JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI16 April 2011

ISU UMUM : KEYAKINAN PERLU KEKUATAN UNTUK BERUBAH

Oleh Dr Kamal Jit Singh


Andaian, peraturan berakar umbi dalam sistem kepercayaan hingga dianggap sebagai kebenaran. Pernahkah anda terfikir bagaimana saiz landasan kereta api moden dihasilkan? Jika anda bertanyakan mengenai perkara itu, anda perlu melihatnya jauh ke belakang. Anda akan mendapati jurutera British pada zaman itu mengikut saiz sedia ada kerana cuma ada satu-satunya alat yang digunakan bagi mengeluarkan landasan pada saiz berkenaan yang mudah diperoleh ketika itu. Bahan yang digunakan bagi menghasilkan landasan itu sememangnya sudah sedia ada dan bersesuaian pula dengan keadaan jalan di Britain pada waktu itu dan ia seterusnya menjadi standard yang digunakan pakai hingga kini. Landasan kereta api itu dibina mengikut jajaran jalan di Britain yang juga berasaskan kepada laluan tayar kereta kuda zaman Rom yang dibina hampir 2,000 tahun lalu.

Agak memalukan apabila kita menyedari bahawa bentuk landasan kereta api moden yang dibuat ketika ini tidak pernah berubah sejak 2,000 tahun lampau. Sama seperti papan kekunci ‘Qwerty’ yang kita gunakan pada setiap komputer hari ini. Pereka cipta asal sistem papan kekunci itu yang digunakan pada mesin taip itu dilihat mungkin sengaja mengguna pakai sistem itu bagi melambatkan tindakan menaip abjad. Apakah penyelesaian terbaik kepada perkara itu adalah untuk mencampuradukkan abjad sehingga orang berasa lebih sukar untuk menaip dengan cepat? Namun, hampir 140 tahun kemudian, kita masih menggunakan papan kekunci Qwerty yang sama. Selepas belajar menggunakannya kita dapat menaip dengan lebih pantas. Kenapa kita masih mereka cipta pesawat dengan mempunyai sayap, walaupun kita tahu sesebuah pesawat itu tidak memerlukan sayap untuk terbang?

Kenapa kita mereka bentuk kereta dengan tayarnya yang mampu ke depan dan ke belakang saja? Di kebanyakan negara membangun pula, motosikal adalah satu-satunya kenderaan yang mampu dimiliki. Tetapi kenapa kita masih mereka bentuk kenderaan itu untuk kegunaan dua orang, sedangkan kita tahu seluruh keluarga patut menaikinya? Kita nampaknya masih melakukan sesuatu berasaskan kepada andaian tertentu dan yakin bahawa kita sudah mengambilnya sebagai satu peraturan atau kebenaran yang tidak seharusnya disanggah. Andaian dan peraturan berakar umbi dalam sistem kepercayaan kita dan terus menyamar sebagai kebenaran. Kita seharusnya dapat memisahkan faktor andaian dan peraturan daripada fakta, dengan mempersoalkan setiap daripadanya yang selama ini kita mengambilnya secara membuta tuli bahawa ia satu kebenaran.

Setiap pereka cipta pesawat pada masa lalu bergantung kepada jadual serta data yang dikumpul oleh ahli kaji terbang sebelumnya. Bagaimanapun, pencipta kapal terbang pertama, Wright Bersaudara tidak mahu menerima semua data yang dikumpul sebelum ini, malah mempersoalkannya. Mereka mendapati data sedia ada dibuat berdasarkan kepada andaian dan tidak bersandarkan kepada fakta sebenar. Ada banyak alasan mengapa kita harus mencabar peraturan dan andaian. Pertama, mereka mungkin benar pada saat mereka membuat kajian terhadap sesuatu maklumat yang mereka kumpul, tetapi maklumat itu tidak lagi dapat digunakan pakai pada hari ini. Bangsa Rom purba percaya bahawa manusia tidak boleh berlari dalam jarak sebatu dalam masa kurang dari empat minit. Bagaimanapun, pada 1954 seorang penuntut jurusan perubatan Roger Bannister, yang tidak menyedari hal ini, berjaya memecah tembok itu dengan larian kurang empat minit pada satu acara olahraga di Oxford, England.

