JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI06 Ogos 2012

ISU GLOBAL : CARA NEGARA CHINA CIPTA ATLET


China memiliki 3,000 sekolah sukan 
untuk kanak-kanak seawal 
usia enam tahun.


Perenang muda China, Ye Shiwen, 16, yang memecahkan rekod dunia dalam acara 400 meter (m) rampaian individu wanita pada Sukan Olimpik London 2012 mula berenang selepas gurunya melihat dia mempunyai saiz tangan dan kaki yang lebih besar berbanding kanak-kanak seusianya. Dia menjadi sensasi apabila memenangi pingat emas dalam gaya dramatik dengan catatan masanya pada 100m terakhir lebih pantas berbanding juara acara 400m rampaian individu lelaki, Ryan Lochte dari Amerika Syarikat. Shiwen, yang menyertai sukan renang pada tahun 2003, melepasi jangkaan China untuk mengekalkan kejuaraan dalam acara itu. Sebelum bermulanya Sukan Olimpik London 2012, dia pernah menjadi model untuk bulan renang di negara itu selepas juara dunia, Li Zhesi diuji positif dadah dan diharamkan bertanding.

Akhbar People's Daily turut memuji populariti gadis yang berasal dari Wilayah Zhejiang itu yang naik mencanak seperti roket. Selepas menyertai pasukan Zhejiang pada tahun 2007, dan pasukan kebangsaan pada tahun 2008, Shiwen telah meraih beberapa kemenangan."Program latihan saya adalah mencabar tetapi diatur secara saintifik. Saya tidak perlu menghabiskan masa selama berjam-jam di dalam kolam renang setiap hari. Ia juga tidak terlalu mendesak saya," katanya. Dia yang mendapat latihan di Australia dengan dilatih oleh dua jurulatih terkenal, Ken Wood dan Cotterell Denis pernah memenangi medley individu dalam acara 200m dan 400m pada Sukan Asia 2010 di Guangzhou dan 200m medley individu pada Kejohanan Dunia 2011 di Shanghai. Keluar daripada kolam renang, dia juga seperti remaja lain yang gemar membaca novel detektif dan memenuhi masa lapang dengan menonton televisyen.

Jurulatihnya, Wood, yang mengendalikan sebuah akademi renang di Brisbane, Autralia, tempat yang banyak melahirkan perenang handalan China, memberitahu, salah satu faktor yang menyumbang kepada kelajuan Shiwen dalam 50m terakhir berenang ialah faktor nisbah tenaga kepada berat tubuh selain rejim latihan serius yang perlu dijalani oleh remaja di China. Sementara itu, Pengarah Sukan di Universiti Bedfordshire dan ahli Persatuan Olimpik British, Prof. John Brewer berkata, pada usia remaja, tubuh sangat aktif mengeluarkan hormon yang merangsang perkembangan otot yang sangat berguna dalam sukan kerana ia membantu meningkatkan tenaga dan daya tahan seseorang atlet. "Dalam masa yang singkat, badan boleh mengalami perubahan secara besar-besaran. "Semasa tempoh ini atlet muda kadang-kadang tertekan, tetapi akhirnya ia dapat menyebabkan tubuh mencapai prestasi yang lebih tinggi," ujarnya.

Brewer juga percaya ada sesuatu tentang sifat renang yang menjadikan ia lebih mudah bagi atlet muda mempamerkan aksi cemerlang. "Ia adalah mengenai kuasa dan daya tahan, yang bermaksud perenang muda dapat berlatih dengan lebih kuat," tambah Brewer. Seorang pakar dalam bidang kesihatan dan senaman di Universiti Exeter, Britain, Prof. Craig Williams yang telah bekerja dengan atlet remaja turut bersetuju dengan pendapat Brewer. "Peningkatan dalam prestasi juga berkaitan dengan ketahanan mental dan fizikal. Jelas sekali perubahan dalam badan bukan sahaja dari segi kekuatan dan daya tahan, bahkan aspek psikologi juga penting. "Anda dapat mengendalikan tekanan dan tahu bagaimana untuk melakukannya. Itu boleh membawa perbezaan yang besar," katanya sambil memberitahu, prestasi Shiwen boleh dijelaskan oleh sesuatu yang lebih asas dahulu.Saiz populasi negara China turut memainkan peranan. China mempunyai bakat yang ramai untuk dipilih. Jadi kita tidak boleh terlalu terkejut apabila ada seseorang individu dengan bakat yang luar biasa muncul," jelas Craig.


