JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI08 November 2011

ISU PENGANGKUTAN AWAM : KESAN MRT KE ATAS EKONOMI

Oleh AZHAR ABDUL HAMID
Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MRT Corporation.


Lakaran artis dari pandangan sisi Projek Transit Aliran Massa (MRT) 
Lembah Klang jajaran Sungai Buloh - Kajang.

Bawalah diri anda ke masa hadapan - kawasan 'Greater Kuala Lumpur/ Lembah Klang' pada tahun 2020. Di mana kawasan kehijauan tumbuh mekar, sungai-sungai bersih mengalir, kawasan pejalan kaki yang lebar dibarisi pelbagai pokok, bangunan dan kediaman pintar dijarakkan dengan kemas menggunakan tenaga boleh dibaharui, orang ramai bergerak dari satu tempat ke tempat lain dengan pantas dan mudah, gear perniagaan dan ekonomi berputar lancar, semua berpeluang mendapat akses kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan berkualiti serta akses Internet berkelajuan tinggi dan mempunyai pendapatan boleh guna lebih tinggi. Pada hakikatnya, kita tidak perlu membayangkan tahun 2020 untuk mengalami semua ini. Di beberapa tempat di Kuala Lumpur, residen, ekspatriat dan pelawat sudahpun menikmati semua manfaat ini. Gambaran yang dibayangkan untuk tahun 2020 adalah di mana semua orang dapat menikmati kesemuanya itu tanpa mengira di mana mereka menetap atau bekerja. Inilah matlamat ETP - melalui pelbagai Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA). Salah satu daripadanya adalah NKEA 'Greater Kuala Lumpur', di mana perkhidmatan sistem aliran transit massa (MRT) dan sistem rel kelajuan tinggi membentuk komponen yang penting.

Menjelang 2020, sistem pengangkutan awam berintegrasi yang meliputi Lembah Klang dan kawasan lain dijangka siap. Bagi perjalanan dalam bandar, tiga laluan MRT dicadangkan sebagai tambahan kepada laluan sambungan Transit Aliran Ringan (LRT), monorel, laluan Express Rail Link (ERL) yang menyambungkan KL ke KLIA, KTM Komuter, bas penghantar dan teksi. Terdapat juga rangkaian rel elektrik yang dirancang bagi menghubungkan Kuala Lumpur ke Pulau Pinang di bahagian utara dan Johor Bahru di bahagian selatan serta rangkaian rel kelajuan tinggi yang menghubungkan Kuala Lumpur ke Singapura. Semua ini akan membantu kita mencapai impian untuk menjadikan Kuala Lumpur suatu bandar raya yang mesra alam dan pengguna kerana orang ramai tidak perlu menghadapi kesesakan lalu lintas, masalah meletak kereta dan membazirkan masa di jalan raya. Pertumbuhan Pendapatan Negara Kasar daripada MRT akan dihasilkan oleh aktiviti pembinaan serta aktiviti ekonomi ketiga-tiga laluan MRT.

Berdasarkan projek infrastruktur yang sama jenis pada skala ini, impak pengganda pembinaan adalah dalam lingkungan 2.5x yang bersamaan dengan RM213 bilion mengalir masuk ke dalam ekonomi sepanjang tempoh 10 tahun sehingga 2020. Ini adalah berdasarkan impak wang yang memasuki ekonomi daripada pembinaan laluan MRT, stesen-stesen terbabit dan stok pusingan. Pembangunan hartanah di kawasan berhampiran laluan MRT akan bermangkin di mana projek baru dijangka menjana jumlah nilai RM15 bilion dalam tempoh 10 tahun. Selain itu, berdasarkan anggaran peningkatan sebanyak 20% dalam nilai pembangunan kasar 1.2 juta kaki persegi hartanah komersial dan kediaman yang terletak dalam lingkungan 0.5km hingga 1.0km daripada laluan MRT dalam tempoh 10 tahun, pembangunan ini akan menjana RM300 juta setahun untuk 10 tahun yang akan datang sekali gus menambahkan RM3 bilion kepada pendapatan negara. MRT akan mencetus pembangunan baru seperti: Tanah Institut Penyelidikan Getah di Sungai Buloh , Kawasan Warisan Merdeka, Daerah Kewangan Antarabangsa KL dan Cochrane Development.

