22 Oktober 2009

RENCANA ILMIAH UNTUK BACAAN TAMBAHAN PELAJAR

Tajuk : 1Malaysia dari sudut keikhlasan, persahabatan mahasiswa


MENYAKSIKAN keriuhan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) daripada pelbagai kaum menyambut tiga rakan mereka, Chew Kuan Khoon, 23; Steven Lim, 24 dan Seah Tiong Chai, 23 pulang dari London, kelmarin, membuatkan saya terfikir konsep 1Malaysia bukan omong kosong. Ketiga-tiga anak muda itu menjadi kebanggaan apabila menang lima anugerah utama pada pameran terbesar di United Kingdom – Invention, Innovation & Technology Show, The 9th British Invention Show. Gelagat mereka memberi keyakinan bahawa slogan “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” menerusi 1Malaysia adalah gagasan yang betul. Acara sambutan itu diatur oleh para pelajar terutamanya dari kampus kejuruteraan di Nibong Tebal dengan bantuan Bahagian HalEhwal dan Pembangunan Pelajar.
Orang ramai yang berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas kelmarin tentunya dapat melihat keakraban para pelajar tersebut. Mereka bersorak riang ketika ketiga-tiga anak muda yang mewakili USM itu keluar dari Bilik Kenamaan di lapangan terbang itu. Sambutan tersebut seperti meneruskan citra pembangunan negara yang baru-baru ini menyaksikan perhimpunan lebih 2,500 pelajar dari seluruh negara dalam Perkampungan 1Siswa 1Malaysia di sini. Ia membuktikan anak-anak muda kita hidup bersepakat dan tidak ada tembok pemisah, khususnya dalam dunia pendidikan. Pihak yang selama ini ‘bising’ tentang masalah polarisasi dan kebimbangan terhadap perpaduan di kalangan anak-anak muda kita, patut melihat sendiri peristiwa itu. Anak-anak muda itu ke London bersama pensyarah mereka yang juga Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Kimia, Prof. Abdul Latiff Ahmad dengan satu tekad.
Mereka mahu mengharumkan nama USM dan pastinya juga Malaysia. Hal ini sebenarnya bukanlah perkara luar biasa. Tradisi pelajar berlainan etnik tinggal sebilik di asrama telah dilakukan seawal penubuhan universiti ini. Pendekatan desasiswa yang menggabungkan antara desa dengan kehidupan mahasiswa selama ini menjadi teras untuk proses perpaduan yang berjaya mengurangkan sebarang jurang yang mungkin ada. Bukan sahaja di kalangan kaum tetapi juga daerah dan negeri. Malah dalam aktiviti akademik di dewan kuliah dan makmal mahu pun aktiviti berpersatuan, semangat 1Malaysia telah lama diterapkan. Apa yang merisaukan ialah apabila pandangan dari luar. Pihak inilah yang sering ‘mengusik’ dan menganggapnya sebagai satu masalah. Bagaimanapun sejak 40 tahun penubuhan USM, tidak pernah timbul hal-hal yang boleh menggugat semangat perpaduan.
Perhimpunan 1Siswa 1Malaysia di Pulau Pinang baru-baru ini yang menyaksikan sambutan cahaya dan persembahan pelbagai kaum serta sambutan kepulangan pelajar dari London itu meneruskan tradisi perpaduan yang kental di kalangan anak-anak muda, para mahasiswa mahu pun di kalangan ahli-ahli akademik. Anak-anak muda itu telah menterjemahkan makna “Pencapaian Diutamakan” melalui usaha bersungguh-sungguh untuk mengharumkan nama negara. Mereka juga menyambut kemenangan itu dengan semangat 1Malaysia tanpa mengira etnik ataupun agama. Sepatutnya semangat yang dibawa oleh anak-anak muda ini menjadi ikutan rakyat Malaysia. Terjemahkan erti perpaduan dengan penuh ikhlas.

KARANGAN PELAJAR TERPILIH

SOALAN

Anda telah diminta menyampaikan ceramah kepada persatuan ibu bapa dan guru sekolah anda tentang tanggungjawab dan peranan ibu bapa dalam menangani masalah ‘gangterisme’ dalam kalangan pelajar.
Sediakan teks ceramah tersebut.

JAWAPAN LENGKAP
Selamat pagi, saya selaku pengerusi majlis ucapkan kepada pengetua, Encik Vincent Liong Shuan Chuan, guru-guru, para ibu bapa, adik-adik pelajar, dan seterusnya hadirin dan hadirat sekalian. Gangterisme dalam kalangan pelajar boleh didefinisikan sebagai tindakan seseorang pelajar melanggar undang-undang dan peraturan sekolah dengan melakukan kesalahan jenayah dalam pelbagai bentuk. Menteri Pelajaran Malaysia iaitu Tan Seri Muhiddin Yassin menyatakan bahawa kemelut ini banyak melibatkan pelajar di sekolah menengah. Oleh itu, para ibu bapa diseru supaya dapat memainkan peranan dengan lebih aktif dalam menangani masalah ini. Dengan itu, pada pagi yang mulia lagi sejahtera ini, saya akan menyampaikan ceramah tentang tanggungjawab dan peranan ibu bapa dalam menangani masalah gangterisme dalam kalangan pelajar.

