JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI17 April 2011

MOTIVASI BERSAMA CIKGU ZUL : APABILA SUDAH TERPILIH

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Tahniah dan syabas diucapkan kepada Barisan Nasional (BN) yang berjaya memperoleh kemenangan dengan majoriti yang besar dalam Pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-10 pada 16 April 2011. Semoga dengan kemenangan ini, BN akan terus konsisten membangunkan negeri Sarawak dari segenap aspek seperti yang dijanjikan sewaktu kempen pilihan raya rancak berlangsung. Yang berhormat (YB) yang terpilih haruslah prihatin dengan kehendak dan masalah penduduk dari kawasan yang diwakili. Cikgu Zul sendiri merupakan anak jati dari Daerah Song, Bahagian Kapit yang jauh ketinggalan dari segi pembangunan jika dibandingkan dengan kawasan lain di Sarawak, apatah lagi jika dibandingkan dengan kawasan-kawasan di Semenanjung Malaysia. Jalan raya dari bandar Sibu ke Kapit, sampai ke detik ini masih lagi menjadi mimpi yang entah bila akan menjadi realiti. Perdana Menteri yang dikasihi telah pun melaungkan peruntukan sebanyak RM90 juta untuk menyiapkan projek tersebut. Oleh itu, pihak yang diamanahkan hendaklah menggunakan wang tersebut untuk menjadikan mimpi penduduk Bahagian Kapit menjadi realiti. Janganlah hampakan kami! Kami pilih BN kerana kami yakin BN mampu membawa pembangunan bukannya kerana kami tidak tahu memilih calon untuk mewakili kami.

Apabila sudah terpilih, kita hendaklah ada matlamat untuk memberikan yang terbaik kepada orang yang memilih kita kerana dalam jutaan penduduk di kawasan tersebut kitalah calon yang menjadi ayam tambatan untuk membawa kecemerlangan dan kegemilangan. Kita tidak boleh lupa akan asal usul dan rupa sebenar diri kita. Kita jangan menggunakan peluang untuk meraih untung untuk diri sendiri sehingga kita hanyut dengan kesenangan dan kemewahan yang dinikmati. Jika inilah yang berlaku bermakna kita telah menganiayai orang lain yang bergantung harap dan bersandar hajat kepada kita. Kita tidak boleh menggunakan peluang itu hanya untuk berucap berapi-api di majlis-majlis rasmi, selepas tamat majlis itu kawasan yang diwakili pi mai pi mai tang tu juga jadinya. Pembangunan tak bangun-bangun. Pemodenan tak moden-moden. Puncanya, bukan kerana penduduk setempat berat tulang, atau tidak berpendidikan tetapi kerana kita gagal membuka peluang dan menyediakan ruang untuk mereka bernafas atau menunjukkan bakat serta potensi diri.

Apabila sudah terpilih, kita hendaklah menjadi orang yang mudah didekati dan didampingi. Masalah orang menjadi masalah kita. Kesusahan orang, kesusahan kita jua. Kita tidak boleh merampas hak yang selayaknya mereka miliki. Kita tidak boleh menutup peluang yang sepatutnya kita nikmati. Kita haruslah menjauhi kroni dan korupsi. Apabila berjanji hendaklah ditepati. Jika yang memilih kita sebanyak 14 000 orang maka kesemuanya hendaklah ditolong dan dibantu. Jika dibantu seguni beras, biarpun setiap orang mendapat segenggam, pembahagiannya hendaklah sama rata, tanpa memilih warna. Itulah yang dikehendaki. Jangan sampai kita dituduh lupa daratan, menjadi insan yang disukai akhirnya menjadi yang dibenci, dimaki, dan dicaci. Semuanya kerana kita gagal menunai janji. Orang sandarkan harapan kita pula tidak tahan membawa beban kerana niat kita hanya untuk kepentingan diri dan kepuasan peribadi. 

