JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI01 Mac 2011

ISU ALAM SEKITAR : BEKALAN AIR DUNIA KRITIKAL


Permintaan bekalan air dalam bidang pertanian dan penjanaan tenaga akan meningkat dalam tempoh beberapa dekad akan datang, ketika bencana alam seperti banjir dan kemarau diramal berlaku lebih kerap, satu situasi yang akan dibentangkan di sebuah persidangan air di Kanada, minggu ini. Pada masa akan datang, air akan menenggelami satu kawasan sementara kawasan yang lain kering kontang," kata pengerusi Institut Air, Alam Sekitar dan Kesihatan (INWEH) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zafar Adeel. Katanya, dalam tempoh satu generasi, permintaan air di kebanyakan negara diramal meningkat sehingga 40 peratus. Di bahagian lain dunia yang lebih terdedah kepada banjir, banjir besar yang biasanya melanda sekali dalam tempoh satu kurun boleh berlaku sekali dalam tempoh 20 tahun. 

Sementara itu, perbelanjaan dalam teknologi dan perkhidmatan untuk mencari, menguruskan, menapis, menyahjangkit, menyahgaramkan air, menaik taraf kemudahan serta mengurangkan kerosakan banjir, dijangka meningkat kepada AS$1 trilion (RM3 trilion) setiap tahun menjelang 2020.Kira-kira 300 saintis, penggubal polisi dan pakar ekonomi akan mengemukakan penemuan kajian, alatan baru yang terbukti berkesan, idea serta amalan terbaik untuk mengoptimumkan pengurusan air di persidangan antarabangsa air Kanada, di sini. Persidangan tersebut bermula hari ini sehingga 3 Mac ini. Speaker persidangan, Hans Schreier dari Universiti British Colombia di Vancouver akan menyampaikan satu kajian yang menyokong keperluan kawasan yang terdedah kepada banjir untuk berhadapan lebih banyak bencana itu.

Beliau memetik data insurans rakyat Kanada yang menunjukkan tuntutan ekoran cuaca ekstrem yang meningkat 20 kali ganda dalam tempoh 30 tahun lalu dan tuntutan berkaitan banjir setiap tahun kini melebihi tuntutan insurans berkaitan kebakaran serta angin. Schreier turut menyeru jalan raya dan reka bentuk jalan diperbaiki bagi meminimumkan aliran air permukaan.


UTUSAN MALAYSIA
1 MAC 2011

ISU HAK ASASI MANUSIA : YBGK INSTITUSI PINTAR REALISASIKAN HAK ASASI


Seluruh masyarakat Malaysia menyambut baik penubuhan Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Jumaat lalu. Secara peribadi penulis amat teruja dengan penubuhan yayasan ini. Kita percaya penubuhan yayasan ini didorong oleh sikap prihatin kerajaan dan Majlis Peguam (dan pertubuhan bukan kerajaan secara umumnya) terhadap kebajikan orang yang ditahan pihak berkuasa dan pengakuan salah yang dibuat tanpa diwakili peguam.  YBGK diharapkan dapat membantu mereka yang tidak berkemampuan untuk mendapat pembelaan sewajarnya dan dapat membuat representasi yang lebih baik di dalam prosiding di mahkamah. Sememangnya ini adalah usaha yang mulia dan patut mendapat sokongan semua pihak kerana seseorang itu dianggap tidak bersalah sehinggalah dia dibuktikan bersalah. Disebabkan pentadbiran keadilan, termasuk undang-undang dan prosedurnya yang rumit, orang ramai tidak dapat mewakili diri mereka dengan berkesan.

Mereka memerlukan peguam sebagai wakil bagi menuntut keadilan bagi pihak mereka. Mungkin juga disebabkan tuntutan bayaran guaman yang tinggi, mereka tidak dapat melantik peguam dan lebih rela mengaku salah. Kerajaan dan Majlis Peguam masing-masing sudah mempunyai prasarana tertentu di dalam menjalankan kerja amal sebegini. Kerajaan mempunyai Jabatan Bantuan Guaman di bawah Jabatan Perdana Menteri dan Majlis Peguam mempunyai Pusat Bantuan Guaman. Kedua-duanya mempunyai cawangan di seluruh negara. Namun begitu, kedua-dua prasarana ini mempunyai reputasi dan masalah tertentu.  Penubuhan yayasan ini sudah tentu merupakan satu lagi penambahbaikan terhadap kerja kebajikan dan ia juga menjelaskan lagi komitmen kerajaan dan badan bukan kerajaan terhadap prinsip kedaulatan undang-undang (rule of law).  Dengan penubuhan YBGK ini, pasukan polis, adalah agensi yang terkesan secara langsung.