Hadirin sekalian,

Pada hemat saya, tanggungjawab dan peranan ibu bapa dalam mengatasi masalah ‘gangterisme’ adalah dengan memberi kasih sayang kepada anak-anak mereka. Sesungguhnya, kehidupan kini menyebabkan masyarakat diburu oleh pelbagai urusan kehidupan yang tidak pernah berakhir. Hal ini disebabkan mereka hanya mementingkan kekayaan dan materialistik. Hasilnya, anak mereka akan terlibat dalam gangterisme seperti merompak, mencuri dan sebagainya untuk menarik perhatian daripada ibu bapa mereka. Dengan itu, ibu bapa seharusnya meluangkan masa menemani dan memberi kasih sayang kepada anak-anak mereka. Hasilnya, mereka akan merasai kasih sayang daripada ibu bapa dan tidak akan terjebak dalam gejala gangterisme. Tuntasnya, kasih sayang daripada ibu bapa dapat membantu kita dalam menangani masalah gangterisme.

Selain itu, ibu bapa juga perlu memberi didikan agama kepada anak mereka untuk membendung masalah gangterisme. Memang tidak dapat dinafikan bahawa, agama merupakan benteng yang kukuh untuk menahan segala nafsu jahat. Lebih-lebih lagi, anak-anak mereka dapat membezakan baik dan buruk dengan adanya asuhan agama yang kukuh. Dengan itu, ibu bapa perlu memberi asuhan didikan agama kepada anak mereka sejak kecil lagi. Pepatah Melayu mengatakan “melentur buluh biarlah dari rebungnya” amat bertepatan dengan situasi ini. Hasilnya, anak mereka tidak akan terjebak dalam gejala seperti memeras ugut, mencuri dan membuli. Jelaslah bahawa, didikan agama dapat membendung masalah gangterisme dalam kalangan pelajar.

Sudah terang lagi bersuluh, ibu bapa seharusnya menunjukkan teladan yang baik kepada anak mereka. Sesungguhnya, ibu bapa yang terbabit dalam gejala gangterisme akan diikuti oleh anak mereka. Perkara ini dapat digambarkan dalam situasi peribahasa yang menyatakan “bapa borek, anak rintik”. Hal ini demikian kerana, anak-anak mereka dijaga, dibesar dan sentiasa bersama dengan ibu bapa mereka. Lantaran itu, ibu bapa harus mempunyai personaliti diri yang baik untuk dicontohi oleh anak-anak mereka. Hasilnya, anak-anak mereka akan membesar dalam keadaan yang sihat tanpa dicemari oleh unsur-unsur negatif yang dangkal dan bobrok. Nyatalah di sini, ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik untuk mengatasi gejala gangterisme.


Bukan itu sahaja, ibu bapa seharusnya sentiasa peka dan prihatin dengan latar belakang kawan anak mereka. Memang tidak dapat dinafikan bahawa, pelajar kini sering dipengaruhi oleh kawan sebaya mereka. Lebih-lebih lagi, mereka yang ingin menyahut cabaran kawan mereka untuk menyertai kumpulan gangter. Selain itu, mereka yang tidak mahu disish oleh rakan mereka akan terdorong untuk terjerumus ke pelbagai kancah permasalahan sosial seperti gengsterisme. Oleh itu, ibu bapa perlu mengenali semua kawan anak mereka. Lebih-lebih lagi, ibu bapa juga boleh menetapkan masa balik rumah anak-anak setelah keluar dengan rakan-rakan. Ibu bapa hendaklah selalau menghubungi anak-anak menggunakan telefon untuk mengetahui tempat mereka berada pada setiap masa. Dengan itu dapatlah dikatakan bahawa tabiat ibu bapa yang suka ambil tahu latarbelakang kawan anak mereka akan membantu kita untuk membendung masalah gangterisme.