Apabila sudah terpilih, kita harus ingat, hidup ini umpama roda, seketika kita di atas, pada ketika lain pula kita akan di bawah. Hari ini kita mampu riang dan tersenyum bangga dengan kejayaan kita, esok atau lusa belum tentu kita mampu senyum dan seriang itu lagi apabila semuanya ditarik bagi oleh mereka yang berhak. Hidup dalam dunia yang berpayungkan demokrasi memerlukan kita sentiasa berhati-hati kerana tiada yang kekal selama-lamanya di puncak kegemilangan. 

Ingatlah, pada mereka yang memilih dan jangan pula memilih-milih setelah dipilih nanti lain kali tidak terpilih.

Daripada
Cikgu Zul
17 April 2011

ISU RASUAH : KITA BOLEH TEWAS DENGAN TIGA "TA"

Mereka lebih pandai simpan wang rasuah. Ada yang membeli jam yang berharga RM250,000 hingga RM500,000. Ada yang membeli lukisan berharga berjuta ringgit kerana ia ada nilai di masa depan.DATUK Akhbar Satar bukan nama asing dalam dunia pencegahan rasuah. Beliau merupakan bekas Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (dulunya Badan Pencegah Rasuah) Perlis dan Negeri Sembilan. Akhbar juga pernah menjadi Pengarah Latihan di agensi tersebut, justeru bercakap mengenai rasuah dan kaedah membanteras jenayah itu dengan beliau sememangnya sarat dengan maklumat. Mengendalikan Akhbar & Associates di Plaza Damas Sri Hartamas Kuala Lumpur memberi ruang lebih luas kepada Akhbar untuk meninjau kaedah lebih canggih untuk menentukan tentang benar atau salah sesuatu maklumat yang diperoleh daripada seseorang. Salah satu kepakarannya adalah poligraf yang menurut Akhbar berupaya menawarkan sehingga 98 peratus ketepatan maklumat - tentunya sesuatu yang amat berguna kepada agensi penguatkuasaan seperti SPRM. Sebagai salah seorang ‘orang kuat’ yang pernah turun padang menyelesaikan kes-kes rasuah, Akhbar turut meluahkan keprihatinannya terhadap kes-kes rasuah yang ‘terlepas’ selepas dibicara di mahkamah. Kepada wartawan Mingguan Malaysia, NORAINI ABD. RAZAK dan HAFIZAHRIL HAMID, anak kelahiran Kelantan itu berbicara lanjut.

MINGGUAN: Datuk sudah lama dalam bidang poligraf forensik, setakat mana masyarakat menerimanya sebagai keperluan?

AKHBAR: Kalau kita lihat masyarakat di Amerika Syarikat (AS) percaya satu-satu perkara mesti berlandaskan saintifik. Jika mereka nak masuk Agensi Perisikan Antarabangsa (FBI), CIA atau pasukan polis, ujian poligraf akan dijalankan ke atas mereka. Ini kerana mereka percaya sesuatu perlu dilakukan secara terbaik. Ujian ini telah dilaksanakan di sana sejak 90 tahun lalu. Kita jangan terkejut Singapura adalah antara negara yang paling banyak menggunakan ujian ini berbanding jumlah penduduk. Ini berlaku kerana mereka mahu melindungi semua perkara penting dan rahsia daripada pengetahuan negara lain apatah lagi yang dianggap musuh. Ujian ini dilakukan untuk memastikan mereka yang memegang rahsia boleh dipercayai. Secara umumnya manusia akan tewas terhadap tiga “ta” iaitu wanita, harta dan takhta. Semua ini boleh dicari dan diberi.

Manusia juga mempunyai social bond yang mana kita tidak tahu bila masa ia boleh bertukar. Sebagai contoh, saya adalah seorang yang menentang rasuah, bercakap tentang integriti dan sebagainya. Tetapi esok lusa kita tidak tahu bila kita tiba-tiba bertukar dan mengambil rasuah. Contohnya, sebelum ini saya tidak ambil rasuah tetapi tiba-tiba ada orang tawar RM20 juta, mungkin terfikir juga saya nak ambil. Saya lihat pula budaya di situ ramai yang ambil rasuah, jadi saya terfikir jika saya tak ambil orang lain yang terima. Saya hanya ambil 20 peratus saja, tapi bos 20 peratus. Sistem di sini adalah sistem yang korup jadi kenapa saya perlu risau. Ini adalah proses rasionalisation di mana kita menjadikan perkara yang salah sebagai betul mengikut pertimbangan dan keadaan sekeliling.

