JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI29 November 2010

ISU KESIHATAN : ORGAN MANGSA KEMALANGAN JALAN RAYA WAJAR DIDERMAKAN


Jawatankuasa Bertindak Kesedaran Awam Pendermaan Organ mencadangkan pendekatan organ mereka yang maut dalam kemalangan jalan raya didermakan bagi membantu pesakit yang memerlukan pemindahan organ. Pengerusinya, Tan Sri Lee Lam Thye (gambar) berkata, cadangan tersebut dilihat munasabah kerana angka kemalangan maut di seluruh negara adalah tinggi iaitu antara 6,000 hingga 7,000 orang setahun. 

Beliau berkata, ia mungkin dapat dilaksanakan dengan menempatkan kaunselor untuk berunding dengan waris mangsa bagi mendapatkan kebenaran. Ia dapat dilihat dalam beberapa kes di mana ibu bapa mangsa kemalangan memberikan kebenaran organ anaknya untuk didermakan bagi membantu orang lain selepas didekati dan diberikan penerangan oleh pihak berkaitan termasuk hospital dan kaunselor.

Tindakan itu perlu kerana pesakit yang memerlukan pemindahan organ sangat tinggi iaitu bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang sahaja dianggarkan mencecah 11,000 orang. Lam Thye berkata, ketika ini, hanya 147,831 penduduk Malaysia menjadi pengikrar menderma organ sejak kempen kesedaran menderma organ dilaksanakan pada 1997. Jumlah pengikrar ini amat kecil berbanding kira-kira 28 juta penduduk Malaysia iaitu hanya 0.52 peratus. Daripada jumlah pengikrar itu, seramai 80,028 adalah wanita dan 66,916 lelaki.

Beliau memberitahu, pihaknya juga akan mencari pelbagai pendekatan bagi meningkatkan kesedaran dan menggalakkan orang ramai menjadi pengikrar penderma organ. Fokus utama adalah kepada golongan berusia antara 21 hingga 40 tahun. Mungkin kita akan mengadakan kempen kesedaran di institusi pengajian tinggi pada tahun depan. Dalam pada itu, Lela berkata, sejumlah kaunselor telah pun ditempatkan di unit rawatan rapi dan beberapa bahagian lain di hospital-hospital. Mungkin selepas ini, para kaunselor akan ditempatkan di hospital-hospital universiti untuk memberikan perkhidmatan rundingan berkenaan.