Di China, perenang, ahli gimnastik, peninju, pemain badminton dan atlet lain dilatih melalui satu program yang direka kerajaan khusus untuk mendapatkan pingat emas dalam Sukan Olimpik. Sememangnya China ingin menjadi nombor satu dalam banyak bidang termasuk sukan. Sejak empat dekad lalu, kanak-kanak seawal usia enam tahun diuji dari segi saiz, kecergasan dan kemahiran sebagai sebahagian daripada program strategi pengenalan bakat negara. Dengan jumlah penduduk sebanyak 1.3 bilion untuk disaring, lebih daripada 400,000 orang dipilih dan dihantar ke 3,000 sekolah sukan atau kem latihan. Di situ, mereka tertakluk kepada latihan harian yang tegas dan diet yang ketat. Kanak-kanak itu dipisahkan daripada keluarga selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan, dengan satu tujuan sahaja iaitu untuk memenangi pingat emas.

Bekas Ketua Prestasi Sukan, Jawatankuasa Olimpik Amerika Syarikat, Steve Roush, telah melawat China lebih daripada 20 kali pada misi untuk mencari fakta seperti yang didakwa. Menurutnya, China mempunyai bakat muda yang mahir dan sentiasa ada orang lain yang akan memberikan semangat untuk mereka mencapai apa yang diingini. "Anda hanya perlu menjadi lebih baik atau keluar daripada jalan yang anda pilih," katanya. Rejim latihan China yang ketat dan disifatkan sebagai kejam sering disebarkan di internet. Antaranya termasuk gambar seorang kanak-kanak yang menjalani latihan gimnastik menangis kerana terpaksa mengharungi penyeksaan dalam melakukan senaman regangan. Mereka juga berlatih ketahanan tangan selama 30 minit pada satu masa bagi memperbaiki keseimbangan dan kekuatan badan.

Semua sekolah itu dihias bendera besar China sebagai peringatan bahawa murid-murid adalah harta negara dan simbol yang mengandungi satu perkataan iaitu emas bagi mengukuhkan semangat cintakan negara. Menjelang Sukan Olimpik Beijing 2008, pemerhati asing diberi peluang melawat sekolah-sekolah sukan di China. Begitupun, sepanjang lawatan itu mereka tidak menyaksikan penderaan atau ugutan semasa latihan. Bagaimanapun, legenda Olimpik Britain, Matthew Pinsent, yang membuat dua lawatan ke China menjelang acara sukan itu berkata, dia perlu bersiap sedia dari segi emosi untuk melihat kekejaman rejim latihan yang ditemui semasa lawatan itu.

"Saya tidak mengamalkan rejim latihan yang kejam seperti cara jurulatih di sana berurusan dengan murid-murid. Saya berjaya bercakap dengan beberapa kanak-kanak yang berusia antara lima dan 11 tahun yang mengakui mereka dipukul oleh jurulatih.Selepas mendengar pengakuan itu, saya ada memanjangkan perkara ini kepada pihak berkaitan dan diberitahu bahawa perkara itu sebenarnya tidak terjadi kerana di China, latihan yang dijalani atlet muda mereka dikira sebagai sebahagian daripada proses mencipta kejayaan," jelas Pinsent.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Harian Kosmo
Tarikh : 06 Ogos 2012
Hari : Isnin

Rejim latihan sukan yang keras ke atas kanak-kanak China 
dilihat daripada persepsi negatif oleh masyarakat luar.