Satu lagi contoh ada kes di Melaka seorang lelaki berumur 70 dan di Kelantan berumur sekitar 80-an yang ditangkap kerana merogol cucunya. Ini yang dikatakan sebagai social bond. Jika kita lihat sejarah mereka dari umur muda hingga 80 tidak ada masalah. Tapi tiba-tiba hari itu ia berlaku hanya dalam tempoh split second. Itu yang berlaku kepada manusia. Perkara itu berlaku mungkin mereka ini tiba-tiba bernafsu melihat kain cucunya terselak. Pelbagai faktor mempengaruhi tetapi kealpaan ini hanya berlaku dalam tempoh sekelip mata dan akhirnya memusnahkan masa depan dan diri sendiri. Namun apa yang saya mahu tekankan adalah dalam soal ini kita tidak tahu apa akan berlaku kepada kita dan sesuatu yang buruk boleh berlaku dalam sekelip mata.

Bagaimana dengan soal ketahanan diri untuk mengelak terlibat dalam rasuah?

AKHBAR: Kita perlu lihat bagaimana bentuk ketahanan diri yang ada pada diri kita. Ada juga orang yang pandai agama tetapi kemudian terlibat dalam perkara yang merosakkan diri. Bagi saya sebagai ahli kriminologi, kenapa seseorang itu terlibat dalam perlakuan jahat adalah atas dua faktor. Pertama faktor genetik dan kedua persekitaran. Tetapi dalam soal menipu ia berbeza kerana seni menipu adalah sesuatu yang dipelajari. Kadang-kadang kita tidak sedar ada anak-anak yang belajar menipu daripada ibu bapa atau ahli keluarga sendiri. Tapi jika kita ajar anak-anak kita jangan mengambil barang orang sejak kecil maka ia akan mengingatkan mereka barang yang mereka ambil itu adalah barang curi hinggalah dewasa. Namun dalam melakukan jenayah seperti rasuah kita perlu faham bahawa ia adalah satu perlakuan yang dipelajari dan bukan soal diwarisi.

Kenapa jenayah rasuah dan kolar putih semakin menjadi-jadi?

AKHBAR: Siasatan kes rasuah adalah satu proses yang rumit. Ini kerana kes rasuah kebiasaannya win win situation. Jarang orang yang dapat kontrak melalui rasuah akan melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana kedua-dua pihak mendapat keuntungan. Untuk membuktikan kes rasuah juga rumit. Pesalah rasuah semakin pandai mencari jalan yang lebih licik untuk melakukan rasuah. Mereka lebih pandai simpan wang rasuah. Ada yang membeli jam yang berharga RM250,000 hingga RM500,000. Ada yang membeli lukisan berharga berjuta ringgit kerana ia ada nilai di masa depan. Ada yang membeli karpet yang bernilai ratusan ribu dan ada yang menyimpan di luar negara. Terdapat juga yang mengunakan money changer dengan menghantar wang pengubahan haram ke luar negara. Teknik ini adalah untuk mengelak dari diketahui oleh pihak penguat kuasa atau Bank Negara.

Pelaku rasuah akan memikir cara terkini untuk menyimpan wang rasuah supaya tidak dapat di kesan. Oleh itu pegawai SPRM perlu memikir two steps ahead. Di AS ada pihak tertentu yang mahukan jenayah kolar putih atau elit termasuklah rasuah tidak dikategorikan sebagai jenayah. Bagi mereka perkara ini adalah satu masalah sosial. Ini adalah satu bentuk tindakan yang berbahaya kepada negara. Mereka yang terlibat atau melakukan kegiatan rasuah, selalunya akan terlepas daripada hukuman kerana mereka mempunyai wang untuk menggunakan peguam yang terbaik dan terkenal. Selalunya peguam-peguam ini mempunyai peratusan kemenangan yang amat tinggi. Secara psikologi, peguam yang terkenal selalunya dikaitkan battle already won, berdasarkan kepada pandangan ahli kriminologi dalam Behavior of Law, yang mengatakan bahawa law varies according to rank.