Anehnya selepas Bannister memecahkan ‘andaian’ itu, beberapa pelari lain dapat melakukan perkara sama beberapa minggu kemudian. Faktor andaian sebenarnya menyebabkan manusia keliru sehingga ia menjadi peraturan yang menghalang kemajuan. Kedua, iaitu andaian atau peraturan yang didasarkan kepada kepercayaan tradisi dan budaya. Walaupun ada antaranya adalah amalan yang mengarut tetapi tetap diterima sebagai satu peraturan dan dianggap kebenaran. Contohnya, ada suku kaum tertentu di Afrika melihat parut di muka dan kepala botak sebagai sangat menarik. Jika seorang gadis itu tidak sengaja membuat wajahnya mempunyai parut atau mencukur kepalanya botak, dia akan sukar mencari seorang teman hidup. Budaya masyarakat lain pula mendapati seorang gadis yang kurus tidak menarik, berbanding yang berbadan besar – lebih besar tubuh seseorang gadis itu, maka lebih menarik dan menjadi idaman ramai lelaki. Andaian itu mungkin bersifat setempat atau wilayah, tetapi tidak bersifat sejagat.

Ketiga, mentaliti mudah percaya dengan sesuatu idea walaupun banyak menimbulkan kekeliruan, tetapi pada masa sama orang masih percaya. Walaupun selepas beberapa generasi andaian itu masih diterima, seperti suatu ketika dulu ramai orang percaya dengan andaian bahawa bumi adalah mendatar dan bukan bulat. Dalam contoh lain, ahli astronomi sebelum ini menerima andaian bahawa matahari dan planet di cakerawala berputar mengelilingi bumi. Namun, seorang ahli sains berbangsa Poland, Nicolas Copernicus menidakkan andaian itu dan menyatakan bahawa matahari sebenarnya yang berada di pusat cakerawala dan bumi yang mengelilinginya. Malangnya, Copernicus meninggal dunia sebelum penemuannya diterima di seluruh dunia. Apakah andaian yang anda buat mengenai pelanggan anda, pasaran, pesaing dan sesuatu produk? Sejauh mana benar andaian itu. Adakah anda sudah mengujinya baru-baru ini? Seorang pereka cipta harus berani membebaskan dirinya daripada belenggu yang menahan mereka daripada melahirkan idea kreatif. Peraturan dan andaian adalah penjara yang membuat kita terkunci pada keyakinan yang salah. Namun, ia memerlukan keberanian untuk mempersoalkan keyakinan kita.

Penulis ialah Ketua Pegawai Eksekutif Unit Inovasi Khas Pejabat Perdana Menteri

BERITA HARIAN
16 APRIL 2011

PENGIKTIRAFAN DUNIA : MALAYSIA ANTAR 10 NEGARA PALING MESRA DI DUNIA


Malaysia dianggap antara 10 negara paling mesra di dunia. Mereka yang sering melancong ke beberapa negara berkemungkinan besar kembali ke negara-negara seperti ini kerana penduduknya mesra dan bersikap terbuka, malah ada antara pelancong ini mahu menetap di negara itu dan enggan kembali ke tanah air sendiri. Satu kaji selidik oleh Bank HSBC mendapati Malaysia berada di tangga kesembilan dalam senarai negara paling mesra. Selain kemesraan rakyat tempatan, satu lagi kriteria yang digunakan ialah bagaimana warga asing mudah bergaul dan menerima persekitaran di sesebuah negara itu. Kaji selidik yang dijalankan dari April hingga Jun 2010 itu meliputi 4,000 orang di 100 negara. Mereka ini ditanya soalan seperti di manakah mudah bagi mereka mendapat kenalan tempatan, adakah mudah bagi mereka mempelajari bahasa negara berkenaan dan sama ada mereka mudah menerima budaya tempatan. Sebanyak 80 peratus daripada mereka yang ditemubual itu berkata, bahasa Inggeris adalah bahasa pertuturan mereka dan sebab itulah negara yang banyak menggunakan bahasa itu berada dalam senarai teratas. Namun terdapat juga negara yang tidak menggunakan bahasa Inggeris berada dalam senarai 10 negara teratas itu. Untuk tahun kedua berturut-turut, Kanada merupakan negara paling mesra, diikuti oleh Bermuda, Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Australia, Sepanyol, Perancis, Britain, Malaysia dan Jerman.

