JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI03 Mac 2017

PERTANDINGAN DEBAT GURU DAN DEBAT KOMUNITI TAHUN 2008


Debat Guru 2008
Cikgu Giyong dan Cikgu Zambri Zainal
Wakil Bahagian Sibu

Pada tahun bulan Mac 2008, saya terpilih mewakili Bahagian Sibu untuk mewakili Jabatan Pendidikan Sibu dalam Debat Guru. Pasukan saya terdiri daripada Cikgu Zambri Bin Zainal (SMK Sacred Heart) dan Cikgu Giyong (SMK Bawang Asan). Kemi berjaya melepasi pusingan ketiga dalam pertandingan yang menghimpunkan semua guru yang mahir bebahas di Sarawak. Pertandingan itu berlangsung selama 4 hari di Eastwood Valley Golf & Country Club, Miri. 


Debat Komuniti 2008
Saya pendebat ketiga pasukan pencadang

Pada bulan Ogos pula, saya terpilih sekali lagi mewakili Bahagian Sibu dalam Debat Komuniti anjuran Jabatan Penerangan Malaysia. Saya terpilih mewakili Negeri Sarawak di peringkat kebangsaan yang berlangsung di Kuala Pilah Negeri Sembilan. 
Debat Komuniti Kebangsaan 2008


Saya mewakili Sarawak bersama dua peserta dari Limbang

CATATAN CIKGU ZUL : SESAYUP MATA MEMANDANG, LUAHAN RINDU BUAT PANITIA BAHASA MELAYU DI SMK SACRED HEART


Bersama Chia Wee Lung, Pemidato SMK Sacred Heart yang saya latih.
Pelajar yang pendiam dan amat berdisiplin. Kini, menjadi seorang guru. 
Gambar ini semasa saya masih mengalami masalah obesiti


Selepas 7 bulan  berhijrah ke stesen baharu, ingatan saya terhadap rakan-rakan guru Bahasa Melayu di SMK Sacred Heart masih segar seperti dahulu. Hati dan jiwa saya masih mengingati setiap detik-detik indah sewaktu kami masih bersama sebagai sebuah keluarga besar yang sentiasa mesra dan tidak pernah jemu bekerjasama. Walaupun kami berlainan bangsa, kepercayaan dan agama tetapi jalinan ikatan silaturrahim antara kami amat kukuh tanpa dibayangi oleh rasa curiga yang boleh membunuh impian dan cita-cita kami untuk menaikkan imej Panitia Bahasa Melayu. Jambatan kerjasama yang menghubungkan hati suci kami tidak pernah rapuh biarpun beban yang ditanggung amat berat tetapi kami sama-sama memikulnya tanpa keluhan dan rintihan kesakitan. Saat duka kami menangis bersama. Saat gembira kami ketawa bersama. Seorang hilang semua merindu. Seorang pergi semua menunggu. Rapatnya kami bagai isi dengan kuku. Hari-hari yang kami lalui merupakan hari-hari yang indah kerana kerjasama berpasukan yang kami amalkan sudah sebati di nurani kami.

Bahasa Melayu merupakan subjek yang sentiasa mendapat perhatian di sekolah kami jika dibandingkan dengan subjek-subjek yang lain. Jika di sekolah lain, orang sibuk meningkatkan prestasi dalam subjek Matematik, Sains, Perakaunan, dan sebagainya, di sekolah kami subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris menjadi keutamaan. Pelajar-pelajar sekolah kami lemah dalam subjek ini. Di sekolah kami, pelajar paling lemah pun akan mendapat A+ dalam subjek Matematik tetapi tidak dalam subjek Bahasa Melayu. Mereka inilah yang perlu kami jaga bagai menatang minyak yang penuh. Kami tidak mahu guru subjek lain akan bersedih kerana mereka gagal subjek Bahasa Melayu. Pelajar-pelajar ini kami kumpulkan kepada 4 kelompok utama.