Bagaimana Datuk melihat kempen dan kesedaran yang dilakukan untuk menyedarkan bahaya rasuah, adakah mencukupi?

AKHBAR: Saya rasa masih belum mencukupi. Kita perlu faham dalam mengajar kanak-kanak dahulu dan sekarang adalah berbeza. Kalau 20 tahun lepas saya main wayang kulit untuk memberi kesedaran bahaya rasuah, kini pasti teknik seperti ini tidak lagi sesuai. Kini dengan teknologi yang semakin canggih kita kena lebih kehadapan dalam memberi kesedaran kepada masyarakat. Masalahnya sekarang kita hanya tertumpu kepada kempen ad hoc. Pada awalnya kempen di sana sini tentang rasuah tapi bila kempen tamat tidak ada lagi perancangan untuk meneruskan kesinambungan kempen. Pada saya masyarakat sekarang terutama kanak-kanak perlu dididik dengan cara psikologi, tidak boleh lagi terlalu didesak dan dimarahi. Jika seseorang itu penjenayah tegar sekali pun kita boleh cari di mana kelemahannya jika kita pandai dan sabar.

Apa sebenarnya cabaran dalam menjalankan soal siasat dalam kes rasuah?

AKHBAR: Bagi saya apa yang penting pegawai yang menjalankan soal siasat, kita kena faham dan tahu apa yang kita lakukan. Psikologi juga sangat penting dalam melakukan soal siasat kerana ia akan memudahkan lagi kerja siasatan. Dalam soal ini SPRM memerlukan pegawai terlatih, pegawai yang mahir dalam ilmu psikologi dan pegawai yang berpengetahuan. Dalam sesuatu kes sebelum mengadakan soalsiasat perlu ditubuhkan satu pasukan soal siasat. Pegawai yang terlibat mesti sangat terlatih dan menjalankan soal siasat secara lebih profesional. Mereka ini juga perlu hadir kursus-kursus soal siasat di luar negara. Selain itu teknik poligraf perlu digunakan untuk mendapatkan maklumat secara profesional. Bilik interogasi yang moden serta dilengkapi peralatan seperti CCTV dan one way mirror. Semua ini dapat mengelak saksi membuat sebarang tohmahan. Pegawai penyiasat juga boleh dipantau supaya tidak menyalahguna kuasa atau menggunakan kekerasan.

Berkesan dan tepatkah poligraf?

AKHBAR: Saya telah nyatakan tadi alat ini paling banyak digunakan di Singapura (terbanyak di dunia berdasarkan kepadatan penduduk). Kedua adalah AS dan ketiga Israel. Pasukan Polis di Arab Saudi pun pakai alat poligraf. Agensi Pencegahan Rasuah Singapura (CPIB) pun guna poligraf dan berjaya selesaikan banyak kes secara cepat dan profesional. Ujian poligraf adalah alat terbaik untuk mengesan pembohongan dan ia 98 peratus tepat. Alat ini dapat percepatkan penyelesaian kes serta dapat membebaskan orang yang tidak bersalah. Kebiasaannya tanpa poligraf, jika seseorang ditahan atau disyaki, mereka akan buka fail siasatan. Siasatan selalunya mengambil masa mungkin enam bulan dan mungkin enam tahun. Masa depan mereka ini akan gelap. Mereka tak dapat naik pangkat, tak dapat terima anugerah dan dilabel sebagai jahat. Tapi dengan ujian poligraf ia dapat menyelamatkan orang yang tak terlibat dengan cepat dan adil.

Bagaimana dengan peranan perisikan?

