JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI04 Januari 2012

ISU IPT : GUNALAH PELUANG KEEMASAN SEBAGAI MAHASISWA

Oleh SHAHABUDEEN JALIL


Gerakan  Mahasiswa kini diperkatakan kembali. Terdapat kumpulan Pro-Mahasiswa dan Pro-Aspirasi yang berdemonstrasi kononnya untuk menuntut hak mereka. Keadaan seperti ini mungkin pernah wujud dahulu pada tahun 1970-an. Kini kebebasan yang diberikan oleh kerajaan disalahgunakan semula untuk menjadi alat kepada ahli politik. Adakah wajar mahasiswa ini aktif dalam berpolitik? Ataupun terdapat perkara lain yang lebih baik dilakukan oleh mahasiswa. Mahasiswa mungkin akan marah jika dikatakan tidak matang. Namun apa yang keluar dari mulut pemimpin mereka membuktikannya. (Sila baca mahasiswa bodoh atau tidak matang?) Anda juga tidak perlu hairan apabila Adam Adli sampai di alam pekerjaan, beliau mungkin akan bekerja dengan mana-mana menteri sebagai pembantu khas atau diam seribu bahasa menjaga anak bini. Sudah banyak kes seperti ini berlaku di kalangan mahasiswa. Sewaktu di universiti bukan main hebat. Setelah sampai ke alam pekerjaan, mulalah alasan seperti "Aku rasa lebih baik aku cari makan untuk anak bini", "Berpolitik bukan dapat duit pun", "Bila aku susah, takda pula geng politik datang nak tolong", "Menyesal tak mulakan perniagaan dari awal". Sudah banyak yang kita dengar. Lebih baik kita bincangkan mengenai apa kelebihan mahasiswa memulakan perniagaan lebih awal dan tidak menunggu sehingga habis waktu pembelajaran.

Inilah Masa Terbaik

Dunia yang kita hidup hari ini adalah masa terbaik untuk mahasiswa memulakan perniagaan sejak dari bangku universiti lagi. Kita mempunyai internet untuk membeli dan menjual barang, wi-fi ada di mana-mana untuk mengakses internet, ada Youtube untuk mempelajari mengenai perniagaan dari mereka yang berjaya, ada Paypal dan Maybank2u untuk menerima bayaran secara dalam talian. Tidak pernah ada waktu dalam sejarah dunia, di mana mahasiswa mempunyai peluang yang sama rata berbanding dengan mereka di luar ataupun syarikat besar untuk mencapai pelanggan.

Peluang Bermula Awal

Ramai yang mula memikirkan untuk menceburkan diri selepas mendapat ijazah daripada universiti. Mereka ini akan bermula dengan perniagaan kecil dan kemudiannya gagal. Pada waktu itu mereka berfikir, "Aku ada Ijazah, kawan-kawan aku dapat gaji besar, kenapa aku masih terkial-kial nak berniaga ". Akhirnya ramai yang tewas dan kembali untuk mencari peluang pekerjaan dan tidak kembali lagi menjadi usahawan. Ini realiti yang berlaku. Namun jika mahasiswa bermula dengan perniagaan kecil sewaktu di universiti, mereka tidak akan menghadapi dilema ini. Mereka sudah bermula awal dan tidak ada apa yang hendak disesali jika gagal. Segalanya adalah satu pelajaran bagi mereka.

Rangkaian Perniagaan

Dalam perniagaan, apa yang paling penting adalah rangkaian perniagaan. Namun dalam umur selepas zaman universiti, semua rakan mula sibuk hendak kahwin dan mula mendiamkan diri kerana mempunyai isteri, anak dan keluarga untuk meluangkan masa mereka. Mahasiswa pula hidup dalam satu kelompok manusia yang ramai. Mereka mungkin mempunyai 50-100 orang kawan yang mereka jumpa setiap hari. Anda boleh menyertai mana-mana aktiviti, menghadiri seminar dan aktif dalam persatuan untuk membina rangkaian anda. Tidakkah mereka adalah prospek pelanggan masa depan anda? Anda dengan mudah boleh menjual barang atau menawarkan perkhidmatan kepada mereka, jika bukan sekarang, mungkin lima tahun akan datang. Jika pada waktu ini anda sedar kepentingan membuat rangkaian, anda tidak akan gagal dalam perniagaan sewaktu memasuki alam selepas universiti nanti. Tanyalah kepada mana-mana usahawan, pasti mereka akan menyesal waktu zaman di universiti tidak digunakan sepenuhnya untuk membentuk rangkaian.