Hadirin sekalian,

Selanjutnya, ibu bapa juga perlu menyelia dan menetapkan jenis rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh anak mereka semasa berada di rumah. Pada hari ini, banyak rancangan televisyen yang ditayangkan berunsur negatif seperti memaparkan aksi bunuh-membunuh, meragut, mencuri, bergaduh dan sebagainya. Remaja pula sering terikut-ikut dengan aksi ditonton. Hal ini disebabkan, mereka mempunyai naluri yang tinggi untuk mencuba sesuatu. Dengan itu, ibu bapa perlu melarang anak-anak mereka menonton rancangan televisyen yang berunsur negatif. Hasilnya, minda anak-anak mereka tidak akan dicemari oleh unsur-unsur negatif negatif. Tegasnya, untuk menangani kemelut ini, ibu bapa perlu melarang anak mereka daripada menonton rancangan yang berunsur negatif.

Seterusnya, ibu bapa juga bertanggungjawab untuk mewujudkan institusi kekeluargaan yang harmoni. Sesungguhnya, suasana keluarga yang porak-peranda akan menyebabkan anak tidak suka berada di rumah. Hasilnya, mereka akan selalu keluar dan keadaan ini akan mendorong mereka terbabit dalam gejala gangterisme. Oleh itu, ibu bapa seharusnya mewujudkan suasana rumah yang sentiasa aman dan damai. Sementelahan itu, ibu bapa perlu menunjukkan kemesraan dan meluangkan masa untuk berkomunikasi dengan anak mereka. Dengan itu, hubungan antara ibu bapa dengan anak-anak mereka dapat dirapatkan. Berdasarkan kenyataan yang diberi, jelas mengatakan bahawa institusi kekeluargaan yang harmoni dapat mengatasi masalah gangterisme.

Intihanya, ibu bapa memainkan tanggungjawab dan peranan yang penting untuk menangani masalah gangterisme dalam kalangan pelajar. Analoginya mudah, gangsterisme umpama penyakit H1N1, pelajar pula ialah pengidapnya. Jika penyakit H1N1 ini dapat dikesan lebih awal mangsanya pasti dapat diselamatkan dengan kepakaran yang kita ada. Walau bagaimanapun, andai kita lambat bertindak sudah pasti mangsanya akan menderita sehingga ada yang menemui maut. Sesungguhnya, dalam konteks gejala gangsterisme di kalangan pelajar ini kita harus mengamalkan prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”. Hal ini demikian kerana, merekalah merupakan generasi muda yang bakal memimpin negara, bak kata pepatah, “pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara”. Ingatlah seruan Perdana Menteri Malaysia keenam, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dalam gagasan “Satu Malaysia”, yang berselogankan “ Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”. Sekian terima kasih.


KARANGAN INI DIHASILKAN OLEH :
Kong Mee Kiong, Tingkatan U6A1
JAWAPAN UNTUK SOALAN 1
PEPERIKSAAN PERCUBAAN 2
STPM 2009

KARANGAN PELAJAR TERPILIH

SOALAN

Fenomena blog semakin mendapat perhatian sejak akhir-akhir ini di negara kita. Pelbagai jenis blog wujud di alam maya, ada blog yang cenderung kepada kebaikan dan tidak kurang pula yang membawa keburukan.

Bincangkan kebaikan dan keburukan kewujudan blog dalam konteks negara kita Malaysia.

JAWAPAN LENGKAP
Blog boleh ditakrifkan sebagai satu situs atau portal maya yang mencatat pandangan penulis blog dalam bentuk jurnal. Fenomena blog semakin mendapat perhatian sejak akhir-akhir ini selepas kejayaan para “blogger” mengubah pendirian masyarakat dalam Pilihan Raya Umum tahun 2008. Blog kini sudah menjadi media alternatif yang memberi pandangan tentang sesuatu isu daripada sudut yang berbeza. Blog juga dapat berfungsi sebagai sumber rujukan kepada masyarakat. Kita haruslah bijak dalam menilai pandangan penulis blog kerana ada maklumat yang disampaikan hanya untuk menjaga kepentingan orang yang tertentu sahaja. Jadi, kita harus membicarakan tentang kebaikan dan keburukan blog dalam konteks negara Malaysia.


Pada hemat saya, blog dapat menjadi sumber rujukan bagi sesuatu perkara. Penulis blog dapat mengutarakan pelbagai jenis isu. Kita ambil contoh blog yang berkaitan dengan kesihatan. Blog ini menerangkan tentang tip-tip dan petua untuk menjaga kesihatan daripada segi permakanan, senaman dan gaya hidup. Jadi pembaca blog tersebut dapat mengetahui cara yang betul dalam menjaga kesihatan mereka. Selain itu, blog yang bertemakan penulisan dapat menerangkan cara penulisan yang betul terutamanya kepada pelajat yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi. Tuntasnya, fungsi blog sebagai sumber rujukan tidak dapat disangsikan lagi.