Kelompok 1 : Pelajar cemerlang (70 - 100 markah)
Kelompok 2 : Pelajar Sederhana (50 - 69 markah)
Kelompok 3 : Pelajar lemah (25 - 49 markah)
Kelompok 4 : Pelajar potensi gagal (0 - 24 markah)

Pelajar yang berada dalam kelompok 4 ini kami akan pastikan bilangan mereka tidak akan melebihi 15 orang untuk memastikan peratusan sekolah tidak jatuh daripada 90% dalam peperiksaan awam. Pelajar dalam kelompok 1 pula akan kami bantu untuk mendapatkan Gred A dan A+. Kelompok 2 dan 3 tidak pernah kami anaktirikan, mereka sentiasa diberikan galakkan untuk melonjak masuk ke kelompok 1. Semakin banyak pelajar dalam kelompok 1 semakin lebarlah senyuman kami. Senyuman yang tidak kami tontonkan kepada umum. Kami hanya akan tersenyum sebaik sahaja keputusan peperiksaan diumumkan. 

TUHAN TIDAK AKAN BIARKAN KAMI MENANGIS

Akan tetapi, apabila keputusan peperiksaan awam diumumkan Panitia Bahasa Melayu SMK Sacred Heart tidak pernah menghampakan. Hasil usaha yang padu dan jitu yang kami jalinkan tanpa mengira pangkat dan kedudukan sentiasa membuahkan hasil yang membanggakan. Akan tetapi, segala yang indah hanyalah sementara. Kini, seorang demi seorang kami pergi meninggalkan sekolah itu untuk memulakan hidup baru di sekolah lain. Sesekali teringat, ingin rasanya kaki melangkah masuk semula tetapi apakan daya segala percaturan ini sudah ditentukan oleh-Nya. Hanya doa-doa sahaja yang mampu dikirimkan kepada rakan-rakan yang masih tinggal untuk teruskan perjuangan. Saya percaya, asas fundamental yang terbina sudah terlalu kukuh. Siapa-siapa pun yang tinggal dan siapa-siapa pun yang melangkah pergi Panita Bahasa Melayu SMK Sacred Heart tetap unggul di persada jaya. Jika jatuh, jatuhnya tidaklah di bawah sekali. Jika luka, lukanya tidaklah sampai bernanah. Jika tersadung kaki, tidaklah sampai mencederakan diri sendiri. Mereka sudah lali dengan pelbagai ujian demi ujian yang didepani.

KETUA PANITIA BAHASA MELAYU

Sepanjang berkhidmat di SMK Sacred Heart saya pernah memegang jawatan ini selama beberapa tahun. Saya mengambil alih jawatan ini daripada seorang guru yang amat rajin dan komited iaitu Cikgu Nurul Huda Binti Abdul Wahid. Sekarang beliau mengajar Bahasa Melayu Tingkatan Enam di Negeri Sembilan. Beliau banyak memainkan peranan menyatukan kami. Senyuman manis beliau sentiasa menceriakan hari-hari kami yang indah. Terima kasih Cikgu Nurul Huda!

Walaupun saya merupakan ketua panitia, rakan-rakan guru Bahasa Melayu sentiasa memberikan sokongan dan tunjuk ajar tentang banyak perkara. Saya masih ingat bagaimana kami bersusah payah melatih pelajar dalam pelbagai aktiviti sokongan kokurikulum untuk menaikkan imej Panita Bahasa Melayu. Saya sendiri memegang tanggungjawab sebagai guru yang melatih pelajar dalam Pertandingan Pidato Piala Diraja. Saya latih seorang pelajar pintar bernama Chia Wei Lung, yang merupakan kacukan Cina dan Iban untuk berpidato. Setiap hari saya luangkan masa 1 hingga 2 jam untuk mengajar dia cara-cara menyampaikan pidato dengan betul dan berkesan. Saya habiskan masa berhari-hari untuk membina teks pidato menggunakan bahasa yang indah-indah dan bombastik. Hasilnya, Chia Wei Lung berjaya menjuarai pertandingan Pidato Piala Diraja sepanjang dua tahun berturut-turut di Bahagian Sibu dan negeri Sarawak. Saya sendiri pula diberikan penghargaan dalam Hari Ucapan untuk menerima anugerah Guru Paling Aktif Kokurikulum. Kini, Chia Wei Lung telah menjadi seorang guru dan saya berdoa agar dia jadi seorang guru yang baik dan berwawasan tinggi.