UTUSAN MALAYSIA
16 APRIL 2011

ISU SOSIAL : KURANG MEMBACA MERUPAKAN PENYUMBANG KEPADA KECICIRAN PELAJAR


Budaya membaca yang rendah di kalangan pelajar selain kegagalan menguasai kemahiran menulis, membaca dan mengira (3M) dikenal pasti sebagai antara faktor penyumbang kepada masalah keciciran pelajar yang agak membimbangkan. Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, analisis kementerian mendapati secara purata keciciran murid di peringkat sekolah rendah iaitu mereka yang keluar dari sistem persekolahan di bawah kementerian dari 2006 hingga 2010 adalah sekitar 0.3 peratus bagi murid lelaki dan 0.2 peratus bagi murid perempuan. Di peringkat sekolah menengah pula, masalah keciciran adalah sekitar 4.5 peratus bagi pelajar lelaki dan 2.9 peratus pelajar perempuan. Mohd. Puad berkata, kegagalan pelajar menguasai aspek asas pembelajaran dan kemahiran 3M turut menjadi punca mereka hilang minat untuk belajar malah lebih memburukkan keadaan apabila kegagalan itu dibawa ke sekolah menengah menyebabkan sebahagian besar pelajar berhenti sekolah. Bagi mengatasi masalah kegagalan pelajar menguasai 3M, kementerian telah memperkenalkan program Literasi dan Numerasi (Linus) sejak awal tahun lalu yang berperanan bukan sahaja bagi mengukuhkan tahap celik huruf pelajar, malah ia mampu mengenal pasti pelajar yang  menghadapi masalah menguasai kemahiran 3M.

16 April 2011
UTUSAN MALAYSIA

ISU ALAM SEKITAR : HARI BUMI, DIMANAKAH KITA?

Oleh MOHD. HAZLI HASSAN


Pada 22 April ini, seluruh dunia akan menyambut Hari Bumi. Tema sambutan tahun ini adalah 'Berbilion Tindakan Hijau'. Meneliti tema itu, apa yang dimahukan sambutan kali ini ialah kempen-kempen memulihara alam sekitar dijana oleh orang ramai yang boleh dilakukan dalam berbilion cara. Di Malaysia, ada tiga program pemuliharaan alam sekitar untuk Hari Bumi 2011 iaitu Selamatkan Air Terjun, sementara Kumpulan Pertubuhan Bukan Kerajaan Alam Sekitar Malaysia (MeNGO) turut mengadakan Mengo Green Hunt 2011. Selain itu, Four Starwood Hotels & Resorts di Langkawi akan mengadakan program menanam 1,000 pokok di Sungai Bukit Hantu. Bagi saya, kebanyakan program yang diadakan itu hanyalah promosi perhubungan awam untuk selari dengan program yang dijayakan di seluruh dunia.

Ia hanya program berkala dan tiada kelestarian dalam pemuliharaan alam sekitar secara berterusan. Apabila program selesai dijalankan, tidak banyak pihak mahu berusaha untuk meneruskannya supaya dapat berkekalan dan betul-betul 'menjadi'. Apa pun, saya tidak mahu komen banyak mengenai program yang dilakukan oleh pihak korporat kerana pada saya walaupun tidak berterusan tetapi mereka tetap melakukan sesuatu yang baik dan boleh dicontohi. Apa yang ingin saya katakan ialah usaha pemuliharaan yang dijalankan oleh individu yang tidak pernah diberikan promosi oleh media. Mereka secara senyap melakukan pemuliharaan alam sekitar dengan usaha sendiri termasuk mengeluarkan kos sendiri. Bagi saya, mereka ini yang sepatutnya dibantu kerana tidak ramai mahu melakukan usaha murni ini dengan perbelanjaan sendiri.

Usaha yang dilakukan tanpa mahu mempopularkan diri ini perlu diberi perhatian khusus supaya ia dapat diteruskan. Yang peliknya, walaupun terpaksa mengeluarkan perbelanjaan sendiri, usaha murni ini dilakukan secara berterusan sehingga ada yang berjaya sampai kepada matlamatnya. Jika mereka boleh berjaya, kenapa mereka yang mempunyai bajet tinggi dan pelbagai tajaan daripada pihak korporat tidak boleh berjaya. Kenapa perlu dilakukan dalam masa singkat sahaja. Adakah hanya disebabkan mahu popular dalam masa singkat atau hanya mahu mendapatkan pelepasan cukai? Jadi, sempena Hari Bumi 2011 ini, saya amat berharap bukan hanya korporat, individu juga boleh memulakan kempen pemuliharaan secara berterusan. Lebih mudah, ia boleh dimulakan di rumah dengan menjalankan aktiviti kitar semula dengan mengasingkan bahan buangan secara teratur. Mampukah kita?

UTUSAN MALAYSIA
16 APRIL 2011