Pendapatan negara kasar daripada operasi sebenar MRT akan mula terhasil dari 2017 ke atas apabila laluan MRT pertama (Sg Buloh ke Kajang) mula beroperasi. Berdasarkan bilangan penumpang harian yang berjumlah sekitar 300,000 setiap hari, dan mengambil kira harga tiket konservatif RM2.50, ini akan menjadi kira-kira RM1 bilion dalam tempoh empat tahun sehingga 2020. Sejumlah RM1 bilion akan dihasilkan oleh perolehan kotak tiket di luar seperti ruangan komersial untuk disewa dan ruangan pengiklanan. Bagaimanapun, sumbangan pendapatan negara kasar yang lebih besar akan dihasilkan oleh 280 juta jam (anggaran) yang berjaya dijimatkan setiap tahun berdasarkan pengurangan masa perjalanan iaitu kira-kira 30 minit setiap satunya selama 240 hari bertugas. Adalah penting untuk kita perhatikan bahawa manfaat terbesar keseluruhan projek ini adalah penjimatan masa; iaitu sejenis komoditi yang tidak boleh dibeli. Minat kita terhadap perjalanan pergi-balik ke pejabat dengan kereta sedang merampas kira-kira 1-2 jam sehari daripada masa kita akibat terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. Dan sekiranya kita boleh mengurangkan pembaziran masa di jalan raya yang sesak, kita pasti akan semakin hampir kepada matlamat mencapai bandar yang mesra pengguna dan menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 NOVEMBER 2011


ISU ALAM SEKITAR : DUNIA PERLU TANGANI ISU PEMANASAN GLOBAL

Oleh Mustafa Kamal Basri


Pada 2 November 2011, Menteri Kesihatan Puntland, Somalia, Dr. Ali Abdullahi Warsame melawat pejabat akhbar Utusan Malaysia bagi menyampaikan penghargaan kepada media Malaysia termasuk Utusan Malaysia dalam membantu menyebarkan laporan mengenai konflik di Somalia terutama penderitaan penduduk di negara tanduk Afrika itu yang kebuluran akibat kemarau. Beliau turut menceritakan secara sepintas lalu tentang sejarah negeri Puntland yang menurutnya telah wujud sejak zaman para anbia lagi. Menurut Dr. Ali, Puntland pernah menjadi tempat persinggahan para Nabi dan telah wujud sejak zaman Firaun yang megah dengan tamadun dan piramid-piramidnya. Selain menceritakan dengan panjang lebar tentang konflik di negara yang 100 peratus penduduknya beragama Islam, kegiatan lanun dan perang saudara, Dr. Ali turut menceritakan tentang kemarau buruk yang sedang melanda Somalia yang dianggap terburuk dalam tempoh 50 tahun dengan berjuta-juta penduduk terutama kanak-kanak hidup kebuluran.

Apa yang menarik dalam penerangannya itu adalah tentang kemarau buruk yang sedang melanda negara itu, terutama wilayah-wilayah di selatan negara itu yang beliau dakwa berpunca akibat perubahan iklim dunia. Menurut beliau, wilayah-wilayah itu sebenarnya merupakan kawasan yang subur dan sebahagiannya mempunyai iklim seperti di Malaysia dan kemarau yang melanda wilayah-wilayah itu bukan sahaja dianggap sangat teruk tetapi ia berlaku di luar musim. Jika Somalia dan ibu negeri Mogadishu dilanda kemarau teruk dan perang saudara akibat krisis politik yang berlarutan, di rantau ini, Thailand dilanda banjir terburuk dengan kota Bangkok, bandar raya hebat yang sering disamakan dengan Paris in the East pula sedang diancam tenggelam. Semuanya gara-gara musim monsun yang melampau dan yang memburukkan lagi keadaan adalah air laut pasang sehingga menyebabkan air sungai utama Chao Phraya melimpahi tebing.