SMK Sacred Heart pernah menggegarkan Daerah Sibu sebagai sebuah sekolah lelaki yang sentiasa beraksi di pentas akhir Pesta Pantun Sekolah Menengah di Bahagian Sibu. Kejayaan ini disebabkan komitmen tinggi Cikgu Zamri bin Zainal yang berasal dari negeri Sembilan. Sikap rajin beliau amat saya kagumi. Beliau tidak pernah jemu melatih pelajar-pelajar beliau dalam berpantun. Sokongan padu daripada pihak sekolah menjadikan kami bertambah bersemangat untuk sama-sama melatih pelajar dalam pertandingan Pesta Pantun. Walau bagaimanapun, pada tahun 2014, Cikgu Zamri telah meninggalkan kami untuk menjawat jawatan baharu sebagai SISC + di Miri sehingga kini. Pemergian beliau ke Miri kami iringi dengan tangisan.

Sebelum saya, Bidang Bahasa diterajui oleh, Cikgu Freddie Anak Benang. Beliau banyak membantu kami dalam mendisiplinkan pelajar-pelajar agar berminat belajar subjek Bahasa Melayu. Cikgu Freddie merupakan seorang guru disiplin yang amat komited dan dihormati oleh semua pelajar. Jadi, kami meletakkan beliau mengajar subjek Bahasa Melayu di kelas-kelas yang agak mencabar kerana pelajar-pelajar amat takut dengan beliau. Kebanyakan pelajar-pelajar nakal amat menghormati beliau dan sebab itulah peratusan lulus subjek Bahasa Melayu sekolah kami dalam SPM amat baik disebabkan beliau. Saya masih ingat, semasa mesyuarat Panitia Bahasa Melayu, apabila kami umumkan hanya 5 orang sahaja pelajar boleh gagal di kelas beliau, jarang sangat kedengaran runggutan tetapi suara keyakinan yang beliau lontarkan menjadikan kami semakin bersemangat untuk bekerja. Pada tahun 2014, Cikgu Freddie pun pergi meninggalkan kami untuk menjawat jawatan SISC+ di Bintulu. Kami bagaikan patah sayap perjuangan. Panitia Bahasa Melayu bagaikan berkabung seketika. Kini, Cikgu Freddie menjadi Penyelia Petang di SMK Bintulu. Sekolah besar yang ramai pelajar seperti SMK Sibu Jaya. Sesekali kami berjumpa semasa cuti sekolah, ingatan terhadap rakan-rakan yang masih di SMK Sacred Heart sentiasa meniti di bibir kami.

"Sebelum pemergian saya, kami telah kehilangan seorang guru Bahasa Melayu yang saya gelar sebagai "Perempuan Iban Terakhir", Puan Susan Anak Bala yang berpindah ke SMK Bandar Sibu. Beliau merupakan guru yang amat kami sayangi kerana sifat keibuan dan kelembutannya yang menawan hati. Pelajar-pelajar amat menyayangi beliau"

Kami juga cemerlang dalam Pertandingan Bahasa Ala Parlimen. Kumpulan ini diterajui oleh Guru Cemerlang Bahasa Melayu, Puan Norleza Hossen dan Puan Lai Ai Ngiik bersama-sama Cikgu Kong Mee Ling dan Puan Susan Anak Bala. Kami beraksi di pentas akhir selama beberapa kali dalam Pertandingan Bahasa Ala Parlimen. Kerjasama kami amat baik. Kesibukan yang kami lalui tidak pernah merenggangkan hubungan kami malah kami menjadi semakin rapat seperti adik beradik. Kami tidak pernah cemburu dengan kejayaan sesama sendiri. Yang lama sentiasa membimbing yang baharu. Yang baharu pula tidak pernah jemu belajar dan belajar untuk menjadi guru Bahasa Melayu yang baik. Dalam panitia kami terdapat beberapa orang guru cemerlang Bahasa Melayu iaitu, Cikgu Freddie Anak Benang, Puan Norleza Hossen, Puan Lai Ai Ngiik, dan saya sendiri. Semua ini terhasil disebabkan komitmen jitu dan sokongan padu daripada semua ahli panitia dan pihak sekolah. Saya masih ingat, permohonan pertama saya menjadi guru cemerlang pada tahun 2010, semua guru Panitia Bahasa Melayu menghulurkan bantuan bagi memastikan saya berjaya. Kemudian, pada tahun 2012, saya sekali lagi memohon Guru Cemerlang Gred DG48, sokongan mereka tidak pernah menghampakan. Saya amat terharu mempunyai rakan-rakan sekerja seperti mereka.


