JEMPUT JADI PEMBACA SETIA BLOG INI12 Ogos 2012

ISU SUKAN : ABAIKAN SUKAN OLIMPIK 2016


Rencana ini ditulis oleh :
Ku Seman Ku Hussain


Kepada satu komen saya dalam blognya, Tokoh Wartawan Negara Datuk A. Kadir Jasin secara sinikal menjawab, "Bagi mereka kerakyatan, satu dunia dah buat. Dalam jel kita ada lanun Somalia. Daripada dok makan free, kerah yang muda-muda tu lari jauh. Kita kena fikir luar daripada kebiasaan. Orang kita kurang dari segi kekuatan tubuh badan dan mental." Isu yang dibahaskan dalam blog itu ialah prestasi negara di Sukan Olimpik London 2012 yang sangat teruk. Daripada apa yang saya faham Kadir secara sinis mencadangkan kita menggunakan atlet yang "dibeli" dari negara mundur tetapi mempunyai kehebatan dalam sukan. Sejak 56 tahun menyertai Sukan Olimpik, hakikat yang terpaksa diterima ialah kegagalan. Tahun ini kalau tanpa Lee Chong Wei dan Pandelela Rinong, delegasi negara sama seperti tahun-tahun sebelumnya yang pulang dengan tangan kosong. Ironiknya riuh rendah penyertaan kita ke Sukan Olimpik macam mengalahkan negara yang membawa pulang "berkarung-karung" pingat emas. Tetapi masih juga hendak hujah bahawa penyertaan itu mengharumkan nama negara. Apa yang harumnya kalau tercorot?

Barangkali sudah sampai masanya untuk birokrat sukan kita berfikir apakah wajar kita terus menyertai Sukan Olimpik yang menelan belanja besar tetapi hasilnya kosong. Tanpa menafikan kehebatan Lee Chong Wei memperlihatkan persembahan tetapi persoalannya bagaimana dengan yang lain? Kalau begini hasilnya dari London, apa lagi janji delegasi kita untuk ditepati di Sukan Olimpik di Rio de Janiero 2016 nanti? Apakah matlamat sebenarnya penyertaan kita di acara-acara sukan bertaraf dunia seperti Sukan Olimpik ini? Sekadar mendapat pengalaman menyertai dan bukan untuk menang? Kegagalan meraih pingat di Sukan Olimpik bukanlah "nasib tidak menyebelahi" kecuali kes Lee Chong Wei. Tetapi yang lain adalah kegagalan perancangan pembangunan sukan. Kalau perancangan betul sudah tentulah ada peningkatan setidak-tidaknya sama hebat Kenya atau Ethiopia.

KENAPALAH ADA ORANG 
YANG SELALU MELIHAT 
SESUATU DARI SUDUT NEGATIF?

Sebenarnya tidak menyertai Sukan Olimpik bukanlah menunjukkan negara kita tidak maju. Sukan dan kemajuan negara tidak ada kena mengena. Malah sukan tidak pernah dan tidak boleh dijadikan penanda aras kemajuan ekonomi, tamadun dan politik sesebuah negara dan juga bangsa. Buktinya negara di Afrika yang lebih mundur tetapi lebih berjaya di Sukan Olimpik. Maka lebih baik tidak menyertai daripada kita membazirkan kutipan cukai yang dibayar oleh rakyat untuk satu sasaran yang sentiasa tersasar. Kalau masih berhasrat juga untuk menyertai Sukan Olimpik 2016, birokrat sukan kita kenalah ada rasa malu yang amat sangat kepada pembangunan sukan di negara mundur seperti Kenya, Jamaica atau Ethiopia. Di London, Jamaica dapat 10 pingat (3 emas), Kenya lapan pingat (2 emas) dan Ethiopia dapat enam pingat (3 emas). Apa agaknya hujah birokrat sukan untuk menafikan negara-negara mundur ini lebih hebat berbanding kita?

Kalau dilihat sejarah penyertaan negara-negara mundur ini pula, Jamaica misalnya menyertai Sukan Olimpik sejak 1948 dan setakat ini telah mengumpul 65 pingat termasuk 16 pingat emas. Sementara Kenya pula mula menyertai Sukan Olimpik pada 1956 telah mengumpul 75 pingat termasuk 23 pingat emas. Birokrat sukan kita perlu belajar dari negara-negara ini bagaimana mereka membangunkan sukan hingga jauh meninggalkan negara ini yang memperuntukkan RM365 juta untuk sukan dalam Belanjawan 2011. Mungkin belanja pembangunan sukan di negara berkenaan tidak sebesar kita. Tetapi mereka berjaya kerana tidak melibatkan orang politik sebagai pemimpin badan sukan seperti kita. Birokrat dan pengurusan sukan kita tentu ada alasan kenapa sukan negara ini tidak sepadan dengan wang yang dilaburkan. Mereka mesti bertanggungjawab terhadap sekian banyak pembaziran terutama penyertaan di Sukan Olimpik tanpa ada hasil yang setimpal. Kalau pengurusan sukan kita masih mahu mempertahankan penyertaan ke Sukan Olimpik, mereka kenalah bentangkan kepada rakyat apa hasilnya.