AKHBAR: Bagi pegawai perisik, mereka perlu menjadi seorang yang kreatif, tabah dan penyabar. Mereka ini perlu dilatih untuk mendapatkan maklumat atau sumber-sumber di jabatan yang strategik. Dengan maklumat kelas A yang diperoleh dari perisikan, barulah ia digunakan untuk melakukan siasatan terbuka supaya tidak berlaku kesilapan atau tersasar sasaran. Seorang pegawai perisikan tidak boleh didedah dan tidak menjalankan siasatan terbuka. Pegawai perisik hanya jalankan tugas risik sahaja dan siasatan dijalankan oleh bahagian siasatan. Namun paling penting pegawai penyiasat perlu berilmu dan sentiasa menambahkan ilmu. Mereka juga perlu celik teknologi maklumat serta pandai mencari maklumat dalam Internet. Mereka ini juga perlu menguasai bahasa Inggeris kerana banyak buku penyiasatan dan soal siasat adalah dalam bahasa Inggeris. Mereka ini juga perlu dihantar menghadiri kursus-kursus di peringkat antarabangsa sebagai pendedahan dan pengalaman. Di Malaysia poligraf memang digunakan antaranya oleh SPRM, Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia. Mungkin SPRM boleh melantik lebih ramai pemeriksa poligraf bertauliah supaya proses temu dapat dijalankan dengan profesional setanding FBI dan CPIB.

Bagaimana dengan kredibiliti menang dan kalah dalam kes-kes rasuah?

AKHBAR: Peranan Pegawai Penyiasat (IO) perlu khusus dalam merancang dan menjalankan siasatan secara terperinci serta mendapatkan maklumat dan bukti seberapa banyak yang boleh agar loophole yang ada boleh ditampung sebelum ia dibolosi. Bagi peranan Pegawai Pendakwa juga penting. Mereka mesti ada pengalaman dan bekerjasama dengan IO dalam menangani sesuatu kes. Hakim juga patut memberi hukuman setimpal dengan pelaku dan pesalah rasuah. Nampak gayanya kini sudah semakin banyak perubahan.

Pegawai SPRM juga mesti menjadi white than whiter, mempunyai tahap integriti yang tinggi dan menjaga diri supaya tidak mendekati perkara-perkara yang boleh dipertikai masyarakat. Untuk mendapatkan penghormatan masyarakat, kita kena sentiasa bertindak secara profesional dan jujur. Namun yang paling penting sikap dan keprihatinan masyarakat perlu bagi meningkatkan kesedaran tentang bahaya rasuah. SPRM perlu kerjasama orang ramai kerana ia tak boleh hapuskan rasuah bersendirian. Pastinya SPRM memerlukan sokongan kerajaan, yang nampaknya semakin baik dan berkesan. Paling penting masyarakat kena lapor jika mereka melihat berlakunya kegiatan rasuah. Masyarakat perlu terus dididik supaya membenci rasuah. Jangan bagi rasuah, jika tidak beri tiada rasuah. Orang Islam menolak arak dan memakan babi kerana dari kecil kita diingatkan bahawa kedua-duanya haram. Tetapi anak-anak kecil jarang sekali diingatkan bahawa zina dan rasuah juga haram. Jadi dalam apa hal juga segala-galanya mesti bermula dari kecil.