Pemain badminton China, Lin Dan yang digelar 'Super Dan' 
oleh peminat merupakan pemain badminton No. 1 dunia.

Latihan yang adakalanya disifatkan kejam sering 
dilalui kanak-kanak di China.

Seorang kanak-kanak menangis semasa 
sesi latihan gimnastik.

ISU GLOBAL : OIC PERLU PROAKTIF TANGANI KRISIS


Rencana ini ditulis oleh :
Ezaruddin Abd Rahman
Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)


Menggeleng kepala saya melihat pertempuran dan kepulan asap di sana sini di Syria dan menyaksikan negara Arab terus bergolak dalam YouTube. Negara Islam caca marba dengan pelbagai peristiwa seperti yang berlaku di Mesir, Afghanistan, Libya dan yang terbaru, penghapusan etnik Rohingya di Myanmar. Kejadian ini membuktikan pertubuhan Islam terbesar iaitu Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) terpaku dan diselimuti kesejukan daripada bersuara dan bertindak. Tugas menamatkan sengketa umat Islam di seluruh dunia seolah-olah membuktikan mereka masih retorik dan tidak berpadu dalam menghadapi cabaran umat Islam sedunia. OIC seolah-olah teratai layu di tasik madu kerana ketiadaan iltizam politik menghadapi pelbagai isu semasa umat Islam serta menanganai isu mendesak.
Kita terpaku apabila melihat keamanan Syria musnah. Kita juga menjadi penonton televisyen apabila etnik Rohingya dibunuh dan ditembak sesuka hati. Di mana OIC ketika umat Islam memerlukannya?

Selagi negara Islam gagal bertindak sebagai entiti yang kuat maka selamanya kita diperlekehkan Amerika Syarikat dan Israel. Sebenarnya perjuangan OIC sudah lama terbabas dan tidak diendahkan Barat, Iraq pernah diganyang Amerika kerana tiadanya sepakatan di kalangan mereka. Dunia Islam kehilangan arah. Mereka perlu menilai kembali peranan yang tidak bertaring. OIC bukan lagi singa perjuangan kepada negara Islam disebabkan banyak pemimpin Arab kini mengikut telunjuk Barat.  Lihat saja etnik Rohingya yang dibiarkan menyerahkan nasib kepada takdir. Pemimpin dunia Islam tidak bersuara kerana tidak mendatangkan kepentingan kepada mereka.

Selagi negara Arab bergantung pada dunia Barat, selagi itu OIC terus lemah. Pemimpin Arab begitu takut selepas Iraq jatuh ke tangan AS dalam masa singkat. Tiada siapa boleh menghalang jika AS berkeliaran di mana-mana negara Arab untuk menekan mereka. Israel berjaya secara tidak langsung dalam menyebarkan psikologi kepada negara Arab supaya mengalah dan membuatkan jiwa mereka tertanam slogan negara Arab tidak akan menang. AS dan Israel seolah-olah mempunyai pelan sangat besar kepada dunia Arab. Masalah umat Islam adalah kekurangan kesedaran memajukan kehebatan tamadun Islam kembali, kita tiada daya saing akibat ketinggalan dalam bidang sains dan teknologi. Jika berlaku konflik, kita tidak mempunyai kekuatan ketenteraan dan senjata yang hebat.

Selepas jatuhnya Empayar Uthmaniah, dunia Islam semakin lemah dan kehilangan penguasaan ekonomi, teknologi, ketenteraan dan kekurangan cendiakawan. Lihat saja kekuatan Kesatuan Eropah (EU) dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang rata-rata terdiri daripada kuasa besar bukan Islam kecuali Turki, membuktikan mereka bersedia menghadapi sebarang kemungkinan untuk terus mendepani Islam.  Negara Arab yang kaya dengan minyak perlu banyak menghasilkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan melahirkan saintis daripada berlumba-lumba membina bangunan tertinggi yang sekadar simbol kebanggaan semata-mata. Negara Arab harus membangunkan industri pertahanan supaya tidak bergantung pada Barat.