Saya fikir adalah lebih wajar kalau birokrat sukan kita melupakan sahaja Sukan Olimpik. Lagi pun atlet yang berjaya tidak pernah menjulang nama negaranya, cuma kita sahaja yang selalu menganggap begitu. Kalau benarlah Sukan Olimpik menjulang nama negara, dari negara manakah Asbel Kipruto Kiprop (pingat emas 1,500 meter lelaki), Wifred Bungei (pingat emas 800 meter lelaki) atau Nancy Lagat (pingat emas 1,500 meter wanita) di Sukan Olimpik Beijing 2008? Jangan terpinga-pinga. Kalau benar atlet menjulang nama negara tentu kita tahu negara yang mereka wakili. Maka janganlah kita terlalu mengharapkan nama negara harum selepas Lee Chong Wei mendapat pingat perak atau Rinong mendapat pingat gangsa. Itu tidak benar. Kita berbangga dengan kejayaan mereka tetapi hakikatnya tidak mengharumkan nama negara. Sebabnya yang mendapat pingat emas pun orang tidak tahu dari mana, inikan pula bukan emas. Tetapi kita terpaksalah berbangga dengan dua pingat ini kerana Malaysia bukan Kenya atau Jamaica yang "memborong" pingat dari London.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Ahad, 12 Ogos 2012

ISU SUKAN : KUASA GADIS PANDELELA RINONG


Rencana ini ditulis oleh :
Johardy Ibrahim


Yeaa...Girl’s Power!" (Kuasa Gadis!) jawab Pandelela Rinong Pamg spontan semasa dinyatakan oleh penyampai stesen radio bahawa beliau adalah wanita pertama Malaysia merangkul pingat Olimpik. Jawapan comel itu disusuli dengan ketawa seorang remaja berusia 19 tahun. Jika tidak kerana penyampai radio terlalu banyak celoteh, mungkin lebih banyak kata-kata Pandelela yang boleh didengar. Perbualan yang diringkaskan itu masih berupaya menonjolkan perwatakan Pandelela. Beliau ternyata gembira dan ceria. Suaranya bergetar dan sentiasa diselang-seli dengan ketawa kecil. Ini pesona Pandelela disalurkan terus menerusi radio. Kita yang mendengar turut tersenyum. Bagi kebanyakan kita, kegembiraan Pandelela itu sememangnya dikongsi beramai-ramai tanpa perlu dijamu ais krim. Kejayaan Pandelela ini juga sekurang-kurangnya mampu mengurangkan gegak-gempita beberapa hari sebelum itu dalam acara badminton iaitu Datuk Lee Chong Wei yang tewas kepada Lin Dan. Betapa berat bahu Chong Wei menanggung harapan seluruh negara, maka apabila beliau menitis air mata di atas podium, ramai yang sebak. Lelaki, perempuan; Cina, Melayu, India dan semua merasainya.

Ini kerana air mata itu memberi isyarat jelas bahawa Chong Wei telah berhabis dan berjuang sepenuh tenaga dalam perlawanan tetapi apakan daya, Lin Dan tetap berkelebihan dua mata di hadapannya untuk merangkul emas. Maka penerjunan Pandelela yang diikuti dengan penuh minat dan tabah (berlangsung sepanjang subuh merangkumi waktu sahur), adalah penawar lara yang mengembalikan keceriaan. Paling penting, tiada lagi ahli politik bankrap idea berani mempertikaikan Pandelela seperti yang dilakukan terhadap Chong Wei walaupun ramai yang mencari identiti sebenar pemegang akaun Facebook, Johari Pain yang bertaruh akan memotong komponen penting badannya jika Malaysia menang pingat dalam acara terjun tersebut. Pingat gangsa Pandelela tidak akan dinilai lebih rendah daripada pingat perak yang dimenangi Chong Wei, kerana kedua-duanya adalah pencapaian terbaik Malaysia pada Olimpik 2012 di London. Mengikut rekod, M. Vasugi adalah wanita Malaysia yang memenangi pingat Olimpik di Seoul pada 1988 dalam acara taekwando.