Perubahan iklim akibat lapisan ozon yang semakin menipis kerana pemanasan global bukan sahaja menyebabkan berlaku cuaca buruk melampau di setiap negara tetapi turut membawa bencana dan malapetaka yang mengorbankan banyak nyawa. Sementara itu, satu kajian genografik yang dijalankan oleh seorang saintis Dr. Spencer Wells dari England mendapati kelompok manusia terawal berasal dari Afrika, sebelum tersebar ke seluruh dunia dari Tanduk Afrika menuju ke Yemen melalui Bab-el-Mandeb di Laut Merah dan bukan melalui wilayah Senai, di Mesir. Kajian selama enam tahun itu juga mendapati paras air laut pada ketika itu rendah semasa kelompok pertama manusia dari Tanduk Afrika menyeberang ke rantau Arab melalui semenanjung Bab-el-Mandeb di Laut Merah kira-kira 7,000 tahun lalu.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 NOVEMBER 2011


ISU UMUM : KES CERAI KIM KARDASHIAN GAMBARAN HIDUP MATERALISTIK MASYARAKAT DUNIA HARI INI

Oleh JOHARDY IBRAHIM


Kim Kardashian bercerai? Apa? Hanya 72 hari selepas berkahwin dengan suaminya, Kris Humphries. Jadi? Apa kepentingan berita ini kepada kehidupan kita? Tiada! Apakah ada kalangan jutawan Malaysia merasakan diri mereka kini berpeluang untuk memikat Kim? Ketahuilah RM1 juta hanya bernilai AS$333,000 pada Kim. Cincin kahwinnya saja bernilai AS$2 juta atau RM6 juta. Ada berani? Salah soalan. Ada mampu? Bagaimanapun, kisah 'sedih' perpisahan Kim dan reaksi segelintir masyarakat terhadapnya, memaparkan realiti hidup yang bukan saja berlaku di Amerika Syarikat (AS) tetapi juga di Malaysia. Pemaparan kehidupan yang serba-serbi mewah dalam program realiti keluarganya Keeping Up with the Kardashian adalah manifestasi materialistik yang semakin menebal pada setiap orang, sama ada pernah atau tidak ada langsung menonton rancangan yang disiarkan di saluran E! televisyen satelit berbayar Malaysia. Masa akan menentukan untuk kita menyaksikan pula selebriti tempatan menyertai program realiti seumpamanya. Dengar khabar, sudah ada syarikat penerbit tertentu yang mengemukakan kertas cadangan.

Apa agaknya cerita artis tempatan yang hendak dipaparkan. Cukuplah rancangan Melodi TV3 yang bukan saja mengakibatkan persepsi ramai terhadap artis tempatan merudum tetapi juga menyeret sekali maruah wartawan di Malaysia sebagai 'kaki terjah' dengan soalan merapu mengenai masalah peribadi artis. Percayalah, hanya wartawan Melodi menerjah sedemikian. Ramai pengulas berpendapat Kim tidak ada yang istimewa untuk meraih kemasyhuran yang dimilikinya sekarang. Dilahirkan dalam keluarga kaya-raya di Los Angeles dengan mendiang bapanya adalah seorang daripada peguam bela bagi O.J Simpson yang dituduh membunuh isterinya. O.J dibebaskan kerana tiada bukti mencukupi. Semasa kecilnya, Kim dihantar belajar di sekolah agama persendirian di Sunset Boulevard dan kemudian memasuki kolej. Sejak itu, Kim dikenali sebagai golongan socialite (tiada kaitan dengan cabang politik sosialis) iaitu golongan kaya yang suka berpesta dan gambar mereka terpampang di dada akhbar sebagai berpakaian paling memberahikan atau dengan teman lelaki ternama. Di Malaysia pun ada golongan ini. Hebat orang kita.