MINGGUAN MALAYSIA, 17 APRIL 2011

ISU UMUM : SENSASI PERKAHWINAN DI RAJA

Oleh Hafizahril Hamid


Sejak kecil hinggalah kematian ibunya, Puteri Diana, pewaris takhta England, Putera William telah berhadapan dengan pelbagai dugaan dan kontroversi. Namun semua itu dilihat akan berakhir apabila beliau bakal melangsungkan perkahwinan dengan wanita idamannya Catherine “Kate” Elizabeth Middleton pada 29 April depan. Menyifatkan dirinya sebagai seorang yang serba sederhana, namun hakikatnya dirinya sering saja menarik perhatian sang gadis yang jatuh cinta sama ada terhadap ketampanan wajahnya mahupun kekayaan yang bakal diwarisinya. Malah ketika remajanya, penyanyi terkenal seperti Britney Spears dan selebriti Paris Hilton pernah menyatakan minat yang mendalam terhadap Putera William. Namun beliau membuktikan walaupun masih muda namun berpoya-poya bukanlah sesuatu yang tercalit dalam hidupnya. Tidak ada skandal, bersih dari penyalahgunaan dadah apatah lagi terjebak dalam kehidupan malam yang menyesakkan, Putera William kekal dengan imej bersih sekaligus melayakkan dirinya sebagai pewaris takhta paling diyakini rakyat jelata.

Yang pasti, dirinya kekal setia kepada kekasihnya sejak sekian lama Middleton yang bakal diangkat sebagai permaisuri England jika segalanya berjalan lancar. Menyedari pelbagai kontroversi yang menyelinap setiap penjuru keluarga diraja itu bermula dengan perceraian ibu bapanya, skandal bapanya Putera Charles dengan kekasih lama yang kini menjadi isterinya, apatah lagi kekasih ibunya yang begitu dahagakan cinta mungkin mematangkan Putera William betapa penting imejnya sebagai pewaris diraja dipertahankan. Malah beliau pernah meluangkan masa selama semalaman untuk tidur di jalanan dengan cuaca yang sangat sejuk di bandar raya London bagi menyelami keperitan yang dialami golongan yang tidak mempunyai rumah. Putera William yang merupakan pewaris kedua takhta selepas ayahnya, Putera Charles hanya tidur beralas kotak di lorong berhampiran River Thames pada suhu negatif empat darjah Celsius pada Disember lepas. “Beliau melakukannya tanpa sebarang perlindungan daripada kesejukan, golongan penagih dadah, bapa-bapa ayam dan samseng jalanan,” kata ketua eksekutif rumah kebajikan Centrepoint, Seyi Obakin yang menemani William.

Kini setelah lapan tahun bercinta akhirnya pasangan ideal ini membuat keputusan untuk ke jinjang perkahwinan. Putera William, 28 dan Middleton, 29, bertemu ketika masing-masing menuntut di Universiti St. Andrews, Scotland pada 2001 dan dilihat sering keluar bersama sejak dari itu. Pasangan ini akhirnya mengikat pertunangan pada 17 November lepas dilihat begitu ceria namun Kate mendedahkan beliau agak gementar tetapi gembira untuk berkahwin selepas dilamar dengan cincin mendiang Puteri Diana. Middleton pada sidang akhbar tersebut turut mengesahkan Putera William melamarnya semasa satu percutian di Kenya pertengahan Oktober lepas. Putera William dalam pada itu mengakui, beliau terpaksa menyimpan cincin tersebut di dalam beg galasnya dan membawanya ke mana-mana dalam tempoh tiga minggu sebelum melamar Middleton kerana bimbang ia hilang. Mereka akan disatukan dalam satu majlis perkahwinan diraja terbesar Britain sejak Putera Charles dan Puteri Diana berkahwin di Gereja St. Paul pada Julai 1981 iaitu 30 tahun lalu. Putera William pula berkata, cincin bertatahkan batu nilam dan berlian yang diberikan bapanya, Putera Charles kepada Puteri Diana sangat istimewa buat dirinya.

“Saya melamar Middleton dengan cincin ini bagi memastikan mendiang ibu saya tidak terlepas hari istimewa kami dan berkongsi kegembiraan yang kami bakal disatukan selama-lamanya,” kata Putera William pada satu sidang akhbar di Istana St. James. Khabar gembira mengenai perkahwinan itu turut mendapat perhatian akhbar-akhbar di sana. Akhbar The Times dalam laporannya menyatakan pasangan tersebut sebagai ‘pasangan baru romantik’ sementara The Sun dalam edisi khasnya melaporkan, pasangan itu merupakan ‘pasangan diraja paling sesuai pada kurun ke-21'. Akhbar The Telegraph pula berterima kasih kepada pasangan diraja itu kerana memberikan detik paling gembira kepada rakyat Britain dengan berkata ‘penyatuan tersebut bakal mendatangkan hasil dan membawa kebahagiaan’ serta sekali lagi akan ‘menaikkan semangat negara dari kemurungan’. Namun percintaan mereka juga pernah mengalami pasang surut apabila pernah terputus selama beberapa bulan pada 2007.