Namun, ketika itu acara taekwando adalah bersifat pertunjukan sahaja iaitu kaedah Korea untuk melobi agar ia dijadikan acara rasmi yang dipertandingkan di Olimpik. Bermakna Pandelela berhak digelar pemenang wanita pertama Malaysia tapi tidak perlu kita padam habis pencapaian Vasugi yang juga telah mengharumkan nama negara. Keupayaan Pandelela meraih pingat gangsa di temasya Sukan Olimpik 2012 dalam acara platform 10 meter Individu, amat mengagumkan walaupun bagi yang sudah mengikuti perkembangannya, ia bukan memeranjatkan. Ini kerana Pandelela sudah pun membuktikan keupayaannya di peringkat antarabangsa iaitu tempat keenam dari 24 peserta di Piala Dunia Penerjunan FINA di Beijing pada 2008. Pada 2009, bersama Leong Mun Yee, mereka meraih pingat gangsa di kejohanan dunia di Rome dan pada Ogos 2010 Olimpik Remaja di Singapura, Pandelela meraih dua pingat perak.

Dikenali

Tentunya nama Pandelela mula dikenali ramai ekoran kejayaannya memenangi pingat emas terjun platform 10 meter di Sukan Komanwel di New Delhi, sekali gus menjadi atlet Malaysia pertama memenangi emas dalam acara itu. Barang harus diingat, penyertaan seseorang atlet dalam sukan Olimpik bukan secara automatik. Sebaliknya ia adalah berdasarkan ranking dan pencapaian sebelum itu, yang hanya melayakkan atlet yang benar-benar berkelas dunia. Pandelela meraih tempatnya setelah menduduki tempat keempat di Kejohanan Akuatik Dunia di Shanghai pada Julai lalu, dibantu oleh pencapaiannya di Sukan Komanwel. Bagi mereka yang telah mempersoalkan kewajaran anugerah Olahragawati Kebangsaan 2012 yang dimenanginya pada April lalu, atau mempertikai kenapa beliau dipilih membawa bendera semasa perarakan kontinjen Malaysia di Stadium Olimpik London, maka pingat gangsa inilah jawapannya!

Satu aspek yang luar biasa ialah asal usul Pandelela sebelum bergelar atlet. Berketurunan Bidayuh dengan keluarganya berasal dari Bau (sebut Ba-uk), daerah ini bukan di pedalaman tetapi sekadar 24 kilometer dari pusat bandar raya Kuching. Bau kini lebih dikenali sebagai laluan menuju ke pasar sempadan Serikin. Mengikut rekod, bakat Pandelela dikesan oleh jurulatih negeri semasa di bangku sekolah. Difahamkan kriteria khusus yang perlu ada pada seorang atlet penerjun air ialah badan bersaiz kecil (untuk gusti harus berbadan sasa?). Luar biasa yang saya maksudkan ialah sikap keterbukaan ibu bapa Pandelela iaitu Pamg Joheng dan Hartini Lamin untuk melepaskan anak perempuan mereka berkecimpung secara serius dalam bidang sukan. Mereka yakin masa depan Pandelela dijaga sepenuhnya oleh kerajaan, yang menyediakan peluang pendidikan di Sekolah Sukan Bukit Jalil, selain berlatih dan bertarung di seluruh dunia.

Keluarga Pandelela bukannya sedia kala senang. Menurut Ketua Biro Utusan Malaysia di Kuching, Saiful Haizan Hasam, bapa Pandelela iaitu Pamg hanyalah buruh kasar dan menyewa rumah di Samarahan sebanyak RM600 sebulan yang didiami Pandelela bersama tiga lagi adik beradiknya. Beberapa ketika ini, majikannya tiada projek menyebabkan Pamg tidak dipanggil bekerja. Menganggurlah dia sejak itu. Untuk menonton aksi anaknya, Pamg menonton saluran RTM kerana langganan Astronya telah dipotong. Benar sebagai pemenang pingat gangsa, Pandelela bakal menerima hadiah RM100,000 dari Kerajaan Pusat dan kerajaan Sarawak mungkin menganugerahkan tanah. Ia akan dinikmati selepas bersusah-payah. Pengorbanan yang dilalui keluarga Pandelela belum ramai yang sanggup lakukan. Ini kerana ramai yang menganggap bidang akademik lebih menjamin masa depan anak. Moga kejayaan Pandelela dan keyakinan ibu bapanya boleh membantu mengubah persepsi rakyat Malaysia. Atlet berwibawa harus dibentuk dari peringkat usia muda lagi. Satu aspek lagi ialah sistem pembinaan atlet di Malaysia tidaklah seburuk yang ditohmahkan oleh pengkritik. Penemuan bakat-bakat muda seperti Pandelela dan Bryan Nickson Lomas di Sarawak yang kemudian muncul sebagai atlet negara, adalah manifestasi kekukuhan sistem tersebut. Tidak perlu tukar kerajaan untuk atlet kita meraih pingat emas.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Ahad, 12 Ogos 2012