Kemasyhuran Kim memuncak pada 2007 apabila video adegan asmaranya dengan penyanyi Ray-J didedahkan di Internet. Atas faktor itu jugalah mendorong Ryan Seacrest menerbitkan program realiti Keeping Up with the Kardashian dengan memaparkan kehidupan Kim bersama anggota keluarganya. Cerita yang dipaparkan semuanya tidak layak dijadikan slot History Channel. Sebagaimana dilaporkan, Presiden AS Barack Obama pun tidak mahu dua anak perempuannya menonton Kardashian itu dan ia sepatutnya sudah memadai untuk menjadi rumusan mengenai kandungan program tersebut. Namun, ia menjadi tarikan kepada kaum lelaki yang menontonnya hanya atas satu sebab yang bukan rahsia manakala kaum wanita, terutama remaja perempuan menjadikannya panduan untuk menjadi cantik dan diminati ramai tanpa perlu jadi cerdik pandai. Ini ditambah lagi kesemua adik-beradik Kim berambut hitam asli warisan mendiang bapanya yang berketurunan Armenia. Hanya dua adik tiri berambut blonde tetapi juga menghitamkan rambut mereka. (perkahwinan baru ibunya, Kris dengan bekas pemenang Olimpik, Bruce Jenner yang pada usia 62 tahun tidak segan bertindik telinga dan memakai subang permata).

Tahun 2010, Kim naik setapak dari memilih penyanyi kurang ternama kepada pemain bola kerajaan kurang ternama, Kris Humphries sebagai kekasih. Setelah beberapa bulan diwarnai spekulasi dalam ruangan gosip majalah dan akhbar, Kim dan Kris memutuskan untuk berkahwin. Dan acara perkahwinan itu dijadikan acara televisyen eksklusif Kim's Fairytale Wedding: A Kardashian Event yang dikata menelan belanja AS$10 juta (RM30 juta). Maka selepas 72 hari, Kim mengisytiharkan perceraian mereka. Sejurus itu, dia menaiki penerbangan ke Australia. Pelbagai spekulasi dan ulasan tercetus, malah kos perkahwinan AS$10 juta turut dipertikaikan (teringat satu perkahwinan baru-baru ini yang turut sama dipertikaikan kosnya tapi itu cerita lain). Dalam suasana ekonomi yang suram di seluruh dunia, nilai perkahwinan berjuta-juta ringgit itu dianggap sangat tidak sesuai. Tapi peduli apa, bukannya duit Kim. Perkahwinan itu ditaja oleh syarikat-syarikat yang mahu menumpang populariti program realiti tersebut. Mereka tahu program itu ditonton berjuta-juta orang di banyak negara di seluruh dunia.

Tapi bila bercerai, bagaimana agaknya hati para penaja itu? Apatah lagi siaran ulangan perkahwinan itu 'sedikit' terjejas dek perceraian mendadak dan mengejut Kim dan Kris. Kim Kardashian dan gaya hidupnya hanya mewakili satu peratus manusia di dunia ini, kata seorang penulis blog, Frederick McNulty. Apa tidaknya? Pemaparan hidupnya dalam program realiti tersebut setiap detik berkisar kepada soal-soal yang mengarut bagi kebanyakan kita yang bukan bertaraf 'maha kaya'. Jika ramai yang merakam aksi asmara mereka dan kemudian didedahkan kepada umum, tidak semestinya mereka akan menerima panggilan dari Ryan Seacrest mencadangkan satu program realiti baru. Ini kerana tidak ramai memiliki aset badan seksi seperti Kim, ditambah lagi dengan gaya percakapan ala menggoda dan nyata mengada-gada itu. Pernah satu siri menunjukkan ibu dan bapa tirinya menjalani proses merenggangkan kulit muka, supaya hilang kedut dan menyembunyikan fakta bahawa mereka ini warga emas. Atas sebab itu, Kris Jenner memakai subang permata! Kelakar?  


Di Malaysia, kita gelar warga emas sebegini 'buang tabiat' dan setidak-tidaknya nakal mereka ialah mencari isteri muda atau kemaruk menunggang motosikal berkuasa besar. Jadi bagi anda yang belum berkahwin, tidak usahlah terpengaruh dengan pemaparan majlis perkahwinan Kim yang bernilai AS$10 juta itu. Banyak sudah kita dengar cerita sanak-saudara dan rakan-taulan betapa pasangan tertentu sanggup berhabis-habisan bagi 'memeriahkan' majlis kahwin mereka. Tetapi selepas ada anak pun, hutang majlis bersanding masih tidak habis-habis. Kisah Kim hanyalah kisah dongeng. Tengok sebagai hiburan atau pengisi masa lapang semasa hujan lebat semata-mata.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 NOVEMBER 2011