Menurut laporan akhbar The Sun, pasangan tersebut mencapai “persetujuan secara persahabatan untuk berpisah” akibat tekanan yang dialami oleh pasangan tersebut terutama ketika William sibuk dengan tugas tentera yang mengakibatkan mereka jarang berjumpa. “Apa yang membimbangkan Middleton ialah William tidak memberikan sepenuh perhatian kepadanya. Dia ‘terikat’ di London manakala putera itu pula tinggal di rumah pegawai di Dorset dan menyebabkan Middleton benar-benar kecewa,” lapor akhbar The Sun. Namun spekulasi mendedahkan bahawa kesilapan yang dilakukan oleh emak Middleton dalam pergaulan sosialnya tidak disenangi oleh rakan-rakan dan keluarga William. Menurut satu laporan, ibu bapanya, Carole dan Michael Francis Middleton gagal memberi gambaran positif kepada keluarga William, sehingga membuatkan mereka beranggapan tidak cukup anggun untuk bergaul dengan golongan atasan. Carole dan suaminya, pernah bekerja sebagai pramugari dan pegawai penerbangan dan berjaya menjadi jutawan hasil daripada perniagaan peralatan dan barangan untuk majlis keraian kanak-kanak, Party Princess selain membuat pelaburan dalam sukan lumba kuda.

Namun kedua mereka terpaksa mengakui cinta antara mereka begitu mendalam setelah bertemu semula selang dua bulan kemudian. Akhbar The Mail melaporkan, pertemuan semula berlaku dalam satu parti yang diadakan di berek tentera tempat William dilatih sebagai pegawai tentera yang menyaksikan beliau dan Middleton berciuman ketika menari bersama sebelum kembali ke biliknya. Kini saat bahagia bakal menjelma bagi kedua mereka malah dijangkakan belanja majlis perkahwinan mereka dianggarkan mencecah AS$20 juta (RM62 juta) wang pembayar cukai. Majlis ini akan menjadikan ia lebih besar daripada majlis perkahwinan ibunya, Puteri Diana sebelum ini. Persoalan siapa bakal menjadi ratu di hati Putera William sudah terjawab. Namun timbul pula persoalan siapa yang bakal menjadi pewaris takhta England jika Ratu Elizabeth II meninggal dunia satu hari nanti. Ini kerana berdasarkan tinjauan pendapat majoriti rakyat Britain mahu Putera William dan tunangnya menjadi raja dan permaisuri akan datang, bukan pewaris takhta sekarang, Putera Charles dan isterinya, Camilla. Akhbar News of the World menyiarkan hasil tinjauan mendapati 55 peratus rakyat mahu Putera William, memintas bapanya, Putera Charles, 62, untuk terus menaiki takhta.

Sebanyak 56 peratus responden menganggap Putera William akan menjadi raja yang lebih baik berbanding Charles yang hanya mendapat sokongan 15 peratus responden. Keadaan ini dilihat bertentangan dengan kenyataan Putera Charles sebelum ini bahawa Camilla yang dikahwininya pada 2005, boleh menjadi permaisuri suatu hari nanti. Melihat kepada apa yang berlaku pastinya berita gembira ini memang dinantikan oleh rakyat England yang tetap setia kepada keluarga diraja walaupun bermacam konflik dan musibah telah berlaku. Namun yang pasti soal siapa pengganti takhta bukan perkara pokok, yang penting kehadiran Middleton dilihat sebagai sinar kepada kehilangan Puteri Diana yang berjaya menimbulkan auranya yang tersendiri.

MINGGUAN MALAYSIA, 17 APRIL 2011