Secara umumnya, keberkesanan YBGK amat bergantung kepada kerjasama polis. Pasukan polis perlu proaktif dalam melaksanakan misi YBGK ini.  Seperti yang dilaporkan akhbar, pihak polis hendaklah menghubungi peguam panel yang dilantik YBGK sekiranya sesuatu tangkapan (terhadap orang tertentu dan layak mendapat perkhidmatan YBGK) dibuat. Walaupun kita belum begitu pasti dengan mekanisme yang akan diambil oleh YBGK dalam merealisasikan matlamatnya, menurut laporan akhbar, YBGK boleh memainkan peranan bermula dari masa tangkapan dibuat dan di dalam setiap proses seterusnya, seperti permohonan reman dan perbicaraan.  Banyak keputusan mahkamah sebelum ini yang memberi keutamaan dan kepentingan kepada siasatan polis berbanding hak seseorang untuk diwakili peguam. Mahkamah juga pernah memutuskan bahawa kegagalan pihak polis untuk membenarkan seseorang berunding dengan peguam seberapa segera tidak menjadikan tangkapan atau tahanan itu tidak sah.

Namun begitu, dalam merealisasikan mekanisme dan tujuan YBGK, kelewatan/kegagalan ini sudah tentu tidak digalakkan. Oleh itu, pasukan polis perlu melakukan siasatan secara pantas dan membenarkan orang yang ditahan berunding dan diwakili peguam dengan kadar segera.  Sekiranya pihak polis mahu meneruskan tindakan menangkap seseorang dan mahu membawa mereka ke mahkamah bagi tujuan reman atau pertuduhan, siasatan perlu disiapkan dalam jangka masa singkat (mungkin kurang 24 jam). Mungkin ini tidak menjadi masalah sekiranya pasukan polis tidak mempunyai beban tugas yang berat dan mereka mempunyai anggota dan pegawai penyiasat yang mencukupi. Ini kerana proses siasatan bukan sesuatu yang mudah. Ia adalah proses rumit yang memerlukan penelitian. Saya tidak menyatakan beban tugas dan kekurangan pegawai penyiasat sebagai satu justifikasi untuk membenarkan polis menahan seseorang tanpa berunding atau diwakili peguam kerana hakikatnya, Perkara 5(3) Perlembagaan Persekutuan menjamin hak seseorang untuk dibenarkan berunding dan dibela peguam pilihannya dengan seberapa segera.

Namun, sekiranya pasukan polis mempunyai anggota dan pegawai penyiasat yang mencukupi, sudah tentu siasatan dapat disempurnakan dengan berkesan dalam masa yang singkat tanpa perlu menahan orang yang disyaki lebih lama. Keadaan ini bukan saja dapat menjaga hak orang yang ditahan, tetapi juga hak ahli masyarakat keseluruhannya. Dengan meningkatkan bilangan pegawai penyiasat, ia dapat menyeimbangkan antara tuntutan hak asasi seseorang yang ditangkap (dan ditahan) dan hak orang awam yang terkesan daripada perlakuan jenayah yang disyaki. Oleh itu, secara tidak langsung, penambahan bilangan pegawai penyiasat akan dapat menyumbangkan kepada situasi dan amalan hak asasi yang lebih baik di negara ini. Selain daripada perkara berkaitan pasukan polis, kita mengharapkan perkhidmatan yang diberikan oleh peguam di bawah skim YBGK ini adalah sama dan seumpama perkhidmatan yang diberikan oleh peguam yang dilantik dan dibayar oleh pelanggan.