Peluang Mendapatkan Mentor

Universiti bukan saja tempat untuk pelajar belajar. Ia juga adalah khemah bagi pakar-pakar dan bijak pandai. Mereka adalah profesor dan pensyarah anda. Mereka mungkin tidak menjalankan perniagaan, namun mereka sangat arif mengenai teori perniagaan dan ekonomi. Mereka tentu akan gembira jika ada pelajar mereka yang menagih ilmu yang mereka ada. Sebagai orang luar, anda tidak mungkin dapat akses kepada pensyarah dan profesor di universiti, jika ada pun ia sangat minimum. Namun sebagai seorang mahasiswa, anda mempunyai peluang terbuka luas. Gunalah sebaik-baik yang mungkin, kerana anda tidak akan mendapat peluang ini lagi apabila anda di dunia luar.

Membina Pasukan Kuat

Budaya berkumpulan di universiti adalah satu peluang bagi mahasiswa membina satu pasukan yang kuat. Sewaktu di universiti kita tentu akan ada kumpulan rakan yang kita sering pergi makan bersama, pergi kuliah bersama dan bersukan bersama. Usahawan muda di luar, yang baru hendak membentuk pasukan di kalangan orang yang tidak dikenali, ia memakan masa bertahun lamanya. Ini adalah peluang bagi mahasiswa untuk membentuk kumpulan yang kuat untuk berniaga. Pasukan yang kuat adalah satu kemestian untuk berjaya dalam bidang perniagaan. Pasukan ini juga tidak semestinya berakhir sewaktu tamat pembelajaran. Ia akan menjadi semakin mantap dan ini adalah satu kelebihan membentuk sebuah syarikat yang kuat. Cuba anda lihat orang yang berjaya di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat dan Eropah. Semua billionaire muda yang ada pada hari ini adalah mereka yang memulakan perniagaan sejak di bangku universiti. Mark Zuckerberg mencipta Facebook di universiti, Bill Gates membina pasukan di universiti. Malah Larry Page dan Sergey Brin yang mengasaskan Google juga bertemu di universiti sewaktu belajar. Janganlah hanya menghabiskan wang kerajaan dan ibu bapa anda sewaktu anda di universiti. Gunakanlah peluang keemasan yang anda ada ini untuk membangunkan ekonomi diri, keluarga dan masyarakat dengan mencebur diri dalam perniagaan kecil dan bukan dengan menjadi perkakas orang berkepentingan dengan berdemonstrasi.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
4 JANUARI 2012

JADIKAN MOTIVASI UNTUK BERJAYA : KLON "KIM JONG-iL" GANTUNG KASUT


Dia pernah dicaci orang ramai di tepi jalan, pernah juga muncul dalam filem dan pernah meniru dengan sempurna gaya lambaian seorang pemimpin komunis. Kini lelaki yang memiliki wajah saling tidak tumpah seperti Kim Jong-il itu, merasakan sebahagian daripada dirinya mati bersama-sama mendiang pemimpin penuh kontroversi itu. Berdiri di muka pintu di kedai ukirannya di utara bandar Seoul, lelaki pendek dengan rambut gaya bouffant, berkaca mata besar dan mengenakan pakaian jumpsut hijau zaiton itu, mampu membuatkan orang yang lalu-lalang berhenti dan memandangnya. Lebih daripada sedekad, Kim Young-sik, 61, terkenal sebagai ‘klon’ atau peniru gaya pemimpin Korea Utara itu. Bagaimanapun sejak Jong-il meninggal dunia pada 17 Disember lalu, bapa kepada dua anak itu khuatir mungkin terpaksa menggantung jumpsut yang ditempah khusus untuk kerjayanya sebagai peniru gaya. Dengan sut itulah dia muncul di kaca televisyen Jepun dan dalam sebuah iklan coklat di Asia Barat. “Saya berasa amat kosong, bagaikan sebahagian daripada diri saya mati bersamanya. Orang keliling cuba untuk memujuk saya dengan menyatakan sesetengah tokoh jadi lebih terkenal apabila mereka mati, tetapi dalam kes Kim (Jong-il) ini saya tidak fikir begitu,” katanya. Ketika zaman kanak-kanaknya, Young-sik tidak pernah pun termimpi untuk menjadi pemimpin komunis malah ‘kerjayanya’ sekarang ini pun berlaku secara tidak sengaja.