“Semasa SMK Sacred Heart diumumkan sebagai sekolah terbaik dalam STPM 2016 kategori sekolah Bandar, saya amat gembira walaupun saya sudah tidak berada bersama-sama mereka kerana aura perjuangan bersama mereka masih kukuh di sanubari saya sehingga ke hari ini”

KETUA BIDANG BAHASA

Orang selalu keliru antara saya, Cikgu Freddie dan Cikgu Frankie. Kami bertiga merupakan kawan baik dan sentiasa bersama-sama di mana-mana sahaja. Orang selalu tersilap memanggil nama kami. Apabila mengenangkan hal ini, saya tersenyum sendirian. Kini, mereka tidak akan silap lagi. Yang tinggal di situ hanya Cikgu Frankie. Saya dan Cikgu Freddie sudah mengucapkan "hai-hai, bey-bey uolss"

Selepas Cikgu Freddie meletakkan jawatan daripada Ketua Bidang Bahasa pada tahun 2009 kerana menjawat jawatan Guru Cemerlang tanggungjawab itu diberikan kepada saya. Peranan saya sebagai Ketua Panitia Bahasa Melayu pula diambil alih oleh Puan Norleza, Puan Susan Anak Bala dan Cik Wong Leh Ping. Kami tetap bekerja dalam suasana yang amat harmoni. Saya masih ingat pada tahun 2012, keputusan PMR Bahasa Melayu sekolah kami mencatat keputusan 98% sehingga menjadi perbualan di seluruh negeri. Kami juga mencatat peratusan yang tidak pernah kurang daripada 90% dalam SPM. Dalam peperiksaan STPM, tidak perlu saya ceritakan kerana STPM merupakan kebitaraan sekolah kami, dan keputusan subjek Bahasa Melayu memang yang terbaik. Tahun-tahun berikutnya kami sentiasa fokus kepada prestasi akademik pelajar. Kami tidak pernah jemu mengadakan kelas tambahan dan Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) untuk guru-guru bahasa Melayu. Saya sendiri sentiasa berkongsi strategi pengajaran bahasa Melayu yang terbaik dengan rakan-rakan pada setiap hari Sabtu.Kami saling membimbing antara satu sama lain. Sedikitpun kami tiada perasaan iri terhadap salah seorang antara kami yang berjaya. Bagi kami, sebuah keluarga yang bahagia memerlukan insan yang berfikiran terbuka. Terbuka kepada kritikan dan teguran membina daripada rakan sejawat.

"Saya akui bahawa saya bukan merupakan seorang Ketua Panitia dan Ketua Bidang yang baik buat anda semua tetapi saya dengan jujur mengakui bahawa saya amat bertuah kerana dapat bekerjasama dengan anda semua. Anda semua mungkin boleh mencari sejuta manusia yang hina seperti saya tetapi saya akui untuk menjumpai guru yang komited dan berwawasan seperti anda semua, amat mustahil bagi saya kerana guru seperti guru-guru Bahasa Melayu SMK Sacred Heart hanya satu dalam sejuta"