ISU UMUM : MEMUPUK BUDAYA KREATIF DAN INOVATIF SEKTOR AWAM

Oleh ISMAIL AWANG


PANTAI AIR PANAS DI NEW ZEALAND

Semasa pembentangan Bajet 2012 lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan bahawa fokus kedua yang diberi penekanan daripada lima fokus utama Bajet 2012 adalah mengungguli modal insan, mencerna kreativiti dan mencetus inovasi. Kata beliau, inovasi perlu diterap dan diamalkan oleh semua sektor, termasuk swasta, awam, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), ibu bapa, institusi pengajian tinggi, pelajar sekolah, hatta kanak-kanak prasekolah. Sehubungan itu, Perdana Menteri mengumumkan 2012 sebagai tahun Gerakan Inovasi Nasional. Bagi menjayakan hasrat ini, kerajaan mengatur beberapa inisiatif strategik dengan peruntukan RM100 juta bagi dilaksanakan dalam tahun itu. Dalam konteks pengurusan kerajaan, inovasi bererti cetusan idea-idea kreatif yang dapat meningkatkan kualiti dan produktiviti penyampaian perkhidmatan. Inovasi boleh berbentuk produk, perkhidmatan, proses dan teknologi. Anggota perkhidmatan awam perlu berfikiran kritis dan konstruktif dalam menunaikan tanggungjawab dengan mencari penyelesaian kreatif dan inovatif sehingga menjangkau pemikiran dan keberanian untuk bereksperimen dengan menggunakan kaedah kerja baru di luar kotak kelaziman.

Justeru, budaya inovatif menjadi agenda penting nasional dalam menghasilkan perubahan berimpak besar kepada Malaysia. Perkhidmatan awam perlu menumpu kepada usaha mempertingkatkan sistem penyampaian perkhidmatan dengan barisan hadapan yang lebih berinovatif selaras dengan matlamat program transformasi bagi mewujudkan enjin baru bagi melaksanakan perubahan dan membina momentum dalam menyampaikan hasrat besar kepada rakyat dengan segera. Persekitaran dan budaya kerja di dalam organisasi perlu mendorong kepada penyuburan nilai-nilai inovasi dan kreativiti. Perubahan sikap bagi memupuk budaya inovasi dan kreativiti di dalam organisasi perlu bermula daripada pucuk kepimpinan atasan. Pihak pengurusan organisasi perlu berjiwa kreatif dan inovatif bagi memastikan nilai-nilai kreativiti dan inovasi benar-benar dihayati dan menjadi budaya kerja sekalian anggota di dalam organisasinya. Menurut Roffe (1999), sesebuah organisasi yang mempunyai komitmen dan penglibatan menyeluruh daripada pihak pengurusan atasan akan dapat menyuburkan iklim dan suasana kreatif di dalam organisasi.

Gaya pengurusan dalam kepimpinan sesebuah organisasi banyak mempengaruhi perkembangan kreativiti dan inovasi di kalangan anggota organisasi. Gaya pengurusan yang terlalu autokratik secara umumnya tidak menggalakkan bagi penyuburan idea, berbanding gaya pengurusan yang bersifat demokratik yang kebanyakan keputusan dibuat secara kompromi dan konsensus ramai. Para pekerja menjadi berani untuk mengeluarkan idea bagi membangunkan organisasinya. Lebih-lebih lagi sekiranya penghargaan diberikan kepada pekerja yang dapat memberikan sumbangan idea dan pemikiran yang bernas. Menurut Mohd. Azhar Abd. Hamid (2004), gaya pengurusan autokratik dan kurang memberi penekanan kepada komunikasi dua hala akan mengakibatkan persekitaran dan ‘mood’ pekerja menurun. Kesannya produktiviti atau penghasilan kerja oleh pekerja tidak mencapai objektif yang disasarkan. Apabila pekerja merasai kehadiran mereka tidak dihargai, maka akan mengakibatkan mereka tidak bersemangat melaksanakan kerja yang dipertanggungjawabkan. Keadaan seperti ini biasa berlaku dalam mana-mana organisasi.