Peguam diharapkan dapat mencurahkan perkhidmatan mereka sebaik mungkin walaupun dengan bayaran yang rendah atau atas dasar pro-bono atau sukarela.  Saya pernah membaca di akhbar tempatan mengenai peguam yang tidak begitu prihatin terhadap kerja pro-bono kerana terikat dengan tugas dan perniagaan di firma guaman masing-masing. Saya tidak mahu bersikap skeptikal mengenai perkara ini kerana setiap kita mempunyai tugas dan peranan masing-masing tetapi pengamal undang-undang mungkin menyedari hakikat ini dengan permasalahan yang ada di Pusat Bantuan Guaman Majlis Peguam.  Semoga YBGK menjadi institusi pintar yang dapat merealisasikan hak asasi orang yang disyaki tanpa menjejaskan hak asasi ahli masyarakat, dan semoga peguam dapat menjalankan tanggungjawab sosial masing-masing.

Penulis ialah Penolong Profesor Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

BERITA HARIAN
1 MAC 2011

ISU PENDIDIKAN : KERAJAAN MEMANG HENDAK BUAT SEKOLAH SATU SESI TETAPI ...


Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata adalah menjadi matlamat kerajaan untuk melaksanakan sistem persekolahan satu sesi kerana ia lebih sesuai untuk pembelajaran di negara ini. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, bagaimanapun beberapa perkara berkaitan kemudahan infrastruktur dan penambahan tenaga pengajar perlu diselesaikan pihak kerajaan terlebih dahulu sebelum sistem itu dapat dilaksanakan sepenuhnya. Walaupun baik, tapi untuk mencapai sasaran itu ianya membabitkan pelbagai perkara, infrastruktur, tenaga pengajar dan sebagainya. Beliau berkata, objektif kerajaan ialah untuk melaksanakan sistem persekolahan satu sesi supaya aktiviti kokurikulum dapat diadakan pada waktu petang.  Ketika ini sesi persekolahan pagi perlu ditamatkan pada jam 1 (tengah hari) atau 2 (petang), dan sesi petang sampai larut petang, kalau kita nak buat aktiviti kokurikulum, tak boleh kecuali (pada) hari-hari lain. Muhyiddin berkata, beliau tidak dapat menjangkakan bila sistem persekolahan satu sesi dapat dilaksanakan sepenuhnya kerana ia memerlukan pertambahan jumlah sekolah dan juga guru.  Memang banyak faedah apabila kita laksanakan satu sesi persekolahan, tapi untuk melaksanakannya kita perlu lebih banyak sekolah dan guru untuk menampung keperluan....kalau tak mampu kita (terus) gunakan dua sesi.

ISU SOSIAL : USAHA KUKUHKAN PERPADUAN BERMULA DARI RUMAH


Malaysia, sebagai sebuah negara yang memiliki masyarakat berbilang kaum, agama dan bangsa telah lama menjadi contoh terbaik di pentas dunia dalam mengamalkan hidup bermasyarakat yang bertoleransi, saling menghormati dan memahami antara satu kaum dengan kaum lain. Apa yang negara kita nikmati sekarang amat jauh berbeza dengan negara-negara lain yang mempunyai penduduk berbilang kaum tetapi rakyatnya tidak pernah hidup aman lantaran perbezaan tersebut. Malah, ada negara yang memiliki penduduk daripada satu kaum sahaja tetapi masih gagal mengekalkan keamanan yang diingini kerana perpaduan rakyatnya yang rapuh. Justeru, keunikan negara kita yang mempunyai penduduk pelbagai kaum yang dapat hidup dalam keadaan aman damai sentiasa menjadi perbualan masyarakat dunia. Itulah yang kita banggakan selama ini, tetapi soalnya apakah keadaan itu dapat dikekalkan? Jawapan yang pasti adalah ia boleh dikekalkan dengan syarat setiap rakyat terutama pemimpin politik, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan, pemimpin kumpulan yang ditubuhkan berasaskan kaum saling bekerjasama erat dengan kerajaan dalam memastikan keamanan dan perpaduan yang dikecapi hari ini dapat kekal selamanya.