“Suatu hari selepas saya keluar dari bilik air dengan keadaan rambut saya sangat kerinting, orang di sekeliling saya memberi tahu rupa saya mirip Kim Jong-il,” katanya ketika ditemui di kedainya di sebuah kawasan perindustrian di pinggir ibu negara Korea Selatan itu. Kemuncak kepada kerjayanya sebagai ‘Kim Jong- il” apabila diberi peranan dalam sebuah filem Korea Selatan pada 1995 bertajuk The Rose of Sharon Blooms Again. Ia mengenai seorang saintis Korea Selatan yang secara rahsia membantu Korea Utara membina senjata nuklear bagi menghalang daripada ditawan Jepun. Sejak itu dia kerap ‘berselisih bahu’ dengan para selebriti dan pemimpin dunia - atau sekurang-kurangnya individu yang mirip seperti mereka - termasuk ‘klon’ George W. Bush dan Vladimir Putin. Namun, kerjaya sebenarnya bermula lebih awal iaitu selepas Presiden Korea Selatan ketika itu, Kim Dae-jung memulakan Sunshine Policy, iaitu dasar untuk berbaik-baik semula dengan Utara pada sekitar 1990-an. “Orang ramai mula mengenali saya dan menjemput saya ke pelbagai jenis rancangan televisyen,” katanya.

Bagaimanapun Young-sik mengakui, bukan mudah untuk membawa peranan seorang presiden yang bertanggungjawab menyebabkan rakyatnya mati kebuluran, menyumbat berpuluh-puluh ribu rakyatnya sendiri ke penjara dan menguji bom nuklear. “Sesetengah orang menyumpah saya dan memanggil saya diktator tetapi mereka yang mengenali saya akan melambai dan melaungkan nama Kim Jong-il. Kemudian saya akan melambai balik dan menunjukkan mereka beberapa gerak yang biasa dilakukan oleh pemimpin Korea Utara itu,” katanya. Untuk mengekalkan penampilannya, banyak kerja yang perlu dibuat. Young-sik terpaksa mengerinting rambutnya tiga bulan sekali, malah dia turut berdiet apabila mendiang pemimpin Korea Utara itu kehilangan berat badan ekoran serangan angin ahmar pada 2008. “Dulu ketika Kim Jong-il masih muda, saya biasanya menggunakan penyembur rambut tetapi selepas dia semakin tua dan mula keguguran rambut, saya tidak perlu melakukan apa-apa.”

Young-sik mempunyai empat pakaian jumpsut dan dijahit mengikut gaya pemimpin tersebut, di samping lima pasang kasut platform. “Sebelum ini saya akan memakai seragam tersebut hampir setiap hari, tetapi sekarang saya cuma sesekali saja dan apabila saya dijemput untuk menjadi Kim Jong-il pada satu-satu majlis. Malang sungguh sebab kini saya tidak dapat memakainya lagi,” katanya. Dia turut terkilan kerana tidak pernah berpeluang dapat berjumpa Jong-il sebenar atau melawat Korea Utara kerana permohonan visanya sebelum ini ditolak oleh kerajaan komunis tersebut. “Kim Jong-il merupakan lelaki yang hebat kerana walaupun diktator dia membina negaranya seperti yang dia mahukan. Adakah anda rasa ada pemimpin lain boleh berbuat demikian?,” katanya. Kini dengan kematian Jong-il dan pelantikan anak bongsunya, Kim Jong-Un sebagai penggantinya, Young-sik turut berasakan sudah tiba masanya untuk dia pula berundur bagi memberi ruang kepada generasi baru. “Saya masih mahu berlakon sebagai Kim Jong-il, tetapi cari seseorang yang baru untuk Jong-un. Mereka ada juga tanya sama ada anak lelaki saya ada mirip Jong-un, malangnya tidak. Kalau tidak sudah lama saya suruh dia pergi uji bakat,” katanya sambil tersenyum.


Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
4 JANUARI 2012