Seterusnya, blog juga berfungsi sebagai medium untuk bertukar-tukar pendapat. Penulis blog megutarakan isu yang akan beliau bahaskan. Penulis blog yang lain juga akan memberi pandangan mereka tentang isu tersebut. Hal ini akan mengalakkan penulis blog untuk berfikir dengan kritis dan kreatif. Kesannya, kita dapat melahirkan masyarakat yang mempunyai daya pemikiran yang tinggi. Perkara ini selaras dengan seruan Perdana Menteri Malaysia yang ke-5 untuk melahirkan lebih ramai lagi modal insan yang berminda kelas pertama bagi menwujudkan masyarakat yang progresif. Jelaslah bahawa pertukaran pendapat para “blogger” dapat membentuk masyarakat yang memiliki tahap intelektual yang tinggi.

Selanjutnya, blog dapat mengalakan rakyat Malaysia untuk membaca. Tabiat membaca sangat penting dalam proses permatangan pemikiran masyarakat Malaysia amnya. Individu yang rajin membaca akan memperolehi pelbagai jenis informasi. Jadi mereka dapat menggunakan ilmu yang ada untuk dijadikan panduan hidup. Hal ini kerana penulis blog yang kreatif dapat menarik minat pembaca untuk membaca blog beliau. Kita sudah sedia maklum bahawa masyarakat yang membaca dapat melahirkan golongan intelektual yang ramai kerana membaca adalah nadi ilmu. Sudah terang lagi bersuluh, blog dapat menwujudkan masyarakat yang rajin membaca.

Pada pandangan saya, blog juga mempunyai keburukannya juga. Blog dapat memberi maklumat yang bias tentang sesuatu isu. Kita ambil contoh peperangan siber antara Malaysia dan Indonesia. Penulis blog yang tidak beretika akan menghasut rakyat di kedua-dua buah negara ini untuk membenci sesama sendiri. Kesannya, lebih ramai masyarakat yang mempunyai sentimen perkauman yang tinggi diwujudkan. Hal tersebut dapat mengeruhkan lagi ikatan silaturahim masyarakat dua serumpun ini. Situasi ini dapat digambar sebagai pisau yang ada di dapur, jika digunakan dengan niat yang elok maka hidangan yang lazat dapat disajikan. Jika niat penggunanya jahat maka binasalah jawabnya. Sesungguhnya, penulisan yang tidak beretika dapat membentuk masyarakat yang memiliki nilai yang negatif.

Selain itu, blog juga dapat melahirkan masyarakat yang baling batu, sembunyi tangan. Fenomena ini sering berlaku jika penulis blog tersebut memiliki niat yang bruk terhadap orang lain. Mereka akan menggunakan nama samaran untuk menjatuhkan imej seseorang. Mereka akan menyebarkan fitnah bahawa individu tersebut telah melakukan perkara yang terkutuk dan menjijikan. Kes ini sering berlaku untuk menjatuhkan imej artis atau ahli politik yang tertentu. Perkara seperti ini akan menjerat pembaca yang kurang matang dalam menilai sesuatu penulisan. Mereka akan percaya bahawa fitnah tersebut adalah nyata. Tegasnya, sikap baling batu, sembunyi tangan “blogger” yang tidak beretika dapat menjatuhkan imej individu lain.

Selanjutnya, pembaca blog akan membazirkan masa mereka dengan membaca blog picisan. Hal ini akan menyebabkan mereka akan lupa tentang tugasan dan tanggungjawab. Jadi kerja mereka kan berlambak dan ini akan mengganggu produktiviti mereka khusunya pekerja yang membaca blog pada waktu pejabat. Impaknya, sikap yang suka bertangguh akan membantutkan operasi sesebuah organisasi. Kita sudah sedia maklum bahawa masa itu emas. Jadi pembaca blog seharusnya bijak dalam menilai apa yang lebih penting untuk dilakukan pada masa yang tertentu. Terbuktilah bahawa pembaca blog akan membazirkan masa jika membaca pada waktu dan tempat yang tidak sesuai.

Konklusinya, blog merupakan serampang dua mata yang memiliki kebaikan dan keburukan yang tersendiri. Kita haruslah bijak dalam menilai sesuatu isu yang dibangkitkan dalam blog. Hal ini kerana tidak semua blog mempunyai penulis yang beretika. Hal ini kerana banyak garam, banyak udangnya, banyak orang, pelbagai ragamnya. Perkara ini selari dengan seruan Perdana Menteri Malaysia yang ke-6 tentang gagasan Satu Malaysia yang bercogankan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Saya berharap fenomena blog dapat melahirkan individu yang berfikiran kreatif dan kritis untuk membina Negara bangsa yang cemerlang, gemilang dan terbilang.
KARANGAN INI DIHASILKAN OLEH :
Mackartny Jampong Anak Ata, Tingkatan U6A1
JAWAPAN UNTUK SOALAN 1
PEPERIKSAAN PERCUBAAN 2
STPM 2009
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...