Itulah juga yang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu apabila beliau menyeru setiap warga negara ini agar saling bekerjasama dalam mengeratkan perpaduan antara kaum. Najib ketika berucap pada majlis bertemu pengundi Cina, India dan Orang Asli di pekan Kerdau, Pahang, semalam, menegaskan betapa perpaduan perlu diperkukuhkan untuk mentransformasikan Malaysia menjadi negara yang hebat dan disegani pada abad ke-21. Usaha mengukuhkan perpaduan perlu bermula di rumah dan sekolah rendah. Ini kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya, selain kanak-kanak itu diibaratkan seperti sehelai kain putih yang mana segala corak pada kain itu ditentukan oleh ibu bapa, penjaga dan guru-guru di sekolah. Tidak kira sama ada anak-anak itu mengikuti persekolahan aliran kebangsaan, Cina, Tamil, Inggeris atau sekolah antarabangsa, tugas memperkukuhkan perpaduan terletak pada bahu ibu bapa dan guru. Merekalah yang bertanggungjawab sepenuhnya membentuk sikap anak- anak agar saling menerima perbezaan dan akhirnya membesar sebagai rakyat yang sanggup bertolak ansur, bertoleransi dan menghormati perasaan antara satu kaum dan kaum lain.

Memang diakui sukar untuk memuaskan hati semua kaum lantaran ledakan teknologi maklumat dan jaringan yang hebat sekarang, sehinggakan ada dalam kita lebih mempercayai apa yang ditulis blogger. Tetapi jika jiwa setiap rakyat sudah terdidik supaya menerima perbezaan yang ada, maka apa saja yang dipaparkan akan dianggap sebagai bahan bacaan ringan sahaja. Dalam pada itu, kita sedih kerana perpaduan erat yang telah lama dijalin mahu dirosakkan oleh tindakan segelintir kumpulan kaum yang ekstrem. Berlakulah demonstrasi haram, tetapi kita bernasib baik kerana anggota polis bertindak pantas membendung gejala yang tidak diingini itu daripada merebak menguasai kota raya, bandar raya dan setiap ceruk pekan dan desa. Maka dengan itu, marilah kita saling bekerjasama mengukuhkan perpaduan, bertindak reaktif, proaktif dan ikhlas menerima perbezaan di antara kaum.

UTUSAN MALAYSIA
01 MAC 2011

ISU PENDIDIKAN : DURIAN RUNTUH GURU BESAR CEMERLANG


Kerajaan hari ini mengotakan janjinya dengan memberi ganjaran Anugerah Tawaran Baru serta-merta sebanyak RM7,500 seorang kepada 586 guru besar sekolah rendah yang mencapai prestasi cemerlang dalam membangunkan kualiti murid dan sekolah, melibatkan peruntukan RM18.4 juta. Sebanyak 12,141 guru yang mencatat prestasi serupa di semua sekolah berkenaan turut menikmati ganjaran RM1,800 seorang, manakala guru selebihnya menerima RM900 seorang. Mengumumkan demikian di SMK Tun Syed Zahiruddin, Merlimau di sini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut membawa khabar gembira kepada 2,800 kakitangan sokongan di semua 586 sekolah berkenaan. Ini kerana mereka juga akan menerima ganjaran meskipun pada peringkat awal kategori itu tidak dimasukkan dalam skim Tawaran Baru. Ganjaran untuk para pengetua sekolah menengah pula dijangka diumumkan selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) keluar pada minggu ketiga bulan depan, mungkin pada April atau Mei ini.

Untuk Anugerah Tawaran Baru hari ini, oleh kerana ia turut melibatkan kakitangan sokongan, peruntukan keseluruhan dijangka melebihi RM18.4 juta. Kerajaan tiada halangan untuk menambah peruntukan tersebut dan saya telah maklumkan kepada Perdana Menteri jika sasaran selepas ini mencecah sehingga 17 peratus layak pun kita akan bayar. Takkan kita nak tunggu hingga 2012 atau 2013 baru nak bayar. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, daripada 586 sekolah berkenaan, 437 atau 74.3 peratus merupakan penerima daripada sekolah-sekolah luar bandar. Malah, kata beliau, ia turut melibatkan guru besar daripada sekolah-sekolah SK (Asli), SK (Khas)dan SR Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Daripada keseluruhan bilangan sekolah rendah yang berada dalam senarai kedudukan (ranking), 193 (2.53 peratus) adalah sekolah yang mencapai skor komposit sekurang-kurangnya 84 peratus. Manakala, 138 (1.81 peratus) sekolah pula yang berjaya melonjakkan kedudukan sekurang-kurangnya sebanyak 2,050 tempat dan 257 (3.37 peratus) adalah sekolah yang berjaya meningkatkan skor komposit sekurang-kurangnya 6.3 peratus.