Tiba masa OIC berhenti daripada mengeluarkan resolusi, sebaliknya perlulah mempunyai iltizam politik yang kuat. OIC memerlukan koordinasi mantap untuk bertindak dengan cepat dalam banyak isu yang berlaku kepada umat Islam. OIC perlu membentuk penyatuan yang kuat, negara Arab perlu menolak kepentingan sendiri jika tidak mahu mereka diperkotak katikkan dan menjadi hamba kepada AS dan Israel. Kekuatan OIC akan menghapuskan penindasan terhadap umat Islam sedunia. Kita jangan lupa kita perlukan senapang, roket, pesawat pejuang yang hebat, kapal perang dan kereta kebal untuk mempertahakankan diri jika berdepan dengan konflik. Adakah lebih 1.5 bilion umat Islam di seluruh dunia tidak mampu menyekat penindasan dan penghinaan terhadap umat Islam?

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Berita Harian
Tarikh : 06 Ogos 2012
Hari : Isnin

ISU SUKAN : PESONA BINTANG BOLA SEPAK NEGARA


Rencana ini ditulis oleh :
Hafizahril Hamid


Sukan bola sepak adalah sukan nombor satu bukan sahaja di Malaysia tetapi di kebanyakan negara di dunia. Ia bukan sahaja menjadi pilihan kebanyakan anak muda yang mahu mencipta nama sebagai pemain terkenal malah mencipta fenomenanya yang tersendiri setiap kali sukan berkaitan bola sepak dianjurkan. Namun di sebalik keghairahan peminat sukan bolasepak tempatan tidak tidur malam menanti masa pasukan pilihan mereka bermain pada musim Euro 2012, hakikatnya sukan bola sepak di negara ini sama ada dari segi kualiti mahupun kemahiran masih jauh ketinggalan. Namun ini tidak bermakna kita tidak mempunyai pemain yang berbakat dan bersemangat tinggi cumanya masih banyak yang perlu dilakukan dalam membentuk mahupun menggilap bakat-bakat muda ini.

Persatuan-persatuan yang bertanggungjawab terhadap pembangunan bola sepak di negara ini perlu menerima hakikat satu langkah drastik perlu dilakukan apatah lagi dengan ranking terbaru Malaysia yang jatuh satu anak tangga berbanding sebelumnya. Malaysia turun ke kedudukan 154 dunia dalam ranking terbaru yang dikeluarkan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) baru-baru ini. Hakikatnya negara ini tidak pernah 'kering' daripada melahirkan pemain-pemain berbakat yang turut mencipta nama di kelab-kelab luar negara. Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa bakat-bakat bola sepak negara ini telah mula 'diimport' oleh negara luar sejak dari tahun 1970-an lagi.

Sejak itu beberapa pemain tempatan mula mencipta nama dan sekaligus memasyhurkan nama negara apabila terpilih mewakili kelab di luar negara. Walaupun kebanyakan kelab yang diwakili tidaklah segah dan sehebat kelab-kelab ternama seperti Liverpool, AC Milan, Chelsea, Real Madrid dan banyak lagi namun kehadiran mereka di kelab yang diwakili mencetuskan ilham dan pesona yang tersendiri. Ia sekaligus membuktikan bahawa Malaysia tidak kering bakat dalam sukan nombor satu di negara ini. Cumanya adalah diharapkan pembangunan sukan ini dapat dikembangkan seperti dilakukan oleh negara-negara Korea Selatan dan Jepun yang satu ketika dahulu jauh ketinggalan berbanding kita.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Tarikh : 06 Jun 2012
Hari : Rabu