INOVASI, PENYELIDIKAN DAN KAJIAN TINDAKAN

Semangat kerja berpasukan yang kami bina dalam Panitia Bahasa Melayu menjadi lebih kuat apabila kami sentiasa menghantar penyertaan dalam Pertandingan Anugerah Guru Inovatif semasa perayaan hari guru. Kami memenangi pertandingan tersebut selama beberapa kali. Yang uniknya, kami jarang menghantar penyertaan secara individu. Kami hantar secara berkumpulan kerana kami mahu naikkan imej Panitia Bahasa Melayu sekolah kami. Begitu juga dalam kajian tindakan dan penyelidikan, kami lakukannya secara berkumpulan dengan berfokuskan kepada teknik-teknik mengajar subjek Bahasa Melayu yang kami implementasikan sendiri di sekolah kami. Apabila membuat pembentangan kami naik pentas dan melakukannya bersama-sama. Semasa mengambil hadiah memenangi pertandingan inovasi kami naik ke pentas bersama-sama. Waktu itu amat indah dan manis bagi kami. Setiap waktu yang berlalu kami nikmati bersama-sama tanpa rasa jemu. Duduk di kantin bersama-sama, sambil menikmati hidangan sarapan pagi kami berbincang tentang TOV, ETR, CGPA dan sebagainya yang berkaitan dengan tugas-tugas kami. Tugas yang berat menjadi ringan apabila kami bahagikan secara sama rata. Anda percaya atau tidak, guru Bahasa Melayu di sekolah kami harus tahu mengajar semua tingkatan, dari tingkatan peralihan hingga ke tingkatan enam! Kenapa? Tepuk dada tanya selera. Semakin banyak yang kita tahu, semakin banyak yang boleh kita sumbangkan, semakin banyak yang boleh kita bantu. Itulah kerjasama tulen dalam sesebuah panitia.

SESAYUP MATA MEMANDANG

Khidmat terakhir saya di SMK Sacred Heart sebagai Guru Bahasa Melayu Tingkatan Enam sentiasa terpahat kukuh di takhta ingatan. Buat tiga orang rakan yang masih tinggal di sana, Cikgu Franky Anak Dana, Cikgu Ting Tiu Sing, dan Cikgu Tiong Tuang Ching, yang terbaik itu akan terus mengiringi perjuangan anda bertiga. Tiada yang mustahil. Hilang satu kaki bukan bermaknanya akan cacat seumur hidup. Kita masih boleh melangkah dengan lebih laju daripada mereka yang memiliki dua kaki. Ingatlah cerita kura-kura dengan arnab.  Apabila duduk bersendirian, saya selalu teringatkan masa-masa indah sewaktu kita bersama. Sesekali terlintas sesal di minda kerana tergamak memutuskan ikatan silaturrahim di dunia nyata dengan anda semua yang masih setia kekal di sana, tetapi saya sedar tiada yang akan kekal dalam hidup ini. Hidup harus saya teruskan dengan harapan baharu, tugas baharu, jawatan baharu, dan cabaran baharu di sekolah baharu.


Saya yakin, Tuhan sentiasa merahmati perjalanan hidup saya dan anda semua. Jauh di mata, bukan bermakna kita tidak boleh bekerjasama. Jika diperlu, saya masih sudi membantu kerana terciptanya diri saya merupakan hasil daripada pengalaman yang dikutip semasa 19 tahun lima bulan berada di SMK Sacred Heart. Suatu jangka masa yang bukan singkat bagi seorang guru yang serba kekurangan dan sentiasa belajar dan akan terus belajar seperti saya. Terima kasih atas sokongan. Terima kasih atas kepercayaan. Terima kasih atas segala-galanya. Semuanya tidak mampu saya balas. Sesayup mata memandang, hati saya masih lagi sayang. Saya tidak pernah menyesal menjadi sebahagian daripada ahli keluarga Panitia Bahasa Melayu SMK Sacred Heart. Semoga Allah terus merahmati usaha murni kalian yang masih setia menabur bakti di alma meter tersohor itu. Teruskan “Berdoa dan Berusaha”. Tahniah, tahniah, tahniah!


Di mana pun badan tersadai, nama SMK Sacred Heart tetap melekat di selaput halus minda bestari. Saya bina kerjaya sebagai guru bahasa Melayu di sekolah itu sehingga diberikan kepercayaan oleh pelbagai pihak untuk terlibat dalam beberapa perkara penting di peringkat kebangsaan. Sejarah saya bermula dari sekolah itu. Saya bina impian dengan bertatih sampai luka akibat tersungkur, belum sempat membasahi pipi, air mata kering sendiri, semuanya berlaku di sekolah itu. Tempoh 19 tahun 5 bulan di situ mengajar saya tentang banyak perkara yang akan terpahat di ingatan untuk selama-lamanya. SMK Sacred Heart, 
Syurga yang kurindukan!


Catatan Pendidik Bangsa
Cikgu Zulkarnain Farihin
SMK Sibu Jaya
Sibu Sarawak