Sasaran awal pemimpin sekolah yang layak menerima ganjaran pada penilaian 2010 ialah sebanyak dua peratus. Namun demikian, pencapaian sebenar bagi tahun penilaian 2010 di luar jangkaan kita sehingga mencapai 7.7 peratus. Ini antara lain disebabkan oleh peningkatan kualiti kepimpinan sekolah dan tahap pengajaran dan pembelajaran guru. Dalam hal ini, Muhyiddin berkata, pemimpin sekolah yang berada dalam kelompok pertengahan atau tidak menepati sasaran iaitu tidak mencapai sasaran komposit melepasi 84 peratus untuk sekolah rendah atau sekolah yang tidak mengalami lonjakan dari aspek kedudukan juga tidak diabaikan. Ini kerana, kata beliau, kementerian akan memastikan guru besar terbabit diberi peluang mengikuti kursus penambahbaikan berdasarkan keperluan masing-masing dan diberikan bimbingan dari semasa ke semasa. Kata Timbalan Perdana Menteri: "Sesungguhnya ganjaran Anugerah Tawaran Baru ini tidak sedikit pun dapat membayar jasa dan budi yang telah ditaburkan mereka. Hanya Allah sahajalah kita serahkan bagi membalas kesungguhan, komitmen dan keikhlasan yang ditunjukkan oleh para pemimpin sekolah dan guru-guru. Anggaplah penganugerahan ini sebagai titik mula untuk kita menggapai kejayaan yang lebih gemilang pada masa depan.

TOKOH KITA : INDIVIDU KEEMPAT PALING BERPENGARUH DALAM DUNIA ETIKA PERNIAGAAN 2010


KUALA LUMPUR 28 Feb. - Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Abu Kassim Mohamed disenaraikan sebagai individu keempat daripada 100 orang paling berpengaruh dalam dunia etika perniagaan sepanjang tahun lalu. Portal berita Ethisphere yang beribu pejabat di New York, Amerika Syarikat (AS) pada 31 Januari lalu, menyenaraikan 100 individu paling berpengaruh di seluruh dunia berdasarkan penilaian lapan kategori. Abu Kassim diletakkan sebagai individu keempat paling berpengaruh bagi kategori kerajaan dan amalan peraturan kerana usaha beliau memerangi rasuah bersama negara jiran di Asia Tenggara. Tujuh lagi kategori ialah kepimpinan pemikir; kepimpinan perniagaan; budaya korporat; pelaburan dan penyelidikan; reka bentuk dan kemampanan; media dan pemberi maklumat; NGO; dan sifat dermawan. Dalam senarai yang dikeluarkan Ethisphere untuk tahun 2010, dua ahli Parlimen di United Kingdom (UK), Lord Willy Bach dari UK House of Lords dan bekas Setiausaha Kementerian Luar, Jack Straw, berkongsi tempat pertama atas usaha mereka memperkenalkan Akta Pencegahan Rasuah di negara itu.

Tempat ketiga penyenaraian itu menjadi milik Pengerusi Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS, Jon Leibowitz bagi kategori kerajaan dan amalan peraturan. Menurut laporan portal itu, walaupun ramai daripada yang tersenarai itu wajar diberikan anugerah pencapaian sepanjang hayat, senarai 2010 mengiktiraf mereka yang telah memberikan impak penting khususnya sepanjang tahun tersebut. "Sesetengahnya orang terkenal di dunia dan ada yang tidak dikenali, tetapi daripada segi reka cipta pakej mapan untuk mendapatkan semula berbilion-bilion dollar daripada penipuan, 100 individu berikut telah memberikan impak dalam dunia etika perniagaan dalam cara yang akan terus memberikan kesan untuk tahun-tahun akan datang," menurut laporan Ethisphere. Bilionair dan juga dermawan AS, Bill Gates pula hanya sekadar berada pada kedudukan ke-16 manakala pewaris takhta Britain, Putera Charles yang baru-baru ini mengeluarkan dokumentari Harmony: A New Way of Looking at our World menduduki tempat ke-92 bagi kategori kepimpinan alam sekitar.

UTUSAN MALAYSIA
1 MAC 2011