahaja tetapi turut mampu menjadikannya sebagai industri yang mampu memberi keuntungan kepada ekonomi negara. Ahmad Zahid berkata, pada prinsipnya negara telah mendapat sambutan dan kerjasama memberangsangkan daripada negara-negara ASEAN lain. Pada dasarnya mereka bersetuju bahawa industri pertahanan rantau ini bukan hanya bertujuan memperkasakan pertahanan negara semata-mata tetapi menjadikannya sebagai industri yang akan mengguatkan ekonomi seluruh negara terlibat. Pada masa ini jalinan dan kerjasama antara syarikat tempatan dan negara jiran telah berjalan, ia amat positif dan percaya akan memberikan hasil yang baik kepada negara menjelang 2015.

Utusan Malaysia
7 Disember 2010

ISU TENAGA PAKAR : BEBERAPA STRATEGI BARU DICADANGKAN UNTUK MENGELAKKAN TENAGA PAKAR BERHIJRAH KE LUAR NEGARA

DATUK JIMMY CHOO
Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan beberapa inisiatif baru bagi mengekalkan bakat berkemahiran tinggi sedia ada dalam negara dan menarik kemasukan diaspora Malaysia di luar negara dalam usaha transformasi ekonomi ke arah negara berpendapatan tinggi. Perdana Menteri berkata, dasar itu melibatkan kelonggaran kepada para pemegang biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang terpilih untuk bekerja dengan syarikat berkaitan kerajaan dan swasta terutama dalam sektor membabitkan Bidang Utama Ekonomi Negara (NKEA) sebagai syarat membayar balik tempoh kontrak dengan kerajaan. Menurutnya, kerajaan juga akan menawarkan pas pemastautin kepada ekspatriat berkemahiran tinggi untuk menetap dan bekerja di negara ini bagi tempoh yang lebih lama tanpa terikat dengan majikan tertentu.

Permohonan bagi mendapatkan pas tersebut boleh dibuat dengan Jabatan Imigresen menjelang pertengahan tahun depan. Pas pemastautin juga akan diberikan kepada diaspora Malaysia iaitu membabitkan mereka yang asalnya dari negara ini atau anak-anak mereka yang tidak lagi menjadi warganegara Malaysia. Pas tersebut merupakan satu cara untuk menghubungkan mereka dengan Malaysia dan memberi kelonggaran untuk kembali bekerja di negara ini atau tinggal bersama dengan kaum keluarga di sini. Malaysia melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilancarkan pada 26 Oktober 2010 dijangka menjana lebih tiga juta peluang pekerjaan dalam industri bernilai tinggi dan untuk itu negara ini perlu melaksanakan inisiatif bagi menarik, membangun dan mengekalkan modal insan berkemahiran tinggi yang diperlukan bagi ekonomi berpendapatan tinggi. 

Difahamkan sehingga kini terdapat kira-kira 700,000 rakyat Malaysia bekerja di luar negara terutama di Singapura dan Hong Kong. Perdana Menteri juga mengumumkan keputusan Kabinet meluluskan penghapusan syarat-syarat mendapatkan pas pekerjaan iaitu melibatkan syarat mengiklankan bagi jawatan-jawatan ekspatriat utama, had maksimum 10 tahun dan mandatori bagi pengganti jawatan eksekutif. Kata beliau, dasar-dasar yang melibatkan Imigresen itu adalah antara penambahbaikan yang dilaksanakan oleh Kementerian Dalam Negeri termasuk sistem pemarkahan baru bagi permohonan taraf penduduk tetap (PR) sejak Julai 2010. 

PROF. DANNY QUAH
Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, ramai rakyat Malaysia meraih kejayaan di peringkat dunia ketika bekerja di luar negara seperti Datuk Jimmy Choo yang menjadi ikon fesyen dan pada masa sama memberikan sumbangan bermakna kepada negara. Beliau sekarang bekerja dari London bagi membentuk sebuah institut pembuatan kasut di Malaysia. Satu lagi contoh ialah Prof. Danny Quah yang merupakan Ketua Jabatan dan Profesor Pengajian Ekonomi dan Sains Politik London yang berprestij selain pada masa sama berkhidmat sebagai anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negara. Sementara kita mengalu-alukan kepulangan diaspora Malaysia, kita juga akan terus berhubung dengan mereka yang tinggal di seberang laut untuk mendapatkan sumbangan terbaik mereka bagi menjayakan proses transformasi negara. 

Utusan Malaysia
7 Disember 2010

ISU PENYAKIT BERJANGKIT : WABAK TAUN DI HAITI SEMAKIN PARAH


Lebih 2,000 orang daripada 90,000 kes pengidap wabak taun yang melanda Haiti telah mati, menurut perangkaan terbaru yang dikeluarkan kementerian kesihatan negara itu semalam. Perangkaan kematian akibat taun terus meningkat setelah lebih enam minggu kes pertama dikesan pada Oktober lalu dan wabak itu kini telah merebak hampir ke seluruh negara, namun tidak ada jumlah tepat mengenai mereka yang dijangkiti. Perangkaan rasmi menunjukkan jumlah kematian akibat penyebaran bakteria melalui air minuman kini seramai 2,013 orang dan sebanyak 88,789 kes jangkitan taun telah direkodkan.