Dorongan dan sokongan bagi berkreatif dan berinovatif yang diberikan oleh pihak pengurusan atasan terhadap pekerjanya menyebabkan mereka merasai diri diperlukan oleh organisasi. Dalam konteks kreativiti dan inovasi, gaya pengurusan yang terlalu autokratik perlu diminimumkan agar wujud suasana yang kondusif untuk berkreatif. Gaya pengurusan demokratik perlu menjadi amalan kerana ia dapat merangsang pertumbuhan budaya inovasi dan kreativiti di dalam organisasi. Birokrasi dikatakan mendatangkan kesan yang negatif kepada persekitaran yang kreatif. Birokrasi wujud apabila setiap proses dan prosedur perlu mengikut peraturan protokol dan arahan kerja yang telah digariskan. Langkah demi langkah mesti dipatuhi sehinggakan tiada ruang untuk berkreativiti. Menurut pemikiran lateral yang dicipta oleh Edward de Bono, alternatif-alternatif baru perlu sentiasa dicari. Tujuan terakhir pemikiran lateral bukanlah untuk menilai apa yang salah dan apa yang betul, tetapi untuk menerbitkan idea-idea, pendekatan-pendekatan, dan sudut-sudut pandangan baru dengan menolak cengkaman idea-idea lapuk.

Ruang dan peluang perlu diberi oleh pihak pengurusan atasan kepada para pekerja untuk menyumbangkan idea kreatif. Dalam konteks hubungan majikan-pekerja, majikan perlu menyuburkan semangat untuk berkreatif di kalangan pekerjanya, di samping membanteras kekangan mental yang lazim berlaku di kalangan anggota organisasi yang menjadi halangan kepada proses pemikiran kreatif seperti takut gagal, takut dikritik, takut mengambil risiko dan sebagainya. Organisasi pembelajaran memainkan peranan penting dalam merangsangkan kreativiti di kalangan individu di dalam organisasi. Pembelajaran berterusan mestilah dipupuk dan dikembangkan untuk membina organisasi pembelajaran. Untuk menjadi kreatif dan inovatif seseorang itu perlu berkemahiran dan berilmu pengetahuan. Budaya pembelajaran seperti membaca, berbincang, membuat penyelidikan, berkursus, berseminar, melanjutkan pelajaran dan penganjuran berbagai majlis ilmu yang melibatkan anggota organisasi perlu terus dipupuk dan dikembangkan kerana ia menjadi sumber kepada cetusan idea kreatif dan inovatif.

Jabatan atau agensi kerajaan perlu merancang dan seterusnya melaksanakan berbagai aktiviti bagi pembudayaan inovasi, umpamanya dengan menggalakkan penubuhan Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) bagi memberi ruang dan peluang kepada anggota organisasi menyuarakan sesuatu cadangan bagi menyelesaikan masalah kerja, atau pun mengemukakan cadangan inovasi yang dapat meningkatkan lagi sistem penyampaian perkhidmatan. Pelbagai mekanisme perlu diwujudkan untuk menggalakkan anggota organisasi mengemukakan idea kreatif dan inovatif yang boleh memberi manfaat kepada organisasi dan pelanggan. Lebih banyak program mendekati masyarakat perlu dilaksanakan bagi membolehkan rakyat mengemukakan aduan, input, cadangan inovasi atau sebarang cadangan bagi menambah baik sistem penyampaian perkhidmatan. Sistem penyampaian perkhidmatan kepada rakyat perlu lebih kreatif dan inovatif supaya perkhidmatan yang diberikan bersifat melangkaui kebiasaan, iaitu memberi perkhidmatan yang lebih daripada kebiasaan dan melangkaui jangkaan pelanggan. Antaranya, perkhidmatan hendaklah lebih cepat, cekap dan berkesan yang mampu memberi kesan positif kepada pelanggan, dan pelanggan bukan sahaja berpuas hati, tetapi merasa seronok dan gembira dengan perkhidmatan yang diberikan. Kesimpulannya usaha-usaha yang lebih terancang perlu dilaksanakan bagi mengembangkan budaya inovasi dan kreativiti dalam perkhidmatan awam selaras dengan aspirasi kerajaan iaitu agenda transformasi negara perlu berpaksikan inovasi dan kreativiti dan 2012 sebagai tahun Gerakan Inovasi Nasional.

PENULIS ialah Pengarah
Urus Setia Integriti dan Inovasi Kelantan.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 NOVEMBER 2011


SINTAKSIS